torsdag 17 augusti 2017 - 22:02

Sura listan

Första skolveckan lider mot sitt slut. Och tacka vet jag det. Vilken pärs denna vecka har varit... Emotionell pärs ska jag tillägga. Tror det alltid är värre för föräldrarna men detta år vet jag inte för vem det varit värre, står rätt lika tror jag. Nå, skolstarten gick riktigt bra. Alla var nöjda, barnen gick till skolan och kom hem glada och nöjda. Men det var rätt mycket kommers efter skoldagarna. Det skulle såklart plastas en massa böcker och leka med kompisar, simma och röra på sig. På tisdagen kom lönen och allt som inte inhandlats skulle inhandlas, såsom innejumppaskor, nya cykelhjälmar och annat smått och gott. 

Natten till onsdag klagade dottern på ont i magen och illamående. Blev en usel natt för henne och på morgonen var hon helt färdig. Sonen försökte också säga att han också hade ont men jag lyssnade inte, trodde han bara försökte få bli hemma han också, och skickade honom till skolan. Han hade en helt bra skoldag men på kvällen fick han en huvudvärk from hell och spydde en stund efter det. Just så, så trodde vi att magsjukan var här. Han gick frivilligt och sova efter spyendet och somnade...efter kl 18... Sov hela natten utan en enda spya, vaknade vid 2 och jag steg upp och gjorde lite nattmat åt honom. Så kom han och sova med mig och sov till morgonen. Båda barnen varit trötta men annars mått rätt bra idag. Så inte vet jag om det var magsjuka eller nåt annat...

Hittade denna lista hos Daniela idag och tänkte att den listan var det bästa idag! Sura listan! Här kommer min version:

Obehagligaste jag vet: Nätterna före jag ska resa bort. Med eller utan barn. Och det obehagliga är mina mardrömmar. Jag drömmer alltid hemska mardrömmar, verkliga sådana om alla möjliga sorters scenarior om vad som kunde hända. Kidnappningar, bränder, olyckor. Jag har en otrolig fantasi och mardrömmarna är så verkliga och jag har jättesvårt att sova dagarna för jag/vi ska nånstans. Så fort jag somnar börjar jag drömma och fastän jag vaknar så fortsätter min hjärna på mardrömmarna även om jag är vaken. Verkligen obehagligt!

Nåt annat mer "lättsamt" jag kan nämna som obehagligt just nu är att cykla/springa över alla grodorna som hoppar bredvid vägkanten just nu. De är överallt. Små, små grodor på kanten som inte förstår att hålla sig i dikeskanten istället för på asfalten... blä! Cyklade en gång när jag var liten över en stor padda i Pargas. Precis mitt över den... Och jag blir ännu också äcklad (och sorgsen) över den synen i mitt minne... (Fotot nedan taget idag när jag cyklade hit och dit pga just alla grodor som hoppade runt på asfalten, obs, ny hjälm!)

nycykelhjalm

Absolut inte min killtyp: Alltför gå-på-are. Jobbiga typer. Som inte fattar ett nej. Stöddiga.

Äckligaste mat jag vet: Oliver. 

Blir arg på: folk i trafiken som inte kan trafikreglerna. Skulle inte klassas som road rage men jag perklar mig nog högt och ljudligt när folk inte kan blinka eller då folk behöver två körfiler för att svänga , eller då ingen förstår att gamla fartkameran i början av nya omfartsvägen inte fungerar och folk bromsar in precis före 100-märket för att sen öka farten långsamt... osv osv. Galen blir jag.

Sämsta bok jag läst: Kommer inte ihåg sämsta, men senaste bok jag lämnade efter några sidor lästa var faktiskt Björn Ferrys självbiografi. Han kändes inte som en intressant karl utan mer som en "absolut inte min killtyp".

Något som får mig att byta radiokanal: För en tid sen var Radio Energys radiomorgnar något av en höjdpunkt men nuförtiden får prat på morgonen (vi snackar 6.30 alltså) i bilen mig att gå i taket. Tacka vet jag radio Loop eller Kiss och enbart musik.

Sist jag ville ta till knytnävarna: Säkert nåt trafikrelaterat...

