lördag 22 april 2017 - 20:02

Stolt

aprilfamiljelopning

Idag sprang jag 7,8 km. Woop woop! Utan att gå. Slog mitt eget rekord detta år igen. Så stolt över mig själv nu! Och det gick rätt smärtfritt. Mycket på grund av att jag hade hela familjen med. Skulle inte ha orkat nöta på springandes själv. Behöver folk med mig nuförtiden för att springa lite längre sträckor, annars går jag. Och med folk menar jag främst min man. Som vet att jag inte vill prata under rutten. Bara springa och nöta på och flåsa bäst jag vill, men ändå ha sällskap för att orka ta mig framåt, vidare. Och så blir det lite lekfullt mellan varven när man har barnen med. Är inte bara stolt över mig utan även stolt över barnen. Stolt över dottern som cyklade samma rutt imorse med mig. Det var vi som hittade rutten imorse och ville visa den även för de andra. Så dottern har idag cyklat 2 x 7, 8 km. Och när vi var klara frågade hon direkt om någon kommer igen med henne... Och sonen som orkade hela rutten, med en lite för liten cykel dessutom, och trampor som han bara halkade ur hela tiden pga hala skor... Men de grejade det! Aldrig sinande energi på de där barnen. 

aprilfamiljelopning2

lördag 8 april 2017 - 22:22

Ingen löpare

Sprang idag igen. Även om jag springer mycket så känner jag mig inte som en löpare. Läste nånstans att Paolo Roberto sagt "klär du dig i löparkläder och springer så är du en löpare". Punkt. Men jag har ändå svårt att klassa mig som en löpare. Just nu upplever jag löpningen tung, flåsig och jobbig men känslan under ett pass är ändå skönt trots allt detta. Det är frihet, frisk luft och bra musik i öronen. Känns det jobbigt så går jag, och det är rätt ofta nuförtiden. Men idag drog jag även intervaller där emellan och fick både pulsen upp och svetten rann.

Men jag har nog svårt med flåset. Konditionen är sämre än under min "topplöparkarriär" för 15 år sedan pga mindre löpning, mer fett på kroppen och förhoppningsvis också större muskler. Men oavsett hur mycket jag verkar springa nuförtiden så flåsar jag inte mindre och innan jag blir riktigt varm i kroppen är det otroligt jobbigt. Och så spökar min hallux valgus-tå däremellan också. Hade tanken på att köra wolfrace i år igen med teamet mitt, men jag backade undan nu och känner mig lättad efter beslutet. Skulle va superkul att köra det igen men jag njuter nog mer att ränna omkring i skogen här runtomkring just nu! Ska sakta men säkert bygga upp uthålligheten och konditionen igen!

lopningaprillopningapril2lopningapril3

 

söndag 19 mars 2017 - 10:14

Söndag

Blev väckt av maken och barnen idag. Fick sovmorgon som vanligt och var sist upp av alla i familjen. Är helt däckad på morgnarna nuförtiden. Kroppen som ska processa både all information jag pluggar plus nån sorts förkylning som jag drog på mig efter magsjukan. Inget som blossat upp riktigt men jag går med ömma halskörtlar och flunssablåsor i munnen.

Men solen lyste så underbart imorse att jag var tvungen att ta mig ut på en promenad före pluggandet börjar igen. Bar asfalt! Snart är det vår!!

marspromenadVäl hemma igen såg jag barnen ute och maken som höll på att fixa upp trampolinen för säsongen. Så jag tänkte välta lite traktordäck. Tyvärr var det lite väl mycket is på vår gård så däcket bara gled omkring på det... Fick se mig besegrad den här gången och ta det lugnt istället. Lite solbad passade perfekt!

traktordackmarsjag3Så nu kör vi igång med pluggandet igen efter friskluftsintaget! Är det inte en snygg hjärna jag ritat?

plugg

Önskar er en underbar söndag!

lördag 11 mars 2017 - 09:45

Bästa starten på dagen!

Vi har haft magsjuka in da house sen onsdagkväll. Än så länge är det bara sonen. Och senast han spydde var för nån timme sen... Verkar vara en jätteseg sort. Han spydde allt och ännu mer onsdagkväll och hela natten igenom, och sen har han spytt varje dag igen när han försökt få i sig lite dricka... Jag hoppas verkligen den börjar ge sig snart. Han vrålar av smärta före spyendet, eftersom magen är så tom, men efteråt är han lättad och rätt pigg ändå och gott humör... Stackarn...

Nå, själv har jag mått illa i dagarna två. Men det verkar stanna vid det. Maken har vanlig flunssa och varit rätt färdig han också. Så det är dottern och jag som hållit upp humöret här hemma tillsammans. Tentläsning nu ständigt på agendan. Sista två tenterna på gång nu, dessa tre sista veckor skola som är kvar. Så slutruschen! Sen är det praktik och så är vårterminen över. Hurraaaa!!!

