onsdag 8 mars 2017 - 14:42

Ett liv - Två versioner

Hej, här kommer två versioner av livet just nu. Båda är sanna men otroligt olika. Har varit fast i den första versionen alldeles för länge nu. Men jag hoppas och tror att jag, dels genom att skriva lite om det, kan förflytta mig till version två på heltid.

 

Verison 1

Livet är bara en liten del av stavhoppandet, eller var det tvärtom? Jag har nog glömt vilken väg det är, vilket kan vara en av orsakerna till att livet varit lite dystert på senare tid.

En skada, okej. Under hösten kunde jag ändå träna nästan smärtfritt efter en krossad tå. Två skador, jaha. Dit for 3 månader av springträning/hoppning då baklårssenan blev inflammerad i oktober. Två skador och en sjukdom, skämtar du?! 39 gradig feber och sängliggande i en hel vecka efter nyår. Måste inte bara lära mig att springa igen, men också att orka jogga mer än 2 varv. Två skador, en sjukdom och en liten bristning i framlåret då saker och ting äntligen börjar ljusna. Bara för att. Och fortfarande står man där, på ansatsbanan den 24de februari, och tror att "idag är det min dag", dagen då jag gör en normal prestation i mina mått mätta, hoppar över 4 meter och tar en efterlängtad ACC championship medalj. Och allt blir bra igen. Men nej, inte nu heller - och jag bröt ihop än en gång.

Åker en 12 timmar lång bussresa hem från Notre Dame, Indiana och möts av två midterms och skolarbete som hopar sig. Som varit för tungt att ta tag i då man kännt sig hopplös. Varken kropp eller hjärna fungerar, man är bara matt - och blir en väldigt mycket värre version av sig själv. Man minns inte senast man hade det där gapflabbet som gör att magen krampar. Allt känns fejk. Man vill bara vara bortglömd. Du förtjänar ensamhet och bedrövelse, what's the point osv...

Häromdagen satt jag i vårt omklädningsrum efter en intervallträning. Dendär klumpen i halsen uppenbarade sig igen då jag förbrilt försökte att förstå ett kapitel i en bok som jag fyra timmar senare måste presentera. Tårar börjar trycka på bakom ögonen, igen. Hjärnan kan inte längre koppla ihop orden till fullständiga meningar. In kommer en sprint tjej som jag känner sådär smått. Hon sätter sig i den andra soffan och frågar hur läget är. Jag ler och säger det är mycket nu, sprang precis några tvåhundringar och känner mig som en långsam elefant och försöker nu förbereda en presentation utan mycket framgång. Hur mår du frågar jag. Hon suckar och säger att hon har ett prov om några timmar och att hon måste skynda sig för att träningen börjar snart, hon önskar att sprintrarna skulle fått mer än 2 dagar ledigt efter mästerskapet vi hade i helgen. Hon avslutar med: I cried this morning..

Jag kände mig dum som trodde att jag var den enda i världen som mådde skit. Jag bestämde mig för att släppa allt för ett tag. Jag mailade min professor. Skrev att jag var sjuk och inte kunde komma till timmen. Åkte hem. Sov i två timmar. Torben kom över. Grät lite till. Beställde pizza och åt i sängen framför en film.

Nu har vi Springbreak och jag stressar för fullt över uppsatsen som jag måste ha färdig denna vecka, ett 20-30 sidor långt forskningsarbete som jag borde ha börjat på för redan 3 veckor sedan. Det är även nationals denna helg, en tävling som jag för ett halvår sedan var säker på att jag skulle få delta i - en annan dröm som gick i kras..

Det är för tufft. Livet. Om man definierar livet genom prestationer som stavhopp eller skolframgång. 

IMG 3

IMG 4

ett leende utan leende.

 

 

Version 2

Stavhopp är bara en liten del av livet.

