onsdag 19 april 2017 - 18:40

Äta mer grönt

En del av det vi shoppat idag:

fruktogront

Konstaterade för maken igår att usch, vad vi har slarvat med frukt och grönt den senaste tiden. Har alltid varit sån som älskar grönsaker, och frukter. Så inga problem att äta dem. Problemet ligger i att komma ihåg att köpa dem i butiken och att orka tillaga dem. Nuförtiden går vår matlagning mest ut på:

- att lägga en stor älgköttsklump i grytan, skuren i bitar, och puttra under en hel dag i grädde. Och sen kokar vi en hel del ris till och så har vi färdiga portioner under veckan. Inget grönt med...

- eller så kör vi på chili con carne och gör stor sats där också så det räcker länge. Okej, paprika och bönor finns där så lite bättre den maträtten...

- eller lax i ugnen med ris och avokado... Lite grönt... Snabbt att tillaga. Inga konstigheter.

Men på det stora hela fattas det grönt! Rejält! När man tar med egna lunchlådor varenda dag och måste laga mat till två omgångar om dagen så blir man ju galen. (skämt åsido) Men det är så trååååkigt!! Har börjat köpa de där färdiga Fresh-salladerna och tar med ibland, men det är också både dyrt och så reagerar min mage med att blåsa upp sig till en ballong efteråt...

Saknar salladerna och morötter, broccoli och blomkål. Äter jag buffe så lassar jag gladeligen över halva tallriken, med råge, med sallad och sen lite till ännu med grönsaker och så får proteiner rymmas på resten. Men att orka laga själv, fattas lite salladsinspiration just nu.

Grönsaker mättar länge, får en att hålla vikten, blodsockret och suget efter annat sött och gott. Så det får nog bli ändring på detta nu! Mera grönt till folket! Eller till mig iaf!

Styrkelabbet är en jättebra sida, både för träningstips men också kosttips. Den här artikeln är skriven av en dietist och förklarar bra med bilder vad man bör få i sig och hur man kan tänka på för att få i sig allt.

Nu ska det kokas broccoli tills imorgon!

Hur är det med er? Får ni i er tillräckligt med frukt och grönsaker? Svårt, lätt? Tips på enkla recept. Vad gillar ni att äta?

torsdag 30 mars 2017 - 12:02

Mumsiga köttbullar

Sällan jag får till det riktigt med matlagning här hemma. Med bakning har jag hur mycket inspiration som helst men när det gäller att kocka mat, då blir det "samma vanliga" eller så överlåter jag jobbet mestadels åt maken. Inspirationen är usel på det området. Men igår fick jag nån konstig knyck!! Hade köpt en dubbel sats malet nötkött för ett par dar sen och det var min tur att "hitta på nåt gott". Ögnade en blick i kylskåpet och hittade förutom maletköttet även fetaost, halv låda babyspenat, en öppnad creme fraicheburk och grädde. Hm... Och så fick jag världens idé att göra köttbullar och lägga i allt detta. Tadaá:

kottbullar1kottbullar2

Först gjorde jag enligt vårt vanliga recept:

400 g maletkött

1 dl havregryn

1 dl vatten

1 buljongtärning

1 ägg

Blandar allt detta. Jag river alltid buljongtärningen för på sista tiden har den börjat klumpa sig och löser inte upp sig (blä) så den rivs ner istället och så häller jag det varma vattnet på så blandas den bra med köttet.

Så hackade jag spenaten vi hade kvar och blandar den med i röran, samt ägget. Jag hade dubbel sats maletkött, så därav två av allt.

Formar smeten till en liten biff i handen, lägger en klick färdigskuren fetaost på och viker kanterna över så det blir en bulle istället med fetaost inuti. Och i stekpannan när alla bullar är färdigfixade.

kottbullarMiddag igår och lunchen idag. Mums!! Jag stekte även vanliga köttbullar utan fetaost inuti åt barnen för annars skulle de vägra att smaka... Och i vår sats med fetaost inuti så la jag bullarna ännu och koka tillsammans med lite grädde och creme fraiche efter stekningen. Som sås. Och det var ännu mumsigare!

