måndag 12 juni 2017 - 17:54

Vardagsmiddag, inte alltid så lätt

Ett av önskemålen i min frågestund var tips på vardagsmiddagar. Själv älskar jag också att få tips på snabblagade, hälsosamma och barnvänliga maträtter så jag förstår absolut önskan på det här inlägget. Att få ihop kriterierna för en bra vardagsmiddag (dvs snabbt, gott, hälsosamt och äts av vår fyraåring) händer typ max en gång i veckan. Så vi är sannerligen inte några vardagsmiddagsmästare, tyvärr. Främst skyller jag på Hubbes matkrångel som liksom helt fått mej att tappa gnistan när det kommer till vardagsmatlagning. Det gör att vi äter spenatplättar (färdiga från butiken och hemlagade) minst 2-3 gånger i veckan. Ofta gör jag också något pasta-aktigt till barnen och Maken, men äter själv en snabb sallad eftersom jag helst inte äter vetemjöl och pasta alla dagar i veckan, till skillnad från resten av min familj. Färdigmat vi gillar och äter är till exempel: Chicken Nuggets eller "Pikkupullat", falafelmix, spenatplättar, saariostens makaronilåda till barnen, färskpastatortellini och tacon. 

Idealet skulle ju vara storkok innan jobbdagarna som man sen skulle kunna värma under veckan. Typ makaronilåda, lasagne, soppor och färdiga pastasåser. Men det händer aldrig i vår familj. Även om det skulle vara så skönt att slippa matstohejet under jobbdagarna. Kanske sen när jag går upp i fler jobbdagar i veckan?! Ifall det skulle motivera till att få tummen ur. Att googla och läsa matsidor på nätet tycker jag också är jättebra för inspirationen. Många sidor och bloggare har veckomenyer att ta idéer från. Om jag saknar inspis brukar jag ta och läsa några sådana o skriva upp idéerna. Jag plockar också alltid med mej Pirkkas inspirationstidning i K-butikerna. Tycker de brukar ha bra recept! 

Här kommer i alla fall min lista på tidigare publicerade prima vardagsmiddagsrecept, klicka på rätten för att komma till receptet. Bon apetit! Jag lovar också försöka komma med några nya fräscha tips inom en snar framtid. 

Makaronilåda
Skinkpannkaka
Maletköttsås med morot
Hemlagade Nuggets
Laxpasta
Räkpasta
Omelett
Spenatplättar
Kållåda
Batatsoppa eller andra purésoppor
Fisksoppa med tomat
Vardagswok
Broccolibiffar
Skinkmakaronilåda på 20 minuter
Blomkålssoppa
Falafels
Hemlagad Pizza

Annat vi äter som jag inte bloggat recept på är bland annat knackkorvspasta, tortillas och pasta carbonara!

laxpasta1Pasta, väldigt vardag hos oss eftersom det är en av fem rätter som Hubbe äter just nu. Det här är min supersnabba laxpasta som går att få till på under tio minuter!

morot1Makaronilåda är väl ganska så vardagligt i de flesta småbarnsfamiljer kan jag tänka mej!? Jag river ner en eller två morötter också så lurar man samtidigt i barnen lite vitaminer. 

matlagningVardagsmatlagning betyder ofta små hjälpredor. Den här bilden är visserligen över två år gammal. Men likadant ser det ut än idag... Jag tycker det är viktigt att låta barnen vara med, även om det kan vara lite nervpåfrestande emellanåt...

matlagning4Vardagsmiddagsdukning. Fast nuförtiden dukar vi ju för fyra ♥

torsdag 23 februari 2017 - 15:33

Vegetariskt Vardagsmiddagstips

Mitt vardagsmatlagande det här året har varit sällsynt oinspirerande. Så därför har det inte blivit så många vardagsmiddagtips heller. Men den här veckan testade jag faktiskt ett nytt recept, som blev bra. Nämligen morots-zuccinibiffar med halloumi. Vegetariskt och gott.

