tisdag 29 november 2016 - 15:11

Några deadlines

deadlines

Sådant. Ifall någon undrar varför jag är lite trög för tillfället. Jag inbillade mig att jag inte hade sååå mycket att göra ändå, tills jag knåpade ihop den här listan och såg svart på vitt att jag nog tydligen har en del grejer jag borde göra istället för att skriva listor i Picmonkey. Så kanske det vore bäst att börja skriva den där uppsatsen nu då. Jag brukar faktiskt aldrig lämna grejer till kvällen före så här. Men nåväl, man är väl inte en riktig studerande före man sitter och panikskriver ännu timmarna före deadline. Borde väl bara koka lite makaroner och sen fara till Ollis ikväll för att göra den här parodin på studielivet ännu lite tydligare. 

tisdag 29 november 2016 - 11:17

Lillajul och första advent

Julstjärnor, risgrynsgröt, eld i spisen, tända ljus, snö... Jag har haft en supermysig helg och vips så är snart december här. Nog är det ju otroligt lägligt att alla julpynt dyker upp precis när allt är som allra mörkast och jobbigast. Genast känns det lite lättare, tycker jag. Dessutom känns det som att jag har julklapparna ganska bra på klart i år, väldigt skönt. 

 

julstjarna

jeppis

eld

 

För övrigt är det mycket på gång nu. Många deadlines, tenter, uppgifter och möten att hinna med ännu före det blir jullov. Till näst ska jag iväg på ett planeringsmöte – jag ska nämligen snart vikariera för första gången någonsin. Spännande! 

lördag 26 november 2016 - 11:00

Phone accessories

Kolla vilka söta detaljer jag fått hem till min mobil! Det finns få saker som irriterar mig så mycket som när batteriet i telefonen tar slut vid olämpliga tillfällen – typ på bussen (varför finns det aldrig uttag?!) eller på någon föreläsning (för på föreläsning behöver man ju telefon, haha!). Men nu har jag hittat min räddning, nämligen en liten power bank att ha med sig i väskan! En superöt sådan dessutom.

 

emoji power bank

skal

 

Bara att stoppa ner i väskan och plocka fram när batteriet börjar hota med att vara på sista versen. Och hur snyggt är inte det här skalet då? Förutom detta köpte jag också ett med ljust marmormönster. Bästa av allt? Allt det här tillsammans fick jag för under 10-lappen. Dagens tips: alla julklappar finns på eBay. Svinbra. Svinenkelt. Och svinbilligt. 

fredag 25 november 2016 - 23:21

Viktiga beslut en fredagkväll

Jag skrev en tent idag som gick över föväntan! Jag gick mest dit för att kolla lite hur tenten är uppbyggd, för att sen kunna skriva den på riktigt i januari, men så insåg jag att jag hade en ganska bra chans att komma igenom – och kanske inte ens med sämsta vitsordet. Jag går helt klart igenom någon slags motivationssvacka just nu, så det är ungefär så högt jag orkar sikta just nu: att bli godkänd, komma igenom, beta av och sedan ta tag i nästa kurs. Så det känns suveränt att det inte gick helt åt fanders idag. Peppar peppar.

 

Vad har jag annat gjort idag? Ätit godis. Kört bil i snöstormen. Tittat på Idol med ett halvt öga. Ignorerat allt som har med Black Friday att göra. Druckit ett glas vin. Fått ett knasigt erbjudande som jag ännu inte vet om jag ska tacka ja eller nej till... Men just nu ska jag titta på lite tv-serier före det är dags att sova. Jag har svårt att bestämma mig om jag ska återuppta tittandet av Sons of Anarchy eller Orange is the New Black, alla dessa livsbeslut alltså. 

 

karolinaaa

Med det checkar jag ut för idag, natti!

fredag 25 november 2016 - 08:00

Några inläggstips

corinne

 

Corinnes blogg hittade jag efter att hon och jag utpekats som "bloggtvillingar" på Finlandssvenskabloggares Instagram. Vad tycker ni, finns det några likheter? Vi träffades på Galan i lördags och nog ser man ju likheter, men kanske det mest var våra selfies som liknade ändå! Fast tja, alla blondiner med långt hår liknar väl varandra. Hursomhelst. I onsdags publicerade Corinne inlägget Jag har Vitiligo – och är Stolt över Det! och jag blev både ledsen, förbannad och glad när jag läste det. Välskrivet, viktigt och berörande. In och läs!

 

alternativmedicin

 

Jennie skrev i tisdags ett långt inlägg om en läkarstudents reflektioners syn på alternativ medicin. Kort sammanfattat: trots omfattande studier har man inte kunnat bevisa att alternativ medicin fungerar. Det finns så många konspirationsteorier gentemot sjukvården, så den här motsatsen var riktigt intressant läsning! I kommentarsfältet kommenterar en annan läkarstuderande också hens syn på saken, så gå in och titta där också.

