måndag 13 mars 2017 - 14:05

Menstruation

Vi fortsätter på kvinnotemat och tar upp temat menstruation när jag är igång med att läsa på om gynekologi till nästa tent. Har dessutom en dotter som fyller 10 år om några månader och i helgen hade jag och hon ett kort snack om menstruation. Har tänkt ta ett längre snack nångång i framtiden. Men SÅ svårt att veta när den bästa tiden är! Man vill inte göra det för sent men inte heller för tidigt.

Snacktips? Hur har ni gjort? Bra böcker om ämnet man kunde köpa, tänkt till henne, och ha färdigt när tiden väl kommer?

Så det är alltså frågan om menarche här, den första menstruationen, menstruationsdebuten. Kommer ni ihåg er egen debut? Jag gör det inte. Men antar att jag inte var för tidig, men inte heller för sen. Har inga trauman av den, tydligen, eftersom jag minns nada. Vanligaste åldern är runt 13 år (10-16). Men den kan komma så tidigt som 8 år eller så sent som 18 år. Menarche inleds efter att en del faktorer är inprickade, såsom tillräckligt med kroppsfett och sekretion av östrogen från äggstockarna. Under en period på 2-3 år leder detta till att livmoder och bröst börjar växa samt bredare bäcken och andra saker.

menscykeln

Men så kan det hända att amenorré sker. Dvs inget händer. Ingen mens dyker upp. Då är det frågan om sekundär amenorré. Har man inte fått mens och är över 16-18 år kanske man behöver undersökas, orsaker till bortfallet. Kan det vara för lite kroppsfett? Eller medfödda defekter, som Turners syndrom, eller genitala missbildningar? Primär amenorré är då man haft mens men den har varit borta över 6 månader.

Och så har vi ord som

Hypermenorré: riklig, ofta långdragen menstruation. Man har överproduktion av östrogener. Det orsakar lågt hemoglobinvärde och järnbrist. Behandling mot detta kan vara cyklokapron-tabletter eller progesteron/kombinerade p-piller, hormonspiral, värmebehandling eller kirurgi (skrapning, hysterektomi).

Hypomenorré: ovanligt sparsam blödning. Eller korta menstruationscykler. Leder ofta till problem med ägglossningen.

Metorragi: oregelbundna småblödningar mellan menstruationerna. Har ofta samband med ägglossningen.

Menometorragi: oregelbundna rikliga blödningar.

Oligomenorré: >35 dagar mellan blödningarna

Polymenorré: <23 dagar mellan blödningarna

Dysmenorré: smärtsam menstruation som inverkar på kvinnans vardag. Detta är den vanligaste mensrubbningen. Överproduktion av prostataglandiner ger ökad uterus(livmoder)kontraktabilitet +  smärtsensibilitet. Kommer först några år efter mensdebuten och drabbar dom som inte fött barn. Symtom är ofta smärta några timmar före blödningen som varar mindre än ett dygn. Illamående, kräkningar och huvudvärk. Behandlingen är smärtstillande och kombinerade p-piller.

Kommer ihåg en kompis som ofta, under högstadiet, blev hemma vid menstruationstiden. Hon hade alltid hemska smärtor och kanske var det frågan om dysmenorré. Hon fick aldrig någon diagnos vad hon kommer ihåg. Så här berättar Linda själv:

"Det var som värst under högstadie- och gymnasietiden. De första blödningsdagarna var jag nästan sängliggande varje gång pga sån oerhörd magsmärta. Nån gång spydde jag också. Fick sedan i något skede två olika smärtlindrande mediciner. Den ena var små mörkröda runda piller, som hjälpte ibland om jag hann ta dem i god tid. Den andra sorten var suppar som hjälpte bra och snabbt. Efter graviditeten var all smärta helt och hållet borta i något år. Så småningom kom lite av smärtan tillbaka men inte alls varje gång och inte alls lika intensiv."

Och så den omtalade PMS:en! Premenstruell Spänning. Symtom är humörsvängningar, ömma bröst, svullnad, trötthet, irritation, längtan efter viss mat, depression. För en del svåra symtom. 3-14 dagar före mens. Oklar orsak.

