God mat ?

onsdag 22 februari 2017 - 22:16 | 7 Kommentarer

God mat. 

Ja, hur kännetecknar du god mat? Vad krävs av en maträtt för att du skall kalla den "god"?

 

DSC 1016

DSC 0427

14012103 10207880105254098 751836205 n

Det är väl förstås lite svårt att förklara det kortfattat, men jag tänkte skriva ner vad jag själv tycker kännetecknar det. 

God mat är för mig mat gjord på fräscha råvaror med mycket smak, bra konsistens och fin färg. För just "gott" är tycker jag så mycket mer än bara vad du känner med munnen. God mat skall med andra ord stimulera mer än än bara smaklökarna, god mat skall ha rätt konisitens, rätt koktid eller stekgrad beroende på vad man tillreder. Färska fräscha råvaroror garanterar bra grundsmaker som man med hjälp av rätt tillagningsmetod och -tid och rätt smaksättning får en bra grund till rätten man tillreder.

13933456 10207880105574106 1000506243 n

13988710 10207880105294099 1770516304 n

13595988 10207611488298842 1972484260 n

13607763 10207611425457271 1448187144 n

13624680 10207611490178889 2073160772 n

 

 

En god rätt på en restaurang tycker jag skall ge dig något mer smakmässigt än vad man i lagar i hemmaköket. Biffen/fisken får absolut inte vara överstekt, tillbehören skall tillföra rätten något mer en "bukfylla" och såsen skall vara som pricken över i:et. När allt det sitter, och allt dessutom är varmt, då är rätten "god" i min mening. 

20150915 123110

20150909 221121

DSC 0086

Sen en benämning som jag på senare år har börjat använda mer är att mat och restaurangpriser är prisvärda. Med det menas att lunchen för 7,50€ som innehåller strimlad kål och burkpaprika på salladsbordet, en simpel skinkfrestelse som varm mat och en slät kaffekopp till dessert, kan vara riktigt prisvärt. Du har mao fått vad du betalat för. Och inget fel på strimlad kål och skinkfrestlse, det kan vara hur gott som helst, och framför allt riktigt prisvärt. Är du däremot på en lunchsallad på ett ställe med lite högre status där du för salladsportion betalar 13,90€, då behöver det inte alls vara prisvärt, men gott kan det ju vara iallafall.

 

DSC 0873

DSC 0294

 

Kommentera gärna, vad är god mat för er?

 

 

Kvällens flum, varsågoda // Jens  
7

Kommentarer

  • Sara

    23.02.2017 06:45 (5 månader sen)

    God mat för mig är sådant som är gjort från grunden. Det kan bara vara en enkel lasagne eller en god grillad biff på sommaren. På restaurang har jag märkt att jag har blivit ganska kräsen.. har på senaste tid i Vasa träffat fel på flera restauranger och inte varit nöjd. Känns som ribban är hög från vår Prag resa som vi gjorde förra våren, där hade vi underbara matupplevelser för en billig slant.

    • Jens Lindstedt

      23.02.2017 21:53 (5 månader sen)

      Du har så rätt, och amatör eller kock, ingen skillnad, man känner skillnad på "riktigt mat" och halvfabrikat. Med dagens restaurangpriser tycker jag faktist att man har rätt att kräva en hel del också om man äter på restaurang. Arbetskraft, råvaror och hyror är höga i Finland, vilket ju direkt avspeglas även på restaurangpriser.


  • Karolina

    23.02.2017 07:48 (5 månader sen)

    Håller med, och jag blir ofta besviken på resturang då man lätt betalar mellan 20-40€ för en varmrätt och man vet att man sku ha kunna laga lika bra hemma. Då e de int så gott. Däremot kan en klassisk grillmåltid vara väldigt god just eftersom hinta-laatu-suhde håller

    • Jens Lindstedt

      23.02.2017 21:50 (5 månader sen)

      Det är så sant som du säger! Restaurangpriser har tyvärr stigit i höjden tycker jag på senare år, då en pepparbiff ligger på 30-40€ så skall det nog vara en mycket fin pepparbiff. Grillmat kan vara ur gott som helst mellan varven, och kostar inte mycket mer än en fylld semla och en kaffe på en besninstation.


  • aidai

    23.02.2017 14:09 (5 månader sen)

    God mat för mig är mat gjord från grunden o som ser tilltalande ut. Jag betalar gärna en extra euro om lunchbuffen har ett stort o färgglatt utbud av sallad samt en varmrätt som ser fin ut. Ni vet, det syns att kocken bemödat sig istället för t.ex. potatismos med klimpar o nån brun sås som man knappt ser vad det är innan man smakat. För mig e utseendet på maten väldigt viktigt o ett brett utbud. :)

    • Jens Lindstedt

      23.02.2017 21:47 (5 månader sen)

      Man brukar ju säga att man äter med ögonen, och det stämmer ju till viss del! De första sinnena som aktiveras av mat är ju syn och lukt, så de e viktigt att det doftar gott och ser fint ut. :)


  • hasse

    26.02.2017 20:15 (5 månader sen)

    Äta med ögonen. Som när jag hade gjort potatismos åt barnen av Blå Kongo. Hade de ätit i mörkret hade det gått sin gilla gång men när de såg färgen så blev det litet diskussion innan de ens vågade smaka :-)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.