torsdag 13 juli 2017 - 14:59

Styv i kroppen och höstfunderingar (redan?)

Ouch, min kropp är så styv och seg idag!

jagjuli

Tränade ett pass ute på gården med dottern igår och idag är alla kroppsdelar ömma... Det var verkligen ett helkroppspass som hette duga. Jag frågade dottern om hon känner av nåt idag:

"Näe, inte alls", var svaret.

Det är väl så att ju äldre man blir, desto viktigare blir detta med att tänja, eller yoga, eller bodybalance. Whatever som känns rätt. Borde också komma oftare iväg på såna pass. Jag har slarvat nåt fruktansvärt med den "mjuka träningen" på sistone. Försökt tänja hemma ett par minuter här och där, men inte är det samma sak som att ägna en hel timme åt kroppen och knoppen i lugn och ro. Det är svårt att finna ro (tid) att komma sig iväg till allmänna gymmet då resten av familjen har semester och bara trampat på och väntat på att man kommer hem från jobbet. Och nu i juli är detta ännu svårare att lösa då både jag och maken jobbar, och barnen är lediga.

Ja, tiden är knapp denna sommar. Hösten närmar sig och jag börjar ju redan fundera på att skriva på slutarbetet och inhopparjobb under höst och vintern. Mina stödpengar är slut och jag ska försöka mig på studier + arbete. Först ska jag dock fundera på dotterns 10-års kalas (dottern gick med på ett riktigt minikalas i år med närmsta vännerna, allt för att jag ska slippa stressa över det också) och mina nästan två veckors, 9 dar, semester i augusti (som säkert går åt till mer studiefunderingar och förbereda barnen inför skola). Känner att jag har rätt bra koll på allt ändå och är peppad inför hösten/vintern.

onsdag 5 juli 2017 - 16:50

Nattskift

Har du funderat nångång hur man bäst sköter ätandet under nattskiften? Det har jag. Idag stötte jag på Olgas svar om detta ämnet. Klicka in här.

Insåg att jag haft rätt bra tänk. Jag äter:

Frukost när jag kommer hem, ca. 8-tiden (oftast lite rejälare, med stekt ägg och nåt annat)

Lunch när jag vaknar, kan bli allt mellan 14 och 17

Mellanmål vid 19-tiden

Middag på jobbet när allt lugnat sig och man har läget under kontroll, ca 23-24-tiden.

Mellanmål, nåt litet, typ banan eller kokt ägg, under natten ännu ifall jag blir vrålhungrig.

Ibland dricker jag en pepsi i början av kvällen eller när jag börjar nattskiftet. Det håller mig igång hela natten, dricker ju annars inget kaffe. Vatten ser jag till att dricka under hela natten, men inte för sent på morgonsidan.

Hur gör ni andra? Hur många nattskiften har ni i rad?

Jag kör alltid 2 eller 3 i taget. Vill gärna inte ha fler i gången. Är helt okej att göra natturer. Dessa skift är lite annorlunda och ger lite variation. Oftast är det lugnare tempo och man får göra allt i egen ordning. Enda minuset är att man jobbar väldigt ensam (och jobbar när alla andra sover) och om det är många oroliga patienter så kan det kännas otryggt. Det är bara du själv som kan ordna upp saker och ting, just där och då. Känner dock att detta är min starka sida, att inge trygghet och klara upp saker, så allt brukar nog lösa sig.

Träning har jag svårt att orka med just under nattperioderna, men ibland kan jag få energi att köra en länk på morgonen efter att jag slutat vaka och före jag lägger mig för att sova. Eftermiddagarna när jag vaknat från sömnen orkar jag inget, utan går som en annan zombie här hemma...

carpellaaugusti4

 

 

fredag 30 juni 2017 - 20:38

Löpning i korta shorts. Yai or ney?

Invigde mina korta shorts idag. Har ju haft dem i skåpen, sisådär en tre, fyra år, men inte nämnts ta på mig dem "in public". Har ni nåt sånt klädesplagg i garderoben? Som ni inte vill slänga men som ni heller inte använder, speciellt inte utanför husknuten?

kortashortscollage

Har tyckt dessa shorts varit "för korta" eller "för tajta". Idag sket jag i dom tankarna. Det var varmt ute och jag ville springa med lätt klädsel. Komplimangerna av maken, som tyckte jag mer än gärna kunde visa benen, gjorde ju också susen.

Tänka sig att jag äntligen vågade ha dem bland folk när jag väger som mest! Direkt jag tänker på att jag borde hålla igen lite med det goda i matväg så äter jag dubbelt mer än jag brukar och bara ökar i vikt... så även denna gång. Denna vår har varit en riktig viktboost som jag nu försöker ta tag i under sommaren istället. Den här magen ska jobbas bort litegrann nu, mest för att må bättre men även bort med extra kulan.

Nå, jag drog mina korta shorts på och jag och mannen satte iväg. 4,5 km löpning efter jobbet blev det, i hettande värme. Och ett dopp i nyinköpta poolen här hemma efteråt. Så härligt!! Idag har vi haft en riktigt varm sommardag, och mer värme utlovas. Och jag är dessutom ledig hela helgen. Jippiii!!

måndag 19 juni 2017 - 12:57

Sevendayslistan: midsommar

Jag fyller år runt midsommar. Ibland på själva midsommarhelgen, ibland före. Vi har aldrig haft några speciella midsommartradtiotioner, varken hemifrån som barn eller nu som vuxen med egen familj. Jag har så länge jobbat tre-skift så jag har jobbat under väldigt många midsomrar. 

Det här är planerna för midsommar: Jobba. Jag meddelade jobbet i vintras redan att jag kan jobba midsommar. Det finns säkert många som faktiskt har traditioner och vill vara ledig under midsommar så jag tänkte att jag kan lika bra jobba, få extra cash och vara ledig sedan in i veckan istället. Fine by me. Vi kommer nog ändå att försöka få till nåt sorts midsommarmys ändå den tiden jag inte är på jobbet med god mat och lekar med familjen.

Det bästa med midsommaren är: allting blommar och det är så ljuvligt fint i naturen!

Det sämsta med midsommaren är: att det ska vara så ljust om nätterna! Jag måste ha mörkt när jag ska sova, blir tokig med allt solsken vid sovdags.

En tradition jag inte bryter: Tror inte det finns en tradition jag INTE har brutit. Tradititioner är TILL för att brytas och göra dem på sitt sätt. Vi har brutit traditioner och börjat med våra egna som sen igen våra barn får lov att bryta om de vill igen. 

Ett måste på midsommarbordet: Bara det är gott. Tror vi brukar ha lax på midsommarbordet men det kan lika gärna vara grillat kött, eller grillspett. Och nån god sallad. Jordgubbar kanske är ett måste. Jag och min mamma (som fyller några dar efter mig) brukar sporta med att se om de första  jordgubbarna blir klara till min födelsedag eller hennes.

Tre tips för en lyckad kväll: Spel, typ kubb, krocket eller boule, och simning. Och gärna sällskap. Men eftersom mitt jobb är som det är så är det svårt att planera nåt eller fästa sig vid en hel helg och då är det svårt för långväga gäster. Om vi inte har semester och kunnat åka iväg själva förstås.

Jag firar/firar inte midsommar för att: "för att jag jobbar", fast vi "firar" ju den sen då jag inte jobbar. Inte är det så att jag INTE FIRAR, utan mer att det är inte en tradition och själva högtiden blir inte så uppsjasad här. No stress liksom. Många människor stressar upp sig över denna högtid lika mycket som över julhelgen. Jag försöker tona ner den.

Ett starkt midsommarminne: Har inte så starka minnen. Nångång har vi klätt en midsommarstång vid mina föräldrars sommarstuga. Och så kommer jag ihåg resorna till tex Nagu och Korpo/Houtskär under tonårstiden. Var till en kompis i Korpo, eller var det Houtskär  (Sorry, minns aldrig...), och vi var ett gäng som övernattade där och firade och det var mysigt. Nog känns det ju mer äkta med ett skärimidsommar än ett stadsmidsommar. Men jag/vihar nog firat midsommar i Helsingfors också som varit riktigt mysigt. Besökt Fölisön, simmat vid blåbärslandet och cyklat runt i Kottby, typ.

Allt är mysigt bara man har det gott och är nöjd med tillvaron!

Glad Midsommar, vad/hur ni än gör!

måndag 12 juni 2017 - 20:10

Musik för mig

Den här veckan ska jag köra veckolistan i tid. Musik handlar den om denna gång.

