fredag 22 juli 2016 - 14:03

Terrasskärlek

 

Jag undrar om det gått någon förbi att vi (jag) gillar terrasser av olika slag och tycker att man inte kan ha för många av dem. Fast nu tror jag gränsen är nådd för vår gård här hemma.

Ute på gården har vi vår gröna oas. Det började med att jag tyckte vi skulle ha plattor under gungan, och ett par dagar efter att vi först skaffat dem, ville jag förstora den uteplatsen, och det jag vill ha är mer eller mindre lag hos oss, så så fick det bli.

 

gron oas och vaxthus

 

Här vid vårt vedlider hittas vår pusshörna. Här var det meningen att vi skulle kunna sitta och kuttra skyddade av diverse växter. Sist och slutligen har vi inte suttit där och pussats så ofta. På andra ställen desto mer, höhö. 

 

pusshorna

 

Först hade vi en vanlig terrass utanför vardagsrummet, men när pensionsdagarna för gubben kom emot med fart blev det dags att bygga om det hela till en pensionärskuvös. Vi har varit så hjärtans glada över det bygget i flera års tid, för det förlänger sommarsäsongen med ett par månader, minst sagt.

 

Årets nybygge är vi också mycket nöjda över. Där sitter vi bara och hänger, men där intar vi också måltider när vädret så tillåter. Mot slutet av veckan utlovas riktigt varma temperaturer, så då är det nog här vi kan hittas, i skydd av parasollet.

Som sagt tycker vissa att det räcker med uteplatser nu, men man kan aldrig vara säker. 

terrassmobler 5

 

 

terrassmobler 4

måndag 18 juli 2016 - 10:52

Änterskärsfauna

 

Alltså, vem behöver djurparker när man har all världens djur precis utanför stugdörren. Vi brukar med stort intresse och stor uppskattning följa med spindlar som tar hand om bromsar och andra fulingar som kan tänkas störa vår vardag ute på stugan. Vi kallar spindlarna för våra vänner och bär varsamt ut dem om de råkar förirra sig inomhus. Exemplaret här nedanför jobbade hårt för att bedöva bromsen, sedan sno in den i sin tråd och till slut hissa upp den till sin gömma där den mumsade upp den så småningom. Fascinerande hantverk.

 

spindel fangar broms 1

 

 

Vi har hur många fågelarter som helst, både stora och små. Hittills har vi tyckt att det har varit rätt spännande med alla örnar som svävar här ovanför, men i år är vi inte lika förtjusta i dem längre. Det är nämligen så att örnarna tar en massa svan- och andra fågelungar, och det är ju lite fräckt även om vi förstår att naturen ska ha sin gång. På motsatta stranden av vår holme håller tranorna till. Ståtliga fåglar de också, men vilket väsen de för om morgnarna.

 

Och så har vi ju då klövdjuren. Både större och mindre. Vi har sett två olika älgar här i sommar, en yngre och så den enormt stora bjässen längre ner i inlägget som i förra veckan tyckte det var en god idé att lägga sig i vårt bästa blåbärsland för att ta sig en förmiddagsvila. Den struntade blankt i att vi sprang omkring och försökte konversera den eller att vi fotade den. Ungefär 20 meter nära gick vi, men den bara glodde på oss och fortsatte med sitt. Så länge alla ormar, fästingar och möss håller sig borta är jag nöjd.

 

 

vitsvanshjort 2 2016

 

 

vitsvanshjort igen 2016 3

 

 

alg 3 2016

 

 

alg 5 2016

söndag 17 juli 2016 - 13:53

Födelsedagsfika

 

Jag tog visst en liten semester från bloggen - helt oförberett - men nu är jag här igen. Sommaren är en så fantastisk tid då folk (inklusive yours truly och hubby) rör på sig mer än vanligt, och då vill inte timmarna räcka till för att ladda bilder från kameran till datorn eller tänka på blogginlägg. Men i dag har jag tagit mig i kragen och förminskat bilder för fler blogginlägg framöver.

Först tänkte jag visa bilder från gårdagens kalas. Vår lillpojk fyllde hela 24 år. Det är han som är familjens vegan och som inspirerat oss föräldrar att också mest bara äta växtbaserad mat. Till kalaset hade jag gjort en vegansk smörgåstårta, en vegansk jordgubbstårta (det ska alltid vara jordgubbar på Ians tårta, annars räknas det inte) och både en vegansk morotstårta och icke-veganska morotsrutor.

