söndag 23 april 2017 - 21:55

Sista dagen idag, första dagen imorgon

En praktikdel över och jag har lärt mig helt sjukt mycket. I operationsavdelningen har jag fått vara både på instrumentsidan, anestesisidan och i uppvaket. Har kanske t.o.m. hittat mitt framtida område men är nog ännu öppen för andra områden eftersom jag känner att jag sett och upplevt så lite ännu. Men lite stressad börjar jag vara över att vi snart måste börja välja inriktning och ett ämne att skriva slutarbete om (i höst). Skulle vilja praktisera ett helt år till, på alla olika ställen, och sen välja...

Idag var sista dagen på operationsavdelningen. Jag drog ut på det ändå in i det sista... Praktisera på en söndag... Imorgon väntar ny praktikplats, dock i samma byggnad. De följande tre veckorna kommer jag att vara på två olika poliklinikavdelningar. Det betyder kontorstider. Något jag inte är så bra på. 7-15 varje dag, vardagar. Gillar ju skiftesjobb jag.

Tog detta foto imorse under pausen för att visa det fina ljuset i rummet, men fasiken va trött och sliten jag ser ut. Maken sa att jag skulle skriva att jag har satt på filtret "old" i faceapp... Eller finns det ett "tired" filter också? *fnissar (är säkert den enda i svenskfinland som inte laddat ner faceappen)

opjag 

torsdag 20 april 2017 - 15:49

Dagens citat

"Ju mer man lär sig desto mer förstår man hur lite man egentligen vet"

 

Quote by me, men säkert är det någon klok som sagt samma tidigare...

Är det därför som kloka människor är ganska tysta av sig? Tex barn är ju väldigt bra på att berätta åt alla allt de vet. Men med åren tystnar man mer och mer desto mer man inser hur mycket kunskap det finns i världen. Och vissa vuxna har aldrig lärt sig att lyssna på folk utan älskar fortfarande bara att berätta åt alla allt de vet... Såna här funderingar går jag och funderar på en torsdag.

hemmastrandenfrostmorgon

I skolan på lektioner är jag ganska aktiv. Man blir ju bedömd samt lärarna vill ju gärna veta om vi lär oss nånting överhuvudtaget. Man vet också vad som förväntas av en på förhand. Och jag brukar kunna svara på deras frågor. Under praktiken känns det dock som att läkarna (oftast läkare som frågat mig, har inte stött på korsförhör av sjukskötare än) prickar in precis det man inte vet när de ställer frågor... Varför är det så? Eller får jag blackout? Har ännu inte kunnat svara vettigt när de frågar...

Men om vi ser nånting positivt med det så lär man sig ju faktiskt av det också. Jag kommer att komma ihåg för resten av mitt liv allt vad som frågats av mig under praktiken. Och vad jag borde ha svarat.  Jag såg ju till att läsa på och kunna svara ordentligt om jag blir frågad samma sak nångång igen. Så det är ju positivt. Skulle ingen bry sig om mig och aldrig fråga mig nåt så skulle jag inte lära mig så mycket heller. Och viktigaste med ett sjukskötaryrke är inte att kunna göra alla procedurer och ingrepp, det lär alla sig bara man får öva, utan man ska förstå varför de görs, vad det leder till,  vad som kan gå tokigt och vad man bör göra för att det inte ska gå tokigt. Jag har alltid haft respekt för vårdyrket men om alla bara skulle förstå hur kloka alla sjukskötare är och hur mycket de kan och vet, hur mycket de MÅSTE veta!! Speciellt de specialistskötare som jag haft lyckan att praktisera med. Visst finns det, som inom alla branscher, folk som inte riktigt bryr sig eller är intresserad av yrket på riktigt, och därav inte besitter så stor kunskap men de allra flesta är riktiga Einsteins inom sitt område. Både kunniga och fina personligheter.

Så det så! Hav lite mer förtroende för vårdare efter att ni läst detta! Over and out!

 

tisdag 11 april 2017 - 20:02

Bra dag

Idag har varit en riktigt bra dag. Jag har fått göra en hel del, jag har börjat komma in i praktikplatsens rutiner och kan namn på personal och vet var (några) saker finns. Det viktigaste alltså för att man inte ska känna sig helt bortkommen. Andra veckan och jag trivs verkligen där jag är nu. Och så har jag orkat ta mig till gymmet (hemma) dessutom idag på kvällen. Wohoo!! Blev lite av de mest populära övningarna och inte så målinriktat, men just nu är jag bara glad att jag orkar göra nånting. "Allt är hemåt"

gladjag

 

fredag 7 april 2017 - 16:00

Första praktikveckan

Första praktikveckan är genomförd (eller nåja, söndag också) och jag har varken svimmat medan dom borrat, eller fumlat (eller nåjo, kanske lite men inget desto värre) och gjort något sterilt osterilt... Så mina mål är nådda för denna första vecka. Nu ska jag göra upp nya mål som innefattar lite sjuksköterskegrejer också, hehe... Att få göra praktik i operationssalen är lite extraordinery, så det går inte riktigt att göra upp vettiga mål före man verkligen har varit där. Första tiden försöker man bara att inte vara i vägen för alla andra och göra sig så osynlig som möjligt, och sen när man är säker med det så kan man börja ta lite mer plats igen... Men även om jag inte gjort så mycket själv, utan mest varit med och hjälpt till och tittat på, så har jag lärt mig otroligt mycket och allt är så intressant! 

operationsskotare

(Och man kunde ju tro det är disktrasa vi har på huvudet men nej, det är operationsmössorna...)

