tisdag 23 maj 2017 - 11:38

Skönhetspromenaden

Började på med sevendays listan om skönhet men jag ställdes inför så svåra funderingar att jag la knut på min egen hjärna och fick se mig besegrad. Tänkte jag postar ett inlägg om min underbara promenad imorse istället. DET var en ren skönhetspromenad det också. Så vackert landskap och det doftade himmelskt! Hav och grönska. Var alldeles lyrisk under promenaden. Jag kunde inte ha fått en bättre ledig vecka än denna!

sandvikspromenad2

tisdag 16 maj 2017 - 10:53

Våren är här!

Ja, NU känns det som att våren på riktigt är igång! For ut på en solskenspromenad förrän jag satte mig inomhus för att läsa på tent. Och det var rätta beslutet. Stannade på bästa platsen för att stretcha och tanka lite sol och vår förrän jag gick hemåt igen. Allting såg ut att vara fem före att spricka ut fullständigt. Jag hörde fåglar överallt som hade så bråttom, så bråttom och sjöng så vackert. Och så en bäck som porlade så härligt. Underbart!!

kobbvagenkobbvagen2kobbvagen3kobbvagen4

måndag 15 maj 2017 - 09:47

Resor

Denna vecka handlar sevendays lista om resor. Först tänkte jag låta bli denna lista. Tänkte "äh, här har jag inget att tillägga". Reser ju sällan, typ aldrig, nuförtiden, men så tänkte jag ändå mig på att försöka. Jag skulle ju vilja resa mer, men ekonomin tillåter inte det just nu. Då ska vi se:

Min senaste resa gick till: Norge. I november (eller var det oktober?) förra året. En färdigt betald vecka, boende och mat, stipendie, för att delta i en kurs om "Social Inequality: Effects on Children's Health in the Nordic and Baltic Countries". SÅ roligt och fick lära känna människro från de övriga nordiska länderna och Litauen (det enda baltiska landet som kom med sen slutligen).

Så ofta reser jag: Nå, förr reste jag nog en hel del. Har många länder avbockat, men iom att barnen kom så har jag/vi inte alls rest (förutom Norgeresan)...

Min drömresa går till: Azorerna eller Maldiverna är nog ett sånt där länge-drömt-om-mål. Men skulle nog också vilja se mer städer, Paris har jag faktiskt inte varit till. Och USA skulle jag också vilja besöka nångång i mitt liv.

En plats alla borde se: Alla platser man ser är ju värda att ses. Så nej, ingen favorit. Är alltid barnsligt förtjust i allt jag ser. Inte svårt att höra tjoa-rop från mig oavsett var jag befinner mig. Hemma i skogen eller i eiffeltornet. Alla platser har sin charm, sin doft, sin atmosfär.

Tre saker jag packar med: Solglasögon, ögondroppar och ett par bra skor. Det viktigaste. :)

Mitt ultimata resesällskap: Helt klart min man. Har alltid roligt tillsammans med honom och vi hittar på saker, går utanför våra trygghetszoner men är samtidigt så trygg att vara tillsammans med. Skulle nog vara kul med ett större resesällskap också. Om man reser med barnen skulle det va roligt med en annan familj som också har barn i samma ålder. Så alla har sällskap.

Den sämsta resan jag gjort: Kommer faktiskt inte på nån. Har haft väldigt bra tur med allt. Inga sjaskiga hotell i bagaget, inga magsjukor eller annat, inga kackerlackor.

Den bästa resan jag gjort: Den senaste "långresan", bröllopsresan till Madeira, Funchal, för 10 år sedan med min man. Så vackert ställe. Vi hann göra och se så mycket, men ändå hade all tid i världen och tog det lugnt.

En inplanerad resa är: Ingen inplanerad men en högt drömsk resa finns i mina tankar och hoppas kunna göra en så fort studierna är slut och jag börjar tjäna lite pengar igen. Iaf är en resa nånting som står högt på min dotterns to-do-lista. Barnen har aldrig flugit förr och de har börjat märka att "alla andra" gjort det... 

Till sist vill jag ännu tillägga att studierna har förändrat mitt sätt att se på olika länder och resmål. Det finns ett par länder som jag aldrig skulle resa till just nu iom stora problem med antibiotikaresistenta bakterier. 

söndag 14 maj 2017 - 21:19

Veckan som gått

Det absolut skönaste denna vecka var att praktiken var slut. Ett steg närmare sommarlov med ett jobb jag gillar. Och mer studiepoäng blivit avcheckat. 

Jag avstod sevendays lista denna vecka eftersom jag är heeeelt ute och cyklar när de gäller denna form av tävling. Eurovisionen alltså. Det enda jag vet av bidragen är de jag råkat se på barnkanalen. Men Krista var SÅ bra i barnkanalens "inför eurovisionen". Proffsig, glad och hjärtlig! Hoppas det öppnar ännu fler dörrar för henne i sveariket, om det är det hon vill. ESC tittade vi med barnen på reprisen idag eftersom de ville det. Vi kollade igenom alla bidrag, satte poäng åt alla. Såklart hade vi alla satt 2 p av 10 åt vinnaren... Vi var inte glada. Hur kan en sådär tråkig låt vinna?? Kanske det hjälper om man lyssnat förr på låten. Och kanske kände till budskapet i låten. Men vi somnade nästan (under dagen idag alltså) när Portugal framförde sin sång...

Morsdagen idag firades med frukost på sängen gjort av dottern och sen kort av dom båda och present av sonen. Han hade gjort en så fint målad jumppakäpp. Så nu ska det tänjas med den i hemmagymmet och bli lite vigare i axlar och sträcka på ryggen.

Träningen har löpt jättebra denna vecka. Har blivit mycket fokus på ben iom löpning, brutalt benpass och idag blev det bodycombat så jag trodde jag storknade. Länge sen jag svettats sådär mycket efter ett combatpass.

armflexhemmagym2

Magen har hållits lugn hela veckan, förutom idag. Tryckande känsla i bröstet och tungt att andas. Rapningar. Skulle jag inte ha vetat att jag har reflux och dyspepsibesvär så skulle jag ha börjat fundera på hjärtattack. Men istället for jag på combat-pass och blev nästan botad. Lättade för stunden men lite jobbigt nu igen, en tid efter att jag kommit hem. Orsaken är allt det goda jag ätit i helgen. Drabbar en direkt...

Robotgräsklipparen har vi också startat så nu får det lov att bli vår på riktigt! Önskar er en riktigt fin start på veckan!

tisdag 9 maj 2017 - 17:48

En till

Sett den här videon om och om igen på hudkliniken idag. Den är så underbar att jag bara måste dela den med er:

Så kom ihåg att kolla er!

lördag 6 maj 2017 - 14:34

Öronproblem

Det jag lärt mig under mina praktikveckor på öron-, näsa-, halspolikliniken är:

"Ta hand om dina öron och din hörsel"

Vi ägnar inte så många tankar åt våra öron och hörseln då allt är bra. Öronen är ju bara där, självklara på nåt sätt. Men när de inte fungerar som de ska, ja då är det problematiskt.

Vi själva kan göra så mycket när det handlar om att vårda våra öron och vår hörsel. Tex att använda öronproppar/hörselskydd för att undvika hörselskador och att inte peta in nåt (vaddstickor) i öronen. Båda två råden är något jag själv behöver ta till mig. Jag älskar att höra på musik, och helst högt, och jag är inte så försiktig med att rensa vax ur öronen med vaddpinnar heller... Men efter allt jag lärt mig nu så har jag förstått att tinnitus inte är något att leka med. Det kan, inte bara det att det är jobbigt med ett evigt sus i sociala sammanhang, orsaka sömnproblem och psykiska problem. Och så finns det ingen hjälp, inga mediciner som hjälper mot problemet. Bästa man kan göra mot tinnitus är att sätta ett annat bakgrundsljud, typ radion, på sakta i bakgrunden så man får ro att somna om kvällarna. Tänk tanken att aldrig kunna ha tyst omkring sig... Vem skulle nu inte bli galen av det!?

Punkterad trumhinna. Också nåt jag själv helst slipper uppleva. Fast jag tror jag har haft det en gång iom en öroninflammation och ett pang och så sipprade det ut vätska ur örat. Inget jag gick och kollade men inte heller ovanligt iom att man varit öronbarn och opererat bort nästonsillerna till slut i vuxen ålder.

Och så finns det så mycket annat som jag fått lära mig/se under mina veckor på polikliniken, som tex otoskleros, Menieres sjukdom, pärlväxt, tumörer, inflammerade spottkörtlar, limöra, svullna tonsiller, öroninflammationer, bihåleinflammationer, hörselnedsättningar och heshet och stämband som inte fungerar som de ska. Och en hel del klokare har jag blivit. Jag har fått se en hel del kroppsvätskor såsom vax och snor under dessa veckor, och sista dagen fick jag assistera i åtgärdsrummet. Tur så är man inte känslig och har inte desto mer problem vid sådana här saker. Efter att ha assisterat vid de två första ingreppen fick jag dock sätta mig ner en stund pga kallsvetten och illamående bröt fram. Men det var inte pga själva snitten och blodet, utan bara det att jag i en timme stått och spänt axlarna och stirrat in i själva proceduren under en stark lampa, och inte tänkte på att slappna av emellanåt. Då är det inte så konstigt att man blir lite svajig. Men jag var snabbt tillbaka och assisterade igen vid följande sen.

Nåt ni själva varit med om eller upplevt av det jag räknat upp? Hur är det mer er hörsel? Tar ni hand om den? Eller märkt att den blivit sämre med åren?

harflataBild från en morgon innan starten med att ta emot patienter för hörseltest, audiometri.

tisdag 2 maj 2017 - 18:00

Pengar och ekonomi

Jaha. Denna vecka är pengar på tapeten i Sevendays blogglista. I vårt hushåll är pengar ett väldigt hett ämne, eftersom jag är vuxenstuderande med barn, bil och huslån. Vi får nog vända och vrida på pengarna för att de ska räcka till hela månaden och det är inte ovanligt att vi i slutet av månaden äter gröt eller vad vi nu råkar ha kvar i skåpen.

Och varför är det alltid så att när man en månad råkar ha det riktigt bra ekonomiskt ställt så går nåt sönder på bilen...?? Alltid! Eller så har barnen växt ur alla sina kläder... Eller så är det nån avgift som ska betalas in till barnens skola eller liknande då man skramlat ihop 3€ för att ha råd att köpa mjölk de sista dagarna före lönen kommer.

Nå, oftast är det inte alls såhär usligt men det har funnits såna här dagar också. Har en man med helt okej lön så vi kan nog inte klaga. Men eftersom jag börjat studera efter att vi skaffat både hus, bilar och barn så har vi ju blivit vana med en viss standard och iom detta "nya liv" fått avstå från väldigt mycket. Så det kräver en viss tillvänjning men såhär långt (två år) har vi grejat det. I höst börjar nästa fas då studiestöden är slut och jag hamnar jobba sista 1,5 åren samtidigt som heltidsstudierna fortsätter. Lovar återkomma med rapporter sen hur det går...

Sevendays lista kommer här:

Pengar för mig är: en lyxvara

Det här lägger jag mest pengar på: Räkningar... Förutom det är det nog till mat det mesta går åt här. Även om vi inte handlar riktig gourmetmat och äter ute väldigt sällan, typ aldrig, men hälsosam mat kostar. Ibland kör vi potatis, plättar och gröt men ändå rätt sällan. Mår inte bra av massa kolhydrater, och mjölkprodukter tål min mage inte alls. Vi lägger pengar på bra mat. Protein kostar samt frukter och grönt. Chiafrön. Nötter.

Till kläder åt barnen. Nu när de blivit lite äldre slits kläderna i rasande takt. De är ivriga utefantaster och älskar att röra på sig, det syns också på kläderna. Tror vi inte har ett enda byxpar just nu som inte har en lapp eller ett hål på knäna... Skor slits också hårt. Och växer gör de i samma rasande takt, vi hinner knappt uppdatera garderoben förrän nästa storlek ska börja betas av.

Det här lägger jag minst pengar på: Kläder och skor åt mig själv... Väldigt sällan jag köper kläder åt mig själv och tex gymkläder är det väääääldigt sällan jag handlar. Typ 3 par gymtajts har jag köpt de senaste 10 åren. Gyminspirationen infinner sig ändå utan nya kläder! Men jag sitter nog som bäst och suktar efter ett par nya gymtajts, de gamla börjar snart falla ihop. I sommar, har jag planerat satsa på ett nytt par, när jag tjänar lite vanlig lön för omväxlings skull.

En vanlig månad tjänar jag: 1400€ brutto ungefär får jag från utbildningsfonden när jag studerar. Det är ungefär 70% av lönen min (från när jag jobbade 78% av arbetstiden före jag blev studieledig), -100€ (det dras bort detta ännu av nån konstig orsak om jag kommer ihåg rätt).

Den genomsnittliga grundlönen för närvårdare enligt AKTA är 2018€ (här kan man kolla lite), och så tillkommer det ju då kanske erfarenhetstillägg och timersättningar osv. När jag är klar sjukskötare är min genomsnittliga grundlön 2300€ och samma sak där med tilläggen. Om jag fortfarande skulle jobba som barnträdgårdslärare ligger deras grundlöner vid 2200€ ungefär.

Så vid dessa lönenivåer ligger jag.

Mina tre spartips: Haha, ja... folk som känner mig skulle skratta om jag kom med spartips... är inte direkt den ekonomiska typen om man säger som så.

Om jag var ekonomisk oberoende: Skulle jag handla ännu bättre och hälsosammare mat. Och lyxa till det med nya kläder med jämna mellanrum. Parfym, gå på massage regelbundet och på konserter. Resa! Fler redskap till gymmet. Kanske satsa på en personlig tränare.

Mina ekonomiska mål är: att få en stadig tjänst när jag studerat klart och kunna spara lite varje månad till en resa. Min dröm är att kunna åka på semesterresa med familjen nångång inom en snar framtid... Lär få vänta flera år ännu innan det händer. Men som studerande önskar man ju att hitta en fast tjänst inom det område jag är intresserad av.

Jag tycker att ekonomi är: jobbigt och krångligt. Har inte ångest att betala räkningar, betalar alltid bort dem direkt jag får pengar, men jag lever lite för dagen och orkar inte se ekonomin i det långa loppet. Därav inget sparkonto heller... Försöker spara men i slutet av månaden hamnar jag ändå plocka från sparpengarna till slut... Från hand till mun.

måndag 24 april 2017 - 18:29

Kärlekslistan

Denna vecka är det kärlekstema i Sevendays lista, nämligen "kärlekslistan".

När jag hör ordet kärlek tänker jag ju direkt på romantik. Jag är lite tudelad till romantik. Det får vara romantiskt men gränsen till att bli smörigt är väldigt låg. Och tur är väl att ha hittat en andra hälft som är precis lika. Gillar romantik sådär på tumanhand. Hemma pussas vi och kramas ofta, barnen får ofta se sånt här. Och "romantiskt bus". Medan "in public" gör vi det väldigt sällan. Hand i hand tycker vi båda är obekvämt, stör flowet när man går (kanske också pga att vi är så olika långa...), så man ser nog inte oss nånsin promenera hand i hand. Jag gillar att hålla hans hand annars.

Jag är lyckligt lottad som fortfarande, efter 17 år tillsammans, är förälskad i min man. Det pirrar nog till både hemma en vardag, som under ett veckoslut på resande fot och tillsammans med andra. Jag älskar alla sidor hos honom. Han får mig alltid att skratta och är omtänksam och bryr sig om att jag mår som en prinsessa.

jagomikael

Nu kör vi listan:

Då känner jag mig kärleksfull: Tror jag känner mig kärleksfull rätt ofta. Jag känner mig inte bara kärleksfull med mannen och barnen och katterna. Jag känner mig också kärleksfull med mina föräldrar, på jobbet, med både kolleger och klienter, i skolan och bland vänner. Kärlek finns till alla. "Kärleksfull" uppfattar jag som "varm i hjärtat" och jag blir varm i hjärtat av väldigt mycket. Kärleksfull är att bry sig om.

Tre saker jag älskar: Mannen, barnen och katterna. Haha, tråkigt sagt. Otråkigt då: Vågskvalp, choklad och bastu  :)

Det bästa med kärleken är: Hur bra man mår av kärlek, och när man ser hur bra andra mår av det.

Det dåliga med kärleken är: Det dåliga är ju förstås om kärleken inte är besvarad. Då känns det ju jobbigt.

Just nu är jag kär i: Min man. Jag tycker det är skillnad på att vara kär/förälskad och i att älska. Jag älskar även mina barn, men jag är bara kär i en, min man.

Min bästa kärlekslåt: Har inga såna, känns för smörigt... Många bra låtar finns det och många jag blir kärleksfull av att lyssna på. Men skulle aldrig memorera en låt och jag och min man har ingen "egen kärlekslåt".

Så här känns det att vara kär: Som att man skulle kunna le för evigt. Som att man klarar av allt.

