måndag 5 juni 2017 - 22:18

Vego monday

Vegetarisk måndag! 

Det är inget vi brukar ha som regel men det har faktist råkat sig flera gånger på sistone att vi ätit vegatriskt på just måndagar. Jag tycker om att göra vegetariskt mellan varven, det liksom gör att jag måste tänka till lite mera än om jag gör "mårasåsin" med spaghetti.

Och idag blev det vegetariska biffar på gröna bönor, serverade med hemgjord potatissallad, lite grönkål samt några skivor avocado. Och visst jäken är det gott med vegetariskt, bara man gör det gott.

 

Gron bonbiff

 

Här kommer receptet, för 2 vuxna:

Gröna bönbiffar

  • 250 gröna bönor, frysta
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 40 g surskorpor, grovt hackade
  • ½ kinavitlök
  • ½ dl skorpsmulor
  • 10 basilikablad
  • 1 ägg
  • Salt, svartpeppar
  • Smör eller olja till servering

 

Tina de gröna bönorna snabbt i varmt vatten, krama vätska ur dem. Sätt bönorna i en kutter/mixer tillsammans med bladpersilja, basilika, pressad vitlök, skorpsmulor, surskorpor, ägg och kryddor. Kör allt i mixern tills du har en rätt grovt gryning massa. Forma massan till fasta, ca 5cm runda bullar, platta ut till jämnstora biffar. Stek i smör eller olja tills du får en fin stekt yta. 

Ringla gärna över lite sesamolja vid servering. 

 

 

onsdag 17 maj 2017 - 22:36

Traditionell mat

Jag vet inte om man borde bli rädd för sig själv eller är det bara att ta notisen som ett led i att jag åldras som människa. Desto äldre jag blir så desto mer börjar jag tycka om traditionell mat. För några år sedan var jag mycket mer experimenterande och testade mera kombinationer i min matlagning, nuförtiden känns det som att jag safear med det mesta. 

DSC 0086

Jens, för några år sedan: 

 

Fisk - Kombinerar villt smaker som lingon, tranbär, blodapelsin och rosmarin med fisk. 

Kött - Kryddor och kryddblandningar, rubs och glace i olika former. 

Grönsaker - wokar det mesta och har i chili, ingefära, muskotnötpulver och varför inte kanel? Och mängder av soja med olika ursprung. 

Kyckling - Currys i olika smaker och färger,  citrongräs och det ena med det sjunde. 

 

Jens, 2017 "på gamla dar"

 

Fisk - Dill, gräslök, citron, rödlök och gräddfilsås. 

Kött -  På nötkött, nästan enbart nuförtiden salt och peppar, inget annat. En god biff smakar god biff och behöver inte gömmas under en massa kryddblandningar. Griskött gör vi väldigt sällan hemma, någon gång blir det kanske att göra en karelsk stek och då är ju smaksättningen också rätt "traditionell". 

Grönsaker - salt, peppar och fett i forma av olivolja eller smör. På wokade eller frästa grönsaker har jag gärna på en nypa socker. Wokar eller steker alldrig frysta grönsaker, det går ju liksom inte när det bara kokar i woken av allt isvatten. Undantaget är gröna bönor, ärter och majs. 

Kyckling - Timjan, salt, peppar, citron. Safe. 

 

DSC 0396

 

Däremot så har jag blivit mer kvalitetsmedveten. Ta nu biffen som exempel, en god biff av nöt skall inte krånglas till det. Fråga fast Jonas Cramby, Johan Jureskog eller Markus Aujalay. Salt och svartpeppar, thats all folks! Satsa på en bra råvara, inhemskt i första hand och från ett livsmedelsföretag du litar på. 

Så tänka sig, idag blev det traditionellt till middag. Riktigt traditionellt. Stekta strömmingsflundror med rotmos, skirat smör och lingonsylt. En gräddfilsås rörde jag också ihop åt dem som är lagda åt det hållet. 

Här bjuder jag på mitt strömmingsflundrerecept, varsågoda! 

