KVINNODAGEN 100 ÅR

onsdag 8 mars 2017 - 13:40 | 3 Kommentarer

Hej! Det var den 8 mars 1917 som ryska kvinnor demonstrerade för sitt bröd i Sankt Petersburg – i dag är det 100 år sedan. Idén till en internationella kvinnodagen kommer från USA då textilarbeterskor samlades för att kämpa för bättre villkor och kvinnors rösträtt i New York. 

 

merkelAngela Merkel

 

 "Enligt årets mätning, den 13:e i ordningen, har jämställdheten inte firat några triumfer under det gångna året, den feministiska regeringen till trots. Utvecklingen har snarare stått och stampat." Påstår Lena Mellin i denna artikel !

 

Vi kvinnor har alltid kämpat mera än män. Vi har sämre lön än män, har mindre att säga till om, måste utstå sexuella trakaserier för att bara nämna några punkter. Så ska vi verkligen fira sånt undra man ju. Att folk säger Grattis på Kvinnodagen! Vadå Grattis!? Att jag måste stå ut med orättvisor och ojämnställdhet? Så Istället för att säga grattis tycker jag man borde göra någonting! Så till alla män vill jag säga: Stå upp för kvinnan! För din partner, syskon eller din vän! 

 

Internationella kvinnodagen är tyvärr inte dagen då vi kan fira att jämställdheten har gått framåt men vi kan alltid som kvinnor stå upp för varandra, våga säga vad vi tycker och puscha varandra, och kämpa för våra rättigheter! 

 


Mäktigaste kvinnorna i världen / Kvinnor som gjort avtryck idag

 

Angela Merkel

Tyksa förbundskanslern Angela Merkel har sedan 2005 lett Europas största ekonomi och hennes röst är en av de som väger tyngst runtom i världen, då det kommer till politik, ekonomi och migrationsfrågor.

 

Margret Thatcher

Thatcher blev Storbritanniens första kvinnliga premiärminister. 

 

Aung San Suu Kyi

Aung San Suu fick Nobelpris för hennes arbete för demokrati, vilket också lett till att hon tillägnats Alfred Nobels fredspris. Idag innehar hon rollen som president i Myanmar.

 

Ellen Johnson Sirleaf

2005 blev hon första kvinna någonsin i ett afrikanskt land (Liberia) att bli vald till president. Hon tilldelats också Alfred Nobels fredspris.

 

Michelle Bachelet

Bachelet är den enda kvinnliga ledaren i hela Latinamerika. Vägen till makten var minsann inte lätt. Hon torterades under Pinochets regim. Hon har även haft rollen som försvarsminister innan hon blev president.

 

Christine Lagarde

Lagarde är första kvinna någonsin som blev chef över internationella valutafonden, IMF och är det sedan 2011. Hon har även varit finansminister för Frankrike.

 

Irina Bokova

Hon har arbetat för kvinnors jämlikhet sedan 2013. 2009 blev Bokova den första kvinnliga chefen över FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (UNESCO). 

 

Margaret Chan

Chan har gjort kvinnors hälsa till en prioriterad fråga i FN och är generaldirektör för världshälsoorganisationen (WHO) 

 

 

G I R L P O W E R ! 

 

 

 Kram,

siggnatur45

 

Källa

Källa 

3

Kommentarer

 • Caroline L

  08.03.2017 18:14 (4 månader sen)

  Bra inlägg! Men det är Margret Thatcher som var Storbritanniens första kvinnliga premiärminister. Hon blev PM 1979. May är deras nuvarande PM.


 • N

  08.03.2017 19:46 (4 månader sen)

  May var inte den första. Det var Thatcher.


 • stina

  09.03.2017 01:42 (4 månader sen)

  Fint att fira kvinnor men många av exemplen är dåliga förebilder tycker jag. Thatcher går till historien som en högerflirtande politiker som satte England i en sällan skådad situation med enorm ojämlikhet efter sina år vid makten. Aung San Suu Kyi - numera Burmas president - och hennes regering förföljer den etniska minoriteten Rohyinga och anklagas av FN för brott mot mänskligheten, men vägrar göra något åt saken. Ellen Sirleaf försöker förbjuda homosexualitet i Liberia. Lagarde har nyss fällts för korruption (hon har stoppat många slantar i sin egen ficka) i fransk domstol. makt korrumperar oss alla...


Skriv kommentar