fredag 23 juni 2017 - 09:55

Glad midsommar!

bilfonster

Besökte ett kallt Kalajoki häromdagen. Har hört mycket om stället och speciellt till midsommar hör man om "Kalajoki midsummerparty" eller nåt liknande. Vi fick tråkigt att bara vara hemma och bestämde oss för en biltur dit och kolla in stället. Och Wow, vilket ställe! Sanddyner och sand så långt ögat kan nå! Vi kunde vada långt ut i Bottenviken och vad många stugor och stugbyar det fanns runt omkring. Och alla hotell och reatauranger och pubar längs havet... Detta ställe ska vi definitivt besöka igen, men nästa gång tar vi solen och värmen med oss!

kalajoki5

kalajoki6Kalajokikalajoki2kalajoki4

Önskar er en trevlig midsommarhelg! Vad ni än gör! Ifall ni firar den med familj eller vänner, ensam eller på jobb? Ta ingen stress. Ännu en högtid där många kan känna sig ensamma. Man måste inte fira helgen med pompa och ståt. Man kan äta gott, se en film, gå och bada ifall man känner för det. Alla har heller inte sommarstuga/villa vid vattnet. Vissa sitter mitt inne i skogen eller i en stad. Man ska göra det man gillar bäst, inte vad som förväntas av en från omgivningen! Ta hand om er!

torsdag 22 juni 2017 - 11:36

Till om bröstcancer och implantat

Michaela Nygårdas som jag intervjuade (intervjun hittar ni här) har varit med i programmet "Hyvää elämää" imorse, angående bröstcancer och olika alternativ om operationer och bröstimplantat.

(Tyvärr bara på finska)

Kolla här

Kilar också in här intervjun av Pernilla Vikström och hennes erfarenheter ifall nån missat den.

brostcancer

 

måndag 19 juni 2017 - 12:57

Sevendayslistan: midsommar

Jag fyller år runt midsommar. Ibland på själva midsommarhelgen, ibland före. Vi har aldrig haft några speciella midsommartradtiotioner, varken hemifrån som barn eller nu som vuxen med egen familj. Jag har så länge jobbat tre-skift så jag har jobbat under väldigt många midsomrar. 

Det här är planerna för midsommar: Jobba. Jag meddelade jobbet i vintras redan att jag kan jobba midsommar. Det finns säkert många som faktiskt har traditioner och vill vara ledig under midsommar så jag tänkte att jag kan lika bra jobba, få extra cash och vara ledig sedan in i veckan istället. Fine by me. Vi kommer nog ändå att försöka få till nåt sorts midsommarmys ändå den tiden jag inte är på jobbet med god mat och lekar med familjen.

Det bästa med midsommaren är: allting blommar och det är så ljuvligt fint i naturen!

Det sämsta med midsommaren är: att det ska vara så ljust om nätterna! Jag måste ha mörkt när jag ska sova, blir tokig med allt solsken vid sovdags.

En tradition jag inte bryter: Tror inte det finns en tradition jag INTE har brutit. Tradititioner är TILL för att brytas och göra dem på sitt sätt. Vi har brutit traditioner och börjat med våra egna som sen igen våra barn får lov att bryta om de vill igen. 

Ett måste på midsommarbordet: Bara det är gott. Tror vi brukar ha lax på midsommarbordet men det kan lika gärna vara grillat kött, eller grillspett. Och nån god sallad. Jordgubbar kanske är ett måste. Jag och min mamma (som fyller några dar efter mig) brukar sporta med att se om de första  jordgubbarna blir klara till min födelsedag eller hennes.

Tre tips för en lyckad kväll: Spel, typ kubb, krocket eller boule, och simning. Och gärna sällskap. Men eftersom mitt jobb är som det är så är det svårt att planera nåt eller fästa sig vid en hel helg och då är det svårt för långväga gäster. Om vi inte har semester och kunnat åka iväg själva förstås.