 

DSC 0094

 

Stekta strömmingsflundror för 4 personer

  • 500 g strömmingsfile, avsköljd och avrunnen. 
  • 2 ägg
  • 1 dl riktig grädde (bestäm själv vad som är riktig)
  • 1 msk söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ citron, skalet
  • svartpeppar, salt
  • ½ kruka gräslök
  • 1,5 dl rågmjöl
  • 1,5 dl skorpsmulor
  • Rejdit med smör att steka i. 

 

Skölj strömmingsfiléen under kallt vatten, låt rinna av 5-10 minuter i ett durkslag. klipp eller dra bort fenor. Blanda ihop ägg, grädde, senap, citronskal, salt och svartpeppar till en äggsmet, vänd ner strömmingsfileerna i äggsmeten och rör om så att det blandar sig väl, låt stå ca ½ h. Bred ut hälften av fileerna med skinnsidan neråt på t.ex ett bakplåtspapper, finhacka gräslöken och fördela över fileerna. Täck med resten av strömminsfiléerna. Blanda ihop rågmjölet och skorpsmulorna och vänd flundrorna så att dom blir helt intäckta i mjöl. 

Stek i medelvarm pannna i rysligt mycket smör, berätta inte åt nån hur mycket smör det gick åt. 

Servera med vanligt potatismos eller med rotmos, skirat smör och lingon. Och varför inte gräddfilsås ännu om mna känner för det. Och en citronklyfta. Ni fattar.

 

DSC 0095

DSC 0097

 

Så, blir det strömming till middag?  // Jens 

 

 

 

 

 

måndag 17 april 2017 - 22:36

Här va de tapas!

Hej bloggen! 

Korsholms Vuxenistitut kontaktade ju mig i höstas och vill göra en kurs tillsammans med mig. Sagt och gjort, förra helgen på lördag hade vi dagskurs mellan 10 och 14. Temat var "Tapas, pinchos och kanapeer.

Och de va ju spännande och utmanande. Inte för att jag tvivlar på vad jag själv klarar av och hinner med, det har jag rätt bra koll på tycker jag. När jag planerade kursen så var troligtvis det mest utmanande att planera passligt med recept till utsatt tid och antal personer på kursen.

Med facit i hand lyckades jag rätt så bra, max antal deltagare på kursen var satt till 14 personer, plus jag själv då förstås. På agendan hade jag totalt 15 recept. Förutom att gruppen skulle producera alla 15 recept så skall kurstiden också innehålla en kort introduktion, självaste produktionen, men sen också tid för att äta maten samt städning och diskussion. Vi börjde vid 10.00, all mat var klar vid 12.45 och vi började städa vid 13.15, och var klara ca 13.55.  Utan vidare tidigare erfarenhet av att hålla motsvarande kurs så lyckadest jag planera dagen helt perfekt, bra Jens! (klapp på axeln)  

Så vad gjorde vi då på kursen? Jag tänkte bjuda på 4 av de recept som vi gjorde, varsågoda! Receptens mängder är för en riklig buffe som  räcker för ca 10-15 personer. 

Grillade grönsaker i örtgremolata

  • Pensla med olivolja och grilla (på gasgrill, kolgrill eller i grillpanna):

 

  • 2 x Zucchini
  • 6 x olikfärgade paprikor
  • 1 x aubergine
  • 4 x schalottenlök (halverade på längden)

 

  • Låt grönsakerna svalna på bänken
  • Vrid över svartpeppar och gourmetsalt
  • Vänd i passlig mängd örtgremolata
  • Klipp över färska örter
  • Servera på buffé tillsammans med t.ex grillat.

 

Grillade gronsaker

Örtgremolata

 

  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl finskuren bladpersilja
  • Ett halvt dl finskuren oregano
  • Ett halvt dl finskuren basilika
  • 1 kinavitlök, finskuren
  • 3 dl olivolja
  • En nypa flingsalt

 

Riv skalet av citronerna i en skål, tillsätt de finskurna örterna och vitlöken, Häll i oljan i en stråle och rör ihop ingredienserna. Smaka av och ha i en nypa flingsalt. Håller sig i kylskåp i flera veckor.

