HERRMODE

fredag 9 oktober 2015 - 12:57 | 2 Kommentarer

Hej! Idag kommer ni få se lite annat än bilder på mig. Jag nämligen gjort ett skolprojekt om herrmode som ni kan läsa i detta inlägg. Jag har valt att styla olika typiska men viktiga teman inom herrmode som kan vara bra att känna till. De jag tänker ta upp är den vardagliga stilen, fest, och trend outfiten, och sedan har jag stylat enligt dem och sedan berättar jag lite närmare om de olika teman jag tagit upp. Jag kommer att reda ut vilka plagg som gäller när och vad det finns för valmöjligheter inom herrkläder.

 

Modell: Jonathan Fagerström

Fotograf: Matilda Thors

Styling by me

Kläder: Modellens egna

 

V A R D A G L I G  /  C A S U A L

Det är säkert att anta att de flesta unga män har ett par par jeans, några t-shirts, en tröja och skjortor i sin garderob. Om du inte har dem, är du antingen ovanligt välklädd eller mycket påhittig då du klär dig. När alla andra är klädd i jeans och t-skjortor eller hoodies, sticker du ut genom att vara killen i något lite annorlunda.

fav2

fav6

fav7

Googlar man casual som betyder vardaglig får man fram ”ledig”, ”otvungen” och ”obesvärad” och det passar bra som beskrivning på en vardaglig look. Den är avslappnad, vardaglig och enkel.

 

Här är några förslag till mäns garderober till vad som kan bäras till en mera elegantare och modernare vardags outfit:

Blå jeans - Byt ut dem mot färgade manchester, bomulls byxor, grå ull flanell byxor, eller bara jeans i en mörkare färg med bra passform. En enkel uppgradering kan vara från ljusblå arbetsjeans till mörka, eleganta, kontrast sydda jeans.

T-shirts – Du kan ersätta T-shirts med en pikétröja, lätta långärmade T-shirts, skjortor, toppar och andra ljusa och distinkta plagg.

 

Hoodies - Byt ut dem till vanliga skjortor, bomull tröjor, lätta kashmir tröjor, västar, och koftor.

Kappor – Ha på dig tjocka vinter päls jackor för när du verkligen behöver det, men jackor och sportjackor kan användas till hösten och vårens garderob. Att lägga på en vanlig jacka på bara en t-shirt och jeans förändrar omedelbart utseendet.

Sneakers – Byt till läderskor eller loafers - det finns en hel del alternativ här. Om du vill behålla sneakers i garderoben, är Converse All-Stars ett alternativ för att hålla det snyggt.

 

fav8

JACKOR
Sportjackor - Detta är förmodligen det enklaste sättet att klä upp en vardaglig outfit. Kasta en kavaj på och plötsligt blir det en stilren look. Inte särskilt formellt, men definitivt snyggt och med en nästan oändlig mängd olika färger och mönster där ute att välja mellan kan du lägga till en hel del unika till din garderob med bara några stycken.

Skinnjackor är en annan bra jacka till vardags, det finns ett val av stilar att välja mellan, allt från tunga, fodrade bomber jackan för snäva monterade jackor. De är lite tuffare.

Rockar – Att kasta på sig en pösig vinter parka över en kostym förstör hela utseendet. En lång ull rock är det som gäller som många unga män saknar. på second hand-butiker kan du hitta en om du inte har råd med en ny.

fav9

BYXOR
”Udda byxor” är en term för byxor som inte matchar din jacka, men i allmänhet innebär ull byxor. Blå jeans bärs med en jacka är udda byxor. Istället bör du tänka på färgade och mönstrade ull eller bomulls byxor, och grå flanellbyxor ser bra ut ihop med en vardaglig jacka.

Manchester - Dessa kan komma i alla färger, allt från lugnare jordnära färger till neon-ljus färger. Den förstnämnda är en bra avslappnade variant till en tweed kavaj. Mera starkare färger fungerar bra till kvälls outfits med en skarp kavaj eller vanlig skjorta. Manchester andas mera än jeans, vilket gör dem hållbara och sköna.

Grå flanellbyxor förknippas mera med äldre och vuxna. Matcha dem med skjorta och kavaj och du är redo för en arbetsdag i de flesta kontor. Skippa kavajen för en mer ledig look.

Smala jeans – Lösa jeans är bra för arbete och fritid, men de flesta av dina jeans ska vara lite mera smalare i underbenen. Det gör dem till ett mera uppklätt utseende och kan paras ihop med sportjackor, särskilt om jeans är i en mörk färg.

 fav10

ÖVREDELAR
Skjortor - Alla behöver en eller två i garderoben, vanligtvis i vitt och resten i lätta mönster och färger men både ränder och rutor är bra för de flesta tillfällen.