I smörgåstårtan hade jag gjort en fyllning på hackad gurka, äpple, paprika och shalottenlök som jag blandade med vispad havregrädde, salt, vitpeppar, lite aioli och havrefraiche. Som glasyr hade jag blandat Oatlys påMackan och havrefraiche, och vad jag hade som garnityr ser ni nedan. Hela tårtan blev faktiskt uppäten, så den måste ju ha varit god. Väldigt fräsch kändes den också.

 

Morotskaka


0,75 dl Planti havregrädde
2 dl socker
0,5 dl smält mjölkfritt smör
3 dl grovt rivna morötter
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel 


Vispa ihop grädden, sockret och oljan och därefter även morötterna.
Blanda samma torrvarorna och rör ner i smeten.
Grädda i en smord (och bröad) form (ca 19 cm i diameter) mitt i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.


Glasyr

50 g påMackan eller annan vegansk mjukost
30 g mjölkfritt smör
ca 1 dl florsocker
(ev. kokos eller hackade nötter)

Vispa ihop och bred ut på den avsvalnade kakan. Strö eventuellt över kokos eller hackade nötter.

 

Sockerkaka


2 dl havremjölkd
50 g mjölkfritt smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mjölkfritt smör

 

Smält smöret och häll i havremjölken. Blanda alla torra ingredienser sinsemellan och därefter med smörblandningen och rör om väl. Häll i en smord (och bröad) form (ca 20 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna något innan du stjälper upp den.

 

ians smorgastarta vegan 2

 

ians smorgastarta vegan2

 

 


morotskaka vegan

 

 

ians jordgubbstarta

 

 

fodelsedagsbarnet 24 

måndag 27 juni 2016 - 10:04

Trädgårdsonsdag

 

I onsdags om kvällen tog jag ut kameran på en liten tur i trädgården för att visa den all grönska omkring oss. Och nog är det grönt alltid! För varje år som går börjar jag uppskatta allt det gröna lite mer än året innan. Det slutar väl med att jag bygger mig/oss en lövhydda och bosätter mig i den, gömd från allt elände i världen. Just nu är jag ganska upprörd över Brexit, men vi ska inte gå djupare in på det här, här ska vi bara tala om trevliga saker.

Det var ju grönskan och växtkraften jag skulle visa:

 

tradgardsonsdag 1

 

 

tradgardsonsdag 2

 

 

tradgardsonsdag 3

 

 

tradgardsonsdag 4

 

 

tradgardsonsdag 5

 

 

tradgardsonsdag 6

söndag 26 juni 2016 - 11:35

Midsommarminnen

 

 

midsommarmorgon

 

Så var den midsommaren ett minne blott. Ett gott sådant, dock. Vi har aldrig upplevt så här fantastiskt midsommarväder där ute i Kvarken tidigare. Åtminstone inte under de 27 år som jag varit med i leken. Halv fyra på morgonen gick jag ut för att föreviga den vackra morgonen och alla tusentals spindelnät i omgivningen. Spindlarnas hantverk imponerar stort på mig!

 

midsommarspindelnat

 

 

midsommarbukett

 

På förmiddagen plockade jag årets midsommarbukett, som blev ungefär lika vild som naturen på vår holme.

 

midsommarterrass

 

Det är här som firandet till största delen ska ske. 

 

midsommarsallskapet anlander

 

På eftermiddagen anländer vännerna medelst fartyg.

 

midsommarfika

 

Och vi inleder firandet med kaffi och kaka.

 

midsommarmat

 

Efter midsommarbastun blir det så småningom mat.

 

midsommargaster

 

Senare på kvällen anländer fler midsommarkaffegäster.

 

anigif4


Och vid midnatt anlände den här fyrfotingen, som vi dock skrämde iväg till grannen ganska fort.

