söndag 12 mars 2017 - 19:23

Bibimbap och köttfria hamburgare denna vecka 10 anno domini 2017

Angsten har suttit i hela veckan. Därför har det inte blivit några blogginlägg heller, för jag känner mej så jävla trött på mej själv när jag skriver om hur stressigt jag har det eller hur trött jag är eller angsten som sitter som ett avgrundshål i bröstet. 

Så har det varit så gott som hela veckan. Men nu känns allt lättare och jag ser ljuset i tunneln!

Vi har varit på två ultraljud den här veckan, på tisdagen och på fredagen. Jag har cirka 14 ägg som växer i äggstockarna och ikväll ska vi sticka sprutan som får dem att börja lossna. Klockan 10 på tisdag ska de plockas.

Så skönt att den här delen snart är över! Jag känner mej så stor, uppblåst, svullen, förstoppad, äcklig och smutsig hela tiden. Det känns liksom tungt i äggstockarna, som om nån lite klämde där inne hela tiden.

Nåväl. På tisdag plockas de ut och sedan ska de befruktas i labbet. Följande dag får vi ringa dit och kolla hur många ägg som blivit befruktade. Det kan ju hända att inget blir, en vet ju aldrig. Så klart hoppas vi på att så många som möjligt. På fredag morgon installerar vi då förhoppningsvis en eller två befruktade celler. Men det är ju jättemånga men här före fredag. Vi får se helt enkelt.

Som loppukevennys får ni se några bilder från veckan.

IMG 1606På måndagen lunchade jag på ett koreanskt ställe på Bulevarden med Linnéa, kommer inte ihåg vad det hette, men jag åt bibimbap och det är min roligaste maträtt pga namnet. Fick grymma flashbacks till min utbytestid i Shanghai, då åt vi ofta bibimbap på ett Koreanskt ställe bredvid universitetet.

IMG 1607På onsdagen, kvinnodagen, deltog jag i Kvinnoförbundets Kvinnodagskarneval på G18. Jag modererade tre paneler med kommunalvalskandidater - som alla var väldigt eniga i de flesta frågor. En grej jag dock skulle önska av fler kandidater är regnbågskunnande. Jag blev också förvånad av att ingen av kandidaterna tyckte att vi har en otrygg kollektivtrafik i Helsingfors, jag kan till exempel rätt ofta känna mej nojig i spåran och metron. Dels pga kvinna av rätt liten storlek och dels pga sexualitet. Blickar får mej att släppa min frus hand rätt ofta - fast det är kanske inte kollektivtrafikens fel per se, utan samhällets.

IMG 1608På torsdag bakade jag och min vän Lina en kaka till vår tredje vän Ida. Pinterest is the shit alltså, där hittar en all behövlig info för poppning av diapercakecherries. Är helt satans stolt över den här kakan, varken Lina eller jag trodde att vi hade det här i oss! Tänker mej någon form av bussiness i framtiden.

IMG 1609Tidskriften Astra ordnade en feministisk förbannelsesalong på Viirus på fredagen som jag houstade. Det är så jääääääkla festligt med de här salongerna, en blir arg, glad, upplyft och känner otrolig gemenskap efter att ha hört så många dela med sej av orättvisor och annat som gör dem förbannade i det här patriarkatet! Här berättar min vän Emil om hur pissigt det är att t.o.m. vårdpersonal och läkare diskriminerar pga könsidentitet.

IMG 1610Efter gårdagens babyshower som slutade klockan två på Dtm, kändes det helt berättigat att äta klassikern "big mac ilman lihaa, ilman sipulia" i dag. Saknade Tuomas grilli more than ever i dag faktiskt, grillen som fram tills för ett halvår sedan fanns mittemot vår ytterdörr och alltid visste vad vi skulle ha, alltså "laitetaanko samanlainen" och så fick jag min uuuunderbara hamburgare utan kött och lök. Räknade just ut att jag måste ha ätit över 200 såna hamburgare. Kvinnan i kassan har också följt med mitt liv och mina flyttar och mina partners. Lol alltså. Men bröööl saknar grillen!

