torsdag 23 mars 2017 - 11:29

Tomater

Jag snackade tidigare om att sonen älskar mango. Idag kan jag berätta för er vad dottern älskar: tomater! Hon snacksar dem i tid och otid. Och under vinterhalvåret så måste vi tyvärr begränsa hennes intag pga priset. Då anses det som lyxvara. Men hon skulle älska att bo i ett växthus och kunna äta tomater varje dag. Som i den här härliga tomatvideon från Närpes som finns på Foodly-sajten. Linn hade tipsat om den och den är ju alldeles ljuvlig! 

torsdag 16 mars 2017 - 18:16

Mango frukten

Sonen ÄLSKAR mango! Han (och vi) är överlycklig när man ser att den börjar finnas igen i mängder i butiken. Brukar ses som en lyxvara här hemma men igår kom jag hem med ett helt berg av den sorten. 

10 tips och fakta jag lärt mig med tiden om mango:

1. Mognad. Ja, man kan säkert känna och klämma på den, men inte bra att folk går och petar och klämmer på frukten i butiken. Speciellt då man verkligen inte behöver klämma på den för att veta om den är mogen. Det är bara att titta på ändan och se om det läcker vätska ur den. Det säkraste och bästa sättet. Klibbig geggamoija har runnit ur den där den väntar på dig i butiken. Då är den mogen. Slår aldrig fel. Enkelt!

mango

2. Hur man skär upp den. Min man kan skära upp den på världens finaste sätt. Så här:

mangooo

Här kan ni se en bra youtubevideo hur man ska skära.

3. Jag skär upp den på samma sätt som jag skär upp melon, i bitar med skalet på. Bara för att jag tycker det är roligt att äta den på det viset, sådär direkt och naturligt. Jobba lite för varje bit som man tar.

4. Mango är fylld av vitamin A som är jättebra för våra ögon, både för synen och mot torra ögon tex.

5. Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador. Vi brukar dock förvara mogen frukt i kylskåpet en tid före vi äter den. Jättegod som kall när man äter den. Och frysta färdigskurna bitar finns ju att köpa i frysdisken om man vill komma lätt undan när man vill ha den i smoothies.

6. Smaken är kraftig och söt-syrlig.

7. Mango innehåller mycket fibrer, vitamin C och kalium, som bland annat är bra för att hålla ett bra kolesterolvärde och för hjärtat.

8. Bra för matsmältningen. Mangons fibrer gör att man känner mättnadskänsla och så innehåller den enzymer som hjälper till att bryta ner proteiner.

9. Mangons antioxidanter kan skydda mot cancer.

10. Man kan påskynda mognadsprocessen med att placera den i papperspåse eller inuti tidningspapper.

Enjoy your mango!

mango2

lördag 3 december 2016 - 10:13

Mellanrapport och kort om lchf

Vill bara berätta hur glad jag är över den balans jag hittat. Jag vill egentligen inte förespråka dieter här men jag hade så svårt med magproblem och att hitta balans i kosten för en tid sedan. Försökte en tid med glutenfritt och laktosfritt ifall det är IBS-mage som spökar men lyckades inte riktigt hålla det balanserat och magen var bättre ibland men blev bara sämre och sämre sen ändå. Bestämde mig för att göra nåt radikalt, annars skulle jag inte fixa det.

Maken föreslog att vi skulle köra lchf igen. Nånting vi körde när vi bodde i Helsingfors och höll i 2,5 år och den period jag mått som allra, allra bäst.

gladmageinlagg

 

Det tog inte länge förrän alla mina magproblem lugnade sig och vätskan och uppblåsheten försvann ur kroppen. Under dessa 5-6 veckor vi kört på så har 3-4 kg minskat på vågen men det är inte huvudsaken, det bästa är hur skönt det är att leva med en lugnare mage! Vi har varit rätt radikala och lämnat bort allt ris och potatis i alla måltider och bort med allt bröd och socker. Men jag har nog fuskat också. Ibland nåt godis och ibland nåt bröd under dessa veckor, och jo ibland nån cider. Har genast märkt av eftergifterna såsom uppblåshet, orolig mage och halsbränna.

Förra gången vi körde lchf så blev det mycket fett såsom bacon, smör och grädde. Denna gång har jag försökt tänka mer på fett i form av kokosolja, lax, nötter och avokado. Mer tänkt på att äta "vanligt", med mer sallad och grönsaker istället för potatis. Och så har det hjälpt otroligt mycket att maken varit engagerad och orkat kocka i köket för min inspiration för att kocka har varit nästan noll de senaste veckorna.