måndag 12 juni 2017 - 17:54

Vardagsmiddag, inte alltid så lätt

Ett av önskemålen i min frågestund var tips på vardagsmiddagar. Själv älskar jag också att få tips på snabblagade, hälsosamma och barnvänliga maträtter så jag förstår absolut önskan på det här inlägget. Att få ihop kriterierna för en bra vardagsmiddag (dvs snabbt, gott, hälsosamt och äts av vår fyraåring) händer typ max en gång i veckan. Så vi är sannerligen inte några vardagsmiddagsmästare, tyvärr. Främst skyller jag på Hubbes matkrångel som liksom helt fått mej att tappa gnistan när det kommer till vardagsmatlagning. Det gör att vi äter spenatplättar (färdiga från butiken och hemlagade) minst 2-3 gånger i veckan. Ofta gör jag också något pasta-aktigt till barnen och Maken, men äter själv en snabb sallad eftersom jag helst inte äter vetemjöl och pasta alla dagar i veckan, till skillnad från resten av min familj. Färdigmat vi gillar och äter är till exempel: Chicken Nuggets eller "Pikkupullat", falafelmix, spenatplättar, saariostens makaronilåda till barnen, färskpastatortellini och tacon. 

Idealet skulle ju vara storkok innan jobbdagarna som man sen skulle kunna värma under veckan. Typ makaronilåda, lasagne, soppor och färdiga pastasåser. Men det händer aldrig i vår familj. Även om det skulle vara så skönt att slippa matstohejet under jobbdagarna. Kanske sen när jag går upp i fler jobbdagar i veckan?! Ifall det skulle motivera till att få tummen ur. Att googla och läsa matsidor på nätet tycker jag också är jättebra för inspirationen. Många sidor och bloggare har veckomenyer att ta idéer från. Om jag saknar inspis brukar jag ta och läsa några sådana o skriva upp idéerna. Jag plockar också alltid med mej Pirkkas inspirationstidning i K-butikerna. Tycker de brukar ha bra recept! 

Här kommer i alla fall min lista på tidigare publicerade prima vardagsmiddagsrecept, klicka på rätten för att komma till receptet. Bon apetit! Jag lovar också försöka komma med några nya fräscha tips inom en snar framtid. 

Makaronilåda
Skinkpannkaka
Maletköttsås med morot
Hemlagade Nuggets
Laxpasta
Räkpasta
Omelett
Spenatplättar
Kållåda
Batatsoppa eller andra purésoppor
Fisksoppa med tomat
Vardagswok
Broccolibiffar
Skinkmakaronilåda på 20 minuter
Blomkålssoppa
Falafels
Hemlagad Pizza

Annat vi äter som jag inte bloggat recept på är bland annat knackkorvspasta, tortillas och pasta carbonara!

laxpasta1Pasta, väldigt vardag hos oss eftersom det är en av fem rätter som Hubbe äter just nu. Det här är min supersnabba laxpasta som går att få till på under tio minuter!

morot1Makaronilåda är väl ganska så vardagligt i de flesta småbarnsfamiljer kan jag tänka mej!? Jag river ner en eller två morötter också så lurar man samtidigt i barnen lite vitaminer. 

matlagningVardagsmatlagning betyder ofta små hjälpredor. Den här bilden är visserligen över två år gammal. Men likadant ser det ut än idag... Jag tycker det är viktigt att låta barnen vara med, även om det kan vara lite nervpåfrestande emellanåt...

matlagning4Vardagsmiddagsdukning. Fast nuförtiden dukar vi ju för fyra ♥

fredag 19 maj 2017 - 20:17

Busenkel Rabarbersaft

rabarbersaft0

Veckans housewifebedrift. Ger ca 350 husmorspoäng. 

Jag har varit riktigt "housewifig" denna vecka och både bakat och saftat. Och jag blev faktiskt väldigt förvånad över hur otroligt enkelt det var att göra egen rabarbersaft. Det hela gick på 20 minuter och den smakar gudomligt. Ännu bättre än Brunnebys lyxköpesaft, jag lovar. Min housewife-filosofi är att det måste vara enkelt. Annars går det bort. Jag trodde faktiskt att saftfixande var krånligt och krävde en massa saftmajor och konserverinsmedel och allt möjligt. Men tji fick jag. Att göra egen rabarbersaft är lätt som en plätt.

