tisdag 24 maj 2016 - 20:43

Inte lätt att vara rätt

Inte är det lätt att vara rätt. Vare sej som människa eller mamma. Man skall vara smal, men inte för smal. Och oberoende av hur man ser ut så måste man vara nöjd med det. Man skall ha åsikter, men inte säga dem för högt, och inte trampa någon på tårna när man uttrycker sej. Man skall veta vad man vill och vad man vill uppnå i livet. Utan mål inget liv, eller?! Vara positiv, men inte så glad att man då gör någon som är ledsen förnärmad med sin glädje. Man måste jobba hårt för att komma dit man vill, men det är väldigt viktigt att kunna ta det lugnt. Carpe diem och stressa ned. Helst med hot-yoga eller ett maraton. Läsa böcker och tidningar är viktigt. Man måste hänga med. Vet man inte vad Brexit är så är man oallmänbildad. 

Nu är det varmt och sommar och då skall man klä sej lättare. Men inte för utmanande, urringat eller kort-kort, då blir det fel. Och barnen får man absolut inte klä i bikini, eller?! Och hur var det nu med solkräm. Var det gifter i dem som ger cancer eller något man inte kan gå ut utan för då får man också cancer. Och hur var det med Crocs? Var de så fula att man inte kan säga högt att man äger ett par? Får barnen ha dem eller var de oergonomiska och förstör fötter för all framtid? Måste det vara ekologist handtvinnat läder från Italien på skorna måntro?

Ekologisk mat skall det i alla fall vara. Om man nu inte odlar eget förstås och köper direkt från korna. Man vill ju tänka på sina barns framtid, och planetens. Vad skall det nu riktigt bli av mina som mest bara ätit burkmat? För att inte tala om socker. Vi har ju till och med gett sockrad yoghurt till Hubbe. Och ibland dricker han trip, eller cocis. Så fel att kanske socialen borde kopplas in, eller?! Själv undviker jag socker, till och med framför mina barn ibland. Antagligen har de redan utvecklat en ätstörning på grund av mej. 

Hemmet är också viktigt att det är rätt. Man skall inreda personligt, men det skall helst vara vissa kända designklassiker i mixen. Loppisfynd blandat med Ikea. Eller loppisfyndat Ikea?! Fast enligt Marie Kondo så skall man ju inte ha några saker alls, eller bara dem som ger en äkta lycka. Så bäst att städa bort allt i skåp och förråd och göra sej av med det för säkerhetsskull. Man vill ju vara lycklig och inte behöva städa hela tiden. Fast vad om man blir lycklig av att städa och organisera alla sina miljontals saker?! Blommor på fredagen är obligatoriskt. Helst köpta av din Man förstås.

Det är viktigt att ta sej egentid, för att inte tala om partid. Och träffa vänner är också viktigt! Och så måste man hinna träna, två-tre gånger i veckan är väl det som är lagom. Men man skall inte vara för mycket borta från barnen, det vet väl alla att det är dåligt för anknytningen. Lämnar man ett ammande barn så kanske det aldrig blir sej själv igen. Man skall lyssna på sin kropp, och sitt hjärta, och alla sina väninnor, och mammapappa.com, och svärmor, och Mamma och så blir man helt snurrig på kuppen. Eller skall man bara lyssna på den som ropar högst?! Vad om ens kropp är väldigt tyst?

Man måste också finnas på sociala medier, annars är man stenålders och konstig. Uppdatera lämpligt ofta, men samtidigt vara fri och oberoende. Man skall kunna fotografera, koda, filtrera och redigera. Snapchat, twitter, insta och whatsapp. Min treåring har ett eget apple-id och min inte ens ettåring kan redan svajpa. Men är det nu rätt eller fel? Var det nu så att barn inte får se på tv och skrärmar för då får de fyrkantiga ögon och bli aggressiva? Varför får man inte det själv då månne? Kanske för att man förstås läser romanklassiker istället för att titta på tv och skärmen på kvällen, eller?!

Ja, inte är det lätt att vara rätt. Och vem vill nu vara fel? Fast inte kan man vara som alla andra heller. Eller? Hur skall man riktigt vara, och göra? Och säga och skriva? Hjälp, blev det här nu bara fel?! 

