onsdag 27 juli 2016 - 15:02

Svar på läsarfråga om Peffan

Fick en kommentar på det här inlägget, men har inte kommit mig för att svara före nu, sorry för det. Men jag ville göra det ordentligt, gräva fram hårddisken med lite gamla bilder osv. Så här kommer det nu äntligen, det utlovade svaret!

dagens fraga2

 

Man har en obligatorisk kurs gymnastik inom klasslärarstudierna på Peffan. Jag hade den under första året, men jag tror att det har ändrat nu, så man har den under andra året. Om man vill ha flera kurser kan man sedan välja gymnastik som tillvalkurs i ett senare skede av studierna. Grenar vi hade under kursen (detta var hösten 2013–våren 2014 och jag tror att det ser ganska lika ut fortfarande) var friidrott, fotboll, innebandy, basket, handboll, redskapsgymnastik, dans/rytm och rörelse och skrinning.

 

Jag tänkte precis som dig inför kursen: vad måste man kunna? Hur bedöms vi? Det fina var att man inte behövde kunna nånting alls, faktiskt. Kursen går inte till som klassisk gymnastik i skolan eftersom det på Peffan handlar om att lära sig att lära ut gymnastik. Det är alltså mycket didaktik inblandat:

 

- hur göra gymnastikundervisningen rolig och givande för alla
- hur undvika att någon känner sig utpekad och illa till mods
- hur eliminera tävlandet ur gymnastiken
- hur lyfta fram de svaga eleverna samtidigt som de starkare ska bli tillräckligt utmanade

 

Därför var det alltså aldrig fråga om tävling eller prestationer. När vi t.ex. spelade fotboll gjorde läraren inte det klassiska: delade upp gruppen i två lag som sedan skulle spela mot varandra. Istället övades passningar, dribblingar, skott osv, innan man sedan kunde avsluta lektionen med 10 minuter spel. Dessutom delades man så gott som alltid in i mindre grupper, det blev aldrig så att en t.ex. hoppade längd medan resten tittade på. Alla skulle vara aktiva på gymnastiklektionerna, så det var enligt den attityden man jobbade även under den här kursen. 

 

Jag som faktiskt hade lite trauma inför den där kursen överlevde galant, trots bristande kunskaper i så gott som alla grenar haha. Man har inget prov i kursen, däremot ska man "bokföra" och göra en slags portfölj under kursens gång. Dessutom antecknar läraren något om en efter varje lektion, så får man något slags medeltal av allt det i slutet av kursen.

 

Hoppas att jag kunde svara på din fråga och att du känner dig lite klarare nu, lycka till!

 

Untitled

 

Här kan du klicka dig in och se precis vilka kurser som ingår i kandidatstudierna inom klasslärarutbildningen. Jag ser nu att schemat har ändrat lite del, vi hade t.ex. alla tema-kurser (matematik, gymnastik, biologi osv) under första året, men nu har man delat upp det på första och andra året. Låter skönt tycker jag, vårt första år var så sjukt intensivt att man knappt orkade med! 

tisdag 26 juli 2016 - 07:00

Presentation av mina bloggkategorier

Jag vet inte om ni har sett att jag har en kategorier-rullgardin till höger i bloggen. Men det har jag, lol. Och idag ska jag presentera varje kategori lite närmare och förklara lite hur jag delar in mina inlägg. 

 

Aktuellt: Här skriver jag om aktuella händelser som av orsak eller annan intresserar mig. Det kan vara viktiga grejer som t.ex. Brexit, semi-viktiga grejer som sport och riktig onödiga grejer som Alla hjärtans dag.

Bloggrelaterat: Precis som det låter, grejer som handlar om bloggisen. Som det här inlägget.

Böcker: Jag har inte skrivit särskilt mycket i den här kategorin, dels för att jag läser allt för lite böcker och dels för att... Ja, jag vet inte ens. Ska försöka skriva lite mer här faktiskt. Men här skriver jag ner åsikter om böcker, eventuella citat, tips osv.

Dagens fråga: Om någon ställer en fråga som jag tror att berör fler än bara hen som frågat, så svarar jag i ett inlägg som sedan placeras i denna kategori. Har fått in en fråga om gympa på Peffan som jag ska svara på asap, har riktigt dåligt samvete för att jag inte hunnit med det ännu...

DIY: Do It Yourself, pyssel och sånt. Är ingen megapysslare så även här ekar det ganska tomt.

Ekologiskt: Vardagsekologi och eko-kaffe hehe. 