Okej tack för i dag hej då!

fredag 24 februari 2017 - 11:16

Tågbloggen 2.0.1 (eller hur går siffrorna?)

Jag har försökt skriva ett inlägg ända sedan vi startade i Vasa, nu är tåget snart i Tavastehus och jag raderar textrad efter textrad. För dåligt, för sorgligt, för sliskigt, för martyrigt.

Det behöver kanske inte sägas så mycket nu, det får kännas istället.

Tack för alla fina ord och hälsningar via olika medier och in person, ni anar inte hur mycket de betyder. 

Photo on 24 02 17 at 10.22 2

Hej från tågets extra-luokka. Hur skulle jag nu komma ihåg att sportlov både börjar och tar slut idag, så det enda lediga var den dyrare klassen. Måste försöka dricka kaffe för 13 euro, det är väl i princip det enda som är bättre med den här platsen, gratis kaffe.

onsdag 22 februari 2017 - 14:08

Döden bar blå lakan

Döden bar blå lakan. Urtvättade, mjuka blå lakan.

Eller var det livet som var urtvättat, blått och inte ville ge sej av? Vi väntade tillsammans, mamma och jag. På döden.

Eller var det livet vi väntade på, att livet skulle släppa taget?

Det som först känns skrämmande och ogreppbart blir med tiden nästan vänskapligt. Att sitta i samma rum med döden - eller livet? - ger en tid att reflektera, att komma över rädslan.

Min mammas man gick bort i natt. Vi väntade på det bredvid varandra, men när stunden till slut kom var de tillsammans, i sömn båda två, men tillsammans.

Döden var väntad. Sjukdomen hade varit lång.

Praktiska detaljer, lunch och middag kokas, tack-kakor till sjukhuspersonal bakas, begravning, dödsannonser, bouppteckning, flytt. Saker som håller huvudet upptaget. En välsignelse, kanske.

Det handlar inte om mej, det handlar om mamma. Och det ska det få göra.

(Om nån har tips på mysig, förmånlig tvåa i Vasa till min mamma får ni gärna höra av er.)

IMG 1045

tisdag 21 februari 2017 - 08:31

På min egen begäran - Tågbloggen 2.0 är här

De av er som var med under catariina.com- och ratata-eran kommer kanske ihåg Tågbloggen. Det var ett ständigt återkommande inslag i bloggen, skriven under de oändligt många och långa resorna som jag åtog mej med statens rälstrafik. Ofta ackompanjerades Tågbloggen av en grynig selfie tagen med datorns photobooth.

Nu när jag igen titulerar mej bloggare och samtidigt sitter på ett tåg, är det ju lätt att gå tillbaka till gamla invanda mönster. Därför presenterar jag: Tågbloggen 2.0.

MIN MORGON

Kl 05.56

Jag vaknar av att jag har en kattrumpa i ansiktet. Efter att jag klappat sagda rumpa en stund, tittar jag på klockan och inser att den kommer att ringa om fyra minuter. Våndas.

Kl 06.00

Alarmet går på. Jag våndas. Svarar på ett whatsappmeddelande av min pappa, kollar om mailappen visar några olästa mejl, scrollar Facebook.

Kl 06.14

Mira tjatar på att jag ska stiga upp, frågar om jag vill ha kaffe. Jag rullar ur sängen, kravlar till toan, orkar just och just lyfta ena handen för att borsta tänderna.

Kl 06.32

Står mitt på golvet och är förvirrad. Vad ska jag ha med mej till Vasa? Hur gör man när man packar? Var är datorn?

Kl 06.47

Går ut genom dörren.

Kl 07.04

Står vid kaffeståndet på järnvägsstationen och tänker att jag kan väl vara lite wild and crazy och beställa en specialkaffe. Pepparmintchokladkaffe låter gott!

