torsdag 19 januari 2017 - 11:04

1/2017

 

Jaha, snart har tre veckor gått av detta nya år, och jag har fortfarande inte lyckats klämma ur mig ett endaste ett blogginlägg. Vi får väl se om detta blir klart, eller om det hamnar i soporna innan jag kommer så långt att jag publicerar det.


Hur har då året börjat? Jo, jag tackar. Fast något större förändring till förra året är det ju inte. Energinivån ligger fortfarande nära nollpunkten, men ändå på plussidan, skulle jag tro.


Gav jag något nyårslöfte? Tja, inget nyårslöfte direkt, men jag har utmanat mig själv att ha ett porslinsköpstopp de närmaste sex månaderna. Om jag mot förmodan lyckas bra med det, kanske jag fortsätter ytterligare sex månader. Det här kan tyckas vara en lätt sak att genomföra, men för mig är det inte det! Porslin är mitt stora intresse, och har så varit sedan unga år. Jag har svårt att stå emot nyheter, för allt är ju så himla fint. Den som följt mig på sociala medier en tid vet att jag just nu är svag för Marimekkos porslin, och värst kommer det att bli att stå emot alla nyheter därifrån i år. Men jag ska göra mitt bästa och försöka hålla till godo med det jag redan har. Och kanske till och med sälja bort lite av mitt gamla porslin, för två personer behöver ju faktiskt inte så mycket.


Instagram har inspirerat mig att leka med mitt porslin. Jag roar mig själv med att plocka fram porslinet och fota det i olika kompositioner. Det är sådant jag sysslar med när jag vill vara kreativ numera. Det kräver inte så mycket, och framför allt slipper jag lämna hemmet och gå ut i kylan. Antivintermänniska som jag är.


Jag har inte luftat min ”riktiga” kamera på hela året, så i stället bjuder jag på några mobilbilder på ovannämna intresse.

 

hyacint o marimekkomuggar 1

 

Hyacinten måste jag berätta om. Jag har tidigare klagat på kvaliteten hos Plantagen och deras blommor, men den här julen får jag ta tillbaka allt jag tidigare sagt. Maken på fina hyacinter har jag aldrig sett. Jag köpte tre knölar och de fick alla täta, cirka 15 cm höga blommor, och när de blommat ut, kom det upp nya. Det är en sådan som syns på bilden.

 

marimekko och fastlagsbulle


Ja, vi har inlett fastlagsbullssäsongen. I tisdags fyllde vår äldre son 26, och detta firade vi med i hans frånvaro.

 

 

 

lördag 24 december 2016 - 10:12

God jul!

 

december 2016

 

Medelst detta bildkollage med några juliga bilder som jag kopierat från mitt instagram (alegningela) vill jag önskar er alla som hinner titta in här en riktigt god jul! (Jag har önskat mig bloggenergi av jultomten - får se hur det går med den saken.)

Taggar:

Kategorier:

Interior

Skriv en kommentar 2

torsdag 4 augusti 2016 - 12:56

Inne hos oss på Änterskär

 

För det mesta visar jag bara bilder från utsidan av vår sommarstuga, men i dag är det dags för interiörbilder. Här inne ändras det inte heller så mycket från år till år, men vissa saker sker i alla fall för att förbättra och förädla det som redan från början är nästan perfekt, hehe.

Förra sommaren skedde en stor förändring - då förstorade vi stugan med ett enkelt grepp, det vill säga genom att ta bort förlängningsskivan från bordet och flytta bordet till fönstret i stället för att ha det mitt på golvet. Det blev en helt ny stuga kan jag tala om! Nu har vi ett helt dansgolv här inne, ifall det skulle behövas, och det gör det ju faktiskt ibland. Änterskärsdisco är ett inte helt obekant fenomen...

I sommar har det förresten också skett en stor förändring - vi har fått lektris! Eller fått och fått, men nu har vi solpaneler som förser oss med ljus i mörkret och laddning i telefoner etc. Jag som alltid hittills motsatt mig denna utveckling fick ge mig, och nu är jag så innerligt glad för det.

När vi i kväll lämnar det här stället, är det för sista gången denna semestern (eller ledigheten, semester är för anställda). Det är svårt för en simpel människa att fatta att vardagen kommer emot nu. Jag vet att det går bra när man väl är där, men det känns alltid riktigt illa i kroppen när ledigheten drar sina sista suckar.

Hur som helst, här bor vi mellan varven:

 

anterskar inne 4

 

 

anterskar inne 1

 

 

anterskar inne 2

 

 

anterskar inne 3

 

 

anterskar 6

 

anterskar inne 5

 

 

Och så en bild på "semesterns" sista bryggfrukost:

 

 

bryggfrukost 8

fredag 22 juli 2016 - 14:03

Terrasskärlek

 

Jag undrar om det gått någon förbi att vi (jag) gillar terrasser av olika slag och tycker att man inte kan ha för många av dem. Fast nu tror jag gränsen är nådd för vår gård här hemma.