Efter älgbesöket fortsatte vi firandet inomhus med några partier pidro, och vi kan väl säga så att vi lät bäste man (de bästa männen) vinna - det är lugnast så, höhö. Och därmed var en av den finaste midsomrarna någonsin till ända.

fredag 24 juni 2016 - 11:08

Kikärter är bra till mycket

 

 

hummus

 

Alltid när jag använder kikärter tar jag vara på kikärtsspadet och sparar det i kylen. Det går nämligen att använda som äggersättning i olika saker. I pajbottnen jag bloggade om senast hade jag i lite spad, och resten av spadet från den förpackning som jag gjorde hummus på använde jag till kikärtsmaränger. Utöver kikärtsspad (aquafaba) och socker hade jag 1 tsk citron och saften av cirka 1 dl blåbär i marängerna, därav den fina färgen. Min mommo skulle vara stolt över mig, för hon tyckte inte om när man slängde fullt användbar mat!

 

blabarsmaranger

 

 

kikartshummus och maranger

 

Förresten, i dag är det ju midsommar! Hoppas ni har det bra där ni befinner er!

Taggar:

Kategorier:

Food

Skriv en kommentar 5

torsdag 23 juni 2016 - 12:35

Gott till midsommar

 


kolapaj


Det blev lite olyckligt med blogginläggen nu, för ni kommer att tro att jag inte gör annat än bakar och äter kakor, men det är ju faktiskt många dagars paus mellan förtärandet av förra veckans bakverk och denna. Kolapajen ska nämligen inte ätas förrän på midsommardagen. Det är i alla fall tanken.

Det var på tebjudningen i förra veckan som jag för första gången fick sätta tänderna i en sådan här. Dajm- och kolapaj heter det egentliga receptet, men jag har veganiserat det och då förstås skippat Dajmen och haft i mörk choklad och hackade mandlar i stället. På tepartyt dekorerade Ann-Christine pajen med jordgubbar, och det passade så himla bra med syrliga bär på allt det söta.

Här ska ni få receptet - ni hinner ännu baka en tills i morgon:

 

(DAJM- OCH) KOLAPAJ

 

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör (el. mjölkfritt smör)
0,5 dl florsocker
1 äggula (jag hade i 0,25 dl kikärtsvatten)

Fyllning:
75 gram smör (el. mjölkfritt smör), smält
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,75 dl grädde (el. 3 msk sojamjölk)

Garnering:
2 pkt dubbel Dajm (eller mandel och mörk choklad), hackade


Nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut och lägg i en pajform eller tryck ut med fingrarna direkt i en form (22-23 cm i diameter).

Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills bottnen är genomgräddad.

Smält smöret till fyllningen och rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt puttra i ca 1 minut. Tillsätt grädde/sojamjölk och låt puttra i några minuter till. (Jag kokade kolan lite längre) Häll kolafyllingen på pajskalet.

Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 10 minuter. 

Låt pajen svalna. Grovhacka chokladen (och nötterna) och strö över kakan medan den ännu är ljummen. Ställ in i kylen när den kallnat i 1-2 timmar före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. 
Servera med vispgrädde, glass och/eller bär.

lördag 18 juni 2016 - 12:52

Villakaka

 

 

kardemummakaka

 


När man åker ut till stugan/villan måste man ju alltid ha med sig någon form av fikabröd/kaffegutta a) för att det är tillåtet att unna sig där ute, b) det kan dyka upp oväntade gäster eller c) man har vänner med sig och då måste man bjuda på något gott. Det här är vår standardkaka, den ser inte mycket ut för världen, men den smakar så mycket mer än den ser ut, och än har jag inte träffat på någon som inte gillat den. Det är liksom bulle och kaka i ett eftersom den innehåller kardemumma.

Den på bilden är en veganvariant och saknar ägg, men väljer man att ha i ägg blir den eventuellt lite högre.

 

Kardemummakaka


150 g smör (vanligt eller mjölkfritt)
1,5 dl socker
(2 ägg, vispas i ett i sänder. Skippa om du gör veganvarianten.)
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk (lite extra om du gör veganvarianten och använder sojamjölk)

Vispa smör och socker pösigt. (Tillsätt äggen ett i sänder). Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner i äggsmeten turvis med mjölken.
Häll i en smord form ca 20 cm i diameter.
Grädda i 30-40 minuter i 180-200 grader.

fredag 17 juni 2016 - 12:31

Helg mitt i veckan

 

i aftonsolen

 

Oavsett när vi är på stugan känns det som helg, så den här veckan har vi haft helg både tisdag till torsdag och så de dagar som nu ligger framför oss. Det har varit knapert med jobbuppdragen de senaste månaderna, så jag har inte ens dåligt samvete för att jag mellan varven flyttar ut mitt kontor hit till en nästan öde ö i Kvarken. Och så går det ju lika bra att jobba härifrån ifall uppdrag mot förmodan skulle droppa in (vilket det faktiskt gjorde den här gången) eftersom kontoret är mobilt. Och ett kontor med utsikten här ovanför är inte fy skam. Fast den här bilden är tagen på tisdag kväll när aftonsolen lyser upp stenarna så de ser ut som guld.

