lördag 23 september 2017 - 20:12

Blast from the past

Enda sedan Väinö föddes har jag planerat att göra ett dagtäcke till hans säng, av hans kläder som blivit för små. Jag har sparat i stort sätt alla kläder som han använt sedan vi kom hem. På sjukhuset använde han ju avdelningens kläder för prematurbarn.

 

Jag tänkte att det skulle vara passande att sy ihop lapptäcket nu när han snart fyller 1. Så tygbitarna skulle vara från kläderna han använt under sitt första år. Därför tog jag idag fram moderskappaketets låda, där jag samlat alla kläder och började gå igenom. Vad skulle sparas som minne och vad kunde jag eventuellt tänka mig att klippa sönder. Att gräva i den där lådan, bland alla kläder och andra små saker vi sparat som minne (första nappen, en av var storlek av blöjorna från prematur till nuvarande, saturationmätarslangen han hade här hemma när vi äntligen fick åka hem osv. allt sådant som märkt en milstolpe i hans liv eller var viktigt av någon annan orsak) väckte en massa minnen. En massa känslor.

 

Efter födseln fick jag posttraumatiskt stress syndrom. Detta är något som är vanligt när man upplevt en så traumatisk förlossning som jag. För den som inte är bekant med detta tillstånd, så kan jag kort förklara, att det är en normal reaktion då man upplevt något där en persons eget liv eller någon närståendes liv har varit hotat. Posttraumatiskt stress syndrom visar sig ofta genom att man undviker saker eller platser som påminner om händelsen. Man kan också ha svårt att känna olika känslor och man kan känna sig ganska bortdomnad känslomässigt. Humörsvägningar är också vanliga. Ofta går tillståndet förbi med tiden. Tiden läker sår och det där, ni vet. Det har inte varit lätt för mig att prata om allt kring förlossningen och de första veckorna på sjukhuset. Dels för att jag fortfarande prosesserar vissa känslor, men också för att det nästan känns skamligt att säga, att man hade ångest och rädlsa när ens barna föddes. För det är ju inte så en nybliven mamma skall vara. Hon skall inte gråta eller vara ledsen. Hon skall vara glad och lugn. Högst gråta av glädje. Det har tagit mig tid att lära mig att det inte är något skamligt med den ångest och oro jag kände. Det var naturligt i den situationen. Den Skam jag ser, finns på YLE Areenan och ser helt annorlunda ut.

 

Känslor, det hade jag, så mycket att det just kändes som att man vart bortdomnad en lång tid. Men när jag väl började känna saker ordentligt igen, hade jag svårt att stanna upp och låta mig själv känna det jag kände. Lycka, glädje och kärlek, var inga problem att känna. Det var de där negativa känslorna som jag inte ville tillåta. Rädsla, ångest och en känsla av att inte ha kontroll. Att jag var otillräcklig och oduglig. Att jag nog var den första kvinnan i historien som inte kunde vara en mamma. Jag hade enorma skuldkänslor för havandeskapsförgitningen och att Väinö föddes prematurt. Och samtidigt visste jag, att jag inte hade kunnat göra något för att förhindra det som var. Jag hade inga problem att samla saker från den första tiden. Däremot kunde jag ha svårt att ta  bilder på Väinö på sjukhuset, för jag försökte kämpa vidare från den situationen vi var i och ville inte ha minnen av mitt barn med slangar och maskiner runt sig. Som tur har min man fotat mycket, för nu efteråt känns det viktigt att ha kvar bilderna. Som sagt, jag hade inga problem att spara saker eller kläder. Men när jag väl hade lagt dem i lådan, vågade jag inte plocka upp dem igen. Jag har helt enkelt varit rädd för att hamna tillbaka bland alla de där känslorna. De där jävla negativa känslorna, som fick mig att känna mig så dålig. Som nog troligen hade tagit kol på mig om jag inte hade vågat prata ut om dem. Ni minns hur jag berättade att bara att se kläder för prematurer i butiken, fick ångesten att växa inom mig. Om redan det fick mig att må dåligt, vad skulle hända när jag plockade fram allt det som var med under vår resa?

 

Idag tog jag mig i nacken i alla fall. Jag grävde fram lådan och började plocka igenom. De nyare kläderna var okej. Ingen ångest direkt, bara tankarna att jag en gång sparat dem med tanken att Väinös lilla syskon kan få använda dem. Nu vet vi ju att det knappast blir fler biologiska barn och skulle vi adoptera, så skulle vi inte få ett så litet barn som ryms i de kläderna. Det kändes ledsamt, på sitt eget lilla vis. Men det kändes inte alltför farligt. Däremot var det jobbigt att ta fram prematurkläderna. För en stund kände jag mig färdigt att brista ihop och gråta. Sedan kände jag lycka att vi klarat oss från allt. Lycka över hur långt vi kommit. Hur bra allt är. Sedan igen ångest. Och sedan domnade jag bort bland alla känslor för en stund.

 

Tiden läker sår. Så är det. Men stora sår lämnar också ärr. Jag har fortfarande minnesluckor här och där. Vissa luckor har fyllts upp under det senaste året. Och så har jag minnen som jag känner att jag kunde vara utan. Jag tänker inte låta det vi var med om, styra mitt liv. Jag vill inte leva med ångest och rädsla. Men jag vill ge mig själv den tid jag behöver, för att lära mig leva med alla minnen. För jag kan lära mig leva med alla minnen, det vet jag. Men jag kommer aldrig glömma.

 

IMG 5673IMG 5674

 

torsdag 21 september 2017 - 19:32

Första ordet, check

Ni vet den där känslan när ditt barn för första gången säger mamma. Nu vet jag i alla fall. För idag sa Väinö första gången "äiti". Och han sade det flera gånger om och om igen under kvällen. Vi hade väntat att de första orden skulle vara mamma eller pappa, eftersom han senaste tiden har mumlat "mammm" och "pap", men man har märkt att han inte riktigt vetat vad det betyder. Idag sade han äiti första gången när jag lyfte upp honom i famnen och han ser alltid mot mig när han säger det.

 

Ja, det här kanske inte var någon stor nyhet för er. Men för oss var det en viktig milstolpe som nåddes. Speciellt med tanke på att läkarna flera gånget påmint oss om att han är född prematurt och att han kan ligga efter i utvecklingen det första året. Men Väinö fortsätter sin vana trogen att visa läkarna var skåpet skall stå. Han står mot stöd, klättrar, går mot stöd, står stundvist utan stöd och idag sade han sina första ord. Och då fyller han ett om några veckor. Tänk att man får vara äiti till just honom!

 

IMG 5583

tisdag 12 september 2017 - 16:04

Äventyrat för hela slanten

Ja, när mamma Jennie säger att det blir äventyr, då blir det äventyr för hela slanten.

 

Allting började bra. Vi hoppade på 11:55 bussen och åkte in till stan. Vi hälsade på Jaakko på jobbet och sedan handlade vi lite greijer till Väinös 1-års kalas. Jag kollade busstidtabellen och tänkte att om jag skyndar mig, så hinner jag med 14:15 bussen hem. Jag hann precis med den och stog hela vägen breved en annan mamma med vagn. Som ni säkert förstår så blir det lätt lite trångt i mitten av bussen när två vagnar står där. Endo envisades största delen av människorna som klev på, att tränga sig förbi oss och sätta sig bak i bussen. Trots att det fanns lediga platser framme. Ja, jag förstår att någon kanske vill sitta bak i bussen, om man mår illa framme. Men jag har svårt att tro att 19 av 20 passagerare lider av åksjuka.

 

I det här skedet, måste jag påpeka att det är ett år sedan jag åkt buss senast. Jag hade kunnat kolla om bussrutterna har ändrat, men jag gjorde inte det. Däremot sa jag till busskusken vart jag skulle åka, när jag betalade min biljett. Jag tycker inte det hade varit för mycket begärt av honom att berätta för mig att just den här linjen, inte längre åker förbi oss. Detta resulterade i att vi fick åka runt på småvägar i Ulvsby i en halv timme, innan vi kom till ett busshållsplats på rätt sida av bron. Istället för att gå 200 meter hem från närmaste busshållsplats, som jag tänkt mig, fick vi gå 3 km för att komma hem.

 

På vägen hem stannade jag upp för att lägga på en podcast att lyssna på när Väinö somnade i vagnen. Vad tror ni att händer då? Om ni gissade att en tonårig flicka, med ögonen på sin telefon, cyklade på oss bakifrån, så gissade ni rätt. Tur i oturen att hon inte hade någon väldigt hög fart. Men jag fick en rejäl smäll i ryggen i alla fall. Och då måste jag även tillägga att jag inte stod mitt på gångvägen.

 

Men nu är vi tryggt hemma och jag tror det är bäst vi håller oss här. Dessutom har jag blåsor på båda fötterna av allt gående idag. Under fötterna alltså. Så jag blir påminde av deras existans vid varje steg.

måndag 4 september 2017 - 18:42

Pappor är inte barnvakter

Imorgon skall jag hoppa in och jobba. För första gången på si sådär ett år. För första gången sedan Väinö föddes. Det är lite spännande men det skall också bli roligt att träffa alla som man inte träffat på länge.

 

Väinö och Jaakko skall få ha en hemmadag, bara dom två. Det tror jag dom båda mår bra av också. Men det är något som jag reagerat på redan ett par gånger när jag själv rört mig någonstans utan Väinö. Det kanske har handlat om en butiksresa eller ett besök hos frisören. Då får jag ofta frågan, var har du ditt barn då? Jag brukar svara som det oftast är, att han är hemma med sin pappa. Inga konstigheter. För mig då. Men många kommenterar detta ofta med, jaha, då får Jaakko agera barnvakt då. Joo, fast nej. Inte barnvakt. Han agerar pappa, förälder. Precis som den förälder han är. Jag har till och med stött på frågan, kan man lämna pappan ensam med en baby? Nu finns det ju både mammor och pappor i alla former, men jag vågar nog säga att de flesta pappor klarar av att ta hand om familjens barn, i alla fall en stund. Och varför inte en längre stund också.

 

Jag pratar mycket om att det skall vara jämnställt och respektfullt mellan män och kvinnor. Men ibland får jag känslan att vi kvinnor inte ger män plats att ta hand om barnen till exempel. Om vi kvinnor vill komma in på det som tidigare ansetts som mannens territorium och få samma respekt som dem där, så måste vi nog också ge plats åt männen att kliva in på det som traditionellt anses som kvinnans roll. För det handlar ju om att vara jämnställda. Inte om att mannen skall utrotas helt från samhället. Det handlar inte om att det ena är bättre än det andra. Sen vill jag återigen understräcka att i vår familj har jag valt att stanna hemma med Väinö medan Jaakko jobbar. För att det är något ja trivs med och Jaakko likaså. Men det är absolut hälsosamt för dem att också spendera tid på tumanhand. Och då får jag backa och ge dem det rummet. Och lita på att min man kan ta hand om vårat barn. För han är ingen barnvakt som jag anställer för att jag måste jobba ibland. Han är lika mycket förälder som jag.

måndag 4 september 2017 - 15:21

Att vara mamma

Många av mina kompisar frågar mig ofta, hur det är att vara mamma. Är det som man tänkt sig? Det beror väl mycket på, vad man har tänkt sig när man målade upp en bild av sig själv som förälder. Men om jag skall summera ihop känslan av att vara mamma, så låter det så här:

 

Att vara mamma är verkligen som många säger; mycket mer än du någonsin kunnat tänka dig. Och det är det både på gott och på ont. Att vara mamma betyder, att du gör tidtabeller, men de håller aldrig. Har du planerat att städa, vika byk eller sätta dig ner med en stor kopp te medan ditt barn sover dagssömn, så kan du vara säker på att det inte gör det. Och när ditt barn väl somnar, orkar du inte göra något mera utan vill bara sitta stilla.