Ute på gården har vi vår gröna oas. Det började med att jag tyckte vi skulle ha plattor under gungan, och ett par dagar efter att vi först skaffat dem, ville jag förstora den uteplatsen, och det jag vill ha är mer eller mindre lag hos oss, så så fick det bli.

 

gron oas och vaxthus

 

Här vid vårt vedlider hittas vår pusshörna. Här var det meningen att vi skulle kunna sitta och kuttra skyddade av diverse växter. Sist och slutligen har vi inte suttit där och pussats så ofta. På andra ställen desto mer, höhö. 

 

pusshorna

 

Först hade vi en vanlig terrass utanför vardagsrummet, men när pensionsdagarna för gubben kom emot med fart blev det dags att bygga om det hela till en pensionärskuvös. Vi har varit så hjärtans glada över det bygget i flera års tid, för det förlänger sommarsäsongen med ett par månader, minst sagt.

 

Årets nybygge är vi också mycket nöjda över. Där sitter vi bara och hänger, men där intar vi också måltider när vädret så tillåter. Mot slutet av veckan utlovas riktigt varma temperaturer, så då är det nog här vi kan hittas, i skydd av parasollet.

Som sagt tycker vissa att det räcker med uteplatser nu, men man kan aldrig vara säker. 

terrassmobler 5

 

 

terrassmobler 4

onsdag 15 juni 2016 - 11:00

Afternoon tea

 

 

afternoon tea 1

 

I flera års tid har vi talat om att dricka afternoon tea i vår trädgård, mina vänner och jag, och i går fick vi äntligen till det. Dock inte i trädgården, utan i vårt uterum eftersom det - surprise, surprise - fortfarande blåser friska svala vindar i vår del av världen.

Men hörni, gott var det, och det tror jag lyser igenom av bilderna. Vi hade knytkalas, så alla hade gjort någonting - och vi åt så magen stod i fyrkant, men det var det värt. Sådant här borde man unna sig oftare. Både att frossa lite i goda bakverk, men också att träffa sina vänner. Eller... jag borde kanske äta färre bakverk, men träffa vänner oftare. 

 

afternoon tea 2

 

 

tegaster2

 

måndag 13 juni 2016 - 14:17

Nytt uterum

 

 

Det är konstigt hur fort ögat vänjer sig vid nya saker. När jag nu ser på denna två år gamla bild från vår bakgård, ser vår gamla uterumstrappa och köksterrass fnuttiga ut jämfört med hur de ser ut sedan snart en månad tillbaka. Trappan hade sett sina bästa dagar, så i höstas sa gubben att han skulle bygga en ny, lite större i vår. Sedan började jag smida planer och fick honom övertalad att bygga ihop trappan med det som vi brukar kalla köksterrassen, d.v.s. det lilla däck där vårt utekök och vår grill står.

 

 

tradgard 14

 

 

Uteköket har blivit minimalt använt, så det kunde vi gott avvara (det visade sig att vi var för lata för att släpa ut maten, tillreda den där, och sedan bära in den igen i uterummet, där vi oftast äter sommartid). Odlingslådorna som gubben byggde för några år sedan släpade vi med mycket möda och stort besvär till en annan plats i trädgården.

 

 

utekok 13

 

 

Nu har vi ett nytt utevardagsrum, som vi hittills åtminstone är är supernöjda över. Där har vi lä från tre olika håll och sol hela eftermiddagen och halva kvällen. Vår fula grill gömmer vi bakom ett nybyggt grillskydd.

 


utevardagsrum

 

 

Det är besvärligt att fota just här, för det är hårda skuggor i soligt väder och ojämnt ljus i och med våra tre stora björkar, men så är ju stället inte byggt för att fotas, utan för att användas. Och det tänker vi nog göra med besked.

Möblemanget är också nytt, testat och godkänt av testpanelen. Vi invigde det med vår nya granne Sofia i förra veckan, och i går fick det godkännande av mamma, som tog en liten eftermiddagslur i soffan. All good, med andra ord. Låt nu sommaren hållas så vi får fortsätta att njuta, tack!

 

 

utevardagsrum 5

 

 

utevardagsrum 2

tisdag 3 maj 2016 - 09:48

Valborgsmaten

 

valborgsdukning 2016

 

valborgsmat

 

Är det någon annan än jag som tyckte att Valborg och första maj kom onödigt fort i år? Visserligen var april ingen trevlig månad på något sätt, men tiden går ändå alltför fort just nu.

Vi har firat valborgsmässoafton med samma vänner de flesta år sedan 1994. Vi turas om att bjuda varandra på mat, och i år var det vår tur. Det blev ingen typisk vårmat, och dessutom en helt vegansk meny, men jag tror den gick hem ändå. Efteråt har vi ätit rester i två dagar - skönt att slippa stå i köket hela tiden, för det finns ju så mycket annat att pyssla med nu. Trädgården ska väckas upp till liv, och sådant.

I år satsade jag på en blåvit dukning. Jag som trodde att jag hade tröttnat på blått för länge sedan (eftersom allt var blått hos oss för 20 år sedan), hade tydligen helt fel. Det känns fräscht, och helt rätt i år. Nya tallrikar hade jag också köpt dagen till ära.

