söndag 26 juni 2016 - 20:57

Tillbaka i stan

Tillbaka i stan efter några dagar i yttre skärgården. Vi som trodde att vi skulle komma undan den värsta färjkön genom att starta redan på förmiddagen satte ändå och köade i nästan en och en halv timme... Som tur är barnen duktiga bilåkare. Nästan lite för duktiga faktiskt... De sov i de två timmarna hem och nu vägrar de förstås somna fastän klockan redan är över nio. Nå tur att vi har sommarlov och kan sova hur länge som helst imorgon.

Det kändes först lite surt att måsta komma hem från holmen. Det var så skönt där ute. Och det kändes liksom fel att komma in till stan. Men Maken har flera veckor jobb ännu. Och ensam med plupparna vill jag nog inte ännu bli där. Som plåster på såren åker vi ut till Svärisarnas holme barnen och jag imorgon. Packa upp och packa ner. Det vår sommar går ut på tydligen. Men nog värt det. 

Och så en liten bildbomb på det. 

midsommar

 Jag hittade till och med blommor till en midsommarbukett fastän naturen på holmen är rätt karg. Sill, potatis och grillat stod på menyn. Nam!

midsommar1

Kransarna var tyvärr inte handgjorda i år utan inköpta på Lindex. De var så söta att jag inte kunde låta bli. 

midsommar2

Morgonkaffet här. Ni kan kanske förstå att jag inte ville komma in till stan!?

midsommar3

På midsommardagen pysslade jag en björkkvast och så badade vi midsommarbastu. Det gick också helt bra med barnen. Eller vi måste ju nog bada lite i skift, men ändå...

midsommar4

Det blev en så vacker kväll. Helt vindstilla och ljum luft. 

midsommar5

Liten kvällspromenad på strandstenarna. 

midsommar6

Och så tände vi midsommarkokkon. En sådan kväll kan man inte låta bli. 

midsommar7

När barnen somnat tog jag babylarmet och joinade Maken på klipporna. Lite chips och vin och en film på mobilen. Sämre kan man ha det. 

midsommar8

Se nu på det här!! Sååå vackert att man knappt kan tro sina ögon. 

 

torsdag 23 juni 2016 - 12:05

Gla misommar!

Allt är packat och klart. Bara maten som skall in i kallkassarna kvar. Sen gasar jag iväg efter Hubbe till dagis, och därefter Maken från jobbet, och så kör vi ut till skärgården. Oturligt nog har syrrans Man gått och blivit sjuk så det blir intim familjemidsommar bara vi fyra istället. Men det blir nog skönt det med. Vi kan liksom gå i pjamis hela dagen och göra absolut ingenting om vi vill. Eller det sku vi nog kunna göra med syrrans familj också, men ni förstår. Man är ändå ännu mer avslappnad när man är bara själv. Håll tummarna för att det inte är alltför mycket trafik och långa köer... Vi skulle gärna komma fram innan det blir tutidags för plupparna. Här på bloggen blir det nog tyst, men på sevendays insta skall ja försöka uppdatera också under midsommarhelgen. 

Riktigt skön midsommar till er alla! Vi hoppas på sol och sill, eller hur!?

1midsommarMin söta lilla midsommarbukett, plockad på bakgården. 

 

torsdag 23 juni 2016 - 10:52

Reserapport del 2: Benidorm

Snabbtåget tog drygt två timmar från Madrid till Alicante. Hubbe tyckte det var väligt spännande att åka tåg och Lillasyster sov över halva vägen. När vi kom ner till Alicante åt vi lunch på en mysig taverna i en bakgränd. Därefter åkte vi med spårvagnen vidare längs med kusten norrut till Benidorm. Själva staden Benidorm är kanske inte något jag skulle rekommendera, det mesta var rätt slitet och väldigt turistigt. Men för vårt behov var resmålet så gott som perfekt. Fin strand, inte för hett, lugnt hotell, massor att göra för barnfamiljer i närområdet och vackert turkost hav. På grund av vattkopporna var våra behov av att göra och se en massa utanför hotellet också mer begränsade än vanligt.