Men trött blir man! Varit så slut att jag gått 21 och lägga mig varenda kväll. Då man stått stilla och koncentrerat sig i 8 timmar varenda dag. Alla som varit nya på ett jobb känner till den känslan. Och så har dessutom barnen varit trötta iom långa dagar. Så det är flera omställningar här hemma när jag är på praktik. Det är inte så lätt att bara slänga sig i soffan efter en praktikdag med fötterna uppåt, fast man skulle vilja det. Istället kraschar jag i sängen då barnen äntligen lagt sig. Men idag är det fredag gott folk och jag ska försöka hålla energinivån uppe så jag orkar träna nåt ikväll! Håll tummarna! (Kommer säkert snarka gott kl 20 redan...)

söndag 19 mars 2017 - 10:14

Söndag

Blev väckt av maken och barnen idag. Fick sovmorgon som vanligt och var sist upp av alla i familjen. Är helt däckad på morgnarna nuförtiden. Kroppen som ska processa både all information jag pluggar plus nån sorts förkylning som jag drog på mig efter magsjukan. Inget som blossat upp riktigt men jag går med ömma halskörtlar och flunssablåsor i munnen.

Men solen lyste så underbart imorse att jag var tvungen att ta mig ut på en promenad före pluggandet börjar igen. Bar asfalt! Snart är det vår!!

marspromenadVäl hemma igen såg jag barnen ute och maken som höll på att fixa upp trampolinen för säsongen. Så jag tänkte välta lite traktordäck. Tyvärr var det lite väl mycket is på vår gård så däcket bara gled omkring på det... Fick se mig besegrad den här gången och ta det lugnt istället. Lite solbad passade perfekt!

traktordackmarsjag3Så nu kör vi igång med pluggandet igen efter friskluftsintaget! Är det inte en snygg hjärna jag ritat?

plugg

Önskar er en underbar söndag!

onsdag 1 februari 2017 - 09:53

Övertrött och ny skola

Herre du milde vad jag var dödstrött igår! La mig i sängen vid 20.30 samtidigt som barnen gick till sängs. Hade ändå svårt att somna sen och kändes som att jag andats hackigt och sovit ytligt hela natten. Övertrött. 

Fattar bara inte vad som är problemet. Jag har inte gått sent och lagt mig de senaste dagarna, inte vaknat extra tidigt heller. Ingen stress med varken skola eller jobb. Praktiken är slut och lektioner i skolan har börjat.

Ny skolbyggnad dock och mycket nytt där. Men roliga saker. Skolan min har ju flyttat till Brändö nu och vi har en splitterny skola. Så ny att de fortfarande håller på att måla, bygga och bära in saker dit. En del klassrum och våningar är inte ännu färdiga och vi sitter på lektion i flyttdamm. Mina ögon är torra som bara den och gruskänslan är uppenbar hela dagen, och mycket vatten går åt att dricka under lektionerna. Men utöver det är det lugnt.

Hänförd över hur isolerad man varit i vår gamla skola i Roparnäs. Isolerad från alla andra studeranden. Där såg man aldrig nån men nu är man mitt bland tusentals studeranden från resten av Novia, VAMK och Vaasan yliopisto. Plötsligt är man mitt i ett stort campus med flera restauranger, cafeer och ett stort bibliotek. Jag och en kompis gick till Tritonia igår på egen rundvandring och satte oss sedan i cafeterian och bara tog in atmosfären. Den kändes lite övermäktig sådär under första dagarna...

Nåja, vet vad som brukar bota övertrötthet och sömnproblem: TRÄNING! Och det har det varit lite skralt med den senaste tiden. Får ta och bota mig ikväll efter dagens lektioner!

presentationsbild

fredag 2 december 2016 - 16:59

Fredag!

Äntligen fredag!

ronjajag

 

Den här veckan har gått FORT! Bara rusat iväg! Helt galet!

Började praktiken på måndagen. Jobbat 8-8,5 timmars dagar och på kvällarna har jag endera däckat eller läst på om sjukdomar och annat. Har hematologiska och neurologiska patienter och det är ett helt nytt område för mig. Vi har inte alls läst om det området än i skolan (förutom grunden förstås) så jag har känt mig lite borta under praktikdagarna, en total nybörjare och det tar ju lite på självförtoendet att inte ha svaret på allt, man trodde ju man kunde nånting men icke...

En helt ny värld, sjukhusmiljön. Men det är ju därför det finns praktik på läseordningen!

Jätte intressant som alltid. Finns inte nåt område jag inte tycker är intressant. Jag har fått göra massor och varit med på många ingrepp och procedurer och även om jag varit trött nu i slutet av veckan (då man stigit upp före 6 varenda morgon i 5 dagar, piuh!) så har jag varit fullt fokuserad pga stort intresse och däckat sen hemma först. Så nu tänker jag sova ut i dagarna två innan nästa vecka börjar!

 

Hur har er vecka varit?

Trevlig helg!