Menyn då? Till förrätt åt vi deviled eggs, mangosalsa och en brödpinne, till huvudrätt ris, libanesisk kålsallad och gambiansk jordnötsgryta och till efterrätt karamelliserad ananas, glass, kokosflarn och marinerade jordgubbar. Mycket smaker, men vi tyckte att allt "gifte sig", som det ju numera heter, höhö.

Den gambianska jordnötsgrytan tillredde jag för andra gången. Inspirationen fick jag av en instagramvän och receptet kommer från zeinaskitchen.se. Lite har jag ändrat i receptet, min variant ser ut så här:

 

230 g krämigt jordnötssmör (Urtekram brukar jag använda)
100 g tomatpuré
2-3 mogna röda tomater
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 tsk grönsaksbuljongpulver/2 buljongtärningar
3 potatisar
1 liten blomkål
ca 4 dl hett vatten
chili enligt tycke och smak
citronsaft
salt & peppar
1 dl kokosmjölk 

rapsolja till stekning

Skär löken i tärningar, hacka vitlöken och stek dem i olja tills löken mjuknar. Hacka tomaterna och chilin, rör ner i grytan och stek lite till. Tillsätt tomatpuré och jordnötssmör och rör om tills allt blandats väl. Jag använder en handvisp, så går det fortare. Strö i buljongpulver (eller smula i buljongtärning) och häll över hett vatten.  Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills såsen tjocknar, ca 40-50 min. Tänk på att såsen är är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland. Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna. Du måste eventuellt fylla på med lite vatten om såsen tjocknar för mycket.

Hacka potatis och blomkål i önskad storlek och vänd ner i grytan. Smaka av och krydda med salt och peppar. Låt puttra tills grönsakerna är klara och rör ner kokosmjölk. Pressa i citron. Servera med ris. Grytan blir bättre ju längre den får stå, alltså smakar den godare nästa dag.

 

 

torsdag 21 april 2016 - 18:31

Blått och grönt

 

Ni har säkert väntat med spänning (or not) på att jag ska avslöja vårens accentfärg i vardagsrummet. Nå, jag kan glädja er och berätta att det är avgjort nu. Det blir blått. Och det blir grönt/turkost. Grönt i någon nyans för att knyta ihop med uterummet utanför fönstret, och blått för att jag inte kan stå emot den färgen just nu. Några kuddar som går i blått har jag skaffat, och en blå vas som jag helt enkelt inte kunde motstå, men några fler inköp är inte inplanerade. I stället ska jag ju förhoppningsvis bli av med en hel del gamla inredningsdetaljer som jag inte längre behöver på söndag. Det är alltså då som Sevendays loppis på Bocks infaller. Mellan klockan 14 och 17 är det dags!

 

vaser

 

onsdag 13 april 2016 - 13:25

Grönt uterum

 

gront uterum 2 2

 

I vintras när sommarens nya textilier dök upp i affärerna började jag samla på mig inredningsdetaljer till uterummet. Jag ville ha en grön oas redan förra våren, men då fanns det inga gröna textilier att få tag på ännu. De kom först mot slutet av sommaren, och då var jag snabb att köpa hem en del, som vi sedan njöt av i vardagsrummet under hösten.

Vårt utreum har genomgått ganska många förändringar genom åren, men det är ju inga konstigheter i det, tycker jag. Andra kan vara av annan åsikt.

Denna vecka har jag sytt gardiner och kuddar, och det har osat ganska ordentligt här mellan varven, men ändå tycker jag att jag klarat det ganska bra. Jag har i alla fall inte slängt saker och ting omkring mig den här gången. Jag kan ju säga som så att symaskinen inte är min allra bästa vän.

 

Jag har försökt koppla bort bekymren genom att fokusera på uterumsinredningen. Egentligen är jag jättebekymrad - mer än vanligt - över min kära mammas hälsa just nu. Hon har varit intagen på sjukhus, men är hos oss nu sedan några dagar tillbaka. I morgon ska hon in igen för vidare åtgärder. Vad som händer efter det återstår att se. Vi uppskattar alla varma tankar ni sänder oss.

 

gront uterum

fredag 1 april 2016 - 14:20

Tiara

 

Det har säkert inte gått någon förbi att jag är lite förtjust i Marimekkos porslin. Senast i raden av fantastiska mönster är Tiara, designad av Erja Hirvi. Jag såg ett smakprov på porslinet för några månader sedan, och har sedab dess suttit som på nålar och väntat att det skulle dyka upp i affärerna. Man kan ju gott säga att jag inte väntade förgäves - jag fullständigt älskar mönstret. Under de senaste veckorna har jag fyllt på mitt lager med både assietter, koppar och skålar. Och jag blir så glad varje gång jag dukar med dem. Säga vad man vill, men maten smakar absolut bättre från vackert porslin. (Detta är inget bloggsamarbete med Marimekko, jag hajpar porslinet bara för att jag tycker så himla mycket om det.)

 

 

orange 3