Sämsta serien jag nyligen sett: Nån netflix-serie vi försökte se på med maken för en tid sedan men nu har jag glömt namnet på den.

Fulaste plagg jag vet: kommer faktiskt inte på nåt

Äckligaste drycken: öl

Det skriker jag när jag blir arg: allt möjligt. Skriker kanske lite väl ofta på barnen. Man borde ju ha världens tålamod men det har man nog för sällan hur man än försöker. Jag försöker tänka på det där ibland, och på riktigt skrika mindre. Vet ju att det gagnar ingen att hålla på sådär. Och ju mindre jag skriker så märker jag också att barnen är lugnare. Så win-win.

Skönt att få surna till lite här också. Upplyftande. Nu kan man koppla bort allt surt för en stund och njuta av resten av veckan!

söndag 13 augusti 2017 - 22:31

Sista sommarlovsdagen

Sista sommarlovsdagen idag för barnen. Jag vaknade igen tidigt efter nattskiftet, 5 timmar denna gång. Sen efter det har vi myst, ätit, spelat och bakat. Vi hade bestämt oss att röra på oss ikväll, jag sprang och dottern på cykeln, och till sist bastu och hoppa i valfritt vatten. Jag och dottern valde karperöfjärden och sonen och maken valde poolen här hemma. Och så möttes vi alla i varma bastun efteråt. Härligt avslut på den sista sommarlovsdagen. Imorgon börjar skolan igen för barnen. Första klass för sonen och fjärde klass för dottern. Båda barnen får nya läraren så det var lite spända barn som la sig ikväll.

sistasommarlovronjasistasommarlovronja3sistasommarlov2sistasommarlov3sistasommarlov

lördag 12 augusti 2017 - 16:47

Vilket stjärntecken är ni?

Måste vara mitt naturliga väsen. Stormen. Eller blåsten då. Som född skärgårdsbo älskar jag vinden. En riktig stormskärsmaja. När det blåser upp till storm söker jag mig inte inåt som många andra utan jag är den som dansar på klipporna bland vågstänket. Att sitta ute på en terass och känna vinden i håret och höra åskan mullra bredvid. Det är också mys det.

När jag var yngre, yngre tonår och före det, var jag en inbiten stjärnteckensfantast. Kunde allt om stjärntecken och hade en massa böcker om det. Tvillingen står för luft så väldigt trovärdigt där varför jag älskar vinden så mycket.

När jag var som mest insatt i detta och livet handlade (nästan) bara om kärlek så drömde jag om att hitta en pojkvän som var ett lejon, våg eller vattuman. En perfekt kombination sägs det för en tvilling.

Gissade vad det blev sen till slut då? Mannen jag gifte mig med är...

Jo, en fisk... Haha. Men det kunde inte vara en bättre kombination ändå. Här kan man läsa om vår kombination men också kolla upp sina egna kombinationer. Och allt stämmer så in till hundra procent där. Vi är så olika men ändå så lika, min man och jag. Men så fort det börjar blåsa det minsta utomhus så går han in, och jag stannar ute...

Och så mina/våra barn. Dottern är ju pappas flicka och sonen är mammas pojke. Så har det bara blivit här i vår familj. Lika mycket älskar vi alla varandra ändå, men redan från små så har det blivit så. Och stjärntecknena då? Ja, dottern är kräfta. En tvilling och en kräfta har väldigt svårt att balansera på en gemensam linje om vi säger så. En känslig kräfta och en vild tvilling. Sonen är vattuman, och jag skrev ju redan tidigare vilket matchande par tvilling och vattuman är. Men sen igen är min mamma också en kräfta, men hon ligger väldigt nära tvillingsgränsen så jag tror det är detta som gör att vi kommer så jättebra överens. Tycker min mamma känns mer som en tvilling än en kräfta många gånger.

Men det är intressant dessa stjärntecken. Det brukar hjälpa att förstå hur någon tänker och handlar när man läser dessa. Jag gillar dock inte dessa "veckohoroskop", de är bara bullshit. Men de som handlar om personlighetsdrag stämmer ofta så väl. Jag är en riktigt typisk tvilling, både med de bra egenskaperna och de hrm... mindre bra egenskaperna. Tex här kan man läsa om en typisk tvilling.

