fredag 27 maj 2016 - 23:27

Att mäta möbler utan måttband

95 % av alla bilder i min telefon är skärmdumpar. Skärmdumpar av konversationer, av bilder, av artiklar... Jag tar säkert tio screen shots om dagen, om inte fler. Förutom det innehåller telefonen en massa fula selfies och diverse bilder som bara skickas inom familjen. Väldigt få av mina telefonbilder visas för allmänheten faktiskt. Men ikväll gör jag ett undantag! Mina tre senaste bilder i telefonen ser ut så här: 

 

matning utan mattband

 

1. Min axel parallellt med en hyllkant. // 2. "Jag e ju 170 o när ja lägger mej breve den me foten exakt i ändan så slutar den vi mina axlar. Så tror 140 e bra gissning". // 3. Jag liggande på golvet igen. 

 

Vi har haft lite svårt att få tag på en tillräckligt stor släpvagn tills flytten imorgon, så idag hade jag tänkt mäta möblerna för att räkna ut om de kommer att rymmas i bilen/på släpet. Nå, jag hade förstås inte tagit med mig något måttband till Vasa utan fick improvisera lite istället. Som ni ser tippade jag, utgående från min egen längd, att hyllan var ungefär 140 cm lång. Sen när min hjärna vaknade ur sin dvala och jag kom på att man kan GOOGLA, så visade det sig att jag nästan hade rätt – Kallax-hyllan är 147 cm hög/lång. Då vet vi det! 

 

Så att sådant har jag sysslat med idag. Är i Vasa nu och ska imorgon flytta hem resten av mina saker, som tur tog jag hem största delen av grejerna redan förra veckan, så det är bara några möbler som ska hem nu. Ikväll har jag också pusslat ihop ett ett-foto-i-timmen-inlägg, så imorgon dyker det upp här på bloggen! Nu är det sovdags, night night!

fredag 27 maj 2016 - 09:00

SOMMARLISTAN 2016

Sommaren är officiellt här om några dagar och därför har jag nu skapat en ny sommarlista som jag själv tänker fylla i idag! Feel free att kopiera hejvilt, länka gärna hit också så kan alla länka till sina listor i kommentarsfältet. Här kommer den!

 

SOMMARLISTAN 2016
Vilka är de tre första sakerna du kommer att tänka på när du hör ordet SOMMAR?
Värme, Jakobstad, stranden.

 

Vilken smak på glassen beställer du?
Knäck, kola/kinuski, toffee, vad det nu heter.

Sia eller Ingman?
Sia!

Var tillbringar du helst din lediga kväll?
På en uteservering/terrass, med någon kall dryck i handen. Eller så här: först grilla och chilla hemma med familjen, sen hoppa på cykeln och möta upp folk vid typ den enda terrassen i Jakobstad haha. 

 

netti jakobstad black sheep

 

Ska du gå på student- eller examenskalas?
Jag kommer hem från Sverige den 4:e, precis på skolavslutningsdagen, men om jag bara hinner så ska jag gå på ett kalas!

Smörgåstårta – najs eller bajs?
Oftast najs. Men den ska vara perfekt. Inte för torr och inte för kladdig. 


Vad hittar man dig en regnig dag?
Inomhus, framför tv eller dator, med någon tv-serie. Jag vägrar att samarbeta när det regnar.

Var och hur firar du midsommar?
Högst antagligen på en villa med goda vänner.

 

Vilken blir årets sommarplåga?
Just nu känns Robin Paulsson - Abzolut ganska säker.

 

Vilket är ditt bästa tips för att koppla av i sommar?
Stäng av telefonen och koppla bort wifit. Det här är helt överlägset det bästa man kan göra om man vill koppla av. Koppla ur för att koppla av. Läs en bok, sola, se på en tv-serie. Skit i omvärlden en stund. Det är så skönt.

Ska du resa någonstans i sommar?
Till Sverige nu om några dagar, inget annat inplanerat ännu.

Ska du sommarjobba – eller har du semester?
Sommarjobbar på mitt kära Snellmans fr.o.m. den 20 juni! 

 

Den ultimata sommarmaten för mig är...
Typ allt som går att lägga på en grill. Och glass med jordgubbar.

mat midsommar sommar

 

När tar du det första doppet?
Det brukar ske på midsommar, så jag antar att det blir så i år också. Om det nu inte råkar bli värmebölja före det, då kanske jag sticker iväg till Fäboda en dag. 

 

Beskriv din idyllsommar.
Värme och sol, sol, sol - varvat med häftiga åskväder ibland. Jag vill få solblekt hår och brunbrända ben. Jag vill kunna gå i sommarklänning mitt i natten utan att frysa. Att känna doften av grillen medan man ser solen gå ner. ÅH!

 

Avslutningsvis: nämn tre saker du ser fram emot med sommaren 2016!
1. Jakobs Dagar, veckan då Jakobstad vaknar till liv!
2. Att kunna sola (ja, det kommer att bli soligt!) en hel dag utan att ha dåligt samvete.
3. Att äta jordgubbar, glass och grillat typ varje dag, utan att det är något konstigt med det.

 

gamla hamn jakobstad2

Fyll i listan du också och länka till den här under!

torsdag 26 maj 2016 - 12:05

Varför jag tackade nej till C9

I skrivande stund har mitt inlägg om varför jag tackade nej till C9 lästs nästan 30 000 gånger. Jag skrev inlägget på min gamla blogg och det blev snabbt mitt mest lästa inlägg. Ännu idag trillar det ibland in kommentarer där som gör mig så otroligt glad att jag följde magkänslan den där dagen. Eftersom ämnet fortfarande är aktuellt ville jag köra en favorit i repris idag!  Så här skrev jag i oktober förra året...

 


 

Ni vet den där detox-metoden C9 som snurrar runt på en massa bloggar nu? En hälsosam start på hösten som "inte är ett viktnedgångsprogram" och allt det där. I förra veckan fick jag ett erbjudande att testa på denna metod i utbyte mot ett inlägg med en recension, en länk till en webbshop samt före- och efterbilder på mig själv. Jag tänkte skriva lite om varför jag tackade nej till erbjudandet.

 

Detoxing handlar om att rensa kroppen från slaggprodukter och gifter. Dessvärre finns det inte något vetenskapligt stöd för att det hjälper att detoxa, kroppens reningsorgan sköter nämligen redan detta på egen hand (klick). Däremot minskar ens sötsug, man lär sig att "tänka hälsosammare" och man gör sig av med onödig vätska, vilket oftast resulterar i att man tappar ett par kilon och att magen blir plattare. Ni som läst min blogg länge vet att jag är fruktansvärt trött på allt vad vikthets heter. C9 påstås vara ett hälsoprogram och inte ett viktnedgångsprogram, men ändå tycker jag att fokus verkar ligga just vid viktnedgången. Varför ska man annars visa före- och efterbilder (och varför ingår ett måttband i boxen) om inte tanken är att man ska vara slankare, snyggare och utseendemässigt bättre på efterbilden?

 

Jag förstår idén med att detoxa och är helt för att göra det. För hälsans skull. Men jag vill inte visa upp några före- och efterbilder här eftersom det är just sådana bilder som uppmuntrar till viktnedgång och bidrar till hetsen som jag så starkt är emot. Det förmedlar liksom att det det ständigt finns något vi kan förbättra i våra utseenden, att vi aldrig ska vara riktigt nöjda. Det är ju det man säljer det med: "Du blir slankare, du blir plattare om magen, ditt midjemått kommer att bli mindre... Ja just det, och så kommer din kropp att lite bättre också." Man marknadsför det som en hälsoprodukt som ska rena dig inifrån, men ändå är det före- och efterbilderna samt antalet minskade centimetrar och kilogram man stoltserar med när man gör reklam för produkten.

 

När jag har läst vad detoxarna äter under dessa nio dagar blir jag lite mörkrädd. Jag vet inte exakt hur C9-kostplanen ser ut, men jag har sett flera bloggare som öppet skrivit att de ätit typ en smoothie och druckit några aloe vera-shottar på hela dagen... Och i slutet av detoxen berättar man hur många cm man tappat i midjan. Vad sänder det ut för budskap egentligen? Det skriker triggervarning i mina öron! Som att man är duktig för att man ätit så lite som möjligt – och gömmer det bakom att "det är bra för hälsan". Aaaah!!

 

Dessutom kan jag detoxa egen hand. Jag skulle kunna bespara er tid och pengar och skriva ner ett kost- och träningsprogram här och nu och jag kan garantera er att ni skulle känna er piggare, gladare och ja, slankare efteråt. Jag har nämligen detoxat själv och jag vet att man känner sig "ren" både fysiskt och mentalt efteråt. Det är bra för hälsan! Men man behöver inte betala för att detoxa och detoxing handlar inte om att banta. Det behövs inga piller eller mirakeldrycker. Det enda man behöver är google, bra råvaror och lite självdisciplin. Det är inte magi, det är enkel näringslära.

 

Jag detoxar gärna för hälsans skull, men jag valde att tacka nej till detta erbjudande för att jag tycker att C9:arna har valt fel fokus. Man påstår att det inte är ett viktnedgångsprogram, men ändå handlar det om centimetrar, kilogram och "före" och "efter". Före och efter vadå? Min mage är bra som den är! Jag vill inte skriva om hur min vikt och mitt midjemått ändras. Jag tycker att det vore helt ansvarslöst med en läsarkrets bestående till största delen av unga kvinnor som dagligen redan bombaderas med orealistiska skönhetsideal. Kanske tampas någon som läser min blogg med självkänslan, kanske någon har en ätstörning, kanske någon tänker "om jag bara vore lite mera vältränad" eller "om jag bara gick ner de där två kilona"... Om jag ens kan bespara en tjej från att bli triggad till osund bantning så är det hemåt.

tummy

En av magarna på bilden är min, men det spelar ingen roll vilken, eller hur? Det kommer inte att komma någon efter-bild på någon av dem. Jo så att tack men nej tack, i den här bloggen är alla magar välkomna.

onsdag 25 maj 2016 - 13:54

Elaka kommentarer skrivna i mitt namn

Ni har väl inte missat att det numera inte behövs någon captcha-kod för att kommentera på Sevendays-bloggarna? Nu behöver ni bara klicka för att ni inte är robotar. Superenkelt! Ni är överlag riktigt duktiga på att kommentera faktiskt, men nu behöver ni alltså inte fylla i den där störiga koden längre. Hur bra?!

 

kommentera mera2

 

På tal om kommentarer så har jag varit med om att någon kommenterar (elaka saker) i andras bloggar i mitt namn och med min mejladress. Jag har bara sett det ett par gånger, men man blir ju lite illa till mods och tänker: "Jaha, hur många fler kommentarer finns det? Hur många där ute tror att det är jag som sitter och kommenterar elakheter?". Jag kan inte förstå varför man gör så här, vad man får ut av det, eller vad man egentligen vill uppnå med det. Vill bara påminna om att man aldrig är anonym på internet och därför kan man aldrig låtsas vara någon annan heller. Jag kan leta reda på din ip-adress och kommer personligen att konfrontera dig om jag ser detta en enda gång till. Så sluta nu, är du snäll. Väldigt onödig grej att bli polisanmäld över känner jag. Så om det är någon där ute som har fått en elak kommentar av "mig", så är det antagligen inte av mig!!

 

karro3

 

Senast jag stötte på detta var den elaka kommentaren bara skrivet med namnet "Karro" och det finns givetvis fler Karro än jag, men jag blir en aning paranoid när det hänt förr liksom. Men jag vill bara understryka det, jag kommenterar sakligt och genomtänkt när jag kommenterar. Så elaka Karrosar i kommentarsfält är inte jag. Okej, bra, då är alla medvetna om det.

 

karrooo2

I den här frågan lever jag faktikst som jag lär.

onsdag 25 maj 2016 - 09:00

Saker jag aldrig skulle göra

Inspirerad av Danielas lista på saker hon aldrig skulle göra.

 

1. Klippa av mig håret. "Skulle du raka av dig håret för en miljon?", nej alltså jag vet inte. Kanske. Eller jo, man skulle ju nog göra det. Men jag tvekar definitivt. Länge.