 

Gremolata

 

Pinchos med ventrichina salami och fetaostkräm

 

Ca 2 cm:s baguette skivor grillas eller steks i torr stekpanna, toppas med ca 1 tsk fetaostkräm, samt en ihopsnurrad skiva ventrichina salami och färska bladskott.

Fetaostkräm

  • 100 g fetaost
  • 50 gram gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • saften av en halv citron
  • svartpeppar
  • ett litet knippe timjam

 

Vill man ha den slät kör man den i en kannmixer eller cutter, vill man ha den lite mer rustik så mosar man ihop allt med en gaffel. Fetaosten är i sig ganska salt så här lämnas salt bort.

 

DSC 0120

Jamon y manchego 

 

Grillad/stekt baguetteskiva toppas med en kryddig tomatsalsa, en skiva serranoskinka, samt en rejäl bit med spansk manchego ost.

Tomatsalsa

  • 4 färska plommontomater hackade
  • 2 vårlökar, tunt skivad
  • 1/2 röd chili hackad
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 saft från lime
  • salt
  • socker
  • svartpeppar
  • 4 msk olivolja

 

Blanda tomater, vitlök, salladslök, chili och hackad koriander och smaka av med lime, olivolja, salt, socker och peppar.
Låt stå och dra i rumstemperatur minst 30 minuter.

Jamon y manchego

Champinjones al ajillo 

  • 2 askar champinjoner färska, små, Dela dem om de är stora
  • 2 kinavitlökar, finhackade
  • 3 st bananschalottenlökar, skivade
  • 6 msk balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk smör
  • 4 msk olja
  • Flingsalt, vitpeppar
  • Bladersilja, finskuren

 

1. Värm stekpannan. Tillsätt olja och stek champinjonerna tills dom fått färg. Tillsätt vitlöken, löken och kryddorna.
2. Häll vinägern runt kanten av stekpannan, på så sätt ångar den mesta syran bort så det blir en väldigt aromatisk sötsur smak.
3. Tillsätt socker och till sist smöret. Vänd runt tillsammans med lite finskuren bladpersilja. Så var det klart!!

 

DSC 0118

 

Här kommer ännu en rad med bilder på övrigt vad vi gjorde på kursen, varsågod och inspireras! 

 

DSC 0110

DSC 0111

DSC 0114

DSC 0123

DSC 0126

DSC 0127

DSC 0129

 

// Jens 

onsdag 5 april 2017 - 22:51

Vårlistan!

Alla andra har väl redan gjort vårlistan, så kanske det är på tiden att jag kravlar mej upp ur min vinterdvala och inser att våren också är på intågande till Kuni! Även om vår gård fortsättningsvis ser mer ut som en vintervy i Sibirien. Men ja, här kommer listan! 

Mitt bästa vårtecken:

Månne int det är 2 kg grus per dag i hallen samt ständigt blöta utekläder i barnstorlekar! 

Låt som ger mig vårkänslor:

Oij, den var svår. Jag har inte så mycket starka känslor för musik och låtar, det är mera på den nivån att jag lyssnar på det som spelas. För att nämna en genre som ger mig sommarkänslor (tätt i följe efter våren ;) ) så måste jag töntigt nog säga svensk feelismusik, Lars Winnerbäck, Niklas Stömstedt osv. Man börjar bli gammal. 

Den här våren läser jag:

Inte mycket, satsar tiden på att vara utomhus eller kreativ istället! 

 

Mette


Inför våren längtar jag alltid efter:

Att grillsäsongen skall dra igång sådär riktigt på riktigt. Lite plockmat, lite grillat, lite Cava. Gaash. Hittade en Cavakork från ifjol när jag borstade av terassen idag. Blev lycklig i kroppen. 

 

cavakork

 

Min bästa våroutfit:

Bekväma fritidsskor, vandringsbyxor och en softshelljacka. Där har ni ett riktigt skogsmurremode från Kuni-Rölli. 


Mat som jag förknippar jag med våren:

Grillat nämnde jag visst redan. Våren för med sig morsdag, ser redan enomrt mycket fram emot morsdagsbuffen som jag brukar få fria händer att fixa. Ifjol var det lite anka, lite sparris, grillat kött samt en massa fräscha grönsaker. 

 

entrecote

13595988 10207611488298842 1972484260 n

13643778 10207611487178814 837171449 n

 

Våren doftar:

Fuktigt men fräscht, lite grönska i luften. Och så grill förstås. 


Om jag måste välja något dåligt med våren så säger jag:

Tangerade redan det i första punkten. Kubikvis med sand i hallen samt blöta och leriga utekläder. 

 

Våren för för oss med sig massvis med fester och kalas, vi har firat 60 år, 30 år, 31 år. På kommande är ännu 22 årskalas, dop på valborgsmässoafton, första maj och morsdag, det är bråda dagar och mycket gott skall inmundigas! Tyvärr även en begravning skall rymmas med också, men så ör väl livets gång. 

//Jens 

söndag 2 april 2017 - 22:25

Ingen vanlig dag...

För idag var det min 30-årsdag

Man kanske inte alltid firar jämna 30 år med så mycket buller och bång, och det gjorde inte jag heller idag, endast med familjen, syskon och närmaste släktingarna. 4 timmar intensivt firande räckte gott och väl för min del, man blir trött av att vara i centrum. Take-away pizza på det och middagen var fixad. 

5

 

Flera har frågar efter recept på den salta cheescaken med rostad serranoskinka som vi bjöd på. Så jag skall försöka dra mig till minnes, varsågoda! 

 

Botten:

200 pågens fullkornsskorpor
75 gram smör

 

Mixa till en slät massa, tryck ut i en 24 cm:s springform. Ställ i kallt. 

 

Fyllning ett 

400g färskost med soltorkad tomat

80 g röd pesto

1 dl creme frâiche

1 dl vispgrädde

3 blötlagda gelatinblad

Några stänk tabasco

Svartpeppar

Salt

 

Fyllning två 

400 g fräskost med gräslök

80 1/2 kruka färsk basilika

½ dl citronolja

½ dl vispgrädde

½ dl creme fraiche

3 blötlagda gelatinblad

Svartpeppar

Salt

 

Blanda fyllningarna i 2 skilda skålar, blanda allt utom grädden och gelatinet. Koka upp båda fyllningarnas grädde och sätt i det mjuka gelatinet. Häll halva mängden varm gelatingrädde i ena skålen, och andra halvan i andra skålen. Blanda båda fyllningarna väl. 

Fyll springformen i två lager med de två olika fyllningarna. Jämna ut massan med palett eller slickepott, låt stelna minst fyra timmar i kylskåp.

 

 

Deko

100 g lufttorkad skinka

10 körsbärstomater

120 g minimozzarellakulor

Färsk basilika  

50 g finhackad paprika

Svartpeppar

 

Rosta den lufttorkade skinkan i ugn, 175 grader och 8-10 minuter, låt svalna. Krossa den torkade skinkan till 2-3 cms bitar. Fördela alla dekoingredienser jämt över hela kakan, dra några varv nymalen svartpeppar över.

 

6 

Tack alla gäster som kom, tack för fina presenter. Tack också till alla de hundratals som gratulerat mig på facebook och instagram. Tack <3 

 

 

3

Tårtorna jag bjöd på var gräddtårtor. Sockerkaksbotten med en jordgubbsmousse och en pätkismousse som fyllning. Dekoration var lite i stilen gott plus gott är gott. Choklad, lakrits, pätkis och färska jordgubbar. 

 

7

Av allt fint jag fått, så ligger ändå detta mig närmast hjärtat. Ett riktigt hantverk, ett pärlhalsband av min solstråle Mette. 

 

Hur det känns att fylla 30? Det känns bra tycker jag. Har en fru som stått vid min sida i halva mitt liv, 3 underbara och friska barn, en rött hus med vita knutar och allt materiellt vad jag för tillfället behöver. Jag tycker jag hunnit med mycket bra redan i livet så jag är redo att ge mig in i 30 årsklubben. Wiihaa!

 

// Jens, som håller på att bli vuxen.  

