lördag 22 april 2017 - 20:16

Det tar sig i Monte Gordo och andra glada nyheter

Som vi berättade i senaste inlägg har Filiph rest från Malaga och anslutit sig till SFI-truppen i portugisiska Monte Gordo.

Det blev ett par lugna dagar, inklusive en resdag, efter tvåveckorslägret i Torremolinos. Nu har det blivit att ta nya tag.

I dag gjorde Filiph backträningar.

Igår hade han en hård träning i vilken ingick även ett test, 3x200 meter. Fartuthålligheten verkar vara bra, 22,5/23,5/26,10. Samma test ska han göra även i slutet av lägret. Han var nöjd med löpningen. Nu gäller det också att hålla huvudet kallt så han inte förivrar sig och blir övetränad. Det är en känslig balansgång.

Vädret har varit blåsigt i Portugal, men i dag ser det ut att ha skett en förändring till det bättre.

En glad nyhet till, gäller föreningen. GIF ser ut att få en ordförande som formellt kan väljas på måndagkväll under årsmötet. Ordförandekandidater växer inte på träd. GIF har saknat ordförande i ett och ett halvt år. Många andra föreningar brottas med samma problem. Verksamheten hålls i gång då vi har duktiga personer i sektionerna. Men visst bör en anrik förening som GIF, 110 år på nacken, ha en ordförande som håller i hela. Och nu ser det ut som om frågan har en bra lösning. Ska så småningom meddela mera detaljer. GIF:are kan även komma till medlemsmötet på måndag i skidstugan. (Tom Johansson)

tisdag 18 april 2017 - 15:50

Flytt från Spanien till Portugal

Ett givande träningsläger har avklarats i spanska Torremolinos. Det sista träningspasset avverkades i dag. I morgon, onsdag, bär det av till Monte Gordo via Lissabon. Nu vidtar SFI:s traditionella vårläger i Portugal.

Filiph har tränat i nästan två veckor i Spanien. Träningen har kunnat genomföras planenligt, inga skador eller förkylningar har bromsat framfarten. Han är på gott humör. Nya träningskamrater i Spanien har fungerat som inspitrationskälla. Samtidigt tycker han det kan vara riktigt intressant att flytta på sig och ansluta sig till SFI-truppen.

En genomgång av tävlingskalendern visar som vi tidigare noterat att herrarnas 400 meter inte är landets huvudgren. I Paavo Nurmi Games finns grenen visserligen på programmet. Men i Elittävlingarna är det i första hand 100 och 200 meter som bjuds ut, om man inte vill löpa 800 eller 1500 meter.

Så mycket bättre är det inte heller i Stjärntävlingarna, med lite lägre status än Elttävlingarna. På midsommardagen hålls de traditionella tävlingarna i Saarijärvi. Då finns 100, 400 och 800 med på programmet. Dessa tävlingar kolliderar dock med lag-EM i Vasa, vilket betyder att den vassaste landseliten finns där.

I slutet av augusti löps 400 meter på Djurgårdens plan i Helsingfors och i Tammersfors.

400 meter löps förstås på FM-nivå. I år avgörs Kalevaspelen i Seinäjoki och ungdoms-FM i Kauhava, som i det här sammanhanget kan betraktas som närregion. (Tom Johansson)

torsdag 13 april 2017 - 21:13

Sporrande träningsläger i Torremolinos

Filiph har nu varit en vecka i Torremolinos. Han tränar med fem andra friidrottare från södra Österbotten. Han tycker träningsgruppen är bra. Nya kontakter ger nya impulser och självförtroendet stiger. Träningen har varit omväxlande. I morgon väntar en tung träningsdag, men så är det passande nog långfredag.

Vädret är är bra, åtminstone om man jämför med vårt nuvarande aprilväder. Över 20 grader plus på dagarna, kvällarna är lite kyliga.

Om en vecka tar Filiph flyget till Lissabon och därifrån vidare till Monte Gordo där SFI:arna har sitt traditionella läger. I början av maj är han tillbaka i Karleby.

Så småningom närmar sig tävlingssäsongen. Det är inte helt lätt att hitta ett bra tävlingsprogram. Kvartmilen behandlas lite styvmoderligt i Finland just nu. 400-meterslöparna måste sannolikt själva hitta lämpliga tävlingar där de kan bjuda varandra på sporrande motstånd. Vi får återkomma till det så småningom. (Tom Johansson)

söndag 2 april 2017 - 20:46

Testen antyder att framsteg gjorts

De test som Filiph gjort antyder att utvecklingen går i rätt riktning. I tisdags gjorde han det MART-testet, 10x150 meter. Motsvarande test gorde han i november. Denna gång var resultaten till alla delar bättre. Mjölksyrevärdet steg till 21,0 mmol/l mot 20,8 då farten också var högre denna gång. Det tyder på att han tål mjölksyra bättre. I synnerhet på 400 meter är mjölksyran något som måste bemästras.

Testet visade också att återhämtningen är snabbare. Laktatnivån sjönk snabbare och mera än tidigare.

Också pulsen var snäppet lägre.

Efter tisdagens test drog Filiph på sig en liten förkylning som gjorde att det blev ett par lugnare dagar före SFI-lägret i Kurotane som började i fredags.

Förkylningen gav med sig rätt bra och träningen kunde genomföras nästan fullt ut under lägret. I nivåtestet mätte han i varje fall inte laktatnivån, men pulsen höll sig på en bra nivå och han känner sig väl till mods.

Filiph har nu flyttat hem från Vörå. Men han stannar inte länge i Karleby. På torsdag beger han sig mot Torremolinos i Malaga tillsammans med ett gäng sydösterbottniska friidrottare. (Tom Johansson)

söndag 26 mars 2017 - 20:58

Träningen går in i en ny fas

Skolgången i Vörå är över. Nu blir det att hitta rytmen i träningen under andra former. Filiph är i varje fall i Vörå ännu den sista veckan i månaden. På tisdag gör han ett så kallat Mart-test (Maximal Anaerobic Running Test). I praktiken handlar det om 10x150 meter med olika fart. Sista sträckan löps med maxfart. Testet ska visa vilken nivån är på snabbhetsuthålligheten.

Under slutet av veckan är det igen dags för SFI-läger i Kuortane. Också här blir det en del test, troligen 20 meter med flygande start och ett nivåtest, 3x3x300 meter. I nivåtestet liksom i MART-testet mäts laktatnivån.

Så småningom är det sedan avfärd mot sydligare breddgrader. Den 6 april flyger Filiph till Malaga där han vistas i två veckor. Därifrån reser han sedan till Monte Gordo i Portugal, nära den spanska gränsen.

Överlag har träningen känts bra. Nu blir det att öka farten på träningarna. (Tom Johansson)

söndag 12 mars 2017 - 10:23

Bra träningsvecka i varierande förhållanden

 Styrka och balans kan övas på många olika sätt. Medicinbollar kommer här väl till pass.

 

Filiph har kunnat träna bra under den vecka som gått. Det har i första hand handlat om grunduthållighet, mera mängd via lite längre länkar. Ett träningspass har även varit på konditionscykel.
I träningen har ingått även övningar för att förbättra styrkan, tekniken och muskelkonditionen.
Det mycket varierande vädret är ett kärt samtalsämne då folk möts. Vädret har förstås också stor betydelse för friidrottsträningen. En hel del av träningen sker utomhus.
De ljusare och längre dagarna höjer humöret. Däremot är underlaget oftast vanskligt, halka har hört till denna vinter. Filiph har varje fall hittills klarat sig undan halkolyckor. Träningen måste anpassas till förhållandena, vilket kanske inte motståndarna som tränar på sydligare breddgrader behöver tänka på.
Fredagsträningen på hemmaplan kunde i varje fall genomföras planenligt. På isigt underlag hade han drag på 6X1000 meter. Inne i Idrottsgården blev det som vanligt hopp i trappor och sedan olika övningar med häckar.
Skolarbetet påverkar sannolikt träningen de två följande veckorna. Och efter det blir det enligt planerna SFI-läger i Kuortane. (Tom Johansson)

 

 

 Det isiga underlaget får duga i brist på något bättre.

söndag 5 mars 2017 - 17:24

Hallsäsongen gav positiva besked

Hallsäsongen antyder att Filiphs träningssäsong har haft en rätt bra effekt. Även om det inte varit någon större satsning på inomhustävlingarna har de personliga rekorden förbättrats nästan över hela linje.

Nya personbästa presterades på 300 meter överlång bana, 35,30, i mitten av januari. Senare sänkte han sitt rekord på 60 meter till 7,20 och på 200 meter lång bana till 22,34. Också på 800 meter kapades en del, personbästa på sträckan lyder nu 2.00,84.

Sitt bästa lopp gjorde Filiph i allmänna klassens FM. Han avverkade 400 meter på tiden 49,41 och blev sjätte i tävlingen.

Hallsäsongen avslutade han med två FM-silvermedaljer i sin nya tävlingsklass u. 22.

Genomgående för loppen var att inledningen fungerade mycket bra, medan avslutningarna var sämre. Det känns förstås lite tungt att tappa sin ledning på kalkstrecken, men å andra sidan är förklaringen åtminstone till en del naturlig. Det har inte blivit någon snabbhetsutthållighet i träningen ännu.

Träningen fortsätter, även om en del av koncentrationen nu också är på skolgången. Han har därför också varit föranledd att ge återbud till landslagslägret i Pajulahti.

Det blir betoning först på mera grunduthållighet och övergår så småningom till mera styrka och snabbhet. Den 6 april bär det av till Malaga som förhoppningsvis då kan bjuda på ett bra klimat. I den miljön ska fokus ligga på snabbhetsuthålliheten, hårda drag på mellan 150 och 400 meter. (Tom Johansson)

 

söndag 26 februari 2017 - 19:35

Ett nytt silverlopp, åttonde individuella FM-medaljen

IMG 20170227 105536FM-medalj nummer 7 och 8 kommer med i bagaget från Åbo.

 

Filiph tog sin första FM-medalj på 200 meter i dag. Han har nu sammanlagt åtta individuella medaljer i sin prissamling, plus ett stafettguld.

Den nationella konkurrensen är stenhård på 200 meter, men många av specialisterna uteblev från Åbo. Till det bidrog sannolikt att banan i Kuppishallen är endast 170 meter och kurvorna är snäva och tär hårt på benen. En del avstår också helt från hallsäsongen. Men tävlingar avgörs mellan dem som är med på startlinjen. I historieböckerna skrivs hans namn in som silvermedaljör. Tiden var 22,61 och han var nio hundradelar efter segraren.

Filiph vann sitt försöksheat med tiden 22,71. Det var den näst bästa tiden i försöksloppen. Fyra löpare fick plats i finalfältet.

Han är givetvis nöjd med medaljerna, men samtidigt blev han påmind om att det finns att göra ännu innan sommarsäsongen vidtar. Han lyckas inte avsluta loppen som han borde. Också under söndagens finallopp ledde han in på upploppet efter en bra löpning. På sluttampen kom förhandsfavoriten Eljas Aalto, Sibbo-Vargarna obönhörligen förbi.Samma mönster har upprepat sig tre gånge på drygt en vecka. Men träningen pågår och halltävlingarna har inte haft någon hög prioritet.

De har i varje fall fungerat som bra träning. Att utdelningen desutom är två silverpengar i hans nya tävlingsklass får ses som en extra bonus.

Nu blir det återhämtande träning och lite förberedelser inför vårvinterns skrivningar. (Tom Johansson)

lördag 25 februari 2017 - 18:24

Kedjan med FM-medaljer förlängdes

Det blev silver för Filiph på 400 meter i juniorernas hall-FM. Han öppnade loppet bra och allting kändes riktigt bra ända till sista kurvan. På kalkstrecken passerades han av kombattanten Juho Pirskanen som hade fem hundadelar till godo.

Filiph klockades för 50,16, vilket får ses som hyfsat på den svårsprungna banan. Han är nöjd över att kunna ta en FM-medalj också i år. Lite harmar det ändå att orken tröt och löpningen blev spänd under de sista 50 metrarna efter en bra och lugn löpning under största delen av loppet.

På söndag fortsätter tävlingarna med 200 meter för Filiphs del. Hans mål är att få till ett bra och helt lopp. Med lite tur kan det bli till och med två lopp under dagen. (Tom Johansson)

torsdag 23 februari 2017 - 21:07

Juniorernas hall-FM följande etapp

Under helgen ordnas juniorernas hall-FM i Åbo. Filiph åker ner på fredag och tävlar på lördag och söndag. Han har i år gått upp till klassen under 22 år. I rankningen ligger han väl till både på 200 och 400 meter. På huvuddistansen är han rankad tvåa och på 200 meter är han trea.
Det här med rankning säger ändå inte allt. Placeringen bygger i första hand på vinterns resultat i hallen, och dessutom resultat som noterats på kort bana. De tider som presterats på en bana som är över 200 meter räknas om, får ett tillägg som till exempel på 400 meter är 58 hundradelar. Många tävlar sparsamt inomhus, och väljer ofta någon annan än sin specialdistans.
Rankningen har betydelse för vilken bana man får i tävlingen. Den som ligger lågt i rankningen riskerar att få innebanan som anses vara den långsammaste.
Tack vare herrarnas FM i Jyväskylä fick Filiph tider som är konkurrenskraftiga i rankningen.
Som flera gånger skrivits i denna blogg har han ingen större satsning på hallsäsongen, även om formen varit relativt god. Tävlingarna får fungera som träningspass.
Siktet är som sagt inställt på utomhussäsongen som har en del lockbeten. För junior-EM krävs 47,40. Filiph borde bättra på sitt personliga rekord med drygt en sekund. Det kan noteras att ingen finländsk löpare har klarat den gränsen de senaste åren.
Långa stafetten i lag-EM som ordnas i Vasa under midsommarhelgen kunde även vara ett intressant mål. Det förutsätter givetvis att han lyckas ta sig upp på följande nivå i utvecklingen.
Efter hall-FM stannar Filiph några dagar i Åbo för att läsa och träna. (Tom Johansson)