 

2. Titta på en skräckfilm ensam. Det här har jag kanske nämnt förr, men det måste vara med på listan, eftersom det seriöst aldrig någonsin skulle hända. 

 

3. Göra en videoblogg. Jag har faktiskt lite svårt att titta på videobloggar och det krävs ganska mycket för att jag ska gilla dem. Av den orsaken skulle jag aldrig ens försöka videblogga, då jag fattar hur svårt det måste vara.

 

4. Skämmas för min familj. I tonåren hör det väl till att man ska tycka att familjen är lite pinsam, men jag har aldrig gått igenom den fasen. Har gladeligen alltid umgåtts med syskon, föräldrar och morföräldrar, på stan, på café, var som helst. Väldigt korkat att skämmas för de som är ens närmaste släktingar och därmed liknar en allra mest, tänker jag.

 

familj 

5. Ta knark. "Marijuana är inte knark", hör man folk säga ibland, men knark är förkortning av ordet narkotika, vilket är samlingsnamnet för illegala rusmedel. Så jo, marijuana är per definition knark och inget annat. Däremot höjer jag inte lika högt på ögonbrynen om någon säger att de tog en joint i lördags, som om de säger att de snortade lite kokain häromdagen. Jag har alltid haft stor respekt för alla former av droger och skulle aldrig våga riskera att bli beroende av något. Ja, alkohol är också en drog, men en laglig sådan som vi ändå vet hur fungerar.

 

6. Göra en stand-up. Överlag att uppträda, improvisera eller typ spela teater är det hemskaste jag vet, och stand-up är ungefär en potpurri av dessa förfärliga ting. Blir lite kallsvettig och ångestfylld bara av tanken att stå framför en publik för att försöka vara rolig. Hatten av åt Fredrika Lindholm som utsattes för just detta, och klarade sig riktigt bra, häromveckan. 

 

7. Höja ett kursvitsord. En enda gång har jag gjort det och då gjorde jag det för att jag blev underkänd, haha. Annars har jag alltid tagit mig igenom med tillräckligt bra vitsord för att vara nöjd. I ämnen som jag bryr mig mer om satsar jag förstås mer, så där har jag inte behövt fundera på det ens. Hade jag fått en etta i en moddekurs hade jag nog åtminstone funderat på att höja det...

 

8. Beställa en lonkero på krogen. Inte heller GT, White Russian eller Rom & Cola. Det mesta är rätt äckligt faktiskt haha. Kanske jag borde vända på det: jag skulle aldrig beställa något annat än öl, cider, rött vin eller Caipiroska.

 

9. Spela på en spelautomat. Eller på nåt sånt där onlinecasino. Att spela om pengar överlag är något som intresserar mig otroligt lite. Har tippat på Veikkaus ett par gånger, alltså tulos- och pitkäveto, och det är nog egentligen den enda formen av spelande på pengar som jag förstår mig på. 

 

10. Sova på fel sida i sängen, dvs. närmare dörren. Eller, Gud nåde, med dörren öppen. Sen får inte lakanen vara fel heller: täcket måste vara helt inne i påslakanet och underlakanet måste vara ordentligt på plats under madrassen (numera har vi alltid trä-på-lakan p.g.a. detta haha). 

 

DSC 0036a

Jag håller en liten ritual varje kväll före läggdags, kan man säga.

tisdag 24 maj 2016 - 22:50

Dagen från oss skrider

Njuter för fullt av ledigheten, även om jag har många järn i elden nu också. På lördag ska jag till Vasa för att flytta ut de sista sakerna ur lägenheten, sen är det Jeppis som gäller i tre månader framåt. Jag börjar inte jobba på kontoret före mitten på juni, så jag har faktiskt tänkt om jag skulle läsa en litteraturvetenskapskurs på avstånd, mest för att jag inte klarar av att inte ha något att göra. Kan inte riktigt slappna av när jag vet att jag skulle kunna göra något produktivt istället. 

 

grilla utomhus maj

heineken

Tog en öl inför hockeyn i söndags, slutade ju dock inte så som vi hade hoppats...

