Rostbiff med julrub

torsdag 22 december 2016 - 20:42 | 0 Kommentarer

1000 och en saker, ungefär så mycket hör väl julbordet till. Och alla har vi våra favoriter om än det må vara inläggningarna, skinkan, lutfisken eller köttbullarna. Jag har själv svårt att utse någon riktig favorit på julbordet, ja vill ju liksom ha hela kakan!

Men en sak som jag gärna ser på julbordet, är en rosastekt kryddig rostbiff, gärna med någon söt-salt marmeladgrej till. Ni som prenumererar på Vasabladet eller ÖT har kanske redan kikat mina recept, eller? Här kommer iallafall två av recepten som jag så gärna delar med mig av, varsågoda! 

 

Rostbiff med Julrub


ca 1 kg rostbiff


Rub:

  • 1 msk senapsfrön
  • 1 tsk hel kryddpeppar
  • 20 hela nejlikor
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 2 krm kanel


Dag 1:
Krossa alla kryddorna i en mortel.
Torka rostbiffen torr, fördela rubben över hela rostbiffen och gnid in kryddorna i köttet. Ställ i kallt i minst 12 timmar.


Dag 2:
Ta fram rostbiffen och låt vila i rumstemperatur en halv timme, stek sedan rostbiffen i 120 gradig ugn tills önskad innertemperatur uppnåtts, för rosastekt rekommenderas 58-60 grader innertemperatur i stekens kärna. Låt kallna och skär i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Servera med rödlökssirapen eller med rökt pepparrotsmajonnäs.

 

Rostbiff 2

 

Rödlökssirap med lingon


Passar utmärkt till t.ex. kraftigare mögelostar, rosastekt rostbiff och med kalkon.

 

  • 2 rödlökar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl rödvin
  • 20 hela nejlikor
  • 5 korn svartpeppar
  • 1,5 dl frysta lingon
  • Salt


Börja med att skala och finskära rödlökarna till små tärningar. Krossa nejlikorna och svartpepparn i en mortel. Smält sockret i stekpanna, ha i den finskurna rödlöken samt kryddorna och låt allt karamelliseras hastigt. Slå på vatten, rödvinet och halva mängden utav lingonen. Låt allt småputtra i stekpannan tills nästan all vätska kokat bort och hopkoket fått sirapskonsistens. Dra av plattan och tillsätt resten av lingonen. Låt svalna och sätt på väl rengjorda burkar.

 

Rodlokssirap

 

// Jens 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar