Så ger du dina plagg längre livstid.

fredag 3 februari 2017 - 08:13 | 3 Kommentarer

Sedan jag började studera till estenom har jag blivit noggrannare med att sköta min plagg ordentligt, för att maximera hållbarheten. Eller ja, alla är ju inte felfria men i teorin kan jag allt om skötselråd och behandling av kläder hehe. Visst tvättar jag jeansen oftare än en gång i året (egentligen borde man inte tvätta jeans alls) och jag hänger plagg som gärna skulle få ligga vikta. Men men, något jag definitivt vill dela med mig av är två tips på två apparater som garanterat ger hjälp på traven och dina plagg uppståndelse från de döda.

 

Kashmirkammen.

För dig som använder plagg i detta fina men ömtåliga material, är kammen ett måste. Kashmir får man tvätta i maskin men inte i mer än 30 grader...och torktumla inte för allt i världen. Tvätta inte heller efter varje gång.

Trots att plagg i kashmir kan vara dyra så börjar även de noppa. Det beror på de olika längderna på fibrerna i tyget som uppstår när ullet spinns. De kortaste fibrerna kan komma ut på ytan av tröjan efter användning och bli noppor, men de försvinner ofta ju mer man använder tröjan. 

 

kashmirkam

kashmir

Har du tunna tröjor i t.ex ylle, angora eller alpacka går kammen också att använda på dem.

 

Här är lösningen! Världens bästa lilla manick. En kashmirkam har inte vanliga tänder utan fångar istället upp luddet på ett skonsamt sätt. 

 

kashmirkam1

Stryk försiktigt med kammen på plagget och fånga upp nopporna.

 

kasmhir2

Luddet är lätt att ta bort med fingrarna.

 

kashmirnoppa3..och släpp iväg!

collage

Väldigt svårt att få en någorlunda rättvis före/efter-bild, men resultatet är alltså en betydligt mindre noppig tröja, och det där härliga "luddet" har kommit fram igen!

 

Noppmaskinen

Har du inte denna: iväg och köp en. Alla släta material med noppor får garanterat ett nytt lyft tack vare noppmaskinen. Det här tar mera än kammen och därför ska den också användas på släta material. 

 

noppmaskin

Liten och enkel! Den lilla fläkten suger in nopporna och tömmer dem i den gråa delen på maskinen. För att tömma den öppnar du bara bottnet och häller ut luddet i skärpkorgen.

 

noppmaskin1Maskinen går på batteri, för den sakta fram och tillbaka på plagget.

 

collage1Voilà! En enorm skillnad tycker jag själv.

 

Okej så varför ska man orka hålla på att kama och noppa sina kläder då? Jo för att:

- Du sparar pengar på att hålla dina nuvarande kläder i skick

- Har du lagt mycket pengar på en tröja lönar det sig att ta hand om den

- Det ser betydligt fräschare och snyggare ut utan noppor

 

Kammen kan man beställa från t.ex Soaftgoat och min noppmaskin kommer från Clas Ohlson. Trevlig skötselstund!

Taggar:

Kategorier:

Tips, rencensioner

3

Kommentarer

 • Johanna

  04.02.2017 00:31 (6 månader sen)

  Yes! En noppmaskin har jag velat skaffa, men tänkt att de är bluff och båg. Har du testat på tunn trikå? Har hört att noppmaskinen lätt skär hål i det.

  • Julia Holmqvist

   06.02.2017 21:36 (6 månader sen)

   JA det fungerar! :) Har inte testat på riktigt tunn trikå men skulle kanske rekommendera kammen isåfall, för maskinen tar nog bort lite "ludd" också.


 • Pernilla

  28.03.2017 09:14 (5 månader sen)

  har haft en noppmaskin länge, den e bra :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.