lördag 7 oktober 2017 - 07:42

Sömnlös i Gamla-Ulvsby

Vi är inne i en sådan period igen, då Väinö vaknar flera gånger i natten. Mycket nytt att lära sig och då måste man öva hela tiden, som ni förstår. Vissa saker kan ju inte vänta till morgonen. Igår var vi till rådgivningen och fick vaccin, vilket lyfte feber åt honom under kvällen. Så den här natten har han vakat mest på grund av värk i kroppen. Dessutom har jag en rejäl hosta och näsan täppt. Men mår endo bra trots det. Men det är svårt att sova då man nästan hostar lungorna av sig så fort man lägger sig ner. Ja, som ni ser så är det rena rama nattpatrullen här hos oss. Jaakko däremot sover bra om nätterna.

 

Igår hämtade vi också ut ett paket som vi beställt. Utan att planera det så gick allting vi beställt i en och samma färg. Jag kan förresten varmt rekomendera dessa babblarna böcker för er som har småbarn som övar att lära sig prata. Det finns flera böcker, leksaker och möbler för barn med babblarna temat. Och så får man inte glömma deras sånger som finns på både CD och på youtube. Sen får man ju själv bestämma om eller när man låter sitt barn kolla på TV, iPad eller telefon för att se videorna. Väinl får kolla 1 sång nu och då och älskar figurerna, men han nöjer sig fortfarande bra med att bara lyssna också. Så fort han hör sångerna börjar han dansa och skratta. Och böckerna, de vill han bläddra i flera gånger om dagen.

 

IMG 5945

När man inte kan sova under nätterna är det mysigt att kolla på serier. Under morgonnatten har jag dessutom vikt byk och kokat risgrynsgröt. Det skall vi äta till frukost och så skall jag baka karelska piroger idag. Ja, det kan faktiskt vara riktigt mysigt att vara uppe mitt i natten. Bara det inte händer för ofta.

 

Just nu lider jag av lite bloggtorka eller vad man nu skall kalla det. Jag har liksom ideér till inlägg, men inga ideér räcker liksom långt nog att bli en längre text. Jag delar nu och då med av lite vad som sker under dagarna, men jag känner inte direkt för att skriva om exakt allting som sker. Och jag känner heller inte, att det är något som ni är speciellt intresserade av att läsa om när jag tömde diskmaskinen, dammsög eller i vilken ordning jag vek in byket i skåpen (för er som vill veta så vek jag först vitt byk och sedan svart och mörka färger). Men om ni har några ideér på vad ni skulle vilja läsa, släng en liten kommentar och berätta.

 

Nu kickar vi i alla fall igång den här lördagen och hoppas den blir bra!

 

IMG 5947

 

 

torsdag 5 oktober 2017 - 13:06

Skolmatsdebatten

De senaste dagarna har det diskuterats en hel del kring det här med skolmaten och dess kvalité. Det fick mig att tänka tillbaka på min egen skoltid och maten som serverades.

 

När jag ser tillbaka på maten vi fick under min grundskoletid (-97-06) så minns jag att potatisarna var som studsbollar. Hade man slängt en i golvet, så hade den förmodligen studsat upp tillbaka. Vi fick något som hette fisk i ostsås och det var precis så äckligt som det låter. Några fyrkantiga fiskbitar i en gul sås som påminde mer om snor än om mat. Makaronilådan var så hård så man nästan fick ta till verktyg för att få ut en bit. Ja, och var femte fredag serverades något som kallades "på husets vis". Vete f*n vad den sörjan innehöll, men jag skulle inte vara chockad om det var ihopblandade rester från de fem veckorna innan. Vegetarisk mat klassades länge som en specialkost och hade något denna specialkost, fick man hämta maten från köket. Precis som om man hade någon annan allergi.

 

Ja, det gick absolut att äta skolmaten. Men jag tycker personligen inte att det är för mycket begärt att få näringsrik mat, som inte ger en matsmältningsproblem, när man sitter och studerar från 8-15, 5 dagar i veckan och fortfarande är i växande ålder. Och till skillnad från många som tycker dagens ungdomar är för kräsna, så är jag glad över att vi har så medvetna ungdomar som förstår vikten av hälsosam mat.

 

IMG 5927

Taggar:

Kategorier:

Mat

Skriv en kommentar 0

tisdag 26 september 2017 - 20:11

Barnmat och kommentarer

Ja, då var det dags igen för folk att förundra sig över vårt barns matvanor. Vi gick idag till simhallen, precis som vi brukar göra en gång i veckan. Efter simmandet och när jag har klätt på Väinö, brukar han få sitta och äta på majssnacks, medan jag klär på mig. Och det fick han, även idag. Då gick en äldre dam förbi oss, stannade och glodde skräckslaget på min son och sedan mig. Sedan utbrast hon förfasat "äter han ostbågar?!". Jag förklarade att det inte var ostbågar utan majsbågar, men att det nog ser liknande ut. "Ja vilken tur. Jag tänkte redan att vad är det (ostbågar) för mat för en så liten". Jag blev så provocerad av hennes kommentarer, att jag nästan gick in till närmaste affär och köpte en påse ostbågar. Jag valde dock att avstå. Men jag slutar aldrig förundra mig över folk, som kommer med sådana kommentarer till andra. Vare sig de känner en eller inte. Och jag hade kunnat förstå det hela om det var ett skämt. Men tro mig, den här kvinnan skämtade inte. Frågan är om hon hade humor över huvudtaget.