12perfekt

 

tisdag 24 maj 2016 - 20:18

När solen skiner

När solen skiner och temperaturen går över 20 grader då kan jag liksom inte sitta inne framför datorn. Jag vill helst bara vara ute och njuuta! Så det har vi gjort mycket det senaste dagarna. Stackars bloggen blir helt lidande. Jag har ju en massa jag vill få bloggat om. Hur det gått med samsovningen för barnen till exempel. Och kalasförberedelser och nostalgi inför Lillasyster födelsedagsveckoslut. Eller om lilla kusin M:s namngivning som vi var på på veckoslutet. Men jag hinner inte med just nu. Mest på grund av solskenet faktiskt. Fast på torsdag skulle det visst bli lite molnigare?! Får väl ta igen allt då...

Idag har jag också fått en massa lyxig egentid, hela tre timmar i frisörsstolen. Och för första gången någonsin är jag nu blekt blondin. Men bara randad. Det blev så bra, naturligt och sommarfräscht. Just som jag önskade. Fick hela hoiton av Maken i morsdagspresent. Väldigt välbehövligt, både för håret och mina mammanerver. Ska se om jag hinner fota imorgon. De hade till och med massagestol när man fick håret tvättat. Hur bra?! Och eftersom jag har ungefär en miljon hårstrån så tar en vanlig färgning och klippning tre timmar... Lyxproblem sannerligen...

jagolillasysterBild before hårfix.

måndag 23 maj 2016 - 17:41

Treårstrotsen

Vi har en riktig trotsperiod hemma just nu. Den började egentligen redan i februari ungerfär samtidigt som Hubbe fyllde tre. Motgångarna under en dag kan vara väldigt många för en treåring. Det är allt från vad man skall äta till frukost, var man skall äta frukost, vad man skall ha med till dagis, om man skall fara till dagis, att det inte är dagisdag, att man vill gå ut, att man inte vill ha gummistövlar, att Lillasyster tar ens bilar, att man vill titta på tv, att man inte vill äta spenatplättar, att man inte vill komma hem från dagis och så vidare. Stort som smått.

Oftast är det måltiderna som leder till trotsutbrott hos oss. Och så kontakten med Lillasyster. I och med att hon nu är överallt och helst där Hubbe är så kan jag ju nog, i viss mån, förstå honom. Men puffandet, skuffandet och rivandet av grejer hur hennes händer har jag väldigt svårt för. Det är också det jag tycker är så svårt att hantera. Han blir ju så frustrerad. Men man får aldrig puffa. Jag förklarar och berättar hur det kan gå då. Frågar hur det skulle kännas om någon gjorde så mot honom själv. Försöker vara pedagogisk. Men när man sagt åt honom redan fem gånger och inget gått hem så blir man ju nog lite frustrerad själv också. Hur mycket kan man kräva av en treåring egentligen? Och hur mycket kan man kräva av sej själv som Mamma?

Tidigare gick det oftast att distrahera honom när han blev arg. Börja tala om något annat. Nu funkar det inte mera. Han kan vara arg och ledsen hur länge som helst nästan. Om han beter sej illa brukar jag ta bort något som straff. Kastar han till exempel en leksak så försvinner den. Buffar han med sitt paffsvärd på Lillasyster så får han inte leka med det. Jag tar inte bort direkt, jag varnar nog alltid innan och tar bort det först om han inte ändrar sej. Här är nog också treåringar så sött ärliga. Hubbe blir så klart ledsen och vill ha tillbaka sin leksak. Jag säger då att han får den om man han kan lova att han inte gör något dumt längre. Men han erkänner alltid att han vill fortsätta kasta/slå. Sötnosen! Efter att han sedan lugnat sej och vi pratat lite till får han nog tillbaka sin leksak. Jag är nog soft också. Inte bara straff heller. 

Och sen blir man ju så ledsen i sin frustration. Då vill man bara kramas. Så det gör vi sen. Mycket. Och pratar ännu mer. Mest är det nog jag som pratar. Förklarar och försöker sätta ord på det vi båda känner. Men det är inte lätt. Ja, det är sannerligen inte lätt att vara Mamma, eller att vara tre år heller för den delen. Som tur har Lillasyster en väldigt nöjd period nu. Troligen går det väl så att hon börjar trotsa sen då Hubbes trots går över för den här gången....

trotsJag lånade till och med en bok på bibban om bråkiga barn. Men den kändes nog inte heller riktigt rätt. Riktade sej främst mot barn som är i skolålder redan. 