Jag är nyfiken och fördomsfull, älskar att lära känna nya människor. En väldig fördel i mitt yrke. Jag talar snabbt när jag blir ivrig och hänger ofta inte med i mitt eget prat och trasslar in mig i mina berättelser, vilket gör mig till en usel historieberättare... Mycket skönare att skriva, där jag får tänka och formulera om mig när jag behöver det.

Väldigt anpassningsbar upplever jag mig, både till personer och situationer. Ungdomlig, ja. Varm och kamratlig hoppas jag verkligen på att jag är. Jag älskar ju närhet och delar gärna ut kramar och närhet lite här och där, för de som behöver det.

Sen de mindre positiva då, att jag gärna tar mig an en massa projekt men sen har svårt att avsluta dem... so true!! Det där tålamodet... Och så får jag jobba med det där att fråga andra hur dom har det. Väldigt många gånger jag träffat folk och sen i efterhand, "ja, men nu pratade vi bara om mig och jag glömde helt fråga hur hen hade det med det där!"... Handlar inte om att jag inte skulle bry mig, utan jag kommer bara mig inte för alltid. Ibland brukar jag få skicka mess i efterhand och fråga. Känns inte alltid som att jag hinner med i pratstunder och diskussioner. Så mycket intryck och hjärnan går på högvarv. Ideer snurrar på för fullt. Rastlös och nervös kan jag verka också ibland. Vill oftast ha nåt genast när jag behöver det, hatar att vänta på saker och ting. Och har svårt med människor som kommer för sent och som tar länge på sig att fatta beslut. Saker och ting ska gå fort runt mig!

 

Hur är det med er? Vad är ni? Och stämmer era stjärntecken in på era personligheter?

 

Nå, idag var jag lite väl rastlös. Vaknade redan kl 12 efter knappa 4 timmars sömn och försökte somna om i en timme men gick ej. Steg upp och hoppade i träningskläderna efter lite lunch och tog mig ut i stormen på en uppfriskande promenad. Så härligt!! Mitt i mitt element!

stormpromenadstormpromenad2

Ha en underbar helg! Jag laddar upp för ytterligare ett nattskift. Sen ska jag mysa hela söndagen med mina barn, båda kräftan och vattuman. För på måndagen gäller det! Första skoldagen för mina små skolbarn! Puss och kram!

 

fredag 11 augusti 2017 - 11:44

Sista semesterdagen

Igår firade jag min sista semesterdag. Kändes inte så vemodigt dock. Har hunnit vila mig och är redo för höstens rutiner och jobb/studier. 

abborrstranden

Först var jag och barnen och undersökte Vasas omgivning och hittade (med makens hjälp) ett obekant ställe för oss, abborrstranden. Och så fint där var!! Barnen var lyriska över nya ställen att klättra och undersöka och jag tyckte det var så vackert där med sol och storm, så vi blev där en god stund. Lite för länge också, för vi hade bestämt tid på stan med en kompis och fick lite väl bråttom att hinna dit.

abborrstranden3

Sen blev det Konstens natt för hela kvällen. Nästan 4 timmar var vi där och barnen orkade och gillade det dom med. Än en gång jätteroligt. Massor med folk, mat och musik hela kvällen lång. Och alla vi behöver lite sambatåg i våra liv. Alla former av kroppar smyckade i färger och paljetter och stolta och modiga att dansa framför hundratals människor. En härlig kväll.

sambataget1sambataget01sambatagetsambataget2sambataget22

måndag 7 augusti 2017 - 11:49

En hel massa pepp!

De här veckolistorna på Sevendays-sajten. Försöker nästan varje vecka fylla i dom. Börjar på, men så kommer livet emellan och så inser jag när jag har tid att den listan har varit och farit redan och en ny kommit in... Men idag, hörni. Sidu, nu ska jag vara i tid!

Pepplistan!! Passande namn. Är så peppad inför hösten. Står i startblocket och sutar gummi redan, som om jag vore en bil, och väntar på grönt.

Tre saker som får mig på extra bra humör:

Musik (alltid), mörk choklad och en biltur (älskar att sitta i rullande fordon och åka förbi landskap).

En person som är extra peppig:

Här måste jag säga min mamma. Det var nån klok människa som berättade att det finns olika personer för allt. Att en och samma människa inte kan fylla alla karaktärsdrag man behöver i olika skeden av livet. Man har en i sin närhet som är tröstande, en som är peppande, en som tar emot dig när du faller och en som lyfter dig högre och högre när du är på väg upp. Man kan inte förvänta sig att en och samma människa klarar av alla typer och så beror det också på vilka sorters människor man behöver i sin närvaro mest av tiden. Och olika personer har olika funktioner i olika tider av livet. Livet är ju som en berg och dalbana och vi behöver kanske en person när man har det som sämst och nån annan när det är som bäst. Vissa är bra på att peppa och vissa är bra på att deppa, lite sådär i hårda drag.

Min mamma är världsbäst på att peppa! Känner man sig lite nere och verkligen inte känner sig för att lägga sig ner och gråta utan bara vill lyftas, få råd hur man kunde göra det bättre, då ska man ringa min mamma! Hon är duktig på att hitta lösningar eller går runt problemet och göra det bättre. Man känner sig alltid upplyft efter ett samtal med henne när man känt sig stressad eller låst.

En perfekt morgon betyder:

Sovmorgon!! Jag behöver massor av sömn. Säkert ligger det nåt med min sjukdom/sjukdomar där i bakgrunden, men jag är nog den som frivilligt går tidigt och lägger mig om kvällarna för att sängen är så skön och också den som sover överdrivet längst om morgnarna. (Jag vill knappt erkänna att jag sovit till 11 nu de närmsta dagarna. Eller okej, barnen har väckt mig lite över 9 lugnt och försiktigt och jag har legat och dragit mig i sängen till 11, surfat/spelat på telefonen och chattat med andra). Det är perfekta morgnar det! 

Det här gör jag när jag är på dåligt humör:

Tränar. Helt klart. Vet att humöret vänder rätt fort då. Eller lyssnar på musik. Eller sover/tupplurar/powernappar.

Tre saker jag är extra tacksam över idag:

Barnen (med tanke på att det inte alls var så självklart för mig iom min sjukdom att jag alls skulle kunna skaffa barn).

Möjligheten att få om-utbilda sig som vuxen, till det man vill göra i resten av sitt liv (både det att jag klarat av det så galant plus att ha en familj som verkligen sett till att detta varit/är möjligt).

Min man (är galet tacksam över att ha hittat den bästa maken som finns på jorden, som jag älskar så otroligt mycket och att jag känner att han också älskar mig, varje dag)

En pepplåt:

-

Det här tycker jag om med mig själv:

Jag är rätt modig kanske. Inte modig som att våga hoppa bungyjump utan modig att våga förändra sitt liv/sig själv. Är det något jag känner att jag behöver/ska göra så gör jag det. Jag älskar att pröva nya saker och är rätt bra på att aldrig köra fast/känna mig låst. Jag hittar alltid utvägar och är en överlevare på det sättet. Pga av detta karaktärsdraget kan man tycka att jag skulle vara rätt energisk och "bullrig" men jag tror att de flesta uppfattar mig ändå som rätt lugn trots en sprudlande energi. Positivism is my middle name.

En person jag vill skicka extra pepp åt:

Det är några, men vill inte outa sånt här. Skickar pepp privat istället!

jagspetember

Livet går upp och ner, och det brukar vända när man minst anar det! Just hang in there!

Önskar er en massa pepp inför hösten, oberoende om man gör nåt nytt eller gammalt. Gör det bästa av just ER situation!

lördag 5 augusti 2017 - 20:09

Om att komma igång igen

När man varit på resande fot en vecka och knappt kommer ihåg hur man lyfter tyngder...

jagbankselfie

Jag är oerhört segstartad på sommaren. Eller vi ska säga om sommaren varit varm. För ännu en vecka sen gick träningen som smort. Det var lagom temperatur och jag hölls igång av att arbeta. Sen fick jag semester och vi reste söderut, inte tränade alls, och solade och badade i sommarhettan. Och plötsligt är man lika smidig som en tjur och lika svag som en... snigel (?). (Lite osäker om ni förstod mina liknelser rätt nu?)