Vill ni ha tips på andra goda saker kan ni kolla in till en annan Jessica Nybacka. Upptäckte för nån dag sedan att det finns en annan med mitt namn som bloggar på Foodly. Ha. Tänk oddsen. Två bloggande Jessica Nybackor som inte bor alltför långt ifrån varandra. Lite komiskt faktiskt! Och mailadresserna nästan lika, bara namnen omsvängda. Och rätterna hon lagar ser urläckra ut!! De senaste chokladkyssarna är jag så sugen på just nu! Här ska ni kika in.

torsdag 23 mars 2017 - 11:29

Tomater

Jag snackade tidigare om att sonen älskar mango. Idag kan jag berätta för er vad dottern älskar: tomater! Hon snacksar dem i tid och otid. Och under vinterhalvåret så måste vi tyvärr begränsa hennes intag pga priset. Då anses det som lyxvara. Men hon skulle älska att bo i ett växthus och kunna äta tomater varje dag. Som i den här härliga tomatvideon från Närpes som finns på Foodly-sajten. Linn hade tipsat om den och den är ju alldeles ljuvlig! 

torsdag 16 mars 2017 - 18:16

Mango frukten

Sonen ÄLSKAR mango! Han (och vi) är överlycklig när man ser att den börjar finnas igen i mängder i butiken. Brukar ses som en lyxvara här hemma men igår kom jag hem med ett helt berg av den sorten. 

10 tips och fakta jag lärt mig med tiden om mango:

1. Mognad. Ja, man kan säkert känna och klämma på den, men inte bra att folk går och petar och klämmer på frukten i butiken. Speciellt då man verkligen inte behöver klämma på den för att veta om den är mogen. Det är bara att titta på ändan och se om det läcker vätska ur den. Det säkraste och bästa sättet. Klibbig geggamoija har runnit ur den där den väntar på dig i butiken. Då är den mogen. Slår aldrig fel. Enkelt!

mango

2. Hur man skär upp den. Min man kan skära upp den på världens finaste sätt. Så här:

mangooo

Här kan ni se en bra youtubevideo hur man ska skära.

3. Jag skär upp den på samma sätt som jag skär upp melon, i bitar med skalet på. Bara för att jag tycker det är roligt att äta den på det viset, sådär direkt och naturligt. Jobba lite för varje bit som man tar.

4. Mango är fylld av vitamin A som är jättebra för våra ögon, både för synen och mot torra ögon tex.

5. Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador. Vi brukar dock förvara mogen frukt i kylskåpet en tid före vi äter den. Jättegod som kall när man äter den. Och frysta färdigskurna bitar finns ju att köpa i frysdisken om man vill komma lätt undan när man vill ha den i smoothies.

6. Smaken är kraftig och söt-syrlig.

7. Mango innehåller mycket fibrer, vitamin C och kalium, som bland annat är bra för att hålla ett bra kolesterolvärde och för hjärtat.

8. Bra för matsmältningen. Mangons fibrer gör att man känner mättnadskänsla och så innehåller den enzymer som hjälper till att bryta ner proteiner.

9. Mangons antioxidanter kan skydda mot cancer.

10. Man kan påskynda mognadsprocessen med att placera den i papperspåse eller inuti tidningspapper.

Enjoy your mango!

mango2

lördag 3 december 2016 - 10:13

Mellanrapport och kort om lchf

Vill bara berätta hur glad jag är över den balans jag hittat. Jag vill egentligen inte förespråka dieter här men jag hade så svårt med magproblem och att hitta balans i kosten för en tid sedan. Försökte en tid med glutenfritt och laktosfritt ifall det är IBS-mage som spökar men lyckades inte riktigt hålla det balanserat och magen var bättre ibland men blev bara sämre och sämre sen ändå. Bestämde mig för att göra nåt radikalt, annars skulle jag inte fixa det.

Maken föreslog att vi skulle köra lchf igen. Nånting vi körde när vi bodde i Helsingfors och höll i 2,5 år och den period jag mått som allra, allra bäst.

gladmageinlagg

 

Det tog inte länge förrän alla mina magproblem lugnade sig och vätskan och uppblåsheten försvann ur kroppen. Under dessa 5-6 veckor vi kört på så har 3-4 kg minskat på vågen men det är inte huvudsaken, det bästa är hur skönt det är att leva med en lugnare mage! Vi har varit rätt radikala och lämnat bort allt ris och potatis i alla måltider och bort med allt bröd och socker. Men jag har nog fuskat också. Ibland nåt godis och ibland nåt bröd under dessa veckor, och jo ibland nån cider. Har genast märkt av eftergifterna såsom uppblåshet, orolig mage och halsbränna.

Förra gången vi körde lchf så blev det mycket fett såsom bacon, smör och grädde. Denna gång har jag försökt tänka mer på fett i form av kokosolja, lax, nötter och avokado. Mer tänkt på att äta "vanligt", med mer sallad och grönsaker istället för potatis. Och så har det hjälpt otroligt mycket att maken varit engagerad och orkat kocka i köket för min inspiration för att kocka har varit nästan noll de senaste veckorna.