söndag 12 mars 2017 - 09:21

2 Fiskare och en fråga.

Jag har varit över till Sverige. 

Till Umeå.

 

Med hela halva skaran av alla fina Sevendays bloggare. 2 års fest var det på agendan, och inte vilken 2-årsfest som helst, utan självaste Sevendays fyllde 2 år för några veckor sedan, och det firades nu med kryssning och shoppinghäng i Umeå. Mitt umeåfokus var till 100% inställt på mat, restauranger, kafeer och bagerier. Man kan ju inte äta räkmacka och kanelbulle på alla ställen, men jag ville bara strosa runt och kolla Umeås mat och fikautbud.

Och visst blir man förvånad. Positivt. Extremt fräscha grejjer i diskarna, rejäla utbud, fräscha saker, ofantligt mycket veganskt och vegetariskt. Trevlig service och fina lokaliteter. Känns som att dom är hästlängder före oss i Finland när det kommer till att fixa detdär lilla extra.

Dagen började med skumppafrukost på båten, Proseccon och sällskapet var bueno, och från frukostbuffen verkade alla hitta vad dom ville ha. Att kicka igång dagen med ett par glas skumvin i fina människors sällskap kan ju inte bara gå fel?

 

spara bild

Efter den lite över 4 timmar långa båtresan var vi alla nöjda att komma in till Umeå centrum. Jag och Michaela hängde med Uffe till fiskbutiken och restaurangen "Två fiskare". Tack Uffe för att du tog oss med hit, dom serverade precis den lunchen jag ville ha. 

 

tva fiskare

Uma

 

"DUÅ" delikatessbutik ligger i samma byggnad som bl.a Kulturbageriet och Fiskrestaurangen "Två fiskare". Mycket härlig byggnad med en skön atmosfär, rekommenderas starkt! 

 

Langos

Jag åt Langos med räkor, forellrom, lite färska örter och skott, samt några klickar smetana. Gudagott. 

 

fish and chips

Fish and chips. 

 

Kulturbageriet skylt

Kulturbageriet brod

Efter lunch gick jag via Kulturbageriet för att köpa hem lite gott bröd, en rustik fröbaguette och två kanelbullar importerade jag till Finland. 

 

En fråga till er: Svenskar är ju generellt sätt jättetrevliga (enligt mig), orkar man med det i längden som Finlandssvensk eller blir man måntro bara trött på deras kramgoa lynne? 

 

// Jens 

onsdag 22 februari 2017 - 22:16

God mat ?

God mat. 

Ja, hur kännetecknar du god mat? Vad krävs av en maträtt för att du skall kalla den "god"?

 

DSC 1016

DSC 0427

14012103 10207880105254098 751836205 n

Det är väl förstås lite svårt att förklara det kortfattat, men jag tänkte skriva ner vad jag själv tycker kännetecknar det. 

God mat är för mig mat gjord på fräscha råvaror med mycket smak, bra konsistens och fin färg. För just "gott" är tycker jag så mycket mer än bara vad du känner med munnen. God mat skall med andra ord stimulera mer än än bara smaklökarna, god mat skall ha rätt konisitens, rätt koktid eller stekgrad beroende på vad man tillreder. Färska fräscha råvaroror garanterar bra grundsmaker som man med hjälp av rätt tillagningsmetod och -tid och rätt smaksättning får en bra grund till rätten man tillreder.

13933456 10207880105574106 1000506243 n

13988710 10207880105294099 1770516304 n

13595988 10207611488298842 1972484260 n

13607763 10207611425457271 1448187144 n

13624680 10207611490178889 2073160772 n

 

 

En god rätt på en restaurang tycker jag skall ge dig något mer smakmässigt än vad man i lagar i hemmaköket. Biffen/fisken får absolut inte vara överstekt, tillbehören skall tillföra rätten något mer en "bukfylla" och såsen skall vara som pricken över i:et. När allt det sitter, och allt dessutom är varmt, då är rätten "god" i min mening. 

20150915 123110

20150909 221121

DSC 0086

Sen en benämning som jag på senare år har börjat använda mer är att mat och restaurangpriser är prisvärda. Med det menas att lunchen för 7,50€ som innehåller strimlad kål och burkpaprika på salladsbordet, en simpel skinkfrestelse som varm mat och en slät kaffekopp till dessert, kan vara riktigt prisvärt. Du har mao fått vad du betalat för. Och inget fel på strimlad kål och skinkfrestlse, det kan vara hur gott som helst, och framför allt riktigt prisvärt. Är du däremot på en lunchsallad på ett ställe med lite högre status där du för salladsportion betalar 13,90€, då behöver det inte alls vara prisvärt, men gott kan det ju vara iallafall.

 

DSC 0873

DSC 0294

 

Kommentera gärna, vad är god mat för er?

 

 

Kvällens flum, varsågoda // Jens  

torsdag 16 februari 2017 - 19:30

Julfest i Januari

Då man jobbar i en butik eller en restaurang får man bara ha förståelse med att November och December är de stressigaste och viktigaste månaderna försäljningsmässigt på året. På nästan de flesta restauranger jag jobbat så har man skjutit fram julfetsten och haft den i Januari eller till och med i Februari, vilket jag tycker är helt bra! 

Januari och Februari är lugnets tid, och då är det tycker jag mycket mer behagligt med en julfest i all sköns ro, dessutom passar det ofta bättre för alla inblandade. 

Nå. Det jag vill berätta om är ju förstås maten! Eftersom jag jobbar i en butik med ett härligt fokus på råvaror och kvalité så var det ett rent nöje att tillsammans med min kollega planera menyn. 

 

5 rätters julfestmeny:

Första förrätt: Klassiska vinkokta blåmusslor, med chilimajonnäs och Aromas surdegsbröd. 

 

musslor

 

Andra förrätt: Stekta kammusslor, avocado och chilipure, lime-emulsion, surdegscrostini och färska sockerärtor.

 

kammusslor3Bild: Josefin Herlin 

 

Första varmrätt: Smörstekt röding, potatis och fänkålspure, gräddig skaldjurssky, smörglaserade ärtor och kräftstjärtar.

 

roding3

Bild Josefin Herlin 

Andra varmrätt: Lammfile, fräs på sojabönor, morot och vårlök. Såsen är en rödvinsbaserad honungs och timjan-sky. 

 

lamm

Bild : Josefin Herlin 

Dessert: Aromas passionsmoussetårta. 

 

tarta

(Ursäkta den dåliga bilden, klockan var 00.12.....)

 

En trevlig julfest hade vi, med god mat, gott sällskap och roligt program. Att jag var hemma vid 5.00 tyder väl också lite på att det var en bra fest :) 

 

//Jens 

jens

Bild: Josefin Herlin

in action.  

 

onsdag 15 februari 2017 - 21:42

Så var dom 3.

Hej på er! 

Ni vet julafton, den som man går och väntar på i flera månader och sista tiden t.o.m har man en kalender för att hålla koll på hur länge det är kvar. Till sist kommer julafton, dagen som från morgon till kväll är något helt unikt. Sen kommer julaftons sista timmar och sen är det över. Vi va just med om julafton, fast inte alls egentligen. Något mycket bättre. Något vi väntat på i 8-9 månader, något som från och med nu för oss är helt unikt varje dag från morgon till kväll, något så fint som vårt tredje barn. 

Hand

Fatta, så små är babyfingrar <3

 

Jaa, när man sitter där i förlossningssalen som pappa kanske man kan känna en viss tillstymmelse av frustration. Ja menar, man är ju inte precis i fokus och kan inte hjälpa till med så mycket. Mest sitter man ju bara där. Men, det är väl precis så det ska vara också, så har ju moder natur bestämt. Och bara det att man är där, har jag nu 3 ggr fått uppleva och förstått hur viktigt det är. 

 

Jens 2Sagt ur min mun: "Det är så verkligt och naturligt att det blir helt overkligt". 

 

Någon förlossningsberättelse blir det då inte, bara en liten hälsing till er läsare där ut att vi blivit en till i huset, att alla mår bra och att vi tycker vårt lilla tillskott är det finaste som finns. 

Ja men tillbaka till förlossningsalen. Jag tror min fru möjligtvis är världsmästare på att föda barn. Inte kanske jag kan säga att det ser lätt ut, men bra har det gått. Alla 3 gånger. Och så kan jag inte sluta fascineras över barnmorskornas roll och yrke. Det måste väl vara bland det häftigaste som finns att få vara med och ta de nya små liven till världen? Tänk att jobba med det, att vara "den" som hjälper de små liven till den värld dom sen skall få leva i... Amazing.

 

Fotter

*Babyfötter *

 

Jag menar, att jag gör en  fin smörgåstårta på jobbet är rätt chillax om man sätter det i proportion till att vara hen som tar ditt barn till världen? All respekt i världen åt barnmorskor. 

 

Vandag

Medan storebror var på förskolan passade jag och Mette på och hänga på BB och tillsammans med Sofia och Noomi fira lite alla hjärtansdag. 

 

// "3 barns far under trettio" Jens. 

 

 

 

 

måndag 23 januari 2017 - 19:15

Sannan ruokakassi

 

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Sannan Ruokakassi

Sannan 1

 

Ja, även vi har denna vecka fått möjligheten att testa en matkasse, Sannan ruokakassi. Så vad är en matkasse då och vem är hon den där Sanna? Let me tell you. 

Sanna Lindroos, har under flera år jobbat med konceptet men under namnet Keittiökaveri, 2016 gick den svenska matkassejätten Linas matkasse in och investerade i hennes företag, Keittiökaveri bytte namn och är i dagens läge finska motsvarigheten till den stora succén Linas matkasse i Sverige. Sannan Ruokakssi är född. 

sannan 3


Sannan ruokakssi
erbjuder 4 olika kassar: Familjekasse för 4 personer, glutenfri familjekasse för 4 personer, snabbkassen för 2-4 personer samt en fruktkasse innehållande 3,5 kg frukter! Bekanta dig med menyer och kassarnas innehåll här.  

sannan 7

 


Så, en vanlig familjekasse för 4
har vi fått provat denna vecka. En välbalanserad bra meny innehållande rätter med lite olika ursprung och kryddningar. Kycklingnuggets med mangodipp, Nord-Afrikansk kycklinggryta, mozzarellagratinerad ugnskorv samt tagliatelle med räkor. Låter väl gott? Det råkade sig så att jag jobbat hela veckan så jag har själv inte haft möjlighet att tillreda recepten, utan min fru har fått stå i köket och testat recepten. 

 

Eftersom jag själv jobbar inom livsmedelsbranschen tyckte jag det var jätteroligt att få pröva kassen. Jag såg mycket fram emot att kritiskt få granska kassens innehåll, receptens nivå samt hur hela konceptet är uppbyggt med logistik, beställningssätt, sociala medier osv. Och jag blev inte besviken, på någon punkt. Kassarnas innehåll framkommer tydligt på deras snygga hemsida och att beställa sin egen kasse är på riktigt busenkelt, du fyller i ett formulär med lite addresser osv, sen är det bara att logga in och klicka hem den kassen du vill ha. Kassen får du till din dörr på måndag eftermiddag och i den finner du det du behöver till en hel veckas matlagning (bortsett från en del basvaror som man alltså själv skall se till att ha hemma, t.ex kryddor). 

 

Vill du testa? Its your lucky day. Använd koden "BFIG17" i kassan och få 8 euro rabatt på valfri kasse! 

 

sannan 2

 

Jag kan inte annat än rekomendera att även du testar kassen! De största fördelarna med kassen tycker vi som småbarnsfamilj är att halva jobbet är ju gjort, någon har tänkt ut maten, gjort tydliga och enkla recept och du får allt hem till din dörr. Portionerna och recepten var rejäla, så för en familj med 2 barn under skolåldern blev det mat över till matlåda nästa dag. Att råvarorna sedan är till stor del inhemska och håller väldigt hög kvalité är något som också för oss känns mycket viktigt. Fråga mig gärna om ni vill veta mera om hur vi upplevde kassen, jag svarar gärna på frågor här under i kommentarsfältet!  

 

 // Jens 

 

onsdag 4 januari 2017 - 09:00

Mattrender 2017

Året 2016 och dess mattrender är redan historia. Rätta mig om jag har fel, men visst är det "bowls", chia-produkter, glutenfritt och asiatiska nudelsoppor som ganska långt präglat Instagram konton och som poppat upp på pinterest? Men, nytt år och nya trender.

BBC Good Food har här listat 10 mattrender år 2017

 

  • Taco! 