Äntligen kan jag träna igen och känna att det går framåt. Det är något speciellt med att kunna springa hårt och känna träningsvärk för att sedan veta att nästa vecka kan jag springa ännu fortare. Och att frivända över 70 kg igen efter ett halvår av "baby vikter". Jag känner mig tacksam för det då jag vet hur mycket skador jag lidit av under året. Under ACC mästerskapen för två helgar sedan så hade jag min bästa hoppning på ett halvår. Kunde äntligen springa och hoppade 415 på inhoppningen. Ett steg i rätt riktining. Tyvärr krävs det mer än ett bra hopp på uppvärmningen för att man ska hoppa högt i tävling, man behöver lite mer träning än så. Kunde istället glädja mig åt killarnas tävling dagen efter då de som team tog hem ACC titeln och vi i stav tog 4 topp placeringar varav Torben blev ACC mästare med 555, efter att ha fått ribban i ögat och knappt kunde se (Har fortfarande en "farlig" boxare till pojkvän, se bild nedan). Vilken kämpe att fortsätta tävlingen och vinna hela skiten - vilken inspiration!

Åkte en 12 timmar bussresa hem från Notre Dame, Indiana - i en sovbuss, så fick ligga och slappa hela vägen, lyx! Veckan efter var tuff med två midterms men på något vänster lyckades jag få 96/100 i ena tenten, bästa resultatet i klassen. Antar att min hjärna kan jobba trots att den är lite trött. Sprang intervaller för första gången sen oktober - kände mig som en klumpig elefant, men igen - det kan bara bli bättre! Träffade en sprint tjej i omklädningsrummet och kände mig lite mindre ensam då vi båda konstaterade att det är tufft nu. Tog en välbehövlig paus från skolan, ibland får man göra så. Strunta i alla måsten och spendera en dag i sängen med pizza, film och kramar.

Och gissa vad jag har nu: SPRINGBREAK! Fantastiskt. En vecka ledigt. Okej att jag måste skriva en 20-30 sidor lång essä denna vecka, men jag har också planerat att ha flera kickass träningar, vara limin så jag knappt kan gå upp för trappor, äta sjuka bruncher, ligga i soffan och gosa, sitta 3 h på ett mysigt café och äta cheescake till middag bara för att (kan hända att detta skedde redan igår), gå på bio, hikea, åka på utflykt till floden för att steka lite (tror det ska bli upp mot 20 grader här i veckan) och ha mysiga bonfire nights. Sen hejja på killen och mina teammates som tävlar i nationals i helgen. Andra saker jag ser fram emot är att få börja träna utomhus igen och gå runt på vårt Harry Potter-lika campus nu då det blir vår och se träden blomma ut. Och framförallt se fram emot en utomhussäsong som börjar om 3 veckor då vi åker till Austin, Texas för Texas Relays.

Jag fixar dethär!

Collage FotorblaogaIMG 5Collage Fotorgill2IMG 6Collage FotorJSAHDJASD2IMG 7

onsdag 12 augusti 2015 - 11:36

LONG TIME NO SEE

Hallåå?? ...... Halllååå??? ........... Anybody there???........

 

 

Öhh va, hej?! Hade jag glömt bort er? Shit förlåt!

 

Nej, jag har inte glömt bort bloggen! Det har bara blivit en ofrivillig men samtidigt frivillig paus. Orsak: Allt!

Min bloggpaus beror på många faktorer som utlöst varandra. Det började med att jag blev sjuk efter EM och då jag blir sjuk är jag deppig, och då jag blir deppig är jag orklös = ligger i soffan och tycker synd om mig själv..typ.

Sen blev jag frisk men då brakade allting lös. Verkligheten kom ikapp och resan till USA bankade plötsligt på dörren. Har ju alltid vetat att det är snart, men SÅ snart att allt praktiskt ska fixas fattade jag nog inte förrän jag var mitt i smeten. Flera dagar gick åt att söka boende, hitta roommates, ringa samtal, maila 100 olika mail till sent på natten och slutligen försöka få boendet betalt (amerikanska betalningssystem är aningen krångligare än finländska kan jag meddela!).

Mitt i allt detta skulle vi också flytta ut. Flyttlass skulle gå till Närpes och till Böle, och de saker man samlar på sig på tre år... Inte att leka med. Och så var det städning och den psykiska biten att lämna sitt hem för sista gången. Allt gick ändå relativt smidigt men det som i efterhand varit jobbigast var nog att inte ha någon egen säng. Eftersom Jonathan flyttar till Närpes åkte vår säng dit, medan jag fått inta mitt flickrum hos föräldrarna på vår bäddsoffa från lägenheten. Så senaste veckorna har jag sovit i Närpes/på soffa/i föräldrarnas säng/i husvagn/i min kusins säng/hotellsäng och en natt sov jag inget alls! Haha, ska bli skönt att få ha en EGEN säng nu då jag äntligen hittat boende och schyssta roommates i USA! :D Här under ser ni ett smakprov på var jag kommer befinna mig till hösten:

thevillage pool 0

thevillage exterior3Bildkälla

IMG 4121

IMG 4167En bild från Jeppisdagarna med min högra strumpa och Sista dagen i lägenheten då jag sa adjö till min favvoplats.

 

Min hjärna har nog tagit slit av alla funderingar så en dag glömde jag till och med bort min bankkod helt och hållet. Då konstaterade jag att jag måste slappna av och småningom löste sig det mesta. Jag lyckades kamma hem en bronsmedalj i Kalevankisat med höjden 410 i allt virrvarr och fastän höjderna inte varit så höga som jag hoppats på senaste tiden så är jag glad att få ta med mig medaljen efter en tuff sommar.

Kalevankisat var nog vändpunkten för mig, jag blev grymt taggad att jaga dedär höga höjderna igen och att dessutom se flera av mina teammates kamma hem medaljer och speciellt tränarens silver i stav och Jonathans silver på 200 m gladde mig oerhört mycket. Här följer några bilder från kalevaspelen och glada medaljörer:

IMG 4373

IMG 4357

IMG 4365

IMG 4265

IMG 4285

IMG 4303

 

Förra helgen var det eliittikisat i Kuortane, jag hade en så sjukt bra feeling på inhoppningen och trodde verkligen att lördagen skulle bjuda på ett nytt PB. Tyvärr fick jag lämna tävlingen utan framgångar men som tur hade jag en desto roligare kväll. Hemma väntade ett lyckat goodbye party amERICAn style för mina vänner, är så otroligt tacksam över alla lyckoönskningar från alla som dök upp. Det var så skoj att träffa alla en sista gång. Den kvällen lever jag länge på! 

 

IMG 3921

IMG 4473 Fotor Collage

11846310 10153517084113571 1148280183 nNågra urplock av vad gästerna kom med, alltså hur cool tröjja?!? Får helt klart ha på mig den första skoldagen! ;)

 

Nu är dessutom flygbiljetterna bokade och det bär av om en vecka, EN VECKA!!!! 20 augusti flyger jag till andra sidan jorden. Fun fact är att jag dessutom kommer få fira min födelsedag 7 timmar extra i och med tidsskillnaden. Så nu är det inte mycket kvar (förutom massa sista minuten fix och att packa ner mitt liv på endast 23 kilo.....). Det är även lustigt dethär att alla i min omgivning verkar vara mer skärrade över att jag sticker iväg än jag själv. Fast kanske det iofs är bättre den vägen än att jag själv skulle ligga i fosterställning och oroa mig! ;)

Nu ska jag njuta av min sista tävling för denna säsong som även kommer bli mitt sista junior FM. I helgen bär det av till platsen som jag egentligen hatar; Lahtis.. Den tävling där min stav gick av tidigare i sommar och den tävling som förstörde halva säsongen för mig (Igår var en riktigt jobbig dag då jag konstaterade att om inte det hänt skulle jag haft alla chanser i världen att ta mig till VM eftersom ynka 440 verkar räcka till deltagande, men så får man inte tänka.. Därav stryker jag över tanken!) Nu ska jag banne mig ta revanch! 

Slutligen vill jag tillägga att denna blogg säkert kommer få ett uppsving nu framöver eftersom jag lovat många att uppdatera om min vistelse i USA. Så härmed lovar jag alla läsande att inte försvinna såhär länge igen! 

