ESTENOM

tisdag 20 december 2016 - 08:03 | 6 Kommentarer

Nu äntligen var dagen här: betygen finns i handen tillsammans med ett väldigt överraskande stipendium! Och jag har ett stor leende på läpparna. Tänk att 3,5 år kan gå så fort, medan det samtidigt känns som en evighet sedan jag fick träffa mina älsklingar till klass för första gången ♥

15608751 10154854381327767 1044936894 o

Under mina år som estenomstuderande har jag utvecklats väldigt mycket på det personliga planet. Efter nästan fyra år i studielivet har jag blivit snäll mot mig själv, ödmjukt mot livet och lärt mig att handskas med motgångar på ett annat sätt än tidigare. Också arbetsmässigt har jag utvecklats och lärt mig så otroligt mycket både på praktikerna, i skolan och under min fritid. Jag har i princip gått från att kunna noll om stil och estetik till att faktist själv hålla kurser om det. 

Många tror att estenomerna endast lär sig om utseende och att yrket är väldigt ytligt, men tvärtom. Vi lär oss mycket om den inre skönheten och jobbar med att ta fram det positiva och fina i alla människor. Mår man bra på insidan syns det på utsidan. Jag tror att om det är någon som inte dömer enligt utseende , är det en estenom som studerat det. 

 

För att få avsluta mitt skolkapitel, kommer nu tio slumpmässiga saker jag gjort under studietiden:

1. Jag har varit på en sitz: lär dig sitza sitzen. Egentligen har mitt studieliv varit ganska fattigt eftersom jag studerar i den stad jag är uppvuxen i. Och när jag började skolan hade jag redan mina sociala kretsar och kände inte "behovet" av att dra ut och lära känna nytt folk. Ollis hade jag sett i tre år reda liksom. Något jag ibland kan ångra.

2. Jag har varit brunett, blond och brunett igen. Det roligaste är ju att vi färgat och testat frisyrer i skolan.

a6a

IMG 9951

3. Jag och Sara-Li tog emot en jobbkeikka som ledde oss till Åbo och Ekenäs. En av de roligaste grejerna under studierna! Ja eller själva sminkandet var väl passligt roligt, men att få hänga med den tjejen var guldvärt ♥

4. Jag har avlagt två praktikperioder, en på Sevendays och en på YLE. Båda har lett till jobb och varit de aboslut bästa prakikplatsena jag kunde önska.

sundomwine1Besöket på vingården i Sundom var en bättra dag under praktiken. Tänk att man kan göra sånt som estenom!

5. Under studietiden har jag alltid jobbat på sidan om. På Strampen, Seven Roses, jobben.fi, YLE, Sevendays och med egna grejer.

6. De roligaste kurserna har enligt mig varit skapandet av modevisningen och stylingkurserna.

7. Jag har tränat för två marathon och satsat mycket på löpning och träning på sidan om studierna. Som sagt, ett jätteaktivt studieliv med massa halarkalas existerar inte. Har kanske två märken på min halare haha!

8. Jag har flyttat tre gånger.

9. Jag har sminkat så många människor att jag inte kan räkna dem.

10. Jag har haft den bästa tänkbara klass med driva, duktiga och starka kvinnor. Alla kommer gå långt!

15045387 10154712380332767 1229131202 o

Och ett sista svar på den fråga man får mest: Vad är egentligen en estenom?
Svar: Specialist inom estetik och skönhet med kunskap inom makeup, hårstyling, klädstyling och skönhetsvård ♥

Taggar:

Kategorier:

Vardag

6

Kommentarer

 • Lola

  20.12.2016 08:53 (8 månader sen)

  Vid vilka anställningar/arbetsplatser krävs estenomexamen? Existerar den i andra länder också? Är en estenom en "kombination" av stylist/make up-artist/kosmetolog? Ursäkta mina kanske dumma frågor men jag är nyfiken eftersom jag inte hört talas om utbildningen i fråga. Lycka till i ditt yrkesliv och god jul!

  • Julia Holmqvist

   21.12.2016 17:15 (8 månader sen)

   Hej, inga dumma frågor finns! Det finns ingen specifik arbetsplats som kräver estenomexamen (som t.ex läkare eller sjukskötare måste vara legitimerade i sitt yrken) men det finns platser där det är till stor fördel att ha en yrkeshögskoleexamen, eftersom man ofta studerar skönhet "enbart" i yrkesskolor, alltså i andra stadiets studier. I många urval går yrkeshögskolor före. Estenom existerar inte i andra länder utan är en av sitt slag, men vi får även internationella betyg att visa upp :) Det kan jämföras lite med stylist och makeup artist utomlands, på engelska heter det "Bachelor of Beauty and Cosmetics". Estenom är precis som du säger en kombination av skönhetsbranschens olika inriktningar. De som har studerat det jobbar t.ex som egna företagare, stylister, modejournalister eller har en chefsroll i företag som är inom skönhets- eller modebranschen. Hoppas du blev lite klokare & tack så mycket och god jul!


 • Ida-Marie

  20.12.2016 18:03 (8 månader sen)

  Åh så mycket du hunnit med på tre år, grattis :)


 • Hailey

  15.03.2017 21:07 (5 månader sen)

  Hej, jag tänker söka till estenom utbildningen i år men har inga tidigare studie erfarenheter inom skönhetsbranschen (går i gymnasiet). Finns det några tips du kan ge angående urvalet?

  • Julia Holmqvist

   16.03.2017 08:22 (5 månader sen)

   Hej, vad kul att du tänkte söka till estenomutbildningen :) Urvalsprovet kan man inte öva inför, du får en förhandsuppgift och mitt tips är att satsa mycket på det och ditt personliga brev :) Tänk på helheten (makeup, styling och hår). Jag vet att de söker olika slags personligheter till en estenomklass (att alla inte ska vara intresserade av exakt samma sak) så du kan ju försöka sticka ut lite extra. Jag vet inte hur det går till nu, men om det är en gruppintervju får du också försöka ta plats och visa framfötterna så du inte blir osynlig. Bara att köra på och försöka hitta vad du är mest intresserad av och satsa på den biten. Lycka till :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.