 

IMG 3158

 

Familj: Här laddar jag upp bilder från familjekvällar, kalas, högtider osv. 

Favorit i repris: Behöver knappast förklaras närmare?

Festligheter: Fester, kalas, studieevenemang... Här dyker alla (eller nej...) bilder från festerna upp!

Humor: Puckade citat av min pojkvän osv.  

Hälsa och välmående: Funderingar, tips och tankar kring fysisk och psykisk hälsa.

Höst 2015: Jag delar in mina inlägg i vinter, vår, sommar, höst så att man sen kan titta tillbaka i arkivet. Ganska mycket för mig själv faktiskt. Ibland minns jag liksom inte vad jag har gjort förra vintern osv.

 

host 2015

En bild från hösten 2015. Hur länge ska jag tjata om det här tro? Tja, till nästa gala, minst. 

 

Inredning: Just nu ligger väl två inlägg uppe här, haha. Men sen när jag och Challe flyttar till Vasa i höst blir det mer inlägg i den här kategorin!

Inspiration: Fina bilder, tips och sånt.

Irritationsmoment: Här irriterar jag mig på saker och ting, t.ex. idioter i trafiken. 

Karolina: En kategori som handlar bara om mig, hur egotrippat? 

Kläder och shopping: Här hamnar allt från reatips, bilder på vad jag shoppat och någon enstaka outfitbild.

Kroppsbild: Funderingar kring skönhetsideal, kroppsbild, vikt- och utseendehets. Och bilder på magar och lår

 

resizedimage800600 IMG 4911

Ett par av alla lår som det skickades in bild på.

 

Kärlek och relationer: Både lättsamma och lite seriösare tankar kring relationer. 

Listor: Alla blogglistor jag fyllt i, samt inlägg i stil med "10 saker ni inte visste om mig". 

Mat: Här hamnar både recept och matbilder och "mat"-bilder, dvs godsaker osv. Här laddar jag också upp bilder och kommentarer om restauranger och/eller caféer.

Musik: Musiktips!

Recension: Filmer, böcker, tv-serier, ja t.o.m. en teaterrecension har jag klämt in där.

ReceptJa vad kan finnas här månne? 

 

DSC 0138

Har ännu inte delat med mig av världens bästa bullrecept, men ska göra det nångång.

 

Resor: Jag hoppas att i framtiden få fylla på den här kategorin lite mer, senast resor gjorda är till Sverige. Malta i maj 2015 är senast jag varit utanför Norden hehe... 

Samarbeten: Här lägger jag in både kommersiella samarbeten och adlink-inlägg!

Skönhet och ytligheter: Tips på skönhetsprodukter, funderingar kring smink, hår, bla bla. 

Sommar 2016Sommar 2016 i Jakobstad!

SportEM, VM, Jaro, Sport, Manchester United, Zlatan...

Studieliv: En blandning av pluggångest och Ollis. 

 

uv party ollis

UV-party strax före Johi flyttade till Sthlm! 

 

Throwback: Throwback, oftast publicerat på torsdagar, som sig bör. Men jag valde att döpa kategorin bara till throwback, för att jag faktiskt kan göra en throwback på en måndag också. Sjukt förvirrande om det heter throwback Thursday då liksom.

Tips: Tips och tricks, allt från mat till shopping. 

TjejgrejerJag hade lite svårt att döpa den här kategorin, eftersom jag här kan ta upp bl.a. sminkgrejer – och det kan ju faktiskt killar också syssla med. Men med tjejgrejer menar jag också typ bh-storlekar och menskoppar, som faktiskt oftast bara berör tjejer. Om vi ska vara väldigt politiskt korrekta kunde kategorin heta cistjejgrejer. Eller blir det rätt då? Normtjejgrejer. Äsch. Svårt det där. 

TV/Film: TV-serier, filmer, tips och recensioner. 

Vardag: Vaddaasinlägg!

VideoklippÄr ju ingen videobloggare, så den här kategorin uppdateras hemskt sällan. Men om jag nångång knåpar ihop något så hamnar det här. 

 

DSC 0114 4

Gjorde en unboxing-video av dessa. 

 

Vill ha!Cravings jag har. 

Vinter 2015-2016Vintern i Vasa. 

Vår 2016...och våren i Vasa!

Årsresumé: Just nu finns bara årsresumén från 2015 här, men jag tänker att det kanske kommer flera i framtiden. Då hamnar de här.

ÅsiktKanske min favoritkategori. Åsikter, debatter, tankar och funderingar. 

måndag 25 juli 2016 - 21:00

Confessions and random facts

Jag har tidigare listat saker ni kanske inte visste om mig och saker jag aldrig skulle göra. Eftersom jag själv älskar att läsa såna här listor i andras bloggar känner jag nu att det är dags för en till. Här kommer nu några random fakta om mig samt några bekännelser! 

 

karolina bloopers3

 

I våras blev jag tillfrågad att vara med i ett finlandssvenskt tv-program som skulle sändas på Yle nångång under 2017, men jag följde magkänslan och tackade nej. Det kändes helt enkelt för skämmigt och icke-jag. 

 

En av mina största guilty pleasures är Geordie Shore. Jag hade en tid när jag låg uppe om nätterna och kollade på detta fenomen på MTV (det första avsnittet började alltid vid midnatt), med pauser och reklam och skit, fast de säkert skulle finnas tillgängliga online.

 

Jag tycker att många bröllopslekar är svinjobbiga. Likaså möhippegrejer. Jag blir alltid helt matt när jag läser om dessa. Om och när jag gifter mig hoppas jag på så avskalade tillställningar som möjligt. 

 

Om jag bara får använda en sminkprodukt när jag har bråttom på morgonen väljer jag mascaran. 

 

En gång dissade jag en kille för att han yttrade orden "brum brum" i en mening. Han skrev ett sms: "Jag har köpt en ny bil, ska vi fara ut och köra? Brum brum!". Jag tackade nej och svarade aldrig mer igen på några kontaktförsök. 

 

Jag chattar inte så mycket med någon som med mig själv. Mejlar, sms:ar, skickar meddelanden på messenger... En otroligt stor del av mina inkorgar är meddelanden från mig själv. 

 

Jag dricker mitt kaffe svart. To match my soul. 

 

Något av det tyngsta jag vet är att logga in på nätbanken. Jag vet inte varför det tar emot så mycket, men t.o.m. när jag har bankkoderna bredvid mig känns det som en enorm ansträngning att logga in där. Ändå betalar jag alla räkningar i tid och det har typ aldrig hänt att jag fått en påminnelse. 

 

En gång slog jag en kille i ansiktet. Med knytnäve. För att han kallade mig tyhmä hurri. Är inte jättestolt över det. Eller tja, lite kanske.

 

bloopers karolina

Bilderna är de utlovade bloopersen från det här inlägget...

söndag 24 juli 2016 - 22:17

Fest i dagarna två

Så var jeppisdagarna over and out än en gång! Jag har firat i dagarna två, med examensfest både på fredag och lördag, följt av utgång. Inte råkade ni förresten höra mig på radion idag vid tolvtiden? Jag hade blivit tillfrågad att vara med i Veckoslutskommittén för att prata lite om Jakobs Dagar, vilket jag förstås tackade ja till! Jag lovade att visa en bildbomb från förfesten och här kommer den nu. Bilderna är blandade från båda dagarna, examensfesterna hölls alltså inom samma gäng.

 

examensfest

Malin och de nyblivna stockholmarna Malin och Johi!

 

kalas

Malin, examenstagare // Fruktansvärt god sangria // Dressi, examenstagare # 2

 

IMG 5960

Elin & jag!

 

forfest

Malin, Anna, Johi, Anna!

 

forferre

"Vi måste också ta en snygg gruppbild som alla andra på instagram", här är resultatet.

 

skumpa

Bubbligt ska det va!

 

squad

Squad goals (hatar det uttrycket haha, men ändå sant)

 

stan

Och här är sista bilden jag tog på kvällen.

 

I stan var det som vanligt massvis med folk, men inte riktigt så mycket som man trodde att det skulle vara tack vare vädret. Men det var SÅ kul att träffa allihopa igen, älskar när gänget är samlat! Det händer inte alltför ofta nu för tiden. Idag har jag bara hängt med Challe hela dagen, tittat på film och hållit ett ganska lugnt tempo hehe. Nu är jag tillbaka i Jeppis och ska strax gå och lägga mig. Bara att ladda om inför en ny jobbvecka nu! 

fredag 22 juli 2016 - 17:45

25h sömn på en vecka

Mitt sömnsaldo för den här veckan ligger på ca 20-25h. Sammanlagt alltså. På hela veckan! Det är tur att det inte är Jakobs Dagar så ofta. Igår somnade jag vid ettsnåret och imorse ringde klockan 05:20. Men det är ju egen dumhet förstås och jag får väl skylla mig själv och bla bla. Men nog är jag sjukt trött ändå. Men jag har överlevt jobbveckan och nu är jeppisdagarshelgen plötsligt här! Kommer väl att somna vid midnatt ungefär...

