torsdag 22 juni 2017 - 10:24

Tungt lopp gav personligt årsbästa

Filiph löpte 400 meter vid Stjärstävlingarna i Saariijärvi på onsdag kväll. Han kom in på en tredje plats med sitt årsbästa, 49,05. Vann gjorde Christoffer Envall på 48,62 före Juho Pirskanen på 48,98. Bakom blev Eljas Aalto, Antti Kokkonen och Julius Uutela. Hela fältet var inom en sekund.

Att årsbästatiden förbättrades var förstås positivt. Men Filiph var inte riktigt nöjd med loppet. Det var också denna gång en hård motvind på bortre långsidan som tärde på krafterna. Alla stumnade på upploppet. Filiph hade inte ork att ta sig längre fram i fältet än så här.

Han säger att känslan var mycket bättre i Paavo Nurmi Games även om tiden då var klart sämre.

Ifjol hade Filiph exakt samma tid i motsvarande lopp i Saarijärvi. Då var det perfekta väderförhållanden. Mot den bakgrunden kan man notera ett visst framsteg.

Följande tävling blir för hans del sannolikt under sprintkarnevalen i Jämsänkoski. Enligt planerna blir det åtminstone 400 meter, men kanske även 100 elelr 200 meter. (Tom Johansson)

tisdag 13 juni 2017 - 22:52

Bra känsla i PNG, beskedliga tider

Känslan inför loppet i Paavo Nurmi Games var bra och det kändes även bra under själva loppet. Väderleksförhållandena var dock inte de bästa och det förklarar en del av de anspråkslösa sluttiderna. Det både regnade och blåste hård motvind på bortre långsidan.

Filiph kom in på en femte plats i B-heatet som bestod av åtta inhemska löpare. Tiden 49,92 är förstås inte så mycket att yvas över. Men differenserna var mycket små. I den jämförelsen var det ett bra lopp. Löparna kunde inte riktigt göra sig själva rättvisa i dessa förhållanden, utan stanande betydligt under sina årsbästa resultat. Markus Teijula vann på 49,24, en halv sekund före tvåan Christoffer Envall. Före Filiph hann även Ville Lampinen och Juho Pirskanen, samtliga hör till den inhemska eliten på distansen.

Filiph njöt sedan av möjligheten att följa med de övriga grenarna Paavo Nurmi Games med en hel del världsartister i startfälten.

Han står över Elittävlingarna i Kuortane som hålls på lördag. 400 meter finns inte på programmet. Nästa individuella tävling blir sannolikt Saarijärvi på onsdagen i midsommarveckan. Han är anmäld på 400 meter och hoppas på att börja komma ner på lite bättre tider. Sommarväder är på önskelistan. (Tom Johansson)

lördag 10 juni 2017 - 13:56

Väcker musklerna inför PNG

Filiph är kvar i Åbo och förbereder sig för tisdagens stortävling, Paavo Nurmi Games (PNG). Han ska löpa i B-hetet där startskottet avlossas klockan 16.45. PNG är samtidigt uttagning till lag-EM i Vasa under midsommarhelgen. Starfälten i PNG är stenhårda. Det är en förmån för det nationella gardet att nästan i hemsoparna få känna på hetluften som världsstjärnorna andas in.

I dag, lördag, tränade han i S:t Karins efter som Paavo Nurmi-stadion var upptagen. Överlag känns formen rätt bra. Det gäller ändå nu att "väcka" musklerna. Han försöker hitta "cruisern". Den fart han strävar efter att ha under olika delar av loppet ska komma automatiskt, utan att han behöver tänka så mycket på upplägget.

Söndagen blir en lugnare träningsdag och på måndag ska han hitta den rätta känslan. Just nu känner han sig relativt lugn inför drabbningen. (Tom Johansson)

onsdag 7 juni 2017 - 22:08

Lite bättre, men gnistan saknades

Filiph klockades för 49,33 i sitt andra 400-meterlopp under arenasäsongen. Tiden räckte till en fjärde plats i tävlingen som avgjordes på Paavo Nurmi-stadion i Åbo. Vann gjorde igen Markus Teijula som denna gång löpte på 48,44.