Kragskjortor - Användbar för kvällen och går bra med allt från grå ull byxor till jeans. Brokiga ränder, djupa färger som lila och rött, och figurmönster är alla bra alternativ för vardags krage skjortor.

Pikétröjor – Pikétröjor är användbara främst på sommaren. Man bör ha en i vitt, en mörk, och en med ett par smala ränder. Undvik att bära Polos med ett företags logotyp på bröstet om du inte faktiskt arbetar för företaget.

Cardigans – Hit hör knäppt eller blixtlås tröjor som som är öppen i fronten. En högskolestuderande bör inte vara utan en tjock, lös, ull stickad tröja. En lättare i bomull eller ljus ull, som kashmir, är bra för hösten och våren.

Tröjor - Någon typ av tröja tröja fungera alltid bra, antingen på egen hand eller med en kavaj.

klar3

F E S T  /  M Ö R K  K O S T Y M

 
Din stil har inte så mycket att göra med vad du faktiskt har på dig, utan hur du bär det, det kan vara bra att veta dina tillgångar, ditt bästa utseende, vad som passar och vad som inte, allt från färger som passar dig bäst till håret, och skägget.

 klar9

 

Det viktigaste att tänka på då det gäller festklädsel är att klä sig enligt tillställningen/händelsen i fråga. Till exempel om du skall fira nyårsafton uppe i stuga i bergen med nära vänner så är den svarta smokingen lite för uppklätt för det tillfället. Eller tvärtom du skall delta i en finare tillställning där det är svart kostym på inbjudan så är det bara att tänka om ifall du hade tänkt ta på dig din skinnjacka och stickad tröja med renar på bara för att det är nyår.

 klar10

Det finns också andra alternativ till festklädseln för att se snygg och avslappnad utan att vara för uppklädd.

1. Den vita skjortan
Denna klassiska skjortan har blivit en stor comeback för männen och vad är nu inte snyggare än en man i en snygg vit skjorta! Med eller utan slips/fluga till kavajen med uppkavlade ärmar men den översta knappen knäppt i kavajen. På nedre delen kan du ha kostymbyxor men går också med jeans.

2. Smoking eller kostym
Så då är frågan vad är skillnaden mellan en Smoking och en kostym? Svar, Den primära fysiska skillnaden mellan en smoking och en kostym är materialet vilket är satin. Traditionella smokingar har satin på slagen, knappar, fickor och en satin rand ner vid benet av byxan. Det har blivit vanligare att bära västar med smoking. Detta är dock traditionellt bara lämpligt med kostymer. Historiskt sett ska smoking endast bäras med fluga och väst.

3. Vardagsfin
Är du person som är mera åt det roliga håller, gillar att ha kul med vänner på baren fungerar en vanlig T-shirt perfekt om du vet hur du kan bära den. Annars går det att lägga en kavaj över en T-shirt med ett häftigt tryck med ett par coola och trendiga skor till. Vill du ha skjorta är det snyggt att ha den med en skinnjacka för att få en mera tuff look. Allt handlar om att hitta sin personliga stil och bra kombinationer, det är bara att låta din modefantasi flöda!

 klar11

KLÄDKOD: MÖRK KOSTYM

Skall du på fest och inte vet vad som gäller. Man förknippar oftast mörk kostym till fest sammanhang men hur är det med Smoking? Smoking kommer på andra plats efter högtidsdräkten och innebär att skjortan är vit med svarta knappar, val av skjorta beror på vilken typ av jacka du har. Kavajen kan vara med eller utan bröstficka. Byxorna är svarta med samma utförande som på fracken. Till det bär man svarta skor men tunna svarta strumpor.

På engelska heter det Semi formal och med det menas mörk kostym med slips, med skjorta i en neutral färg. Man kan också ha väst och dessa passar bäst till finare middagar och bjudningar. Skall du på mera familje eller vän middag/fest kan man välja en säsongs betonad kavaj eller Blazer med speciella byxor. Med kostymskjorta med slips går det aldrig fel.

 fav30

Business Suite. Färgen på kostymen för honom skall vara mörk. En mörk kostym innebär mörk byxa och kavaj i samma tyg med samma färg. Färgen på kostymen kan vara mörkt blå, svart eller mörkt grå. Skjortan bör vara i färger som vitt, naturvit eller ljusblå. Slips eller fluga rekommenderas i denna kategori. Använd gärna manschettknappar. Business kostymer används vid bröllop, om det inte angivits någon klädkod för kvällen, vid fin middag, dop och vid en begravning.

