Traditionell mat

onsdag 17 maj 2017 - 22:36 | 0 Kommentarer

Jag vet inte om man borde bli rädd för sig själv eller är det bara att ta notisen som ett led i att jag åldras som människa. Desto äldre jag blir så desto mer börjar jag tycka om traditionell mat. För några år sedan var jag mycket mer experimenterande och testade mera kombinationer i min matlagning, nuförtiden känns det som att jag safear med det mesta. 

DSC 0086

Jens, för några år sedan: 

 

Fisk - Kombinerar villt smaker som lingon, tranbär, blodapelsin och rosmarin med fisk. 

Kött - Kryddor och kryddblandningar, rubs och glace i olika former. 

Grönsaker - wokar det mesta och har i chili, ingefära, muskotnötpulver och varför inte kanel? Och mängder av soja med olika ursprung. 

Kyckling - Currys i olika smaker och färger,  citrongräs och det ena med det sjunde. 

 

Jens, 2017 "på gamla dar"

 

Fisk - Dill, gräslök, citron, rödlök och gräddfilsås. 

Kött -  På nötkött, nästan enbart nuförtiden salt och peppar, inget annat. En god biff smakar god biff och behöver inte gömmas under en massa kryddblandningar. Griskött gör vi väldigt sällan hemma, någon gång blir det kanske att göra en karelsk stek och då är ju smaksättningen också rätt "traditionell". 

Grönsaker - salt, peppar och fett i forma av olivolja eller smör. På wokade eller frästa grönsaker har jag gärna på en nypa socker. Wokar eller steker alldrig frysta grönsaker, det går ju liksom inte när det bara kokar i woken av allt isvatten. Undantaget är gröna bönor, ärter och majs. 

Kyckling - Timjan, salt, peppar, citron. Safe. 

 

DSC 0396

 

Däremot så har jag blivit mer kvalitetsmedveten. Ta nu biffen som exempel, en god biff av nöt skall inte krånglas till det. Fråga fast Jonas Cramby, Johan Jureskog eller Markus Aujalay. Salt och svartpeppar, thats all folks! Satsa på en bra råvara, inhemskt i första hand och från ett livsmedelsföretag du litar på. 

Så tänka sig, idag blev det traditionellt till middag. Riktigt traditionellt. Stekta strömmingsflundror med rotmos, skirat smör och lingonsylt. En gräddfilsås rörde jag också ihop åt dem som är lagda åt det hållet. 

Här bjuder jag på mitt strömmingsflundrerecept, varsågoda! 

 

DSC 0094

 

Stekta strömmingsflundror för 4 personer

 • 500 g strömmingsfile, avsköljd och avrunnen. 
 • 2 ägg
 • 1 dl riktig grädde (bestäm själv vad som är riktig)
 • 1 msk söt senap
 • 1 msk dijonsenap
 • ½ citron, skalet
 • svartpeppar, salt
 • ½ kruka gräslök
 • 1,5 dl rågmjöl
 • 1,5 dl skorpsmulor
 • Rejdit med smör att steka i. 

 

Skölj strömmingsfiléen under kallt vatten, låt rinna av 5-10 minuter i ett durkslag. klipp eller dra bort fenor. Blanda ihop ägg, grädde, senap, citronskal, salt och svartpeppar till en äggsmet, vänd ner strömmingsfileerna i äggsmeten och rör om så att det blandar sig väl, låt stå ca ½ h. Bred ut hälften av fileerna med skinnsidan neråt på t.ex ett bakplåtspapper, finhacka gräslöken och fördela över fileerna. Täck med resten av strömminsfiléerna. Blanda ihop rågmjölet och skorpsmulorna och vänd flundrorna så att dom blir helt intäckta i mjöl. 

Stek i medelvarm pannna i rysligt mycket smör, berätta inte åt nån hur mycket smör det gick åt. 

Servera med vanligt potatismos eller med rotmos, skirat smör och lingon. Och varför inte gräddfilsås ännu om mna känner för det. Och en citronklyfta. Ni fattar.

 

DSC 0095

DSC 0097

 

Så, blir det strömming till middag?  // Jens 

 

 

 

 

 

Kategorier:

Matlagning

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.