onsdag 14 juni 2017 - 11:51

Man är så gammal som man känner sig

Det här är min sista vecka som 37-åring. Nåt jag inte tänkt på förrän igår på gymmet. Egentligen tänker jag aldrig på åldern. Varför skulle man tänka på den? Man är så gammal som man känner sig. Jag har ingen åldersnoija. Tvärtom. Jag gillar att bli äldre. Men jag känner mig ju som 20-nånting. Efter det känns det som att åldern stått still. Inte så konstigt att de flesta dementa när man frågar dem hur gamla de är, oftast säger 25, eller nåt liknande. Det är nåt med den åldern som gör att man "fastnar" där. Inte så att jag skulle vilja vara 25 igen. Nej! Varje år jag blir äldre säger jag att detta är bästa åldern. Men man känner sig yngre. Förstår ni vad jag försöker säga...? 

svettigtgympassjuni

På sistone har jag inte haft så stor inspiration att träna. Det har blivit mest löpning. Tro mig inte fel, löpning är både kul och skönt det också men när jag är på G så är det vikter som gäller. Varvat med grupp-pass. Och de har det också blivit färre med på sistone.

Igår böt jag om här hemma och satte kurs mot hemmagymmet med planer på att lyfta tungt. Det var länge sen. Och det blev ett riktigt svett-pass. Jag dansade som aldrig förr och lyfte riktigt tungt. Och kände mig så stolt över den här snart 38-åriga kroppen. Ju äldre man blir desto yngre känner man sig. Och mer befriad, från egna och andras tankar. Man gör sin egen grej, trivs med sig själv och man är mer förlåtande mot sig själv. På ett bra sätt. Inte så att man blir sunkig och går runt och luktar apa och klär sig i vad som helst. Men man tillåter sig att lyssna på sig själv, har en inre frid och njuter av de små sakerna i livet. Som gårdagens lilla roadtrip och fikastund.

Så vågar man också spexa och bjuda på sig själv, och ha kul på egen hand i gymmet:

discopassgymmetdiscopassgymmet3discopassgymmet4

 

måndag 12 juni 2017 - 08:53

Roligt så länge det varade

Godmorgon världen!

Natturerna kom emot och jag beslutade mig för att avsluta runstreak. Kändes inte roligt längre. Dryg vecka orkade jag nöta på med alltför spända smalben. När lär jag mig att inte försöka mig på utmaningar som sträcker sig över en längre tid??

Nu tänker jag enbart springa när jag vill. Som idag tex. Efter att jag avslutat mina nattskift. Hela två dar ledigt!! Fick sån energi när jag körde hemåt, av solskenet, så jag bestämde mig för att direkt byta kläder och fara på en morgonpromenad, innan jag säckar ihop. Vet av erfarenhet att jag inte orkar nånting när jag vaknar från dagssömnen, så det gäller att passa på när man hittar den där energin.

Frassesommarmorgonjagjuni

Nu blir det sömn på detta! Godnatt!

 

onsdag 7 juni 2017 - 20:47

Gastroskopi

Idag firar jag en full vecka runstreak. Lite synd att inte kunna springa just idag men jag tog mig ut på en promenad ändå, nästan 1,6 km men inte riktigt... Orsaken till detta var att jag var på en gastroskopiundersökning idag på eftermiddagen. Först var jag på jobb, morgontur, fick vara oäten 6 h före och odrucken 2 h före. Maken kom och hämtade mig från jobbet och körde mig till Oravais hälsocentral där undersökningen gjordes (tydligen har Korsholm samarbete med Oravais och det är där dessa undersökningar görs). 

Jag har gjort denna undersökning för 20 år sen på Åbolands sjukhus och då två gånger. Så jag vet vad det gick ut på. Och var smått nervös, för det jag kommer ihåg var att man kände sig smått i panik när svälj och kräkreflexerna inte ville lugna ner sig...

Gastroskopi-undersökning (här en länk) går ut på att svalget blir bedövat och läkaren för ner en böjlig slang genom matstrupen och ner till matsäcken och början av tunntarmen. Det finns en ljuskälla och kamera på ändan av slangen och läkaren kollar runt att allt ser ok ut, kan ta bilder, biopsi-prover och olika ingrepp.

Hela övre magkanalen såg jättebra ut. Och det är ju jättebra. Men ändå lite snopet. För då kvarstår ju frågetecknen varför jag får så ont i magen emellanåt. Låter som att det är tarmarna som strular, inte magsäcken. Även om det känns som magsäcken.