 

blejk fejt fab

 

Okej, alla har kanske läst det redan, så det här kanske är ett sånt där no-shit-Sherlock-tips, men jag måste ändå ha med Ellens tacktal på den här listan. Jag känner mig typ lite så där stolt över att jag har läst Ellens blogg sedan ca tusen år tillbaka. Som när man har hört en bra låt före alla andra. BA SÅ NI VEJT SÅ HA JA LÄST HENNES BLOGG FÖRE ER liksom.

torsdag 24 november 2016 - 11:30

Måste bröst avsexualiseras?

Visste ni att det är en s.k. tissiviikko på gång som bäst? Tanken med kampanjen är att folk ska dela bilder på sina bröst, skriva sin berättelse kring dem och tagga detta med #tissiviikko. Detta för att avdramatisera brösten för att de faktiskt bara är bröst. Jag har länge varit tudelad i diskussionen kring att avsexualisera bröst helt och hållet.

 

Först undrar jag: går det ens? Ligger det inte i människans natur att det är skillnad på kvinno- och mansbröst? Eftersom människobröst är sekundära könskarakteristika känns det som att det rent bilogiskt faktiskt är skillnad på kvinnors och mäns bröst. Om vi tänker tillbaka på den primitiva människan lär det ju ha varit ett sätt att välja partner på: bra höfter – bra förmåga att föda barn. Bra bröst – bra mat åt barnen. Precis som att kvinnorna förmodligen föredrog stora och starka män som kunde försörja, försvara och fixa föda. Jag tror på riktigt att det ligger väldigt, väldigt djupt rotat i människans natur att det är något sexuellt över kvinnors bröst och jag ser egentligen inte den direkta poängen med att försöka avverka det.

 

Jag tror med andra ord inte riktigt på att det bara är samhället som sexualiserat kvinnors bröst, även om det såklart hjälper till duktigt. Det jag däremot stör mig på är den sjuka fixeringen kring bröst, men bara en viss sorts bröst – i vissa sammanhang. Hängiga bröst vill ingen se. Ammande bröst vill ingen se. Obefintliga bröst vill ingen se. Men på en Victoria's Secret-modell är det helt okej. I en modetidning är det helt okej. Porrbrudens sillisar är helt okej. I just den här bemärkelsen håller jag med om att brösten är översexualiserade. De duger liksom bara så länge de motsvarar samhällets förväntningar på vad som är snygga bröst.

 

Något jag också kan irritera ihjäl mig på är att t.ex. Instagram ofta plockar bort bilder där kvinnor ammar sina barn (klick), medan utvikningsbilder nog får hänga kvar – så länge bröstvårtan är censurerad. Är inte det helt sjukt? Här finns flera exempel på där Instagram censurerat kvinnors kroppar som inte passar in i hur vi är vana att se kvinnors kroppar. Det här är ett bevis på just det – ramen för hur kvinnors kroppar ska visas upp är väldigt snäv. Därför skulle jag önska att helt vanliga bröst skulle få mer plats i media. Kanske det skulle vara en uppföljare till magarna och låren? Jag misstänker dessvärre att inte så många skulle våga skicka in något.

 

Jag hade tänkt bifoga en bild på mitt eget bröst där jag håller en hand över, men jag klarade inte av det. Sen hade jag tänkt ladda upp en bild i bh istället, men det gick inte heller. Jag är väl ett levande bevis på att bröst ännu är en ganska big deal. På ett sätt vill jag ju gå emot den känslan jag har och det är ju exakt det som är poängen med #tissiviikko – att avdramatisera brösten. Dessvärre är jag inte där ännu och bara det summerar väl min ungefärliga åsikt i frågan. Vad tänker ni? 

 

Mer bröstrelaterat: En vandrande mjölkmaskin?

 

2

Lånade bilden härifrån och tänker att kanske någon annan kan haka på istället!

torsdag 24 november 2016 - 08:00

Vad vann jag?

vad jag vann

Foto: Linda Sjölund

 

Så här såg jag ut när jag trippade ner från scenen i lördags. Här har Linda samlat en massa fina bilder från kvällen! Förutom att jag numera kan skryta med titlarna årets personliga blogg 2015 och årets blogginlägg 2016 fick jag även lite materialla grejer som pris. Jag är så himla glad över det jag fick och vill förstås visa upp dem för er också! 