 

söndag 12 mars 2017 - 09:21

2 Fiskare och en fråga.

Jag har varit över till Sverige. 

Till Umeå.

 

Med hela halva skaran av alla fina Sevendays bloggare. 2 års fest var det på agendan, och inte vilken 2-årsfest som helst, utan självaste Sevendays fyllde 2 år för några veckor sedan, och det firades nu med kryssning och shoppinghäng i Umeå. Mitt umeåfokus var till 100% inställt på mat, restauranger, kafeer och bagerier. Man kan ju inte äta räkmacka och kanelbulle på alla ställen, men jag ville bara strosa runt och kolla Umeås mat och fikautbud.

Och visst blir man förvånad. Positivt. Extremt fräscha grejjer i diskarna, rejäla utbud, fräscha saker, ofantligt mycket veganskt och vegetariskt. Trevlig service och fina lokaliteter. Känns som att dom är hästlängder före oss i Finland när det kommer till att fixa detdär lilla extra.

Dagen började med skumppafrukost på båten, Proseccon och sällskapet var bueno, och från frukostbuffen verkade alla hitta vad dom ville ha. Att kicka igång dagen med ett par glas skumvin i fina människors sällskap kan ju inte bara gå fel?

 

spara bild

Efter den lite över 4 timmar långa båtresan var vi alla nöjda att komma in till Umeå centrum. Jag och Michaela hängde med Uffe till fiskbutiken och restaurangen "Två fiskare". Tack Uffe för att du tog oss med hit, dom serverade precis den lunchen jag ville ha. 

 

tva fiskare

Uma

 

"DUÅ" delikatessbutik ligger i samma byggnad som bl.a Kulturbageriet och Fiskrestaurangen "Två fiskare". Mycket härlig byggnad med en skön atmosfär, rekommenderas starkt! 

 

Langos

Jag åt Langos med räkor, forellrom, lite färska örter och skott, samt några klickar smetana. Gudagott. 

 

fish and chips

Fish and chips. 

 

Kulturbageriet skylt

Kulturbageriet brod

Efter lunch gick jag via Kulturbageriet för att köpa hem lite gott bröd, en rustik fröbaguette och två kanelbullar importerade jag till Finland. 

 

En fråga till er: Svenskar är ju generellt sätt jättetrevliga (enligt mig), orkar man med det i längden som Finlandssvensk eller blir man måntro bara trött på deras kramgoa lynne? 

 

// Jens 

onsdag 22 februari 2017 - 22:16

God mat ?

God mat. 

Ja, hur kännetecknar du god mat? Vad krävs av en maträtt för att du skall kalla den "god"?

 

DSC 1016

DSC 0427

14012103 10207880105254098 751836205 n

Det är väl förstås lite svårt att förklara det kortfattat, men jag tänkte skriva ner vad jag själv tycker kännetecknar det. 

God mat är för mig mat gjord på fräscha råvaror med mycket smak, bra konsistens och fin färg. För just "gott" är tycker jag så mycket mer än bara vad du känner med munnen. God mat skall med andra ord stimulera mer än än bara smaklökarna, god mat skall ha rätt konisitens, rätt koktid eller stekgrad beroende på vad man tillreder. Färska fräscha råvaroror garanterar bra grundsmaker som man med hjälp av rätt tillagningsmetod och -tid och rätt smaksättning får en bra grund till rätten man tillreder.

13933456 10207880105574106 1000506243 n

13988710 10207880105294099 1770516304 n

13595988 10207611488298842 1972484260 n

13607763 10207611425457271 1448187144 n

13624680 10207611490178889 2073160772 n

 

 

En god rätt på en restaurang tycker jag skall ge dig något mer smakmässigt än vad man i lagar i hemmaköket. Biffen/fisken får absolut inte vara överstekt, tillbehören skall tillföra rätten något mer en "bukfylla" och såsen skall vara som pricken över i:et. När allt det sitter, och allt dessutom är varmt, då är rätten "god" i min mening. 