Jag firar/firar inte midsommar för att: "för att jag jobbar", fast vi "firar" ju den sen då jag inte jobbar. Inte är det så att jag INTE FIRAR, utan mer att det är inte en tradition och själva högtiden blir inte så uppsjasad här. No stress liksom. Många människor stressar upp sig över denna högtid lika mycket som över julhelgen. Jag försöker tona ner den.

Ett starkt midsommarminne: Har inte så starka minnen. Nångång har vi klätt en midsommarstång vid mina föräldrars sommarstuga. Och så kommer jag ihåg resorna till tex Nagu och Korpo/Houtskär under tonårstiden. Var till en kompis i Korpo, eller var det Houtskär  (Sorry, minns aldrig...), och vi var ett gäng som övernattade där och firade och det var mysigt. Nog känns det ju mer äkta med ett skärimidsommar än ett stadsmidsommar. Men jag/vihar nog firat midsommar i Helsingfors också som varit riktigt mysigt. Besökt Fölisön, simmat vid blåbärslandet och cyklat runt i Kottby, typ.

Allt är mysigt bara man har det gott och är nöjd med tillvaron!

Glad Midsommar, vad/hur ni än gör!

söndag 18 juni 2017 - 21:48

38

Det magiska talet 38. Har haft en underbar födelsedag. Har dock lidit förskräckligt av rygg- och magont hela dagen men solskenet och smärtstillande har tagit bort det onda och jag har ändå kunnat njuta av dagen. Har sett på barnen när de badat i poolen (min present till mig själv) hela dagen i tusen omgångar och bjudit på födelsedagskaffe åt föräldrarna och svärföräldrarna. En riktigt fin dag med andra ord.kalasrester2liljekonvaljer2mammaochjag2nyapoolen2nyapoolen3

onsdag 14 juni 2017 - 11:51

Man är så gammal som man känner sig

Det här är min sista vecka som 37-åring. Nåt jag inte tänkt på förrän igår på gymmet. Egentligen tänker jag aldrig på åldern. Varför skulle man tänka på den? Man är så gammal som man känner sig. Jag har ingen åldersnoija. Tvärtom. Jag gillar att bli äldre. Men jag känner mig ju som 20-nånting. Efter det känns det som att åldern stått still. Inte så konstigt att de flesta dementa när man frågar dem hur gamla de är, oftast säger 25, eller nåt liknande. Det är nåt med den åldern som gör att man "fastnar" där. Inte så att jag skulle vilja vara 25 igen. Nej! Varje år jag blir äldre säger jag att detta är bästa åldern. Men man känner sig yngre. Förstår ni vad jag försöker säga...? 

svettigtgympassjuni

På sistone har jag inte haft så stor inspiration att träna. Det har blivit mest löpning. Tro mig inte fel, löpning är både kul och skönt det också men när jag är på G så är det vikter som gäller. Varvat med grupp-pass. Och de har det också blivit färre med på sistone.

Igår böt jag om här hemma och satte kurs mot hemmagymmet med planer på att lyfta tungt. Det var länge sen. Och det blev ett riktigt svett-pass. Jag dansade som aldrig förr och lyfte riktigt tungt. Och kände mig så stolt över den här snart 38-åriga kroppen. Ju äldre man blir desto yngre känner man sig. Och mer befriad, från egna och andras tankar. Man gör sin egen grej, trivs med sig själv och man är mer förlåtande mot sig själv. På ett bra sätt. Inte så att man blir sunkig och går runt och luktar apa och klär sig i vad som helst. Men man tillåter sig att lyssna på sig själv, har en inre frid och njuter av de små sakerna i livet. Som gårdagens lilla roadtrip och fikastund.