Upplägget i loppet blev annorlunda än många tidigare lopp. Öppningen var försiktig. Denna gång kom Filiph starkt på slutet.

Han deltog även på 100 meter som avgjordes lite tidigare. Tiden blev 11,40. Filiph kände lite i baklåret, vilket kanske bidrog till att öppninen på 400 meter blev relativt tam. Han tyckte att gnistan av någon orsak saknades.

Filiph stannar kvar i Åbo och förbereder sig för nästa drabbning. På tisdag är det Paavo Nurmi Games, som är årets högklassigaste tävling i årets inhemska tävlingskalender. (Tom Johansson)

torsdag 1 juni 2017 - 22:43

Försöker få upp farten i Åbo

För Filiph fortsätter tävlandet i Åbo. Under helgen blir det först studentfest och så småningom efter det tar han sig till Åbo. Onsdagen den 7 juni löper han enligt planerna både 100 och 400 meter i Tilastopaja Cup på Paavo Nurmi-stadion.

Han har en del positiva erfarenheter från just denna arena. Här tog han sin första FM-medalj som 16-åring. Det var år 2013 och den medaljen kan vi säga att blev avgörande för valet av idrottsform. Fotbollen fick ge vika för friidrotten, ett val som han inte ångrat.

Följande år överraskade han sig själv genom att för första gången komma under 50 sekunder. Det skedde just här trots att vädret var kyligt, blåsigt och vått.

Filiph stannar kvar i Åbo efter Tilastopaja Cup. Den 13 juni ordnas Paavo Nurmi Games, med riktigt högklassiga startfält och med stor publik. Filiph har anmält sig och kan få chansen att löpa 400 meter i B-heatet. Paavo Nurmi Games är samtidigt uttagning till lag-EM som arrangeras i Vasa under midsommarhelgen. En plats i det individuella loppet samt långa stafetten står på spel. Konkurrensen ökar förstås av att även häcklöparna aspirerar på dessa representationsuppdrag.

Överlag borde formen vara på stigande. Krampande vader under onsdagens träning har dock manat till viss återhållsamhet och eftertanke. (Tom Johansson)

söndag 28 maj 2017 - 15:15

Öppning på 49,55, hyfsat bra...

Filiph öppnade tävlingssäsongen med ett banvarv på 49,55 i Esbo i dag. Han tycker loppet gick hyfsat bra, men det var ingen fullträff. Vann gjorde Markus Teijula på 48,89. Som vanligt var han stark på slutet då han på de sista 50 metrarna segade sig förbi.

En andra plats blev det i varje fall för Filiph. Trea kom Joni Vainio-Kaila, landslagsman på långa häcken, med 50,29.

Vädret var betydligt bättre i Esbo än vi har i Karleby. Där var det drygt 15 plusgrader. Det var en rätt hård motvind på upploppet som tärde extra på krafterna. Den första halvan av loppet gick bra. Andra halvan var jobbig. Det positiva var att han nu klart underskred 50 sekunder i den första utomhustävlingen.

Filiph löper sannolikt nästa gång i Åbo den 7 juni. (Tom Johansson)

torsdag 25 maj 2017 - 12:35

Säsongsöppning i Esbo på söndag

Tävlingssäsongen närmar sig. På söndag ska Filiph löpa 400 meter i Alberga då Tapiot Games avgörs. Motståndet är av hög nationell klass.

Filiph deltog för en vecka sedan i Stafettkarnevalen på samma arena, men nu  är det ett individuellt lopp. Han vill nu se hur han ligger till i sina förberedelser. Det krävs alltid några tävlingar för att komma i riktigt bra form. Han har inte kommit under 50 sekunder i sitt premiärlopp. Det blir intressant att se hur löpningen nu fungerar.

Det har varit lugnare träning denna vecka, återhämtning efter fyra lopp i Stafettkarnevalen. I övrigt går tiden åt till att förbereda studentfesten lördagen den 3 juni.

I går, onsdag, ordnade GIF sitt Ärevarv. Resultatet blev 14 508 euro, och det är möjligt att summan stigen något ännu. (Tom Johansson)

 

söndag 21 maj 2017 - 10:48

Bra saldo i Stafettkarnevalen

 

stafett

Medaljskörden var god i årets Stafettkarneval.