 

Jaja, på tal om kommentarer så har jag på flera bloggar läst idag att det är väldigt få som kommenterar inlägg nuförtiden. Jag får kommentarer nu och då, vilket är jätte roligt. Jag blir alltid lika glad av att någon först och främst tar sig tid att läsa min blogg, men att någon dessutom ännu tar ut tid ur sin häktiska vardag och lämnar en liten kommentar efter sig. Jag undrar ändo vad det kan bero på om det verkligen är så att kommentarerna minskat så mycket? Är människor inte intresserade av att kommentera? Har de inte tid? Känner läsarna att de inte blir hörda tillräckligt? Är ämnena och inläggen inte tillräckligt intressanta? Det känns dock inte troligt, eftersom så många klickar in på bloggar fortfarande. Det känns väl en aningen komiskt att be er berätta vad ni tror i kommentarsfältet, men jag är ju ganska komisk av mig, så jag ber er i alla fall kommentera. Berätta gärna också hurdana bloggar och inlägg just du helst läser.

 

Jag lämnar er för ikväll med den lilla "hemläxan" och kryper ner i soffan breved min man för att kolla fotboll (läs: somnar om två minuter). Ha der så fint!

 

IMG 5774

tisdag 11 juli 2017 - 13:49

Boeuf bourguignon

Idag blev det boeuf bourguignon, så jag tänkte dela med mig av receptet till er.

 

Du behöver:

500 g strimlat nötkött

1 stor lök

1 vitlöks klyfta

1-2 morötter

70 g bacon

ca 5 dl vin

1 köttbuljongstärning

Timjam

Salt

1 msk smör

1 msk mjöl

2 tsk socker

2 msk tomatpyree

 

1. Bryn nötköttet i en stekpanna och häll det sedan i en gryta. Skölj av stekpannan med lite vatten och häll det på köttet i grytan.

2. Lägg i en köttbuljong tärning och en halv flaska rött vin. Mängden med vätska är rätt när köttet täcks.

3. Medan grytan sjuder på låg värme, kan du hacka löken och vitlöken och skära baconen och moroten/morötterna.

4. Bryn löken, vitlöken och baconen. Lägg dem sedan med i grytan.

5. Bryn moroten/morötterna i stekpannan och lägg med i grytan.

6. När grytan har sjudit i 30 minuter, lägg med tomatpyreen och sockret. Rör om i grytan.

7. Smaksätt grytan med timjam och salt, enligt egen smak.

8. Blanda smör och mjöl och tillägg i grytan. Det gör grytan tjöckre.

9. Låt sjuda tills köttet är mört.

 

Servera med kokt potatis eller potatismos och grönsaker. Vi körde på potatismos och gröna bönor idag. Som dryck passar vin, mörk öl eller smaksatt vatten. Eftersom jag inte dricker alkohol så kan jag inte ge några tips på vin, men jag brukar använda ett alkholfritt vin med ganska mjuk smak. Men det är såklart en smaksak och använder du ett vin med alkohol i, så finns det ju mer att välja mellan.

 

IMG 3527IMG 3533

Bon apetit!

 

 

lördag 8 juli 2017 - 16:41

Världens godaste köttfärssås

En mulen lördag till ära, bjuder jag er på ett enkelt och snabbt recept till den godaste köttfärs såsen jag någonsin ätit. Varsågoda;

 

1. Stek 400 g köttfärs i en stekpanna.

2. Smaksätt köttfärset med salt och köttfärskrydda.

3. Blanda ner 2 dl grädde och låt det koka en liten stund på hög värme, innan du sänker till låg värme.

4. Låt grädden "dra in sig" lite i köttet.

5. Servera med valfri pasta och en fräsch sallad. Vi brukar köra på spagetti.

6. Njut och tacka mig för ett gott recept ;).

 

IMG 3441

tisdag 4 juli 2017 - 14:25

Chokladmousse

Jag glömde lägga upp receptet för chokladmoussen jag gjorde i lördags. Så här har ni det, varsågoda;

 

1. Blanda 3 dl vispgrädde till en passligt tjock smet. När den är passlig? Ja, det bestämmer du själv beroende på hur tjock mousse du vill ha. Själv gillar jag att lämna smeten lite lösare än vad jag vill ha den som färdig.

2. Smält 100 g choklad. Använd en choklad som är närmast den smak du vill ha på moussen. Stark eller mjuk? Det är upp till dig själv. Jag älskar mörkchoklad men i moussen vill jag gärna ha något mjukare smak så det bli ofta Brunbergs choklad.

3. Blanda i 2 ägg gulor i den smultna chokladen.

4. Blanda ner choklad och ägg blandningen i vispgrädden och vispa till allting tills det är rätt tjocklek.

5. Ställ in i kylen för åtminstone 30 min. innan servering. Man kan lägga upp moussen i serverings skålar och sedan lägga in dem i kylen.

 

IMG 3290