 

sola benen

Pressade i solen hela dagen igår, synd att vädret inte tillät det idag!

 

glutenfria plättar

Mammas glutenfria plättar, himmelskt!

 

Annat då? Nästa måndag åker jag iväg med Challes föräldrar för att hämta honom från Sverige, hjälpa till lite med flytten och samtidigt få in en liten minisemester. Vi ska ta båt den här gången, vilket jag inte har gjort på säkert 10 år, så det ser jag faktiskt fram emot! Har alltid tyckt att det är lite mysigt att sova på båt, äta på buffén och gå i tax freen. Men nåja, nu ska jag lägga mig med några avsnitt Black Sails, godnatt på er!

tisdag 24 maj 2016 - 07:00

Problemfri kärlek finns inte

Gissa vem som kommer hem från Sverige om en och en halv vecka?! Det känns som igår jag stod där i hans hall i Linköping och snörvlade, samtidigt som det känns som en annan livstid. Men nu kommer han hem! Vi båda har haft så mycket att göra i vår att tiden bara har flugit iväg. Folk har frågat hur det går, hur man orkar med distans, om det inte är svårt... Och tja. Både ja och nej. Det har varit jobbigt, men också givande. Man har hunnit lära känna sig själv och varandra så mycket bättre. Precis som jag spekulerade i februari har jag upplevt att distansen paradoxalt nog fört oss närmare varandra. Det har dykt upp frågor, funderingar och mindre problem som man inte tänkt på när man bott tillsammans, som man sedan fått reda ut tillsammans. Det har alltid varit extremt viktigt för mig, att genast reda ut saker istället för att sopa dem under mattan, och detta har jag hållit fast vid även under distanstiden.

 

Jag läste i förra veckan det här inlägget där Ellen menar att man ska göra slut om man ens väger för- och nackdelar med förhållandet, medan Cindy i detta inlägg svarade att alla relationer kräver arbete och att ingen människorelation är lätt. Efter detta halvår har jag verkligen insett att det är genom att stiga över hinder som riktig kärleks byggs upp. Det handlar inte om att ha fjärilar i magen varje dag. Det handlar inte om att få överraskningar och kärleksförklaringar stup i kvarten. Det handlar inte om att gå hand i hand på stan. Kärlek är att ta beslut, små som stora, varje dag. Motgångar och problem innebär inte att det är något fel på förhållandet, tvärtom. "Om man aldrig grälar så är det något som är fel", brukar mina morföräldrar säga, och de har varit gifta i 63 år nu. Kärlek handlar om att ta beslutet att även problemen är värda att ta sig igenom. I nöd och lust, bokstavligt talat.

 

En del tror att gräl automatiskt betyder att ett förhållande är dåligt. Att kärleken har dött om man inte hittar på nya spännande saker hela tiden. Att det är helt kört för par som måste gå i parterapi. Jag är helt övertygad om motsatsen: att gräla är livsnödvändigt, att vara bekväma och nöjda i vardagen är minst lika viktigt som att hitta på nya saker – och jag tror att alla par skulle må bra av att gå i parterapi. Men jag tror att många söker hjälp först när allt är på bristningsgränsen. Man behöver inte ha gigantiska problem för att kunna förbättra sitt förhållande. Jag skulle t.o.m. tycka det vore riktigt intressant att höra en utomstående objektiv persons analys av ens förhållande. Det finns garanterat något båda kan förbättra för att göra förhållandet ännu bättre.

 

couple kissing summer

 

Förälskelse gör att allt känns lätt. Man ser inte dammet i hörnen, man hör inte snarkningarna om nätterna och man tycker att personens smaskande vid matbordet är gulligt. Sedan kommer vardagen emot. Rosa solglasögonen läggs åt sidan. Man tar ett beslut. Kanske inte aktivt, men inombords görs för- och emot-vägningar: älskar jag denna person tillräckligt för att orka reda ut problemen? Hur skulle mitt liv se ut om jag var singel – skulle det vara sämre eller bättre? Är det värt att sova med öronproppar varje natt? Och finner man sig svära över personens egenheter samtidigt som man känner sig genuint lycklig med den personen, då kan man börja säga att det känns rätt. Först då vet man. 