Vi bodde längst ner på den ena av de två stränderna. I ett hotell lite upp på berget, men med bara 300 meter till stranden. Vi hade också jättefin vy från hotellbalkongen. Skönt för oss, i synnerhet sen då barnen blev sjuka, var att vi hade all mat frukost, lunch och middagsbuffé inkluderat på hotellet. Perfekt att inte behöva leta restaurang när man är hungrig och att slippa sitta och vänta på maten med hungriga otåliga barn. Maten på hotellet var kanske inte något supergourmet men alla blev nog mätta och nöjda varje måltid. 

Runt om staden finns både flera vattenparker, nöjesfält, djurpark, delfinarie och annat roligt för barn. Ändå var det rätt lite barnfamiljer i Benidorm. De flesta var pensionärer eller unga. Vilket gjorde att de två attraktioner vi besökte var nästan folktomma. Skönt för oss som dessutom var lite ängsliga för att smitta folk med vattkoppor... Vi besökte djurparken hela familjen en eftermiddag. Och Hubbe och Maken besökte en av vattenparkerna som hade ett stort område för mindre barn den sista dagen. Annars dög stranden och hotellets lekpark mer än väl som underhållning åt våra barn.

Trots barnens prickar så tycker jag att vi fick en fin semstervecka. Vi hade ett stort rum och en stor balkong. Vi köpte en uppblåsbar plaskpol till barnen, så fastän vi var på rummet en del hade de hur kul som helst. Jag kände i alla fall att jag kunde slappna av ordentligt. Redan värmen gör det med mej. Att sedan dricka ett glas vin på balkongen när barnen somnat och lyssna på havet och titta på stadens ljus tillsammans med Maken var nog just vad vi behövde. Att åka på resa med småbarn är nog avslappnande ändå. Inte hela tiden men i det stora hela nog!

benidormBenidorm är känt för sina skyskrapor. Annar ligger staden vackert belägen mellan höga berg. Första kvällen hittade vi ett övergivet Frozen strandset som vi tog hand om. Tur eller hur!

benidorm2Palmer och sol! Då är jag så här glad. Det här var dessutom innan nån blev prickig....

benidorm3Balkongvy när solen går ner.

benidorm4När barnens prickar lugnat sej lite och de var pigga igen så besökte vi djurparken Terra Natura. Stor djurpark med mycket djur och fint fixat! Och nästan inga andra besökare. Kanske för att vi for dit på eftermiddagen och inte förmiddagen?! På flera ställen fick man gå in till djuren som så här på bilen ovan. Lite scary tyckte jag, men barnen gillade.

benidorm6Sista kvällen hittade vi ett tivoli nära centrum. Så vi köpte lite biljetter och åkte karusell. Bra med utomhusaktiviteter så att vi förhoppningsvis inte smittade någon?! Också här var det nästan folktomt.

onsdag 22 juni 2016 - 10:14

Alkohol och barn

Det snurrar lite alkoholdiskussion i bloggosfären så här inför midsommar. Amanda och Sara har bland annat skrivit om sina kommande vita helger och nolltolerans. Och ja tycker det är riktigt fint att man väljer att inte dricka något alls om man vill det. Men jag tänker nog inte ha en vit midsommar fastän jag har barn. Och jag är inte en dålig mamma för det! För det är skillnad på att dricka och att dricka tycker jag. Självklart blir vi inte berusade när vi är med våra barn. Det är inte okej! Någonsin. Men att bli lite tipsy av ett eller två glas skumppa på självaste midsommar ser jag inte något som helst problem med. Snapsen skippar jag. Men det är mest för att jag tycker det smakar äckligt. 