För biffar till två personer behöver du:

2 morötter

1 halv zuccini

1 halvt paket halloumiost

1 ägg

1 vitlöksklyfta

lite salt och peppar

Riv morot, zuccini och halloumin på det grövsta rivet på ett rivjärn. Blanda med ägget och kryddorna. Forma till biffar. Krama ur överlopps vätska och stek i smör, cirka 4-5minuter per sida ungefär. Ät med till exempel lite grynost och grönsallad. Gott! 

morotsbiffJag lagade mina biffar till middag en kväll, men fick ha dem för mej själv... Så kunde lyxa till med detta till lunch följande dag. Nami!

morotsbiff1Halloumin ger rätt bra sälta så var försiktig med saltet!

söndag 29 januari 2017 - 11:39

Matkasse direkt till dörren

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Sannan Ruokakassi!

Förra veckan fick vår familj testa på tjänsten Sannan Ruokakassi. På måndagen, lite efter klockan fem ringde det på dörren och där stod en kille med två stora kassar med mat. Jag som hatar att gå till butiken älskade förstås det här. I kassen fanns också ett recepthäfte med recpet på fyra middagar. Då jag packade upp kassen blev jag på gott humör. En massa fräscha råvaror av god kvalitet. Arvo Kokkonens räkor, kålrabbi, örter och fina filéer. Vårt kylskåp har nog aldrig varit så fullt som det var efter det. 

Vi testade på familjekassen, som kostar 95€ per vecka, eller 79€ till testpris. Och för det får man mycket för pengarna minsann. Alla recepten är för fyra personer, men jag måste nog tillägga fyra hungriga storätare! För i vår familj, fastän vi är fyra personer (om än två barn) så blev det varje dag över till en alltför stor lunchlåda till mej. Så om man funderar på om man får tillräckligt med mat med matkasse behöver man i alla fall inte fundera längre!Nu är jag väldigt nyfiken på snabbkassen till näst, den är bara för två personer, så jag tror att det skulle vara mer lämplig mängd hos oss. Den kostar dessutom bara 39€ nu när man testar första gången, 50€ vanligen. Så väldigt förmånligt! Familjekassena går också att beställa som glutenfri om man så vill. Om man inte vill ha mat för alla vardagarna kan man också välja alternativ med bara mat för tre dagar, då till ännu billigare pris förstås.

Jag gillade också att de flesta tillbehör inte hör till, fullkorns couscous och tagliatelle fick man med, men annars skulle man ha ris eller andra tillbehör hemma, vilket passade mej som hellre äter kolhydratssnålt bra. Några kryddor och basprodukter skulle också finnas färdigt och vi hade faktiskt allt redan utan butiksbesök. Jag bytte bara ut riset i recpeten till blomkålsris och sallad för att få det som jag vill ha det. Så skönt att man kan freestyla lite ändå. En annan grej jag uppskattade mycket var att det ingick grönsaker till varje mat. Paprika, minitomater och kålrabbi bland annat. Och herregud hörni så gott det var med kålrabbi!! Det skulle jag aldrig har köpt själv. Barnen föredrog dock minitomaterna, men likasåbra så fick jag hela kålrabbin för mej själv. Testa om ni inte smakat. Den var krispig, saftig och underbar. 

Recepten var kanske aningen krångligare än vad jag brukar orka med en vanlig vardagskväll. Men jag vill också gärna ha det enklast möjligt då. Men inget var svårt! Och alla rätter gick att laga på 30 minuter. Samtidigt tyckte jag nog att det var kul att pröva på lite nytt. Om man lite improviserade och skippade såser och annat krångel så gick det dessutom ännu snabbare och lättare... Min favorit under veckan var de sesampanerade hemlagade chicken nuggetsarna. Men också den afrikanska grytan fick höga poäng hos oss. Och faktiskt så lagade jag inte helt enligt recepten då jag efter den första dagen märkte att mängderna i så fall lir alltför mycket hos oss. Så de ingredienser som borde räcka till fem middagar enligt Sanna, räckte hos oss till hela åtta middagar och fyra lunchlådor. Så man sparar nog absolut pengar med matkasse! Inte bara nerver och hjärnceller.

