tisdag 3 januari 2017 - 22:41

Pinchos, tapas, kanapéer

Vet ni, jag skall hålla kurs! 

Ja, så är det. Korsholms vuxeninstitut kontaktade mig för en tid sedan och ville att jag håller en kurs i vår inom matlagning. "Jaaa-a" vad tänkte ni för tema var min första fråga. 

-Pinchos, tapas och kanapéer hade vi tänkt, eller om jag själv har något förlsag, sa damen i luren.

Temat passar mig utomordentligt bra, spanska tapasrätter, småplock och pinchosar ligger mig nära hjärtat så det lär nog bli bra. 

DSC 0037

DSC 0048

IMG 0284

Såhär lyder kursbeskrivningen: 

"Vi lagar vacker och läcker plockmat för vårens fester. Du får mängder av tips på goda och lyxiga munsbitar att sätta fram på en festlig buffé." Låter väl spännande? Från och med imorgon går det att anmäla sig!

 

Välkommen på kurs! // Jens 

 

 

fredag 23 december 2016 - 10:00

Rustik hovmästarsås

Jag skrev igår om rostbiffen och att det är en av mina "musthave" på jul bordet. Men, en annan sak som kanske är ännu mer måste efter lite omtanke så är väl ändå gravlaxen? Det finns många recept och åsikter om hur laxen skall gravas, hur mycket salt kontra socker man skall ha, om man skall använda svart eller vitpeppar. Och, skall gravlaxen smaksättas något utöver den obligatoriska dillen? Hur länge skall den gravas.....Gäsp.

Hur som helst, än hur du smaksatt din gravlax så tycker jag en god hovmästarsås är kronan på verket. Lite söt, lite salt och lite stark. Gravlaxen borde redan vara på gravning vid dethär laget, men hovmästarsåsen hinner du ännu fixa, här bjuder jag på mitt recept på en hovmästarsås med lite högre syra och med en lite rostad karaktär av hela senapsfrön, varsågoda! 

 

Hovmastarsas

 

Rustik hovmästarsås


Hovmästarsås med hög syra och en intressant krispighet från de rostade senapsfröna. Och mycket dill.

 

  • 2 msk senapsfrön
  • 3 msk sötstark senap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vit vinäger
  • 2 dl rapsolja
  • Svartpeppar
  • 1 kruka färsk dill

 

Rosta senapsfröna i en torr het stekpanna, håll stekpannan i rörelse hela tiden, annars kommer fröna att ”poppa” bort ur stekpannan. Blanda senap, salt, svartpeppar och vinäger i en ren skål, blanda om. Häll nu i rapsoljan i en tunn stråle under ständig vispning, såsen tjocknar och får en majonnäsliknande konsistens. När senapsfröna svalnat, blanda ner dem tillsammans med en kruka finhackad dill. Smaka av med salt, vinäger och peppar om det behövs.

 

//Jens

 

 

torsdag 22 december 2016 - 20:42

Rostbiff med julrub

1000 och en saker, ungefär så mycket hör väl julbordet till. Och alla har vi våra favoriter om än det må vara inläggningarna, skinkan, lutfisken eller köttbullarna. Jag har själv svårt att utse någon riktig favorit på julbordet, ja vill ju liksom ha hela kakan!

Men en sak som jag gärna ser på julbordet, är en rosastekt kryddig rostbiff, gärna med någon söt-salt marmeladgrej till. Ni som prenumererar på Vasabladet eller ÖT har kanske redan kikat mina recept, eller? Här kommer iallafall två av recepten som jag så gärna delar med mig av, varsågoda! 

 

Rostbiff med Julrub


ca 1 kg rostbiff


Rub:

  • 1 msk senapsfrön
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 20 hela nejlikor
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 2 krm kanel


Dag 1:
Krossa alla kryddorna i en mortel.
Torka rostbiffen torr, fördela rubben över hela rostbiffen och gnid in kryddorna i köttet. Ställ i kallt i minst 12 timmar.


Dag 2:
Ta fram rostbiffen och låt vila i rumstemperatur en halv timme, stek sedan rostbiffen i 120 gradig ugn tills önskad innertemperatur uppnåtts, för rosastekt rekommenderas 58-60 grader innertemperatur i stekens kärna. Låt kallna och skär i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med rödlökssirapen eller med rökt pepparrotsmajonnäs.

 

Rostbiff 2

 

Rödlökssirap med lingon


Passar utmärkt till t.ex. kraftigare mögelostar, rosastekt rostbiff och med kalkon.

 

  • 2 rödlökar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl rödvin
  • 20 hela nejlikor
  • 5 korn svartpeppar
  • 1,5 dl frysta lingon
  • Salt


Börja med att skala och finskära rödlökarna till små tärningar. Krossa nejlikorna och svartpepparn i en mortel. Smält sockret i stekpanna, ha i den finskurna rödlöken samt kryddorna och låt allt karamelliseras hastigt. Slå på vatten, rödvinet och halva mängden utav lingonen. Låt allt småputtra i stekpannan tills nästan all vätska kokat bort och hopkoket fått sirapskonsistens. Dra av plattan och tillsätt resten av lingonen. Låt svalna och sätt på väl rengjorda burkar.

 

Rodlokssirap

 

// Jens 

onsdag 30 november 2016 - 10:00

Behind the scenes

Ja, som hobbyfotograf får man fixa sin egen "DIY" studio. 

bild 6

bild 7

Mitt enkla knep när jag fotograferar mat är att jag bär ut allt i dagsljus och fotograferar där. På en vit skiva som lämnat från då vi byggde huset. 

Det var det enda jag hade på hjärtat idag. 

 

// Jens 

 

tisdag 29 november 2016 - 20:43

Smått och salt x3

När vänner och bekanta kommer över på besök vill man ju självklart bjuda på något smått och gott. Det söta är ofta rätt enkelt fixat, butikshyllorna är ju fyllda med både bakverk, kex och annat om man inte själv hinner baka. Vill man däremot bjuda på något salt så finns det kanske inte alltid lika bra alternativ till hands. 

Jag kollade genom lite bilder på telefonen och tänker här bjuda på några rätt lätt fixade små saltbitar, som inte kräver alltför mycket tid och planering, varsågoda! 

 

Tortillarulle med nötkött och hoisinsås

 

bild 1

bild 2

 

Du behöver: 

  • Stora mjuka tortillaplättar
  • Grovt strimlade färska grönsaker
  • Issallad
  • Cremé frâiche
  • 1-2 nöt ytterfilebiffar
  • Hoisinsås

 

Du gör såhär: 

Bre ut ca 1 msk cremé frâiche på några mjuka tortillas. Ha på lite färsk strimlade grönsaker, t.ex morot, gurka, paprika och varför inte mango även om det är en frukt. Stek 2 biffar medium i en stekpanna medan du pynjar på med de andra fyllningarna, toppa grönsakerna med några strimlor av den stekta biffen, sallad och hoisinsås. Dra ett varv med pepparkvarn och ha på lite flingsalt. Rulla ihop, trä på coktailstickor och bjud!

 

  • Alla gånger trevligare än karelsk pirog med äggsmör....

 

Kallröktlax toast

 

bild 3

Du behöver: 

  • Malaxlimpa
  • Smör
  • Kallrökt lax
  • Cremé frâiche
  • Rödlök
  • Dill 
  • Lime

 

Du gör såhär: 

Rör ihop en röra av kallrökt lax, cremé frâiche, dill och rödlök. Stek skivor av malaxlimpa i smör, toppa med laxröran och en skiva kallrökt lax, dekorera med fint skuren dill, rödlök och en klyfta lime.

 

  • Alla gånger trevligare än laxpastejer ur frydisken... 

 

Croque monsieur

 

bild 4

Du behöver: 

  • Ljust bröd, gärna surdegsbröd
  • Smör
  • Dijonsenap
  • God, rökt skinka
  • En kraftig ost, t.ex präst eller gruyere
  • Mogen tomat

 

Du gör såhär:

Skär brödet i ca 1,5-2 cms:s skivor. Bre rumstempererat smör och dijonsenap på brödskivorna. Ha på en rejäl skiva rökt skinka, några skivor av färsk tomat, dra på lite svartpeppar och täck hela brödskivan med ost. Gratinera i 225 C gradig ugn tills brödet blivit ordentligt rostat och osten fått lite färg. Skär i mindre bitar och servera ljumma. 

 

  • Alla gånger låter varma smörgåsar så mycket godare på franska... 

 

 

Tack // Jens 

 

bild 5

 

 

 

 

torsdag 17 november 2016 - 22:15

"The Freak" lista

Hej på er bloggvänner! Jag tänkte ta och avbryta denna bloggtystnad med en lista jag hittade på nätet, håll i er!

1. Har du ett namn som bara din familj kallar dig?

Mmm.... Jebben brukar jag kallas av min fru, ibland t.o.m Jebson. Mitt namn är väl så pass kort och enkelt så det behövs inte några desto fler smeknamn eller förkortningar. 

 

Jens


2. Har du någon ovanlig/konstig vana?

Ja. Julgranar. Dethär är möjligtvis snudd på sjukt. Då jag t.ex kör bil eller bara är och går i skogen så måste jag i mitt inre utvärdera alla ca 2 meter stora granar som jag ser i skogen, jag får själaro först när ja avgjort om granen i fråga är en lämplig julgran eller inte. Ingen skillnad heller om det är vår, sommar, höst eller vinter. Borde jag söka hjälp?

 

 

Skarmklipp
Nummer 2 och 4 kunde gå...

 

3. Har du några konstiga fobier?

Njäe, inte egentligen. Jag brukar säga att jag inte är speciellt rädd för saker, jag går alltså inte runt och är rädd för att saker skall hända mig eller någon annan. Kan inte påstå att jag har någon fobi. 


4. Vilken sång älskar du i hemlighet och sjunger när ingen hör?

Svenska überklitschiga låtar som "Stockholm i mitt hjärta" och "Du är min man" Obehagligt, men sant. Ibland kanske man bara borde vara tyst. 


5. Vad stör du dig på hos andra?

Så lite som möjligt försöker jag störa mig på, alla är vi olika individer med våra egna egenheter. Låt det så vara! Men måste jag nämna något så kanske riktigt deep-skit talk, när liksom inget är bra med en människa och man enbart fokuserar på det negativa.


6. Har du några nervösa vanor/ vad gör du när du blir nervös?

Går på toaletten. Blir rödbrusig i ansiktet. Tar en till kopp kaffe. 

 
7. Vilken sida av sängen sover du på?

På vänstersida, närmare fönstret och längre från dörren. 


8. Vad var ditt fösta gosedjur och vad hette det?

Fråga mig vad som helst om åren före jag fyllde 15, och jag kommer inte ihåg det. Min fru brukar fascineras över hur jag kan ha noll minne av vad jag hade för skolväska och penal då jag började lågstadie. 10, max 15 år, ungefär så långt tillbaka kommer jag ihåg dylika detaljer. 

 

9. Har du något som du ofta säger åt andra att göra men aldrig gör det själv?

Ja, att man ska passa på och träna när man är ledig.

 

15086932 10208671192830793 410356521 n

En gång passade jag på och tränade när jag var ledig dock, då gick det såhär. 

 

10. Vilket håll står du åt i duschen?

Jag dansar i vals-och-schottiscirklar till "Stockholm i mitt hjärta"!


11. Vilken är din favoritmat som är "dåligt" men du älskar att äta det iaf?

Detta är absolut hamburgaren. Hemgjorda, från byagrillen eller från någon av de stora smått obehagliga kedjorna. Fulltryckt med majonnäs, bacon och ost eller bröd+biff i sin enkelhet. Allt funkar, en burgare är alltid en burgare. 

 

Burgare

 

Med iskall mjölk. Ouh. 

 

Tack för mig // Jens 

 

tisdag 25 oktober 2016 - 21:03

När det skaver.

Det skaver på hälsofronten för många nu i höstmörkret känns det som. Jag tänker förstås på utmattningar och utbrändheter som man läser och hör om. Det är synd och varje utmattning/utbrändhet har sin egen story, storyn som ingen kanske ens känner till före man själv eller någon annan hjälper en att bena ut den. 

Jag är ingen expert, verkligen inte. Jag har ett par gånger själv känt att jag står farligt nära en gräns till att någon utmattningsdiagnos faller över mig. Men, det har hittills som tur är varit falska alarm, och saker jag haft förmåga att ändra på. Men, jag har senaste veckorna funderat mycket på hur jag själv lärt mig hantera stress och att ha tagit mig vatten över huvudet. 

 

1.

Omge dig med bra människor.

 Men till viss måtta. Jag är själv en social varelse och umgås gärna, men när man kör på i hårt tempo som man gör i perioder i livet, då är också umgänge något som både kräver att du är närvarande och visar ödmjukhet. Umgänge både tar och ger energi. För mig är bra människor nästan i huvudsak våra familjer och närmsta vännerna. 

 

2. 

Undvik debatter.

 Inte helt, men undvik att ge dig in i argumentationer och debatter om det inte är en väldig hjärtesak för dig. Acceptera en tönts åsikt, och inse förnöjt bara att du just var med om en idiotförklaring. Sätt inte energi på onödiga debatter och träsmakade argumentationer. Viktigast är väl att man vet var man själv står, man kan inte lära hela världen folkvett.

 

3.

Vila.

 Skippa dendär kaffen på stan med en vän, simturen som du tycker du måste hinna med, eller att måla de där sista brädorna på huset. Ta dig tid att vila, och planera in tid för vila. Detta är jag personligen ännu för dålig på; sover för lite och här stundvis onödigt många järn i elden. 

 

4. 

Låt inte andras problem bli ditt problem.

 Kan vara lättare sagt än gjort. Problem, och sånt som händer ut i världen, i din kompiskrets och för bekanta. Det är en grym värld vi lever i, det får man bara inse förr eller senare, och fast hur man vill så kan man inte hjälpa allt och alla. Och att hela tiden sätta sig in i andras besvär och problem, det om något är en riktig energitjuv. Här gäller väl sunt förnuft, liksom i de flesta fall. Om du tycker dig bli överöst av problem, börja med att stänga av nyhetsflödet, åtminstone på sociala medier.

 

5.  

Älska din familj och dina närmaste.

Och gör saker tillsammans med dem, umgås. Gärna saker som inte kostar pengar och som ger dig frisk luft. Lätt ger dyra aktiviteter skuldkänslor och oro över pengar. Enkla saker som Oboy i en termos och äppelbitar i en liten ask, ut i naturen och känn havets bris eller skogens lugn.  

 

6. Ät gott.

Tillsammans med bra människor. 

 

Kram // Jens 

 

DSC 0584

DSC 0825

DSC 0883

DSC 0587

IMG 0273

IMG 0284

1622195 10203343585803947 2705266016375784116 n

 

 

 

onsdag 19 oktober 2016 - 22:29

När man tager vad man haver.

Fick sån otrolig lust att fixa någon nätt liten kvällsbit åt oss ikväll. Förutsättningarna var inte höga, kylskåpet gapar tomt (vi veckohandlar ofta på torsdagar) så kreativiteten fick verkligen flöda. 

Jag kom på att vi ännu i landet ute på gården har små späda morötter, frågan var bara om dom klarat nattfrosten... Morötterna var precis lika små och fina som senast jag tog av dem. Sen då? Morötter i all ära, men vad till?