En person jag vill skicka kärlek åt: Vill skicka kärlek till min kära vän Petra som jag inte sett på evigheter!

söndag 23 april 2017 - 21:55

Sista dagen idag, första dagen imorgon

En praktikdel över och jag har lärt mig helt sjukt mycket. I operationsavdelningen har jag fått vara både på instrumentsidan, anestesisidan och i uppvaket. Har kanske t.o.m. hittat mitt framtida område men är nog ännu öppen för andra områden eftersom jag känner att jag sett och upplevt så lite ännu. Men lite stressad börjar jag vara över att vi snart måste börja välja inriktning och ett ämne att skriva slutarbete om (i höst). Skulle vilja praktisera ett helt år till, på alla olika ställen, och sen välja...

Idag var sista dagen på operationsavdelningen. Jag drog ut på det ändå in i det sista... Praktisera på en söndag... Imorgon väntar ny praktikplats, dock i samma byggnad. De följande tre veckorna kommer jag att vara på två olika poliklinikavdelningar. Det betyder kontorstider. Något jag inte är så bra på. 7-15 varje dag, vardagar. Gillar ju skiftesjobb jag.

Tog detta foto imorse under pausen för att visa det fina ljuset i rummet, men fasiken va trött och sliten jag ser ut. Maken sa att jag skulle skriva att jag har satt på filtret "old" i faceapp... Eller finns det ett "tired" filter också? *fnissar (är säkert den enda i svenskfinland som inte laddat ner faceappen)

opjag 

fredag 21 april 2017 - 22:19

Om att gå i sömnen

Vi fortsätter lite på barntemat här. Och går även in på sömntema. Nämligen att gå i sömnen.

Dottern kom just upp, mitt i bästa Lets dance-sändning när Anja dansade sin rumba. Dottern är som en klocka. Alltid vid den här tiden vaknar hon och går på toaletten. Och 80% av gångerna är hon totalt vilse och som en sömngångare. Hon är inte nåbar och gör såna lustiga saker att jag och mannen har lite svårt att hålla oss för skratt när hon kommer upp. Endera tar hon upp spegeldörrarna och är på väg in i garderoben, eller så går hon runt, runt i sitt rum utan att hitta ut ur rummet. Idag sprang hon raka vägen till köket och tog ut ett smörpaket ur kylskåpet och så stod hon stilla med det i handen och undrade vad hon skulle göra med det... Så sött och så komiskt. Vår lilla sömngångare. Det är bara att ta henne i handen och leda henne till toaletten, där vet hon vad hon ska göra men när hon är klar hittar hon inte ut ur toaletten så då är det bara att igen ta henne i handen och leda henne till sängen. På morgonen kommer hon aldrig ihåg att hon varit upp under kvällen och vi berättar och alla skrattar gott åt vad hon gjort.

carpellaaugusti4

Detta har hon säkert fått av sin pappa som kan vara lika bortkommen han också under nätterna. Har ett par gånger vaknat av att han sitter i sängen och funderar var han är och hur han ska hitta ut ur rummet. Eller andra småtokiga saker.

Mina syskon var riktiga sömngångarproffs när de var små. Har hört otaliga berättelser av mamma från allt de gjort när de var små. Som att kissa i askkoppen på natten och trodde det var pottan eller springa ut barfota i smällkalla vintern med bara pyjamasen för att springa till busshållsplatsen. Min pappa som hörde dörren smälla igen och rusade efter, han också i pyjamas...

Jag kommer ihåg en natt när jag var liten och var uppe på toaletten. När jag skulle gå tillbaka till rummet ser jag syrran komma upp för trapporna i mörkret bärandes på alla sina täcken från sängen. Trodde först det var ett spöke men insåg rätt snart att det var hon. Försökte tala med henne men fick inget svar. Hon gick förbi mig, la täckena på kökssoffan och gick ner tillbaka. Jag skakade på axlarna och gick och la mig igen. På morgonen var hon förbannad och undrade vem som tagit hennes täcken... Då förstod jag att hon hade gått i sömnen.

Det är tydligen vanligare med barn som sömngångare än vuxna. Här kan ni tex läsa mer om fenomenet. Där står också om fenomenet nattskräck som dottern led av i småbarnsåren. Jag skriver "led" för det var riktigt otäckt, både för henne och oss stackars föräldrar som inte riktigt visste hur vi kunde hjälpa henne, men varade som tur endast i ett par år och har inte dykt upp alls sen hon var 5-6 år.

Har ni gått i sömnen och någon som sett det? Eller upplevt andra som gått i sömnen?