Mango frukten

torsdag 16 mars 2017 - 18:16 | 0 Kommentarer

Sonen ÄLSKAR mango! Han (och vi) är överlycklig när man ser att den börjar finnas igen i mängder i butiken. Brukar ses som en lyxvara här hemma men igår kom jag hem med ett helt berg av den sorten. 

10 tips och fakta jag lärt mig med tiden om mango:

1. Mognad. Ja, man kan säkert känna och klämma på den, men inte bra att folk går och petar och klämmer på frukten i butiken. Speciellt då man verkligen inte behöver klämma på den för att veta om den är mogen. Det är bara att titta på ändan och se om det läcker vätska ur den. Det säkraste och bästa sättet. Klibbig geggamoija har runnit ur den där den väntar på dig i butiken. Då är den mogen. Slår aldrig fel. Enkelt!

mango

2. Hur man skär upp den. Min man kan skära upp den på världens finaste sätt. Så här:

mangooo

Här kan ni se en bra youtubevideo hur man ska skära.

3. Jag skär upp den på samma sätt som jag skär upp melon, i bitar med skalet på. Bara för att jag tycker det är roligt att äta den på det viset, sådär direkt och naturligt. Jobba lite för varje bit som man tar.

4. Mango är fylld av vitamin A som är jättebra för våra ögon, både för synen och mot torra ögon tex.

5. Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador. Vi brukar dock förvara mogen frukt i kylskåpet en tid före vi äter den. Jättegod som kall när man äter den. Och frysta färdigskurna bitar finns ju att köpa i frysdisken om man vill komma lätt undan när man vill ha den i smoothies.

6. Smaken är kraftig och söt-syrlig.

7. Mango innehåller mycket fibrer, vitamin C och kalium, som bland annat är bra för att hålla ett bra kolesterolvärde och för hjärtat.

8. Bra för matsmältningen. Mangons fibrer gör att man känner mättnadskänsla och så innehåller den enzymer som hjälper till att bryta ner proteiner.

9. Mangons antioxidanter kan skydda mot cancer.

10. Man kan påskynda mognadsprocessen med att placera den i papperspåse eller inuti tidningspapper.

Enjoy your mango!

mango2

Taggar:

Kategorier:

Kostprat Mumsigt

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar