lördag 4 mars 2017 - 21:17

Packat och klart

Stress-Hanna här hej. Alltså resfeber och packningskaos gör mej inte precis till den trevligaste av människor måste jag erkänna... Jag blir så lättretlig och sur. På allt och alla. Lite som pms-deluxe. Stackars min familj. Som tur känner de mej och har haft vett att hållas borta en stor del av dagen. Heh. Och nu börjar det mesta vara packat. Bara handbagage och tandborstar och annat man inte ännu kan packa kvar. Så förhoppningsvis är jag lite gladare imorgon.

Flyget går först sent imorgon kväll. Så vi har hela dagen på oss ännu imorgon att fylla magen med ännu fler fjärilar och fixa det sista. Lite funderar jag förstås över hur det långa flyget skall gå med två barn. Elva timmar i luften. Hoppas vi sover ens hälften av det. Annars har vi laddat upp med tarror, pennor, lego, pixi-böcker, snäcks och nerladdade filmer på Netflix. Och oberoende av hur det går så är det värt det. Tre veckor i värmen.

Förhoppningsvis funkar nätet även i Thailand. Beroende på hur snabbt det är så har jag nog tänkt försöka slänga in nåt litet suddigt mobilinlägg emellanåt. Och på min instagram kommer jag garanterat att uppdater så gott som dagligen. Kanske jag skall testa lite instastories också?! Hejda Finland på en stund. Jag kommer inte sakna dej....

packningDet här skall Hubbe klara sej med i tre veckor. Några shorts, t-skjortor, sandaler och hattar. 

packning1Nej jag har inte haft någon tid och ro att ta snygga flatlays av min packning. Här Lillassyters "hög" innan jag lyften ner den i kappsäcken.

fredag 3 mars 2017 - 09:14

Sockerfritt barn, inte så bara bara

Efter att jag bloggat mitt barn och mat inlägg igår så klickade jag in mej på facebook-gruppen finlandsvenska bloggare, där jag stötte på Evas inlägg i debatten barn och socker. Hennes inlägg fick igen sitt ursprung i den här artikeln hos aftonbladet om hur det att man kan ge socker till sitt barn nästintill kan jämföras med barnmisshandel... Jo tack bara. 

Jag vill också vara en mamma med nollsockerlinje. Jag trodde också att jag skulle vara det. Till det att Hubbe var 1,5 år åt han inte sötsaker. Men eftersom han är så selektiv med vad han äter över huvudtaget så är det bara så otroligt härligt när han alls äter någonting. Om det nu innehåller lite socker så orkar jag liksom inte bry mej. En vanlig vecka bråkar vi över mat säkert 10 gånger. Minst. Ibland är det tio gånger på en dag. Då är det liksom bara en vinst att inte behöva bråka. Att alla är på gott humör och äter utan krångel. 

Som med det mesta när det kommer till föräldraskap så tror jag den gyllene medelvägen. Det finns inte något facit, inte något svartvitt rätt och fel. Det som fungerar hos någon fungerar inte alls hos någon annan. Och det viktigaste är att alla försöker förstå det och inte är så hårda mot varandra. Om min son bara äter kaka på kalaset men vägrar den salta maten så kanske det är en vinst för mej, förra gången kanske han till och med vägrade sitta till bords?! 

Det finns en miljon pekpinnar och tips hur man skall göra för att vara en bra förälder. Jag tycker att man skall lyssna lite mer på sej själv och lite mindre på alla andra. Det vita giftet är kanske inte helt svartvitt... Och klart att jag hellre skulle se att mina barn äter broccoli och rawfood istället för Frozen-yoghurt, ketchup och muminkex. Men nu är det nu inte så. Och just nu mår vi alla bäst av att alla äter de som de gillar. Mindre stress för alla inblandade. Alla sätt är rätt! Bara det känns bra. 

mat1På kalas hos oss försöker vi oss på den gyllene medelvägen. Barnen får nog socker och godis. Inte varje dage men lite nu och då. Och jag älskar dem nog mer än allt annat!