Nå, efter att de grävt runt i magen och matstrupen och man försökte undanhålla kräkningar under 10 minuter och djupandas så kändes det att löpning inte riktigt passade sig idag. Så jag tog mig ut på en promenad, med en vattenflaska i handen. För det tar fortfarande ont när jag sväljer. Inte så konstigt efter att en slang grävt runt där. Tanken med runstreak är ju att springa varje dag, oavsett väder eller mående. Men har man en autoimmun sjukdom så äventyrar jag inte hälsan. Så jag tog det lugnt idag. Och det var nog rätt beslut. Mina ryggmuskler (andningsmuskler) var så spända och det kändes lite jobbigt faktiskt att bara gå också. Nu ska jag bota det onda i halsen med lite glass!

sommarpromenad

 

tisdag 6 juni 2017 - 20:17

Uppdatering

6:te dagen runstreak och jag är med ännu. Wohoo! Har nog tänkt ge upp så många gånger redan att jag är förvånad att jag kör på ännu. Och idag fick jag sällskap av maken och vi körde mer än minimum idag, nämligen hela 2,9 km. Wohoo igen!

paretnybackaspringer

Det jag upplever som jobbigast/ondast är ju smalbenen. Jag masserar och stretchar mellan varven. Säkert gör jag det ändå för lite. 

Annat som händer runt omkring mig just nu är att jag börjat jobba igen på heltid, sommarpaus från studierna, maken har semester och fixar som en härlig galning här på tomten och huset. Och imorgon börjar sommarvärmen. Fast jag trivs ju bättre i sådär halvvarmt och hoppas inte på nån jätte-värmebölja. Är lite chockad över mängden fräknar jag fått i år. Brukar ju ha men aldrig så här mycket! Ett monster-fräken-år i år.

frakenjag

fredag 2 juni 2017 - 21:15

Dag 2

Idag var det dags för andra dagen av min runstreak-utmaning. Min kropp har varit rätt mör eftersom jag drog en 12,4 km:s länk sent igårkväll. Full rulle på jobbskiftet idag har det varit och sedan shopping med dottern efter jobbet. Benen har känts bra så länge jag varit i rörelse men direkt jag har fått vila benen har jag knappt sluppit upp igen... 

Men kl 19.30 kom jag loss från fredagsmyset och drog på löparkläderna och satt iväg. Jag svängde runt några varv här i knutarna och landade till slut på 1,73 km och kände mig helnöjd (minimisträcka är ju 1,6 km, läs förra inlägget om runstreak om ni undrar).

Jag fixade det! Trodde inte riktigt på mig själv först. Väldigt långsam länk var det nog. Denna 1,7 kilometers sträcka tog hela 12 minuter. Folk skulle säkert ha gått om mig, men jag kom mig ut. Känns som ett stort steg det redan!

victoryjag

fredag 2 juni 2017 - 06:24

Junimånad: runstreak

Har beslutat mig för att testa runstreak hela juni månad. Är lite skraj för det beslutet dock. 

Nå, vad är runstreak då, kan många tänkas undra. Jag har ofta stött på det i sociala medier, folk jag följer på instagram har taggat runstreak om och om igen, så jag har ju haft en aning om vad det handlar om men egentligen inte orkat ta reda på mer. Nu då jag, och maken när semestern startar, tänkte köra detta i sommar så måste jag ju gräva lite djupare. Folk har ju runstreakat i flera år redan så detta är ju inte nån ny trend. Som vanligt är jag ju väldigt sent ute. Nån här som testat? Plus och minus? Hur länge har ni kört?

landskapsmedsby

Runstreak innebär alltså att du springer varje dag. Oavsett jobb, mående eller annat. Enligt paceonearth är minimitiden 20 minuter för att räknas och enligt United States Running Streak Association är minimisträckan 1 mile. Så minst 1,6 km varje dag är ett måste för att det ska räknas som runstreak. Det kan man väl klara av? Tanken är väl att minska på prestationsångesten iom löpningssträckor, få ner kilometrarna och komma på att man faktiskt kan tycka det är härligt med korta längder också. Och i och med att man rör på sig regelbundet och aktivt varje dag få en bättre hälsa. Jag börjar ju med en månad och så får vi se vartåt det bär efter det. På sommaren är det ju lätt men hur gör folk på vintern när alla baciller börjar härja runt? Och hur snabbt räknas, kan man gå snabbt också dom dagar man verkligen inte får igång benen?

