torsdag 23 mars 2017 - 12:53

Nytt av gammal mat

 

 

cream tea 

 

Jag tänkte berätta lite hur jag ”jobbar” i köket. Jag är ju impulsiv som en femårig när det gäller matlagning. Jag försöker planera i förväg vad jag ska laga för mat, men när det sedan gäller, kan jag styra åt ett helt annat håll beroende på vad jag hittar i kylen. En av de många sakerna min älskade mamma, may she rest in peace, lärde mig var att inte slänga mat, och det hade hon i sin tur fått lära sig av sin mamma. Så ja, vi sparar alla små matrester och så använder jag dem i andra rätter andra dagar.

Vissa dagar är jag helt utan idéer när jag går in i köket och ska laga mat, så jag tar det som finns i kylen och rör ihop något av det. Än har jag inte behövt slänga något. Andra dagar kollar jag vad det finns för ingredienser i kyl och skafferi och så skriver jag in dem i Google och lägger till ordet recept, och då hittar jag alltid något som är värt att testa. Ibland tillagar jag något jag sett på tv eller i mitt Instagram- eller Facebookflöde. Jag vågar säga att vi äter rätt varierat hos oss även om det ofta blir samma mat ett par dagar i följd. 

Häromdagen läste jag Ellens blogginlägg från London och då slog det mig att vi hade en halv burk med vaniljsås och en halv frysburk med jordgubbar i kylen och eftersom ett plus ett blir två var det ju givet att vi skulle äta scones till lunch. Jag tillreder ytterst sällan lunch, oftast äter vi bara en eller ett par smörgåsar eller någon frukt till lunch, men ibland gör vi undantag.

Vad vaniljsås och jordgubbar har att göra med scones ska jag tala om för er. Vaniljsåsen rörde jag ihop med crème fraiche, och det fick bli vår clotted cream. Jordgubbarna kokade jag snabbt ihop med lite gelésocker till en sylt. Sedan var det bara att röra ihop lite övriga ingredienser till en sconesdeg, kavla ut degen lite och ta ut scones med en rund form. Den här gången blev det ovanligt platta scones, för det visade sig att jag hade glömt att ha i bakpulver. Smaken var det dock inget fel på trots att utseendet inte fick fulla 10 poäng. Sconesreceptet hittar du här.

En annan dag stekte jag ”gammal” potatismos och till sås åt vi en krämig soppa som jag lagat i fredags. I går hade vi fortfarande kvar av helgens potatismos, och då letade jag upp ett gammalt recept på rieska (ett ojäst tunnbröd). Bästa rieska-bröden jag ätit, hands down. (Jösses, vilket blandspråk det blir här!) En Instagramvän ville ha receptet, så här kommer det:

 

Potatisrieska


4 dl potatismos (numera har jag varken smör eller mjölk i moset, utan bara vattnet jag kokat potatisen i. Kokvattnet ska saltas rejält.)
1 dl växtbaserad mjölk
2 msk smält mjölkfritt smör (eller matolja)
ca 0,5 tsk salt
4 dl mjöl (vete-, korn- eller jästbrödsmjöl)


Blanda alla ingredienser i en skål/bunke till en jämn deg. Knåda inte. Degen ska vara ganska kladdig.
Dela degen i 6-7 delar och platta ut dem till tunna bröd på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. Bröden sväller inte nämnvärt så de kan ligga ganska tätt på plåten.
Nagga bröden och grädda i 250 grader i mitten av ugnen i 5–10 minuter eller tills de får lite färg. Mina bröd vara kanske större än de skulle, och efter 13 minuter var de fortfarande bleka (bakverk utan ägg och komjök blir blekare i ugnen), varefter jag flyttade upp dem ett hack och lade på grillelementet för att få lite färg på dem. 
Smakar bäst nygräddade eller uppvärmda.

 

potatisrieska

torsdag 19 januari 2017 - 11:04

1/2017

 

Jaha, snart har tre veckor gått av detta nya år, och jag har fortfarande inte lyckats klämma ur mig ett endaste ett blogginlägg. Vi får väl se om detta blir klart, eller om det hamnar i soporna innan jag kommer så långt att jag publicerar det.


Hur har då året börjat? Jo, jag tackar. Fast något större förändring till förra året är det ju inte. Energinivån ligger fortfarande nära nollpunkten, men ändå på plussidan, skulle jag tro.


