onsdag 12 juli 2017 - 23:00

Avocado och potatisplättar

Ett recept har jag inte bloggat på år och dagar känns det som. Jag har haft ett recept färdigt nerplitat på ett papper från ca 1 månad tillbaks, som jag hade tänkt blogga om då. Men pappret med mina receptanteckningar kom bort och jag trodde att det hade åkt i skräpkorgen. Men döm av min förvåning när jag hittade det i Mettes rum i hennes en rit och pyssellåda. 

Så här kommer ett recept på avocado och potatisplättar gjort på rismjöl, receptet är således helt glutenfritt dessutom. 

 

12.7.12 2

Servera med lite färska örter, gärna grönkålsblad och nån klick smetana.

 

Avocado- och potatisplättar, 4 portioner

  • 400 g kokt, kall potatis
  • 1 mogen urgröpt avocado
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl rismjöl
  • 30 g smält smör + smör till stekning. 

 

Kör alla ingredienser i en kannmixer, tills smeten blir helt slät. Stek  ca 10 cm stora plättar i en medelvarm stekpanna tills du får en gyllenbrun färg. Vänd plättarna försiktigt, dom är rätt sköra innan man vänt dem.

 

 

// Jens 

 

måndag 17 april 2017 - 22:36

Här va de tapas!

Hej bloggen! 

Korsholms Vuxenistitut kontaktade ju mig i höstas och vill göra en kurs tillsammans med mig. Sagt och gjort, förra helgen på lördag hade vi dagskurs mellan 10 och 14. Temat var "Tapas, pinchos och kanapeer.

Och de va ju spännande och utmanande. Inte för att jag tvivlar på vad jag själv klarar av och hinner med, det har jag rätt bra koll på tycker jag. När jag planerade kursen så var troligtvis det mest utmanande att planera passligt med recept till utsatt tid och antal personer på kursen.

Med facit i hand lyckades jag rätt så bra, max antal deltagare på kursen var satt till 14 personer, plus jag själv då förstås. På agendan hade jag totalt 15 recept. Förutom att gruppen skulle producera alla 15 recept så skall kurstiden också innehålla en kort introduktion, självaste produktionen, men sen också tid för att äta maten samt städning och diskussion. Vi börjde vid 10.00, all mat var klar vid 12.45 och vi började städa vid 13.15, och var klara ca 13.55.  Utan vidare tidigare erfarenhet av att hålla motsvarande kurs så lyckadest jag planera dagen helt perfekt, bra Jens! (klapp på axeln)  

Så vad gjorde vi då på kursen? Jag tänkte bjuda på 4 av de recept som vi gjorde, varsågoda! Receptens mängder är för en riklig buffe som  räcker för ca 10-15 personer. 

Grillade grönsaker i örtgremolata

  • Pensla med olivolja och grilla (på gasgrill, kolgrill eller i grillpanna):

 

  • 2 x Zucchini
  • 6 x olikfärgade paprikor
  • 1 x aubergine
  • 4 x schalottenlök (halverade på längden)

 

  • Låt grönsakerna svalna på bänken
  • Vrid över svartpeppar och gourmetsalt
  • Vänd i passlig mängd örtgremolata
  • Klipp över färska örter
  • Servera på buffé tillsammans med t.ex grillat.

 

Grillade gronsaker

Örtgremolata

 

  • 2 ekologiska citroner
  • 2 dl finskuren bladpersilja
  • Ett halvt dl finskuren oregano
  • Ett halvt dl finskuren basilika
  • 1 kinavitlök, finskuren
  • 3 dl olivolja
  • En nypa flingsalt

 

Riv skalet av citronerna i en skål, tillsätt de finskurna örterna och vitlöken, Häll i oljan i en stråle och rör ihop ingredienserna. Smaka av och ha i en nypa flingsalt. Håller sig i kylskåp i flera veckor.

 

Gremolata

 

Pinchos med ventrichina salami och fetaostkräm

 

Ca 2 cm:s baguette skivor grillas eller steks i torr stekpanna, toppas med ca 1 tsk fetaostkräm, samt en ihopsnurrad skiva ventrichina salami och färska bladskott.