Kl 07.16

Sitter på tåget och tittar på det äckliga kaffet som är toppad med vispgrädde och karkki. Det visar sej att specialkaffe är mer en efterrätt än en överlevnadsmetod. Känner mej kränkt.

Kl 07. 37

Håller för näsan och dricker det sista av kaffet, det kostade ju fem euro.

kl 07.50

Har skickat några jobbmejl. Klickar igång poddappen och lyssnar på Hietanen&Henrikson.

Kl 08.16

Bestämmer mej för att jag måste självhjälpsboken som nämns i podden.

Kl 08.32

Tittar ut genom mitt eget, nästan privata, tågfönster. Har betalat nio euro extra för att sitta i övervåningen ovan restaurangvagnen. Mycket mer värt än en specialkaffe för fem euro. Lyssnar ikapp de avsnitt av Ted&Kaj jag missat.

Kl 08.57

Jaha, se på fan, solen skiner.

Kl 09.07

Tåget anländer till Tammerfors.

Kl 09.23

Läser Hbl och hittar till min överraskning mitt eget namn i en annons. Det handlar om det här evenemanget.

Kl 09.35

Det gör ont i mina ytteröron av hörlurarna. Funderar på om jag borde börja gå på gym - och också vilken pizza jag ska äta på O Sole Mio i Vasa dit jag tänker gå med mamma.

Kl 09.39

Vi stannar i Parkano. Jag har alltid undrat vem det är som egentligen bor där. Tidigare har jag tyckt att det är det sista stället jag vill bo, men nu har jag lärt känna en person som kommer från Parkano och plötsligt är inte stället så fruktansvärt mera. Dessutom påminner stationsbyggnaden om den byggnad som fanns på Vasa flygfält när jag var liten. Fast inte vill jag bo där.

Kl 09.54

Köpte biljett till jogafestivalen på Kabelfabriken. Min lättja har tagit över och mattan har hållits snyggt inrullad i sin påse i flera veckor. Hoppas på ny ENERGI och VITALITET på mässan. Ska gå på ett meditationspass och ett kundalinipass, väldigt pepp. Tänker också göra en aurafotografering så jag kan jämföra med förra årets bild. Viktigt.

Kl 10.01

Skriver fler jobbmejl. Knåpar ihop en marknadsföringstext till sociala medier. Photoshoppar.

Kl 10.18

Tåget stannar i Seinäjoki och jag som sitter så att jag ser direkt in mot stationen, inser att nästan alla stationer på sträckan Helsingfors-Vasa ligger på samma sida av rälsen. Är det nån grej med att ha stationen till väster (?) om spåren? Ylistaro, Tervajoki och den där tredje för Laihia ligger ju förstås på andra sidan. Men alla andra inte. 

Kl 10.35

Kissar.

Kl 10.36

Köper kaffe.

Kl 10.44

Planerar ett pressmeddelande.

Kl 10.57

Kan inte sluta tänka på det här med tågstationerna och att jag är något PÅ SPÅREN. Messar Linnéa om saken, hon föreslår att det hänger ihop med illuminati på nåt sätt. Är benägen att hålla med.

Kl 11.02

Platta åkrar med grå lador flimrar förbi. Österbotten mitt Österbotten, som jag älskar och hatar dej. Min ögonsten.

Kl 11.03

Packar ihop datorn för att snart stiga av tåget i Vasa. Stationen ligger väster om spåren.

IMG 1011

måndag 20 februari 2017 - 22:31

Fyra måndagstankar

Mitt liv handlar tydligen om spontana tankar och splittrade händelser just nu. VÄL SÅ.

1. Det snöade i morse. Jag har väntat på mera snö i flera veckor, men nu när jag köpt en ny vårjacka (en knälång bomberjacka från Monki, ASSNYGG) tyckte jag snöfallet kändes lite onödigt.