Gav jag något nyårslöfte? Tja, inget nyårslöfte direkt, men jag har utmanat mig själv att ha ett porslinsköpstopp de närmaste sex månaderna. Om jag mot förmodan lyckas bra med det, kanske jag fortsätter ytterligare sex månader. Det här kan tyckas vara en lätt sak att genomföra, men för mig är det inte det! Porslin är mitt stora intresse, och har så varit sedan unga år. Jag har svårt att stå emot nyheter, för allt är ju så himla fint. Den som följt mig på sociala medier en tid vet att jag just nu är svag för Marimekkos porslin, och värst kommer det att bli att stå emot alla nyheter därifrån i år. Men jag ska göra mitt bästa och försöka hålla till godo med det jag redan har. Och kanske till och med sälja bort lite av mitt gamla porslin, för två personer behöver ju faktiskt inte så mycket.


Instagram har inspirerat mig att leka med mitt porslin. Jag roar mig själv med att plocka fram porslinet och fota det i olika kompositioner. Det är sådant jag sysslar med när jag vill vara kreativ numera. Det kräver inte så mycket, och framför allt slipper jag lämna hemmet och gå ut i kylan. Antivintermänniska som jag är.


Jag har inte luftat min ”riktiga” kamera på hela året, så i stället bjuder jag på några mobilbilder på ovannämna intresse.

 

hyacint o marimekkomuggar 1

 

Hyacinten måste jag berätta om. Jag har tidigare klagat på kvaliteten hos Plantagen och deras blommor, men den här julen får jag ta tillbaka allt jag tidigare sagt. Maken på fina hyacinter har jag aldrig sett. Jag köpte tre knölar och de fick alla täta, cirka 15 cm höga blommor, och när de blommat ut, kom det upp nya. Det är en sådan som syns på bilden.

 

marimekko och fastlagsbulle


Ja, vi har inlett fastlagsbullssäsongen. I tisdags fyllde vår äldre son 26, och detta firade vi med i hans frånvaro.

 

 

 

torsdag 11 augusti 2016 - 11:32

Halleluja moment

 

Det är inte ofta jag blir riktigt grundligt förvånad av något jag stoppar i min mun, men i går hände det. Jag hade köpt en förpackning rökt tofu för någonstans hade jag läst att det blir gott att knapersteka det. Om det var gott? JA, jösses, att det var!

Mitt liv kommer inte att vara sig likt efter denna upptäckt. Tofun smakade alltså bacon, eller nästan mer bacon än jag kommer ihåg att bacon smakar (minnet kanske sviker, det är ändå minst 2,5 år sedan jag stekte sådant fläsk senast), och jag kan faktiskt ibland sakna något med riktigt ordentligt tuggmotstånd, vilket största delen av den växtbaserade maten vi äter alltså inte erbjuder. Jag har hittills inte varit någon större vän av tofu trots att det är en ypperlig proteinkälla, men nu kommer rökt tofu och jag att bli bästa vänner. Jag dagdrömmer redan om vegan pasta carbonara och allt annat gott som jag ska kombinera tofun med. Mmm... 

Till den stekta tofun åt vi tomat, potatis, gurka, persilja ur egen köksträdgård, och så några jordgubbar och mörk balsamicodressing på det. Yum-my!

 

knaperstekt rokt tofu

onsdag 10 augusti 2016 - 18:51

Egen skörd

 

Ja, ja, jag vet att jag hajpar det här med egenodlad mat i tid och otid, och inte har jag ens som avsikt att sluta göra det. För det är så enastående fantastiskt att kunna gå ut i sin egen trädgård, plocka lite här och där, och så gå in för att tillreda en hel middag av det man plockat in.

Vi äter ju inte särskilt invecklad mat i vanliga fall. I går tog vi upp lite potatis och sallad, och skar vi några bamsetomater i rediga skivor, saltade dem och doppade dem i smält "smör" (äter man ägg, kan man säkert doppa i ett uppvispat ägg), panerade dem med ströbröd (som jag torkat själv och kört i matberedaren av de brödkanter som blivit över när jag gjort smörgåstårta till sonens födelsedag. Inget spill här alltså.) och stekte i panna. Så jädrans enkelt och GOTT! Den hemlagade veganska aiolin som vi åt till nypotatisen gjorde ju inte rätten sämre, direkt.

 

mat fran tradgarden

 

hemodlade tomater

 

Årets tomatskörd slår alla rekord, både i storlek och kvalitet. De största som vi tog in i förrgår om kvällen var 9 cm i diameter, och då är de inte ens bifftomater!

torsdag 4 augusti 2016 - 12:56

Inne hos oss på Änterskär

 

För det mesta visar jag bara bilder från utsidan av vår sommarstuga, men i dag är det dags för interiörbilder. Här inne ändras det inte heller så mycket från år till år, men vissa saker sker i alla fall för att förbättra och förädla det som redan från början är nästan perfekt, hehe.

Förra sommaren skedde en stor förändring - då förstorade vi stugan med ett enkelt grepp, det vill säga genom att ta bort förlängningsskivan från bordet och flytta bordet till fönstret i stället för att ha det mitt på golvet. Det blev en helt ny stuga kan jag tala om! Nu har vi ett helt dansgolv här inne, ifall det skulle behövas, och det gör det ju faktiskt ibland. Änterskärsdisco är ett inte helt obekant fenomen...

I sommar har det förresten också skett en stor förändring - vi har fått lektris! Eller fått och fått, men nu har vi solpaneler som förser oss med ljus i mörkret och laddning i telefoner etc. Jag som alltid hittills motsatt mig denna utveckling fick ge mig, och nu är jag så innerligt glad för det.

När vi i kväll lämnar det här stället, är det för sista gången denna semestern (eller ledigheten, semester är för anställda). Det är svårt för en simpel människa att fatta att vardagen kommer emot nu. Jag vet att det går bra när man väl är där, men det känns alltid riktigt illa i kroppen när ledigheten drar sina sista suckar.

Hur som helst, här bor vi mellan varven:

 

anterskar inne 4

 

 

anterskar inne 1

 

 

anterskar inne 2

 

 

anterskar inne 3

 

 

anterskar 6

 

anterskar inne 5

 

 

Och så en bild på "semesterns" sista bryggfrukost:

 

 

bryggfrukost 8

måndag 1 augusti 2016 - 21:43

En redig dos Änterskär

 

Fasligt, vad fort den här sommaren går. Nu är det bara en vecka kvar av ledigheten, och paniken börjar krypa sig på. I förra veckan tillbringade vi ett antal dagar på vårt favoritställe, och här kommer några bilder, varsågoda, för jag har hört "på byn" att bilder därifrån uppskattas.

Det är ju ingen större variation på bilderna från år till år, men det är som det är. Och kanske är det bra att inte allt här i världen ändras så fort att man knappt hinner med själv. En ny grej är att jag hittade en Pokémon på vår gavelterrass för några veckor sedan. Den fanns åtminstone inte där ifjol.

 

baten vid bryggan

 

 

frukosten ar serverad

 

 

kaffepanna

 

 

humla ljung

 

 

ljungen har borjat blomma

 

 

ogras

 

 

strandaster

 

 

vacker dag i skargarden

 

diskstation2

söndag 24 juli 2016 - 11:56

Bryggfrukost

 

Jag har sagt det förr, och jag kommer säkert att upprepa mig många gånger än, men för oss är den ultimata definition på sommar att kunna äta ute, och främst då att kunna äta frukost utomhus, helst på vår brygga på Änterskär. Förra året stod vädergudarna inte oss bi i det fallet, men i år har vi lyckats pricka in flera fina morgnar där ute redan. Blåser det för mycket från havet, sitter vi på gavelterrassen, och det är nästan lika bra som att sitta på bryggan. Nästan.

Jag behöver ju inte brodera ut detta ytterligare, ni ser väl själva hur härligt det ser ut?

 

bryggfrukost igen2

 

 

bryggfrukosten serverad

 

 

frukost vid bryggan

fredag 22 juli 2016 - 14:03

Terrasskärlek

 

Jag undrar om det gått någon förbi att vi (jag) gillar terrasser av olika slag och tycker att man inte kan ha för många av dem. Fast nu tror jag gränsen är nådd för vår gård här hemma.

Ute på gården har vi vår gröna oas. Det började med att jag tyckte vi skulle ha plattor under gungan, och ett par dagar efter att vi först skaffat dem, ville jag förstora den uteplatsen, och det jag vill ha är mer eller mindre lag hos oss, så så fick det bli.

 

gron oas och vaxthus

 

Här vid vårt vedlider hittas vår pusshörna. Här var det meningen att vi skulle kunna sitta och kuttra skyddade av diverse växter. Sist och slutligen har vi inte suttit där och pussats så ofta. På andra ställen desto mer, höhö. 

 

pusshorna

 

Först hade vi en vanlig terrass utanför vardagsrummet, men när pensionsdagarna för gubben kom emot med fart blev det dags att bygga om det hela till en pensionärskuvös. Vi har varit så hjärtans glada över det bygget i flera års tid, för det förlänger sommarsäsongen med ett par månader, minst sagt.

 

Årets nybygge är vi också mycket nöjda över. Där sitter vi bara och hänger, men där intar vi också måltider när vädret så tillåter. Mot slutet av veckan utlovas riktigt varma temperaturer, så då är det nog här vi kan hittas, i skydd av parasollet.

Som sagt tycker vissa att det räcker med uteplatser nu, men man kan aldrig vara säker. 

terrassmobler 5

 

 

terrassmobler 4

måndag 18 juli 2016 - 10:52

Änterskärsfauna

 

Alltså, vem behöver djurparker när man har all världens djur precis utanför stugdörren. Vi brukar med stort intresse och stor uppskattning följa med spindlar som tar hand om bromsar och andra fulingar som kan tänkas störa vår vardag ute på stugan. Vi kallar spindlarna för våra vänner och bär varsamt ut dem om de råkar förirra sig inomhus. Exemplaret här nedanför jobbade hårt för att bedöva bromsen, sedan sno in den i sin tråd och till slut hissa upp den till sin gömma där den mumsade upp den så småningom. Fascinerande hantverk.

 

spindel fangar broms 1

 

 

Vi har hur många fågelarter som helst, både stora och små. Hittills har vi tyckt att det har varit rätt spännande med alla örnar som svävar här ovanför, men i år är vi inte lika förtjusta i dem längre. Det är nämligen så att örnarna tar en massa svan- och andra fågelungar, och det är ju lite fräckt även om vi förstår att naturen ska ha sin gång. På motsatta stranden av vår holme håller tranorna till. Ståtliga fåglar de också, men vilket väsen de för om morgnarna.

 

Och så har vi ju då klövdjuren. Både större och mindre. Vi har sett två olika älgar här i sommar, en yngre och så den enormt stora bjässen längre ner i inlägget som i förra veckan tyckte det var en god idé att lägga sig i vårt bästa blåbärsland för att ta sig en förmiddagsvila. Den struntade blankt i att vi sprang omkring och försökte konversera den eller att vi fotade den. Ungefär 20 meter nära gick vi, men den bara glodde på oss och fortsatte med sitt. Så länge alla ormar, fästingar och möss håller sig borta är jag nöjd.

 

 

vitsvanshjort 2 2016

 

 

vitsvanshjort igen 2016 3

 

 

alg 3 2016

 

 

alg 5 2016

söndag 17 juli 2016 - 13:53

Födelsedagsfika

 

Jag tog visst en liten semester från bloggen - helt oförberett - men nu är jag här igen. Sommaren är en så fantastisk tid då folk (inklusive yours truly och hubby) rör på sig mer än vanligt, och då vill inte timmarna räcka till för att ladda bilder från kameran till datorn eller tänka på blogginlägg. Men i dag har jag tagit mig i kragen och förminskat bilder för fler blogginlägg framöver.

Först tänkte jag visa bilder från gårdagens kalas. Vår lillpojk fyllde hela 24 år. Det är han som är familjens vegan och som inspirerat oss föräldrar att också mest bara äta växtbaserad mat. Till kalaset hade jag gjort en vegansk smörgåstårta, en vegansk jordgubbstårta (det ska alltid vara jordgubbar på Ians tårta, annars räknas det inte) och både en vegansk morotstårta och icke-veganska morotsrutor.

I smörgåstårtan hade jag gjort en fyllning på hackad gurka, äpple, paprika och shalottenlök som jag blandade med vispad havregrädde, salt, vitpeppar, lite aioli och havrefraiche. Som glasyr hade jag blandat Oatlys påMackan och havrefraiche, och vad jag hade som garnityr ser ni nedan. Hela tårtan blev faktiskt uppäten, så den måste ju ha varit god. Väldigt fräsch kändes den också.

 

Morotskaka


0,75 dl Planti havregrädde
2 dl socker
0,5 dl smält mjölkfritt smör
3 dl grovt rivna morötter
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel 


Vispa ihop grädden, sockret och oljan och därefter även morötterna.
Blanda samma torrvarorna och rör ner i smeten.
Grädda i en smord (och bröad) form (ca 19 cm i diameter) mitt i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.


Glasyr

50 g påMackan eller annan vegansk mjukost
30 g mjölkfritt smör
ca 1 dl florsocker
(ev. kokos eller hackade nötter)

Vispa ihop och bred ut på den avsvalnade kakan. Strö eventuellt över kokos eller hackade nötter.

 

Sockerkaka


2 dl havremjölkd
50 g mjölkfritt smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g mjölkfritt smör

 

Smält smöret och häll i havremjölken. Blanda alla torra ingredienser sinsemellan och därefter med smörblandningen och rör om väl. Häll i en smord (och bröad) form (ca 20 cm i diameter) och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna något innan du stjälper upp den.

 

ians smorgastarta vegan 2

 

ians smorgastarta vegan2

 

 


morotskaka vegan

 

 

ians jordgubbstarta

 

 

fodelsedagsbarnet 24