måndag 17 april 2017 - 22:36

Här va de tapas!

Hej bloggen! 

Korsholms Vuxenistitut kontaktade ju mig i höstas och vill göra en kurs tillsammans med mig. Sagt och gjort, förra helgen på lördag hade vi dagskurs mellan 10 och 14. Temat var "Tapas, pinchos och kanapeer.

Och de va ju spännande och utmanande. Inte för att jag tvivlar på vad jag själv klarar av och hinner med, det har jag rätt bra koll på tycker jag. När jag planerade kursen så var troligtvis det mest utmanande att planera passligt med recept till utsatt tid och antal personer på kursen.

Med facit i hand lyckades jag rätt så bra, max antal deltagare på kursen var satt till 14 personer, plus jag själv då förstås. På agendan hade jag totalt 15 recept. Förutom att gruppen skulle producera alla 15 recept så skall kurstiden också innehålla en kort introduktion, självaste produktionen, men sen också tid för att äta maten samt städning och diskussion. Vi börjde vid 10.00, all mat var klar vid 12.45 och vi började städa vid 13.15, och var klara ca 13.55.  Utan vidare tidigare erfarenhet av att hålla motsvarande kurs så lyckadest jag planera dagen helt perfekt, bra Jens! (klapp på axeln)  

Så vad gjorde vi då på kursen? Jag tänkte bjuda på 4 av de recept som vi gjorde, varsågoda! Receptens mängder är för en riklig buffe som  räcker för ca 10-15 personer. 

Grillade grönsaker i örtgremolata

  • Pensla med olivolja och grilla (på gasgrill, kolgrill eller i grillpanna):

 

  • 2 x Zucchini
  • 6 x olikfärgade paprikor
  • 1 x aubergine
  • 4 x schalottenlök (halverade på längden)

 

  • Låt grönsakerna svalna på bänken
  • Vrid över svartpeppar och gourmetsalt
  • Vänd i passlig mängd örtgremolata
  • Klipp över färska örter
  • Servera på buffé tillsammans med t.ex grillat.

 

Grillade gronsaker

Örtgremolata

 

  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl finskuren bladpersilja
  • Ett halvt dl finskuren oregano
  • Ett halvt dl finskuren basilika
  • 1 kinavitlök, finskuren
  • 3 dl olivolja
  • En nypa flingsalt

 

Riv skalet av citronerna i en skål, tillsätt de finskurna örterna och vitlöken, Häll i oljan i en stråle och rör ihop ingredienserna. Smaka av och ha i en nypa flingsalt. Håller sig i kylskåp i flera veckor.

 

Gremolata

 

Pinchos med ventrichina salami och fetaostkräm

 

Ca 2 cm:s baguette skivor grillas eller steks i torr stekpanna, toppas med ca 1 tsk fetaostkräm, samt en ihopsnurrad skiva ventrichina salami och färska bladskott.

Fetaostkräm

  • 100 g fetaost
  • 50 gram gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • saften av en halv citron
  • svartpeppar
  • ett litet knippe timjam

 

Vill man ha den slät kör man den i en kannmixer eller cutter, vill man ha den lite mer rustik så mosar man ihop allt med en gaffel. Fetaosten är i sig ganska salt så här lämnas salt bort.

 

DSC 0120

Jamon y manchego 

 

Grillad/stekt baguetteskiva toppas med en kryddig tomatsalsa, en skiva serranoskinka, samt en rejäl bit med spansk manchego ost.

Tomatsalsa

  • 4 färska plommontomater hackade
  • 2 vårlökar, tunt skivad
  • 1/2 röd chili hackad
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 saft från lime
  • salt
  • socker
  • svartpeppar
  • 4 msk olivolja

 

Blanda tomater, vitlök, salladslök, chili och hackad koriander och smaka av med lime, olivolja, salt, socker och peppar.
Låt stå och dra i rumstemperatur minst 30 minuter.

Jamon y manchego

Champinjones al ajillo 

  • 2 askar champinjoner färska, små, Dela dem om de är stora
  • 2 kinavitlökar, finhackade
  • 3 st bananschalottenlökar, skivade
  • 6 msk balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk smör
  • 4 msk olja
  • Flingsalt, vitpeppar
  • Bladersilja, finskuren

 

1. Värm stekpannan. Tillsätt olja och stek champinjonerna tills dom fått färg. Tillsätt vitlöken, löken och kryddorna.
2. Häll vinägern runt kanten av stekpannan, på så sätt ångar den mesta syran bort så det blir en väldigt aromatisk sötsur smak.
3. Tillsätt socker och till sist smöret. Vänd runt tillsammans med lite finskuren bladpersilja. Så var det klart!!

 

DSC 0118

 

Här kommer ännu en rad med bilder på övrigt vad vi gjorde på kursen, varsågod och inspireras! 

 

DSC 0110

DSC 0111

DSC 0114

DSC 0123

DSC 0126

DSC 0127

DSC 0129

 

// Jens 

tisdag 3 januari 2017 - 22:41

Pinchos, tapas, kanapéer

Vet ni, jag skall hålla kurs! 

Ja, så är det. Korsholms vuxeninstitut kontaktade mig för en tid sedan och ville att jag håller en kurs i vår inom matlagning. "Jaaa-a" vad tänkte ni för tema var min första fråga. 

-Pinchos, tapas och kanapéer hade vi tänkt, eller om jag själv har något förlsag, sa damen i luren.

Temat passar mig utomordentligt bra, spanska tapasrätter, småplock och pinchosar ligger mig nära hjärtat så det lär nog bli bra. 

DSC 0037

DSC 0048

IMG 0284

Såhär lyder kursbeskrivningen: 

"Vi lagar vacker och läcker plockmat för vårens fester. Du får mängder av tips på goda och lyxiga munsbitar att sätta fram på en festlig buffé." Låter väl spännande? Från och med imorgon går det att anmäla sig!

 

Välkommen på kurs! // Jens 

 

 

torsdag 28 januari 2016 - 20:23

Kauhajoki.

Jaa, vad får en att köra till Kauhajoki annat än jobb?

Inte mycket. Men ett litet guldkorn som finns i den annars ganska gråa staden så är caféet Valkoinen Puu som är beläget ett litet stenkast utanför Kauhajokis absoluta centrum. Vi snackar kanske 200 meter så inte mera än det. Ett litet mysigt gammalt hus som är inrett i mycket vitt och lite halvlantlig stil, här serveras hemgjorda kakor och bakverk som dom gör i sitt lilla kök, samt en liten meny med salta rätter. På kaffemenyn finns allt en van cafébesökare behöver. Tacka vet jag traditionellt mellanrostat bryggkaffe. I samma utrymmen har dom också en shop med diverse keramiska handarbeten och dylikt. Mysigt.

För den som inte följt med det finska tv-programmet "Suomen paras leipomo" så kan jag berätta att just dethär cafeet medverkade i programmet samma år som Maria Vestergård med sitt kvevlaxbageri "Aroma" slog till och vann hela tävlingen. Året var närmare bestämt 2014 berättar den vise Google här åt mig. 

 

Skarmklipp

 

Men vad åt jag då på Valkoinen puu? En rejäl wrap som var fylld med romainesallad, caesardressing och rikligt med kyckling. Inga konstigheter, bara gott. Kan ju va att min hunger också gav medvind på skrytet lite. Ett litet minus för att dressingen med största sannolikhet var en köpt caesardressing, och det e inte samma som en äkta.  

2 Koppar kaffe på det. Och jag skulle ju inte ta något bakverk fast deras franska chokladkaka såg helt sjukt god ut. Nåja, en cookie blev det iallafall, passligt mjuk och seg var den, riktigt bra. 

 

// Jens

 

fredag 22 januari 2016 - 20:37

Dialektbad å Åland.

Heij åp är, 

 

Fö tom såm itt ha håksa så ha e vuri dött schenn sedan i moandast. Jens ha vuri på Åaland i arbiteas tekken. Som ja skreiv i seinast inledje så bjäät e oav i moandast åp baketmiddain, igoar om kvieldin seint föst så va ja tibaak i Kuni. 

Ja ha mang gangår huät at e bare je fint åp Åaland om somaran, men it sku ja nu riktift haald mie om he i. I onsdast åp baketmiddain baaket vi hadd arbita fäädt droo ja oap uuteböxxår å for åp en oardentli lenk runt i Mariehamn. Avsluuta heila uutflyktin me ti gå förbi täär ÅSS å Påmmern ligger, å nu va e ju fiint fast e je nalite grådaskåt å körmåt. 

 

IMG 20160120 163539

IMG 20160120 163705

 

Men he såm man ju noo märker så je ju att åaland lever åp turistär, oav all hotell såm finns i sentrum oav Mariehamn så va siekät hälften stängd. Likadant så va e ju föstås å me en heil deil restaurangär, lapp åp lukon att vi öpnar i April elå Maij. Så na stora restaurangoppliävelsär voor e itt hison gangon, meir bestämt så voor e en kebab åp Draken ena kvieldin å arin kvieldin voor e en burgar åp Dinos. Itt na märkväädiheijtär mao. 

 

Å vilka hääliga nyhejtär i blåggvääden tå man komber heim, både Marie å Jonas ha börja blågg åp Sevendejs, vi sejr VÄÄLKUMI!

 

 

Kva dehääran, hengd ni miä?

// Jens 

 

 

 

måndag 18 januari 2016 - 07:49

När verkligheten slår en i facet.

Ny vecka med nya utmaningar. 

Blev en sån realitycheck just när jag vinkade av barnen till dagis, nästa gång jag träffar dem är på fredagkväll. I och med mitt jobbyte så blev mitt försäljningsområde utvidgat, tidigare jobbade jag mest på Kust-Österbotten, men nuförtiden är mitt område HELA Österbotten och Åland. Åland var faktist lite på min egen vilja, jag kunde ha valt bort det men valde att visa framfötterna redan under arbetsintervjuerna och tackade därmed och tog emot även Åland som försäljningsområde.