2. Jag tror katten Quentin är så mycket lyckligare nu när jag jobbar hemifrån rätt mycket. Förra våren var han ensam så mycket medan vi jobbade att jag var tvungen att lipa ibland. Vi funderade på att skaffa en kompis åt honom men nu har vi övergett den tanken. Jag tror def att Quene är en ensamkatt, men vill ha människosällskap. (En gång var han och skötas hos min kaveri Bifu som har tre katter, då satt han bakom en fåtölj och skakade hela tiden han var där. Tror han är rädd för andra djur?)

3. Jag är så himla glad över min måndagsskrivklubb! I dag träffades vi hemma hos Anne och skrev så fingrarna blödde i två timmar. Sen svor vi och skrockade, drack lite rödvin och kekulerade (använde jag ordet rätt?). Bästa sättet att börja veckan.

4. Nä men jag kommer inte på nåt mer. Hej då!

16831893 10155748385645752 3900855308808411796 nBild: Keijo. Fotomodeller: Snygga.

 

16819498 1748217565204247 2859522274493406429 oBild: Anne. Fotomodeller: Passivt aggressiva.

söndag 19 februari 2017 - 14:36

Fyra söndagstankar

1. Det är rätt skönt att stressen kommer i vågor nuförtiden. Det gör att den inte ens känns som stress, för en vet att den är över om ett par dagar.

Den här veckan har varit överraskande stressig, men eftersom förra veckan var relativt lugn, hade jag så att säga LADDADE BATTERIER inför denna konfrontation.

Både teaterjobbet och frilansandet har sysselsatt mej under de senaste sju dagarna, i dag inkluderat. Som tur mest roliga saker.

2. Så himla trist och orättvist att Krista inte gick vidare i Melodifestivalen igår. Hon var enda orsaken till att jag tittade och jag som kan vara rätt cynisk och hård, tyckte att hennes låt var progressiv och hade ett kul beat. Dessutom var hon helt RROOAAARRR på scenen och hade förtjänat en plats i final. (Jag Google translatade just "deserve" från eng till swe eftersom jag inte kom ihåg ordet "förtjäna"?!?!?!)

3. Är så himla glad att få jobba med "min" fotograf Frida igen, att dagens söndagsjobb kändes som rena rama semestern. Frida hjälpte mej med ett filmjobb på Konstfabriken i Borgå, jag är redaktör för en dokumentär om positiv integration och vi filmade Ahmed Alalousis fotoutställning. Sjukt bra utställning (slutar i dag!), sjukt bra typer.

4. Söndag betyder söndagsbastu. Jag har årskort till Helsingfors stads simhallar (eller egentligen är det specialsimkort som en får köpa för 54€ om en har funktionsvariation/sjukdom/etc, och jag har astma) med vilket jag går och bastar till Georgsgatans simhall om söndagarna. Inte alltid men ofta. Tänk att min kvartersbastu (ja, jag tar ordet kvarter till sin maxgräns här) är Georgsgatans simhall. Blessed.

fridaahmedFrida har en juttu för att filma folks skor. Frida Lönnroos&Ahmed Alalousi.

måndag 13 februari 2017 - 13:28

Måndagsnamasté

En av mina Facebookvänner skriver varje vecka, ofta flera gånger i veckan, en status om vad hon är tacksam för just den dagen, just i den stunden. Trots att jag verkligen är en vän av gothangst och uppskattar cynism, tycker jag det är oerhört fint att det finns människor som sprider tacksamhet och bra saker.

Därför tänkte jag försöka mej på lite måndagstacksamhet som omväxling till det tråkiga humör som brukar fylla denna postsöndagsangstdag.

Ska vi säga tre saker? Vill ju inte overdo it heller.

1. En måndag eftermiddag känns det ju rätt lätt att vara tacksam över min jobbsituation. Jag har en bra chef, ett intressant jobb, roliga frilansuppdrag och en frihet att jobba som det passar mej. Rätt drömmigt.

2. Jag hittade fejk-after eights på Lidl för 49 cent igår. STARK rekommendation.

3. Katten har varit extra kelig de senaste dagarna, kanske han blir en famnkatt ändå?

Tack för dessa saker universum! Namasté.