 

Det betyder att du smyger runt i huset för att inte väcka ditt barn.

 

Det betyder att du kan stå och titta på ditt sovande barn och tacka Gud för att du fått ett så fint barn, men så fort barnet rör på sig håller du andan för att inte i misstag väcka barnet.

 

Det betyder att du får vakna upp varje morgon till ett glatt babbel (eller gråt, men hos oss är det babbel för det mesta).

 

Det betyder att du aldrig behöver ställa en väckarklocka och ringa, för barnet är din nya klocka. (Fast utan snooze knapp).

 

Det betyder att du inte längre har lika höga krav på vad som klassas som egen tid. Ett besök till butiken ensam, är redan stort för dig.

 

Det betyder att du tar kärlek till en helt ny nivå. Det betyder att du älskar något så mycket, att du nästan är rädd.

 

Det betyder att när du bokat tid att träffa dina kompisar och deras barn för en lekträff eller när du bokat tid till rådgivningen, en sådan tid då barnet brukar vara vaket, så kan du vara säker på att barnet sover just den tiden.

 

Det betyder att du pratar om bajs och kiss dagligen.

 

Det betyder att du inte bryr dig fast du har några matfläckar på kläderna. Och ett par byxor med en liten matfläck vid byxbunten, klassas som rena kläder hemma.

 

Det betyder att du blir älskad varje dag. Att du får pussar och kramar i stora lass.

 

Det betyder att om du någongång hinner städa hela huset, tar det bara några timmar innan det ser ut som ett bombnedslag igen.

 

Du är glad om du får äta i lugn och ro. Du är glad om du hinner duscha i lugn och ro. Du är glad om du får sova mer än 4 timmar i sträck under natten.

 

Att vara mamma är skratt och gråt. Skrik och prat. Babbel och joddel. Blöjor och byk. Nappar och nappflaskor. Det bits och det pussas. Det klöses och det kramas. Ibland är det en gång på glödande kol, men oftast är det som av sväva på moln. Eller i alla fall kommer man ihåg svävandet mer än branden under fötterna. Att vara mamma är det bästa livet har att erbjuda.

lördag 2 september 2017 - 14:52

En mamma

En mamma ammar. En mamma ger sitt barn modersmjölk ersättning.

 

En mamma är hemma med sina barn. En mamma återgår till jobbet så fort hon kan.

 

En mamma ger sitt barn endast hemmalagad mat. En mamma ger sitt barn färdiglagad burkmat.

 

En mamma har ett barn. En mamma har flera barn.

 

En mamma är ensamsörjande. En mamma lever i ett förhållande.

 

En mamma låter sitt barn sova i förldrarnas säng. En mamma låter barnet endast sova i sin egen säng.

 

En mamma klär sin dotter i en rosa klänning. En mamma klär sin dotter i ljusblå kavaj.

 

En mamma klär sin son i ljusblått. En mamma klär sin son i rosa.

 

En mamma blir lätt av med sina graviditetskilon. En mamma blir inte av med något.

 

Motsattserna är många. Likaså sätten att göra saker rätt. Rätt är det när du gör det som känns bra för dig och ditt barn. Vi mammor måste sluta trycka ner varandra för att vi gör saker olika. Vi måste bli bättre på att säga "det där fungerar inte för mig, men bra att det fungerar för dig". Bra för dig, inte för mig. Och det är okej.

söndag 27 augusti 2017 - 10:57

Söndagens åsikt: Sociala medier

Igår var vi i Helsingfors och råkade stöta på kampanjen #tekoja i Kampen. Kampanjen handlade om att man skulle göra någon liten god gärning för sina medmänniskor. Det kunde handla om att man pratar en stund med någon som är ensam, går ut med grannens hund eller bakar bullar för sina kolleger. Ett fint initsiativ, men jag reagerade extra på uppmaningen att berätta om dessa goda gärningar på sociala medier. Sociala medier är absolut en bra sak då man skall sprida information och händelser, men det känns sorligt att vi måste motivera människor till goda gärningar genom att locka dem med orden "sedan kan ni lägga upp eran gärning på sociala medier med en hashtag och berätta för alla precis hur duktiga ni är". Klart man skall känna sig duktig för sin goda gärning, men det känns tråkigt att det skall vara vår motivation till att göra något gott för någon annan. Finns det inte på sociala medier, har det inte hänt. Finns det inte på sociala medier, är det inte viktigt. Kan vi inte göra något för en annan människa, bara för att göra? Bara för att vara snäll. Bara för att visa, att vi bryr oss om varandra.

 

Teknologin tar en allt större plats i vårt samhälle. Den för med sig mycket gott men den är också ett stort problem. Det pratas allt mer om föräldrar som inte är närvarande med sina barn eftersom de sitter med sina telefoner, datorer och tv aparater. Och vad gör många föräldrar när barnen sedan vill ha något att göra? Jo, det köper en telefon, en dator eller tv-spel åt barnen.

 

"Här, ta den här apparaten så den kan distrahera dig. Så distraherar jag mig med mina apparater. Så har vi båda något som distraherar oss från den riktiga världen och vanlig social kommunikation."

 

Punkt nummer ett på listan över #tekoja, stod det "hämta dina barn på dagis en timme tidigare". Många barn skulle nog bli glada över att få vara en extra timme med sina föräldrar på eftermiddagen. Men jag hoppas att de som sedan bestämmer sig för att göra punkt nummer 1, inte spenderar den extra timmen på sin telefon, dator eller vid TV:n.

 

Jag vet att det finns studier som säger att barnens språkförmåga och deras öga-hand kordination utvecklas bra med dessa spel och apparater. Men jag är övertygad om, att gamla hederliga bollspel, sällskapsspel och lek, gör det samma. Och en negativ sak som dessa manicker däremot hämtar med sig, är att när barn sitter framför sina spel, rör de inte på sig vilket kan leda till sämre kordination i större rörelser och viktuppgång. Barn behöver inte se ut som benrangel, men det är inte heller hälsosamt att ha övervikt. Och när ett barn sedan är överviktigt, försöker man ändra på den saken genom kosten. (Läs Alternativ bloggens Lindas inlägg om detta här). Istället för att ändra på det som är den egentliga orsaken till fetma, nämligen att många barn, och många vuxna för den delen också, inte rör på sig tillräckligt. Barn kan få spela på sina apparater och det är absolut en bra sak att de kan ha en telefon med sig när de rör sig ensamma eller med kompisarna på skolvägen eller ute i parken/på stan. Så de kan ringa om det skulle hända något. Men jag tycker inte de behöver sitta timtals vid sina spel.

 

Så hör nu upp alla barn och vuxna, välj en dag då ni lägger ifrån er eran telefon, pad, dator och släcker TV:n. Ut och springa och leka! Ut och öva sociala kunskaper i riktiga sociala situationer! Eller plocka fram ett sällskapsspel. Baka bullar tillsammans. Mys ner er i soffan eller på någon annan mysig plats (kanske ni kan bygga en koija av kuddar att sitta i) och njut av bullarna. Läs böcker. Gå ut i parken. Hitta på något tillsammans. Jag utmanar er till en sociala medier- och teknologi fri dag! Och här kommer det bästa; lägg inte ut ett skvatt om eran dag på sociala medier, utan behåll era händelser från dagen som eran lilla hemlighet.

 

social 1989152 960 720