När jag tänker på musik och när den var som viktigast är det ju nog tonåren som först ploppar upp i min skalle. Jag kan ingenting om genréer. Känner till pop, klassiskt, punk och hårdrock ungefär, men desto mer ingående är jag helt out. Och att namedroppa artister är heller inte min grej. Minns bara inte. Är helt värdelös. Nästan alla jag nämner här har jag fått kolla upp via mina listor på spotify. Jag minns inte ens namn på mina största influenser under tonåren.

Som barn (tänker lågstadieåldern) lyssnade jag på Paula Abdul, Kylie Minogue, Roxette, Cher, Ace of Base, Madonna, Donna Summer, A-ha, Richard Marx, Koreana (Hand in hand), Run-D.M.C och Salt-n-Pepa för att nämna några. Scorpions var stort på hipporna och att dansa tryckare till.

Min första festival var med brorsan på Ruisrock när jag var nyss fyllda 12 år och lyssnade på Bryan Adams. Nu när jag kollade upp vilket år det var ser jag att Bryan Adams spelade där 1992. Och gissa vem som var där samtidigt... Nirvana!! Har inte nåt minne av deras spelning så kan hända jag inte var där längre när de spelade. Buhuu... I den åldern hade jag nog inte nån aning om vem Nirvana var. Ett band som kom sen efter bara nåt år att spela en stor roll i livet.

Mina syskon är 10 och 12 år äldre, och musik jag minns från barndomen är mycket just deras musik. Syrrans musik kommer jag kanske inte riktigt ihåg men det kan hända att hon inte var lika högljudd om sin musik som brorsan var. Eller så gillade jag brorsans musik mer, eller så gillade båda samma sorts musik, eller så var det för att min syster i stort sätt redan flyttat ut när jag började ha nån sorts minne om min barndom. Via brorsan minns jag musik såsom tex the Cure, Alice Cooper och Midnight Oil.

New Kids on the Block-tiden. Varade nåt år. Såklart störtförälskad i nån av killarna i gruppen men jag är väldigt osäker på vem, minns inte.

Så kom 90-talet, och tonåren. Ojoj, vilka musiktider. I tonåren levde man för musiken, den genomsyrade hela ens vardag och helg. Det var influenser och en viss stil. Jag är uppväxt under bästa grungetiden. Punk och grunge och så storgillade jag hiphop i hemlighet också. Jag hade blått hår och Doc Martens stålkängor. Det var Nirvana (var ett stort Kurt Cobain fan och allt blev lite sämre när han dog), Hole, Offspring, Green Day, Rage Against the Machine, No Doubt etc. Hängde nästan varje dag i bandträningslokaler. Vi levde för musiken. Konstigt att man inte är döv för öronpluggar var verkligen inget som fanns med då...

Sen blev det mer avslappnat när man kom upp i åldrarna och tillät sig att börja lyssna på väldigt olika musik. Insåg att man faktiskt kunde gilla fler olika stilar. Jag brukar säga att jag gillar all sorts musik för så är det faktiskt. Vissa dagar vill jag lyssna på en sort, andra dagar nåt annat. Ofta blir det de populäraste radiolåtarna som snurrar på i min spotify när jag tränar. R&B och hiphop vissa dagar (Besökt många gånger Pori Jazz där många favoriter uppträtt). Andra dagar gillar jag att lyssna just på "gamla godingar" såsom Hole, Skunk Anansie, Garbage, Smashing Pumpkins.

Sånt jag lyssnar på nuförtiden är Justin Timberlake, Kelis, M.I.A., Dixie Chicks, Coldplay, Enrique Iglesias, Demi Lovato, Kygo, Chainsmokers och Lana del Rey. För att bara nämna några. Som sagt, väldigt varierat. Gaslight Anthem gillar både jag och maken och vi hade möjlighet att lyssna på dem live sommaren 2012 på Sandudd i Helsingfors. Tidigare var jag ofta på festivaler och konserter men efter att barnen kom har det nog varit skralt med den biten. Nåja, nu till listan som jag sist och slutligen inte har så mycket att bidra med:

Musik för mig är: Humör, känsla. Nåt att slappna av till, drömma sig bort eller tvärtom: att svettas till, pusha sig till max.