 

tisdag 28 februari 2017 - 14:09

Luften gick ur mej

Huoh alltså! Jag har varit helt totalt slut ända sedan söndag kväll. Har somnat innan klockan tio två kvällar i rad och ändå varit som en zombie på dagen. Kalasandet tog helt klart musten ur mej. Och då hade jag ändå som mål innan att inte stressa eller fixa för mycket. Men att förbereda kalasgrejs varje dag efter jobbet förra veckan, samt baka sent både fredag och lördag var väl kanske lite att ta i i alla fall... Nästa år måste jag nog tagga ner ännu lite mer. För så här skall det ju inte vara. Å andra sidan tror jag barnen också hade behov av två slöa hemmadagar efter allt ståhej de också. Och dagarna som kommer nu i veckan kommer bli allt annat än lugna.

Eftersom vi är bortresta så gott som hela denna månad håller vi barnen hemma från dagis hela kalendermånaden, för att slippa betala avgift i onödan. Den här veckan har vi ändå tre vanliga jobbdagar utan dagis dp. Och jag kunde dock inte ta ut mer semester, och Maken åkte idag iväg på en fyra dagars arbetsresa (himla lägligt alltså :/). Som tur har vi mobiliserat halva släkten inför "hemmadagis". Imorgon kommer mina systrar hit. På torsdagen hjälper Makens småbröder till och på fredagen har min Mamma tagit ledigt. Tänk sån tur vi har som har så fina familjer som ställer upp!  Idag har jag fixat luncher inför de kommande dagarna så att barnvakterna slipper det. Skinkmakaronilåda och lasagne. Kaffe och tilltugg finns också. Samt morgonmål och mellis. 

Herregud så lättad jag blev över att höra att flygstrejken avblåsts förrestem! Den var ju planerad just för det flygbolag vi skulle flyga med för just den dagen vårt flyg skulle åka. Vi hade redan hunnit kolla med researrangörer, försökringsbolaget och kreditkortsbolaget hur vi skulle göra om vi blir avbokade eller försenade. Men nu blir det alltså inte strejk. Tacksam!!! Så nu kan jag då börja stressa för packandet och själva resan istället då, heh....

hubbeolillasysterInnan våra gäster anlände på söndagen passade jag på att ha en liten mini-fotoshoot med gullplupparna. Alltid lika svårt att fota dem alltså...

hubbeolillasyster1Kan ni kramas lite inför kameran?! 

 

onsdag 8 februari 2017 - 10:46

1-årsjubileum

Idag är det redan ett år sedan jag började blogga på Sevendays! Och jag har trivats mer än bra. Jag tycker det är kul att vara del av en gemenskap som Sevendays utgör, även om jag tyvärr inte ännu kunnat vara med och träffa de andra bloggarna face to face ännu. Men jag hoppas att det skall bli möjligt under det kommande bloggåret. Det skulle vara så roligt! 

Tack vare Sevendays har också mina bloggläsare ökat sakta med säkert. Jag är inte ännu någon top ten bloggare men kanske på god väg!? Inom Mammabloggargenren så känner jag nog ändå att jag hör till en av de största i Svenskfinland. Och det är ju alltid roligt. Som bloggare vill man bli läst, eller så är det i alla fall för mej.

Nå vad är det ni gillar att läsa då?! Under mitt år har jag haft ett inlägg som står ut när det kommer till antal klick. Nämligen mitt "Inte lätt att vara rätt" inlägg som jag skrev i maj. Inlägget spreds också en massa på facebook och fick hela 30 kommentarer och 273 gillarhjärtan av er. Wow!   

Andra inlägg i topp är mitt inlägg om Österbotten och inlägget om alkohol och barn som jag skrev till midsommar. Ni har också gillat inredningsinlägget om lilla stugan på holmen. Amning var tydligen ett ämne som ni gillade att läsa om, det här inlägget ligger nämligen inom top fem under bloggåret som gick. Att gå ner i vikt är också ett ämne som får många klick. Starten på min lilla viktresa, som för tillfället ännu pågår, hittas också i top tio. Inlägget om Hubbes matkrångel finns också med, läste förresten igenom det inlägget pånytt och kan konstatera att statusen ännu är samma ett halvt år senare. 

När det kommer till recept och DIY:s är det övernattengröten som toppar. Och det förstår jag, den är en återkommande frukostfavorit hemma hos mej. Raw-chokladen och ingefärashotsen har ni också gillat. Och den supersnabba cheesecaken jag gjorde i april ifjol, nami. 