Jag var en riktig PMS-bitch tidigare. Men inte längre. Jag anar orsaker såsom träning, koständringar och nu till sist och avgörande, avslutade p-piller, har hjälpt till mycket att slippa detta. Nuförtiden är jag mycket mer balanserad och varken jag eller resten av familjen märker när mensen börjar närma sig. Så otroligt befriande att inte behöva förlora sig själv en gång i månaden. För det var så det kändes. Kände inte igen mig själv, blev någon annan. Förbannad, skällde ut allt och alla, eller ja främst hemma då, inte i andra sociala sammanhang. Min man kunde påpeka PMS och jag blev ännu mer förbannad. "Int kan du alltid skylla på PMS". När mensen dök upp, fick jag be om ursäkt. Visst var det mensen än en gång som gjorde mig sådär... Men just då, inne i PMS tiden kunde jag inte tänka klart. Men nuförtiden märker vi inte av några som helst personlighetsförändringar. Måste ha koll på kalendern, för mitt i allt kan den dyka upp bara. Inga tecken före. Ingen ilska. Ingen irritation. Ingen förföljelsemani. Ingen "varför tittar alla på mig". Ingen magvärk. Bara lilla jag, och min mens.

onsdag 8 mars 2017 - 18:19

Kvinnodar alla dar

hemmagymmars

Har börjat på text om kvinnodagen så många gånger nu men det blir till inget. Har så många känslor men så svårt att få nerplitat dem på rätt sätt utan att de skulle missuppfattas så allt är nu raderat. Säger kort och gott. Go for kvinnodar alla dar! Finns så många starka kvinns i världen och bra att det finns en speciell dag som uppmärksammar jämlikhet extra mycket. Men att gratta någon på kvinnodagen bara för att den är kvinna... jag fattar inte poängen.

Min man vet också att en blombukett blir jag så glad över alla andra av årets 364 dagar men inte idag. Det känns bara konstlat och simpelt. Jag gifte mig med den mannen jag ville, jag äger halva huset, vi har gemensam ekonomi, vi axlar lika stor del av bördan i vad som innebär att ha två barn och ett hus med gård.

Jag har det jättebra, det har inte alla mina medkvinnor här i världen. Och det är det vi ska ägna oss åt på kvinnodagen, mer jämlikhet i världen. Jag behöver inte grattas. Jag behöver inte ännu en tårtbit. Jag har det bra. Och det är tack vare många starka kvinnor och deras superkrafter.

Jag körde iaf ett styrkepass på morgonen. Körde bänkpress och klarade av 45 kg (även om min axel inte var helt återställd). Försökte också med 50 kg, tänkte kvinnodagen skulle ge mig lite råstyrka. 50 kg skulle dessutom vara personbästa tror jag, men det blev platt fall... Sen många andra sköna, lätta övningar för rygg, axlar och biceps.

hemmagymmars3

Efter det blev det att skriva en tent i skolan. Med en mer och mer jämlik klass.

I min klass där vi kanske är en 34 stycken allt som allt, har vi med oss 7 stycken killar (om jag räknat rätt nu). Så inte jämlikt än, men det börjar ta sig. Så många killar kan jag slå vad om att det inte var för 10-20 år sedan. Och ingen har avslutat sina studier än. I mitt framtida yrke betyder det mycket att det blir mer jämlikt. Inte som det var förr: män-läkare, sjukskötare-kvinnor. I sjuksköterskeyrkets begynnelse var sjukskötarna mer som läkarnas assistenter. Nuförtiden har sjukskötarna mer och mer egna arbetsuppgifter och de båda yrkesgrupperna kompletterar varandra i ett team. Under senaste praktiken på Vasa centralsjukhus tyckte jag det var rätt köns-jämlikt mellan läkare och sjukskötare. Specialistläkarna på avdelningen var dessutom två kvinnor. Och många manliga sjukskötare fanns det också på avdelningarna. Perfekt! 

hemmagymmars4

 

lördag 4 mars 2017 - 08:05

Värk

Godmorgon på er! Ingen bra start på dagen idag. Vaknade vid 5, gick upp på toaletten och efteråt kunde jag inte somna om. Har en axel som bråkat i några dagar, inflammation i den. Blixtrande smärta i höger axel när jag försöker lyfta armen och annars ihållande värk hela tiden.

