måndag 11 september 2017 - 12:06

TIPS PÅ SJUKSERIER?

Hej bloggen!

Jag har jobbat rätt mycket det senaste veckorna och därför haft lite svårt att hinna med dej. Eller jag har helt enkelt varit så trött om kvällarna att jag inte orkat skriva något. Inte så konstigt egentligen, tänker jag.

Nu har jag blivit sjuk, så nu är jag tvingad till vila på soffan. Har svarat på lite mejl men nu tänkte jag lägga mej ner och se på The Good Wife resten av eftermiddagen. Läsa lite bloggar perhaps? Jag kunde ju ta och svara på Sevendays blogglista och morgonlista här på samma gång så blir det lite action här.

Har du förresten serietips? Sånt som hittas på netflix eller Hbo? Har redan sett de vanligaste: GoT, Girls, GG, The Crown, Anne with an E, Black Mirror, Grace & Frankie, etc. Mitä näitä nyt on. Riverdale började jag också se på, kanske kan fortsätta med den. Och nya avsnitt av Bojack Horseman kom också, kanske jag återgår till den också. Nåja, jag har ju ganska mycket att se actually.

 

Blogglistan

Jag bloggar för att det är meditativt. Ibland bloggar jag för att jag har ett budskap, ibland bloggar jag för att jag vill komma ihåg saker senare, ibland bloggar jag för att skryta om saker jag gjort.

Jag läser andra bloggar för att det är underhållande och ett tidfördriv. Också för att veta vad som händer i mina vänner o bekantas liv.

Den första blogg jag läser på dagen: finns ingen för jag har inget system. Nån som länkat sin blogg på Facebook och har en intressant rubrik, typ.

Den här typen av blogg saknas: analyserande samhällsbloggar kan jag ibland sakna i Svenskfinland. Och fler regnbågsbloggar.

Det här skrivs det för mycket av i bloggar: inget. Det är ju det som är så himla bra med bloggar, att man får gotta ned sej i precis vad man vill och får skriva exakt så mycket man vill i sin egen blogg.

Blogg eller vlogg: blogg, men vloggar kan vara kul också! Eller liksom, korta klipp med texning är nice.

Atmosfären i den finlandssvenska bloggvärlden är just nu: bra, tror jag?

Det här tycker jag om sponsrat innehåll: det är väl upp till var och en, tänker jag. 

Mitt mål med min blogg är: jag har nog inget mål. Kanske ibland att sprida kunskap och ibland att försöka vara rolig. Men mest bara ÄR min blogg.

En bloggare jag vill byta liv med för en dag: jag vet faktiskt inte. Kanske Ellen för hon har så fina katter.

 

Morgonlistan

Det bästa med morgnar är: när Quentin kommer och kurar ner sej i armhålan.

Då stiger jag upp: vanligtvis mellan halv åtta och nio. Lyxen med att kunna jobba distans.

Det här äter jag till frukost: har aldrig varit någon hejare på frukost, tidigare drack jag oftast bara en kopp svart kaffe varje morgon. När jag blev gravid började jag tvinga mej själv att äta frulle, dels för att det säkert är bra för bebin, dels för att jag börjar må illa annars. Så ofta äter jag rostade rådbröd med ost och gurka och dricker te till. Har inte haft sug på kaffe heller sen jag blev på smällen.

Det första jag gör på morgonen: klappar Quentin och sen somnar jag ofta om.

Den perfekta morgonen ser ut så här: vaknar, får ligga kvar i sängen, somnar om, vaknar igen, stiger upp, kokar te, läser hesari, lyssnar på morgonmusik, går tillbaka till sängen.

Så här länge tar det att göra mig klar för skola/jobb: Från en halv till en timme. Men när jag jobbar hemifrån så stiger jag bara upp, tar på mej mysbyxorna och sätter mej framför datorn.

Mitt alarm på telefonen är: Norah Jones Come away with me.

Mitt bästa tips mot mogontrötthet: har inget, hjälp! Morgontrötthet är mitt största gissel!

torsdag 7 september 2017 - 13:35

HEITANEN & HENRIKSON s02

FullSizeRender 2

Min favoritbokpodd Hietanen & Henrikson är tillbaka för säsong två! Lyssnade förstås redan på första avnsittet och fick massor läspepp.

Här följer mina svar på Idas och Annes läslista.

 

1. De här böckerna ser jag mest framemot att läsa under hösten
Jag läste just den jag såg MEST framemot, Westös Den svavelgula himlen. Jag ÄLSKAR hans Helsingforsböcker så mycket att jag dööööör! Nu läser jag Johanna Holmströms Själarnas ö och till följande på listan ligger Eva Frantz Blå villan.

Jag ser också jättemkt framemot att läsa Koko Hubaras Ruskeat tytöt, som jag står i privat lånekö till.

2. Den här boken önskar jag att alla skulle läsa
Jag skulle säkert svara Hubaras Ruskeat tytöt om jag läst den - och om jag känner mej själv rätt. Men annars tänker jag väl Århundradets kärlekssaga pga kärlek, sorg och underbarhet.

3. Mina favoritböcker
Westö förstås, men storfavorit är fortfarande Monika Fagerholms Den amerikanska flickan.

4. De här böckerna tröstar mej
När jag var deppig för tre år sen så fann jag mkt tröst i Maria Turtschaninoffs Anaché (mer om det i en Sevendaysbilaga snart!).

5. Det här blir årets julklappsbok
Kanske Ted & Kajs Zoo? Själarnas ö och Svavelgula himlen också tänker jag.

6. Den här boken läser jag om och om igen
Jag läser faktiskt sällan böcker igen, men poesi bläddrar jag gärna i flera gånger. Tikkanens Kärlekssaga, Moliis-Mellbergs A och E Södersgrans dikter, för att nämna några.

onsdag 30 augusti 2017 - 12:42

HÖSTVISA

d0c68602fe9dc5144388d4706ced1511

Bild härifrån.

 

Man vet att det är höst när jag lyssnar igenom alla versioner av Höstvisa som finns på Spotify. Naturligtvis gråter jag vid varje version. Det är något med "kanske hittar vi varann / kanske hittar vi då på / något sätt att få allting att blomma" som får mej att kippa efter andan varje gång.

Låt som ger mig höstkänslor: se ovan.

I höst vill jag klä mig så här: gärna så mjukt som möjligt. Egentligen vill jag gå i tweedkjolar och fina skjortor, det är så tjusigt! Jag vet ändå att jag hellre är bekväm än snygg, så det får bli nåt mjukt.

Hösten doftar vått gräs och röda lönnlöv. Det doftar regnig promenad under halvtrasiga gatlyktor, nya ryggsäckar och färska kanelbullar

Det bästa med hösten är alltings nystart. Vilket är hemskt paradoxalt eftersom allt dör på hösten. Från slutet av oktober till början på maj är allt dött - ändå känns hösten som en möjlighet att förnya sej själv, gå till frissan efter sommarblekta dagar och plocka fram de där stärkta skjortorna och knappt använda jeansen från skåpet. Vässa pennorna och lära sej nytt.

Det sämsta med hösten är döden. Allt dör, allt luktar ruttet, vi går mot alltets begravning och årets värsta tid, senvintern och den tidiga våren.

Mat som jag förknippar jag med hösten: lasagne (vegetarisk), spagetti bolognese (vegetarisk), linsgryta, varma smörgåsar, och pizza förstås. Pizza bör förknippas med alla årstider.

En höstkväll tillbringas troligen halvsovandes i soffan. Dock är stearinljusen alltid tända (tills jag går och lägger mej på riktigt, är ej dum i huvudet.)

En (många) sak(er) jag ser fram emot i höst är yogakursen jag ska gå (som börjar ikväll!), den årliga Djur-resan, The National-konserten, att vara hemma, min soffa.

tisdag 22 augusti 2017 - 08:25

DEN STORA FILMLISTAN

2167c0bda30a7c032df83e5fb96f4821

Att jag inte fyllde i förra veckans boklista här på Sevendays beror endast och enbart på melankoli. För böcker är livet, det vet vi ju alla. Jag fyller eventuellt i listan ännu, men veckans lista är också rolig. Vi kör den nu som en lättsam tisdagshälsning!

Jag tycker att filmer är väldigt mångfacetterade. Det är som att fråga vad jag tycker böcker är. Filmer finns i så många olika konstellationer och humör, vissa borde inte ha gjorts medan andra kan vara livsviktiga. Det är som konst överlag, vi kan finna tröst, underhållning och högre makter i det. Eller så kan vi tycka det är patetiskt skit. Personligen har filmer varit viktiga för mej under olika skeden av mitt liv.

bc7ce253399fbb80b9aecf33a3ee0a27

Den bästa film jag sett är också en svår fråga. Det beror på. Jag kan säga Dirty Dancing, eftersom det är filmen jag sett absolut flest gånger i mitt liv. Den är feministisk och romantisk, den har dans och bra musik, kvicka repliker och världförbättrande. Men jag kan också säga Pulp Fiction, för den var så sjukt banbrytande när den kom, jag kommer ihåg att jag aldrig sett något liknande. Skulle jag däremot se den för första gången i dag, skulle jag troligen inte alls reagera på samma sätt. Ni vet varför min katt heter som den gör va?

6dbe0efff6baf4e935d2df83a765814d

Bio eller hemmamys: alltså båda. Nästan hellre bio nuförtiden, det är så svårt att koncentrera sej på nånting längre än 56 minuter i sitt hem mer. Ni vet, katter, telefoner, tvätt...

eeb9e5d06e28c4086ca8423cc25d3d56

Den här filmen borde aldrig ha gjorts: jag vet att jag sa tidigare att det finns riktiga skitfilmer, men samtidigt tänker jag att de flesta filmer som gjorts har någon relevans för någon. Sen borde ju alla rasistiska och hatspridande propagandafilmer stoppas, men det kanske inte var frågan? 

f0d6a439d8be589758f5a78ad9c14668

En film som berört mig: det finns så många. I SATC-filmen (den första, och den enda enligt mej) berörs jag av Charlotte när hon skriker NO! till Big utanför bröllopslimousinen. Titanic grät jag till varje gång. Efter Tom of Finland grät jag hela vägen hem. Alla människoöden som påverkar och berör. Kommer inte på någon absolut speciell, kanske jag återkommer.

1342dcd2025f9ac540c329498bf71c9c

Mitt bästa biosällskap för skräckfilm är Filip, för all annan film Mira.

Det bästa att äta framför en film är naturligtvis popcorn. Med en colaslushie till.

3117062d31901fd007f5f175a503a893

Hen skulle spela huvudrollen i filmen om mig: oj. Zooey Deschanel kanske? 

Den senaste film jag såg var Frozen, den kom på tv i söndags och jag var nöjd.

 

Alla bilder finns på min Pinterestboard Popcorn for the brain.