Att vi fick testa på Sannan Ruokakassi just nu, samtidigt som vår nya vardag körde igång var som en skänk från ovan. Just vardagsmatlagning och butiksbesök hade nämligen stressat mej en aning innan. Hur skall vi hinna? Hur skall vi orka? Var skall man hitta inspiration? Nå, men Sannan Ruokakassi slapp jag all den stressen. Matkassar direkt till dörren, färdigplanerad meny med nya barnvänliga recpet. Minimal insats från vår sida och ändå åt vi god inspirerande mat varje dag förra veckan. Jag rekommenderar alla som är i samma situation att testa! Med rabattkoden HANNA17 får ni dessutom -8€ från er första beställning.

Själv kommer vi nog testa flera gånger. Man kan i sin beställning också lätt ändra så att man till exempel har kassen varannan vecka. Speciellt de veckor som jag vet att vi har stressigt, eller Maken jobbar långa dagar så kommer det vara så smidigt med Sannan Ruokakassi. Inge butiksspring och matlagningsstress. Perfekt för working mamas och papas. Eller vem som helst som bara vill ha en lite enklare vardag!

Tack Sannan Ruokakassi för att vi fick möjligheten att testa på er matkasse!

Om också DU vill testa så får du just nu -8€ från din beställning med koden HANNA17

sannanruokakassiMed rabattkoden HANNA17 får du just nu -8€ rabatt på den kasse du beställer! Jag rekommenderar alla att testa. Speciellt stressade småbarnsföräldrar som inte har tid att gå i butiken eller planera matlistor....

sannanruokakassi1Recepthäftet kommer på finska, men även jag som inte är någo extra på vårt andra inhemska klarade av recepten galant. 

sannanruokakassi2Så spännande att packa upp då kassarna kom!

sannanruokakassi3Så mycket bra mat! Massvis med grönt som ni ser. Och högklassiga produkter. 

sannanruokakassi4Veckans favorit, sesampanerade nuggetar. De här tänker jag absolut laga fler gånger.

onsdag 28 december 2016 - 21:50

Hälsosammare middagstips: Morotsspagetti med solrospesto

Jag fick en spiralizer i julklapp. Det är en snurrgrej som man kan göra långa trådar av vilka grönsaker som helst. Sjukt lätt att använda och funkar superbra. Så nu kommer jag äta grönsakspasta hela 2017. Så gott och perfekt för mej som inte vill äta vanlig pasta. Mitt första test blev solrospesto och morotsspagetti. Här kommer receptet, ifall du inte har en spiralizer kanske det funkar att bara hyvla med osthyvel och sedan skära tunt, inte helt samma men nästan?! Eller gör zuccinipasta på samma sätt. 

Solrospesto

½dl rostade solrosfrön (rosta snabbt i torr stekpanna tills de får lite färg)

½dl riven parmesan ost

1 kruka basilika

1 vitlöksklyfta

2-3 msk olivolja

lite salt och peppar efter smak

Kör allt ovan i en matberedare tills du har en pesto! Klart. Jag hade inte fattat att det är så här enkelt att laga egen pesto... Så gott dessutom. Passar också som röra på en bit knäcke eller batong!

Morotspasta gör du genom att spiralisera 2-3 morötter per person med en spiralizer. Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull. Doppa i morotspastan i det kokande  vattnet i någon minut och häll sedan över i ett durkslag. Blanda med peston. Ät med till exempel några halva minitomater och lite fetaost. Mmm. Så gott och betydligt mer näringsrikt än vanlig pasta. 

morotspasta1Dagens lunch! Jag tycker faktiskt konsistensen och formen gör att man tror det är pasta man äter. 

morotspasta

Det här kommer bli min lunch och middagsfavorit under det kommande året har jag på känn....

måndag 7 november 2016 - 20:02

Veckans vardagsmiddag: Skinkpannkaka

Den här veckans vardagsmiddag är en riktig husmanskostklassiker. Nämligen skinkpannkaka, eller fläskpannkaka som den heter i vårt västra grannland. En rätt som också allt som oftast går hem hos barnen och dessutom sköter sej så gott som själv i ugnen. Perfekt vardagsmat med andra ord. Det här är dessutom en av min Mans favoriträtter. 