 

Det blev en bra avslutning för Filiph i hans sista Stafettkarneval. Han hade äran att löpa tre gånger segrande i mål för Vörås lag. I varje lopp var det en riktig kamp om segern.

Tävlingsmomentet är en del av Stafettkarnevalen, men kanske inte den viktigaste delen. Hela evenemanget är en trevlig upplevelse. Men visst är det även roligt då laget klarar sig.

För Filiph blev det ett tufft dagsverke. Förutom tre finallopp var det försök på korta stafetten. Filiph var ordentligt trött i benen efter tävlingarna. Det blev direkt en bussresa till Vör[ och därifrån med bil hem till Karleby dit han anlände lite efter två på natten.

Stafettkarnevalen får ses som en genomkörare inf;r den egentliga tävlingssäsongen. Nu blir det att vill lite och sedan föbereda sig för säsongspremiären i individuella loppen. Det blir med största sannolikhet Alberga, Esbo, igen nästa söndag. Han siktar på att löpa 400 meter i Tapiot Games.

Före det ordnas ärevarvet på Kyrkbackens plan.

Filiph har också i uppdrag att marknadsföra friidrotten i Karlebyskolorna. De individuella idrotterna har sina fördelar. Du kan själv bestämma nivån på din satsning. Du får en massa nya bekantskaper, men är inte beroende av andras satsningar på samma sätt som i en lagsport. Hoppas att många nappar på friidrotten, som ett komplement till andra idrotter eller som ett alternativ. (Tom Johansson)

 

lördag 13 maj 2017 - 18:48

Representationsuppdrag

Startskottet för säsongen går.

 

Det kyliga vädret begränsar i någon mån träningen. Filiph försöker i varje fall upprätthålla den goda konditionen han hade efter fyra lägerveckor i södern. Nu gäller det att inte förivra sig och dra på sig några onödiga skador som det kyliga vädret kan bidra till.

Han har nu också tid att åta sig olika uppdrag. I fredags hade han hedersuppdraget att skjuta startskottet för halvmaraton i Kokkola City Run. Veckan som förestår ska han hjälpa Karlebyskolorna lite med förberedelserna inför Stafettkarnevalen. Samtidigt får han chansen att marknadsföra friidrotten som en trevlig och intressant fritidssysselsättning.

På lördag är han själv också med i Stafettkarnevalen som i år avgörs i Esbo. Filiph medverkar enligt planerna i Vörås samgymnasiums lag. Det är nu sista året han får delta.

Efter det blir det att på allvar få upp tävlingsfarten. Som det nu ser ut öppnar Filiph sina arenasäsong den 28 maj med ett 400-meterslopp. Också denna gång är det Alberga i Esbo som står som värd. Arrangör för Esbo nationella tävlingar är Espoon Tapiot. (Tom Johansson)

lördag 6 maj 2017 - 10:23

Tillbaka i hemlandet efter bra läger

comebackFiliph anlände till Kronoby flygstation på fredag kväll.

 

Två olika träningsläger på sammanlagt fyra veckor är bakom. Det var två bra läger i varmare väder. Träningen fungerade bra och Filiph känner att han utvecklas som löpare. Lärorikt har förstås också varit att mera eller mindre på egen hand ta sig fram till olika ställen.

Att han hållits frisk och att kroppen tålt de planerade träningsmänderna är den grundläggande faktorn. 

Fredagen var förhållandevis varm i Karleby, men kallare väder har utlovats för de kommande dagarna. För Filiph gäller det i vilket fall som helst att ta det lugnare några dagar för att musklerna ska återhämta sig.

Ifall det kyliga vädret håller i sig innebär det lite begränsningar i träningen. Skaderisken ökar. Det gäller att hålla huvudet kallt.

Tävlingssäsongen närmar sig också. Han har inte riktigt bestämt sig när han kan öppna den. Tanken är i varje fall att hitta ett 400-meterslopp i slutet av maj. Men också här är förbehållet att det inte är alltför kyligt.

Före den egenliga öppningen blir det Stafettkarneval, den sista för hans del. (Tom Johansson)