MIN PRAKTIK på DV

torsdag 7 januari 2016 - 15:02 | 5 Kommentarer

M I N   P R A K T I K   P Å

damernas varld1Hej, tänkte det kunde vara kul och berätta lite om min praktik i Sthlm som jag nu tjatat om helatiden under hösten, haha! Börjar med lite kort info om tidningen. Damernas Värld är Sveriges största mode- och skönhetsmagasin med en upplaga på 83 000 ex enligt TS Helår 2012, och en räckvidd på 235 000 läsare enligt Orvesto Konsument 2012 helår. Damernas Värld ger två gånger per år ut en specialtidningen DV Mode som är Sveriges enda tidning med enbart mode som har en räckvidd på 57.000 läsare enl Orvesto Helår 2012.

 

DV Pask Affisch2
I juninumret 1957 var modellen iklädd en kappklänning och hatt från den franske modeskaparen Guy Laroche.

 

Damernas Värld är en månadstidning, men var tidigare en veckotidning, tidningen är grundad 1944, med kvinnor i åldern 25 - 45 år som målgrupp. De skriver bland annat om mode, hälsa och skönhet. Den ges ut av Bonnier Tidskrifter AB (före detta Åhlén & Åkerlunds förlag AB) och Martina Bonnier är tidningens chefredaktör och modechef. Besöksadressen och redaktionen ligger på Sveavägen 53, Stockholm.

 

F Ö R V Ä N T N I N G A R

Mina förväntningar före jag på började min praktik var stora, men vågade ändå inte tänka för mycket på det för att sen bli besviken då man äntligen var där. Så jag försökte att inte tänka så mycket på det innan. Det var lite svårt också eftersom jag fick veta att jag fått min plats nästan ett halvår innan. Så var svårt att inte tänka på det.

 IMG 7567

 

Det jag förväntade att göra då jag kom dit var mest att assistera och hjälpa till, packa kläder till olika ställen och kanske få göra något litet jobb på datorn och få assistera vid fotograferingar! Det var också så att mina förväntningar motsvarade ganska bra med hur det egentligen var. Det jag inte hade väntat mig var hur mycket kläder det faktiskt kommer in och ut från olika ställen och designers för utlån. Det kunde ibland finnas högar av påsar som skulle gås igenom!

 

P R A K T I K E N

I det stora hela löpte praktiken riktigt bra, det var mycket kontors jobb och långa dagar, arbetstimmarna var nästan 9 h per dag med en timme lunchpaus och ibland kunde det ta länge om man varit på någon fotografering då det förutom plåtningen tar tid att transportera alla kläder från punkt A till B. Så man blev ganska trött efter jobbet då man gick hem för dagen.

 IMG 7737 1

 

Moderedaktionen brukar alltid ha två praktikanter åt gången men första veckan jag började fick jag möta två andra tjejer som var på praktik, Alexe en fransk söt tjej och Amanda som var på sin sista vecka på Damernas så första veckan var vi tre stycken istället för två. Sedan då de hade slutat trodde jag att de skulle komma någon annan praktikant som skulle jobba med mig, men fick veta att det inte var någon som kunde komma just den perioden så resten av praktiken har jag varit ensam praktikant, vilken innebar mera jobb för mig. Det var både bra och dåligt, man ville ju ha någon i samma situation att prata med (nog för att jag pratade med de andra också) så det hade jag inte väntat mig. Men det positiva var däremot att man fick mera kontakt med de som faktiskt jobbade där och man fick visa mera vem man är och sin ”time to shine ” om man säger så.

 

A R B E T S U P P G I F T E R 

Som praktikant/modeassistent på tidningarna Damernas Värld/DV Mode samt DV var min huvudsakliga syssla att assistera stylisterna med distribution av kläder både till och från Sverige och utlandet, fotografera plagg, skriva texter till sidor. Assistera vid plåtningar.

 IMG 7763 2

Kläder i mängder i moderummet!

 

Jag hjälpte mode assistenter och moderedaktörer med allt som de behövde hjälp med, det kunde vara bl.a. söka efter bilder för kommande sidor för tidningen eller springa ärenden. Det behövdes hålla koll på inkommande och utgående kläder för kommande plåtningar. Jag upprätthöll kontakt med svenska presskontakter. Fixade deklarationsblanketter för utgående kläder. Svara på mail var också någonting som ingick i arbetsuppgifterna.

 

Dagen kunde börja med att jag läste mailen, det kunde tex vara presskontor som ville ha tillbaka saker så då fick jag söka fram rätt plagg och skicka tillbaka dem. Längst ner fanns budcentralen dit jag sprang upp och ner rätt mycket. De tog sedan hand om de allt kom vidare till rätt ställe.

 

F O T O G R A F E R I N G A R N A

Då det kommer till plåtningarna (fotograferingarna) fick jag vara med på två stycken. Det kommer alltså alltid i varje nr av Damernas två modejobb med ca 10 sidor/5 uppslag som antingen Fia, Lisa eller någon freelans stylist stylat för tidningen. Den första jag fick vara med på var i en studio på söder som heter James & Perra Studios. Det var Fia som skulle styla ett prickigt modejobb. Det var förutom jag och Linn som assisterade (eller assade som de kallade det) under plåtningen, en hårstylist, makeup artist och fotograf och hans assistent så det var ganska många inblandande. Inte att förglömma den viktigaste; modellen!
 IMG 7735 1 Fotor Collage

Bilder från Studion Lilla Paris.

 

Den andra plåtningen var den jag tycker var roligast, det var då vi skulle fotografera Miriam Bryant, svensk artist som var aktuell i Så Mycket Bättre denna säsong! Lina var det denna gång som skulle styla och det blev riktigt coolt, väntar på att få se resultatet i tidningen sen! Denna plåtning skedde i en mindre studio som heter Studio Lilla Paris som ligger mera i innerstaden. Det började med en intervju med Miriam, sedan efter att allt var fixat bakom kulisserna började vi fota Miriam. Det var nästan så att man blev lite starstruck efteråt! Vi var ett lite mindre gäng denna gång, och det kändes lite mera intimt och avslappnat! Sen var miljön inget fel på, luftig loft lägenhet, högt tak och gammalsnygg inredning!

 

B O E N D E

Då det kommer till boende hade jag extremt tur med tanke på hur svårt det kan vara att hitta boende i Sthlm! Jag hittade en möblerad liten etta (på airbnb) super nära Bonnier Tidskrifter där, så pass att det tog max 5 min att gå till jobbet varje dag! Det var rena lyxen! Bara för bra alltså! Lägenheten eller rummet hade sin egna ingång det är en som en ”studio” som de kallade det på översta våningen som ligger i den populära och trendiga stadsdelen Vasastan. Rummet hade utsikt över en vacker och lugn innergård. Precis runt hörnet fanns även tunnelbanestationen, Rådmansgatan. Lägenheten var omgiven av många restauranger, barer, caféer och shoppingmöjligheter så allt man behövde fanns i närheten, (speciellt bra också att Lidl fanns i området) vilket också var rena rama lyxen.

 Skarmavbild 2015 11 24 kl. 20.27.49

 

Skarmavbild 2015 11 24 kl. 20.29.03

Bäddsoffan och badrummet från lägenheten.

 

Hyresvärden Cecilia som bor granne med lägenheten var helt underbar, hon var alltid villig att hjälpa och var världens mysigaste hon till och med köpte mig en kokplatta och stekpanna så jag kunde laga mat eftersom det inte fanns ett ordentligt kök utan vara mikro och kyl, sen då det närmade sig julen köpte hon mig en julstjärna också som jag kunde ha i fönstret för att få lite julstämning! Bättre hyresvärd hade jag inte kunnat få! 

 

R E F L E K T I O N E R

Det har varit som en intensiv resa känns det som. Detta har varit någonting som man inte har chansen att vara med om varje dag och något som många drömmer om att få göra. Men i efterhand, eller visste nog före jag började att det inte är en dans på rosor som man tror. Men jag trodde inte att det skulle vara så mycket ”jobbiga” uppgifter som det var, ALLTSÅ sånt som tillhör till praktikantens uppgifter som att söka, ordna och plocka saker och tar så lång tid att man börjar fundera ibland vad man höll på med egentligen. Fick också lära mig hur mycket tid det ligger bakom allt i tidningen, tex. Alla texter i mode repportagen där det står varifrån allt kommer, så kunde det ta sin tid att hitta all information, då det skulle stå märke, material, storlek, och pris.

 Skarmavbild2 Fotor Collage

De två senaste numren av Damernas Värld!

 

Man gick verkligen inte sysslolös! Speciellt då jag var enda praktikanten då just vid den tiden. Det skulle underlätta också om man hade någon som hjälpte till ibland med tanke på att det var mera utlånade kläder än vanligt som stod och väntade i hög att komma tillbaka till sina ställen.

Det bästa var nog utan tvekan att få vara med på plåtningarna och assistera! Att få träffa alla människor i branschen och se hur alla jobbar. Det var alltid någonting nytt som hände och man visste inte helt hur dagen såg ut!

5

Kommentarer

 • Satu

  07.01.2016 18:03 (2 år sen)

  Vad roligt att läsa att du trivdes:)!!

  • Josefin Thors

   08.01.2016 11:41 (2 år sen)

   jodå absolut! Synd bara att tiden gick så fort! :) Hoppas du trivdes lika bra som mig! :)


 • TIDSTJUVEN

  08.01.2016 15:56 (2 år sen)

  Låter som en spännande praktik! :)


 • Http://Sevendays.fi/caroline

  09.01.2016 16:08 (2 år sen)

  Åh, låter som att du har fått vara med om en del lärorikt, personligt och yrkesmässigt. :)


 • Natalia Cardenas

  21.12.2016 02:42 (7 månader sen)

  Hej Josefin, Bor du kvar i lägenheten eller har du flyttat därifrån? Kram / N


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.