 

Att få ihop vardagen med en annan människa kräver kompromisser och vilja. Man kan älska en person villkorslöst, men det finns inga perfekta förhållanden. Det finns ingen dans på rosor. Problemfri kärlek finns inte. Trots att jag insett det har jag aldrig varit så lycklig som jag är i mitt förhållande idag. Jag har helt enkelt bestämt mig att det är värt stundvisa motgångar. Det var bl.a. värt att kämpa igenom ett halvår ifrån varandra. Och om 10 dagar är han hemma igen!

måndag 23 maj 2016 - 14:35

Sommarens spellista påbörjad!

Idag har jag samlat ihop ett urval av sommarens bästa låtar för er! Hela min spellista finns HÄR och kommer att fyllas på under hela sommaren, så prenumerera på den och släng på i bakgrunden under sommarkvällarna för garanterad sommarstämning. Där samlar jag sommarens alla nya festlåtar, men även de där typiska härliga beachlåtarna som alltid dyker upp passligt inför sommaren. Ni vet, hänga-på-stranden-eller-terrassen-låtarna. Jag blandar både nytt och gammalt för att garanera den där riktigt bästa sommarfeelisen. You can thank me later!

 

Så här låter mina oändliga sommarnätter i år.

söndag 22 maj 2016 - 23:52

Gnabb i bloggvärlden

Jag tycker att det är härligt när det dyker upp åsiktsutbyten i vår finlandssvenska bloggvärld och jag kommer ofta till nya insikter när jag deltar i dessa diskussioner. Att diskutera och lyssna till andras synvinklar är väldigt givande så länge det hålls sakligt, vilket det oftast gör, men ibland dyker även motsatsen upp. Jag kan jag störa mig oerhört mycket på hur det stundvis diskuteras i bloggarna och kommentarsfälten, t.ex. efter att ha mött vissa hätska och smått aggressiva kommentarsfält under skönhetsoperationsstormen i vintras. I förra veckan satte Linnea exakta ord på mina tankar i det här inlägget, då hon skrev:

 

"Ibland brukar folk få för sig att jag är 'snäll', mest för att jag i diskussioner på nätet försöker hålla en saklig ton. Detta har inte så mycket att göra med snällhet utan snarare det att jag tycker det är så satans pinsamt när folk inte kan hålla sig sansade i en e-diskussion."

 

Alltså åh. Så spot on. Kan vi inte bara beundra dessa rader en stund? Det är just det här jag menar. Man måste kunna diskutera utan att hoppa på varandra och bli arg för andras avvikande åsikter. Vidare tycks en del ta just avvikande åsikter som fingerpekande och personliga påhopp, vilket jag inte alls förstår! Det är väl därför vi diskuterar, för att kanske lära oss något av den andra parten? För att få nya insikter och synvinklar? Men ändå tycks vissa bli väldigt stötta över oliktänkare. 

 

Ibland ser man bloggare som svarar jättesurt på konstruktivt kritiska kommentarer, eller blir arga på dem som är av en annan åsikt. Varför deltar man i (eller startar) diskussioner då? Då kan man lika gärna ha en monolog framför spegeln. Folk frågar mig ofta om jag nånsin får hatkommentarer i bloggen, men jag har alltid svarat nej. Men om vi börjar säga att alla med avvikande åsikter är näthatare, ja absolut, då har jag fått en massa hatkommentarer. Men så kan vi väl inte hålla på? Om man öppnar upp eller deltar i en diskussion måste man vara beredd att möta folk med andra åsikter, utan att ta det personligt.

 

karolina selfieRäkna till tio och kamouflera långfingervisandet i ord och ett leende istället.

 

Hur diskuterar man i bloggvärlden? (del 2, typ)

 

1. Läs igenom ditt inlägg och förbered dig på vilka frågor eller kommentarer som kan dyka upp. Är du redo att möta dem? Kommer du att ha svar på tal?