Det enda som behövs är alltså:
1kg rabarber
1,5 l vatten
3,5 dl socker (lite mindre går också fint, jag satt bara 3dl!)
saften från 1 citron

Gör så här: Skär rabarbern i små bitar och sätt i en kastrull med vattnet. Låt koka upp och puttra i ca. 15 minuter. Rör inte för då bli saften grumlig. Sila av rabarbermojset och släng det. Blanda i sockret och citronsaften i rabarbervattnet och koka upp pånytt så allt socker löser sej. Låt svalna och häll upp på flaska. Det blev ca 1,5 liter färdig saft. Saften späds ut ungefär 1:1 beroende på hur läskande/stark man gillar. Att blanda saften med bubbelvatten gör att man får egen rabarberlimonad! Sååå gott med några isbitar i. Och det här gillade till och med skeptikern i familjen...

rabarbersaftSvårare än så här blir det alltså inte. Varför har jag trott att det är svårt att laga egen saft?! Hädanefter får nog mina barn bara dricka hemlagat så de slipper de äckliga köpesaftarnas e-ämnen och annat strunt. 

rabarbersaft1Inte så lätt att fota till bloggen när man har busiga små assistenter. Den ena var väääldigt törstig på att dricka upp den goda saften och den andra vägrade gå bort från soffan utan gömde sej bakom kuddarna istället...

torsdag 23 februari 2017 - 15:33

Vegetariskt Vardagsmiddagstips

Mitt vardagsmatlagande det här året har varit sällsynt oinspirerande. Så därför har det inte blivit så många vardagsmiddagtips heller. Men den här veckan testade jag faktiskt ett nytt recept, som blev bra. Nämligen morots-zuccinibiffar med halloumi. Vegetariskt och gott.

För biffar till två personer behöver du:

2 morötter

1 halv zuccini

1 halvt paket halloumiost

1 ägg

1 vitlöksklyfta

lite salt och peppar

Riv morot, zuccini och halloumin på det grövsta rivet på ett rivjärn. Blanda med ägget och kryddorna. Forma till biffar. Krama ur överlopps vätska och stek i smör, cirka 4-5minuter per sida ungefär. Ät med till exempel lite grynost och grönsallad. Gott! 

morotsbiffJag lagade mina biffar till middag en kväll, men fick ha dem för mej själv... Så kunde lyxa till med detta till lunch följande dag. Nami!

morotsbiff1Halloumin ger rätt bra sälta så var försiktig med saltet!

onsdag 1 februari 2017 - 11:53

Lunchinspo

I måndags hade jag lunchgäster. Det är alltid mycket trevligare att laga mat till någon annan än sej själv (barnen är inte så bra på sallader ännu, och jag inte så förtjust i spenatplättar). Oftast bjuder jag på någon matigare sallad. Eftersom det är det jag själv gillar att äta. Orkar bara inte laga det till mej själv om jag är den enda som skall äta... På måndag stekte jag falafels. Fuskade och körde påsvarianten, men de blir nästan lika goda som äkta och serverade tzatsiki och sallad till. Mycket gott, om man får säga sånt själv. Det här skulle jag gärna laga på nytt någon kväll och packa med hälften i en lunchlåda till jobbet. 

falafel1

Tzatsikin gjorde jag på grekisk yoghurt, vitlökspulver, riven gurka och lite mynta. Salladen innehåller: romainesallad, gurka, paprika, riven morot, persilja och olivolja. Falafelarna är dessa. 

falafelMycket bra lunch! Testa! Eller varför inte till middag?!

söndag 22 januari 2017 - 14:40

Min senaste granola

Frukost för mej är till och med så viktigt att det till och med finns en egen kategori med frukost-tips här på bloggen. En av mina favo-frukostar är grekisk yoghurt med granola. Helst lagar jag min granola själv. Det är så enkelt och då får man den precis som man vill ha den. Just nu vill jag har en sådan utan kolhydrater, men med mycket smak, nötter och crunch. Här är recept på den jag gjorde nu senast. 

Hannas halvtimmes granola utan kolhydrater:

4 dl hackade nötter och mandlar ( jag tog 2dl hackad mandel och 2dl hackade cashewnötter) 
3 dl frön (jag tog 1 dl solroskärnor, 1 dl pumpakärnor, 1/2 dl sesamfrön och 1/2 dl hela linfrön)
1 dl kokosflingor
1 msk malen kardemumma
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
1/2 dl vatten
1/2 dl kokosfett, smultet
1 msk honung (om man vill, kan också lämnas bort)

Angående nötter och frön så kan man variera mängderna helt hur man vill, bara man totalt har ungefär rätt mängd (totalt 7dl). Kanel och kardemumma är också "frivilligt" och man kan lämna bort den ena eller båda, beroende på vad man har hemma eller tycker om. 

Blanda ihop allt i en skål och häll ut på bakplåtpapper på en plåt. Rosta i ugnen på 150 grader cirka en halvtimme. Rör om med cirka tio minuters mellanrum. Var speciellt försiktig på slutet så granolan inte bränns!

Efteråt kan man ännu tillsätta torkade bär som t.ex. gojibär eller frystorkade hallon, kolla bara att de du väljer inte har tillsatt socker om du försöker undvika sånt. Förvara i en burk med lock efter att granolan svalnat. Perfekt att äta med yoghurt på morgonen. Eller med sked direkt ur burken om man blir sötsugen... 

1granolaMmm. Perfekt frukost. Eller till och med lättlunch hemmadagarna...

1granola1Kanelen och den rostade smaken gör den här bara så god. 

 

onsdag 11 januari 2017 - 08:54

Fröknäcke utan kolhydrater

För tillfället undviker jag ju kolhydrater. Det betyder att jag ätit äggröra till frukost nu i en dryg månad. Så det börjar bli lite enformigt minsann. Och eftersom det är kallt så är jag inte så sugen på yoghurt, det är för mej en sommarfrukost som man äter när det är varmare. Nej det som jag saknar är bröd. Med massa goda pålägg. Jag orkade inte baka något lchf-bröd, eftersom det är bara jag som äter dem och hållbarheten är några dagar. Så istället testade jag på det här fröknäcket. Och det blev superbra. Knaprigt, gott och lätt att baka var det också. Så det fick bli min frukost idag. Med mosad avokado på. Mmm...

froknackeNästan bara frön i detta knäckis! Tack vare psyllium, pofiber och linfrön hålls det ändå bra ihop också smular sej inte. Och inget mjöl!

froknacke1Bästa smörgåsen!! Lite olivolja och citronpeppar på toppen gör den perfekt. 

onsdag 28 december 2016 - 21:50

Hälsosammare middagstips: Morotsspagetti med solrospesto

Jag fick en spiralizer i julklapp. Det är en snurrgrej som man kan göra långa trådar av vilka grönsaker som helst. Sjukt lätt att använda och funkar superbra. Så nu kommer jag äta grönsakspasta hela 2017. Så gott och perfekt för mej som inte vill äta vanlig pasta. Mitt första test blev solrospesto och morotsspagetti. Här kommer receptet, ifall du inte har en spiralizer kanske det funkar att bara hyvla med osthyvel och sedan skära tunt, inte helt samma men nästan?! Eller gör zuccinipasta på samma sätt. 

Solrospesto

½dl rostade solrosfrön (rosta snabbt i torr stekpanna tills de får lite färg)

½dl riven parmesan ost

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

2-3 msk olivolja

lite salt och peppar efter smak

Kör allt ovan i en matberedare tills du har en pesto! Klart. Jag hade inte fattat att det är så här enkelt att laga egen pesto... Så gott dessutom. Passar också som röra på en bit knäcke eller batong!

Morotspasta gör du genom att spiralisera 2-3 morötter per person med en spiralizer. Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull. Doppa i morotspastan i det kokande  vattnet i någon minut och häll sedan över i ett durkslag. Blanda med peston. Ät med till exempel några halva minitomater och lite fetaost. Mmm. Så gott och betydligt mer näringsrikt än vanlig pasta. 

morotspasta1Dagens lunch! Jag tycker faktiskt konsistensen och formen gör att man tror det är pasta man äter. 

morotspasta

Det här kommer bli min lunch och middagsfavorit under det kommande året har jag på känn....

torsdag 15 december 2016 - 22:07

Godisfabriken är igång

Ikväll har jag kört igång godisfabriken. Mitt mål denna jul att göra allt i god tid och inte bli det minsta stressad ser ut att uppfyllas med god marginal. Så skönt. Två sorter är nu fixade. En ny, och en gammal och beprövad. Imorgon skall jag fixa två eller tre sorter till. Sen ser jag om det räcker eller jag ännu måste fixa någon nästa vecka. Risken finns ju nog att Hubbe och Maken äter upp en del så jag måste koka mer... Jag måste väl gömma godiset bara. Jag klarade dessutom av att fixa de här utan att smaka. Heja mej!

IMG 8975Polkafudge!

IMG 8976Marskrisp! Recept på denna hittar ni också på min sida i Sevendays julbilagan från Vasabladet 2.12. 

måndag 5 december 2016 - 09:00

Lucka 5: Hälsosammare pepparkakor

5Pepparkakor hör julen till. Men om man har som mål att gå ner fem kilo på tre månader (som jag har) så passar det inte så bra att äta en massa pepparkakor. Men totalt utan vill jag ju inte vara. Så jag komponerade ihop ett eget hälsosammare recept på pepparkakor. De innehåller inte socker alls, utan är bara sötade med dadlar. De har lite smör och lite fullkorns vetemjöl men så lite att det knappt gör något alls...

För en plåt hälsosammare dadelpepparkakor behöver du:

100 gram dadlar, som du kokar upp med ca. 1,5dl vatten ett par minuter och därefter mixar till mos. 

2 dl fullkornsvetemjöl (eller bovete om du vill ha glutenfritt)

1,5 dl kokosmjöl

1 ägg

1 msk pepparkakskrydda

25 gram smält smör (kan kanske också funka med kokosolja?! har inte själv testat så lovar inget)

½tsk bakpulver

Börja med att fixa dadelpurén. Låt den svalna en stund och blanda under tiden alla torra ingredienser i en skål. Knäck i ägget, häll i puren och smöret. Blanda till en deg. Låt stå i kylskåpet i cirka en timme. Baka ut med hjälp av lite mer mjöl. Jag bakade med en blandning av kokos- och fullkornsmjöl. Degen är lite kletigare än vanlig pepparkaksdeg, men det gick nog bra att baka ut pepparkakorna tycker jag. Grädda i ugnen på 150 grader i 15-20 minuter tills de är hårda och knapriga. I min mun smakade det här så gott som vanliga pepparkakor! Lite grövre mjöl känner man att det är i men smaker är bra. Perfekt för ett hälsosammare december!

dadelpepparkakorBaka baka liten kaka.

dadelpepparkakor1En sats blev just exakt en plåt med peppisar.

dadelpepparkakor2Finns det något som doftar godare än nygräddade pepparkakor?! 

 

 

 

 

onsdag 30 november 2016 - 10:17

Bananplättens återkomst

Minns ni bananplättarna!? Alla bloggare stekte bananplättar till höger och vänster för några år sedan. Och säkert alla ickebloggare också?! Jag hade lite glömt dem. Men eftersom vi hade två småmosiga bruna bananer hemma som jag ogärna slänger bort så återupplivade jag den bortglömda bananplätten. Och vilken tur! Det är ju så gott. Lillasyster mumsade också med god aptit. Hubbe vägrade smaka.

Att fixa bananplättar är lätt som en plätt (höhö). Du behöver bara en övermogen banan och två ägg. (Tänk smilegubbe :) Äggen är ögon, bananen mun!) Mosa bananen med en gaffel. Kläck i äggen och vispa runt lite så det blandas. Vill man kan man sätta i lite vaniljpulver, det ger god smak men är inte nödvändigt. Stek i kokosolja, det gör plättarna extra krispiga och gosa. Ät med till exempel kokosflingor och bär. Min nya favofrukost/mellanmål och nu är jag sugen på något gott mat!

bananplattVarför had jag inte lagat detta på typ tre år?! Så gott ju.

bananplatt1Mmm. Mycket mumsig frukost.