Så tydligen är det humor och åsikter som ger mest klick! Och personliga ämnen som amning, vardagsproblem och viktnedgång. Bra att veta det då jag tar tag i mitt andra bloggår här på sevendays. För bättre kan man alltid bli. Det kan nog bli svårt att toppa det första bloggåret här känner jag, men man måste väl alltid försöka. 

 bloggaretEtt litet hopplock av bloggbilderna från året som gått!

fredag 27 januari 2017 - 10:37

Tänk om jag sku vara gravid igen

Lillasyster är nu 1 år och åtta månader. När Hubbe var lika gammal var jag redan gravid igen. Då kändes det så rätt. Att han var så stor. Nu känns Lillasyster ännu liten. Och jag så inte färdig för det. Att ha två barn är nog dubbelt fler än att ha ett. Det har jag konstaterat rätt så många gånger. Men nu känner jag det liksom ännu mer. Att nu vara gravid och orka med två små!? För att inte tala om två små plus en baby några månader bort. Nej. Hur ljuvliga barnen än är så är denna familj nog inte redo för fler. Frågan är nu sen bara när man är det?! Eller om man är det någonsin?! Det känns som att det alltid är lite olägligt. Eller om det skulle vara lägligt så kanske det inte blir så. Man vet aldrig hur det blir. 

Man skall aldrig säga aldrig. Men just nu känner jag nog inte att jag vill ha en baby till. Det känns skönt att vara tillaks på jobbet, om än för bara tre dagar i veckan. Det känns så skönt att äntligen ha lite "större" barn. Man kan fara iväg utan hela arsenalen av blöjor, extra kläder, tuttflaskor och skötunderlägg. Det räcker liksom med en blöja i fickan. Det är så härligt att man inte behöver se efter dem hela vakna tiden utan att de faktiskt kan leka lite ensamma på sitt rum utan att man är där och man vet att det går bra. Med en baby till skulle man ju inte få njuta av de här med större barn på samma sätt. 

Även om jag kanske inte insåg det just då, så var det nog rätt tungt då Lillasyster var liten och Hubbe bara drygt två år. Visst gick det ju. Men det skulle nog ha gått lättare ifall syskonet hade varit äldre. Så är det bara. Eftersom jag alltid utgår från worst case scenarion så känns det "lätt" när de värsta inte sker. Men nu i efterhand så kan jag nog se tillbaka på Lillasysters första år och konstatera att det var rätt så svettigt där mellan varven. Så nej, nu tänker jag nog vara lite ego och njuta av de barn jag har. Babyfariken hos oss håller stängt, tillfälligt eller för gott, det får framtiden utvisa.

1mageFast det är ju nog fint med en gravidmage. Jag har båda gångerna trivats med att vara gravid. Förutom illamående då. Och foglossningen!

fredag 6 januari 2017 - 10:15

En vandrande bloggkliché

Alltså jag  vet inte, men ibland får jag bara känslan av att jag är en vandrande kliché. Alla vill väl tro att de är unika, kreativa och egensinniga. Men jag känner har inte precis haft den känslan på sistone. Allt jag tänker och kommer på är liksom redan gjort. Av någon som ser ut som, gör och tänker precis som jag. Det blir liksom bara tårta på tårta det här mammabloggandet. Alla pysslar vi samma grejer, får samma saker till barnen i julklapp och drömmer om samma lightboxes och harlequintapeter till barnrummet. Alla vill börja yoga och göra om i sovrummet. Med samma nyans och gråa linnelakan. 

Nu i januari svämmar bloggosfären över av alla löften hit och dit, hälsomat och krispiga tulpaner. Själv är jag värst av alla. Men det är ju bara så att jag ääälskar nyårslöften, listor, nystart och tulpaner. Helt på riktigt. I ett skede kom jag på idéen att börja importera fina holländska designprodukter för barn och barnrum och starta en liten webshop. När jag funderade på namn så googlade jag min bästa idé. Och hittade en finsk webshop med just de produkter jag hade tänkt importera! Bara någon månad innan fanns de inte alls att få i vårt land och då hade någon kommit på exakt samma som jag. Ända ner till namnet... Så att så unik var den idén. Tur jag inte hann börja. 

