Gott till midsommar

torsdag 23 juni 2016 - 12:35 | 0 Kommentarer

 


kolapaj


Det blev lite olyckligt med blogginläggen nu, för ni kommer att tro att jag inte gör annat än bakar och äter kakor, men det är ju faktiskt många dagars paus mellan förtärandet av förra veckans bakverk och denna. Kolapajen ska nämligen inte ätas förrän på midsommardagen. Det är i alla fall tanken.

Det var på tebjudningen i förra veckan som jag för första gången fick sätta tänderna i en sådan här. Dajm- och kolapaj heter det egentliga receptet, men jag har veganiserat det och då förstås skippat Dajmen och haft i mörk choklad och hackade mandlar i stället. På tepartyt dekorerade Ann-Christine pajen med jordgubbar, och det passade så himla bra med syrliga bär på allt det söta.

Här ska ni få receptet - ni hinner ännu baka en tills i morgon:

 

(DAJM- OCH) KOLAPAJ

 

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör (el. mjölkfritt smör)
0,5 dl florsocker
1 äggula (jag hade i 0,25 dl kikärtsvatten)

Fyllning:
75 gram smör (el. mjölkfritt smör), smält
1,5 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
0,75 dl grädde (el. 3 msk sojamjölk)

Garnering:
2 pkt dubbel Dajm (eller mandel och mörk choklad), hackade


Nyp ihop ingredienserna till pajdegen. Kavla ut och lägg i en pajform eller tryck ut med fingrarna direkt i en form (22-23 cm i diameter).

Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda i 175 grader mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills bottnen är genomgräddad.

Smält smöret till fyllningen och rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt puttra i ca 1 minut. Tillsätt grädde/sojamjölk och låt puttra i några minuter till. (Jag kokade kolan lite längre) Häll kolafyllingen på pajskalet.

Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 10 minuter. 

Låt pajen svalna. Grovhacka chokladen (och nötterna) och strö över kakan medan den ännu är ljummen. Ställ in i kylen när den kallnat i 1-2 timmar före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. 
Servera med vispgrädde, glass och/eller bär.

Taggar:

Kategorier:

Food

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.