Så vågar man också spexa och bjuda på sig själv, och ha kul på egen hand i gymmet:

discopassgymmetdiscopassgymmet3discopassgymmet4

 

tisdag 13 juni 2017 - 23:49

Ett riktigt sommarminne

Tänk att en tur till Jakobstad och Esse blev till ett riktigt sommarminne värt att minnas länge. Trots att det visade sig vara 14 grader i Jakobstad, och blåsigt, blev fikastunden i Esse riktigt varm där vi satt ute i lä och barnen tog ett dopp i ån. Underbar dag!! Man blir ju så lyrisk hur fina junidagar är trots att det inte är sommargrader än. Hur kan man bara inte gilla detta? Sommar när det är som bäst!

Essejuniessejuni2essejuni5essejuni4essijuni3

tisdag 13 juni 2017 - 21:33

Konsten att ta familjefoto

Konsten att ta bra familjefoto är att addera lite stormbyar till! Besökte ett väldigt blåsigt Fäboda (i Jakobstad), eller Lillsand, idag och vi försökte ta en groupie. För det första såg vi inte vad vi tog. Vi hade solen i ögonen och för det andra gjorde vinden att våra hår blåste alla vägar. Så vi klickade, eller min man, snabbt av en del foton och sprang vidare. Först i bilen kunde jag se hur underbara de blev!

Först tog vi några här:

familjefotolillsandisfamiljefotolillsandis2familjefotolillsandis3

Tänkte att dom blev ju inget då vi inget såg och så flyttade vi oss lite och tog dessa:

familjefotoLillsand2familjefotolillsand4familjefotolillsand5

Jag tycker alla blev så ljuvliga! De visar precis så roligt som vi har det tillsammans. Nästan varje dag. Lycklig som har en så fin familj! <3

måndag 12 juni 2017 - 20:10

Musik för mig

Den här veckan ska jag köra veckolistan i tid. Musik handlar den om denna gång.

När jag tänker på musik och när den var som viktigast är det ju nog tonåren som först ploppar upp i min skalle. Jag kan ingenting om genréer. Känner till pop, klassiskt, punk och hårdrock ungefär, men desto mer ingående är jag helt out. Och att namedroppa artister är heller inte min grej. Minns bara inte. Är helt värdelös. Nästan alla jag nämner här har jag fått kolla upp via mina listor på spotify. Jag minns inte ens namn på mina största influenser under tonåren.

Som barn (tänker lågstadieåldern) lyssnade jag på Paula Abdul, Kylie Minogue, Roxette, Cher, Ace of Base, Madonna, Donna Summer, A-ha, Richard Marx, Koreana (Hand in hand), Run-D.M.C och Salt-n-Pepa för att nämna några. Scorpions var stort på hipporna och att dansa tryckare till.

Min första festival var med brorsan på Ruisrock när jag var nyss fyllda 12 år och lyssnade på Bryan Adams. Nu när jag kollade upp vilket år det var ser jag att Bryan Adams spelade där 1992. Och gissa vem som var där samtidigt... Nirvana!! Har inte nåt minne av deras spelning så kan hända jag inte var där längre när de spelade. Buhuu... I den åldern hade jag nog inte nån aning om vem Nirvana var. Ett band som kom sen efter bara nåt år att spela en stor roll i livet.

Mina syskon är 10 och 12 år äldre, och musik jag minns från barndomen är mycket just deras musik. Syrrans musik kommer jag kanske inte riktigt ihåg men det kan hända att hon inte var lika högljudd om sin musik som brorsan var. Eller så gillade jag brorsans musik mer, eller så gillade båda samma sorts musik, eller så var det för att min syster i stort sätt redan flyttat ut när jag började ha nån sorts minne om min barndom. Via brorsan minns jag musik såsom tex the Cure, Alice Cooper och Midnight Oil.

New Kids on the Block-tiden. Varade nåt år. Såklart störtförälskad i nån av killarna i gruppen men jag är väldigt osäker på vem, minns inte.

