tisdag 15 augusti 2017 - 21:00

Boklistan

Jag har alltid älskat att läsa. Jag lärde mej inte förrän på ettan, men sen då jag väl upptäckte läsandets värld så var jag fast. Med ett litet undantag under studietiden så har jag alltid läst mycket. Under de mest intensiva åren på uni så läste jag väl så mycket på dagarna att orden liksom var brukade för dagen (och om kvällarna kanske man festade istället för att läsa, heh). Men efter att Hubbe föddes bestämde jag mej för att skärpa mej på läsfronten igen. Och förra året var första året som jag satte upp ett läsmål för mej själv. Minst 15 böcker skulle det bli. Det blev 24 böcker istället. I år står målet på 20 och hittills har jag kommit upp i 15. Så jag borde nog klara av det i år igen. Jag bokför vad jag läst i appen Goodread. Att läsa kräver nog att man aktivt väljer det framom till exempel tv eller annat, men jag tycker det är värt det alla gånger. Men nu är det slut på mitt allmänna lässvammel, här kommer mina svar på veckans lista. 

Böcker för mig är: Avslappning, ett sätt att få dyka in i en annan värld. Jag är allätare då det kommer till böcker och älskar såväl chicklit som deckare och faktaböcker. Jag är också bra på att ge böcker vidare till vänner och låna eller få böcker själv. Bibban besöks nog också minst en gång i månaden hos oss. Jag tycker det är viktigt att också barnen skall börja gilla att läsa!
Just nu läser jag: Henning Mankells deckare "Danslärarens återkomst". Jag läste slut de två böcker jag hade med mej till holmen i somras och måste börja på någon ny och den här fanns där i bokhyllan. Väldigt klassisk deckare. Inte dålig direkt, men inte något extra heller. Och i bilen/bussen på väg till och från jobbet lyssnar jag på Sofie Sarenbrants " Bakom din rygg". 
En perfekt läsplats är: I en solstol i Thailand! Men hemma i sängen är nog också ganska bra. I sol och säng är det jag läser mest. 
En bok alla borde läsa: Alla böcker av Fredrik Backman. Men kanske speciellt "Min Mormor hälsar och säger förlåt" som var den boken av honom som jag läste först. Om man både gråter och skrattar när man läser en bok, då kan den inte vara annat än suverän. 
Pappersbok eller e-bok: Båda. Pappersböcker är ju lite mysigare. Och faktaböcker är tusen gånger bättre att läsa som pappersbok. Men jag både lyssnar på ljudböcker och läser böcker genom mobilen. Den bästa appen i mitt tycker är Bookbeat och jag har väl testat de flesta som finns på marknaden. Speciellt på resor är det super att läsa i mobilen, så behöver man inte släpa med böcker som tar plats i bagaget. Och nej, det är inte alls jobbigt att läsa från skärmen, jag lovar!
En bok jag kan läsa flera gånger om: Harry Potter serien. De är bara så bra. Jag tror jag har läst dem 3-4 gånger. De fyra första har jag till och med läst högt också. Jag läste nämligen dem för min 7 år yngre lillasyster då hon gick i lågstadiet och tyckte de var för svåra att läsa med alla krångliga termer och engelska namn. Så jag läste högt för henne så hon inte skulle missa nåt. Den fjärde skulle jag nog säkert inte längre ha behövs läsa högt mer, men det var så mysigt. Älskar att läsa högt! Jag väntar så på att barnen blir lite större så vi kan börja läsa riktiga tjocka spännande böcker, Roald Dahl, Astrid Lindgren, Harry Potter...  
Min favoritförfattare: Fredrik Backman! Han skriver bara så fint. På sistone har jag också läst många böcker av Jojo Moyes och dem gillar jag också. Passligt lätta och fina stories. 
Det här skrivs det alltför lite böcker om: Hm. Det finns väl nog böcker om typ allt?! Men kanske mer finlandsvenska böcker. Jag älskar att känna igen mej i böcker. Väntar så på att läsa Kugges roman som just kommit ut. Och Evas nya!
Den bok som berört mig mest är: Mitt minne är ju som en guldfisks. Så nu minns jag inte riktigt någon som verkligen berört. Men till exempel älskade jag Twilight saga böckerna som jag läste då vi var i utbyte 2009-2010. Eat, Pray, Love läste jag också då och älskade den. Det var innan de båda blev halvt om halvt förstörda som usla filmer... Boken "Hetsa inte upp dej för småsaker" av Richard Carlson förändra också typ hela mitt sätt att se på livet, så det kan man väl också kalla att beröra... Den bok som berört mest i år var Elaine Eksvärds "Medan han lever". 
I höst ser jag fram emot att läsa: Nå Kugges och Evas nya böcker som jag ren nämde. Men så där på riktigt kommer det säkert mest bli böcker om företagssanalys och koncernbokslut för att stödja mej själv i mitt nya jobb. Kanske inte riktigt lika upplyftande som romaner. Men men, allt är väl hemåt. Och lite slöläs skall jag nog hinna med där emellan. Jag måste ju komma upp till mitt mål. 