Du behöver:

300 gram skinka på bit

4 ägg

8 dl mjölk

3dl mjöl

1 krm salt

Gör så här: Blanda pannkakssmeten. Låt stå en stund. Hacka under tiden skinkan i små kuber och klä en form med bakplåtspapper. Häll skinkan i formen. Fyll på med smet. Grädda i ugen på 175 grader i ca 50 minuter. Äts med lingonsylt och någon mumsig sallad, eller som vi med bara lite avokado till.  

skinkpannkakaDet måste vara lingonsylt till! Måste!

skinkpannkaka1Jag gillar bäst när pannkakan är riktigt tunn så den inte blir dallrig någonstans utan ordentligt genomstekt. Om man vill kan man också ha i lite stekt lök eller riven morot. 

tisdag 4 oktober 2016 - 12:40

Veckans vardagsmat: Spenatplättar

Jag nämnde förra veckan att mina barn älskar hemlagade spenatplättar och fick frågan att dela med mej av receptet. Eftersom det här troligtvis går hem i alla barnfamiljer så får det bli veckans vardagsmiddagstips. På tal om vardagsmiddagstips så har jag inte helt kommit igång med dem här på bloggen på samma sätt som innan sommaren. Men men, kanske jag får lite bättre matlagningsflow nu i oktober. Sen sommaren har jag nämligen lite tappat gnistan när det kommer till vardagsmaten känns det som. 

Men nu till spenatplättarna. För tolv stycken plättar behöver du behöver:

2 ägg
5 dl mjölk (kan bytas ut till havremjölk om man vill!)
2½ dl vetemjöl (jag brukar ta ½dl grövre mjöl, oftast råg, kan också bytas ut till bovetemjöl om man vill ha glutenfria plättar)
150 g upptinad fryst hackad spenat (jag brukar tina i mikron och sen pressa bort vätskan)
2 msk olja
1 krm salt

Blanda ihop alla ingrediensera och låt stå i ca fem minuter. Stek i smör till små plättar. Sväng då de stelnat på ena sidan och stek nån minut till på andra sidan. Ät med lingonsylt och sallad. Och det lönar sej att steka i två plattor samtidigt. I alla fall mina barn äter snabbare än jag hinner steka, de här är så goda!

Om man vill variera plättarna lite så kan man också riva ner lite morot! Men minska kanske lite på spenatmängden då.

spenatplattarBarnens favoriter! Och jag gillar dem också. 

fredag 2 september 2016 - 15:31

Vardagsmiddag á la höst

hostmat

Veckans första vardagsmiddagstips denna höst. 

Jag äter väldigt olika enligt årstid. Inte så att jag (tyvärr!) skulle vara så bra på att följa med vad som är i säsong och moget just då, utan mer styrs jag av det jag blir sugen på. För det är totalt olika på sommaren och vintern. På sommaren vill jag knappt ha varm mat. Sallader och grillat är typ det enda jag har lust på. Men sen då kvällarna mörknar och luften blir lite kallare händer nåt. Plötsligt börjar jag bli sugen på långkok, soppor och varm, stark mat igen. Gryta skall det absolut bli nåt veckoslut snarars. Men purésoppor duger också väldigt bra som höstmat. Tillsammans med en bit havrebaguette var det här en perfekt vardagsmiddag förra vecka. Kanske inte så barnvänlig, men destu föräldravänligare. 

Rödbets- & morotssoppa med fetaost, för ca 4 pers:

1 liten gul lök

3 morötter

6 rödbetor

1 liter vatten

1 buljongtärning

vitlökspulver, aromsalt, örter eller vad som helst för kryddor man tycker passar

en bit smulig fetaost

några blad färsk timjan

Skala och skär rotsakerna i små bitar. Stek löken mjuk i lite olja. Sätt på morot och rödbetorna. Häll på vatten och buljongtärningen. Låt koka i ca 20 minuter tills allt är mjukt. Krydda enligt smak. Purea med stavmixer. Toppa soppan med fetaost och timjan. Så gott!

hostmat1Höstliga blommor och höstlig soppa.

hostmat11Om man inte har fetaost så kan man salta soppan lite mer. Fetaosten är ju så pass salt i sej att det inte behövs annars. 