 

 

T R E N D I G T 

H Ö S T / V I N T E R  2 0 1 5 - 2 0 1 6

 fav16


1. Fårskinn
Tänk dig 1970 och den robusta manligheten, och blanda den med lite mjuk får päls då får det som är överlägset den största trenden för hösten / vintern 2015. Eftersom välbyggda ytterkläder är den viktigaste tillägget till din garderob när löven börjar bli gula och vinden blir livlig har varumärken som Stuart Vevers, Brit Hackett och Burberry Prorsum, tagit fram en klassisk stabil jacka med mjuka detaljer. Det är alltså inne med fårskinn på jackan som kombineras med en enkel t-shirt och jeans.

klar4

2. Rutigt och grafiskt
Den här säsongen, är några designers inne visuella effekter, digitala tryck och mönster. Det skall vara lager på lager så att helheten bildar ett skräddarsydd känsla från top till tå. Hentsch Man och Shaun Samson är designers som tog trenden till gatan med en grunge-inspirerad stil på ytterkläderna.

3. Grönt från naturen
Med inspiration från naturen och militären är mossgrönt nu en trend i herrkläder. Olivgrå, jägare, ormbunke eller kronärtskocka, är några av nyanser av grönt finns på tekniska skräddade plagg. Christophe Lemaire och Michael Kors är några av de designers som man kan hitta dessa plagg. Använd gröna färgen med neutrala färger som svart, beige och grått, eller koppla ihop den med kompletterande färger som te.x.vinrött.

fav20

4. Polon
Den är elegant, ytterst bekväm och mycket lätt att klä både upp och ner, den är också inne för kvinnor just nu. Det är Polon jag talar om, det älskade och hatade plagget från 70 talet är tillbaka.

Mera variationer på den kan man se från designers som Margaret Howell, Kris Van Assche, och Kenzo. Välj mellan tunna eller tjocka, enfärgade eller livfullt mönstrade. Använd i stället för en skjorta i en kostym eller tillsammans med ett par väl skurna ull byxor.klar5

 

5. Grafiskt på stickat
Mina herrar - det är dags att bekanta sig med en helt ny trend nämligen en slagkraftig sticka tröja. På höst / vinter 2015 visningarna fanns det full av grafiskt stickat, vilket tyder på en ny, mycket smartare alternativ till tröjan som alltid är härskade under de senaste säsongerna. Några designers som visade denna trend var Christopher Shannons och Pringle of Scotland som visade stickad i rödbrun, grå, beige, och vit.

För att verkligen kunna ta till denna trend kan du välja en fler färgad stil som fokus för ditt utseende, alternativt, för något mindre uppseendeväckande, prova en monokrom stil med tonala bitar.klar6

6. Rymliga Byxor
Ja, de är här igen. De rymliga byxorna! - att döma av designers är de inställda på att göra några oväntade vågor den här säsongen. Designerna Oliver Spencer, Vivienne Westwood Man och E. Tautz har alla breddat sina byxor. Spencer matchar sina med en duffel, Vivienne Westwoods var beskurna och slitna medan E. Tautz erbjuder en mera modern kostymbyx modell. Det blir alltså lite mer benutrymme och kom ihåg att alltid balansera din nedre halvan med övre delen med te.x. en tunn skuren skjorta, tunn stickad tröja, eller båda så att det inte blir påsigt på båda delarna i din outfit.klar7

S L U T S A T S

Resultatet av de olika stylingarna blev mycket bra. Jag blev väldigt nöjd med slutresultatet. Då jag började trodde jag att det skulle bli svårare att få ihop det med tanke på att det var just herrkläder och inte dam, men som tur hade min modell ganska bra kläder i garderoben och sen var vi också ute och kollade på olika loppisar och i klädaffärer ifall vi skulle hitta kläder som skulle passa till de olika teman! Som tex. Skorna i den moderna looken är från loppis och är hur snygga som helst!

I själva stylingen tycker jag fick till de teman som jag hade utgått ifrån. Jag ville ha tre ganska olika teman så att de de lika outfitsen inte skulle bli allt för lika varandra och att man skulle få se en bredd på vad man kan ha på sig för herrkläder. Före hela projektet fick jag nog ta mig en undersökning i herrklädes världen, jag hade helt ärligt nollkoll på vad som gäller. Men jag fick till det tillsist. Sedan hade jag inte häller så stor vetskap om de olika klädkoder som herrarna har. Att veta skillnaden mellan en smoking och en mörk kostym tex fick jag också lära mig.

 

 

S T O R T  T A C K  T I L L:

Modell: Jonathan Fagerström

Fotograf: Matilda Thors

Kommentarer

  • Pisasday

    11.10.2015 14:06 (2 år sen)

    Snyggt inlägg och snygga bilder! :)


  • Mamma

    18.10.2015 20:24 (2 år sen)

    Sååå stilig kille!!❤️❤️


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.