Påsksallader

torsdag 13 april 2017 - 19:18 | 0 Kommentarer

 

 

sparrissallad 

 

Så var påsken här. I år har jag ingen större känsla för helgen, och jag iddes inte ens byta till gula soffkuddar den här gången. Det är förstås jätteroligt att vi fått hem ett stycke son och att vi kommer att ha alla tre söner, bonussonen med familj inräknad, samlad under ett par tillfällen i helgen, men i övrigt känns det mest bara som en vanlig helg. Någon traditionell påskmat har vi väl egentligen aldrig ätit, och numera skulle eventuella tidigare mattraditioner ändå inte passa, så det är lika bra att det är som det är. Memma hör ju faktiskt påsken till, och det har vi köpt hem det här året också.

Jag tänkte ändå tipsa om ett par goda sallader att lätta upp era fårmiddagar med i helgen. Den ena hittade jag i tidningen Samarbete och den andra tipsade en kompis om på Facebook. Jag skippade äggen i sparrissalladen och riset i mango-tofusalladen, så mina recept blev som synes nedan.

 

sparrissallad 2 

 

Sparrissallad med mynta


250 g grön sparris
½ limefrukt, saften av
1 msk olja
en nypa salt
1/3 tsk grovmalen svartpeppar
1 påse (200 g) djupfrysta ärter
ca 100 g sallat
4 stjälkar vårlök
1 liten gurka
½ kruka färsk mynta

Skär eller bryt av den nedre delen av sparrisen. Skölj och strimla sedan på längden med en potatisskalare.

Pressa saften av en halv lime i en skål, tillsätt olja, salt, svartpeppar och sparrisstrimlor. Rör om.

Tina ärterna. Skölj och torka sallatsbladen. Hacka löken. Skär gurkan i skivor med potatisskalare eller osthyvel. Lossa myntabladen från stjälkarna.

Lägg upp salladen på ett fat och ringla över valfri dressing. Jag gjorde en dressing på olja, salt, vitlök, fransk senap, svartpeppar och lime.

 

Mango-tofusallad


I påse (200 g) djupfrysta ärter
400 g rökt tofu
1 msk rostade sesamfrön
1 mogen mango
ca 5 dl babyspenat
1 dl rostad lök


Dressing:

½ gurka
1 vitlöksklyfta
2 msk fisksås (jag använde sojasås, eftersom fisk är... fisk)
2 msk äppelvinsvinäger
2 tsk socker
2 msk olja
+ olja till stekning

Tina ärtorna och låt kallna.

Tillred dressingen. Skär gurkan i små tärningar och lägg i en skål. Pressa eller riv i vitlök, tillsätt övriga ingredienser och blanda. Låt stå och dra medan du tillreder resten.

Skär tofun i 1 cm kuber. Stek i olja i en het panna tills tofun är gyllenbrun (jag stekte tills den var knaprig).

Skär mangon i lämpliga bitar. Lägg upp salladen på ett fat, ringla över dressingen och toppa med rostad lök och rostade sesamfrön.

 

Bon appetit och glad påsk!

 

mango tofusallad

Taggar:

Kategorier:

Family Food Lifestyle

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.