Jag anser att jag har en väldigt sund syn på alkohol. Och det har de flesta av våra vänner också. Speciellt de som har barn. Senast jag skulle ha sett någon av våra vänner eller bekanta berusade på någon fest var nog under tiden innan vi hade barn. Men det betyder inte att vi inte skulle kunna dricka alkohol när vi har fest. Vi är ju vuxna ansvarsfulla människor. Också när vi är på fest. De gångerna vi varit på fest med barnen har jag definitvt sett till att jag inte blir berusad. Men jag njuter av att dricka några glas skumppa eller gott vin. För mej hör det till. Jag har nog klart minskat mitt alkoholintag sedan vi fick barn. Det tycker jag också är naturligt. Och är man gravid eller ammar en minibebis så lämnar jag bort vinet helt. 

Mina föräldrar har också druckit vin eller annat på helger och fester när jag varit liten. Och jag har inte tagit någon skada av det. De har också en sund inställning till alkohol. Jag har aldrig märkt att mina föräldrar skulle ha varit berusade, och jag tror inte det varit det heller. Lite tipsy, visst. Men de blev bara roligare av det tyckte jag. Och man fick vara uppe längre och själv dricka cocis och leka med vänner och kusiner. Jag tror det är mycket tack vare dem som jag nu i vuxen ålder har en naturlig och sund syn på alkohol. 

Så om man vet var ens gränser går och känner sej trygg med alkoholen, så ser jag absolut inte något problem med att dricka alkohol, också på helger och fester när barn är med! Allt med måtta och barnen först förstås. Men man är inte någon dålig förälder bara för att man njuter en liten snaps och några glas vin på midsommaren och blir lite tipsy! Skål!

skal

 Två ansvarsfulla föräldrar dricker sangria i Spanien tillsammans med sina barn på en uteservering! No problem i min värld. Och en mimosa på flygfältet när vi var påväg hemåt. 

tisdag 21 juni 2016 - 21:41

Kusiner och småkusiner

Vilken härlig kväll vi haft. Mina två systrar och barn, och två av mina kusiner med barn var här på grillmiddag. Syskon, kusiner och småkusiner i en härlig blandning. Det är en sån glädje att vi har fått barn så pass nära varandra. Tänk så roligt för dem då de växer upp. Den här gånger var mina kusiner från min Mammas sida. Men på min Pappas sida är vi ännu fler småkusiner. Den närmsta i ålder är bara två veckor äldre än Hubbe. Och inom ett år efter Lillasyster föddes alltså tre till babysar i vår familj. Helt galet vilken babyboom vi haft de senaste fem åren! Men härligt är det. 

Vi körde grillat och knytkalas, sommarmat som bäst . Som tur var vädret på vår sida och det var till och med nästan hett innan solen sen gick bakom moln. Glass och jordgubbar till efterrätt. Mums. Jag som nästan hade fått lite postsemesterdepression. Men nu är den som bortblåst! Och imorgon skall jag börja fixa och packa inför midsommarhelgen. Det blir skärgårdstur för oss. 

grillkusinerSomriga glada kusiner och småkusiner.

grillkusiner0Mmm. Grillade grönsaker, couscoussallad, champinjoner inlindade i bacon, sesammarinerad höna, laxfile, tsatsiki och grönsallad. Perfekt med knytis så slipper man fixa själv!

grillkusiner1Jordgubbar och glass till efterrätt. Jag bar ner Hubbes bord och stolarna från barnkammaren och dukade barnbord på terassen. De små glasen är förresten ljuskoppar från Ikea!

tisdag 21 juni 2016 - 11:49

Grynostplättar

grynostplattar

Grynostplättar. Ny frukostfavorit för oss.

Frukosten är så viktig för mej. En god frukost, en lugn stund på morgonen. Det gör hela min dag. Nu har jag återigen testat ett nytt recept till frukosten, nämligen 56kilos plättar med grynost. Så enkla, jättegoda och mättande. Båda barnen åt också med god aptit! Något de inte gör med vare sig mina andra frukostfavoriter, quinoagröt eller bananplättar... Jag har redan ätit plättar nu två morgnar i rad och fler kommer det garanterat att bli i sommar. 

