Rustik hovmästarsås

fredag 23 december 2016 - 10:00 | 0 Kommentarer

Jag skrev igår om rostbiffen och att det är en av mina "musthave" på jul bordet. Men, en annan sak som kanske är ännu mer måste efter lite omtanke så är väl ändå gravlaxen? Det finns många recept och åsikter om hur laxen skall gravas, hur mycket salt kontra socker man skall ha, om man skall använda svart eller vitpeppar. Och, skall gravlaxen smaksättas något utöver den obligatoriska dillen? Hur länge skall den gravas.....Gäsp.

Hur som helst, än hur du smaksatt din gravlax så tycker jag en god hovmästarsås är kronan på verket. Lite söt, lite salt och lite stark. Gravlaxen borde redan vara på gravning vid dethär laget, men hovmästarsåsen hinner du ännu fixa, här bjuder jag på mitt recept på en hovmästarsås med lite högre syra och med en lite rostad karaktär av hela senapsfrön, varsågoda! 

 

Hovmastarsas

 

Rustik hovmästarsås


Hovmästarsås med hög syra och en intressant krispighet från de rostade senapsfröna. Och mycket dill.

 

  • 2 msk senapsfrön
  • 3 msk sötstark senap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vit vinäger
  • 2 dl rapsolja
  • Svartpeppar
  • 1 kruka färsk dill

 

Rosta senapsfröna i en torr het stekpanna, håll stekpannan i rörelse hela tiden, annars kommer fröna att ”poppa” bort ur stekpannan. Blanda senap, salt, svartpeppar och vinäger i en ren skål, blanda om. Häll nu i rapsoljan i en tunn stråle under ständig vispning, såsen tjocknar och får en majonnäsliknande konsistens. När senapsfröna svalnat, blanda ner dem tillsammans med en kruka finhackad dill. Smaka av med salt, vinäger och peppar om det behövs.

 

//Jens

 

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar