torsdag 23 mars 2017 - 11:29

Tomater

Jag snackade tidigare om att sonen älskar mango. Idag kan jag berätta för er vad dottern älskar: tomater! Hon snacksar dem i tid och otid. Och under vinterhalvåret så måste vi tyvärr begränsa hennes intag pga priset. Då anses det som lyxvara. Men hon skulle älska att bo i ett växthus och kunna äta tomater varje dag. Som i den här härliga tomatvideon från Närpes som finns på Foodly-sajten. Linn hade tipsat om den och den är ju alldeles ljuvlig! 

torsdag 16 mars 2017 - 18:16

Mango frukten

Sonen ÄLSKAR mango! Han (och vi) är överlycklig när man ser att den börjar finnas igen i mängder i butiken. Brukar ses som en lyxvara här hemma men igår kom jag hem med ett helt berg av den sorten. 

10 tips och fakta jag lärt mig med tiden om mango:

1. Mognad. Ja, man kan säkert känna och klämma på den, men inte bra att folk går och petar och klämmer på frukten i butiken. Speciellt då man verkligen inte behöver klämma på den för att veta om den är mogen. Det är bara att titta på ändan och se om det läcker vätska ur den. Det säkraste och bästa sättet. Klibbig geggamoija har runnit ur den där den väntar på dig i butiken. Då är den mogen. Slår aldrig fel. Enkelt!

mango

2. Hur man skär upp den. Min man kan skära upp den på världens finaste sätt. Så här:

mangooo

Här kan ni se en bra youtubevideo hur man ska skära.

3. Jag skär upp den på samma sätt som jag skär upp melon, i bitar med skalet på. Bara för att jag tycker det är roligt att äta den på det viset, sådär direkt och naturligt. Jobba lite för varje bit som man tar.

4. Mango är fylld av vitamin A som är jättebra för våra ögon, både för synen och mot torra ögon tex.

5. Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador. Vi brukar dock förvara mogen frukt i kylskåpet en tid före vi äter den. Jättegod som kall när man äter den. Och frysta färdigskurna bitar finns ju att köpa i frysdisken om man vill komma lätt undan när man vill ha den i smoothies.

6. Smaken är kraftig och söt-syrlig.

7. Mango innehåller mycket fibrer, vitamin C och kalium, som bland annat är bra för att hålla ett bra kolesterolvärde och för hjärtat.

8. Bra för matsmältningen. Mangons fibrer gör att man känner mättnadskänsla och så innehåller den enzymer som hjälper till att bryta ner proteiner.

9. Mangons antioxidanter kan skydda mot cancer.

10. Man kan påskynda mognadsprocessen med att placera den i papperspåse eller inuti tidningspapper.

Enjoy your mango!

mango2

fredag 23 december 2016 - 17:20

Saffransbullar

Jag/vi är inte så traditionsenliga av oss, vare sig med maten eller julklappsutdelning eller nåt annat när det handlar om julen. Men en sak är ett måste sen flera år tillbaka. Dessa kyrkefallagossar som de kallas. Jag har bakat mycket genom åren men jag har aldrig, ALDRIG, bakat såhär goda saffransbullar nånsin förrän jag träffade på detta recept!

Receptet kommer från ett flera års gammalt "Baka"-magasin men det hänger med i skåpet bland recept, på hedersplats. Så har ni inte hunnit baka saffransbullar än, så testa detta recept! Eller printa ut sidan och spara till nästa jul.

kyrkefallagossar2

 

Receptet:

50 + 150 g smör

4 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1 msk + 1 dl socker

1 kuvert saffran

ca 13 dl mjöl (jag fick lägga en hel del till)

1 ägg

Till pensling:

smält smör

1/2 - 1 dl socker

1/2 msk vaniljsocker

Ugnen på 250 grader. 

Smält 50 g smör i en kastrull och häll i mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och sätt 1 msk socker i och mosa tills jästen löst upp sig. Häll i lite mjölkspad och lös upp jästen ytterligare. I med resten av degspadet och ca 1 l av mjölet. Arbeta tills degen släpper lite bunken. Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Under tiden, rör 150 g smör och 1 dl socker poröst. Rör i ägget. Arbeta in röran i den jästa degen. Knåda in ytterligare mjöl som behövs. Knåda på. Forma degen till fingertjocka längder och forma dem som i bilden, eller hur ni vill. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa ännu ca 20 minuter.

Och så "skjuss in i ugnen" för 7-8 minuter. När de svalnat något, pensla dem med smör och rulla dem i sockerblandningen.

Enjoy! 

 

Visste ni annars att saffran i större mängder är giftigt? Lite kuriosa om kryddan:

- saffran kommer från saffranskrokus

- krävs minst 100 000-150 000 blommor, som plockas och rensas för hand, för att få 1 kg torkad saffran

- Iran är världens främsta producent på saffran

- saffran är giftigt i större doser, den högsta rekommenderade dosen är 1,5 g om dagen.

- vid 5 g kan man drabbas av kräkningar och blödningar

- vid 20 g har man fått en dödlig dos

- talgoxar skadas allvarligt om den får i sig redan en liten bit av ett saffranbröd eller -bulle.

 

God jul och önskar er alla en fridfull julhelg!

lördag 26 november 2016 - 14:08

Hastig lunch

Idag ville vi dra ihop nåt hastigt till lunch. Lilla Jul firas idag i många hem. Här firar vi det med lite kvällsmys och nån liten klapp, oftast kalendern de får och nåt smått av far- och morföräldrar. Och så ska vi försöka orka ta oss till Vasa torget för att se fyrverkeriet vid julöppningen.

Så i väntan på det är barnen ganska upp i varv och vi ville göra nåt "snabbt och vanligt". Så det blev tortilla åt barnen och vi vuxna hade salladsblad istället att lägga fyllningen i. Supergott!

tortillalunchsalladstortillajag