 

IMG 3

IMG 6

Sa även hejdå till denna fantastiska tjej igår som själv åkte iväg på sitt livs äventyr i natt! Camilla fick i förrgår veta att hon blivit uttagen till VM i Peking och jag är så himla stolt över denna tjej att jag börjar rysa då jag skriver detta, hon har verkligen kämpat i år och bevisat för alla att hon tillhör världseliten! Wow, kommer verkligen sakna henne under året. Har haft så många roliga stunder tillsammans på tävlingar i sommar, speciellt EM i Tallinn. Vetskapen om att vi kommer få dela fler grymma stunder i framtiden gör det lite lättare att åka iväg. Nästa år ska vi ta oss till både EM och OS hade vi tänkt, sådeså! :D

torsdag 9 juli 2015 - 22:04

FINAAAAL


11719871 10153436849633571 2011011903 n

11733472 10153436849628571 451160019 n

11713431 10153436804758571 1317443144 n

11655427 10153436803058571 716125313 n

11739655 10153436804493571 1290801995 n

11721793 10153436804503571 2005877912 n

11696776 10153436804773571 1764987324 n

Vet inte riktigt vad jag ska säga förutom FINAAAAAAAL!!!!! Efter att ha klarat 410 i första försöket i dagens kval stod det klart att jag hoppar final i U23 EM i morgon. Så otroligt skönt att få nå det här delmålet. Detta kunde jag knappt drömma om i början av förra veckan. Nu är allt härefter bara hemåt. Jagar rekord och poängplacering men framförallt samma feelis som i Lahtis för 3 veckor sedan. Finalen går av stapeln kl. 18.00 i morgon och HÄR hittas live streamen.

En annan rolig sak är att jag igår fick den stora äran att tillsammans med häcklöparen Oskari Mörö fungera som lagkapten för det finländska laget! Så nu har jag även som uppgift att hejja och peppa de andra i laget. Vi har lyckats helt bra med den första dagen här i Tallinn, 7 finalplatser (bl.a. löpte min teammate Camilla sig till final på 3000 m hinder) och flera personliga rekord har rullat in bland deltagarna. Och gör man personligt rekord i ett mästerskap, då får man absolut vara nöjd!

Det är ganska intensiva dagar här, så nu ska jag ta en välbehövlig sovmorgon innan det är full rulle imorgon för både mig och min kämppis Aino som även hon hoppade till sig en finalplats. Fick även en maskot idag av mamma som får följa med på plan imorgon, finns det namnförslag på lejonet eller borde jag bara kalla det för Sisu, som i finsk sisu? ;)

tisdag 30 juni 2015 - 10:18

ZEROPOINT BEHIND THE SCENES

IMG 3055 2IMG 6Förra fredagen hade vi en roligt photoshoot med bästa ZEROPOINT. Vi hade tur med vädret och bilderna kan inte annat än bli bra med dessa färggranna och snygga kompressionskläder! Mina favoriter har länge varit calf sleevsen som kommer i fler häftiga mönster till hösten. Men också serien med kläder, Power Compression, är sjukt bra! Här kommer lite behind the scenes bilder i väntan på de riktiga.

IMG 8

IMG 3062IMG 7

IMG 3089 2

IMG 3068IMG 3063

Fick till riktigt snygga bilder med hjälp av dessa 2 coola killar. Även Sara kom och hälsade på och kollade in ZeroPoints nya kompressions kläder och sleeves.

IMG 3081 1

IMG 3092IMG 3074

Väntar med spänning på reslutatet så jag får visa det här. Tack igen killar för en rolig dag på sportplan!

// Had a really fun photoshoot with these two guys from ZEROPOINT last Friday. So excited to see the result since the weather and the clothes were both awesome! //

söndag 21 juni 2015 - 14:30

MIDSOMMAR X 2

11653397 10153388076563571 340716586 n

Har haft en riktigt lyckad midsommar och firat den längsta dagen på året i fina vänners sällskap. Midsommarafton bestod av grillning, bastubad och sång till långt in på småtimmarna. Vi plockade 7 sorters blommor med tjejerna (att vi sedan glömde att lägga de under kudden var en annan femma, hehe) och jag steg upp och gjorde i ordning våffelbrunch till de övernattande gästerna på lördagen. Följde med finländska landslagets framgångar i Ryssland medan vi körde iväg till villan på lördagseftermiddagen. Där väntade idyllisk sommarmat och sol! Hade ännu en trevlig kväll med familjen och vänner där kvällen bjöd på både kubb, pidro och diskussioner som förbättrade världen. Här kommer en liten bildbomb från de två dagarna:

// Have had a really nice midsummer and celebrated this years longest day with great friends. Friday evening contained both barbecue, sauna and singing until early morning. We collected 7 different flowers to put under the pillow (only that we forgot about to actually put them under the pillow, lol) and I got up and prepared waffles for brunch to the guests on Saturday. Watched the Finnish team compete in Russia during the european team championships while driving to our summer house yesterday. We ate a idyllic summer meal under the sun. Had another nice evening with family and friends and played some games and improved the world with our interesting discussions. Here are some pictures from the last two days://

11304209 10153388076333571 574394783 n

 

asaas

 

11119988 10153388076298571 191937629 n

 

11304209 10153388076333571 5ababa74394783 n Fotor Collage

 

11651257 10153388076208571 818729746 n

 

11349956 10153388076158571 345899135 n Fotor Collage

måndag 15 juni 2015 - 21:00

HJERPE I CHOCK EFTER BRUTAL STAVOLYCKA

Hehe sorry för rubriken, var bara tvungen ;) 


Vet inte riktigt var jag ska börja, men kan väl konstatera att jag haft ganska dramatiska timmar det senaste dygnet. Vilket också uppmärksammats i diverse artiklar och kvällstidningar. För att droppa några av orden som förekommit i min skalle listar jag de här: rekordhopp, glädje, stavbrott, svindel, ispåsar, uppgivenhet, mediauppståndelse, telefonsamtal, roadtrip, röntgen, väntan, utmattning och en hel del erfarenhet. Den långa versionen hittas här under bilderna.

11418902 10207165960407306 4548021572795993082 o

Fotograf: Tero Siivolaerica hjerpe 2

Bildkälla: Iltasanomat Fotograf: Matti Raivio
etuseivas21406 yl

Bildkälla: Iltalehti Fotograf: Jussi Saarinen
etuseivas41406 yl

Bildkälla: Iltalehti Fotograf: Jussi Saarinen

Vi tar det från början. Tävlingen i Lahtis inleddes för ett dygn sedan och fastän väderförhållandena inte var något att skryta med kändes det riktigt bra inför tävlingsstarten. Lite duggregn och måttlig sidovind störde mig inte alls. Inledde säkert på 405 och böt stav då ribban höjdes till 425. Det andra försöket på höjden var riktigt nära att lyckas och jag kände att höjden fanns i kroppen vilket också visade sig i mitt sista försök då jag flög över mitt nuvarande PB 425. Det var en grymt fin känsla. Dessutom kände jag att det fanns mer att ge och var oerhört taggad för att "kötta" staven och ta mig an nästa höjd; 435.

10620450 10207165960287303 1206108681376000281 o2Fotograf: Tero Siivola

11412240 10207165960327304 5337435082136411689 o2Fotograf: Tero Siivola

11161702 10207165960207301 6534084541664617328 o2Fotograf: Tero Siivola

Sagt och gjort, jag greppade samma stav som i hoppet innan, löpte på bra in mot gropen och fick till en bra isättning. Köttningsfaktorn var extremt hög, så hög att jag bokstavligt talat mördade staven... Allting gick så snabbt så jag hann bara höra att det knäppte till och så träffade jag madrasskanten och gled ner i gropen. Låg stilla i gropen och hade två tankar i huvudet: "Shit, det som var påväg att bli ett så bra hopp, nu måste jag avbryta", "Är jag okej?". Konstaterade snabbt att jag inte hade ont någonstans förutom vänsta armbåge och hand och bannades över att staven valde att svika mig då jag var så bra på gång. Fick hjälp upp av funktionärerna och första hjälp personal ställde massa frågor och kände på min nacke och rygg. Tror jag var ganska chockad för i ett skede började det vingla och jag fick lock för öronen, men det var ingen större fara med det, fastän det såg ut som att jag landande väldigt dåligt. I ett stavbrott landar du oftast på madrassen eftersom du har fart framåt och fallet är heller inte så högt. Men jo, klart man blir skärrad. Dock oroade jag mig mest över handen och då tränaren senare kom ner för att hjälpa mig samla ihop mina saker brast det. Blev ledsen för att jag tvingades avbryta tävlingen och för att jag var rädd att handen fått en spricka. Detta hände nämligen min teammate Viktor för något år sedan. Coachen lugnade ner mig och sa att det inte såg så farligt ut. Jag fick på mig jacka, byxor och en filt och med två ispåsar lindade runt armbåge och hand lämnade jag planen.