Inte bra för axlarna att studera hårt... Skrivit alltför mycket på sistone och suttit för mycket vid datorn.

Ska äta frukost nu och sen ta en Ibuxin som kur för att slippa inflammationen. Var faktiskt väldigt länge sen jag ätit en kur. Har också medvetet försökt hålla igen på NSAID-produkterna pga magen. Och magen har nu varit jättebra en lång period. Så håll tummarna att onda cirkeln inte börjar igen!

jagsolarmoln

måndag 27 februari 2017 - 18:58

Hjälp Janina komma hem!

Har en klasskompis, Janina, som jag skrev ett inlägg om för en tid sedan -> Janina och Hodkins lymfom.

Eftersom hon nu har en hjärntumör och ville ta vara på tiden före behandling, reste hon med en vän till Filippinerna efter klartecken från läkare. Men nu är allt mycket sämre. Klicka här och läs vad vännen berättar, och donera! Redan 5€ hjälper! Hoppas, hoppas allt löser sig!! Dryga 8000€ nu, hon behöver 14000.

helpjanina

Uppdatering från vasabladet här.

fredag 24 februari 2017 - 16:30

Släpp tuttarna fria!

Råkade surfa in på den här artikeln

Vad tycker ni? Använder ni bh dagligen? Varje timme under dagen? Är det någon som fakiskt sover med bh på?

bh3

Äldre, vet jag, vill ofta sova med bh på. Äldre på äldre boenden alltså, eller på sjukhus. Som vårdare försöker jag alltid övertala dem att brösten mår bättre av att "släppas fria" under natten, få andas. Ibland får jag dem övertalade, ibland inte.

Själv gjorde jag ju en bröstförminskningsoperation för ett par år sedan (skrev mycket om den i förra bloggen men de inläggen finns tyvärr inte kvar). Före den operationen skulle jag, som DD- eller E-kupa, aldrig ha kunnat vara utan bh. Det var helt enkelt obekvämt och tungt, jobbigt. Men nu, som C-kupa, tycker jag det är alldeles ljuvligt att kunna gå utan bh en hemmadag! Men vid all idrott ska det nog finnas en stadig sportbh på kroppen.

armflexhemmagym2

frissafin4

fredag 24 februari 2017 - 10:52

Fredagstankar och träning

Mannen har slutat snusa! Hurra!!

Två och en halv vecka utan nu, och vi bor fortfarande tillsammans... Ingen har ens velat flytta ut. Första dagarna fick vi, i resten av familjen, trampa på tår men sen har allt gått smärtfritt.

Men efter att mannen slutat snusa så har han fått otroligt tidiga morgonrutiner. Flera morgnar i rad har jag vaknat av att han stiger upp redan 5.30 och flera morgnar har jag hört att han begett sig ut för en löprunda vid 6-tiden...

Så jag kan ju inte vara sämre jag heller.

Blir ju tävlingsinriktad med allt det fräscha och hälsosamma som pågår här hemma. Så denna vecka har jag redan fått ihop 20 km löpning! Jag, som inte räknar mig som en löpare! Inte lika tidiga starter som mannen dock, det räcker med vanlig morgontid för mig eller mitt på dagen...

snolopningsnolopning4

Men underbart med snö!! Riktigt vinterlandskap ska det nog vara i februari även om många av oss börjat få vårkänslor redan. Ha en riktigt underbar fredag!

tisdag 14 februari 2017 - 13:13

Läspaus

Glad vändag!! Och fint väder har vi idag, härlig vårfiilis. Satte solglasögonen på mig idag, för första gången i år, när jag var på en körrunda.

