lördag 15 april 2017 - 12:06

Fusk smoothiebowl

Godmorgon Påsklördagen! Så härligt att det är bara lördag idag fastän det känns som söndag. Skönt att ännu ha två lediga kvar. Idag fick Maken sovmorgon och jag steg upp med barnen. Det var ändå inte så farligt eftersom de väluppfostrade sötnosarna vaknade först lite före åtta. För tillfället sover de så bra. *Peppar, peppar*. Somnar snällt om kvällarna och sover hela nätterna igenom och vaknar inte allt för tidigt. Vi hade planer på att ta bort Lillasysters tuttisar nu under påsken men vi får se om vi orkar ta fajten. Det är ju så skönt att sova...

Efter att barnen ätit frukost och bänkat sej framför barnprogram på tv:n, så åt jag frukost ensam i lugn och ro. Älskar det! Idag blev det en fusk-smoothiebowl. Att dra fram mixern och ha sej kan ju kännas lite väl omständligt på morgonen. Så jag blandade bara lite chiafrön (som svällt till sej i lite vatten i 5 minuter), kvarg och Valios luonto+ yoghurt med blåbärssmak och hällde upp det i skålen. Några frysta hallon, kokosflingor och hampafrön på och vips har man en mumsig smoothiebowl med mycket lite ansträngning. 

fusksmoothiebEn lugn och god frukost är livskvalitet för mej.

fusksmoothieb1Supergott och mättande. Både kvarken och chiafröna gör att man inte blir hungrig så snabbt. 

fusksmoothieb2Te är också ett måste för mej varje morgon. När jag packade upp nejlikorna jag köpte i veckan så bröts en av blommorna med den räddade jag i denna minivas från H&M home. 

lördag 11 februari 2017 - 09:09

Bananvåfflor

Visste ni att bananplättsprincipen fungerar även i våffellaggen?! Eller i alla fall om man lägger till en tsk psyllium och lite vaniljpulver? Det visste inte jag men jag lärde mej av instagram. Fantastiskt vad man lär sej på sociala medier. Jag testade och det blev hur bra som helst. Vi äter ofta våfflor till helgfrukost men jag äter kanske hellre något lite hälsosammare än de äkta mjölkvåfflorna. Bananvåfflorna är ju utmärkt substitut! Extra goda blir våfflorna med kokos och bär. Perfekt helgfrukost. Inte helt kolhydratsfritt, men kanske det får vara okej på veckosluten. 

bananvafflorBanavåfflor med lite bär och kokos. Nami!

bananvafflor1Nästan godare än stekta!

torsdag 2 februari 2017 - 09:31

GOD morgon

Kan man börja sin dag på bättre sätt en frukost med en vän innan jobbet?! Jag tror inte det. Lite före sju smet jag iväg hemifrån och halv åtta träffade jag Hellu vid Fazer. På en och en halv timme hann vi just och just uppdatera oss om vad som hänt i våra liv sen sist. Tur vi båda pratar snabbt. För det hade ju hänt en hel del som vanligt. Nu är jag uppfylld av energi, kolhydrater och till och med en halv halv fastlagsbulle. Jag bara kunde inte låta bli... 

IMG 9571Fazers frukost är den bästa vardagsfrukosten som finns i Helsingfors! Testa! Och att träffa vänner före jobbet är perfekt för busy mums som måste hämta på dagis....

IMG 9573Halva denna slank visst ner också... Plus för Fazer också för att de har varm mjölk till kaffet!

söndag 22 januari 2017 - 14:40

Min senaste granola

Frukost för mej är till och med så viktigt att det till och med finns en egen kategori med frukost-tips här på bloggen. En av mina favo-frukostar är grekisk yoghurt med granola. Helst lagar jag min granola själv. Det är så enkelt och då får man den precis som man vill ha den. Just nu vill jag har en sådan utan kolhydrater, men med mycket smak, nötter och crunch. Här är recept på den jag gjorde nu senast. 

Hannas halvtimmes granola utan kolhydrater:

4 dl hackade nötter och mandlar ( jag tog 2dl hackad mandel och 2dl hackade cashewnötter) 
3 dl frön (jag tog 1 dl solroskärnor, 1 dl pumpakärnor, 1/2 dl sesamfrön och 1/2 dl hela linfrön)
1 dl kokosflingor
1 msk malen kardemumma
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosfett, smultet
1 msk honung (om man vill, kan också lämnas bort)

Angående nötter och frön så kan man variera mängderna helt hur man vill, bara man totalt har ungefär rätt mängd (totalt 7dl). Kanel och kardemumma är också "frivilligt" och man kan lämna bort den ena eller båda, beroende på vad man har hemma eller tycker om. 

Blanda ihop allt i en skål och häll ut på bakplåtpapper på en plåt. Rosta i ugnen på 150 grader cirka en halvtimme. Rör om med cirka tio minuters mellanrum. Var speciellt försiktig på slutet så granolan inte bränns!

Efteråt kan man ännu tillsätta torkade bär som t.ex. gojibär eller frystorkade hallon, kolla bara att de du väljer inte har tillsatt socker om du försöker undvika sånt. Förvara i en burk med lock efter att granolan svalnat. Perfekt att äta med yoghurt på morgonen. Eller med sked direkt ur burken om man blir sötsugen... 

1granolaMmm. Perfekt frukost. Eller till och med lättlunch hemmadagarna...

1granola1Kanelen och den rostade smaken gör den här bara så god. 

 

onsdag 30 november 2016 - 10:17

Bananplättens återkomst

Minns ni bananplättarna!? Alla bloggare stekte bananplättar till höger och vänster för några år sedan. Och säkert alla ickebloggare också?! Jag hade lite glömt dem. Men eftersom vi hade två småmosiga bruna bananer hemma som jag ogärna slänger bort så återupplivade jag den bortglömda bananplätten. Och vilken tur! Det är ju så gott. Lillasyster mumsade också med god aptit. Hubbe vägrade smaka.

Att fixa bananplättar är lätt som en plätt (höhö). Du behöver bara en övermogen banan och två ägg. (Tänk smilegubbe :) Äggen är ögon, bananen mun!) Mosa bananen med en gaffel. Kläck i äggen och vispa runt lite så det blandas. Vill man kan man sätta i lite vaniljpulver, det ger god smak men är inte nödvändigt. Stek i kokosolja, det gör plättarna extra krispiga och gosa. Ät med till exempel kokosflingor och bär. Min nya favofrukost/mellanmål och nu är jag sugen på något gott mat!

bananplattVarför had jag inte lagat detta på typ tre år?! Så gott ju.

bananplatt1Mmm. Mycket mumsig frukost.

fredag 22 juli 2016 - 12:23

Granola med äppel och kanel

Sedan jag hittade ett recept där man gjorde granola i stekpanna istället för i ugnen gör jag alltid så. Det tar bara max tio minuter och eftersom jag ändå är den enda i familjen som äter den så behöver jag inte några stora mängder. Nu hade jag inte lagat någon granola på länge, men varit sugen redan ett bra tag. Så igår kväll tog jag fram stekpannan. Inspirerad av det vi hade i skåpen blev det en granola med kokos, äppel och kanel. Supergott. Perfekt till naturell yohurt på morgonen. Om du aldrig lagat egen granola så är den här bra att börja med efter som det är så lätt att laga!