Igår var då starten. Och jag som lovat mig själv att cykla till och från jobbet under hela sommaren. Då tänkte jag såhär galet att istället för att springa på morgonen och cykla till och från jobbet, så slog jag ihop detta och tänkte att istället för att cykla hem så springer jag hem. Så jag började min runstreak med en dryg 12 kilometers sträcka, efter mitt första jobbpass på länge... Jag var hemma före kl 23 men det gick förvånansvärt bra! Jag gjorde upp en deal med mig själv att gå uppför alla backar, för att spara lite på energin. Jag var rätt så pigg och uppvärmd efter ett fullt kvällspass så det var bara att köra vidare. Jag skickade bilder till maken under hela sträckan så han visste hur långt jag kommit och han peppade mig hela tiden. Och jag snabbade på stegen för att hinna hem i tid. Jag startade vid 21.30 och hemma var jag just före 23. Pustade ut en stund, duschade, åt och så har jag kunnat sova en rätt skön natt också. Men uppstigning vid 5.30, är pigg nu men i eftermiddag efter jobbet gissar jag att jag kommer att känna av dessa dagar i kroppen...

asfaltsspringloparjagaktivitethalsaÖver 14000 steg igår, och då har jag inte haft telefonen på mig under arbetspasset så kan tänka mig att det blev nästan 10000 steg till på det under hela dagen.

Nu är det bara att komma ihåg: springa varje dag. Och kortare sträckor då. Nu gäller det bara att köra om man bestämt sig för nåt! Uppdaterar och berättar hur det går.

 

måndag 29 maj 2017 - 20:21

Träningslistan

Nåja, äntligen ett ämne jag faktiskt känner att jag har nåt att komma med. Sevendays veckolista handlar denna gång om träning:

lopturseptember15kajakpaddling5Codezombietajtaganget

Träning för mig är: Rörelseglädje, hög på endorfiner, må bra-kickar, stressrelease, en stund för att gå in i sig själv, lyssna på musik, se vad man är kapabel att göra, få känna sig utmattad på ett bra sätt men ändå känna sig starkare och gladare efteråt.

Min favoritträning: Skulle jag ha råd skulle jag köra allt möjligt. Men just nu blir det nog styrketräning hemma eller grupp-pass på favoritgymmet i brändö, Vasa. Löpning och powerwalks. Cykling kommer jag att försöka köra så ofta jag bara kan i sommar, mest från och till jobbet då, och även simning, paddling och klättring ligger högt på vill-listan.

Det bästa med att träna: Hur glad man är efteråt. Man ångrar aldrig en gjord träning! Hur arg, trött och förbannad man är före och ibland under träningen så är man på så gott humör och pigg efteråt. Känner sig som om man är "on top of the world" med ett maxat självförtroende.

Det sämsta med att träna: Skulle vara om man skulle råka skada sig då. När jag började springa tampades jag ibland av valpsjuka och kan ha början till det ännu också med jämna mellanrum men vilar då bara och så är det bättre sen, eller så måste jag försöka knåda/rolla bort smärtan (ja, borde gå till massör men pengar, pengar...). Min hallux valgus fot börjar också vara ganska jobbig när jag springer eller gör vissa övningar där man böjer foten, så det känns lite jobbigt mellan varven. Men annars har jag alltid varit rätt skadefri (bortsett från min vrist som vrickas lite av och an då...) under mina träningsår. Ingen gren jag hamnat sluta helt och hållet med pga skador. Armbrytningen är något jag faktiskt skulle vilja kunna köra men det igen är en gren där man belastar mycket samma kroppsdel och då axlarna som jag annars redan har rätt dåliga. Så inga sporter där man belastar samma kroppsdel passar mig, jag behöver träna funktionellt.

En sport jag skulle vilja pröva: Finns det nåt jag inte prövat på? Tror inte det faktiskt, sådär i stora drag. Styrketräning, dans, löpning, klättring, ridning, cykling, simning, boxning, skjutbana, bilar, gokart är några av det jag gjort. Bilsporter och motorcykel är något jag är oerhört fascinerad av, inte av att titta på men skulle gärna sitta bakom ratten själv. Tycker det är otroligt roligt att köra gokart och andra saker som fart runt på hjul. Ja, kampsporter är nog inget jag prövat på, så det skulle va roligt.

KBswingklattringjag02armbrytningvaltadack4

En träningsgren jag inte förstår mig på: Tja, visst kan jag förstå alla grenar tycker jag och bra att det finns olika eftersom vi alla är olika. Men stilla sporter såsom golf skulle nog min rastlösa och icketålmodiga träningssjäl inte stå ut med länge. Men jag förstår ändå dom som gillar det och har rätt personlighet för det. Frisk luft, umgänge och fina platser. What´s not to like?