Idag är det full pluggdag. Tänkte ta en kort läspaus och skriva några rader.

hemmalasning

Skrivit imorse en uppgift som handlar om sexualitet, och lämnat in den. Sen har jag hunnit räkna lite läkemedelsräkning, för att se hur mycket jag minns. Vi har alla läkemedelskurserna avklarade redan men måste uppehålla räknekunskaperna och göra ett MiniLoveTest en gång varje termin ända tills vi är utexaminerade. Som lite extra jobb sådär... på allt annat jobb som vi redan har... Men super att det krävs att vi uppehåller kunskaperna ändå hela studietiden! Så efter denna skrivpaus ska jag köra testet online här hemma. Wish me luck!

Annat då? Ja, tenter i mängder börjar dyka upp. Imorgon har jag en praktisk "case study" och till den ska en hel del läsas in också. Så bordet här hemma är i kaos just nu. Sen så ska jag försöka lägga igång middagen och puttra och så ska det bakas nåt lite till kalaset ikväll. Barnen ska hämtas från skolan och så ska jag försöka få in lite träning också senare ikväll efter kalaset.

Hur firar ni tisdagen/vändagen?

lördag 11 februari 2017 - 10:18

Barnkalas

Lillkillen fyllde 7 år igår och det känns som att han inte är någon lillkille längre. Denna samma vecka var vi och skrev in honom i skolan. Snart är båda barnen skolelever! Vart far tiden? Själv är man ju fortfarande 25... ;)

Vi hade sonens kompiskalas igår hemma hos oss. Med minecraft-tema som han önskat. Och mycket jobb låg bakom, håh. Många gånger önskar man nog att man tagit ett hoplop-kalas istället för att slippa baka, pyssla, städa etc. Men sen när kalasdagen väl är där är det nog så roligt att få träffa alla sonens vänner och lära känna dom litegrann. Sen när de växer är de inte ett dugg intresserade att prata med en längre, eller hur? Så jag passar på medan man kan! Sen är det ju synd att inte kunna bjuda hela klassen/gruppen förstås för att man har hemmapartyn, det skulle bli vääääldigt trångt då. Fast väääääldigt dyrt blir det också om man ska ha hela klassen på ett hoplop eller annat, herre du milde.

Det har skrivits mycket om barnkalas, att de görs så överambitiösa och dyra. Vi har försökt hålla alla kalas väldigt enkla. Huvudsaken är ju att alla har det trevligt tillsammans. Jag har lärt mig att maten inte är så viktig och så är det bra att ha flera lekar i bakhuvudet ifall det behöver styras upp. 

Till detta partyt var det faktiskt första gången som jag endast hade bakat tårtan själv, en minecraft-tårta. Som jag också glömde fota... Allt det andra hade jag köpt. Det var minecraft-cookies, minecraft-pinnar som var salta pinnar. Och sen en massa olika godis som självklart var i minecraft-tema. Kom ju inte ihåg att fota allt det fina när det var uppdukat och före gästerna hade tagit för sig men här ser ni tanken, hade tejpat såna här lappar på papperstallrikar och så fick alla ta för sig:

minecraftkalas2

Sen är den stora frågan då: goodiebags eller fiske eller liknande. Hur göra med dessa? Är det faktiskt så att barnen tycker att det hör till? Vad tycker ni?

När jag frågat mina barn så är det inget dom tänker på. Dom tycker att nog är det kanske roligt men finns det inte så bryr dom sig inte. Inte har dom krävt heller det på egna kalas. Jag brukar fixa till nåt väldigt enkelt. Det är ju roligt att göra en lek kring det hela. När dottern var liten så gjorde vi en skattkarta och så fick hela gruppen försöka hitta skatten. Då var det enkelt när det var sommarkalas. Med sonen som har vinterkalas har jag också gjort skattkarta och de har fått leta runt i huset. I år med minecraft-tema fixade jag till minecraft-skattkista av papper och alla fick leta efter sin egna. Hade gömt dem en och en i huset och alla fick ett kort där det stod "leta bredvid en lampa",  "på en matta", "i en sko" eller "bredvid en banan". Alla verkade tycka det var spännande att få ett eget uppdrag.