För en lite burk granola som räcker till kanske 5 frukostar behöver du:

1 msk kokosolja

2 dl havregryn

1,5 dl frön eller nötter (hackade i mindre bitar)

1 msk chiafrön

1 msk honung

1 krm vaniljpulver

1 tsk kanel (kan också uteslutas)

torkat äppel hackat i små bitar

ekologiska russin

Smält kokosoljan i stekpanna. Rosta först havregrynen några minuter. Rör hela tiden. Häll sedan på frön/nötter, kokosflingor och chiafrön och rosta några minuter till. Rör så det inte bränns. Tillsätt honungen, kanel och vaniljpulver och stäng av värmen. Låt svalna en stund och blanda sedan i russin och äppel (andra torkade bär/frukter går nog lika bra!). Förvara i en burk med lock. Mmm. Granolan är också en perfekt gå-bort-present om ni skall iväg till någons sommarstuga i sommar!?

granolaMmm. När man öppnar locket till burken doftar det ljuvligt. Kanel, vanilj, kokos och äppel!

granola1Perfekt med grekisk yoghurt. Den här granolan är lätt att variera efter vad man har hemma eller gillar! 

tisdag 21 juni 2016 - 11:49

Grynostplättar

grynostplattar

Grynostplättar. Ny frukostfavorit för oss.

Frukosten är så viktig för mej. En god frukost, en lugn stund på morgonen. Det gör hela min dag. Nu har jag återigen testat ett nytt recept till frukosten, nämligen 56kilos plättar med grynost. Så enkla, jättegoda och mättande. Båda barnen åt också med god aptit! Något de inte gör med vare sig mina andra frukostfavoriter, quinoagröt eller bananplättar... Jag har redan ätit plättar nu två morgnar i rad och fler kommer det garanterat att bli i sommar. 

För att fixa plättar för 1 person behöver du:

1 ägg

100g grynost

0,75 msk fiberhusk eller psyllium

Mixa allt med stavmixer. Stek i kokosolja. Jag har klickat ut smeten med matsked och sedan plattat till den till plättar med stekspaden efter en liten stund. 

Jag åt mina plättar med kokosflingor, kanel och blåbär. Mums! Hubbe fick lite sockerfri hallonsylt till sina och lillasyster mumsade plättare au naturel med lite blåbär vid sidan om. Ny frukostfavorit för hela familjen.

grynostplattar2Mmm. En perfekt start på dagen.

grynostplattar1Jag tycker inte plättarna smakar ost. De är fluffiga och matiga. Och frasiga, just som plättar skall vara!

grynostplattar3Kanelen passade perfekt som topping. 

måndag 30 maj 2016 - 16:10

Att välja vad man fokuserar på

bananplattarMmm. En riktig frukostklassiker. Bananplättar med jordgubbar, kokosflingor och lite lite honung.

bananplattar1

Jag stekte bananplättar till mej själv till frukost idag. Det är alltid lika gott. Barnen gillar dock inte det, så de fick vanliga amerikanska pannkakor. Jag tänkte att jag fotar och bloggar om vår mysiga morgon. För det faktiskt en riktigt mysig morgon. Ingen bråkade innan frukost idag, alla åt snällt och jag fick min lugna egenstund då barnen ätit klart och de gick iväg och lekte. Det sker ju inte alla morgnar precis...

Men sen tittade jag lite runt omkring mej. Och mina bananplättsfoton var ju nog en aningen modifierad sanning. För när man bara zoomar in på tallriken med de tre lyckade plättarna (de tre som blev bara mos fick vänta i stekpannan medan jag fotade!) så ser man inte röran runt omkring. Alla plättingredienserna som finns kvar på bänken. Tårtfat och skumppakylaren som ännu står kvar efter gårdagens kalas. All disk som väntar på att diskmaskinen först skall tömmas. Några av Lillasyster presenter som inte hittat sina platser ännu. Ja, vanligt morgonstök i en barnfamilj...