Och nu har jag packat väskan för att ge mig iväg med min kollega, båten till holmen ikväll och sen båten hem på torsdag, mao är vi hemma nångång mot sena kvällen först på torsdag. På fredag skall jag igen snabbt iväg från morgonen till Norra Österbotten, och är därför hem först på fredag kväll, troligtvis lagom till fredasmyset. 

Ibland får man en sån realitycheck så man riktigt stannar upp och tänker: "Vad fan håller jag på med" är det såhär detta vuxenliv med 2 små barn under skolålderns skalll vara? Var det detta man såg framemot när man suktade på småbarnslivet för 5-10 år sedan?

Nå, just nu är det bara att försöka gilla läget. Men verkligen en omtumlande morgon blev det av denna måndag. 

20160101 181903 resized

20160106 141820 resized

IMG 20160117 122119 resized

IMG 20160117 152152 resized

 

// Jens 

måndag 7 december 2015 - 22:11

Nepalesiskt

Hej bara!

Helsinki once again. Det har ju blivit ganska många rundor hit de senaste veckorna, Dieta:s huvudkontor ligger i Östra Centrum och egentligen all skolning och inlärning sker där. Sen blir det att så småningom på egenhand börja planera mina dagar och besök runtom i Österbotten och på Åland. Som det verkar nu så börjar alla skolningar angående program och så vidare vara på slutrakan, mao borde Helsingfors besöken blir mera sällan redan inom några veckor. 

Första tanken då man vet att man har några dagar framför sig som medför hotellövernattningar, lunch/middag/frukost på hotell så är ju att det känns lite extra, inte lyxigt men lite spännande. Och visst är det lite skönt att bo på hotell och äta ute, men inget slår en macka gjord på en rågpojke från Vöra med lite rökt Oravais skinka på, hemma i vår nötta lädersoffa. Det är inte så roligt alls att vara borta i 2-3 dagar, så länge man jobbar och det är intensivt så är det ju förstås en sak, men sen när det nalkas kväll och man kommer till hotellet, så är det nog mest bara tyst och tråkigt. 

 

Hej för tusan, min rubrik var ju Nepalesiskt. 

 

Jag åt Nepalesiskt till middag. Påminner ju väldigt mycket om Indisk mat, och jag hade nästan glömt hur gott det är med Indiskt, det bli helt enkelt för sällan ätit. Synd att vi bara har en Indisk restaurang i Vasa. 

Så jag åt ikväll en "lambstew" som var smaksatt med kardemumma, kanel, ingefära och koriander. Riktigt sjukt gott, men portionen var så stor, mängden ris var nog väldigt i överkant, men bra så också någon gång. Och fast det är måndag, så tyckte jag att en Nepalesisk öl fick krona hela måltiden.

 

20151207 210949

Eftersom jag inte orkar fajtas med datorn så bjuer på en bild som e "lite på kant". 

 

// Jens i nattmössan   

fredag 4 december 2015 - 00:00

Hemmakontor

I och med nya jobbet så kommer jag att jobba en del hemifrån, så igår om kvällen installerade jag mitt skrivbord, stol, printert etc till mitt hemmakontor. Känns riktigt bra att inte behöva sprida ut jobbpapper mera över hela huset och att alltid ha en ledig bordsyta för min dator. Skönt också att ha höj och sänkbart bord, bättre att vara föutseende och motverka ryggproblem i tid. 

Så nu är det bara att börja jobba då! 

 

DSC 0318

 

Långt ifrån färdigt ännu, men en bra bit på väg iallafall. 

 

// Jens 

måndag 23 november 2015 - 06:23

Ny vecka!

Godmorgon!

Det är ny vecka och om än lite uttjatat nya möjligheter. Väckarklockan började ropa med mig 04.45 och nu sitter jag på tåget på väg till Helsingfors tillsammans med en mycket god och varm vän:

 

20151123 061403 resized 1 22898

 

Kulta Katriina, Tack för att du finns morgnar som denna, ögonen svider av kanske lite för mycket partaj i helgen men alldeles för lite sömn. Jag har egentligen inte skrivit ett dugg hittills om Bloggalan, av den enkla anledningen att jag visste redan tidigt att jag inte slipper att besöka Galan. Från min gamla arbetsgivare hade vi julfest på Strampen i Vasa i lördags, någongång vid midnatt sökte vi oss vidare in mot centrum. Jag tackade för mig och gick vidare till Galans efterfest. En stor del av Galabesökarna had esökt sig till efterfestn och det glimmade och glittrade av både smycken och klänningar. Riktigt roligt var det att träffa en del av av Svenskfinlands bloggare och artister.   

 

Grattis alla som vann något pris på galan, bra jobbat!

 

20151121 170654 resized 26886Lördagens outfit. 

 

Nu ska ja dricka min kaffe medan den förtfarande är varm, Ha en bra vecka!

 

// Jens

 

Taggar:

Kategorier:

Jobb

Skriv en kommentar 0