 

morot 3

 

Hittade en liten bit skinka från Herrgårds, en gräddfilsburk, färsk persilja och skåpmåstet leksands brungräddat. Så det blev en liten kreation med smör- och muscovado glaserade morötter, varmt persiljesmör, rostad skinka samt gräddfil med en dunst citronolja och salt i. 

 

morot 4

Gott blev det, och rätt snyggt tycker jag // Jens 

 

tisdag 11 oktober 2016 - 21:38

Köttskola

Hej på er matvänner! 

Det är mycket prat nu om rawfood, vegan- och olika vegetariankoster, både här på Sevendays och för övrigt i bloggvärlden. Jag tycker det är en bra sak, som jag skrivit tidigare så är jag väldigt öppensinnad då det kommer till mat. Jag äter gärna vällagad och smakrik mat, tar gärna in influenser från här och där, må det då innehålla kött, fisk, fågel, insekter eller enbart grönsaker! Lever lite efter filosofin att man måste ju testa för att veta. 

Men, för oss som valt att inom matlagningen äta och använda köttprodukter, er tänkte jag tipsa lite om olika styckningsdelar. För att börja någonstans så tror jag tror att det är bäst att jag börjar med styckningsdelar från nöt. Här kommer jag att presentera några olika delar, samt ge lite tips på tillagning.

Bör väl framhålla att jag inte heller besitter någon enorm vetskap eller spetskunskap inom ämnet. Men med att vara intresserad och att våga testa så räcker långt, och misslyckas man så är det bara att göra på ett annat bättre sätt nästa gång. Okej?

Inner- och ytterfilé så känner de flesta till, så dom hoppar jag över. Likaså Entrecôte. Entrecôte har jag förresten lyft till skyarna redan tidigare i ett inlägg, det kan du läsa HÄR.

IMG 0298

Flankstek:

Flanksteken sitter i princip i ljumsken på djuret. Flanksteken styckas ut ur sidan på djurets baksida, ur den såkallade "kållappen" Flanksteken har grova trädiga fibrer, flanksteken kan därför med fördel marineras, alternativt så skär man tunna skivor över muskelfibrerna efter att man tillrett den långsmala köttbiten. Flanksteken passar ypperligt att grilla, många hängivna grillfantaster framhåller att flanksteken är en av de godaste bitarna på hela nötdjuret. Flankstek passar även bra i wok, var noga med att skära tvärs över muskelfibrerna bara. 

FlankstekBildkälla: www.svensktkött.se

 

Högrev:

Hittas i våra butiker under benämningen "framrygg" eller "etuselkä". Och det är just det vad det är, främre delen av ryggen på djuret. Högrev sitter framför "Entrecôten, ur högrev kan man också stycka ut en detalj som heter "högrevshjärta". Men, högrev. Högrev har en rätt hög fetthalt, kring  15%, detta gör at högrev passar utmärkt att göra långkok på, ledorden är länge och på lägre temperatur. I gryta eller soppa passar högrev ypperligt. Färs av högrev blir mycket smakrik och aningen fetare än "vanlig" färs. Saftiga hamburgare görs alltsomoftast utav grovmalen färs på högrev.

 

 

Hogrev

Bildkälla: www.scan.se

Picanha:

Picanha, prövade jag själv att grilla för första gången i somras, och vilken dunderhit det var! Picanha, eller rotbiffslock, är rostbiffen där man lämnat kvar fettkappan ovanpå självaste steken, en riktigt mör, fin och smakrik styckningsdetalj. Detta är en riktig klassiker och absoluta måstet på en Brasiliansk grillafton! Tackvare att fettet sitter kvar ovanpå självaste steken så får man ett ycket saftigt slutresultat. Picanhan har rätt kraftiga fibrer, så skiva steken rätt tunt efter att den grillats till medium/medium+. Kan även användas i långkok till grytor eller som sådan. 

Picanhan sitter högt uppe bakpå djuret, just framför svansroten. 

 

Picanha

Bildkälla: www.picanha.se

 

Så, låt grillen stå fram även under vinterhalvåret, visst finns det hur mycket gott som helst att grilla? 

 

//Jens 

torsdag 29 september 2016 - 10:00

Recept i dagstidningen

Idag är det igen min tur, min tur att bjuda er och alla Vasabladets och ÖT:s läsare på en späckfylld matsida. Denna gång ville jag fokusera på tillbehör, såser, röror och sånt!  För er som inte får tidningen i er postlåda, här kommer lite godbitar fran matsidan, samt lite inspirerande bilder, varsågoda! 

I Sydösterbotten finns det ett utryck, ”he je soasin som jäär e”. Fritt översatt till svenska blir det att det är såsen som är det viktigaste. Och visst, ta biff, fisk, kyckling, vilt eller fast spröda små grönsaker, alla dessa kräver sina tillbehör. En god sås, visst?
Men jag tycker inte att en sås alltid behöver vara varm, en god grillbiff äter jag gärna med en kall syrlig majonnäs- eller gräddfilsbottnad sås. Eller en nystekt laxmedaljong, till den tar jag gärna någon form av mousse eller varför inte ett vispat kryddsmör.

 

Roka paprika

Rokt paprika 2

Rökt paprika salsa, 1 sats

Jag har i receptet använt elrökugn där man tillsätter rökspån. Paprikorna går att röka i rökpåse eller i vanlig rökugn också, men tiden kan behöva justeras.

  • 2 spetspaprikor
  • Salt, socker
  • 1 dl blötlagd rökspån

 

Dela paprikorna på längden, strö över en nypa socker och salt. Placera rökspånen på den nedre plåten i din elrökugn, rök paprikorna i ca 20-25 minuter, tills dom mjuknat helt. Skrapa efter rökningen bort fröna ur paprikorna, låt svalna.

 

  • 2 rökta spetspaprikor
  • 2 mogna tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk citronolja
  • 1 msk ljus vinäger
  • 1 msk tomatpure
  • 1 tsk socker
  • 1 knippe färsk oregano
  • Salt, svartpeppar

 

Skär de rökta parikorna  och den urkråmade tomaten till små tärningar. Finskär vitlöken och den färska oreganon. Blanda alla ingredienser i en skåll, rör med sked tills röran mjuknar och allt är väl blandat.

Röran kan serveras med grillat kött eller fisk, eller som på bilden som en klick ovanpå en bit crostini tillsammans med brieost och lufttorkad skinka.mmans med brieost och lufttorkad skinka.

 

Skaldjurshollandaise, 6 portioner

  • 60 g räk- och kräftskal
  • 1 liten gul lök, finskuren
  • 1 kvist dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rypsolja
  • Saft av en citron
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk hummerfond.
  • 2 äggulor
  • 400 g smält smör
  • Ett halvt knippe dill, finskuren
  • Salt, vitpeppar

 

Fräs i olja räk- och kräftskalen tillsammans med lök, vitlök. Tillsätt dill, citronsaft,hummerfond,  vitt vin och vatten. Koka under lock i ca 5 minuter, koka sen ytterligare utan lock i ca 15 minuter, tills ca 0,5 dl vätska återstår, sila av och ta tillvara lagen. Detta är grunden till  hollandaisen.

Tillred såsen i vattenbad: placera en liten kastrull i hett vatten inuti en större kastrull. Vispa nu  äggulor samt den reducerade lagen tills du har en jämn tjock och fluffig såsbotten.  Häll under ständig vispning i det smälta smöret i tunn stråle. Häll inte i bottensatsen av smöret.  Smaka av den fluffiga såsen med salt, vitpeppar och finskuren dill.

Skaldjurshollandaise

Servera till nystekt fisk tillsammans med några kräftstjärtar.  

 

//Jens