Blir man så påverkad av omgivningen att man bara börjar tänka som alla runt omkring en eller vad är det som det hela beror på?! Jag vill ju liksom tro att jag ändå är en någolunda smart, kreativ person som kan ha egna idéer. Men troligen matar sociala medier i mej en massa som sen gör att jag bara vill ha det alla andra har och också vill ha. Och eftersom jag inte har tid att gå omkring och reflektera och tänka så mycket (en är ju ändå småstressad tvåbarnsmor) så blir jag bara en vandrande kliché. En ljusröd mammablogg som gör det alla andra mammabloggar också gör och tycker om det mitt instaflöde berättar åt mej att är fint.

Som tur är det bara ibland jag känner så här. Allt som oftast hinner jag inte ens märka att jag är en vandrande bloggkliché. Och märker jag det så får det väl bara vara okej det med.  Mammabloggare är väl också värdiga människor. Att många andra tycker om samma saker som jag måste väl betyda att det är bra?! Nån måste väl vara den där klichén också, var skulle den annars komma ifrån....

bloggkliche1En suddig överexponerad selfie i mitt vit-beiga klichéhem.

onsdag 4 januari 2017 - 13:52

Jag vill ha vår!

Jag försökte förhålla mej positivt till den här vintern, jag lovar. Men vår lilla total misslyckade ärendefixartur ändrade helt min inställning igen. Jag hatar vintern. Jag hatar snö. Jag hatar kylan!! Vår baklucka hade frusit fast på bilen så den inte gick upp på nåt sätt, inte ens fastän jag krälade in mej bakvägen och försökte sparka upp den. Så vi måste åka till köpcentret UTAN vagn. Eller yoyon sku ha rymmats men barnen hade vid det här laget suttit i bilen och väntat typ 20 minuter. Hela bilen var ju täckt av snö och is. Dessutom blåser det så att vid varje borsttag på bilen hade jag mest bara snö i mitt ansikte. Jag kan tala om att jag var på mycket dåligt humör när vi äntligen kom iväg. 

I köpcentret gick det väl okej under omständigheterna. Jag tappade åtminstone inte något barn, endast sisådär 300 nerver till. På grund av att vi inte hade vagn så blev det så kort som möjligt. Men vi fick i alla fall det vi skulle ha. Eftersom jag lovat Hubbe en loppisrunda så måste vi köra via loppiset också. Där finns som tur en lånevagn, annars skulle väl Lillasyster sett till att allt porslin skulle gått i kras. Hubbe fyndade varsin bil till dem och jag blommor för 1€ knippet. Att få in blommorna i hemmet skulle visa sej vara lite krångligare med två osammarbetsvilliga vrålhungriga barn, så där for mina sista nerver och fem blomknoppar gick av. 

Nu har vi alla fått i oss lunch. Den ynsta sover (-10 får nog ännu duga att sova ute i tänker jag, satte på henne tre lager ylle plus halare, två filtar och sovpåse...), jag dricker kaffe och pustar ut och Hubbe får spela lite ipad. Nu har jag inte lust att gå ut mer innan det blir vår. På riktigt! Tyvärr kommer det inte gå. Om jag inte skulle börjar jobba om två veckor tror jag på allvar att jag skulle ta med mej barnen och åka till Thailand två månader i förtid och låta Maken komma efter sen i mars. Nåh, idag är det i alla fall bara 60 dagar kvar!

villhavar2Vackra rosa krysantemer för 1€ från Kierrätyskeskus gör att jag lite kan låtsas att det är vår inne hos oss i alla fall...

villhavar3Detta gillar jag, så skönt med lite pastell efter allt julrött. Julblommorna fick ryka idag, hade "glömt" att vattna dem, heh...

villhavar4Våren våren, var är du?!

 

måndag 2 januari 2017 - 09:26

Årets nyårslöften

Årets nyårslöften, eller snarare mål för i år, blev rätt många. Men samtidigt överkomliga känns det som. Jag försökte få dem extra konkreta i år. Inget flum utan sånt som jag direkt kan se om jag klarat av eller inte. Jag tycker att målen peppar mej att göra nya saker. Att skriva ner dem är ett sätt få det gjort. Annars glömmer jag, förtränger eller bara vimsar bort hela året. Nyårslöften är bra för mej. Jag skall minsann skriva ner dem i min Bullet Journal. Den skall jag sätta igång med imorgon!
nyarsloften17Här är alltså mina mål för år 2017.

1. Löpningnen känner jag att är igång rätt okej redan. Och jag tror att loppet skall bli redan i vår. Kanske Naisten Kymppi?! Eller vad månne det finns för andra 10 kms lopp nu under våren här i Hforsregionen...

2. En bullet journal var något jag kom i kontakt med via Pinterest. Det är en form av dagbok/todolista/kalender som man kan variera i det oändliga. Jag som älskar listor, skriver dagbok varje dag och är beroende av kalender tror att det här kan vara det ultimata sättet att få allt i ett och bättre ordninge på hela livet på samma gång. Det känns som att det kan behövas lite mer planering nu i och med ny vardag...

3. Jag vill absolut fortsätta med läsandet. Hade 15 böcker som mål ifjol och det gick så lätt så nu har jag höjt ribban lite.

4. Rensandet vill jag fortsätta med. Även fast jag sålde barnkläder på loppis med bra resultat så känner jag att vi fortfarande drunknar i barnkläder, så innan sommaren skall jag ha ett nytt bord. Vi har också flera andra grejer som jag redan en längre stund tänkt sälja på bort på tori och fb-loppisar. Min egen garderob borde också få sej ett ordentligt rens!

5. Jag trivs fortfarande bra med bloggandet och jag tycker det är så roligt att ni är så pass många som läser! Men ni skulle gärna få vara ännu fler. Och min blogg ännu bättre. Så det hoppas jag kommer ske under 2017.

6. Vår nya vardag kommer att bli delvis tung. Men jag tänker jobba super hårt för att försöka bibehålla den balans jag lyckats nå nu under hösten! Med planering, vilja och extra energi som man bara drar fram ur rockärmen så skall det gå. Det här målet var kanske inte så konkret men jag ville ändå ha med det.

7. Det sista målet är däremot väldigt konkret. Dessutom vet jag redan vad jag skall sy. En klänning enligt ett av mönstren i aikuisten mekkotehdas boken. Jag har både tyg och mönster redan i skåpet. Så det är bara att få en halv (hel?!) dag ledigt nåt tag så kanske det kan bockas av. 

torsdag 29 december 2016 - 19:56

Årsresumé 2016

Liksom alla år sedan jag startade min blogg tänker jag summera året som gått med en lista. (Här hittar du listorna för år 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015). 2016 har för mej personligen varit ett bra år. Jag känner att jag liksom landat i min roll som tvåbarnsmor. Att jag haft balans i det mesta och att jag hunnit med tillräckligt. För omvärlden har det kanske inte gått lika bra... Trump, terrorister och bakslag för finlandsvenskheten bland annat. Så kanske likaså bra att det blir nytt år. 2017 tror jag att kommer att bli fantastiskt!

1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut?
Hm. Blev moster. Flög ensam med två barn. Köpte en fejkgran. Testade baka raw-kaka. 

2. Höll du några av dina nyårslöften?
Ja ganska så bra faktiskt! Här hittar du mina löften för året. Angående löfte ett så har jag i alla fall kommit i gång med kom-i-form projektet på allvar nu mot slutet av året. Mitt mål är ju -5kg till Thailand och hittills är jag redan -2kg. När det kommer till rensandet så har jag har haft två loppisbord det här året och också sålt en del på facebook och tori, så jag har definitivt lyckas rensa en del. Men det projektet fortsätter nog under nästa år! Sockersuget lyckades jag göra med av med först i december... Men bättre sent än aldrig. Och jag har läst hela 23 romaner i år! Så 15 böcker klararade jag med glans. 

1

Året började med ny stringhylla i köket, babyopera och en massa stilleben hemma hos oss. Ja flyttade bloggen till Sevendays i början på februari. Pysslade barntallrikar och fixade Jake sjörövar kalas för treåringen Hubbe. 

3. Fick någon du känner barn?
Nå jaa! Mina båda systrar fick barn på våren. Och min fina Emma också. Och Makens bror. Och vår Bestman. 