Därför tränar jag/tränar jag inte: Nå, läser man de ovanstående så tror jag nog man kan förstå varför jag tränar. För att må bra helt enkelt. För att min kropp behöver det, kräver det, vill det. För att jag vill ge min kropp det bästa för att orka ett långt liv ännu. För att känna mig stark. Känna mig stark både i själ och hjärta.

Mina träningsmål: Endast att må bra och göra det jag vill. Satt tidigare upp konkreta träningsmål men jag har lärt mig att inte göra det eftersom målen hinner byta innan jag klarat av dem och det gör mig bara dålig till mods. Men gör man upp mål så ska man ju göra dem tillräckligt konkreta och små. Jag har haft tex "klara av pullups" eller "kunna stå på händer utan vägg" men jag är inte tillräckligt tålmodig att nöta på med en sak dag efter dag. Men jag tränar dem ännu också emellanåt när jag kommer ihåg dem. Jag älskar att träna så jag behöver inte mål att komma vidare eller orka köra på. Inte just nu i alla fall. Men säkert kommer det nån period när jag behöver detta igen.

måndag 29 maj 2017 - 15:56

Mera spring- mera sug

Jag har på sistone sprungit mer än vanligt. Sån rörelseglädje i kroppen. Löpning eller powerwalk så gott som varje dag, och styrketräning till på det då.

spannjag

Så detta har ju lett till att jag varit mer sugen än vanligt också. Försökte köra sockerfritt en tid, eller flera gånger, men det lyckas bara inte just nu. Jag tar det inte så hårt ändå, men när bikinisäsongen börjar lär jag väl ångra mig.

korhartjag

Idag blev det chokladbollar när vi inte hade annat gott hemma. Barnen kom hem från skolan och jublade.

Har sparat ett recept av Per Morberg som troget finns kvar genom alla år. Det här är det klart bästa chokladbollsreceptet. Helt vanliga chokladbollar, inga hälsobollar med dadlar och kokosfett eller proteinbollar. Bollar med smör och havregryn. Havregryn är ju hälsosamt! Morberg förespråkar ju alltid de bästa råvarorna. Riktigt smör, bra kakaoprodukt, rent havre och som strösocker så använder jag alltid finkornigt rörsocker. Det ger allting en mildare sötsmak.

Morbergs chokladbollar:

200 g smör

2 dl strösocker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

4 msk kallt kaffe.

Kokosflingor att rulla bollarna i.

chokladbollar3

 

 

tisdag 23 maj 2017 - 11:38

Skönhetspromenaden

Började på med sevendays listan om skönhet men jag ställdes inför så svåra funderingar att jag la knut på min egen hjärna och fick se mig besegrad. Tänkte jag postar ett inlägg om min underbara promenad imorse istället. DET var en ren skönhetspromenad det också. Så vackert landskap och det doftade himmelskt! Hav och grönska. Var alldeles lyrisk under promenaden. Jag kunde inte ha fått en bättre ledig vecka än denna!

sandvikspromenad2

lördag 20 maj 2017 - 18:03

Dagens spring

Sprang med maken idag, och barnen på cykel. Egentligen hatar jag att springa mitt på dagen. Och speciellt nu då det börjar bli varmare så är det inget alternativ för mig. Mitt på dagen är min kropp seg och trött. Jag har mat i magen från endera lunch eller middag. Näe. Tänkte ge upp tusen gånger om under den 4,3 km:s rutten... Men jag gjorde det INTE! Jag sprang hela vägen. Och nu känner jag mig så stolt.

Men ska vi snacka den ultimata löparrundan då?

- helst 1-2 timmar från ett bra mål mat, om det är kvällsrunda.

- om det är morgonrunda ska det vara bra, men lätt frukost i magen en halvtimme ifrån.

- Springer allra helst på våren och hösten. Eller en kall sommar...

- Det får jättegärna ha regnat, eller dugga lätt under tiden jag springer. Då doftar det friskt och är så lätt att andas.

- helst ingen blåst, som det var idag... motvind.. pust... Eller i så fall medvind då. Fast det känns bara fuskigt.

- underlaget får gärna variera lite. Gärna på lite avsidesvägar men ändå bra vägunderhåll. Asfalt, backar, fina vyer att titta på medan man springer...

- och idag hjälpte det lite med nya tights! Toppen! (Behövde inte vänta ända till sommaren att få nya. Kikade in via Stadium outlet i Stenhaga och hittade faktiskt två nya par för en riktigt billig peng. Tummarna upp!)

nyatightsvarmvarspring

 

Hur ser ert bästa löparpass ut? Vilken tid på dygnet och när och var?