fredag 20 maj 2016 - 14:39

Fredag i trädgården

Det blev ändrade planer denna fredag. Vi var bjudna på ett-års kalas, med det avbokades då födelsedagsbarnets stackars föräldrar däckat i spysjuka. Så istället för en dag borta blev det en dag hemma. Vi spenderade förmiddagen ute på bakgården med trädgårdsfix. Jag planterade två blommor och en jordgubbsplanta som jag fått av svärmor igår. Och så fortsatte jag kampen mot maskrosorna i gräsmattan. En kamp som inte går så bra känner jag. Jag är i rejält underläge. Fastän jag dragit upp minst femhundra plantor finns det säkert tusen kvar. Och hur mycket av roten måste man få med för att den skall vara utrotad? Räcker det med 5cm eller måste man få typ hela?! Jag borde säkert skaffa mej en sån där maskrosuppgrävartång. Nu har jag istället fått spräckta blåsor på händerna av allt grävande med mina usla trädgårdsredskap...

Vädret är just så bra som det ibland kan vara i maj. 19 grader i skuggan visar vår termometer. Så vi var rejält för påklädda när vi gick ut. Jag måste byta till skjorts och också Hubbe sprang snart i t-skjorta. Solkräm smetade vi också på oss för första gången i år. Härligt. Nu är det siesta inomhus en stund. Hubbe får titta lite på netflix (han vägrar gå och sova dagssömn någå mera, så det här får funka som vila istället...). Lillasyster sover dagens andra lur och jag kollar datorn en stund. Helt skönt med en hemmadag ändå med andra ord!

fredagInte så illa med förmiddagskaffe ute i solen. 

fredag1Mina trädgårdshandskar matchar förresten min kaffekopp. Bort med den vissna ljunge och ner med rosa snöblomma(?)

fredag2Hubbe njuter också så av att vara ute. Fleecen åkte förresten av typ direkt... Och gräset får Maken klippa ikväll eller imorgon!

fredag3Terassens ena hörn. Jordgubbsplanta, violer, lobelia, Hubbes stensamling och i krukan med mull håller mina luktärter på att gro.

fredag4Hubbe hjälpte mej att köra bort alla maskrosor som jag drog upp ur gräsmattan. Det blev kanske tio sådana här lass?! Och ändå fick jag inte ens bort hälften. Suck!

torsdag 19 maj 2016 - 17:47

Veckans vardagsmiddag: Broccolibiffar

broccoliDagens middagstips är helt vegetariskt! 

Det här receptet kom till lite av misstag. I den nyaste Pirkka mattidningen, som man kan plocka med sej från K-butikerna, hade de ett recept på blomkålsbiffar som jag tyckte lät gott och spännande. När jag skulle laga mina biffar så var dock vår blomkål möglig. Som tur hade vi också broccoli hemma, så jag tog den istället. Vi hade inte heller emmentalost så jag tog vanlig oltermanni. Men annars följde jag deras recept. Och det blev riktigt bra! Nu bjöd jag detta till min lunchgäst och inte som middag, så jag vet inte vad Hubbe skulle tycka. Lillasyster åt nog med god aptit! Det var också väldigt enkelt tycker jag. Och bra med lite vegetariskt emellanåt. Det känns sunt och hälsosamt. Så det här rekommenderar jag att testa på, med antingen broccoli eller blomkål. 

För ca. 6 små biffar behöver du:

½ blomkåls eller broccolihuvud, rivet med rivjärnets största riv

2 ägg

1 dl riven ost

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar enligt tycke och smak

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till små platta biffar och stek i lite smör eller olja, ett par minuter per sida. Ät med sallad och någon sås eller grynost. 

broccoli1Vi åt broccolibiffarna med kål-paprika-tomatsallad och grynost. Gott!

 

torsdag 19 maj 2016 - 14:30

3-listan

3 saker jag ser fram emot:

 • Sommaren och varmare väder. Jag älskar ljumma vindar och solsken.
 • Vår Spanien resa.
 • Midsommaren på holmen tillsammans med syster och våra familjer

 

3 saker jag vill:

 • Ha mera egentid. Jag har nu varit 24/7 tillsammans med barnen i typ en månad känns det som. Skulle gärna gå ut på stan och dricka lite vin med nån vän, eller bara vara hemma helt ensam!
 • Vinna på lotto. Helst nu på fredag.
 • Gå ner 4-5 kilo.

 

3 saker jag gör ofta:

 • Tömmer diskmaskinen
 • Plockar leksaker
 • Kollar instagram (lite för ofta, 2-3 ggr per dag borde räcka...)