HÄR kan ni se klippet där staven smällde

Blev haffad av media på vägen till första hjälpen tältet. I efterhand vet jag inte riktigt vad jag sade, speciellt inte på finska haha. Reagerade som jag brukar om jag får en kamera upptryckt i fejset: log och skrattade bort situationen. Var ju ingen värre fara med mig men lite chockad var jag nog efter allting så jag gissar att just det ordet fick kvällstidningarna att gå igång: HJERPE I CHOCK EFTER BRUTAL STAVOLYCKA. typ. Låter ju faktiskt smarrigt.. Traskade iväg till bilen och fick både medicin och mer kläder på mig. Vid det här laget hade allt börjat sjunka in och handen värkte ordentligt. Ringde hem och var bedrövad, ville röntga handen direkt och gräva ner mig. Ville inte att säsongen skulle sluta såhär..

Några tröstande ord från vänner, familj och en hel del utomstående fick det att kännas lite bättre. Tacksam över att så många hörde av sig och undrade hur jag mådde! Fick mig också att inse att jag faktiskt persat innan olyckan var framme. Under bilresan hem skämtades det vilt och då Camilla och Karin sedan skulle dra lott om vem som fick hjälpa mig under toalettbesök om det krisade kändes hela situationen ganska underhållande. Stannade för en PB/tröst burgare och fick en påse is av vänliga kassörer vid ABC i Tammerfors.

Kom hem till Vasa runt 2 på natten och fick några timmar sömn innan jag befann mig på akuten i Vasa kl 8 för att röntga handen. Fick superbra betjäning av både närvårdare, sjuksköterskor, läkare och personal så efter två timmar kom jag helskinnad ut med handen i ett "custom-made" stöd och med beskedet att ingen spricka syntes i handen. Troligtvis är det muskler/ligament/ledband som tagit stryk och enligt läkare tar det ungefär en månad innan handen är återhämtad. Ska undersöka handen ytterligare imorgon med ultaljud för att se om något är riktigt på tok, men för tillfället känns det bra. Lättad över att inget är brutet i varken hand eller armbåge!

Summa summarum kan jag ju kungöra att jag nu officiellt är en äkta stavhoppare med ett riktigt stavbrott på meritlistan! Att jag dessutom har det på film gör ju saken lite bättre. Att folk sedan fått spekulera i om stavar går av p.g.a. den finländska kylan, varför idrottare är så lättklädda och varför jag pratar svenska, det bjuder jag på. Alla snälla och lyckoönskande kommentarer jag fått (oavsett språk) är jag tacksam över, ska göra som de säger och kämpa mig tillbaka fortare än kvickt. För kämparglöden och glädjen i att hoppa den kan inget stavbrott i världen förstöra!

// Please use google translate for this one, I could blame my sore hand for not be able to write on the computer any longer but the fact is that this entry turned out waaay longer than I thought and I'm too lazy to write another novel, lol! But thanks for all the support after my pole break yesterday, I'll be back! //

IMG 2685

IMG 2715

tisdag 2 juni 2015 - 20:16

KANDIDATAVHANDLINGEN INNE

IMG 3

IMG 2110

IMG 4

◊Min absolut bästa investering i vår (efter uppsättningen med nya stavar)! Min macbook air som varit min bästa vän under otaliga timmar kandiskrivande. Vet inte hur jag skulle överlevt utan den, lätt, snabb och pålitlig (dvs behöver inte vara rädd att dokument försvinner som med min gamla PC...) Från Itronic som alltid har bra studerandeerbjudanden!◊

