Veckans blogglista: Mat!

tisdag 11 juli 2017 - 22:24 | 0 Kommentarer

När jag såg att veckans blogglista var mat så tänkte jag: Okej Jens, nu är det dags att stiga ur bloggtorkan, annars kan jag lika gärna sluta blogga på en gång. Här kommer mina svar, varsågoda!  

 

DSC 0048


Mat är: För mig är mat något som är oerhört viktigt, både som bränsle för kropp och knopp samt för att det råkar ju som bekant vara ett av mina största intressen. Mat är mer än mat för mig, mat är något som man skall satsa på men ändå ha sunt förnuft kring. Gör inget för inveckla, men ät gott, för man lever bara en gång. 

Fick jag äta endast en rätt livet ut, skulle det vara: Spontant skulle jag  väl säga en riktigt röd och god biff, men mitt sunda förnuft säger att jag nog skulle vara mer tillfreds med en jäkligt god sallad.

IMG 0298

DSC 0086


Det här äter jag inte: Margarin! I så lång utsträckning som möjligt undviker jag margarin, det är en vidrig produkt smakmässigt och på sin höjd kunde jag valla barnens skidor med det. Typ Keiju, fy farao.  

Min favoritrestaurang: Den söker jag fortfarande efter! Sen då jag har koll på det så kanske jag öppnar den? 

En stark matupplevelse: Sträcker sig ända bak till min barndom på Sårbacken i Tjöck: Våfflor hos farmor och farfar, hemgjord sylt och ibland vispad grädde eller glass. Farfar satt och gräddade våfflorna och farmor höll låda, och alla barn (och säkert vuxna också) var välkomna. 

En annan stark upplevelse är nog från Rom 2009. En vanlig kvarterskrog på samma gata som vi bodde, långt utanför Roms truristområden. Vi kunde ingen italienska, förutom pollo, pizza och antipasto, och servitören pratade ingen engelska, och som råga på allt hade dom ingen skriftlig meny, utan allt var "dagens rätter" enligt de råvaror dom fått in för dagen. 


Min relation till mat: Passligt sund och lagom generös. 

 

cavakork

13936556 10207814248447719 2023296967 n


På morgonen äter jag: Oftast det som barnen äter.  Men, en surdegsmacka med ost och riktig skinka, en kaffe med mjölk och ett glas juice är väl den optimala frukosten som jag skulle önska mig varje morgon om vi skulle slå fast en Jens standardfrukost. 


Min paradrätt i köket: Det får nog så lov att bli min egna bravur, Confiterad grisnacke. Biffar av grisnacke som först grillas, sen tillreds i olja på låg temperatur i 5-6 h. Smakrik mör biff som alltid blir lyckad. Den serverar jag sommartid gärna med en hemslagen Aioli, och vintertid med en gräddig rostads vitlöksås....med en skvätt konjak i. 

 

Det här tycker jag om dieter och matföreskrifter: Jag tycker det är bra att forskning görs och att utvecklingen går framåt, och att vi genom hälsosammare matval kan motverka kostrelaterade sjukdomar. Sen kan man i många fall själva få dra sin egna slutsats om vad som är hälsosamt, för dig själv och i vilken mån. 

 

DSC 0428

DSC 0331

//Jens 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.