Fetaostkräm

  • 100 g fetaost
  • 50 gram gräddfil
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • saften av en halv citron
  • svartpeppar
  • ett litet knippe timjam

 

Vill man ha den slät kör man den i en kannmixer eller cutter, vill man ha den lite mer rustik så mosar man ihop allt med en gaffel. Fetaosten är i sig ganska salt så här lämnas salt bort.

 

DSC 0120

Jamon y manchego 

 

Grillad/stekt baguetteskiva toppas med en kryddig tomatsalsa, en skiva serranoskinka, samt en rejäl bit med spansk manchego ost.

Tomatsalsa

  • 4 färska plommontomater hackade
  • 2 vårlökar, tunt skivad
  • 1/2 röd chili hackad
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 saft från lime
  • salt
  • socker
  • svartpeppar
  • 4 msk olivolja

 

Blanda tomater, vitlök, salladslök, chili och hackad koriander och smaka av med lime, olivolja, salt, socker och peppar.
Låt stå och dra i rumstemperatur minst 30 minuter.

Jamon y manchego

Champinjones al ajillo 

  • 2 askar champinjoner färska, små, Dela dem om de är stora
  • 2 kinavitlökar, finhackade
  • 3 st bananschalottenlökar, skivade
  • 6 msk balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk smör
  • 4 msk olja
  • Flingsalt, vitpeppar
  • Bladersilja, finskuren

 

1. Värm stekpannan. Tillsätt olja och stek champinjonerna tills dom fått färg. Tillsätt vitlöken, löken och kryddorna.
2. Häll vinägern runt kanten av stekpannan, på så sätt ångar den mesta syran bort så det blir en väldigt aromatisk sötsur smak.
3. Tillsätt socker och till sist smöret. Vänd runt tillsammans med lite finskuren bladpersilja. Så var det klart!!

 

DSC 0118

 

Här kommer ännu en rad med bilder på övrigt vad vi gjorde på kursen, varsågod och inspireras! 

 

DSC 0110

DSC 0111

DSC 0114

DSC 0123

DSC 0126

DSC 0127

DSC 0129

 

// Jens 

tisdag 29 november 2016 - 20:43

Smått och salt x3

När vänner och bekanta kommer över på besök vill man ju självklart bjuda på något smått och gott. Det söta är ofta rätt enkelt fixat, butikshyllorna är ju fyllda med både bakverk, kex och annat om man inte själv hinner baka. Vill man däremot bjuda på något salt så finns det kanske inte alltid lika bra alternativ till hands. 

Jag kollade genom lite bilder på telefonen och tänker här bjuda på några rätt lätt fixade små saltbitar, som inte kräver alltför mycket tid och planering, varsågoda! 

 

Tortillarulle med nötkött och hoisinsås

 

bild 1

bild 2

 

Du behöver: 

  • Stora mjuka tortillaplättar
  • Grovt strimlade färska grönsaker
  • Issallad
  • Cremé frâiche
  • 1-2 nöt ytterfilebiffar
  • Hoisinsås

 

Du gör såhär: 

Bre ut ca 1 msk cremé frâiche på några mjuka tortillas. Ha på lite färsk strimlade grönsaker, t.ex morot, gurka, paprika och varför inte mango även om det är en frukt. Stek 2 biffar medium i en stekpanna medan du pynjar på med de andra fyllningarna, toppa grönsakerna med några strimlor av den stekta biffen, sallad och hoisinsås. Dra ett varv med pepparkvarn och ha på lite flingsalt. Rulla ihop, trä på coktailstickor och bjud!

 

  • Alla gånger trevligare än karelsk pirog med äggsmör....

 

Kallröktlax toast

 

bild 3

Du behöver: 

  • Malaxlimpa
  • Smör
  • Kallrökt lax
  • Cremé frâiche
  • Rödlök
  • Dill 
  • Lime

 

Du gör såhär: 

Rör ihop en röra av kallrökt lax, cremé frâiche, dill och rödlök. Stek skivor av malaxlimpa i smör, toppa med laxröran och en skiva kallrökt lax, dekorera med fint skuren dill, rödlök och en klyfta lime.