Nå, eftersom måendet inte varit på topp bestämde jag mig för en promenad i det härliga solskenet. Steg upp 7, klockan 8 var jag ute med löparkläderna. Och vilket väder!!! Underbart!! Knastrig iskall kyla, -6 grader. Men solen värmde så otroligt skönt de skogspartier där den kom åt att värma. Kunde ju inte låta bli att springa ändå, så det blev halva rutten löpning och halva promenad.

Nu är jag redo för en pluggdag! Önskar er en riktigt skön lördag!

marslopningmarslopning2marslopning3

onsdag 8 mars 2017 - 18:19

Kvinnodar alla dar

hemmagymmars

Har börjat på text om kvinnodagen så många gånger nu men det blir till inget. Har så många känslor men så svårt att få nerplitat dem på rätt sätt utan att de skulle missuppfattas så allt är nu raderat. Säger kort och gott. Go for kvinnodar alla dar! Finns så många starka kvinns i världen och bra att det finns en speciell dag som uppmärksammar jämlikhet extra mycket. Men att gratta någon på kvinnodagen bara för att den är kvinna... jag fattar inte poängen.

Min man vet också att en blombukett blir jag så glad över alla andra av årets 364 dagar men inte idag. Det känns bara konstlat och simpelt. Jag gifte mig med den mannen jag ville, jag äger halva huset, vi har gemensam ekonomi, vi axlar lika stor del av bördan i vad som innebär att ha två barn och ett hus med gård.

Jag har det jättebra, det har inte alla mina medkvinnor här i världen. Och det är det vi ska ägna oss åt på kvinnodagen, mer jämlikhet i världen. Jag behöver inte grattas. Jag behöver inte ännu en tårtbit. Jag har det bra. Och det är tack vare många starka kvinnor och deras superkrafter.

Jag körde iaf ett styrkepass på morgonen. Körde bänkpress och klarade av 45 kg (även om min axel inte var helt återställd). Försökte också med 50 kg, tänkte kvinnodagen skulle ge mig lite råstyrka. 50 kg skulle dessutom vara personbästa tror jag, men det blev platt fall... Sen många andra sköna, lätta övningar för rygg, axlar och biceps.

hemmagymmars3

Efter det blev det att skriva en tent i skolan. Med en mer och mer jämlik klass.

I min klass där vi kanske är en 34 stycken allt som allt, har vi med oss 7 stycken killar (om jag räknat rätt nu). Så inte jämlikt än, men det börjar ta sig. Så många killar kan jag slå vad om att det inte var för 10-20 år sedan. Och ingen har avslutat sina studier än. I mitt framtida yrke betyder det mycket att det blir mer jämlikt. Inte som det var förr: män-läkare, sjukskötare-kvinnor. I sjuksköterskeyrkets begynnelse var sjukskötarna mer som läkarnas assistenter. Nuförtiden har sjukskötarna mer och mer egna arbetsuppgifter och de båda yrkesgrupperna kompletterar varandra i ett team. Under senaste praktiken på Vasa centralsjukhus tyckte jag det var rätt köns-jämlikt mellan läkare och sjukskötare. Specialistläkarna på avdelningen var dessutom två kvinnor. Och många manliga sjukskötare fanns det också på avdelningarna. Perfekt! 

hemmagymmars4

 

måndag 6 mars 2017 - 09:56

Bra flow

kallsagolopning3

Har ett så otroligt bra flow på gång just nu. Rörelseglädje till max, verkligen. Har fortfarande ont i axeln men den stör inte löpningen. Idag var det lite för kallt men jag drog en snabb 25 minuters löptur efter att barnen kommit sig till (för)skola och före jag ska vidare för att plugga.

Så krispig och vacker vinternatur där ute. Drog ut på fjärden hemifrån och sen upp över vägen och in i skogen. Det blev som en stor loop runt huset vårt. Härligt när man har så mycket runt sig i närmiljön. Rikedom!

Måndag! Bring it on!

kallsagolopningkallsagolopning2kallsagolopning4

söndag 26 februari 2017 - 15:01

"Inte röra marken"

Igår bowling och idag ett besök i Mylly, och speciellt "Irti maasta". Och sportlovet har inte ens börjat!

Kul klättring idag, både för vuxna och barn. En timme gick i ett nafs. Speciellt kul var det här besöket med tanke på barnen. De har vuxit och blivit så stora! Tidigare skulle det aldrig ha lyckats att dom självständigt skulle ha rört sig hur som helst men idag funka det.

Våra barn är världsbäst (får jag ju som mamma påpeka) och varje gång vi är nånstans så rör dom sig inte en millimeter från oss vuxna och om dom rör sig 5 meter från oss är dom noga med att ha klart på att vi föräldrar vet om detta. Så jättebra kan det tänkas, men som förälder vill man ju att barnen ska lära sig vara lite mer självständiga och modiga om de är av den mer försiktiga sorten.