 

blommor galan

galan 2016 priser

galan 2

arets blogginlagg

galan priser3

livbox2

DSC 0952

malene birger2

 

En blomma, en pokal (typ som värsta sportprestationen haha!), en Livbox, en Fresita... Ooooch, ja ni har sett rätt: en Malene Birger-börs! HERREGUD! Jag började nästan gråta när jag öppnade Karisma-paketet! EXAKT en sån där väska har jag spanat på i typ ett år nu, men int jöutast köpa. Så den landade verkligen hos rätt person, jag är så otroligt glad över den. Om någon är nyfiken kan ni se förra årets priser och goodiebag här.

 

Än en gång, tusen miljoner tack till alla som nominerade och röstade på mig. ♥

onsdag 23 november 2016 - 17:48

Jeppiskille nominerad till världens snyggaste mål!

För typ ett år sedan uppmanade jag er att gå in och rösta på Simon Skrabb som var nominerad till årets mål i Sverige – och han vann. Hur tufft? Men vet ni vad? Nu är han nominerad till årets mål igen, men den här gången gäller det hela världen! Jeppiskillen Simon Skrabb är alltså en av finalisterna i Puskás Award, tillsammans med stjärnor som Messi och Neymar. HUR SJUKT COOLT är inte det?!

 

arets mal

 

Helt sådär objektivt, opartiskt och neutralt är ju faktiskt Skrabbs mål det snyggaste. Så nu tycker jag att vi alla går in och röstar, det tar ca 10 sekunder. Tänk vad coolt att en finländare (en JEPPISBO!) är med på den där listan. Det händer inte varje dag. HÄR kan ni gå in och rösta!

 

onsdag 23 november 2016 - 09:30

Tankar i mitt huvud idag

Hur kan mitt batteri gå från 100 till 83 procent på fem minuter?

Min kära vapendragare iPhone 5s börjar ge upp på alla möjliga sätt. Den är trög, kameran är dålig, minnet är konstant fullt, skärmen är trasig – och jag går ingenstans utan laddare p.g.a. det kassa batteriet. Det börjar alltså vara dags för en ny telefon så småningom, men jag är så lite snål och kräsen på samma gång: jag vägrar köpa något annat än iPhone, men vill inte lägga ut sådana pengar heller haha...

 

Ordet kanske betyder ju KAN SKE.

Att något kan ske. Kanske! Herregud, hur kan jag aldrig ha tänkt på det tidigare? Jag tycker att det är så roligt när man upptäcker såna här grejer i språket som man aldrig tänkt på förr.

 

Hur kan vädret ens vara så här vidrigt?

Mörkt när man stiger upp, mörkt när man går hem. Grått, regnigt, pissigt... Vidrigt. Ja ja ja, alla vet hur det är, tråkigt att läsa om någon som gnäller på vädret. Men det upptar mycket av min irritationsenergi just nu. TUR att det är lillajul i helgen så vi äntligen får börja pynta med lite ljus i det här eviga mörkret.

 

Jag borde verkligen läsa på tent.

Jag har tent i kursen Grammatik och språkvård på fredag och jag har i ärlighetens namn inte börjat läsa ännu. Det är liksom på en aning högre nivå än högstadiets "märk ut predikatet och subjektet" och jag känner bara att jag inte vet var jag ska börja. Väldigt tröstande när en medstuderande säger: "Jag har läst i 2–3 veckor nu och jag tycker fortfarande att det känns lite rörigt..."

 

Är det där mensvärk eller dålig mage?

Alltid lika spännande. Jag är typ välsignad med världens lindrigaste mensvärk så jag kan aldrig riktigt hundraprocentigt vara säker på vad det är fråga om. Jag t.o.m. gillar att ha mensvärk eftersom den är "bevis" på att allting fungerar som det ska – och därför tar jag aldrig medicin mot värken heller. Men som sagt, jag får på sin höjd lite magknip och ont i ryggen, så jag har full förståelse för alla som har det värre, som hatar värken och som tar sju Panadol mot den. Vi är alla olika!

 

Det är julafton om en månad. 

Vad i helvete hände där?

 

Ska jag ha någon bloggjulkalender i år? 

I så fall borde jag ju börja fixa den nu! En throwbackbild varje dag kanske? Eller en massa olika roliga rubriker? Ett lifehack varje dag? Hmmm. Har någon nån rolig idé som jag kunde haka på?

 

PicMonkey Image

Såna tankar här! Vad tänker ni på idag?

tisdag 22 november 2016 - 16:00

Varifrån är klänningen?

Jag har fått ca tusen komplimanger för klänningen jag hade på mig i lördags och lika många har undrat var jag har köpt den. Jag skulle ju vilja dra till med något exklusivt, men vet ni vad? Jag hittade den inne på H&M i Jakobstad och den kostade mig 17,99€. Kanske mina bästa investerade aderton eurosar det här året. Här hittar ni den online.

 

klanning hm