Och "gåvorna" då? Ja, de hålls också väldigt enkla. Alla fick varsin "diamant", ett hubba-bubba tuggummi och ett par klisterbilder. Så mycket till ryms inte i skattkistorna och alla var nöjda.

minecraftkalas4

Så efter att tårtan var uppäten, lekarna lekta och presenterna testade satte vi oss ner vid tvn med popcorn och kollade på minecraftvideon sista minutrarna förrän kompisarna blev hämtade. Jag fick höra en massa bra ideer hur man ska bygga och vad som är bra eller dåligt. Alla är tydligen riktiga minecraft-proffs och jag fick lära mig en massa. Måste ju avslöja att jag också spelar minecraft ibland när jag hinner. Kände mig tvungen att sätta mig in i den världen när barnen var yngre och ville börja spela, för att hjälpa dem komma igång. Något som alla föräldrar borde göra med alla spel, för att hålla koll på vad de spelar.

Toppenkalas!

tisdag 7 februari 2017 - 11:08

Dagens motto

Christoph Treier hade ett väldigt bra motto på facebook häromdagen:


Lova aldrig något när du är lycklig.
Svara aldrig när du är arg.
Och besluta aldrig något när du är ledsen.

 

hemmastrandenfrostmorgon

söndag 5 februari 2017 - 19:15

Cancer

Idag är det Runebergsdagen och inga Runebergstårtor har jag ätit.

Men igår blev jag upplyst, via facebook, att det var världscancerdagen. Den fjärde februari är utsedd till Internationella Världscancerdagen. Oktober tror jag de flesta vet om att det är rosa månaden, för att lyfta fram kunskapen om bröstcancer. Men hur många kände till Världscancerdagen?

Internationella unionen mot cancer (UICC) har som uppdrag att samordna verksamheter som rör cancer och Världscancerdagen, något som de gör tillsammans med medlemmar runt om i världen. Världshälsoorganisationen och många andra internationella organisationer är även med och stödjer kampanjen.

Tidigare år har man bland annat talat om rökfri miljö, fokus på hälsosam kost och fysisk aktivitet och vård och rehabilitering. UICC har också återkommande kärnfrågor. Kärnfrågorna handlar om att barn ska ha möjlighet att vistas i rökfri miljö, vikten av att kombinera en balanserad kost med fysisk motion och därigenom undvika följdsjukdomar och fetma, att öka kunskapen om vaccin som kan förebygga cancer och även försöka öka kunskapen kring helhetsbilden av cancer. UICC vill lyfta fram det faktum att 40% av alla cancerfall skulle kunna förebyggas genom en kombination av flera eller alla av ovanstående kärnfrågor.

Temat för Världscancerdagen 2017, alltså igår, var "Tid för liv". Som patient är varje dag, varje ytterligare månad eller år kvar i livet, viktigt. Då spelar det egentligen ingen roll vad överlevnadsstatistiken säger, eller hur små eller stora chanserna är att en behandling ska lyckas. Varje ny dag är unik, varje dag ger tid för liv, tid att leva.

Vad är cancer då?

Cancer är samlingsnamnet på fler än 200 sjukdomar. Kroppen består av massvis av celler. De har ett alldeles speciellt sätt på att dela på sig och när dom gjort sitt ska de gå i apoptos, dvs programmerad celldöd. Vid cancer rubbas den här balansen och den tidigare friska cellen börjar bete sig onormalt. Den börjar dela sig ohämmat och det bildas till slut en klump av celler. Cellklumpen fortsätter att dela sig och växa och till slut börjar man känna av den. Man skiljer på benign (godartad) och malign (elakartad). Ordet cancer syftar ofta på en tumör eller knöl, men det är inte alltid cancercellerna bildar tydliga knölar som man kan se eller känna. När det gäller till exempel blodsjukdomen leukemi bildas inga tumörer men cancercellerna breder ändå ut sig på bekostnad av de friska cellerna.

Vanligaste cancerformen för män är prostatacancer, hudcancer och tjocktarmscancer. Vanligaste cancerformen för kvinnor är bröstcancer, tjocktarmscancer och hudcancer. 

Om ni inte redan läst den kan jag tipsa er om ett tidigare inlägg med intervjun med Janina och Hodgkins lymfom.

Under veckan ska ni ha ögonen öppna för då kommer två nya intervjuer som handlar om cancer.