torsdag 13 april 2017 - 19:18

Påsksallader

 

 

sparrissallad 

 

Så var påsken här. I år har jag ingen större känsla för helgen, och jag iddes inte ens byta till gula soffkuddar den här gången. Det är förstås jätteroligt att vi fått hem ett stycke son och att vi kommer att ha alla tre söner, bonussonen med familj inräknad, samlad under ett par tillfällen i helgen, men i övrigt känns det mest bara som en vanlig helg. Någon traditionell påskmat har vi väl egentligen aldrig ätit, och numera skulle eventuella tidigare mattraditioner ändå inte passa, så det är lika bra att det är som det är. Memma hör ju faktiskt påsken till, och det har vi köpt hem det här året också.

Jag tänkte ändå tipsa om ett par goda sallader att lätta upp era fårmiddagar med i helgen. Den ena hittade jag i tidningen Samarbete och den andra tipsade en kompis om på Facebook. Jag skippade äggen i sparrissalladen och riset i mango-tofusalladen, så mina recept blev som synes nedan.

 

sparrissallad 2 

 

Sparrissallad med mynta


250 g grön sparris
½ limefrukt, saften av
1 msk olja
en nypa salt
1/3 tsk grovmalen svartpeppar
1 påse (200 g) djupfrysta ärter
ca 100 g sallat
4 stjälkar vårlök
1 liten gurka
½ kruka färsk mynta

Skär eller bryt av den nedre delen av sparrisen. Skölj och strimla sedan på längden med en potatisskalare.

Pressa saften av en halv lime i en skål, tillsätt olja, salt, svartpeppar och sparrisstrimlor. Rör om.

Tina ärterna. Skölj och torka sallatsbladen. Hacka löken. Skär gurkan i skivor med potatisskalare eller osthyvel. Lossa myntabladen från stjälkarna.

Lägg upp salladen på ett fat och ringla över valfri dressing. Jag gjorde en dressing på olja, salt, vitlök, fransk senap, svartpeppar och lime.

 

Mango-tofusallad


I påse (200 g) djupfrysta ärter
400 g rökt tofu
1 msk rostade sesamfrön
1 mogen mango
ca 5 dl babyspenat
1 dl rostad lök


Dressing:

½ gurka
1 vitlöksklyfta
2 msk fisksås (jag använde sojasås, eftersom fisk är... fisk)
2 msk äppelvinsvinäger
2 tsk socker
2 msk olja
+ olja till stekning

Tina ärtorna och låt kallna.

Tillred dressingen. Skär gurkan i små tärningar och lägg i en skål. Pressa eller riv i vitlök, tillsätt övriga ingredienser och blanda. Låt stå och dra medan du tillreder resten.

Skär tofun i 1 cm kuber. Stek i olja i en het panna tills tofun är gyllenbrun (jag stekte tills den var knaprig).

Skär mangon i lämpliga bitar. Lägg upp salladen på ett fat, ringla över dressingen och toppa med rostad lök och rostade sesamfrön.

 

Bon appetit och glad påsk!

 

mango tofusallad

onsdag 12 april 2017 - 14:31

Firat ny namnsdag

 

För ungefär en månad sedan klev jag in på magistraten och gjorde en namnändring. Det var något jag funderat på ett tag innan, och efter lite surfande på nätet kunde jag konstatera att det inte alls är så besvärligt som man kan tro. Jag tog ett andranamn till, min mammas fina förnamn Verna. Min morfar hette Verner och det heter också vår äldre son i andranamn (actually tredje), så nu har vi maskulina eller feminina former av samma namn i fyra generationer. Det känns bra i hjärtat!

 

verner verna verna verner 01

 

I går firade vi min första Vernadag med både kalas, blommor och present. Egentligen borde man fira alla sina namn på samma sätt, ett litet kalas i vardagen är aldrig fel.

I boken Dagens namn av Marianne Blomqvist läste jag att den första kända bärerskan av namnet Verna föddes år 1857 i Sverige. De första att döpa sina barn till Werna i Finland vare sockneadjunkten Sterenius i Gamlakarleby år 1859, följd av handlanden Holmlund i samma stad. Följande år hade namnet Verna nått Jakobstad och 1891 Björneborg. Det här var ett litet lustigt sammanträffande eftersom mamma var född i Gamlakarleby, jag i Jakobstad och min biologiske pappa i Björneborg.


Och så några kalasbilder på den infostunden.

 

smorgastarta 1

 

 

Vernatarta3

 

 

namnsdagskalas2

onsdag 5 april 2017 - 14:01

Vårlistan

 

 

graslok

 

Tänk, varje vår är det lika underbart när solen smälter snön och man känner den bara marken under fossingarna. Jag är så till mig över årstiden i dag, så jag tänkte faktiskt fylla i Sevendays vårlista. Det är förmodligen första gången jag fyller i en dylik lista. Det är aldrig för sent att börja, inte ens vid min höga ålder.

 

Mitt bästa vårtecken är ju det där med sol och barmark, vilket innebär fräknar på näsan, sommardäck under min Cactus, tvittitus (”tinnitus” av fågelkvitter, egenkonstruerat ord), ljust nästan dygnet runt.

Låt som ger mig vårkänslor är Waterloo Sunset av The Kinks. Jag får vårfeelis av den låten. Lyssnar jag på den på sommaren, får jag sommarfeelis. Det är verkligen en all year round låt i min värld.

Den här våren läser jag Vasabladet. Jag har inte påbörjat någon bok ännu, brukar spara det till lata dagar i skärgården.

Inför våren längtar jag alltid efter att få börja cykla igen. Varje vinter dagdrömmer jag om att fara fram som ett jehu på vägarna här omkring. I själva verket händer det alltför sällan, det är så himla enkelt att sätta sig bakom ratten i bilen och susa iväg med den i stället. Jag ska bättra mig. Kanske inte i år, men någon gång.

Min bästa våroutfit. Öhh, det här med kläder och särskilda säsongsoutfitar är so not my thing.

Mat som jag förknippar jag med våren är vad som helst med gräslök ur egen tuva. Och sparris, så klart.

Våren doftar inte så gott, men inget ont som inte har något gott med sig. Snart doftar det äppelblom, hägg och syren. Cannot wait!

Om jag måste välja något dåligt med våren så säger jag att jag precis när jag började skriva denna lista fick ett samtal om att jag ska på koloskopi om tre veckor. Tala om att spoila vårfeelisen för en. Bläh. Utöver det är det att mina nära och kära får sådana våldsamma allergibesvär som sedan inte ger med sig förrän neråt juli någon gång. Stackare.

 

Klicka här för att läsa mina bloggkollegors vårlistor!

tisdag 4 april 2017 - 18:21

Dagens mat

 

hummus bowl eggplant and naan bread


Det sägs att män tänker på sex hela tiden. Någonstans läste jag att de gör det 34 gånger om dagen. Själv tänker jag på mat ungefär lika ofta. Jag äter inte för att leva, jag lever för att äta. Det finns ju inget bättre än mat. (Ok, det där som män tänker på är inte så dumt det heller.) Och som jag så många gånger redan tidigare berättat, får jag matinspiration från många olika ställen. Dagens middagstips kommer från Siri Barje på Nyhetsmorgon på TV4. Jag visste direkt att det här var något som skulle gå hem hos oss: hummusbowl med en tomat- och aubergineröra och bröd. 


Hummus gör jag ganska ofta, och ungefär detta brukar jag ha i:

2 burkar kikärtor (à 400 g)
2 klyftor vitlök
ca 3 msk vit tahini
1 tsk spiskummin
saften av en halv citron
Sriracha (så mycket du tål)
salt och peppar
vatten

Mixa samtliga ingredienser i t.ex. en matberedare. Börja med lite vatten, och tillsätt sedan tills du har önskad konsistens på röran. Andra använder olja, men inte jag.


Auberginröra (det blir en stor sats som räcker till flera dagar)

3 auberginer
2 gula lök
5 klyftor vitlök
5 stora tomater
saften av en liten eller en halv stor citron
1 knippe persilja
salt och peppar, paprika- och eller chilipulver
eventuellt lite sojasås
rapsolja

Hacka lök och stek den genomskinlig i lite olja. Riv i vitlök.
Tillsätt citronsaft, tärnad aubergine och tomat. Salta och krydda.
Koka i cirka 10 minuter tills auberginen är mjuk.
Hacka persilja och rör ner i röran.
Låt svalna något.

 

Topping

pumpafrö (eller rostade pinjenötter)
hackad mynta

Lägg hummus i en skål och gör en grop i mitten. Ös röran i gropen.
Toppa med hackad mynta och pumpafrö och servera med ett gott (tunt) bröd.