Fick ändå till ett discopass med fokus på övre kroppen, bröst och armar/axlar.

bankpressbankpress2bankpress3bankpress4

Det är bra att fotografera tekniken emellanåt. Och jestas, man blir nog lite förskräckt av de där "ringarna" som dykt upp på kroppen också. Får bli en energirik (och lite kalorisnålare) höst!

jagbankpress

lördag 29 juli 2017 - 22:35

Ett litet hej

Just kommit hem från kvällskiftet. Imorgon bitti före klockan 6 ringer alarmet igen... Nu sitter jag här på terassen och äter pistachnötter och lyssnar på radio. Hör att grannen har fest (igen, igår också). 

julijagjuljag3julijag2

Det har varit väldigt dött här på bloggen under sommaren. Inte riktigt min mening men har inte riktigt haft nåt klokt att komma med. Jag har jobbat och jobbat. Mannen hade semester i juni och nu i juli har vi jobbat turvist och haft barnvakter där emellan. Försökt pussla ihop livspusslet. Imorgon är min sista dag före min semester. Äntligen! Vad SKÖÖÖÖNT!! Mina 9 semesterdagar är GULD värda detta år!! De behövs verkligen och imorgon när jag stämplar ut kommer jag att njuta. Man ska ju aldrig ha för höga förväntningar inför semestern, för att inte bli besviken. Men jag tänker bara ta det lugnt och njuta. Inte lägga upp en massa planer. Ta dagen som den kommer. Jag har jobbat alla helger denna sommar och nu har jag en helg ledig (nästa helg) för att sen börja jobba igen följande helg.

Imorgon efter jobbet startar jag direkt söderut och till mina föräldrar där barnen har befunnit sig redan ett antal dagar. Idag har jag jobbat kvällsskift och maken har varit och fotat bröllop hela dagen. Jag lägger mig istället tidigt för att stiga upp kl 6 imorgon bitti och maken kommer hem sent inatt och vill inte bli väckt imorgon bitti...  Ja... livspusslet. Jag och mannen har dock haft sköna barnfria dagar under veckan, så vi klagar inte.

Hade tänkt kolla lite mer om ni har önskemål om teman/ämnen ni vill att jag ska skriva om under hösten. Nåt speciellt? Endera skriver ni här eller skickar ett mail (adress i sidospalten). Jag skulle vara väldigt, väldigt tacksam för det!

torsdag 13 juli 2017 - 14:59

Styv i kroppen och höstfunderingar (redan?)

Ouch, min kropp är så styv och seg idag!

jagjuli

Tränade ett pass ute på gården med dottern igår och idag är alla kroppsdelar ömma... Det var verkligen ett helkroppspass som hette duga. Jag frågade dottern om hon känner av nåt idag:

"Näe, inte alls", var svaret.

Det är väl så att ju äldre man blir, desto viktigare blir detta med att tänja, eller yoga, eller bodybalance. Whatever som känns rätt. Borde också komma oftare iväg på såna pass. Jag har slarvat nåt fruktansvärt med den "mjuka träningen" på sistone. Försökt tänja hemma ett par minuter här och där, men inte är det samma sak som att ägna en hel timme åt kroppen och knoppen i lugn och ro. Det är svårt att finna ro (tid) att komma sig iväg till allmänna gymmet då resten av familjen har semester och bara trampat på och väntat på att man kommer hem från jobbet. Och nu i juli är detta ännu svårare att lösa då både jag och maken jobbar, och barnen är lediga.