 

uteliv 2

 

Här tillbringade jag nästan hela onsdagen förutom när jag ibland fick förflytta mig ner till bryggan eller strandterrassen för att svalka mig något. Det blev 10,5 timmar utomhus den dagen. Man skulle kanske kunna tro att sömnen skulle smaka efter den friskluftsdosen, men icke sa nicke. Det är den där inre termometern som stör nattsömnen ganska redigt igen. Jag försöker ignorera den, men det låter sig inte riktigt göras. Dock är det förminskad kraft på värmeattackerna jämfört med förra året, och det är verkligen tacksamt, för då var situationen ganska så ohållbar. Man (och kvinna) hoppas att eländet tar paus eller försvinner snart igen.

 

 

uteliv

 

På torsdag morgon började molnen hopa sig, men det var fortfarande varmt i luften, så vi knallade ner till bryggan för frukost. Efter att vi inmundigat den och insupit en dos frisk Kvarkenluft blev det till att plocka ihop och dra därifrån medan vädret ännu uppförde sig. Det var med nöd och näppe vi hann i land innan regnet kom. Och nu har det i princip regnat sedan dess. Det får gärna sluta nu.

 

bryggfrukost nr 2

 

 

torsdag 16 juni 2016 - 18:48

Romantik på vår nivå

 

 

forlovningsskal

 

I förrgår firade vi vår 26:e förlovningsdag. Eller firade och firade, vi skålade i lite roséskumpa ute på stugan. Ni är säkert (eller så inte) nyfikna på hur det gick till när vi förlovade oss? På morgonen lämnade jag ett urinprov på företagshälsovården innan jag åkte till jobbet. På eftermiddagen kom det efterlängtade samtalet som bekräftade det vi hade misstänkt - att det växte ett litet gryn inne i mig. Jag ringde genast upp den blivande barnafadern för att berätta den glada nyheten, men han var upptagen just då, och lovade ringa upp så fort han kunde. Förstår ni vilka vassa nålar jag satt på medan jag väntade på det samtalet eftersom jag satt inne med världens bästa nyhet? När han äntligen ringde, blev han lika överväldigad av nyheten som jag, och föreslog att vi skulle förlova oss samma dag, och gifta oss på min födelsedag två och en halv månad senare, den dagen vi ursprungligen hade talat om att förlova oss. Ja, vad skulle jag svara annat än JA, det här var ju mannen jag ville dela mitt liv med och som jag ville ha som far till mina barn, trots det faktum att han "friade" i telefon.

Vi slutade jobbet lite tidigare än vanligt och åkte till en guldsmed. Medan ringarna graverades gick vi på stan och fnissade som tonåringar åt vår lilla hemlighet. Efter att vi hämtat ringarna skulle vit åka ut till Svedjehamn i Björköby där vi under mer eller mindre högtidliga former skulle förlova oss. Men vid det här laget var vi hungriga, så vi vek av till Dallas Pizza Palazzo för att stilla hungern.

Och där, medan vi väntade på maten, tog tålamodet slut, så vi plockade fram ringarna och trädde dem på varandras fingrar. Kan ni tänka er en mer romantisk plats för en förlovning? Jag kan, men det blev ju en rolig grej att vi gjorde det just där, och många år efteråt åkte vi till pizzerian just det här speciella datumet.

Vi är båda ganska praktiskt lagda, så det här med storslagen romantik, traditionella ceremonier och överdådiga fester är inte riktigt vår grej (vi deltar gärna när andra är huvudpersoner, tro inte annat). Intimt och privat ska det vara. Efteråt (obviously, jag bloggar ju!) har jag inget emot att låta världen veta vad som hänt. Men när det händer ska det helst bara vara vi två, eller en publik med endast våra allra närmaste och käraste. Och bevisligen funkar det även så, man kan bli lycklig ändå.