För att fixa plättar för 1 person behöver du:

1 ägg

100g grynost

0,75 msk fiberhusk eller psyllium

Mixa allt med stavmixer. Stek i kokosolja. Jag har klickat ut smeten med matsked och sedan plattat till den till plättar med stekspaden efter en liten stund. 

Jag åt mina plättar med kokosflingor, kanel och blåbär. Mums! Hubbe fick lite sockerfri hallonsylt till sina och lillasyster mumsade plättare au naturel med lite blåbär vid sidan om. Ny frukostfavorit för hela familjen.

grynostplattar2Mmm. En perfekt start på dagen.

grynostplattar1Jag tycker inte plättarna smakar ost. De är fluffiga och matiga. Och frasiga, just som plättar skall vara!

grynostplattar3Kanelen passade perfekt som topping. 

tisdag 21 juni 2016 - 10:08

Reserapport del 1: Madrid

Vi började vår resa med två dagar i Madrid. Jag måste ärligt säga att jag inte tagit reda på nånting innan och att jag inte heller visste ens i vilken stadsdel vi skulle bo. Maken var ju redan på plats och jag litade bara på att han tar vet och fixar. Under vår ena hela dag i Madrid hann vi förstås inte heller med så mycket, i synnerhet som vi hade barnen med oss. Madrid är en vacker stad med vackra gamla hus. Den är också rätt grön med träd och små parker överallt. Det finns också lekparker för barn överallt. 

Metron funkar också super. Inte helt optimalt med barnvagen dock alla gånger eftersom inte alla hållplatser har hiss. Men de flesta har det. Det är lätt att ta metron från flygfältet in till stan och det finns hållplatser överallt. Jag tycker också att metron var förvånansvärt fräsch och lättanvänd. Och Hubbe älskade förstås att åka metro. Det är ju så spännande!

Vi hann med ett turistbesök vid en gammal tempelruin som jag inte ens kommer ihåg namnet på nu... Mest lekte vi i parken bredvid. Och så bodde vi nära Madrids hemmastadion så den gick vi också och tittade på. Annars blev det mest promenerade omkring. Barnen sov i tur och ordning i vagnen. Vi letade lunchmat och middagsrestaruran som öppnade i tid... Spanjorerna äter ju middag sent så det flesta restauranger öppnade först kl. 20 vilket var lite sent för våra barn så här i början av semstern.

Efter allt turistande och två nätter god sömn så tog vi supersnabbtåget till Alicante och Costa Blanca. Men mer om det i nästa reseinlägg!

madrid tileVacker grön stad även om vi inte hann se så mycket!

madrid1Turisterna kollar in templet.

madrid2Santiago Bernabeu, Real Madrids hemmastadion. Tyvärr hittade vi inte någon ingång med hiss och vi blev så hungriga att det inte blev besök på insidan denna gång. Till Makens förtret....

madrid3Det blev mycket metro. Funkade fint!

madrid4Vi körde med världens bästa resevagn, Yoyon och en ståbräda från Bumbrider. Kanske inte helt optimalt men för Maken som är lång gick det ok. Babybjörnselen var också i flitig användning!

måndag 20 juni 2016 - 16:31

Vi är hemma!

Så var vi hemma igen! Tio dagar gick i ett huj. Varmt och skönt har vi haft det. Men annars gick inte resan riktigt som planerat.... Båda barnen fick nämligen vattkoppor under resan. Så typiskt. Men som tur hade bägge en relativt lindrig variant och vi har inte lidit sååå mycket. Men klart det begränsade en del. Vi har ju nog spenderat betydligt mer tid på hotellrummet än vi annars hade gjort. Väldigt tur att vi hade ett stort rum med stor balkong. Mest fasade jag för att vi inte skulle få flyga hem på grund av smittorisken. Men då vi var hos läkaren på lördagkväll så hade båda barnens prickar torkat och vi var riskfria. Pust! Det skulle inte ha varit så kul att bli ensam i Madrid med barnen minsann...