bockerDessa böcker hittade jag i mitt nattygtbord idag. Fifty shades och John Green har jag börjat läsa, men inte riktigt orkat med. Mördar-Anders och Sophies historia har jag redan läst och gilade båda. De övriga väntar på att bli lästa. 

tisdag 8 augusti 2017 - 21:23

Pepplistan!!

Dags för veckans lista! Denna gång handlar den om pepp och positivitet. Nånting jag är ganska bra på, om man får säga sånt själv. Jag är bra både på att peppa andra, men fram för allt på att peppa mej själv. För det mesta ser jag positivt på nya saker. Och hösten hör till mina favoritårstider. Jag älskar att det då blir nystart med allt vad det inneär. 

Tre saker som får mig på extra bra humör: Solsken, morgonkaffe i lugn och ro, kramar med snälla gosiga barn. 
En person som är extra peppig: 

En perfekt morgon betyder: 
Vardagsmorgon: Att jag stiger upp själv lite före de andra i familjen. Duschar snabbt, klär mej (i kläderna som jag satt fram kvällen innan). Äter äggröra på tre ägg och dricker te med lite instascrollande eller min bok. Sedan smink och kaffe to go när jag sticker iväg till jobbet.

Helgmorgon: Att barnen sover till typ nio och sedan kommer för att mysa i vår säng en stund. Vi steker plättar eller våfflor till frukost och Maken hämtar in tidningen och jag får tid att läsa den först medan han klär på barn och städar köket. 

Det här gör jag när jag är på dåligt humör: Perklar mej, gnäller och fräser. Tills jag märker att jag är på dåligt humör. Då försöker jag lura hjärnan glad genom att le. Att kramas med samtliga familjemedlemmar brukar också hjälpa. Eller avreagernade prat med någon vän. ATt städa när man är arg är också ganska effektivt. 

Tre saker jag är extra tacksam över idag: Att jag fick mitt nya jobb, det verkar vara både intressant och utmanande, just det jag var ute efter till den här hösten. Att mina barn är så fina och trivs så bra på dagis. Att vi hade städerska här första gången igår och allt nu är rent och fint utan att jag lyft ett finger. 

En pepplåt: All this time med Maria Mena är nu den första som poppar upp i mitt huvud. Jag är lite dåligt på peppande musik faktiskt. Sätter sällan på en viss låt utan brukar lyssna på spotifyradio eller mixade listor med allt möjligt. 

Det här tycker jag om med mig själv: Det mesta så där på det stora hela faktiskt. Men kanske främst mina ögon om det skall vara ett yttre attribut. Och det att jag nästan alltid är glad och positiv som min bästa egenskap. 

En person jag vill skicka extra pepp åt: Just nu tror jag att Pernilla med bloggen Lungan i Stormen skulle behöva extra många virtuella peppkramar! Jag kan inte ens tänka mej hur det är att vara kroniskt sjuk och må så dåligt som hon gjort i sommar. Hoppas du Pernilla snart får mer ork igen. 

DSC 0122Peppad Hanna på bloggevent i våras. Bilden är tagen av Julia Degerth (hoppas det är okej att jag lånar din bild!)

fredag 4 augusti 2017 - 10:05

Veckans blogglista: Jobb och Karriär

Det passar ju mej ypperligt att veckans Sevvan lista handlar om karriär just som jag är på väg att ta ett stort kliv framåt i min! 

När jag var liten ville jag bli: Skådespelare. Sedan sökte jag in till Brages musikskolas musikallinje och kom in. Gick där i två år då jag var 13-15år. Det var kul, men jag insåg att jag nog inte vill ha skådespelandet som yrke. Att kombinra liv, familj och annat med kvällsturer och tunga repetitionsperioder är inte lätt alltså! 

Nu jobbar jag som/studerar jag till: Jag jobbar på bank. På måndag börjar som kreditanalytiker på vår kreditavdelning. Men jag är utbildad jurist. 

Det här har jag jobbat med under min karriär: Under gymnastietiden jobbade jag i flera olika familjer som barnvakt. Det var det bästa jobbet och jag har fortfarande sporadisk kontakt med flera av "mina" barnvaktsbarn. Under studietiden jobbade jag vid sidan om i en liten inredningsbutik där det såldes Vietnamesisk konst och asiatiska möbler. Tyvärr finns inte butiken längre. Under studietiden jobbade jag också två somrar på Juridiska fakulteten med att ordna allt det praktiskta kring inträdesprovet. Under ett år och en sommar jobbade jag också på en liten advokatbyrå. Medan jag skrev min gradu fick jag sedan jobb på banken. Först som sommartrainee på kontor och sedan ett vikariat som blev till fast tjänst efter ett halvt år, på finansieringsavdelningen där jag jobbat nu sedan 2011. 

Det bästa med mitt jobb eller utbildning är: Det jag gillat med mitt gamla jobb är att det varit så pass flexibelt att jag kunnat jobba bara 60% nu medan barnen varit små. Om jag skulle välja utbildning igen så tror jag inte jag skulle välja juri på nytt. En bra utbildning är det försås och jag är så nöjd över att jag kämpade mej färdig. Jag är trots allt stolt över att kunna kalla mej jurist. Bäst med mitt nya jobb är att jag kommer lära mej massor nytt och få superbra förutsättningar för en vidare karriär inom finansbranchen. 

Så här ser en vanlig dag ut på jobbet: Beroende på om jag för eller hämtar så kommer jag antingen lite tidigare eller senare till jobbet. Men senast kl.9 är jag på plats. Då dricker jag kaffe, går igenom mail och kollar vad som skall skötas den dagen. Sedan är det bara att sätta igång. Kreditavtal, betalningsplaner, kreditbeslut och -gransningar har hört till mina dagliga uppgifter. Ibland har vi också palaver, möten och utbildningar angående nya produkter eller andra nyheter. Men som sagt kommer min jobbdag ändras totalt nu nästa måndag! Efter det vet jag inte alls hur mina dagar kommer se ut. Men jag hoppas och tror på mer

Ett karriärsmål jag har: Hm. En dag skulle jag nog vilja vara chef av något slag. Så det är i alla fall ett mål. Att jobba som jurist skulle jag nog också gärna pröva på, så att jag sedan med säkerhet kan säga att det inte var mitt drömjobb i alla fall. Emellanåt drömmer jag också om att vara företagare, men jag vet inte helt om det sen heller passar mej. Egentligen skulle jag väl vilja jobba som typ proffsbloggare och kunna försörja mej helt på det. Det skulle ju verkligen vara ett karriärsmål. Tyvärr inte helt lättuppnåeligt inom svenskfinland idag...