 

  • Alla gånger trevligare än laxpastejer ur frydisken... 

 

Croque monsieur

 

bild 4

Du behöver: 

  • Ljust bröd, gärna surdegsbröd
  • Smör
  • Dijonsenap
  • God, rökt skinka
  • En kraftig ost, t.ex präst eller gruyere
  • Mogen tomat

 

Du gör såhär:

Skär brödet i ca 1,5-2 cms:s skivor. Bre rumstempererat smör och dijonsenap på brödskivorna. Ha på en rejäl skiva rökt skinka, några skivor av färsk tomat, dra på lite svartpeppar och täck hela brödskivan med ost. Gratinera i 225 C gradig ugn tills brödet blivit ordentligt rostat och osten fått lite färg. Skär i mindre bitar och servera ljumma. 

 

  • Alla gånger låter varma smörgåsar så mycket godare på franska... 

 

 

Tack // Jens 

 

bild 5

 

 

 

 

lördag 6 augusti 2016 - 12:00

Zucchinihattar.

Jag vet inte riktigt varför rätten fick namnet "Zucchinihattar". Nå, troligtvis för att dom ser lite lustigt hattformade ut, och för att jag jobbade under tidspress när jag gjorde receptet till senaste torsdagens matsida i VBL.

Är det deadline på måndag eftermiddag så är det ju bra att börja på på söndag kväll vid 22 snåret. Livet lär. 

Slut svamlat, här kommer receptet. 

 

Zucchinihattar, för 4 personer

 

 * När man steker eller grillar grönsaker, tillsätt alltid lite socker, det höjer smakerna!

 

  • 16 skivor inhemsk zucchini
  • 8 skivor getost
  • 8 tsk vattenkrassepesto
  • Olivolja
  • Salt, socker, svartpeppar

 

Skär zucchini i ca 1,5 cm:s skivor, pensla med olivolja, salt, peppar och lite socker. Grilla på het grill, tillsätt en skiva getost på varannan grillade zucchiniskiva, toppa getosten med vattenkrassepesto samt en till skiva zucchini. Låt gärna ”hattarna” stå kvar en stund på grillen så att getosten smälter en aning innan servering.
Servera som aptitretare, tillbehör eller som en del av en somrig buffé.

 

Zucchinihattar

 

// Jens 

 

torsdag 4 augusti 2016 - 10:00

Pesto på vattenkrasse

I våras när vi skulle fundera på vad vi ville ha i våra odlingslådor på gården så ville jag gärna ha vattenkrasse. Ni som smakat på vattenkrasse vet att det påminner lite om rucola, lite pepprig stark smak men rikitgt god till en bit kött eller i en sallad. 

Örten vattenkrasse har figurerat mycket i matbilder senaste åren, och örten gör sig faktist mycket bra på bild med sin djupgröna färg och runda släta blad. 

Nåväl, jag fick min vattenkrasse. Jag såg framför mig små späda blad som jag skulle klippa vartefter att dom kom upp ur marken. Men. jag hann inte riktigt med, vattenkrassen växte i en väldans fart och blev snabbt stor. Jag menar riktigt stor. 

Har du samma problem att du inte vet vad du skall göra med all din vattenkrasse, gör isåfall som jag och gör en giftigt grön och lite pepprig pesto på den. Använd den som vanlig pesto i matlagning eller som sådan t.ex på en skiva rostat bröd.

 

 

Naggande god. 

 

 

Vattenkrassepesto, ca 3 dl

 

1 dl pinjenötter
20 g skalad vitlök
100g färsk vattenkrasse
80 g parmesanost
1,5 dl olivolja
Salt, svartpeppar


Rosta pinjenötter snabbt i en het stekpanna, låt svalna. Tvätta vattenkrassen, blanda alla ingredienser i en mixer och mixa tills peston är nästan slät, lite bitar ger bara mer karaktär åt peston. Smaka av med salt och svartpeppar.
Används som sådan på sallader, som smaksättare, som tillbehör eller på en grillad brödskiva. 

 

Vattenkrasse pesto 1

Vattenkrassepesto 2

 

// Jens 

onsdag 3 augusti 2016 - 22:56

Mac n´ Cheese.

Jodå, det blev amerikanskt idag till lunch. 

Eller nåja, vad är nu egentligen amerikanskt med makaroner, ost, mjöl, och grädde? Namnet förstås och tyvärr mängden kalorier. Men, inte ta fasta på det negativa nu. 

Mac n´ Cheese, alltså Macaroni and cheese är den typiska innehållsfattiga, bleka och tråkiga rätten som serveras bl.a i skolor och hemma hos familjer i Amerika. Jag, skulle aldrig beställa rätten på en restaurang ut i världen eller hurra över att få detta i personalmatsalen på jobbet. 

Men, ta den tråkigaste rätten du vet, piffa upp den med lite färg (Läs: ketchup för barnen) och smak och vips har du en rätt god och snabbgjord lunch. I min lunchversion från tidigare idag toppade jag pastarätten med ett par skivor getost, lite pesto på vattenkrasse samt lite rostade pinjefrön. 

 

13936556 10207814248447719 2023296967 n

Ser väl helt okej ut?

Recept, 3 portioner

Ostsås:

  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl matgrädde
  • 2 dl vatten 
  • 1 grönsaksbuljongtärning (eller kyckling) 
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 dl riven pizzaost
  • Vitpeppar, salt

 

  • 300 g okokt penne pasta. 

 

Garnityr:

  • Pesto 3 tsk (t.ex gjord på vattenkrasse)
  • Chevreost 100 g
  • 3 msk rostade pinjenötter

 

Sätt pastan att koka i välsaltat vatten. Gör under tiden ostsåsen:

Smält smör i en kastrull, fräs tillsammans med mjölet. Häll på matgrädden och vatten under omrörning. Låt såsen koka upp, häll i den rivna osten och låt såsen småputtra under omrörning några minuter. Såsen skall bli väldigt tjock, bränn inte i botten! 

Låt pastan rinna av ordentligt när den kokat mjuk, rör ner pastan i den varma ostsåsen, smaka av med salt och malen vitpeppar.

Servera med pesto, chevreost och rostade pinjenötter. Tja, och varför inte lite finhackade örter också ifall du har hemma?

 

DSC 0001

 

För er som suktar efter recept på vattenkrassepesto: imorgon, både i Vasabladet på matsidan och här i bloggen! 

 

// Jens

 

fredag 10 juni 2016 - 22:48

Grilla på spett!

Att grilla på spett är väl inte svårare än att grilla någonting annat. Men jag måste medge att jag grillar nästan aldrig nånting på spett. Häromdan när vi var och veckohandlade så tog jag tag i saken: Jag köpte riktiga grillpinnar. I metall. Alla ni som någongång försökt göra spett på vanliga "träspett" har säkert insett att de **kla spetten brinner upp än hur du har dem i blöt och försöker med diverse poppakonster. 

 

Så jag investerade i metallspett, 6 st för 1,95€. 

 

Eftersom jag inte tidigare riktigt fascinerats av att grilla på spett så har jag inte direkt fungerande recept att komma med, men några enkla grundregler är i allafall:

  • Sätt råvaror med likadan tillagningstid på ditt spett
  • Använd i jämn storlek skurna råvaror
  • Om en råvara behöver mycket tid för att bli mör, kombinera med grönsaker som klarar en lång tillagningstid på indirekt grillning. 
  • Vissa grönsaker innehåller mycket socker, tänk på att de lätt bränns. 
  • Använd stektermometer om du är osäker på om köttet/fisken är färdig eller inte (Gris 68 grader, kyckling 68 grader, nöt/älg/viltfåglar/anka/ren 56-58 grader, fisk 56-60 grader), 
  • Testa dig fram! 

 

Ikväll gjorde jag spett med ändbitar av nöt innerfile, soltorkad tomat, färsk champinjon och gul paprika. Som kryddor använde jag inget annat än salt och svartpeppar. Istället vred jag snabbt ihop en glace på följande ingredienser att pensla köttet med:

  • Citronolja
  • Brödsirap
  • Soja
  • Torkad timjan 
  • Vitlökspulver
  • Rökt paprika pulver
  • Tomatpure

 

I en glace har man ofta rätt mycket socker. Glace penslas över köttet oftast i slutet av grillningen och ger det du grillar en söt lätt bränd yta på köttet. 

 

IMG 0682

IMG 0685

 

Spetten åt vi i all sin enkelhet, tillsammans med en liten klick oliv-aioli som hade lämnat från gårdagens middag. Här kommer receptet på oliv-aiolin, samma recept som kunde läsas på matsidan i torsdagens ÖT och VBL:

Oliv-Aioli, 1 sats ca 3 dl

  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 äggulor
  • 2 dl rypsolja
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 5 droppar tabasco
  • 8 gröna oliver, finhackade.
  • Malen vitpeppar
  • Salt

 

Skala vitlöken, pressa ner vitlöken i en metallskål, tillsätt 2 äggulor, citronsaften och tabascon. Vispa till en jämn smet. Häll på 2 dl olja i en tunn stråle under vispning, oljan och äggulan skall binda sig och såsen tjocknar vartefter man tillsätter olja. Blanda ner de finhackade oliverna och smaka av med salt och vitpeppar.

Detta tillbehör fungerar bra till grönsaker, grillat griskött och till stekt fisk. Kan förvaras i kylskåp några dagar.

 

IMG 0546

 

// Jens

 

torsdag 9 juni 2016 - 10:00

Koka soppa på en spik?

Uttrycket "koka soppa på en spik" börjar förmodligen vara rätt gammalt, men eftersom de flesta vet vad det innebär så tänker iallafall inte jag döda uttrycket här och nu. 

I dagens Vasablad kan ni läsa en hel sida om bl.a lite tips för när kylsskåpet bokstavligen ekar. Och mitt absolut bästa tips är det som också står i artikeln: släpp aldrig kylskåpet helt tomt! Enkelt, eller hur?

Här kommer några basvaror som hjälper till att sätta lite guldkant när du gör omelett på de sista äggen du hittar längst in i kylen. 

 

Dijonsenap

Ger karaktär åt
även den tråkigaste vegetariska
biffen.


Kapris och oliver

Tillför ordentligt med sälta i till exempel
kalla såser och sallader,
kapris ger en rätt ”vuxen”
pikant
smak.


Olivolja – och oljor överlag:

citronolja, rapsolja och
exempelvis sesamolja höjer
smaker och ger maten en len
och behaglig konsistens. Används
mångsidigt i marinader,
kallasåser,
för stekning
och så vidare.


Ostar 

Som sådana i sallader
och som en hörnsten i
många maträtter.


Matlagningsgrädde 

Med bäst före-datum långt fram.
En burk grädde är många
gånger räddaren i nöden när
det snabbt ska göras en sås
eller
fisksoppa.


Couscous och pasta 

Bra hållbarhet och går snabbt att
tillreda.
Frysta ärtor – i snabbsallad,
i soppa eller som bas i vegetariska
rätter.


Rotsaker, lök- och kålsorter
Bra hållbarhet, smakrika
och går att variera i all oändlighet.

Här kommer ett ett av recepten också, samma recept kan ni som sagt läsa i dagen VBL, Varsågoda!

 

Marinerade grönsaker, för 4 personer

  • 4 portioner
  • 1 paprika
  • 1 morot
  • 100 g tidigkål
  • 1–2 tomater
  • 5 cm gurka
  • 1 vårlök
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 1 knippe finhackad gräslök
  • En halv dl olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt, nymalen svartpeppar

 

Skala och tvätta grönsakerna.
Skär moroten i små cirka fem
millimeters tärningar, skär
paprikan, tomaterna, gurkan i
större cirka en centimeter
breda tärningar. Strimla
vitkålen och vårlöken, finhacka
vitlöken.
Blanda alla grönsaker
tillsammans med kryddorna i
en stor skål, låt stå och dra en
stund innan servering.

 

 

Marinerade gronsaker2

 

// Jens

måndag 6 juni 2016 - 09:30

Mera byggmat!

För en tid sedan så var mina recept med i VBL och ÖT:s "Bygga&Bo" bilaga. här kommer några av recepten, alla tillredda på en gaseldad muurikka stekhäll.

 

Varsågoda! 