Ja, tiden är knapp denna sommar. Hösten närmar sig och jag börjar ju redan fundera på att skriva på slutarbetet och inhopparjobb under höst och vintern. Mina stödpengar är slut och jag ska försöka mig på studier + arbete. Först ska jag dock fundera på dotterns 10-års kalas (dottern gick med på ett riktigt minikalas i år med närmsta vännerna, allt för att jag ska slippa stressa över det också) och mina nästan två veckors, 9 dar, semester i augusti (som säkert går åt till mer studiefunderingar och förbereda barnen inför skola). Känner att jag har rätt bra koll på allt ändå och är peppad inför hösten/vintern.

måndag 19 juni 2017 - 12:57

Sevendayslistan: midsommar

Jag fyller år runt midsommar. Ibland på själva midsommarhelgen, ibland före. Vi har aldrig haft några speciella midsommartradtiotioner, varken hemifrån som barn eller nu som vuxen med egen familj. Jag har så länge jobbat tre-skift så jag har jobbat under väldigt många midsomrar. 

Det här är planerna för midsommar: Jobba. Jag meddelade jobbet i vintras redan att jag kan jobba midsommar. Det finns säkert många som faktiskt har traditioner och vill vara ledig under midsommar så jag tänkte att jag kan lika bra jobba, få extra cash och vara ledig sedan in i veckan istället. Fine by me. Vi kommer nog ändå att försöka få till nåt sorts midsommarmys ändå den tiden jag inte är på jobbet med god mat och lekar med familjen.

Det bästa med midsommaren är: allting blommar och det är så ljuvligt fint i naturen!

Det sämsta med midsommaren är: att det ska vara så ljust om nätterna! Jag måste ha mörkt när jag ska sova, blir tokig med allt solsken vid sovdags.

En tradition jag inte bryter: Tror inte det finns en tradition jag INTE har brutit. Tradititioner är TILL för att brytas och göra dem på sitt sätt. Vi har brutit traditioner och börjat med våra egna som sen igen våra barn får lov att bryta om de vill igen. 

Ett måste på midsommarbordet: Bara det är gott. Tror vi brukar ha lax på midsommarbordet men det kan lika gärna vara grillat kött, eller grillspett. Och nån god sallad. Jordgubbar kanske är ett måste. Jag och min mamma (som fyller några dar efter mig) brukar sporta med att se om de första  jordgubbarna blir klara till min födelsedag eller hennes.

Tre tips för en lyckad kväll: Spel, typ kubb, krocket eller boule, och simning. Och gärna sällskap. Men eftersom mitt jobb är som det är så är det svårt att planera nåt eller fästa sig vid en hel helg och då är det svårt för långväga gäster. Om vi inte har semester och kunnat åka iväg själva förstås.

Jag firar/firar inte midsommar för att: "för att jag jobbar", fast vi "firar" ju den sen då jag inte jobbar. Inte är det så att jag INTE FIRAR, utan mer att det är inte en tradition och själva högtiden blir inte så uppsjasad här. No stress liksom. Många människor stressar upp sig över denna högtid lika mycket som över julhelgen. Jag försöker tona ner den.

Ett starkt midsommarminne: Har inte så starka minnen. Nångång har vi klätt en midsommarstång vid mina föräldrars sommarstuga. Och så kommer jag ihåg resorna till tex Nagu och Korpo/Houtskär under tonårstiden. Var till en kompis i Korpo, eller var det Houtskär  (Sorry, minns aldrig...), och vi var ett gäng som övernattade där och firade och det var mysigt. Nog känns det ju mer äkta med ett skärimidsommar än ett stadsmidsommar. Men jag/vihar nog firat midsommar i Helsingfors också som varit riktigt mysigt. Besökt Fölisön, simmat vid blåbärslandet och cyklat runt i Kottby, typ.

Allt är mysigt bara man har det gott och är nöjd med tillvaron!

Glad Midsommar, vad/hur ni än gör!

söndag 18 juni 2017 - 21:48

38

Det magiska talet 38. Har haft en underbar födelsedag. Har dock lidit förskräckligt av rygg- och magont hela dagen men solskenet och smärtstillande har tagit bort det onda och jag har ändå kunnat njuta av dagen. Har sett på barnen när de badat i poolen (min present till mig själv) hela dagen i tusen omgångar och bjudit på födelsedagskaffe åt föräldrarna och svärföräldrarna. En riktigt fin dag med andra ord.kalasrester2liljekonvaljer2mammaochjag2nyapoolen2nyapoolen3