torsdag 6 april 2017 - 20:11

Bästa Thailandstipsen när man reser med barn

Thailand som resmål funkar utmärkt med barn. Landet är tryggt, varmt och skönt och thailändarna är otroligt barnvänliga. Eftersom Thailand haft turism redan så pass länge så kan de också sina saker och allt man som turist kan behöva finns. En del grejer kanske man dock funderar på innan man åker iväg, finns det blöjor? Kan man köpa barnmat? Har de barnstolar på restaurangerna? Så här har jag samlat mina bästa tips och trix när man reser till Thailand (eller motsvarande varmt land) med barn. 

Ta med en barnsked och en ordentlig hakklapp! På restaurangerna finns oftast barnstolar, till och med de på stranden hade allt som oftast upphöjda barnstolar, både för lite äldre och yngre barn. Men det fanns oftast inte små skedar på restaurangerna. Min kompis som var i Thailand i december tipsade dock om att ta med en liten sked hemifrån så det gjorde vi. Och det var så bra. Med den kunde Lillasyster äta hundra gånger enklare än med restaurangernas stora klumpiga skedar. Att diska skeden på hotellet var också lätt. Vi hade också med en babybjörn hakklapp för att hålla frökens kläder så kladdfria som möjligt, man orkar ju inte tvätta allt för ofta på resan...

Det mesta finns att köpa på plats! Så som tex. solkräm, myggspray och blöjor. Oftast kostar också grejerna i Thailand mindre än hemma. I alla fall då det gäller myggspray och blöjor. När man köper myggspray så skall man kolla att det inte innehåller DEET som kan vara skadligt för barn. Vi köpte en naturlig spray med citronella olja för nån euro på en lokal market. Solkräm fanns det också till typ samma pris som i Finland. Vi köpte MamaPoky byxblöjor och de höll lika bra som de finska. Simblöjor var det dock lite svårare att få tag på (även om det nog fanns) och de var till och med dyrare än i Finland, så sådana kan man ta med om det ryms i resväskan...

Det kan vara bra att ta med lite underhållning till flyget och restaurangmiddagar. Sånt som fungerar perfekt och samtidigt tar lite plats i väskor är till exempel PIXI-böcker, klistermärken och små tarrahäften, papper och kritor, små plastdjur, mini-lego paket och en ipad/iphone med lite nya spel och nedladdade filmer som fungerar också i offline-mode. På plats köpte vi också ett strandset med ämbare och spadar för strandlekar, som Hubbe också ofta lekte med då vi åt på stranden. Armpuffar och hajfenan använde vi också varje dag. Det som jag dock saknade lite var underhållning också för oss vuxna, så som tex. yatzy, uno och vanliga spelkort! Det är väl helt trevligt att sitta och prata på balkongen om kvällen men det orkar man kanske inte med varje kväll i tre veckor...

Solen är stark så här nära ekvatorn! Uv-dräkter och solkräm är måsten när man är ute. Tack vare att vi var stenhårda på den här punkten så brände sej inte barnen en enda gång. Vi höll oss också inomhus då solen var som starkast eftersom Lillasyster sov dagssömn inne i vagnen. Samtidigt vilade vi med Hubbe också. Vanligtvis fick han spela lite ipad medan vi vuxna läste eller jag smet iväg på massage/gym/några minuter i solstol. 

resamedbarnAtt resa med barn går hur bra som helst. Man skall kanske inte räkna med en lika avslappnande semester som utan... Men härligt är det i vilket fall som helst! Och kolla så snyggt med Babybjörn hakklapp som väsksmycke, heh...

torsdag 30 mars 2017 - 20:17

Thailandresan i siffror

Tänkte plita ner lite siffror från vår resa. Thailandsstatistik kan man kalla det. Så här kommer då antal:

-koppar kaffe: 0. Under tre veckor drack jag inte kaffe alls. Det bara blev så. En lite halvt i misstag kaffe detox. Rätt så skönt faktist. Få se om jag slutar (eller i alla fall minskar!) nu i Finland också. 

-bråk om solkräm: typ 500. Jag tänkte att man skulle slippa krånglande med barnen tack vare att man slipper ytterkläderna... Men istället blev det bråk om uv-dräkter och solkrämen. Varje dag!

-regnskurar: kanske 10?! förvånansvärt många i alla fall eftersom det inte borde regna i Thailand just nu. De sista två veckorna regnade det så gott som varje eftermiddag eller kväll. Men de flesta kvällar var det bra skurar som varade i max 20-30 minuter. Och varmt var det ju ändå.

-fried rice: minst 10. Vid de flesta måltider gjorde vi så att endera av oss vuxna beställde en barnvänlig rätt (dvs oftast fried rice) och så delade vi med Lillasyster. Fried rice är ju bara så gott!

-medelkostnad för lunch/middag på thairestaurang: ca. 400-500 baht vilket är ungefär 10-12 euro. I det ingick 3-4 rätter plus ris, oftast 1-2 öl, cocis och vatten. Ibland också efterrätt. Rätt så billigt med andra ord! Och då skulle man kunna göra det ännu billigare genom att äta mer street food och skippa ölen. Inte riktigt samma prisnivå som om man går och äter här i Finland!

-massager: 4. Ah, fyra av mina favoritstunder på hela resan. Jag bara älskar massage i Thailand. Så avslappnande, så billigt, så skönt. De bästa är de som finns direkt på stranden tycker jag. Så man går dit i bara bikini och ligger där och hör vågornas brus. 

-lästa böcker: 4, alla lästa i mobilen via appen Nextory. Så praktiskt, speciellt på resor! Jag läste "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins ( den får HHHH), "Björnstad" av Fredrik Backman (HHHHH), "100 mil" av Jojo Moyes (HHH) och "Störst av allt" av Malin Persson Giolito (HHHH). 

-besök på gymmet: 4. Jag hade som mål att gå två gånger i veckan, så kom inte riktigt upp till det. Men är helt nöjd ändå. Och vågen visade på samma som innan resan, var lite orolig att allt ris och söta drycker satt sina spår men tydligen inte. Skönt!

-spyor: 7... Allt för många med andra ord. Lillasyster spydde tre gånger då hon var magsjuk sista veckan. Sedan fick Hubbe nåt liknande nästsista dagen och spydde tre gånger han med. Och så spydde ännu Lillasyster på flyget hem. Det måste ju vara det värsta med föräldraskapet, att tvätta spyttiga kläder. Hu.

-plagg shoppat åt mej själv: 0. Överlag blev det väldigt lite shoppat denna resa. Man behöver ju inte så mycket i värmen. Och inte är utbudet något vidare heller. För att inte tala om energin som går åt till att pruta...

-minuter i en solstol: kanske 95?! Max. Inte så många med andra ord eftersom vi var borta totalt tre veckor.... Ett par gånger smet jag iväg då Lillasyster sov dagssömn och Hubbe och Maken slappade på rummet. Om vi var alla vid poolen eller på stranden så blev det enstaka minuter. Eller oftast inte det. Att resa med barn alltså...

-foton fotade med systemkameran: under 200. Vilket är extremt lite fastän det kanske inte låter så! Kameran har varit i safetyboxen på hotellet nästan hela tiden.  Det har kännats så omständligt att släpa med den. Första veckan fotade vi lite grann, men andra mycket mindre och tredje så gott som inget alls. Med mobilen har jag istället tagit massor! Och videon. Men kvaliten är ju inte lika bra. Men minnen är det förstås också.

thailandblogg2Foto taget under första veckan, vid en av de sällsynta tillfällen då jag lagt mej ner i en solstol för nån minut eller två. 

 

onsdag 22 mars 2017 - 06:42

Bara fem dagar kvar

Hjälp! Jag räknade just att vi bara har fem dagar kvar nu. Vart har dagarna försvunnit!? Äää. Nå det gäller väl att njuta till max nu. Vi flyttade i måndags tillbaks till Khao Lak. Nu bor vi på hotellet The Leaf by Kathathani. Inget lyxhotell men fräschare än Sunwing Bangtao!! Internätet här är dock uselt så därför har min uppdatering varit lite sämre. Men kanske helt hälsosamt med lite mobildetox.

Inatt har tyvärr Lillasyster inte alls mått bra. Så det har blivit lite dåligt med sömn inatt... som tur verkar det bara ha varit en kort liten matförgiftning för frukosten har hållits i och hon är på gott humör. Men vi håller oss inne nu på förmiddagen för säkerhetsskull. Om läget verkar fottsatt lugnt tror jag det blir en eftermiddag på stranden sen. Stranden här är perfekt för snäckjakt!

IMG 0792

lördag 18 mars 2017 - 17:45

Lite egentid

Är det lördag idag!? Jag har noll koll längre. Dagarna bara flyter ihop. Men det är väl så det skall vara på semester. De senaste dagarna har det faktiskt kommit ett par regnskurar här på eftermiddagarna och det har varit lite mer moln än tidigare. Men det är bara skönt eftersom solen här är så stark. Äntligen börjar vi få lite färg förresten. Det tar sin tid när man har sfp 50... men better safe than sorry när det kommer till solen enligt mej! 

Både igår och idag har jag fått lite längre stunder för mej själv. Igår gick jag på massage och idag låg jag bara och läste vid poolen för mej själv. Så otroligt skönt! Det är det enda jag saknar så här på familjesemester, mer tid för mej själv... det blir lätt lite intensivt med samvaro 24/7 alla fyra. Massagen är förresten sååå underbar och kostar typ ingenting. Om en timmes massage skulle kosta bara 10€ i Finland också sku jag gå en gång i veckan.... Minst!

IMG 0616

Såå skönt med en stund för sej själv. Jag passade på och läste vidare på min bok via "nextory-appen". Så smidigt!!

torsdag 16 mars 2017 - 15:30

Helt okej ändå

Efter att den första besvikelsen lagt sej så har vi trots allt haft helt sköna semesterdagar även här. Eller Lillasyster är lite snorig och Hubbe har fått två skrubbsår, men förutom det så är det mesta väl riktigt bra. Igår var  i på elefantsafari. Riktigt lyckat för barnen. Vi fick den stösta elefanten så vi kunde rida alla fyra på en gång. Det var rätt så spännande, också för mej... wow vilka djur alltså.  Efteråt fick vi mata elefanten Kongfun med bananer. Lillasyster var så modig och gav flera stycken. Hubbe var mer törstig på sin fanta... 

Hubbe har också fått några vänner i poolen här. I miniland har vi inte varit så mycket. Tror det redan är lågsäsong enligt schemat för den enda ledda dagsaktiviteten var på tisdag, när vi just kommit. Och då kände Hubbe sej ännu lite ovan med allt och ville inte gå med. Och nästa äventyr är nu först nästa tisdag... typiskt! Men Lollo och Bernie är poppis. Och minidiscot med. Båda barnen dansar med stor iver. Så nåt positivt finns här ändå. Och idag bytte vi rum. Fast eftersom rummet ser likadant ut är skillnaden inte så stor. Tycker mögellukten är lite bättre men inte helt borta..

Hur har ni det i Finland!? Är det vår ren!?

IMG 0515Stranden var tex helt fin igår kväll... inga försäljare där just då! 

 

 

tisdag 14 mars 2017 - 14:26

Besvikna på Sunwing Bangtao

Hej från Phuket och Bangtao beach! Här är det same same but different och tyvärr inte different bättre... Vi är rejält besvikna på hotellet vi flyttat till. En liten nedgradering hade vi nog räknat med men inte riktigt så här stor. Hotellet är väldigt slitet (och skall också stänga under sommaren för att renoveras, men det hjälper ju inte oss...). Och vårt rum luktar riktigt mögel. Dessutom är det bredvid typ central aircon maskinen som är väldigt högljudd. På torsdag får vi byta rum om vi vill, men jag tvekar på att det leder till något bättre...

Restaurangen är inte mycket bättre. Servicen är under all kritik och idag på lunchen bajsade en fågel på vårt bord typ samtidigt som en gubbe i speedos gick förbi. Inte precis vad vi hade tänkt oss när vi bokade om vi säger så! Stranden är också långt från Khao Laks lugna tomma stränder. Här är det proppfullt med både folk och trugande försäljare. Det här känns liksom inte alls som Thailand. Utan mer som nåt hysteriskt kanarieöarna som parat sej med en sunkig Viking Line båt... 

Jag känner mej nog lite bortskämd. Men å andra sidan så tycker jag nog att man kan kräva lite standard när man betalar mycket och hotellet säger sej ha fyra stjärnor. Vi hade väl lite för höga förväntningar. Jag hade bara hört och läst så mycket gott om Sunwing och just Bangtao... Det hjälper ju inte heller att det tidigare hotellet var typ paradiset på jorden och helt top notch! 

Men men. Det är vad det är och nu får vi göra det bästa av det. Sista veckan fick vi till all tur bortbytt efter att vi klagat till researrangören (jag visste att charter sku vara till nån nytta!) så bara fem dagar kvar här och sen tillbaks till Khao Lak. Inte samma hotell som tidigare men ett som jag tror vi kommer gilla mer än det här i alla fall.

IMG 0393Förmiddag på kaosstranden...

 

 

lördag 11 mars 2017 - 17:15

Dagsrytmen

Det händer inte så mycket att rapportera om här borta. Vi badar och badar och badar lite till. Sen äter vi lite fried rice och curry och badar en gång till. Hubbe har lärt sig hoppa från poolkanten och Lillasyster simmar omkring själv med swimfin och puffar. Imorgon är sista hela dagen på det här hotellet innan vi byter till Sunwing Bangtao.

 

Khao Lak har i alla fall varit helt ljuvligt. Och mars är perfekt restid, den värsta turistruschen är över och det är inte längre trängsel nånstans. Men vädret är ändå ännu inte föör hett. I alla fall nu är Khao Lak väldigt lugnt. Inga songsam buckets så långt ögat når. Mest pensionärer. Men så vackert och här vi bor är det dessutom rätt lyxigt. Jag gillar också att det inte är så mycket andra finnar här. Några svenskar och ett par danska barnfamiljer. Annars mest australiensare och tyskar. Och så vi förstås. Få se hur det är på nästa ställe!?

IMG 0303

En bild på vår familj på stranden i solnedgången. Thailand som bäst.

torsdag 9 mars 2017 - 04:19

Avslappnande?!

Att resa med två små barn är väl kanske inte så avslappnande semester. Inga långa stunder i solstolen och inga lugna hotellfrukostar minsann. Idag tror jag att jag steg upp fyra gånger under frukosten för att hämta något, och ingen av de gångerna hämtade jag nåt till mej själv. Man sitter nog inte stilla många sekunder här nere. Än är det nån som skall dricka, eller ha på/av simpuffar, bättra på solkräm, gå på toa eller som har stött sej. Trotsen och syskontjabblandet blev inte heller kvar i Finland utan det bråkas nog här också. Men ändå är här alldeles alldeles underbart! Och vi njuter alla fyra. Vardag i värme istället. Utan att behöva laga mat eller fixa andra måsten. Men inte sån semester som man kanske tänker när man hör att någon rest till Thailand... Jag kommer inte ens ihåg hur vi gjorde på resa utan barnen!? Satt man bara stilla vid middagen? Kunde man sola längre än en halv minut i sträck!? Tro ändå inte att jag klagar, för det gör jag absolut inte. Jag älskar det här, älskar att kunna ge barnen ett sånt här äventyr. Det är bara väldigt annorlunda från senaste Thailands-semestern...

IMG 0105Vad våra dagar mest går ut på just nu

 

tisdag 7 mars 2017 - 08:02

Siesta i skuggan

Hej från Thailand! Efter en smått jobbig (Lillasyster sov kanske fyra timmar!?) flygresa kom vi äntligen fram till hotellet igår kväll. Och vilket hotell sedan. Så fint. Och vårt rum ligger typ tio steg från en av de tio poolerna. Och granne med kids club. Barnen är ännu lite yra av tidsomställningen. Hubbe fick tex inte sömn igår förrän vid tolv. Och sen var det förstås trögt att stiga upp imorse. Men ett par dar så är vi nog  inne i thaitiden. Vi har redan hunnit bada i både pool och hav. Båda är badkarsvarma. I luften är det också hett. Men jag njuter och vet att man dessutom snabbt vänjer sej vid värmen. Just nu är jag på dagssömns duty medan Maken och Hubbe gick på äventyr på hotellområdet. Lillasyster sover inne i air-conen och jag sitter på vår lilla gård och njuter i skuggan. Så värd detta efter det senaste dygnet! Tur vi har många veckor kvar till hemresan...

IMG 9997

lördag 4 mars 2017 - 21:17

Packat och klart

Stress-Hanna här hej. Alltså resfeber och packningskaos gör mej inte precis till den trevligaste av människor måste jag erkänna... Jag blir så lättretlig och sur. På allt och alla. Lite som pms-deluxe. Stackars min familj. Som tur känner de mej och har haft vett att hållas borta en stor del av dagen. Heh. Och nu börjar det mesta vara packat. Bara handbagage och tandborstar och annat man inte ännu kan packa kvar. Så förhoppningsvis är jag lite gladare imorgon.

Flyget går först sent imorgon kväll. Så vi har hela dagen på oss ännu imorgon att fylla magen med ännu fler fjärilar och fixa det sista. Lite funderar jag förstås över hur det långa flyget skall gå med två barn. Elva timmar i luften. Hoppas vi sover ens hälften av det. Annars har vi laddat upp med tarror, pennor, lego, pixi-böcker, snäcks och nerladdade filmer på Netflix. Och oberoende av hur det går så är det värt det. Tre veckor i värmen.

Förhoppningsvis funkar nätet även i Thailand. Beroende på hur snabbt det är så har jag nog tänkt försöka slänga in nåt litet suddigt mobilinlägg emellanåt. Och på min instagram kommer jag garanterat att uppdater så gott som dagligen. Kanske jag skall testa lite instastories också?! Hejda Finland på en stund. Jag kommer inte sakna dej....

packningDet här skall Hubbe klara sej med i tre veckor. Några shorts, t-skjortor, sandaler och hattar. 

packning1Nej jag har inte haft någon tid och ro att ta snygga flatlays av min packning. Här Lillassyters "hög" innan jag lyften ner den i kappsäcken.