 

Stekpotatissallad med fetaoströra 6 portioner

 

Potatissallad

  • 800 g kokt potatis, gärna nypotatis
  • 200 g mini plommontomat
  • 150 g rädisor (1 knippe)
  • 3 vårlökar
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 1 liten burk kapris
  • 3 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • Salt och nymalen svartpeppar

 

Koka nypotatisen mjuk i saltat vatten, kyl sedan i isvatten. Tvätta grönsakerna. Skär potatisen i grova bitar, halvera miniplommontomaterna och rädisorna, skär vårlöken och bladpersiljan grovt i ca 2 cm:s bitar. Stek potatisen på den heta stekhällen, tills du fått fin färg. När potatisen är färdig stänger du av värmen och rör försiktigt ner de övriga grönsakerna förutom bladpersiljan, så att de får lite värme men inte heller blir genomstekta. Klicka ut fetaoströran ovanpå den varma salladen, rör försiktigt runt lite i salladen, bara så att fetaoströran fördelas. Toppa med den grovt hackade bladpersiljan, salt, svartpeppar och gärna limesyrade rödlöksringar.

 

Fetaoströra, 6 portioner

 

Fetaostrora

 

  • 100 g feta ost
  • 150 g cremé frâiche
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • Svartpeppar

 

Kör allt i en mixer till en slät sås, smaka av med svartpeppar.

Limesyrade rödlöksringar

 

Laxporiton 2

 

  • 2 små rödlökar
  • Saften av 1 stor lime
  • 2 tsk socker
  • En nypa salt

 

Skiva rödlöken i mycket tunna ringar, pressa över limesaften. Krama försiktigt in saltet och sockret i rödlöksringarna.
Förvarar du rödlöksringarna i kylskåp några dagar så kommer dom att färgas helt rosa. Vissa gillar den då mjuka och rosafärgade rödlöken, själv gillar jag att marinera den just innan jag skall använda den. Men det är smaksak, testa dig fram.

 

// Jens

torsdag 19 maj 2016 - 21:39

Byggmat

Hej på er!

Om ni har lusläst Vasabladet och deras Bygga&Bo bilaga idag så har ni kanske lagt märke till en extra receptsida. Inte vilka recept som helst, utan mina recept!

Temat var "Byggmat", alltså mat som du relativt enkelt fixar på bygget med vänsterhanden medan högerhanden spikar panel. Eller åtminstone med relativt liten tidsinsats.

Med byggtiden i ganska färskt minne så vill jag bara poängtera hur viktigt det är med bra, smakrik och energirik mat då det vankas bygghelg. Men så är det ju överlag, ät bra mat så mår och orkar du och kroppen bättre, inte sant? Vad som är bra mat kan ju diskuteras i alla oändlighet men för mig betyder bra mat:

 

"Smakrik mat gjord på färska råvaror, gärna närproducerade. Mat gjord från grunden, ibland med den mängden smör det kräver men ibland med bara ett litet varv olivolja ringlat över. Färgrik mat, med balans av kostcirkelns så många kakor som möjligt. "

 

Här kommer ett av recepten som ni kunde hitta i dagens Bygga&Bo bilaga, varsågoda!

 

byggtoast 3
Byggtoast Monsieur

  • 8 skivor formfranska
  • 8 små teskedar dijonsenap
  • 12 mini-plommontomater
  • 4 rejäla skivor rökt skinka
  • 8 skivor Västerbottenost
  • 4 kvistar bladpersilja
  • Svartpeppar
  • 1 msk olja+ 1 msk smör till stekning


Skär bort kanterna av brödet, pensla alla skivorna med dijonsenap på ena sidan. Fyll toasten med skivade miniplommontomater, rökt skinka, västerbottenost och bladpersilja. Stek gyllenbruna i smör och olja.
Man använder både smör och olja för att smöret kan upphettas tillsammans med olja utan att det bränns lika snabbt. Mackorna kan bra göras klara på förhand och bara stekas på stekhällen när det vankas kaffepaus.

 

Byggtoast

Denna frasiga nystekta toasten med en kopp kaffe, det blir en bättre kaffepaus!

 

// Jens