Jag lyssnar helst på: radio, har svårt att lyssna enbart på en artist eller ett album nuförtiden, vill ofta ha blandat, inte behöva bestämma sig för nåt speciellt. Och kolla ovanför, där listar jag en hel del.

Den bästa låten att starta morgonen med:

Ett instrument jag vill kunna spela: Bas, ett instrument jag ville lära mig spela under värsta bändi-tiden. Gitarr försökte jag också med under studietiden till barnträdgårdslärare. Sen gick min gitarr sönder i en flytt och där lämnade den kunskapen. Nu skulle jag gärna lära mig att spela saxofon. Det skulle va häftigt. Intresset tog ny fart när jag hörde "Hey mama" eller vad den nu heter, på eurovisionen.

En musikstil jag inte förstår mig på: Jag är nog så tråkigt att jag måste säga att man hittar nog små guldkorn i de flesta stilarna.

Det här blir årets sommarplåga: ?

En låt jag kopplar till ett minne: En? Det finns så många. Det finns otaliga 80-tals ballader som är kopplade till tryckarstunder med de man var kära i på lågstadiet. Och så finns det sånger med tex Garbage och No Doubt som jag kopplar till tiden när det tog slut med ex-pojkvän och tex Skunk Anansie när man kände sig stark igen. Weezer kopplar jag starkt till tiden när jag som 15-16-åring jobbade som nanny i Schweiz.

Spellistan som ger mig energi: Min spotifylista. Den gör att jag har lust att ge järnet varenda gång. Har typ en 50 låtar där så inget jag lägger upp här.

Min mest spelade låt någonsin: ?

måndag 12 juni 2017 - 08:53

Roligt så länge det varade

Godmorgon världen!

Natturerna kom emot och jag beslutade mig för att avsluta runstreak. Kändes inte roligt längre. Dryg vecka orkade jag nöta på med alltför spända smalben. När lär jag mig att inte försöka mig på utmaningar som sträcker sig över en längre tid??

Nu tänker jag enbart springa när jag vill. Som idag tex. Efter att jag avslutat mina nattskift. Hela två dar ledigt!! Fick sån energi när jag körde hemåt, av solskenet, så jag bestämde mig för att direkt byta kläder och fara på en morgonpromenad, innan jag säckar ihop. Vet av erfarenhet att jag inte orkar nånting när jag vaknar från dagssömnen, så det gäller att passa på när man hittar den där energin.

Frassesommarmorgonjagjuni

Nu blir det sömn på detta! Godnatt!

 

söndag 11 juni 2017 - 08:16

Miljötänk

Hur mycket jag än vill tänka på miljön alla gånger så måste jag ju erkänna att jag är rätt värdelös på det. Och det där med att handla med tygkasse. Ja, skitbra. Och du känner dig väldigt miljövänlig när du handlar med den. Men hur gör du med roskisen då? Köper du plastpåsar på rulle då istället för att kunna använda som roskispåsar? Och förloras inte charmen med tygpåse där?

Ju mer jag börjar fundera på det här så inser jag att jag tänker rätt miljövänligt ändå. Jag är inte helt värdelös. Här hemma sorterar vi skilt metall, glas och tidningar. Tidigare då vi hade hönor så fick de ta våra matrester. Nånting jag saknar. Tänker alltid på dem när jag hamnar slänga mat. Och det gör vi tyvärr allt för ofta...

Min inställning till hållbar utveckling: 

Värt att tänka på mellan varven. Kolla upp vad som passar en själv att bidra med. Allt är hemåt så att säga.

Tre tips hur man minskar avfall: 

Skaffa hönor, eller hund, eller katt som äter som en hund.

Tänk på när du faktiskt behöver plastpåse. Handlat en sak i affären och de frågar om du behöver plastpåse? Svar: nej. Eller handlar en knippe bananer i matbutiken. Nej. Kan lägga viktlappen direkt på bananerna, eller på melonen. Inga påsar.

Handla/sälj på loppisar.

Mina val som gör gott för miljön:

Tar cykeln till jobbet så ofta jag kan/orkar. Använder minimalt med smink, parfym och krämer. Tvättar håret endast 1-2 ggr i veckan (men nåja, använder ju en hel del schampo och balsam också när jag sen äntligen gör det...). Flyger jääääättesällan (aldrig) men det är nog inget val utan bara inga pengar... Shoppar sällan (och mycket loppis). Är snabb med att släcka lampor så står på i onödan. Handlar ekologiskt så ofta som plånboken går med på det (men har hittat också ekologiska alternativ som är billigare än vanliga, så lönar sig att titta och jämföra, inte alltid det ekologiska är dyrast). Köttet vi äter är stor del älgkött som är fångat av svärfar med sitt team.

Mina val som gör skada för miljön:

Vi som familj älskar att ta bilen och bara köra runt och utforska nya platser i närmiljön. Och det där med att man glömde köpa mjölken och bara måste till butiken (med bilen) för femtioelfte gången under samma dag... Och som sagt, orkar inte alltid tänka miljövänligt. Man orkar bara inte tänka på allt här i världen. Det där med menskopp är något jag funderat på att skaffa jättelänge men har bara inte kommit mig för.

Jag tycker zero waste-livsstilen är:

Bra att det finns folk som verkligen försöker.

En miljöhjälte: 

Det första jag tänker på är svenska armbryterskan Heidi Andersson. Hon har ju profilerat sig med ett ständigt miljötänk och gjort det intressant för många. Sett henne mycket i barnkanalen när det handlar om miljön men jag följer henne också på instagram där hon är aktiv, både med sporten armbrytning men även med miljöfrågor.

onsdag 7 juni 2017 - 20:47

Gastroskopi

Idag firar jag en full vecka runstreak. Lite synd att inte kunna springa just idag men jag tog mig ut på en promenad ändå, nästan 1,6 km men inte riktigt... Orsaken till detta var att jag var på en gastroskopiundersökning idag på eftermiddagen. Först var jag på jobb, morgontur, fick vara oäten 6 h före och odrucken 2 h före. Maken kom och hämtade mig från jobbet och körde mig till Oravais hälsocentral där undersökningen gjordes (tydligen har Korsholm samarbete med Oravais och det är där dessa undersökningar görs). 

Jag har gjort denna undersökning för 20 år sen på Åbolands sjukhus och då två gånger. Så jag vet vad det gick ut på. Och var smått nervös, för det jag kommer ihåg var att man kände sig smått i panik när svälj och kräkreflexerna inte ville lugna ner sig...

Gastroskopi-undersökning (här en länk) går ut på att svalget blir bedövat och läkaren för ner en böjlig slang genom matstrupen och ner till matsäcken och början av tunntarmen. Det finns en ljuskälla och kamera på ändan av slangen och läkaren kollar runt att allt ser ok ut, kan ta bilder, biopsi-prover och olika ingrepp.

Hela övre magkanalen såg jättebra ut. Och det är ju jättebra. Men ändå lite snopet. För då kvarstår ju frågetecknen varför jag får så ont i magen emellanåt. Låter som att det är tarmarna som strular, inte magsäcken. Även om det känns som magsäcken.

Nå, efter att de grävt runt i magen och matstrupen och man försökte undanhålla kräkningar under 10 minuter och djupandas så kändes det att löpning inte riktigt passade sig idag. Så jag tog mig ut på en promenad, med en vattenflaska i handen. För det tar fortfarande ont när jag sväljer. Inte så konstigt efter att en slang grävt runt där. Tanken med runstreak är ju att springa varje dag, oavsett väder eller mående. Men har man en autoimmun sjukdom så äventyrar jag inte hälsan. Så jag tog det lugnt idag. Och det var nog rätt beslut. Mina ryggmuskler (andningsmuskler) var så spända och det kändes lite jobbigt faktiskt att bara gå också. Nu ska jag bota det onda i halsen med lite glass!

sommarpromenad

 

måndag 29 maj 2017 - 20:21

Träningslistan

Nåja, äntligen ett ämne jag faktiskt känner att jag har nåt att komma med. Sevendays veckolista handlar denna gång om träning:

lopturseptember15kajakpaddling5Codezombietajtaganget

Träning för mig är: Rörelseglädje, hög på endorfiner, må bra-kickar, stressrelease, en stund för att gå in i sig själv, lyssna på musik, se vad man är kapabel att göra, få känna sig utmattad på ett bra sätt men ändå känna sig starkare och gladare efteråt.