 

karolina 3

Jag ska iväg på examenskalas snart, sen vet jag inte riktigt hur kvällen fortsätter. Jag är bjuden till en, eller egentligen två, andra fester också, men är inte säker på om jag ska hålla på och hoppa från ställe till ställe, eller bara stanna på den ena festen. Jobbigt när man skulle vilja hinna vara med alla. (Okej, jag hörde hur det där lät. Åh så jobbigt att vara bjuden till en massa olika fester alltså!!) Ha en fantastisk helg så ses vi väl i svängarna!

fredag 22 juli 2016 - 15:40

WALT MIGUEL

Ajajaj hörni, om ni inte var i Skolparken igår kväll så kan jag berätta att ni missade något! Walt Miguel förlorade sin live performance virginity – och det med bravur. Jag och Moa började kvällen på Netti med varsin öl och vid halv elva tömdes terrassen nästan helt, då folket gick iväg till parken för att lyssna på den nya lokala förmågan.

 

Antti Koivukangas inledde med att presentera Walt Miguel och sa plötsligt något om dagböcker på internet, "såna här bloggar" och i nästa sekund hör jag mitt eget namn följt av ett långt citat ur det här inlägget. Alltså haha! Så himla kul! Mina rader fick alltså fungera som presentation före han sedan steg in på scen. En väldigt fin inledning på spelningen, enligt min ytterst objektiva åsikt.

 

jakobs dagar 2016

walter walt miguel2

walt miguel skolparken

jeppisdagarna

walter fellman3

skolparken jakobstad

 

Killen drar parken full under sin första spelning och leverar sedan en sådan show att ingen går därirfån besviken! Suverän scennärvaro, ett stort självförtroende och precis lika bra live som inspelat. Mellansnacken skötte han även som om han aldrig skulle gjort något annat, med en gnutta humor och självironi. "Det här är sista låten, men sen klappar ni in mig så kör jag tre till. Okej?"

 

Jag ville bara stiga upp och dansa loss, men med en småtrög sittande publik gör man ju inte det bara så där. Nästa gång kunde man skippa bänkarna, för folk blir så himla lama av dem. Jag och Moa gick ändå längst fram under sista låten och sket i blickarna i ryggen. Är fortfarande på bra humör efter spelningen! Förutom låtarna jag listade i det tidigare nämnda inlägget har Ya Era Hora blivit en favorit. Är det inte konstigt hur het man tror att man är när man dansar till spanska låtar? Eller? Nån annan? 

 

Den här killen ska vi hålla ett öga på, för jag ser inte varför han inte skulle kunna gå hur långt som helst. Kom ihåg var ni läste det först. Walt Miguel hittar ni på Soundcloud, Bandcamp, Facebook och Instagram.

fredag 22 juli 2016 - 07:00

Gung i kajutan

I onsdags kom en till av våra jeppisstockholmare hem till lilla Jakobstad och dagen till ära fick vi inviga en sprillans ny bastuflotte! Pammens pappa har byggt den alldeles själv och hade bara hunnit provköra den en gång före oss. Men vi fick ta ut den på sin första riktiga utfärd, med mat, bastu, kvällsdopp och hela köret. Det blev en helt u n d e r b a r kväll som vi kommer att komma ihåg under vinterkvällarna. 

 

larsmo flytbastu

gorls

larsmo1

 

Vi åkte ut och kastade ankar vid sjutiden på kvällen. Alla hade tagit med sig lite smått och gott, så vi samlades uppe på "taket" och frossade. Solen sken och det blåste bara lite svagt. Alltså HELT perfekt! Man kände hur all stress bara rann av en när man satt där.

 

larsmo bastuflotte

snacks

tjejkvall

flytbastu

gung i kajutan

 

Efter småplocket började bastun bli varm, så då slet vi av oss kläderna och hoppade i sjön allihopa. Så otroligt skönt och uppfriskande. Genom glasdörrarna i bastun såg man sedan ut över vattnet och solnedgången. "Sämre skulle man kunna ha det", konstaterade vi kanske trettio gånger under kvällen.