Tacotrenden som vi sett redan 2016 fortsätter, starkt! Den klassiska tacon eller burriton i all ära men trendigt är mycket grönsaker och välgjorda exlusiva fyllningar. På Instagram kan man se allt mellan hummer och löjröm som fyllningar. Färska örter såsom koriander och exotiska blad syns ofta

  • Låg- och alkoholfria drinkar. 

Inte allt förvånansvärt. I takt med att smaksatta vatten och andra hälsodrycker blir vanligare så är det nog definitivt också så att nattlivsrestaurangernas utbud också får se ett av att utveklas med mera lågsockrade och alkoholfria alternativ. 

  • Sjöväxter. 

Tång och alger har varit trendigt redan 2016, och trenden verkar fortsätta. Speciellt i veganska och vegetariska rätter kommer dessa havets blad och växter stark. 

  • Pickla och fermentera. 

Back to basics! And i like it! Härligt att det blir trendigt att grava, fermentera, syra, confitera, luta och torka livsmedel igen! Vi lär säkert få se en massa recept på mjöksyrade kålbitar i form av koreanska kimchin samt andra syrade grönsaker. Egen lutade lutfisk, kanske det är 2017:s julmatstrend? 

  • Zero waste

Några stora livsmedelsföretag har redan hakat på och försöker så långt det går att använda så mycket av råvaran, tvättvatten, skal etc som möjligt. Precis som BBC Good Food skriver ligger vi i världen långt efter och oerhört mycket användbara restprodukter blir till avfall eller t.o.m problemavfall. 

  • Estetik. 

Etniskt har varit ledordet, 2017 är det estetiskt. Vi är vad vi äter, och vi vill berätta vem vi är. Aldrig förr har det postats så mycket bilder på mat som det görs idag. Vi kommer att lägga mera vikt vid hur mat läggs fram och upplevs. 

 

IMG 0289

  • Teknologi. 

Sous-vide, eget småskaligt kafferosteri, ugnar som stys via en app, vattenkranar som ger dig kokande vatten, kylskåp men inbyggda kameror etc. Av teknologin är vissa redan beprövade, men väntas få en rejäl skjuts fr.o.m 2017. Vi får se! 

  • Insekter. 

Politiskt korrekta proteinkällor. Insekter på matbordet. Jag är inte helt övertygade om att vi är där ännu, åtminstone inte i norden. Köttbullar is the shit här ännu! 

 

15879222 10209090751079487 154790189 n

  • Portugisisk mat. 

Vet jag nog inte mycket om. Mycket medelhavsinpirerade rätter och exotiska men välkända kryddor såsom saffran, vanilj, kanel, piri-piri osv är kännspakt för det portugisiska köket. 

 

DSC 0086

DSC 0090

 

  • Hälsosamma snacks. 

Jag tycker det känns som att denhär trenden hängt med i flera år. Man vill helt enkelt ha något hälsosammare än en chokladstång att äta på tåget. Alternativa måltidslösningar med högra hälsofaktor,  lägre sockerhalt och med rikligt med protein. Jag tror fortfarande chokladstången är det populärare alternativet 2017, om än inte trendigare. 

 

 

// Jens 

tisdag 3 januari 2017 - 22:41

Pinchos, tapas, kanapéer

Vet ni, jag skall hålla kurs! 

Ja, så är det. Korsholms vuxeninstitut kontaktade mig för en tid sedan och ville att jag håller en kurs i vår inom matlagning. "Jaaa-a" vad tänkte ni för tema var min första fråga. 

-Pinchos, tapas och kanapéer hade vi tänkt, eller om jag själv har något förlsag, sa damen i luren.

Temat passar mig utomordentligt bra, spanska tapasrätter, småplock och pinchosar ligger mig nära hjärtat så det lär nog bli bra. 

DSC 0037

DSC 0048

IMG 0284

Såhär lyder kursbeskrivningen: 

"Vi lagar vacker och läcker plockmat för vårens fester. Du får mängder av tips på goda och lyxiga munsbitar att sätta fram på en festlig buffé." Låter väl spännande? Från och med imorgon går det att anmäla sig!

 

Välkommen på kurs! // Jens 

 

 

fredag 23 december 2016 - 10:00

Rustik hovmästarsås

Jag skrev igår om rostbiffen och att det är en av mina "musthave" på jul bordet. Men, en annan sak som kanske är ännu mer måste efter lite omtanke så är väl ändå gravlaxen? Det finns många recept och åsikter om hur laxen skall gravas, hur mycket salt kontra socker man skall ha, om man skall använda svart eller vitpeppar. Och, skall gravlaxen smaksättas något utöver den obligatoriska dillen? Hur länge skall den gravas.....Gäsp.

Hur som helst, än hur du smaksatt din gravlax så tycker jag en god hovmästarsås är kronan på verket. Lite söt, lite salt och lite stark. Gravlaxen borde redan vara på gravning vid dethär laget, men hovmästarsåsen hinner du ännu fixa, här bjuder jag på mitt recept på en hovmästarsås med lite högre syra och med en lite rostad karaktär av hela senapsfrön, varsågoda! 

 

Hovmastarsas

 

Rustik hovmästarsås


Hovmästarsås med hög syra och en intressant krispighet från de rostade senapsfröna. Och mycket dill.

 

  • 2 msk senapsfrön
  • 3 msk sötstark senap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vit vinäger
  • 2 dl rapsolja
  • Svartpeppar
  • 1 kruka färsk dill

 

Rosta senapsfröna i en torr het stekpanna, håll stekpannan i rörelse hela tiden, annars kommer fröna att ”poppa” bort ur stekpannan. Blanda senap, salt, svartpeppar och vinäger i en ren skål, blanda om. Häll nu i rapsoljan i en tunn stråle under ständig vispning, såsen tjocknar och får en majonnäsliknande konsistens. När senapsfröna svalnat, blanda ner dem tillsammans med en kruka finhackad dill. Smaka av med salt, vinäger och peppar om det behövs.

 

//Jens

 

 

torsdag 22 december 2016 - 20:42

Rostbiff med julrub

1000 och en saker, ungefär så mycket hör väl julbordet till. Och alla har vi våra favoriter om än det må vara inläggningarna, skinkan, lutfisken eller köttbullarna. Jag har själv svårt att utse någon riktig favorit på julbordet, ja vill ju liksom ha hela kakan!

Men en sak som jag gärna ser på julbordet, är en rosastekt kryddig rostbiff, gärna med någon söt-salt marmeladgrej till. Ni som prenumererar på Vasabladet eller ÖT har kanske redan kikat mina recept, eller? Här kommer iallafall två av recepten som jag så gärna delar med mig av, varsågoda! 

 

Rostbiff med Julrub


ca 1 kg rostbiff


Rub:

  • 1 msk senapsfrön
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 20 hela nejlikor
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 2 krm kanel


Dag 1:
Krossa alla kryddorna i en mortel.
Torka rostbiffen torr, fördela rubben över hela rostbiffen och gnid in kryddorna i köttet. Ställ i kallt i minst 12 timmar.


Dag 2:
Ta fram rostbiffen och låt vila i rumstemperatur en halv timme, stek sedan rostbiffen i 120 gradig ugn tills önskad innertemperatur uppnåtts, för rosastekt rekommenderas 58-60 grader innertemperatur i stekens kärna. Låt kallna och skär i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med rödlökssirapen eller med rökt pepparrotsmajonnäs.

 

Rostbiff 2

 

Rödlökssirap med lingon


Passar utmärkt till t.ex. kraftigare mögelostar, rosastekt rostbiff och med kalkon.

 

  • 2 rödlökar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl rödvin
  • 20 hela nejlikor
  • 5 korn svartpeppar
  • 1,5 dl frysta lingon
  • Salt


Börja med att skala och finskära rödlökarna till små tärningar. Krossa nejlikorna och svartpepparn i en mortel. Smält sockret i stekpanna, ha i den finskurna rödlöken samt kryddorna och låt allt karamelliseras hastigt. Slå på vatten, rödvinet och halva mängden utav lingonen. Låt allt småputtra i stekpannan tills nästan all vätska kokat bort och hopkoket fått sirapskonsistens. Dra av plattan och tillsätt resten av lingonen. Låt svalna och sätt på väl rengjorda burkar.

 

Rodlokssirap

 

// Jens 

onsdag 30 november 2016 - 10:00

Behind the scenes

Ja, som hobbyfotograf får man fixa sin egen "DIY" studio. 

bild 6

bild 7

Mitt enkla knep när jag fotograferar mat är att jag bär ut allt i dagsljus och fotograferar där. På en vit skiva som lämnat från då vi byggde huset. 

Det var det enda jag hade på hjärtat idag. 

 

// Jens