Men det brukar jag ju inte visa upp. För jag väljer förstås vad jag fokuserar på. Både i livet och på bloggen. Men idag gör jag ett undantag. Bara för att påminna mig själv och er om att allt bara handlar om hur man ser på saker och ting. Och vad man fokuserar på. Jag mår bäst av att fokusera på det vackra och fina, inte röran och kaoset. Det är det som inspirerar mej och kanske just er som tittar in här också kan jag tänka mej?! Men så klart så är jag också bara människa. Tvåbarnsmammakaos drabbar mej varje dag, flera gånger om. Men då kokar jag en kopp kaffe och doftar på syrenerna så känns livet underbart igen. 

bananplattar2

"Bakom kulisserna", heh. Köket är typ alltid lite stökigt hos oss. Oberoende hur mycket jag än städar känns det som... Men idag var det nog ännu lite stökigare än vanligt till och med.

bananplattar3Inget rosa fluff! Men rosa pioner och goda plättar. Man behöver ju inte titta så noga på det andra....

onsdag 27 april 2016 - 09:22

Onsdagssvammel

Skitnatt bakom mej. Bägge barnen har vaknat turvis, och själv gick jag också och lade mej för sent. Lillasysters ena framtand håller på att tränga igenom, så jag tror det var orsaken till hennes gnäll i natt. Tänk att innan påsk så var det mer regel än undantag att nätterna var så här. Fyra gånger tror jag att jag var uppe i natt. Det var jag ju så gott som varje natt för bara en dryg månad sedan! Så snabbt man vänjer sej att få sova hela nätter. Och så skönt det är. Får hoppas på lugnare natt nästa natt. Och kanske ge lite smärtlindring till fröken om hon fortsätter så här... 

Igår var jag och tömde mitt loppisbord. En hel kass med grejer kom nog ännu med hem. En lite mindre kass åkte iväg direkt till Fida. Men typ tre kassar försvann! Och jag är drygt 200€ rikare. Det tycker jag är ett gott betyg för att bli av med stuff man inte behöver. Och bra timing med tanke på bloggshoppingeventet på Lindex ikväll, hehe. Nu finns det ju plats i våra klädskåp igen....

Det som sålde allra bäst var faktiskt mina egna kläder. Barnkläderna gick inte alls åt lika bra, inte heminredningsprylarna heller. Eller nog gick de åt också, men inte med samma åtgång. Tror nog jag tar ett rens till i höst. Två gånger i året känns faktiskt som en ganska bra takt att rensa lite. Även om målet förstås skulle vara att man inte skulle ha något onödigt att rensa över huvudtaget... 

morgonOch så en bild på dagens frukost. Övernattengröt och en stor kopp te. Téet är ett måste för mej varje morgon!

 

tisdag 12 april 2016 - 09:54

Kokos-quinoagröt

kokosquinoa1

 

Mmm. Jag har en ny favoritfrukost! Nämliten kokos-quinoagröt. Första gången jag åt quinoagröt var på vintersemestern för en månad sedan, och jag blev så positivt överraskad. Krämig, god och så mättande! Äter jag havregrynsgröt till frukost är jag nämligen hungrig igen efter en timme. Quinoa innehåller väldigt mycket proteiner som gör att gröten mättar mycket bättre än annan gröt. Eftersom jag är en kokosfantast så lagar jag min gröt med kokosmjölk (den i litersförpackning, inte i konservburk). Och det skall vara inhemsk luomu-quinoa och inte någon utländskt skräp. Det går bara åt lite åt gången så ett paket räcker länge. Om du som jag, är både kokos och frukostfantast så rekommenderar jag att testa denna!

För en enorm eller två lite mindre portioner gröt behöver du:

1 dl välsköljd quinoa (inhemsk luomu)

1,5 dl kokosmjölk

1 dl vatten

lite salt

1 msk kokosflingor

1 msk solrosfrön

1 msk kokosolja

Gör så här: Blanda allt uom kokosoljan i en kastrull, koka upp och låt puttra tills allt blivit en krämig gröt. Rör om emellanåt. Det tar ca. 10 minuter så är gröten klar. Ta bort från värmen och rör i kokosoljan. Jag äter min gröt med bär, kokosflakes och nötter. Men tex. kanel, kokosflingor, olika frön, hampa, banan, frysta bär etc passar utmärkt. 

kokosquinoaMm. Så gott! Speciellt med färska bär. Men frysta duger nog fint de med.

kokosqvinoaEn god frukost gör så mycket. I alla fall om man är frukostfantast.