 

onsdag 1 juni 2016 - 09:35

Veckans vardagsmiddag: Tabbouleh

Veckans vardagsmat är inte en hel rätt, men världens godaste tillbehör. Vi äter tabbouleh nu minst en gång i veckan. Det är perfekt till grillmaten. Hur kan det förresten vara så att grillad mat smakar  så mycket godare än om man lagar inomhus?! Jag har gjort tabbouleh på både bulgur och couscous och båda funkar fint. Så ta bara det du har hemma. 

Du behöver:

bulgur/couscous tillagad enligt förpackninen för 2-4 pers

en kruka koriander

två tomater

en halv rödlök

Gör så här: Fixa först grynen, glöm inte att olja och salta. Hacka tomater, lök och koriander fint och blanda ihop med grynen. Klart! Kan ätas både ljummen eller kall. Perfekt också för större grillmiddagar eller buffé! Allra bäst passar tabboulehn med grillad höna och någon röra, tzatsiki, hummus eller vanlig gräddfilssås till exempel. Mmm...

1bloggtabboulehEn stor skål ljummen tabbouleh, lite som sallad, men matigare. Hubbe gillar inte det övriga innehållet, så har brukar få en egen lite skål med bara bulgur eller couscous...

1bloggtabbouleh1Sommarens favorit!

torsdag 19 maj 2016 - 17:47

Veckans vardagsmiddag: Broccolibiffar

broccoliDagens middagstips är helt vegetariskt! 

Det här receptet kom till lite av misstag. I den nyaste Pirkka mattidningen, som man kan plocka med sej från K-butikerna, hade de ett recept på blomkålsbiffar som jag tyckte lät gott och spännande. När jag skulle laga mina biffar så var dock vår blomkål möglig. Som tur hade vi också broccoli hemma, så jag tog den istället. Vi hade inte heller emmentalost så jag tog vanlig oltermanni. Men annars följde jag deras recept. Och det blev riktigt bra! Nu bjöd jag detta till min lunchgäst och inte som middag, så jag vet inte vad Hubbe skulle tycka. Lillasyster åt nog med god aptit! Det var också väldigt enkelt tycker jag. Och bra med lite vegetariskt emellanåt. Det känns sunt och hälsosamt. Så det här rekommenderar jag att testa på, med antingen broccoli eller blomkål. 

För ca. 6 små biffar behöver du:

½ blomkåls eller broccolihuvud, rivet med rivjärnets största riv

2 ägg

1 dl riven ost

1 pressad vitlöksklyfta

salt och peppar enligt tycke och smak

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke. Forma till små platta biffar och stek i lite smör eller olja, ett par minuter per sida. Ät med sallad och någon sås eller grynost. 

broccoli1Vi åt broccolibiffarna med kål-paprika-tomatsallad och grynost. Gott!

 

fredag 6 maj 2016 - 15:15

Veckans vardagsmiddag: Sallad för män

baconagg

 

Veckans vardagsmiddag. Sallad som både mättar och smakar gott. 

Min man är inte så värst förtjust i sallad. Han klagar på att han inte blir mätt och på att det inte är tillräckligt matigt. Men den här snabba enkla salladen gillar han. Det är den perfekta salladen att bjuda på om man har män på besök. Salladen innehåller nämligen bacon och ägg. Jag tror att alla män jag känner gillar bacon! Och ägg gör att det mättar bättre. Annars kan man variera ingredienserna lite enligt vad man har hemma. Jag gillar att fylla ut med kokt broccoli, det ger tuggmotstånd. Balsamico-sås är också ett måste. Det passar så bra ihop med baconets sälta. Kanske inte den hälsosammaste salladen om man nu vill vara petig, men kanske en av de godaste! Och inga kolhydrater åtminstone....

baconoagg

Vår middag. Hubbe fick lite kokt pasta till förutom ägg, broccoli (fast den rörde han inte) och några bitar bacon.