Kan inte ni också berätta några tacksamhetsgrejer så jag inte är helt ensam med att vara positiv?

ce65079cdcd7b5e34f1ac7a28c588dfb

söndag 12 februari 2017 - 18:18

Söndagen den tolfte i andra anno domini 2017

Jag har en otroligt stark benägenhet (och lust) att fastna i min fåtölj i timtal. Jag kan komma hem från jobbet, sätta mej ner och sitta på mina ända fram tills det blir läggdags. Sällan stiger jag ens upp för att kissa. En kan säga att jag verkligen älskar att sitta i min fåtölj. Att jag riktigt dyrkar min egen lättja. 

I dag satt jag till exempel i fåtöljen medan Mira gick på gymmet. När hon kom hem satt jag i den lite till. (Okej, jag dammsög lite också.) Så döm om min förfäran när hon tog upp att jag lovat gå på loppis i dag! En promenad ända till Södervik!

IMG 0757

Är du säker, frågade jag. Ja det är jag, svarade hon. Hej då pyjamas, sade jag.

 

IMG 0766

Som tur var det ju alldeles ljuvligt ute. Och på riktigt var jag inte alls motvillig till att gå på promenad, mest måste jag alltid göra mej till - både i riktiga livet och här på bloggen.

 

IMG 0761

Fast direkt vi gick hemifrån blev jag kissnödig och vi svängde in via Rikhardsgatans bibliotek. Passade på att plocka upp två brädspel som jag reserverat - tips på det förresten, en kan låna spel på bibban! Det visste jag inte förrän för några dagar sedan. 

 

IMG 0774

Skepp ohoj, kamrater! Det var riktigt sådär bildskönt nere vid Norra kajen.

 

IMG 0778

Nån trevlig typ hade skottat fram en skridskobana på isen. Romantiiiiiiiiiiiiskt och fiiiiint!

 

IMG 0794

Havshagen visade upp sin mest dramatiska sida.

 

IMG 0802

Vi gick till Kattilhalli på traditionell söndagsloppis. Vi kom rätt sent, som de proffs vi är. Då är det inte trångt längre och folk rear ut sina kläder. Jag köpte ett par jeans, ett par kattbyxor (byxor med bilder på katter, inte byxor för katter), en paljetttröja, en robottröja, en transformerstopp, en regnbågsklänning, en svart kjol och en kanelbulle för mindre än tjugo euro. 

 

IMG 0810

Sen kom vi hem för att steka plättar och himlen ba LOL TITTA PÅ MEJ.

Bra dag med nästan 10 000 steg i telefonens stegmätare (okej 8 666 för att vara exakt). Hej då!

lördag 11 februari 2017 - 15:51

Morningsickness

Tydligen håller min kropp redan på att förbereda sej för en graviditet eftersom den fick mej att springa till badrummet och kasta upp i morse.

Jag är en sådan där störande människa som aldrig spyr. Jag får inga kräksjukor eller norovirus, jag spyr inte i krabbis eller ens i fyllan. Har förstås googlat fram att det beror på min blodgrupp - folk med AB+ är immuna mot vinterkräksjukan. OCH ALLT SOM STÅR PÅ INTERNET ÄR SOM KÄNT SANT.

Men imorse (för att vara helt ärlig var det redan förmiddag) vaknade jag med en dundrande huvudvärk och ett galet illamående. Jag sträckte ut handen efter mitt vattenglas (som var iskallt trots att det stått på nattuksbordet hela natten, SÅ kallt är det inne hos oss för tillfället, sover med byxor o sockor) och drack som om jag aldrig fått vatten tidigare. Stapplade sedan iväg för att hämta mer vatten från vårt minimala kök.

I köket kände jag att NÄHÄ, det här kommer ju inte att funka. Tänkte inte hållas i yllesockorna när jag rusade iväg till toan och kaskadspydde upp allt jag nyss druckit.

Efter det blev jag naturligtvis ynklig och grät lite, det finns inget jag hatar så mycket som att spy. Låg i fosterställning en stund tills Mira gav med sej och gick till butiken för att köpa frallor och jaffa.