Och idag var de just detta!! Så modiga och självständiga! De gick iväg precis vart de ville, ställde sig och väntade på de finska instruktörerna (våra barn kan inte finska) att knipsa fast linan i selen och var hur självständiga som helst. Och vi föräldrar kunde koncentrera oss på att klättra vi också. Vi trodde aldrig det skulle vara såhär roligt och fritt och vi förstod att våra barn har vuxit. De hade inte alltid koll på var vi var och ärligt talat hade inte vi heller alltid koll på var de var. Men det kändes ändå bra. Kändes tryggt.

Men kul klättring var det, för oss alla. I benen och armarna kändes det inte jobbigt faktiskt men händerna fick en hel del stryk och mina händer är svullna och röda som bäst, aj!

irtimaastairtimaasta2irtimaasta3irtimaasta4irtimaasta5irtimaasta6irtimaasta7irtimaasta9

fredag 24 februari 2017 - 10:52

Fredagstankar och träning

Mannen har slutat snusa! Hurra!!

Två och en halv vecka utan nu, och vi bor fortfarande tillsammans... Ingen har ens velat flytta ut. Första dagarna fick vi, i resten av familjen, trampa på tår men sen har allt gått smärtfritt.

Men efter att mannen slutat snusa så har han fått otroligt tidiga morgonrutiner. Flera morgnar i rad har jag vaknat av att han stiger upp redan 5.30 och flera morgnar har jag hört att han begett sig ut för en löprunda vid 6-tiden...

Så jag kan ju inte vara sämre jag heller.

Blir ju tävlingsinriktad med allt det fräscha och hälsosamma som pågår här hemma. Så denna vecka har jag redan fått ihop 20 km löpning! Jag, som inte räknar mig som en löpare! Inte lika tidiga starter som mannen dock, det räcker med vanlig morgontid för mig eller mitt på dagen...

snolopningsnolopning4

Men underbart med snö!! Riktigt vinterlandskap ska det nog vara i februari även om många av oss börjat få vårkänslor redan. Ha en riktigt underbar fredag!

tisdag 21 februari 2017 - 17:03

Dagens sol och träningssnack

lopningfebruari16

Vilken underbart solsken vi haft idag! Länge sen vi såg solen på det där sättet. For iväg till kl 8 på första föreläsningen i skolan och när den slutade tidigare än tänkt så var vi många som beslöt att skippa nästa föreläsning på eftermiddagen. De flesta klasskompisarna tänkte på fest och fastlagsåket i pulkabacken, jag tänkte på ensam löpning i underbar sol-skog och att hämta barnen från (för)skolan tidigare än jag sagt. Tror jag växt ifrån den sortens kul (pulkaåkandet och festandet) vid den här åldern... *galenemoji

Fast om det finns nån i samma ålder som vill ställa upp på pulkaåkning eller andra galenskaper så är jag nog med!

Annars, sprang idag med mina nya loppisfynd för första gången. Hittade ett par Asics i helgen. Brukar vara skeptisk till att köpa löparskor på loppis men detta par var billiga och väldigt lite slitna, och när jag satte dom på mig så passade de perfekt och kändes så sköna! Ur mina gamla löparskor tittar ju tårna ut medan jag springer, så det var dags att införskaffa nya. Fötterna mådde så otroligt bra hela rutten, t.o.m. bättre än i mina gamla. Så jag är jättenöjd över köpet!

februarihopp17

Idag blir jag officiellt en fotbollsmamma. Undrar vad den titeln medför? Stå vid sidan av fotbollsplanerna i ur och skur och heja? Fast vet inte riktigt vart det bär av än. Sonen har pratat om att han vill börja spela fotboll, så idag inhandlade vi ett par bra träningsbyxor och en fotboll. Än så länge väntar vi med benskydd och annat, det kunde vi låna än så länge sa tränaren. Vi väntar och ser om intresset håller i sig. Första träningen idag i alla fall.

Vi har inte pressat våra barn till några slags hobbyn alls. Förrförra året sa sonen att han vill börja med karate. Har ingen aning om varifrån han fick det, men såg då att han var för liten för att börja så det intresset dog sen lite. Och förra året ville han börja i fotboll också men efter att vi hört oss för med tränaren hann kompisarna sluta och han ville inte sen längre. Så nu tar vi nya tag. Denna gång har intresset hållit ett tag och han är ivrig att få börja. Och roligt tycker jag det är att intresse för träning finns! Han är ju en hejare på att dribbla och skjuta skott redan, det har han alltid varit när vi spelat fotboll här hemma på gräsmattan. Så det kan nog bli bra det här!

söndag 12 februari 2017 - 11:05

Årets första riktiga springrunda

Tanken var ut och gå som vanligt men så sade den kloka maken: "Sätt nu på dig springkläderna och löparskorna så du kan springa ifall du känner för det!".

springfebruari

Och skönt var det! Otroligt skönt! Och jag sprang nästan hela vägen, några gåsträckor emellanåt när det blev för kallt för andningen (flåset alltså). Men nästan 5 km fick jag ihop i februarisolen.

springfebruari2