20150915 123110

20150909 221121

DSC 0086

Sen en benämning som jag på senare år har börjat använda mer är att mat och restaurangpriser är prisvärda. Med det menas att lunchen för 7,50€ som innehåller strimlad kål och burkpaprika på salladsbordet, en simpel skinkfrestelse som varm mat och en slät kaffekopp till dessert, kan vara riktigt prisvärt. Du har mao fått vad du betalat för. Och inget fel på strimlad kål och skinkfrestlse, det kan vara hur gott som helst, och framför allt riktigt prisvärt. Är du däremot på en lunchsallad på ett ställe med lite högre status där du för salladsportion betalar 13,90€, då behöver det inte alls vara prisvärt, men gott kan det ju vara iallafall.

 

DSC 0873

DSC 0294

 

Kommentera gärna, vad är god mat för er?

 

 

Kvällens flum, varsågoda // Jens  

torsdag 16 februari 2017 - 19:30

Julfest i Januari

Då man jobbar i en butik eller en restaurang får man bara ha förståelse med att November och December är de stressigaste och viktigaste månaderna försäljningsmässigt på året. På nästan de flesta restauranger jag jobbat så har man skjutit fram julfetsten och haft den i Januari eller till och med i Februari, vilket jag tycker är helt bra! 

Januari och Februari är lugnets tid, och då är det tycker jag mycket mer behagligt med en julfest i all sköns ro, dessutom passar det ofta bättre för alla inblandade. 

Nå. Det jag vill berätta om är ju förstås maten! Eftersom jag jobbar i en butik med ett härligt fokus på råvaror och kvalité så var det ett rent nöje att tillsammans med min kollega planera menyn. 

 

5 rätters julfestmeny:

Första förrätt: Klassiska vinkokta blåmusslor, med chilimajonnäs och Aromas surdegsbröd. 

 

musslor

 

Andra förrätt: Stekta kammusslor, avocado och chilipure, lime-emulsion, surdegscrostini och färska sockerärtor.

 

kammusslor3Bild: Josefin Herlin 

 

Första varmrätt: Smörstekt röding, potatis och fänkålspure, gräddig skaldjurssky, smörglaserade ärtor och kräftstjärtar.

 

roding3

Bild Josefin Herlin 

Andra varmrätt: Lammfile, fräs på sojabönor, morot och vårlök. Såsen är en rödvinsbaserad honungs och timjan-sky. 

 

lamm

Bild : Josefin Herlin 

Dessert: Aromas passionsmoussetårta. 

 

tarta

(Ursäkta den dåliga bilden, klockan var 00.12.....)

 

En trevlig julfest hade vi, med god mat, gott sällskap och roligt program. Att jag var hemma vid 5.00 tyder väl också lite på att det var en bra fest :) 

 

//Jens 

jens

Bild: Josefin Herlin

in action.  

 

onsdag 15 februari 2017 - 21:42

Så var dom 3.

Hej på er! 

Ni vet julafton, den som man går och väntar på i flera månader och sista tiden t.o.m har man en kalender för att hålla koll på hur länge det är kvar. Till sist kommer julafton, dagen som från morgon till kväll är något helt unikt. Sen kommer julaftons sista timmar och sen är det över. Vi va just med om julafton, fast inte alls egentligen. Något mycket bättre. Något vi väntat på i 8-9 månader, något som från och med nu för oss är helt unikt varje dag från morgon till kväll, något så fint som vårt tredje barn. 

Hand

Fatta, så små är babyfingrar <3

 

Jaa, när man sitter där i förlossningssalen som pappa kanske man kan känna en viss tillstymmelse av frustration. Ja menar, man är ju inte precis i fokus och kan inte hjälpa till med så mycket. Mest sitter man ju bara där. Men, det är väl precis så det ska vara också, så har ju moder natur bestämt. Och bara det att man är där, har jag nu 3 ggr fått uppleva och förstått hur viktigt det är. 

 

Jens 2Sagt ur min mun: "Det är så verkligt och naturligt att det blir helt overkligt". 

 

Någon förlossningsberättelse blir det då inte, bara en liten hälsing till er läsare där ut att vi blivit en till i huset, att alla mår bra och att vi tycker vårt lilla tillskott är det finaste som finns. 