 

3 saker jag gillar:

 • Att pyssla och vara kreativ
 • Att vara mammaledig. Just nu är det bara såå skönt. 
 • Lidls grekiska yoghurt! Den är bara bäst.

 

3 saker jag inte gillar:

 • Punkkin, uuuuj. Och farliga är de dessutom. 
 • Vintern. Tur det ännu är en tid kvar tills nästa...
 • Salkkarit. Jag får nippor redan av tunnaren.

 

3 saker jag borde:

 • Städa. Alltid borde man städa...
 • Träna lite mera. Min kondis är inte så bra som jag skulle vilja att den skulle vara.
 • Bli bättre på att inte titta på telefonen stup i kvarten.

 

3 saker jag kan
:

 • Vad som helst bara jag ställer in mej på det!
 • Virka korgar till exempel!
 • Eller fynda möbler och piffa till dem. 

 

3 saker jag inte kan:

 • Huvudräkning. Det blir liksom aldrig rätt.
 • Spara pengar. Jag är världssämst på att spara. Det är ju alldeles för roligt att använda det man har, heh...
 • Spela något instrument.

 

3 saker jag blir lugn av
:

 • Djupa andetag och att räkna till tio.
 • Bra musik
 • Massage

 

3 saker jag blir stressad av
:

 • Att ha 350tusen saker som man skall komma ihåg och göra samtidigt, typ när man skall packa och fara iväg någonstans hela familjen
 • När tiden går för snabbt och jag inte hinner med, eller när jag planerat fel och varit för tidsoptimistiskt. Jag hatar att komma för sent eller vara sen. 
 • När det är kaos och saker överallt hemma fastän jag precis just städat. 

 

3 saker jag gjort i helgen:

 • Målat och fixat om skrivbordet
 • Varit ensam med barnen när Maken varit på resa (men fick nog lite hjälp av Svärmor som tur)
 • Rullat raw chokobollar med Hubbe

 

3 saker jag har gjort den senaste veckan
:

 • Skött och kramat världens finaste barn
 • Youtube yogat och jumppat 
 • Ätit sushi på stan med en vän

1bloggstilleben2På vårt soffbord finns det lite mer än 3 saker...

onsdag 18 maj 2016 - 13:38

Nicecream

Har ni snappat upp den nyaste matlagningstrenden på bloggar och insta!? Nämligen nicecream, glass man själv rör ihop med fryst frukt som bas. Urenkelt och hälsosamt. Jag gjorde min första variant idag. Och mmm så bra det blev. Helt som glass, eller en fräsch sorbet. Det enda man behöver är en bra matberedare eller ordentlig mixer. Frys först ner frukt i minst fyra timmar innan du blir glassugen.

Jag frös ner banan och färsk ananas skuret i skivor och bitar. Jordgubbar hade jag redan köpt färdigt frusna från butiken. Jag lade typ (mätte inte utan det här är mina gissningar) 1 banan, ½ ananas, 10 jordgubbar och ½dl alpro kokosmjölk i min matberedare och körde på i några minuter. Det blev ganska mycket glass. Kanske 3-4 stora portioner. Så hälften frös jag genast ner igen, tänker ta upp och mixa på nytt igen imorgon när jag har lunchgäster. Resten toppade jag med lite kokosflagor och åt efter lunchen. Mmmm. Så gott! Vad skall jag ha i nästa version, mango kanske, eller avokado och kakao?! Sommaren som sockerfri är räddad.

nicecream1Nicecream. Gott, hälsosamt och enkelt. Just så som jag vill ha det. 

nicecream2Mmm. Lent och kallt och gott. Den vackra porslinsskålen fick jag av Maken när han kom hem från resan. 

 

 

onsdag 18 maj 2016 - 09:35

Gunghästens förvandling

agunghastaforeSå här såg gunghästen ut innan. 