4. Dog någon som stod dig nära?
Som tur inte. I år har vi skönt nog sluppit begravningar. Hoppas det fortsätter så. 

5. Vilka länder besökte du?
Kort lista här, Spanien i juni.

6. Är det något du saknade 2016 som du vill ha 2017?
Mer egentid kanske?! Men det känns som att det liksom är naturligt att det inte finns så mycket av den varan nu under småbarnstiden... Nästa år får jag i alla fall egentid på bussen till jobbet tre dagar i veckan. Mer partid på tumis med Maken skulle jag också gärna ha. Men få se om det känns som att man ändå vill prioritera det då man inte ser barnen lika ofta när man börjar jobba... 

7. Vilket datum kommer du alltid att minnas?
7 februari och 18 april då mina systerbarn föddes (hoppas jag mindes dagarna rätt nu, hahaha!)

2I Mars var vi på vintersemester i Ukkohalla och Hubbe skidade första gången. Mina systrar har jag sett massor i år eftersom de båda varit mammaledig <3. Det blev påsk där lite senare på våren. Jag åt både övernattengröt och smoothiebowls till frukost. Pysslade i barnens rum med dockhus och virkade korgar. 

8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått?
Att jag känner att jag landat i min roll som tvåbarnsmamma. Att Lillasyster blivit större och lättare att hantera. Bebis och trotsig tvååring var litet tungt där i något skede hösten 2015 känner jag nu så här efteråt. 

9. Vilket var ditt största misstag?
Alltså jag funderar inte så mycket på vad jag gör fel! Säkert massor hela tiden. Att jag hetsat upp mej för en massa onödiga saker säkert. Men det är nu inte så farligt.

10. Vilket var ditt bästa inköp?
Jag har knappt köpt något i år känns det som?! Har liksom levt på vårdbidrag och sparpengar=ingenting. Säkert något loppisfynd!? Skrivbordet jag fixade upp fick jag ju gratis så det kan väl inte räknas!?

11. Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, hyresväderlag och barnkläder

12. Vad gjorde dig riktigt glad?
Mina barn <3 Jag är så tacksam över att få vara deras Mamma. Varje dag.  

13. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Noupp, frisk som en nötkärna all year long. Eventuellt någon miniflunssa nånstans men inte så att jag skulle komma ihåg det i alla fall. Jag trodde att min tand gick av, men det var bara en porslinsbit som lossnat som satts tid när jag var typ 12 år.  

27Våren knallade på och vi matchade randigt Lillasyster och jag. Jag var på bloggträff i Ekenäs. Pysslade en bilbana och vi ordnade vappenfest på bakgården. Under kristihimmelsfärdshelgen åkte vi ut till skärgården. Jag upptäckte kalkfärg och målade mitt fyndskrivbord vitt. Lillasyster fyllde ett år och vi hade kalas med raw-kaka och key lime paj.

15. Mådde du bättre eller sämre under 2016 än vad du gjort tidigare år?
Bättre än under 2015. Känner att jag har haft mer balans det här året. Mer ork och energi. Att jag känner mej säker som tvåbarnsmamma. Jag har ocskå varit jättefrisk så där hälsomässigt. 

16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på?
Kanske lite mer motion skulle jag nog ha kunnat klämt in. Annars tycker ja faktiskt balansen varit rätt bra i år. Passligt med hemmatid, vänner, familjen, städande, kreativitet och tvtittande. 

17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på?
Nå mobilen är väl lite för ofta i handen kanske...

18. Hur var din julafton?
Fin. Massa god mat, alla små söta kusiner, julgubben och fina klappar.

25

 Det blev sommar och Lillasyster flyttade in i barnrummet och började i samma veva sova hela nätter. Vi åkte till Spanien där Hubbe fick vattkoppor. Vi hade kusinträff med mina kusiner och deras barn hos oss och firade midsommar i skärgården. Jag bakade raw-kaka med svärmor och sen fick Lillasyster de dumma kopporna. Vi åkte till mina föräldrars sommarställe och fick segla en sväng. Och den tredje kusinen för året föddes, den fösta på makens sida. 