 

bastuflotte

snapchat

sola bada

 

Efter bastun grillade vi korv med en engångsgrill, tog fram några filtar och tog på oss en extra tröja. Det hade blivit helt vindstilla, så man behövde inte frysa alls. Över ett spegelblankt Larsmo-vatten tuffade vi sedan hemåt när klockan började närma sig midnatt. 

 

tjejer

suomi finland

Detta kommer vi att komma ihåg som en av de bästa kvällarna sommaren 2016. 

torsdag 21 juli 2016 - 09:00

En bättre tisdag

I tisdags hade vi bestämt träff med tjejerna vid fyrasnåret, så ganska direkt efter jobbet for jag iväg till Skorpan, vart annars... Satt där ett par timmar och stekte i solen och pratade om dittan och dattan. Så kul att se Andrea igen också!


jeppistjejer

Elin, Anna och Dolce Diddi

 

skorpan2

Gott med något svalkande i solen.

 

På kvällen cyklade jag och Challe in till stan för att träffa Kajsa och Macke. Vi tog några kalla drycker och spelade spel – va e nu bäter än he? En bättre tisdag helt enkelt! ÄLSKAR att vädret har träffat så bra just den här veckan också, hoppas verkligen det håller i sig under helgen.

 

ol netti black sheep jeppis

alias2

kall ol2

Aaah...

 

Och igår var vi ute på äventyr på Larsmo-vattnen, har en massa fina bilder att visa er därifrån! Men det får bli imorgon tror jag bestämt. Ikväll är det stan som gäller igen, far kanske en sväng till Netti och kl. 22:30 drar Walt Miguel igång i Skolparken!

onsdag 20 juli 2016 - 11:00

Obekväm framför kameran

Jag kan vara världens sämsta framför kameran. Det finns typ inget som gör mig så obekväm som när någon ska ta ett foto av mig. Fast det här gäller främst om jag är ensam med fotografen. I grupp går det bra, då är ju liksom inte allt fokus på mig. Igår bad jag min syster fota några bilder av mig, jag behövde nämligen en ny bild av mig till en grej som jag ska visa er så fort det är publicerat. Jag ville inte använda någon ful telefonselfie, utan behövde en lite seriösare och bättre bild än så. Nåväl. Min syster kämpade tappert, men inte var det ett lätt jobb.

 

Det spelar alltså inte någon roll att det är min egen syster som fotar, för det är liksom en orubblig formel: jag + fotograf = garanterad dålig stämning. Jag ska aldrig någonsin igen underskatta modeller. Eller modebloggare för den delen. Shit alltså. 

 

DSC 0220

Här står jag och ser avslappnad ut, tänker inte alls på min hållning eller hur håret ser ut...

 

Är det så här folk håller på? Kämpar och sliter, tar en miljon bilder och sedan laddar upp ungefär 1% av de bilder som tagits? För ja, av kanske hundra bilder var det en som blev bra. Plötsligt förstår jag varför de slåss om de där extra framesen i America's Next Top Model haha! Kanske jag måste bli bättre på det här med att vara med på bild. Men hur lär man sig att bli avslappnad framför kameran egentligen?

 

Min otroligt peppande fotograf konstaterade åtminstone att det blir en rolig blooper-serie av alla bilder vi tog, så en sådan ska ni få se inom en snar framtid också...

tisdag 19 juli 2016 - 16:00

Helgen som gick

bullar

kallby mys

Jag har ju inte hunnit uppdatera om helgen ännu, men jag tänkte visa några snabba bilder nu, bättre sent än aldrig! Vi har haft finbesök från Sverige, både min moster och syster har varit (och syrran är fortfarande) här, så det har blivit mycket familjehäng och sånt trevligt. Här bjöds det på kaffi och bulla vid mommos och moffas.

 

forsby

sol

kaka2

ninja

På fredag kväll samlades vi med ett gäng i Forsby. Grillade, åt gott och drack ett par öl. Så himla trevligt! Vi hade först tänkt fara en sväng till stan också, men det ÖSTE ju ner så det var inte ens att tänka på. Skönt att åka hem tidigt och sova också!

 

DSC 0168

minibolls vm

På lördag var det Minibolls-VM på agendan! Challe blev värvad i sista minuten och ställde upp för Norge, som faktiskt tog sig ända till bronsmatch, där de dessvärre åkte ut på straffar. Vädret råkade ju bli bästa tänkbara och det var kul att se att så mycket folk var och tittade som vanligt.

 

Det var den helgen det, men nu laddar vi om inför Jakobs Dagar 2016!