Mattrender 2017

onsdag 4 januari 2017 - 09:00 | 2 Kommentarer

Året 2016 och dess mattrender är redan historia. Rätta mig om jag har fel, men visst är det "bowls", chia-produkter, glutenfritt och asiatiska nudelsoppor som ganska långt präglat Instagram konton och som poppat upp på pinterest? Men, nytt år och nya trender.

BBC Good Food har här listat 10 mattrender år 2017

 

 • Taco! 

Tacotrenden som vi sett redan 2016 fortsätter, starkt! Den klassiska tacon eller burriton i all ära men trendigt är mycket grönsaker och välgjorda exlusiva fyllningar. På Instagram kan man se allt mellan hummer och löjröm som fyllningar. Färska örter såsom koriander och exotiska blad syns ofta

 • Låg- och alkoholfria drinkar. 

Inte allt förvånansvärt. I takt med att smaksatta vatten och andra hälsodrycker blir vanligare så är det nog definitivt också så att nattlivsrestaurangernas utbud också får se ett av att utveklas med mera lågsockrade och alkoholfria alternativ. 

 • Sjöväxter. 

Tång och alger har varit trendigt redan 2016, och trenden verkar fortsätta. Speciellt i veganska och vegetariska rätter kommer dessa havets blad och växter stark. 

 • Pickla och fermentera. 

Back to basics! And i like it! Härligt att det blir trendigt att grava, fermentera, syra, confitera, luta och torka livsmedel igen! Vi lär säkert få se en massa recept på mjöksyrade kålbitar i form av koreanska kimchin samt andra syrade grönsaker. Egen lutade lutfisk, kanske det är 2017:s julmatstrend? 

 • Zero waste

Några stora livsmedelsföretag har redan hakat på och försöker så långt det går att använda så mycket av råvaran, tvättvatten, skal etc som möjligt. Precis som BBC Good Food skriver ligger vi i världen långt efter och oerhört mycket användbara restprodukter blir till avfall eller t.o.m problemavfall. 

 • Estetik. 

Etniskt har varit ledordet, 2017 är det estetiskt. Vi är vad vi äter, och vi vill berätta vem vi är. Aldrig förr har det postats så mycket bilder på mat som det görs idag. Vi kommer att lägga mera vikt vid hur mat läggs fram och upplevs. 

 

IMG 0289

 • Teknologi. 

Sous-vide, eget småskaligt kafferosteri, ugnar som stys via en app, vattenkranar som ger dig kokande vatten, kylskåp men inbyggda kameror etc. Av teknologin är vissa redan beprövade, men väntas få en rejäl skjuts fr.o.m 2017. Vi får se! 

 • Insekter. 

Politiskt korrekta proteinkällor. Insekter på matbordet. Jag är inte helt övertygade om att vi är där ännu, åtminstone inte i norden. Köttbullar is the shit här ännu! 

 

15879222 10209090751079487 154790189 n

 • Portugisisk mat. 

Vet jag nog inte mycket om. Mycket medelhavsinpirerade rätter och exotiska men välkända kryddor såsom saffran, vanilj, kanel, piri-piri osv är kännspakt för det portugisiska köket. 

 

DSC 0086

DSC 0090

 

 • Hälsosamma snacks. 

Jag tycker det känns som att denhär trenden hängt med i flera år. Man vill helt enkelt ha något hälsosammare än en chokladstång att äta på tåget. Alternativa måltidslösningar med högra hälsofaktor,  lägre sockerhalt och med rikligt med protein. Jag tror fortfarande chokladstången är det populärare alternativet 2017, om än inte trendigare. 

 

 

// Jens 

2

Kommentarer

 • Sebastian Holmgård

  10.01.2017 17:21 (9 månader sen)

  Åt konfiterade anklår i Frankrike. Sååå gott. Gilla den trenden!

  • Jens Lindstedt

   22.01.2017 20:54 (8 månader sen)

   Jag brukar faktist konfitera en hel del olika livsmedel själv, konfiterat anklår är ju en rikitg klassiker i det franska köket, men även grisnacke (kassler) går fin fint att koniftera.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.