Då var den inne! Min kandidatavhandling som jag kämpat med under hela våren. Vilken konstig känsla då jag klickade på sänd och mina 38 sidor och 10793 ord åkte in för sista granskningen. Nu återstår bara mognadsprovet och sedan är kursen avklarad! Det var i höstas som jag plötsligt insåg 2 saker:

1. Att jag avklarat nästan alla obligatoriska kurser, trots ett lugnare studietempo pga idrotten.

2. Om jag ville åka på utbyte nästa höst vore det bäst att få undan kandidaten innan.

Sagt och gjort, jag satte in högsta växeln och för första gången hade jag en verklig plan med mina studier. Tidigare har jag mest glidigt med och inte funderat så mycket på min studietakt. Men vetskapen om att jag kan "komma ikapp" med de andra på klassen och ha chansen att åka på utbyte nu i höst gjorde att jag kämpade mig igenom alla kurser. 

Då det sedan var dags att välja ämne till avhandlingen var jag tudelad. Dels har jag finansiell ekonomi som huvudämne men ville ändå kombinera det med mitt biämne marknadsföring. Eftersom sponsring är en stor del av en idrottarens ekonomiska vardag valde jag att se på just sponsring inom idrott, men ur ett mer finansiellt perspektiv. Dock var det ingen dans på rosor. Mitt första utkast var en kombination av flumm och åter flumm, den röda tråden saknades totalt och jag kände mig mer eller mindre uppgiven. Jag försökte täcka in ett stoooort område och hoppade från sponsring av OS till bloggar till idrottarens utgifter till företagets synvinkel osv...

Sedan vände allt efter lite feedback från studiepolarna och handledaren, ett studiebesök hos finländska bolaget Sponsor Insight (som svarade på alla mina 1000 frågor angående idrottssponsring i Finland) samt intervjuer med några företag som snällt ställde upp! 

Hade då bestämt mig att se på lönsamheten av sponsring ur företagets synvinkel. Efter att ha sammanställt allting blev det ett andra utkast på ca 30 sidor i slutet av April. Efter våra presentationer fick vi ytterligare feedback och det kändes genast som att detta ändå kunde bli till något bra! 

Jag fick en månads tid på mig att komplettera arbetet med ännu en intervju och omstrukturera vissa delar. Den röda tråden fick hoppeligen en ännu rödare färg och efter en 12 h lång session förra torsdagen, varav 4 timmars korrekturläsningshjälp av min kära mor, var jag äntligen färdig! 38 sidor avhandling med en enligt mig intressant slutsats blev resultatet. Spara, Sänd och klart! Firade med ett svettigt gympass, pizza och tjuvöppnande av en Cava dagen innan syrrans student!

Att jag nu endast har mognadsprov och en tent kvar i Hanken känns häftigt. Till hösten kommer jag befinna mig på en helt annan plats i världen och jag är så glad över att jag tog det beslut jag gjorde i höstas och kämpade mig genom kurser och tenter av alla de slag! Nu är det bara full fart framåt så får vi se vad framtiden har att erbjuda! :)

Mitt bästa tips till de som ska skriva sin kandidatavhandling är att välja ett ämne som verkligen intresserar en, det blir genast mycket lättare och resultatet säkerligen bättre. Och framförallt blir det då roligt att skriva!

fredag 22 maj 2015 - 22:21

FREDAGSFUNDERING

IMG 1873 fotorIMG 1905 fotorBild 21 05 2015 kl. 15.27 5

Fredagskväll, och en någorlunda produktiv vecka bakom mig. Känner mig ändå otroligt trött både kroppsligt och psykiskt. Svårt att veta vad det beror på men antar att man har sina ups and downs. Har försöka bota tröttheten med lite morgonpromenad i solen (!!!), hembakt hälsobröd och kompishäng. Hoppas kunna återhämta mig ordentligt nu i helgen för att kunna köra full rulle nästa vecka! Därför passar det ypperligt att få ta båten över till Umeå imorgon med mina två pärlor Emma och Sockan för lite chill i grannlandet. Önskar er en trevlig helg! ♥