Så kom 90-talet, och tonåren. Ojoj, vilka musiktider. I tonåren levde man för musiken, den genomsyrade hela ens vardag och helg. Det var influenser och en viss stil. Jag är uppväxt under bästa grungetiden. Punk och grunge och så storgillade jag hiphop i hemlighet också. Jag hade blått hår och Doc Martens stålkängor. Det var Nirvana (var ett stort Kurt Cobain fan och allt blev lite sämre när han dog), Hole, Offspring, Green Day, Rage Against the Machine, No Doubt etc. Hängde nästan varje dag i bandträningslokaler. Vi levde för musiken. Konstigt att man inte är döv för öronpluggar var verkligen inget som fanns med då...

Sen blev det mer avslappnat när man kom upp i åldrarna och tillät sig att börja lyssna på väldigt olika musik. Insåg att man faktiskt kunde gilla fler olika stilar. Jag brukar säga att jag gillar all sorts musik för så är det faktiskt. Vissa dagar vill jag lyssna på en sort, andra dagar nåt annat. Ofta blir det de populäraste radiolåtarna som snurrar på i min spotify när jag tränar. R&B och hiphop vissa dagar (Besökt många gånger Pori Jazz där många favoriter uppträtt). Andra dagar gillar jag att lyssna just på "gamla godingar" såsom Hole, Skunk Anansie, Garbage, Smashing Pumpkins.

Sånt jag lyssnar på nuförtiden är Justin Timberlake, Kelis, M.I.A., Dixie Chicks, Coldplay, Enrique Iglesias, Demi Lovato, Kygo, Chainsmokers och Lana del Rey. För att bara nämna några. Som sagt, väldigt varierat. Gaslight Anthem gillar både jag och maken och vi hade möjlighet att lyssna på dem live sommaren 2012 på Sandudd i Helsingfors. Tidigare var jag ofta på festivaler och konserter men efter att barnen kom har det nog varit skralt med den biten. Nåja, nu till listan som jag sist och slutligen inte har så mycket att bidra med:

Musik för mig är: Humör, känsla. Nåt att slappna av till, drömma sig bort eller tvärtom: att svettas till, pusha sig till max.

Jag lyssnar helst på: radio, har svårt att lyssna enbart på en artist eller ett album nuförtiden, vill ofta ha blandat, inte behöva bestämma sig för nåt speciellt. Och kolla ovanför, där listar jag en hel del.

Den bästa låten att starta morgonen med:

Ett instrument jag vill kunna spela: Bas, ett instrument jag ville lära mig spela under värsta bändi-tiden. Gitarr försökte jag också med under studietiden till barnträdgårdslärare. Sen gick min gitarr sönder i en flytt och där lämnade den kunskapen. Nu skulle jag gärna lära mig att spela saxofon. Det skulle va häftigt. Intresset tog ny fart när jag hörde "Hey mama" eller vad den nu heter, på eurovisionen.

En musikstil jag inte förstår mig på: Jag är nog så tråkigt att jag måste säga att man hittar nog små guldkorn i de flesta stilarna.

Det här blir årets sommarplåga: ?

En låt jag kopplar till ett minne: En? Det finns så många. Det finns otaliga 80-tals ballader som är kopplade till tryckarstunder med de man var kära i på lågstadiet. Och så finns det sånger med tex Garbage och No Doubt som jag kopplar till tiden när det tog slut med ex-pojkvän och tex Skunk Anansie när man kände sig stark igen. Weezer kopplar jag starkt till tiden när jag som 15-16-åring jobbade som nanny i Schweiz.

Spellistan som ger mig energi: Min spotifylista. Den gör att jag har lust att ge järnet varenda gång. Har typ en 50 låtar där så inget jag lägger upp här.

Min mest spelade låt någonsin: ?

måndag 12 juni 2017 - 08:53

Roligt så länge det varade

Godmorgon världen!