20. Vilket program har varit det bästa på tv?
Downton Abbey, Oitnb, Game of Thrones. Masterchef of Australia. Saara Aalto i X-factor. Och så SKAM!!!! 

21. Hatar du någon som du inte hatade förut?
Nä jag hatar inte nån. Sysslar inte med sånt det tar och ger bara negativ energi. 

22. Vilken var den bästa boken du läst under året?
Kanske en Man som heter Ove. Eller Keplers nyaste! Och munken som sålde sin ferrari. Kon Mari gav mej också en del insikter i början av året. 

23. Vilken var din största musikaliska upptäckt?
Spotify radio! Äntligen funkar det på våra Sonos högtalare. 

24. Önskade du dig något som du fick?
Ja, ett fint Jane Konig halsband i födelsedagspresent bland annat. En frisk fin familj. Och en massa fina julklappar. 

25. Önskade du dig något som du inte fick?
Nå en lottovinst önskar jag ju mej varje fredag.... 

26. Vilken var årets bästa film?
Alltså jag kommer knappt ihåg vad jag sett för filmer i år?! En man som heter Ove var i alla fall bra. Och så såg vi Lejonkungen med Hubbe förra veckoslutet. Den är nog så fin. 

28

Jag pysslade en SOV GOTT-girlang. Gjorde youtube-jumppa och fixade, tillsammans med svärmor, upp lekstugan på holmen. Jag var på Hellus polttare och efter det åkte vi ut för långledigt till skärgården. Där var vi tre veckor och jag hann bland annat måla och fixa till det nya dasset. I Augusti var vi också på bröllop och jag planerade mitt kommande liv i en rosa bok. 

27. Vad gjorde du på din födelsedag?
Blev uppsjungen av min familj. Sen tror jag inte vi firade nåt speciellt just den dagen annars?! Men några dagar senare ordnade jag brunch för mina väninnor. 

28. Vilka var de bästa människorna som du träffade?
Nå mina systerbarn förstås! Och Nellie och Amos. Bara bra bebisar som fötts det här året med andra ord. Andra nya människor träffar man inte riktigt som Mammaledig. 

29. Hur skulle du beskriva din klädstil?
Bekväm. Rätt klassisk?! Lite för praktiskt emellanåt... Kanske typisk hemma-mamma-klädstil?! 

30. Vad fick dig att må bra?
Mina vänner och min familj. Att göra andra människor glada. Passlig balans mellan familj, hemmafix, egentid, kreativitet, vänner osv.

26

Jag hittade ett äppelträd på gården och köpte blå kuddar till soffan. Vi besökte höstmarknad i Ingå och lekte i parken med vänner. Hubbe och jag plockade trattisar och Lillasyster fick en ny mössa. En pappersförvaring med panda på pysslade jag till barnens rum. 

31. Vem saknade du?
Inte vem men vad: Att få vara alldeles ensam hemma. Det är det bästa jag vet nu för tiden. Tyvärr händer det alltför sällan.... Vem hade trott det för typ fem år sedan?! Haha.

32. Vilken var din bästa månad?
December var nog bra i år känner jag! Eller november. Sommaren är annars alltid favorit med i år hade vi lite vattkoppor som ställde till det. 

33. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre?
Det finns det väl alltid. Som småbarnsmor till trotiga busungar snäser man väl till en gång för mycket om dagen typ. Men jag gör mitt bästa. Alltid är man väl lite på minus någonstans känner jag. Men jag försöker fokusera på det jag har fått gjort istället. Blir det inte perfekt är det inte hela världen.

34. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här?
Mina sköna lugna hemmamamma dagar är över för den här gången (eller för alltid?!) och jag återgår till jobbet i mitten på januari. Visserligen bara 60% men ändå. Det kommer nog ändra en del hos oss. Mindre tid tillsammans med barnen. Mindre tid till hemmafix. Mindre tid till kreativitet och mammaträffar. Men mera tid att gå framåt i min karriär (som stått väldigt stilla de senaste fyra åren). Mer egentid och tid för luncher med andra jobbande vänner. Mer inkomster till familjen (som väl knappast kommer synas i plånboken i alla fall...)

3

Hösten fortsatte med mer mammaträffar. Ingefärashots (tror det är tack vare dem jag hållit mej frisk hela hösten!!) och en massa halloweenpyssel inför vår fest. Vi åkte till Åbo för spaveckoslut och den andra november kom det massor snö. Jag sydde en tipi och försökte ta julkort på busungarna. I december julpysslade och -stökade jag för fullt och blev till och med publicerad i Vasabladets julbilaga. 

fredag 16 december 2016 - 13:09

Jullistan

Jag älskar julen! Och jag älskar listor. Så jag måste ju fylla i jullistan som jag hittade inne hos Sevendays kollegan Josefina. 

julJulklappar.

1. Vem firade jul i ditt hem förra julen / I vems hem firade du jul?

Vi kör varannan jul med min familj och varannan med svärfamiljen. Förra året var vi hos Makens föräldrar tillsammans med alla hans bröder med respektiven. 

2. Vilket är ditt bästa barndoms-julminne?

Julaftonsmorgnarna! Det var magiskt. Kvällen innan var det alltid så svårt att somna. Man låg och lyssnade på hur Mamma och Pappa stökade där nere och slog in de sista klapparna. På morgonen smög vi sedan ner tillsammans med mina systrar och hittade varsin julklapp under granen. Konstigt nog kan jag inte minnas en endaste av innehållet i klapparna från någon av morgnarna, minns bara känslan!

3. När julhandlar du? Har du handlat alla julklappar?

I god tid. Vill inte stressa inför jul. Jag har redan köpt och slagit in alla julklappar för denna jul. Så skönt att ha det skött. Nu kan jag koncentrera mej på julgodis, annat julstök och att piffa till hemmet riktigt extra härligt juligt. 

4. När äter ni julmat?

Vi brukar sätta oss till bords vid fyra-fem tiden ungefär. Och så äter man lääänge. 

5. Vad är det bästa på julbordet?

Fiskbordet är nog favoriten. Rom och smetana! Sill! Kallrökt lax. Mmm så gott det skall bli. Skinkan och lådorna är jag inte så mycket för... Då äter jag hellre köttbullar och julkorv. 

1julbordMm. Julmat!

6. Hur dags öppnar ni julklappar?

Efter maten. Fast i år har jag hört rykten om att Julgubben kanske skulle komma på besök redan innan middagen... Så då öppnar vi troligen en innan maten och sedan resten efter. Eftersom vi firar jul bara med "halva" familjen på själva julafton och sedan juldagen hos den familj som vi inte var med hos på julafton så delar vi dessutom upp klapparna på två dagar. Tycker det är perfekt, speciellt för barnen så det inte blir så många på en gång!

7. Vad är den bästa julklapp du någonsin fått?

Maken brukar vara ganska bra på presenter överlag... Min Marc Jacobs väska ligger nog högt upp på listan. Den gåvan jag minns bäst från min barnom var en jul då vi fick en kryssning till Stockholm som vi skulle åka på några dagar efter jul och en liten summa kronor att shoppa för. Jag var kanske 12 år eller nåt sånt och tyckte det var det coolaste någonsin!

8. Hur länge efter jul har du kvar din julgran?

Hm. Den har nog tur om den får hållas kvar året ut. Redan den 27 brukar jag vara ganska julpyntstrött.

9. Har du någon gång firat jul utomlands?

Två gånger. Mina sämsta jular någonsin. Det är inte jul om man inte är hemma! Ett år var vi i Alperna med Maken och så då vi var som utbytesstudenter i Thailand. 

jul2Hubbe klär julgranen förra året!

10. Om du kunde ändra något med julen, vad skulle det vara?

Att det skulle snöa lite, för det ser lite dåligt ut med vit jul i år. Och kanske att jag skulle vara miljonär så jag skulle kunna ge exakt det jag vill ge till alla nära och kära. Jag älskar att ge julklappar! 

11. Tror du att vi får en vit jul i år?

Det ser nog väldigt mörkt ut. Men jag hoppas ännu! Kanske det kommer snöa på julafton?!

12. Hur länge är du ledig vid jul?

Ledig och ledig. Jag är ju hemma med två små kids varav den ena har dagisledigt. Maken har ingen extra ledigt nu på julen. Och dagis öppnar först efter trettondagen... Å andra sidan är det här mina sista veckor hemma som vårdledig så jag kommer nog njuta såå!