Nu håller jag på att försöka reda upp kaoset här hemma. Tredje maskinen tvätt på g som bäst. Bara jag får allt uppackat och makaronilådan in i ugnen och försäkringsansökningar fixade och lite veckan planerad så skall återkomma till dej bloggen! Jag lovar. För alla ääälskar ju bilder från andras semester. Så stay tuned! Det är också jag som står bakom sevendays instakonto denna vecka. Så in och följ där också om ni saknat mej --> sevendays.fi

1collageresan

Litet collage med mobilbilder från vår Spanienresa. Mer utförlig reserapport kommer bara jag hinner. 

 

fredag 17 juni 2016 - 10:24

Min string-pocket

1bloggstringDesignklassiker, marokanskt porslin, gåvor och souvenirer. Och så en liten grönväxt. Det är vad som bor i vår hylla.

Jag fick en stringhylla i julklapp förra året. Men jag tror inte att jag visat den ordentligt på bloggen än?! Konstigt eftersom jag älskar den. Hyllan fick komma upp på vår ena köksvägg. Tycker den är så bra i köket då man då kan ha praktiskt porslin etc i hyllan. När jag ännu önskade mej en stringhylla och inte hade en, så såg jag framför mej hur jag varje vecka skulle fixa olika stilleben, byta grejer och ta shelfies till instagram. Nååå, det blev nu kanske inte riktigt så. Sanningen är att man som tvåbarnsmor inte riktigt har tid att piffa shelfies så ofta. Så det har nu varit samma koncept i hyllan sedan den kom upp i januari. Men bra så eftersom jag gillar det. Och sen när jag har mer tid så skall jag nog börja byta innehåll nu som då!

1bloggstring1

Kaj Bojesen-apan är egentligen Lillasysters, hon har fått den i dopgåva. Men vi lånar den lite tills hon fattar att lägga beslag på den själv. Grodan är inte någon dansk design precis, utan den köpte vi i Thailand när vi bodde och studerade där vintern 2009-2010. 

onsdag 15 juni 2016 - 08:58

Lundiahylla till barnrummet

För en tid sedan flyttade svärfars jobb och de hade en massa överlopps lundiahyllor som de ville bli av med. Vi nappade på erbjudandet och fick hem några classic-hyllor i träfärg, eftersom vi tänkte att de skulle kunna passa i barnrummet. Sen dess har de väntat i vår källare på att det det stora skrivbordet skulle bäras ner från rummet först. På Lillasysters kalas försvann äntligen bordet. Och förra veckan tog min otålighet över och jag släpade upp en hylla på prov som jag byggde ihop.

Den skall absolut målas vit  innan den får sin slutliga plats. Men jag ville bara bygga ihop och se hur det kommer att bli. Och jag tror det kommer bli bra! Ett till hyllplan skall nog in. Och dockhuset måste högre upp, för nu räcktes Lillasyster till de farliga små sakerna. Men jag tycker man redan kan se att den passar in. På den översta hyllan skulle det passa med en jordglob kanske? Eller en fin kaninlampa? Alla fina träleksaker får komma fram i hyllan. Och böcker förstås. Fina förvaringslådor vill jag också ha. Eller kanske lundias egna dörrsystem?

lundiaTesting testing. Ny hylla på rätt plats men med fel antal hyllor och helt fel färg!

lundia1 horz

Den är just perfekt storlek! Och sen ifall vi vill dela av rummet så svänger vi bara ut hyllan från väggen och skaffar en vit lundiaskiva att sätta bakom hyllan som avskärmare. 

Lundia2Lundia är nog sån 80-tals klassiker! Men väldigt bra och stilrena möbler. Och den här kommer bli helt perfekt med lite färg och mer piff.