Min favoritträning: Skulle jag ha råd skulle jag köra allt möjligt. Men just nu blir det nog styrketräning hemma eller grupp-pass på favoritgymmet i brändö, Vasa. Löpning och powerwalks. Cykling kommer jag att försöka köra så ofta jag bara kan i sommar, mest från och till jobbet då, och även simning, paddling och klättring ligger högt på vill-listan.

Det bästa med att träna: Hur glad man är efteråt. Man ångrar aldrig en gjord träning! Hur arg, trött och förbannad man är före och ibland under träningen så är man på så gott humör och pigg efteråt. Känner sig som om man är "on top of the world" med ett maxat självförtroende.

Det sämsta med att träna: Skulle vara om man skulle råka skada sig då. När jag började springa tampades jag ibland av valpsjuka och kan ha början till det ännu också med jämna mellanrum men vilar då bara och så är det bättre sen, eller så måste jag försöka knåda/rolla bort smärtan (ja, borde gå till massör men pengar, pengar...). Min hallux valgus fot börjar också vara ganska jobbig när jag springer eller gör vissa övningar där man böjer foten, så det känns lite jobbigt mellan varven. Men annars har jag alltid varit rätt skadefri (bortsett från min vrist som vrickas lite av och an då...) under mina träningsår. Ingen gren jag hamnat sluta helt och hållet med pga skador. Armbrytningen är något jag faktiskt skulle vilja kunna köra men det igen är en gren där man belastar mycket samma kroppsdel och då axlarna som jag annars redan har rätt dåliga. Så inga sporter där man belastar samma kroppsdel passar mig, jag behöver träna funktionellt.

En sport jag skulle vilja pröva: Finns det nåt jag inte prövat på? Tror inte det faktiskt, sådär i stora drag. Styrketräning, dans, löpning, klättring, ridning, cykling, simning, boxning, skjutbana, bilar, gokart är några av det jag gjort. Bilsporter och motorcykel är något jag är oerhört fascinerad av, inte av att titta på men skulle gärna sitta bakom ratten själv. Tycker det är otroligt roligt att köra gokart och andra saker som fart runt på hjul. Ja, kampsporter är nog inget jag prövat på, så det skulle va roligt.

KBswingklattringjag02armbrytningvaltadack4

En träningsgren jag inte förstår mig på: Tja, visst kan jag förstå alla grenar tycker jag och bra att det finns olika eftersom vi alla är olika. Men stilla sporter såsom golf skulle nog min rastlösa och icketålmodiga träningssjäl inte stå ut med länge. Men jag förstår ändå dom som gillar det och har rätt personlighet för det. Frisk luft, umgänge och fina platser. What´s not to like?

Därför tränar jag/tränar jag inte: Nå, läser man de ovanstående så tror jag nog man kan förstå varför jag tränar. För att må bra helt enkelt. För att min kropp behöver det, kräver det, vill det. För att jag vill ge min kropp det bästa för att orka ett långt liv ännu. För att känna mig stark. Känna mig stark både i själ och hjärta.

Mina träningsmål: Endast att må bra och göra det jag vill. Satt tidigare upp konkreta träningsmål men jag har lärt mig att inte göra det eftersom målen hinner byta innan jag klarat av dem och det gör mig bara dålig till mods. Men gör man upp mål så ska man ju göra dem tillräckligt konkreta och små. Jag har haft tex "klara av pullups" eller "kunna stå på händer utan vägg" men jag är inte tillräckligt tålmodig att nöta på med en sak dag efter dag. Men jag tränar dem ännu också emellanåt när jag kommer ihåg dem. Jag älskar att träna så jag behöver inte mål att komma vidare eller orka köra på. Inte just nu i alla fall. Men säkert kommer det nån period när jag behöver detta igen.

tisdag 23 maj 2017 - 11:38

Skönhetspromenaden

Började på med sevendays listan om skönhet men jag ställdes inför så svåra funderingar att jag la knut på min egen hjärna och fick se mig besegrad. Tänkte jag postar ett inlägg om min underbara promenad imorse istället. DET var en ren skönhetspromenad det också. Så vackert landskap och det doftade himmelskt! Hav och grönska. Var alldeles lyrisk under promenaden. Jag kunde inte ha fått en bättre ledig vecka än denna!

sandvikspromenad2