Ja men tillbaka till förlossningsalen. Jag tror min fru möjligtvis är världsmästare på att föda barn. Inte kanske jag kan säga att det ser lätt ut, men bra har det gått. Alla 3 gånger. Och så kan jag inte sluta fascineras över barnmorskornas roll och yrke. Det måste väl vara bland det häftigaste som finns att få vara med och ta de nya små liven till världen? Tänk att jobba med det, att vara "den" som hjälper de små liven till den värld dom sen skall få leva i... Amazing.

 

Fotter

*Babyfötter *

 

Jag menar, att jag gör en  fin smörgåstårta på jobbet är rätt chillax om man sätter det i proportion till att vara hen som tar ditt barn till världen? All respekt i världen åt barnmorskor. 

 

Vandag

Medan storebror var på förskolan passade jag och Mette på och hänga på BB och tillsammans med Sofia och Noomi fira lite alla hjärtansdag. 

 

// "3 barns far under trettio" Jens. 

 

 

 

 

måndag 23 januari 2017 - 19:15

Sannan ruokakassi

 

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Sannan Ruokakassi

Sannan 1

 

Ja, även vi har denna vecka fått möjligheten att testa en matkasse, Sannan ruokakassi. Så vad är en matkasse då och vem är hon den där Sanna? Let me tell you. 

Sanna Lindroos, har under flera år jobbat med konceptet men under namnet Keittiökaveri, 2016 gick den svenska matkassejätten Linas matkasse in och investerade i hennes företag, Keittiökaveri bytte namn och är i dagens läge finska motsvarigheten till den stora succén Linas matkasse i Sverige. Sannan Ruokakssi är född. 

sannan 3


Sannan ruokakssi
erbjuder 4 olika kassar: Familjekasse för 4 personer, glutenfri familjekasse för 4 personer, snabbkassen för 2-4 personer samt en fruktkasse innehållande 3,5 kg frukter! Bekanta dig med menyer och kassarnas innehåll här.  

sannan 7

 


Så, en vanlig familjekasse för 4
har vi fått provat denna vecka. En välbalanserad bra meny innehållande rätter med lite olika ursprung och kryddningar. Kycklingnuggets med mangodipp, Nord-Afrikansk kycklinggryta, mozzarellagratinerad ugnskorv samt tagliatelle med räkor. Låter väl gott? Det råkade sig så att jag jobbat hela veckan så jag har själv inte haft möjlighet att tillreda recepten, utan min fru har fått stå i köket och testat recepten. 

 

Eftersom jag själv jobbar inom livsmedelsbranschen tyckte jag det var jätteroligt att få pröva kassen. Jag såg mycket fram emot att kritiskt få granska kassens innehåll, receptens nivå samt hur hela konceptet är uppbyggt med logistik, beställningssätt, sociala medier osv. Och jag blev inte besviken, på någon punkt. Kassarnas innehåll framkommer tydligt på deras snygga hemsida och att beställa sin egen kasse är på riktigt busenkelt, du fyller i ett formulär med lite addresser osv, sen är det bara att logga in och klicka hem den kassen du vill ha. Kassen får du till din dörr på måndag eftermiddag och i den finner du det du behöver till en hel veckas matlagning (bortsett från en del basvaror som man alltså själv skall se till att ha hemma, t.ex kryddor). 

 

Vill du testa? Its your lucky day. Använd koden "BFIG17" i kassan och få 8 euro rabatt på valfri kasse! 

 

sannan 2

 

Jag kan inte annat än rekomendera att även du testar kassen! De största fördelarna med kassen tycker vi som småbarnsfamilj är att halva jobbet är ju gjort, någon har tänkt ut maten, gjort tydliga och enkla recept och du får allt hem till din dörr. Portionerna och recepten var rejäla, så för en familj med 2 barn under skolåldern blev det mat över till matlåda nästa dag. Att råvarorna sedan är till stor del inhemska och håller väldigt hög kvalité är något som också för oss känns mycket viktigt. Fråga mig gärna om ni vill veta mera om hur vi upplevde kassen, jag svarar gärna på frågor här under i kommentarsfältet!  

 

 // Jens