Natturerna kom emot och jag beslutade mig för att avsluta runstreak. Kändes inte roligt längre. Dryg vecka orkade jag nöta på med alltför spända smalben. När lär jag mig att inte försöka mig på utmaningar som sträcker sig över en längre tid??

Nu tänker jag enbart springa när jag vill. Som idag tex. Efter att jag avslutat mina nattskift. Hela två dar ledigt!! Fick sån energi när jag körde hemåt, av solskenet, så jag bestämde mig för att direkt byta kläder och fara på en morgonpromenad, innan jag säckar ihop. Vet av erfarenhet att jag inte orkar nånting när jag vaknar från dagssömnen, så det gäller att passa på när man hittar den där energin.

Frassesommarmorgonjagjuni

Nu blir det sömn på detta! Godnatt!

 

söndag 11 juni 2017 - 08:16

Miljötänk

Hur mycket jag än vill tänka på miljön alla gånger så måste jag ju erkänna att jag är rätt värdelös på det. Och det där med att handla med tygkasse. Ja, skitbra. Och du känner dig väldigt miljövänlig när du handlar med den. Men hur gör du med roskisen då? Köper du plastpåsar på rulle då istället för att kunna använda som roskispåsar? Och förloras inte charmen med tygpåse där?

Ju mer jag börjar fundera på det här så inser jag att jag tänker rätt miljövänligt ändå. Jag är inte helt värdelös. Här hemma sorterar vi skilt metall, glas och tidningar. Tidigare då vi hade hönor så fick de ta våra matrester. Nånting jag saknar. Tänker alltid på dem när jag hamnar slänga mat. Och det gör vi tyvärr allt för ofta...

Min inställning till hållbar utveckling: 

Värt att tänka på mellan varven. Kolla upp vad som passar en själv att bidra med. Allt är hemåt så att säga.

Tre tips hur man minskar avfall: 

Skaffa hönor, eller hund, eller katt som äter som en hund.

Tänk på när du faktiskt behöver plastpåse. Handlat en sak i affären och de frågar om du behöver plastpåse? Svar: nej. Eller handlar en knippe bananer i matbutiken. Nej. Kan lägga viktlappen direkt på bananerna, eller på melonen. Inga påsar.

Handla/sälj på loppisar.

Mina val som gör gott för miljön:

Tar cykeln till jobbet så ofta jag kan/orkar. Använder minimalt med smink, parfym och krämer. Tvättar håret endast 1-2 ggr i veckan (men nåja, använder ju en hel del schampo och balsam också när jag sen äntligen gör det...). Flyger jääääättesällan (aldrig) men det är nog inget val utan bara inga pengar... Shoppar sällan (och mycket loppis). Är snabb med att släcka lampor så står på i onödan. Handlar ekologiskt så ofta som plånboken går med på det (men har hittat också ekologiska alternativ som är billigare än vanliga, så lönar sig att titta och jämföra, inte alltid det ekologiska är dyrast). Köttet vi äter är stor del älgkött som är fångat av svärfar med sitt team.

Mina val som gör skada för miljön:

Vi som familj älskar att ta bilen och bara köra runt och utforska nya platser i närmiljön. Och det där med att man glömde köpa mjölken och bara måste till butiken (med bilen) för femtioelfte gången under samma dag... Och som sagt, orkar inte alltid tänka miljövänligt. Man orkar bara inte tänka på allt här i världen. Det där med menskopp är något jag funderat på att skaffa jättelänge men har bara inte kommit mig för.

Jag tycker zero waste-livsstilen är:

Bra att det finns folk som verkligen försöker.

En miljöhjälte: 

Det första jag tänker på är svenska armbryterskan Heidi Andersson. Hon har ju profilerat sig med ett ständigt miljötänk och gjort det intressant för många. Sett henne mycket i barnkanalen när det handlar om miljön men jag följer henne också på instagram där hon är aktiv, både med sporten armbrytning men även med miljöfrågor.