Jag bakade ett naanbröd efter ett gammalt beprövat recept:

 

Naanbröd

1 dl havrefraiche
2 dl havremjölk
2 msk olja
25 g jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
5-6 dl mjöl
olja


Rör ner jästen i fingervarm vätska (eller kall vätska, men då blir jästiden längre). Tillsätt olja, socker, salt och mjöl och knåda för hand ett par minuter.
Låt jäsa i 20 minuter (eller i 2 timmar om du använt kall vätska).
Forma till ca 8 bröd.
Pensla med olja och grädda i 250 grader i ca 7 minuter.

 

hummus bowl eggplant and naan

måndag 27 mars 2017 - 15:09

Regnbågspanna

 

regnbagspanna 3

 


I förra veckan bloggade Linn om sin one pot-pasta, och sådan matlagning gillar jag jättemycket, så nu tänkte jag fortsätta i samma anda med en ungefär lika enkel rätt. Ursprungsreceptet hittade jag hos hos http://nouw.com/greenlovestories, men här kommer min version av den. Och den är så klart helt växtbaserad. Vilken regnbågsfestival det blev i munnen av alla smakerna i den här rätten!

Alla runt matborden grymtade belåtet, så det här blir alldeles säkert en ofta återkommande rätt hos oss. 

 

Regnbågspanna


Rostade kikärtor


2 burkar kikärtor
2 tsk chilikrydda
2 tsk vitlökspulver
2 tsk paprikapulver
2 tsk oregano
salt och peppar

 

Rostade grönsaker


700 g potatisar (behöver inte skalas)
3 morötter
2 röda paprikor
2 broccolibuketter
2 rödlökar
5 vitlöksklyftor
torkad/färsk timjan
oregano
paprikapulver
rapsolja

spenat


Skär potatisen i halvor, morötterna i stavar, broccolin i mindre buketter, rödlöken i klyftor. Vitlökshalvorna får vara hela, men krossa dem med sidan av en knivsegg.

Ringla lite olja i en långpanna, lägg potatishalvorna med snittytan neråt. Salta. Rosta i ugnen i 5 minuter i 225 grader och vänd potatishalvorna. Rosta i 5 minuter till.

Ta ut plåten, lägg samtliga grönsaker i ugnen (utom kikärtorna och spenaten), ringla över olja och strö över kryddor och örter samt salt och peppar. Rosta i ytterligare 25-30 minuter. Blanda om då och då.

Skölj kikärtorna och torka dem i en handduk eller med papper. Lägg i en skål/bunke, krydda och rör om. Stek dem i ganska hög värme i stekpanna med rapsolja tills de fått fin färg.

När grönsakerna rostat klart, strör du kikärtor och spenat över och blandar runt lite igen.

Jag serverade rätten med en sås gjord på havrefraiche (Yosa), påMackan, Sriracha, vitlökspulver och salt. Aioli, guacamole, salladsdressing eller bara Sriracha skulle säkert funka bra också. Eller ingen sås alls.

regnbagspanna 2

torsdag 23 mars 2017 - 12:53

Nytt av gammal mat

 

 

cream tea 

 

Jag tänkte berätta lite hur jag ”jobbar” i köket. Jag är ju impulsiv som en femårig när det gäller matlagning. Jag försöker planera i förväg vad jag ska laga för mat, men när det sedan gäller, kan jag styra åt ett helt annat håll beroende på vad jag hittar i kylen. En av de många sakerna min älskade mamma, may she rest in peace, lärde mig var att inte slänga mat, och det hade hon i sin tur fått lära sig av sin mamma. Så ja, vi sparar alla små matrester och så använder jag dem i andra rätter andra dagar.

Vissa dagar är jag helt utan idéer när jag går in i köket och ska laga mat, så jag tar det som finns i kylen och rör ihop något av det. Än har jag inte behövt slänga något. Andra dagar kollar jag vad det finns för ingredienser i kyl och skafferi och så skriver jag in dem i Google och lägger till ordet recept, och då hittar jag alltid något som är värt att testa. Ibland tillagar jag något jag sett på tv eller i mitt Instagram- eller Facebookflöde. Jag vågar säga att vi äter rätt varierat hos oss även om det ofta blir samma mat ett par dagar i följd. 

Häromdagen läste jag Ellens blogginlägg från London och då slog det mig att vi hade en halv burk med vaniljsås och en halv frysburk med jordgubbar i kylen och eftersom ett plus ett blir två var det ju givet att vi skulle äta scones till lunch. Jag tillreder ytterst sällan lunch, oftast äter vi bara en eller ett par smörgåsar eller någon frukt till lunch, men ibland gör vi undantag.

Vad vaniljsås och jordgubbar har att göra med scones ska jag tala om för er. Vaniljsåsen rörde jag ihop med crème fraiche, och det fick bli vår clotted cream. Jordgubbarna kokade jag snabbt ihop med lite gelésocker till en sylt. Sedan var det bara att röra ihop lite övriga ingredienser till en sconesdeg, kavla ut degen lite och ta ut scones med en rund form. Den här gången blev det ovanligt platta scones, för det visade sig att jag hade glömt att ha i bakpulver. Smaken var det dock inget fel på trots att utseendet inte fick fulla 10 poäng. Sconesreceptet hittar du här.

En annan dag stekte jag ”gammal” potatismos och till sås åt vi en krämig soppa som jag lagat i fredags. I går hade vi fortfarande kvar av helgens potatismos, och då letade jag upp ett gammalt recept på rieska (ett ojäst tunnbröd). Bästa rieska-bröden jag ätit, hands down. (Jösses, vilket blandspråk det blir här!) En Instagramvän ville ha receptet, så här kommer det:

 

Potatisrieska


4 dl potatismos (numera har jag varken smör eller mjölk i moset, utan bara vattnet jag kokat potatisen i. Kokvattnet ska saltas rejält.)
1 dl växtbaserad mjölk
2 msk smält mjölkfritt smör (eller matolja)
ca 0,5 tsk salt
4 dl mjöl (vete-, korn- eller jästbrödsmjöl)


Blanda alla ingredienser i en skål/bunke till en jämn deg. Knåda inte. Degen ska vara ganska kladdig.
Dela degen i 6-7 delar och platta ut dem till tunna bröd på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. Bröden sväller inte nämnvärt så de kan ligga ganska tätt på plåten.
Nagga bröden och grädda i 250 grader i mitten av ugnen i 5–10 minuter eller tills de får lite färg. Mina bröd vara kanske större än de skulle, och efter 13 minuter var de fortfarande bleka (bakverk utan ägg och komjök blir blekare i ugnen), varefter jag flyttade upp dem ett hack och lade på grillelementet för att få lite färg på dem. 
Smakar bäst nygräddade eller uppvärmda.

 

potatisrieska

torsdag 19 januari 2017 - 11:04

1/2017

 

Jaha, snart har tre veckor gått av detta nya år, och jag har fortfarande inte lyckats klämma ur mig ett endaste ett blogginlägg. Vi får väl se om detta blir klart, eller om det hamnar i soporna innan jag kommer så långt att jag publicerar det.


Hur har då året börjat? Jo, jag tackar. Fast något större förändring till förra året är det ju inte. Energinivån ligger fortfarande nära nollpunkten, men ändå på plussidan, skulle jag tro.


Gav jag något nyårslöfte? Tja, inget nyårslöfte direkt, men jag har utmanat mig själv att ha ett porslinsköpstopp de närmaste sex månaderna. Om jag mot förmodan lyckas bra med det, kanske jag fortsätter ytterligare sex månader. Det här kan tyckas vara en lätt sak att genomföra, men för mig är det inte det! Porslin är mitt stora intresse, och har så varit sedan unga år. Jag har svårt att stå emot nyheter, för allt är ju så himla fint. Den som följt mig på sociala medier en tid vet att jag just nu är svag för Marimekkos porslin, och värst kommer det att bli att stå emot alla nyheter därifrån i år. Men jag ska göra mitt bästa och försöka hålla till godo med det jag redan har. Och kanske till och med sälja bort lite av mitt gamla porslin, för två personer behöver ju faktiskt inte så mycket.


Instagram har inspirerat mig att leka med mitt porslin. Jag roar mig själv med att plocka fram porslinet och fota det i olika kompositioner. Det är sådant jag sysslar med när jag vill vara kreativ numera. Det kräver inte så mycket, och framför allt slipper jag lämna hemmet och gå ut i kylan. Antivintermänniska som jag är.


Jag har inte luftat min ”riktiga” kamera på hela året, så i stället bjuder jag på några mobilbilder på ovannämna intresse.

 

hyacint o marimekkomuggar 1

 

Hyacinten måste jag berätta om. Jag har tidigare klagat på kvaliteten hos Plantagen och deras blommor, men den här julen får jag ta tillbaka allt jag tidigare sagt. Maken på fina hyacinter har jag aldrig sett. Jag köpte tre knölar och de fick alla täta, cirka 15 cm höga blommor, och när de blommat ut, kom det upp nya. Det är en sådan som syns på bilden.

 

marimekko och fastlagsbulle


Ja, vi har inlett fastlagsbullssäsongen. I tisdags fyllde vår äldre son 26, och detta firade vi med i hans frånvaro.

 

 

 

torsdag 11 augusti 2016 - 11:32

Halleluja moment

 

Det är inte ofta jag blir riktigt grundligt förvånad av något jag stoppar i min mun, men i går hände det. Jag hade köpt en förpackning rökt tofu för någonstans hade jag läst att det blir gott att knapersteka det. Om det var gott? JA, jösses, att det var!

Mitt liv kommer inte att vara sig likt efter denna upptäckt. Tofun smakade alltså bacon, eller nästan mer bacon än jag kommer ihåg att bacon smakar (minnet kanske sviker, det är ändå minst 2,5 år sedan jag stekte sådant fläsk senast), och jag kan faktiskt ibland sakna något med riktigt ordentligt tuggmotstånd, vilket största delen av den växtbaserade maten vi äter alltså inte erbjuder. Jag har hittills inte varit någon större vän av tofu trots att det är en ypperlig proteinkälla, men nu kommer rökt tofu och jag att bli bästa vänner. Jag dagdrömmer redan om vegan pasta carbonara och allt annat gott som jag ska kombinera tofun med. Mmm... 

Till den stekta tofun åt vi tomat, potatis, gurka, persilja ur egen köksträdgård, och så några jordgubbar och mörk balsamicodressing på det. Yum-my!

 

knaperstekt rokt tofu

onsdag 10 augusti 2016 - 18:51

Egen skörd

 

Ja, ja, jag vet att jag hajpar det här med egenodlad mat i tid och otid, och inte har jag ens som avsikt att sluta göra det. För det är så enastående fantastiskt att kunna gå ut i sin egen trädgård, plocka lite här och där, och så gå in för att tillreda en hel middag av det man plockat in.

Vi äter ju inte särskilt invecklad mat i vanliga fall. I går tog vi upp lite potatis och sallad, och skar vi några bamsetomater i rediga skivor, saltade dem och doppade dem i smält "smör" (äter man ägg, kan man säkert doppa i ett uppvispat ägg), panerade dem med ströbröd (som jag torkat själv och kört i matberedaren av de brödkanter som blivit över när jag gjort smörgåstårta till sonens födelsedag. Inget spill här alltså.) och stekte i panna. Så jädrans enkelt och GOTT! Den hemlagade veganska aiolin som vi åt till nypotatisen gjorde ju inte rätten sämre, direkt.

 

mat fran tradgarden

 

hemodlade tomater

 

Årets tomatskörd slår alla rekord, både i storlek och kvalitet. De största som vi tog in i förrgår om kvällen var 9 cm i diameter, och då är de inte ens bifftomater!

torsdag 4 augusti 2016 - 12:56

Inne hos oss på Änterskär

 

För det mesta visar jag bara bilder från utsidan av vår sommarstuga, men i dag är det dags för interiörbilder. Här inne ändras det inte heller så mycket från år till år, men vissa saker sker i alla fall för att förbättra och förädla det som redan från början är nästan perfekt, hehe.

Förra sommaren skedde en stor förändring - då förstorade vi stugan med ett enkelt grepp, det vill säga genom att ta bort förlängningsskivan från bordet och flytta bordet till fönstret i stället för att ha det mitt på golvet. Det blev en helt ny stuga kan jag tala om! Nu har vi ett helt dansgolv här inne, ifall det skulle behövas, och det gör det ju faktiskt ibland. Änterskärsdisco är ett inte helt obekant fenomen...

I sommar har det förresten också skett en stor förändring - vi har fått lektris! Eller fått och fått, men nu har vi solpaneler som förser oss med ljus i mörkret och laddning i telefoner etc. Jag som alltid hittills motsatt mig denna utveckling fick ge mig, och nu är jag så innerligt glad för det.

När vi i kväll lämnar det här stället, är det för sista gången denna semestern (eller ledigheten, semester är för anställda). Det är svårt för en simpel människa att fatta att vardagen kommer emot nu. Jag vet att det går bra när man väl är där, men det känns alltid riktigt illa i kroppen när ledigheten drar sina sista suckar.

Hur som helst, här bor vi mellan varven:

 

anterskar inne 4

 

 

anterskar inne 1

 

 

anterskar inne 2

 

 

anterskar inne 3

 

 

anterskar 6

 

anterskar inne 5

 

 

Och så en bild på "semesterns" sista bryggfrukost:

 

 

bryggfrukost 8