 

2. Läs igenom ditt eget inlägg/kommentar och stryk onödigt provocerande meningar. T.ex. hade jag på ett ställe i detta inlägg skrivit: "Jag menar, eh, va?". Det hade gett lite effekt, men jag bestämde sedan att det var lite osakligt skulle t.o.m. kunna uppfattas som dumförklarande. Okej, nu avslöjade jag ju det ändå, men det var ett så konkret exempel. Och jag VET, jag har själv lite för bråttom med att publicera ibland, men det är så kul att skriva när man är som allra mest uppjagad.

 

3. Tappa inte nerverna, hur irriterad du än blir. Räkna till tio, för så fort man blir osaklig förlorar man. Det är precis som irl: den som höjer rösten och börjar skrika och svära är den som förlorar.

 

4. Lämna datorn en stund, låt kommentarerna sjunka in. Fundera, tänk om, ligger det något i kommentaren du fått? Håller du fast vid din egen åsikt bara för att du är envis eller tycker du fortfarande som du gjorde i början? 

 

5. Har du fått en osaklig eller elak kommentar? Svara inte på den. Eller kill it with kindness, som Underbara Clara sa på sin föreläsning i ÅA. Typ: "Tack för din synpunkt!". Efter det brukar de inte ha mycket att komma med.

 

6. Bestäm dig för vad du tycker och var du verkligen står! Jag har sett otaliga såna här diskussioner:

 

- Kan inte alla bara få göra som de själva vill?
- Men ingen har väl tvingat någon till nåt? Vi diskuterar väl bara?
- Jag har inte sagt att nån tvingat nån till nåt, jag menar bara att...

 

- Men åh! Måste ni överanalysera allting hela tiden? Det där är inget att fundera på!
- Men är det inte bra att diskutera och analysera saker?
- Jag har inte sagt att det är fel att analysera, men det skapar bara förvirring.

 

- Jag tycker att ljushåriga människor är dumma i huvudet!
- Men va? Det sitter väl inte i hårfärgen? Hur kan du säga något sånt?!
- Men alltså, nu menar jag ju inte detta som något personligt mot alla blondiner, utan...

 

Det sista exemplet är givetvis fake, men de två övre har jag sett i olika kommentarsfält i dagarna. Att man liksom först påstår en sak, för att sedan säga att man inte alls menar så, följt av något slags märkligt argument som visst tyder på det man först antytt eller påstått. Bestäm dig bara – och stå för det. Sluta vara så konflikträdd, antingen deltar man i diskussionen eller inte!

 

Håll den finlandssvenska bloggvärlden saklig, full med åsikter och synvinklar, utan pajkastning och dumförklaringar, med konstruktiva, analyserande och upplyftande inlägg och kommentarer, så ska vi se att vi även i fortsättningen kan lära oss massor av varandra. Det är vi som bestämmer hur atmosfären är!

söndag 22 maj 2016 - 17:54

Skorpan, ishockey och hemlagade hamburgare

Helgen har tillbringats i Jakobstad med familjen och med vännerna – på café, i solen och bänkade framför diverse sportevenemang. Jag hade tänkt gå ut på en öl efter hockeyn igår, men var så fruktansvärt trött att jag bara lämnade hemma på soffan med lite Makuuni-godis istället, vilket nog var precis vad jag behövde. Här kommer lite bilder från helgen som varit! 

 

skorpan jakobstad

glutenfritt bröd skorpan

IMG 4986

På Skorpan med tjejerna! Den sista bilden är lånad av Malin.

 

gamla hamn

gronska2

Har njutit av våren så gott det går

 

hamlagade hamburgare helkottsbiff

Lagade helköttshamburgare häromdagen, kryddigt och svingott!

 

Nu har jag precis duschat efter att ha varit ute på en promenad och snart ska vi börja röra ihop lite mat här för att sedan ladda upp inför kvällens ishockey. Efter semifinalerna igår är det alltså Kanada mot Finland i finalen ikväll! Finland har verkligen chans att ta hem guldet nu eftersom de redan en gång vunnit mot Kanada och allt, men Kanada är förstås alltid Kanada, så det lär bli en spännande match! Finland har dessutom vunnit både U18- och U20-VM i år, så hur häftigt vore det inte om herrarna tog hem guldet nu också? Vi håller tummarna!