Det här är min roll bland kollegorna/i klassrummet: Jag är nog den som är glad, positiv och pratar mycket. Jag försöker vara en inkluderande och vänlig kollega som bryr sej om dem jag jobbar med. Men förstås inte låta prata så det stör arbetet. Jag hoppas och tror att jag är en kollega som sprider bra energi på kontoret. Samtidigt är jag också ärlig och rak och säger till om det är något som skaver. Och jag har nog oftast åsikter om det mesta om man har en palaver av något slag. 

Ett arbete jag inte skulle kunna ha: Lastbilschaufför, jag tycker redan vår nya bil känns lite stor att köra så att köra lastbil skulle nog inte gå så bra. Ensamt och tråkigt tänker jag mej också att det är. Och jag avskyr maten på vägkrogarna. Skiftesarbete skulle nog inte heller passa mej så bra, jag är så kvällstrött och skulle nog bli helt tokig av att byta dygnsrytm hela tiden. 

Mitt drömjobb: Ja det är nog proffsbloggerska det. Meddela mej bara Sevendays om ni vill göra en bra deal! Jag är med på det om lönen är rätt (ni kan ju kolla minimilönen för en jurist så vet ni ungefär vad jag förväntar mej)

IMG 0174Det bästa med att jobba är givetvis att gå på afterwork. Till exempel med de här två, världens bästa systrar <3

torsdag 27 juli 2017 - 22:48

Antingen eller-listan

Jag hittade en rolig lista hos Caroline. Allt eller inget. Svart eller vitt. Svårt att välja någondera. Får man vara lite grå? 

Inga barn eller tio barn: 
Hjälp. Två känns emellanåt redan som för många. Men utan vill jag då verkligen inte vara. Så måste säga tio. Fas burnout skulle man nog få. För att inte tala om fel i huvudet...

Silikonbröst eller fettsugning:
Den här är också svår. Jag skulle verkligen inte vilja göra någon skönhetsoperation alls. Vilket inte betyder att jag tycker att vare sej mina boobs eller mage är perfekta på något vis. Men en operation är liksom en operation... Men om jag måste välja, så kanske brösten då?! De har ju blivit lite tommare efter två amningar. Så en miniliten fyllning kanske inte skulle vara sååå farligt. 

Kaffe eller te:
Också svårt. Jag dricker ju båda två varje dag och älskar dem bägge. Men det känns ändå som att det skulle vara lättare att avstå från te. Det är inte lika rituellt viktigt som kaffe. Speciellt på jobbet är det svårt utan kaffe känner jag. Så jag väljer kaffe (men te på morgonen, heh..)

Julafton eller midsommar:
Nå julafton alla gånger! Julafton är ju magiskt. Visst är midsommaren också trevligt och så där, men inte på långa vägar lika viktigt som midsommaren...

Ge eller få:
Jag älskar båda, igen en så svår fråga. Men om jag måste välja så säger jag ge. Det är så härligt att komma på någon riktigt fint present. Slå in den fint och se hur glad mottagaren blir. Fast det här betyder alltså inte att jag inte skulle ääälska att själv få presenter (speciellt viktigt för Maken om du läser det här!!)

Kramas eller pussas:
Pussas. Kramen brukar ju liksom komma på köpet då.

Mjölk eller vatten:
Vatten. Mjölk kan man ju inte dricka så där bara, hu. Men i kaffe vill jag ju nog ha mjölk. Fast måste jag välja så skulle jag väl kunna vänja mej vid ikaffe havremjölken då... Kanske jag struntar i kaffet helt och hållet på samma gång och väljer te här ovan då istället.

Hund eller katt:
Ingendera! Är så inte en djurmänniska. Men av de två är nog ändå katter värre. Dem vet man ju aldrig var man har dem. En riktigt snäll labbis skulle kanske gå i en dag eller två.

IMG 0014 Här en bild på min nya krukväxt! Elefantöra heter den. Hoppas den ännu lever vid jul.