Det var ju inte bara skrivbordet som fick sej några lager färg på veckoslutet. Min gamla gunghäst blev också förvandlad. Från att ha varit knallröd och, i mitt tycke, lite för skrikig, så blev den nu matt grå. Jag använde mej av samma sorts kalkfärg som till skrivbordet, Annie Sloan, men i nyansen Paris Grey. Den här färgen var mycket mer täckande än den vita och det räckte faktiskt med bara ett lager även om underlaget var mörkt. Inget förarbete behövs med denna färg! Perfekt för otåliga jag som dessutom inte har alltför mycket överlopps tid till mina diy-projekt. Eftersom jag målade det första lagret framför eurovisionen så missade jag några ställen, så lite måste jag bättra på nästa dag. Jag vaxade också sittytan och de ytor som barnen rör mest för att det skall hålla bättre. Ögon och nos ritade och klippte jag ut på vit dekorplast. Lätt att ta bort dem om man tröttnar.

agunghasta1Här är färgen jag använde. Nu var färgen också betydligt drygare än den vita nyansen, inte ens halva burken gick åt!

sgunghast1Om man har små klåfingriga barn så kan man måla uppe på bordet. Innan jag målade skruvade jag bort fotstödet och täckte in handstöden med washitejp (lättare att ta bort än målartejp!)

agunghasta2Klar! Jag tycker den blev jättesöt. Och nu passar den mycket bättre in i det kommande barnrummet. Sticker inte i mina ögon längre...

tisdag 17 maj 2016 - 17:41

Tisdagen så här långt

Idag har varit en dag på språng. Direkt efter dagislämning hoppade Lillasyster och jag på bussen för att åka in till stan. Eller faktiskt var det inte så där bara att hoppa på bussen. Den var nämligen rätt full av en massa skolbarn på cirka 10-11år och en riktig kärring började skrika till mig att jag nog kan vänta på nästa buss så att skolbarnen sku få sitta där i mitten... Hon var riktigt aggressiv faktiskt och hade helt tydligt något emot barnvagnsmammor. Som tur var de andra på bussen på min sida, blev till och med försvarad av en äldre man och det vi rymdes fint ombord.

Nå, väl i stan så fixade vi lite ärenden och Lillasyster vägrade somna. Hon brukar somna där kring 9:30-10 om vi är hemma. Men eftersom allt är så spännande i stan så var hon vaken och ooade sej över allt hon såg. Först tjugo före tolv slockande hon. Vilket egentligen var väldigt skönt för mej för hon sov sej igenom min lunchdejt med M. Nu är den lilla fröken dock lite gnälligare än vanligt eftersom hon förstås inte somnade på nytt efter att vi kom hem utan bara sovit en kort sömn idag. 

Nej nu skall jag röra ihop dagens middag. Maken meddelade att han sitter på bussen. Det blir sallad med sparris, parmaskinka och mozzarella idag, nami. Efter det tänker jag smita iväg på en kvällsspringtur har jag tänkt så får han lägga plupparna. Ljusa kvällar är det bästa som finns. 

appelblomJag plockade in två kvistar från körsbärsträdet och satte i vas. 

appelblom1Så fina! Gratis blommor är bästa blommorna....

 

 

måndag 16 maj 2016 - 14:23

Mer hemmafix

Jag har fastnat i ett fixa-hemma-mode helt klart. Idag har jag flyttat malm-byråer från barens rum till vårt sovrum och fortsatt fundera på barnrummet. Tror nog vi behåller den stora lekytan och delar rummet, med hylla eller vägg, först senare. Jag hängde om lite tavlor också. Fast spikade inte upp några nya spikar så de hänger nog inte riktigt som de skall hänga ännu. Flyttar mera runt bara för att se hur det kan bli. Tror nog det kommer bli riktigt fint,  och fungerande. För även om det är kiva att det ser mysigt ut så är ändå det viktigaste att barnen trivs och kan leka. Jag är ivrig att ta tag i målandet av lundiahyllan nu. Så att rummet skall bli klart. Det skulle ju vara bra om jag skulle hinna innan Lillasysters ett års kalas om två veckor?! Men det kan bli lite tajt. 

Lite leksaker vill jag också städa undan. Som det är nu har vi för mycket. Barnen hinner inte leka med alla. Eller ser inte ens dem för de är en massa andra i vägen. Jag tänkte ställa bort en eller två lådor i källaren och sen kan man byta om några månader. Så känns det som nya leksaker sen! Och nånting kanske städas bort för gott....

barnrum horzLillasysters säng flyttades in i det ena hörnet, det som är direkt till höger då man kommer in i rummet. Och Hubbes säng är i det andra hörnet. Jag printade ut två posters och testhängde dem på väggen med lite tejp. Bokstavsbannern har jag gjort själv. Klicka här för instruktioner. 

barnrum3 horzLite mer detaljer. Bokhyllan, som egentligen är en tallrikshylla från Ikea. Och min gamla gunghäst som fått sej en omgång grå kalkfärg under veckoslutet. Tygvimpeln är också ett av mina diy-projekt.