Nu mår jag redan bättre, men är förstås förundrad över kroppen. VAD ÄR DET MED DEN? Var det migrän? En släng av noro? Sprit kan jag inte heller skylla på eftersom jag inte varit full. 

Bröööl, ska fortsätta tycka synd om mej själv resten av dagen.

Under tiden kan ni se på en partybild från igår:

FullSizeRender 9

fredag 10 februari 2017 - 11:47

Fredagslista

I dag tänker jag inte bli långrandig, lovar! Istället gör jag en lista som jag hittade på Linneas tips-blogg.

7e4e6573e006a5bbc44b3bdb19933eea

1. Sammanfatta din dag och ditt humör i en mening.

Under mitt blåa retrotäcke fryser jag bara om nästippen där jag myser med frilansuppgifter på mitt hemmakontor.

2. Tipsa om två kulturgrejer (litteratur/film/musik/konst et.c.) som du nyligen uppskattat.

Jag skulle så gärna tipsa om både Tove på Svenskis och Tom of Finland på bio, men jag har ju ännu inte sett nåndera av dem! Tove fick ju rätt lama recensioner, men jag tror ändå den är värd. Men okej okej, jag ska väl tipsa om nåt jag känner till nu då.

Depeche Mode släppte en ny låt som jag gillar, lyssna här:

OKEJ JAG FÅR DET INTE EMBEDDAT MEN KLICKA HÄR.

Mitt andra tips är också musik, nämligen en lista jag har. Det är en lista med musik som jag tycker passar bra när en sitter och jobbar/skriver/koncentrerar sej. Den heter ATT ARBETA, OCH DANSA, gissa referensen.

3. Ge varsitt exempel på nånting du är rädd för, retar dig på och ser fram emot.

Jag är vansinnigt rädd för att allt vi gör för att världen ska bli en bättre plats går förlorat på grund av att någon, t.ex. en amerikansk diktator, bara kör över allt och sen står vi där på ruta ett, och det är inte ens ruta ett sen mera utan ruta minus tretusen för vi har gått back med allt! Åh, jag är så vansinnigt rädd för att allt förstörs!!

Att reta sej på saker är oerhört onödigt och orsakar bara dålig fiilis, men haha lol, här tänkte ni att jag inte skulle säga något konkret pga ZEN, men jag retar mej på EN MASSA SAKER och skriker uppgivet tillsammans med folk om sånt. Just nu retar jag mej kanske mest på kapitalismen inom den privata hälsovården och folk som inte stiger ur vägen när man ska ut från spåran.

På tisdag ska jag se Tom of Finland på bio och jag väntar sååååå! Gråter cirka varje gång jag ser trailern eller ens tänker på filmen. ATT INGA HÖGA FÖRVÄNTNINGAR ELLER SÅ.

4. Berätta om fyra av dina intressen, hobbyer eller ämnen du gillar.

Ett: Jag gillar att läsa! Ändå är jag rätt dålig på det. Jag är lat och läser långsamt. Därför har jag insett att jag helt enkelt måste planera in tid för att läsa, för när jag väl gör det är det bland det bästa som finns. Men lättjan lättjan!

Två: Internet! Jag älskar att sitta i min egen internetbubbla och läsa olika saker och kolla på bilder. Inte prata med nån utan mest bara skriva och kolla. Klassiskt introvert!

Tre: Mänskliga rättigheter och att slåss för dem. For obvious reasons.

Fyra: Nutella är en ny favorit! Efter en magsjuka i Indien var Nutella det enda jag var sugen på. Nu sitter jag gärna med en burk i handen och äter med sked. AMAHHHAAAZZZING!

5. Beskriv dig själv med fem ord.

Frågade Mira, hon svarade: Herkkä, älykäs, snygg, empatisk och rohkea. <3

14238298 10154336040775664 3580328184707022877 nHär får ni en bild på snyggot! Tusen poäng, skulle jag säga i alla fall.