PS. Imorgon bitti kommer bilder från surfingen i Teneriffa upp!

tisdag 19 maj 2015 - 20:31

SKO TIPS

DSC 0367

DSC 0369

DSC 0407

DSC 0408IMG 0995 fotor

Asics Gel Super J33 // Asics Gel Nimbus

Tänkte tipsa om mina nya favoriter i skoväg! Dessa färgglada tossor heter Asics gel super J33 och har nu bott på mina fötter de senaste veckorna. Har sökt efter en lätt sko som ändå ger ett okej stöd och fann dessa. De är sjukt lätta (210 gram) och mjuka men ger ändå tillräkligt med stöd och stabilitet för såväl vardagspromenader som spurter i träningssammanhang. Eftersom jag varit noga med att ha på mig bra skor nu i och med vrickningen har dessa varit min räddning! Kommer nog inte överge mina favvisar nimbus som jag använder dagligen under uppvärmning och då jag joggar men dessa är ett super (höhö) bra alternativ att byta mellan. Dessa båda skor är bra för en neural fot (men super J33 går även till de med lite överpronation). Värt att testas, finns bl.a. på My Sports i Stenhaga! 

söndag 17 maj 2015 - 21:58

WEEKEND

Denna (lång)helg får fem av fem toasters, tänkte lista helgens höjdpunkter i just punktform med lite tillhörande bilder!

Dessa dagar har bland annat bestått av:

  • Kisastudio x 4, aldrig förr har hockey varit så intressant och detta VM har bevittnats på diverse olika platser och på olika skärmstorlekar, allt från 20 tum till 50 +!

 

  • Kisastudio med Diamond League i fredags, fastän live streamen inte höll någon vidare kvalitet så gjorde somtur finnarna det (betydligt bättre resultat i herrspjutet än i hockeyn för finländarna!). Extra plus för Philips choko-chiapudding, måste testa göra den någon gång!

 

IMG 5IMG 1795

 

  • Riktigt bra träningspass, har squattat upp 140 kg och blivit säkrare på frivändning igen. Har också kunnat hoppa stav med foten tejpad och idag fick jag till ett riktigt bra pass. Då handen är svart som synden vet man att det varit en lyckad träning. Satte tränings-rekord då jag nådde upp till hela 5,15 m med fötterna!

 

IMG 1839IMG 1856IMG 1805

 

  • Rensat garderoben och få hjälp av bästa syrran att organisera allt (dvs. jag ligger i sängen och kommenderar medan syrran gör grovjobbet ;) )

 

  • God mat! Har upptäckt salladsdisken vid Piffi i Smedsby och ätit protein pancakes till middag bara för att jag kan. Dessutom bjöd jag in tjejerna på en smaskig tortillakväll idag, perfekt avslut på veckan att få snacka ikapp med mina guldgryn och göra det vi är bäst på, ÄTA!

 

IMG 1734IMG 1788IMG 1849

 

  • En spontan sväng ut i vimlet igår då det var terminens sista Cella öppet. Hanken hade prepkurs-sitz och många studerande samlades på Cella en sista gång då flera åker utomlands/hem och jobbar i sommar. Var roligt att få dansa av sig lite, träffa vänner och bekanta och ha intressanta diskussioner in på småtimmarna. Endast pre-sommar värmen som saknades, annars en full pott till kväll! :D

 

IMG 1808

  • Sova läääänge läääänge och mysa ner sig i de renbäddade lakanen denna söndagsmorgon, BÄSTA!

 

IMG 1829

 

English // I've had a really nice weekend! Have had several TV-nights and watched both hockey WC and Diamond league (Luckily the Finns succeeded better in Javelin after losing in hockey!). Got to sleep in and eat protein pancakes for dinner and my sister was kind to help me sort out my wardrobe (not the easiest thing, it's a clothing explosion). Also got to see a lot of friends yesterday on the last student-happening of this season.

Did a quite nice vaulting session and managed to get over 5,15 m with my feets. A good way to know if the training has been successful or not is to look at my hands, if they are black as today it's been a good day at the office! Spent the rest of the Sunday with my ladies, tortilla evening ftw! //