onsdag 25 maj 2016 - 13:54

Elaka kommentarer skrivna i mitt namn

Ni har väl inte missat att det numera inte behövs någon captcha-kod för att kommentera på Sevendays-bloggarna? Nu behöver ni bara klicka för att ni inte är robotar. Superenkelt! Ni är överlag riktigt duktiga på att kommentera faktiskt, men nu behöver ni alltså inte fylla i den där störiga koden längre. Hur bra?!

 

kommentera mera2

 

På tal om kommentarer så har jag varit med om att någon kommenterar (elaka saker) i andras bloggar i mitt namn och med min mejladress. Jag har bara sett det ett par gånger, men man blir ju lite illa till mods och tänker: "Jaha, hur många fler kommentarer finns det? Hur många där ute tror att det är jag som sitter och kommenterar elakheter?". Jag kan inte förstå varför man gör så här, vad man får ut av det, eller vad man egentligen vill uppnå med det. Vill bara påminna om att man aldrig är anonym på internet och därför kan man aldrig låtsas vara någon annan heller. Jag kan leta reda på din ip-adress och kommer personligen att konfrontera dig om jag ser detta en enda gång till. Så sluta nu, är du snäll. Väldigt onödig grej att bli polisanmäld över känner jag. Så om det är någon där ute som har fått en elak kommentar av "mig", så är det antagligen inte av mig!!

 

karro3

 

Senast jag stötte på detta var den elaka kommentaren bara skrivet med namnet "Karro" och det finns givetvis fler Karro än jag, men jag blir en aning paranoid när det hänt förr liksom. Men jag vill bara understryka det, jag kommenterar sakligt och genomtänkt när jag kommenterar. Så elaka Karrosar i kommentarsfält är inte jag. Okej, bra, då är alla medvetna om det.

 

karrooo2

I den här frågan lever jag faktikst som jag lär.

onsdag 25 maj 2016 - 09:00

Saker jag aldrig skulle göra

Inspirerad av Danielas lista på saker hon aldrig skulle göra.

 

1. Klippa av mig håret. "Skulle du raka av dig håret för en miljon?", nej alltså jag vet inte. Kanske. Eller jo, man skulle ju nog göra det. Men jag tvekar definitivt. Länge.

 

2. Titta på en skräckfilm ensam. Det här har jag kanske nämnt förr, men det måste vara med på listan, eftersom det seriöst aldrig någonsin skulle hända. 

 

3. Göra en videoblogg. Jag har faktiskt lite svårt att titta på videobloggar och det krävs ganska mycket för att jag ska gilla dem. Av den orsaken skulle jag aldrig ens försöka videblogga, då jag fattar hur svårt det måste vara.

 

4. Skämmas för min familj. I tonåren hör det väl till att man ska tycka att familjen är lite pinsam, men jag har aldrig gått igenom den fasen. Har gladeligen alltid umgåtts med syskon, föräldrar och morföräldrar, på stan, på café, var som helst. Väldigt korkat att skämmas för de som är ens närmaste släktingar och därmed liknar en allra mest, tänker jag.

 

familj 

5. Ta knark. "Marijuana är inte knark", hör man folk säga ibland, men knark är förkortning av ordet narkotika, vilket är samlingsnamnet för illegala rusmedel. Så jo, marijuana är per definition knark och inget annat. Däremot höjer jag inte lika högt på ögonbrynen om någon säger att de tog en joint i lördags, som om de säger att de snortade lite kokain häromdagen. Jag har alltid haft stor respekt för alla former av droger och skulle aldrig våga riskera att bli beroende av något. Ja, alkohol är också en drog, men en laglig sådan som vi ändå vet hur fungerar.

 

6. Göra en stand-up. Överlag att uppträda, improvisera eller typ spela teater är det hemskaste jag vet, och stand-up är ungefär en potpurri av dessa förfärliga ting. Blir lite kallsvettig och ångestfylld bara av tanken att stå framför en publik för att försöka vara rolig. Hatten av åt Fredrika Lindholm som utsattes för just detta, och klarade sig riktigt bra, häromveckan. 

 

7. Höja ett kursvitsord. En enda gång har jag gjort det och då gjorde jag det för att jag blev underkänd, haha. Annars har jag alltid tagit mig igenom med tillräckligt bra vitsord för att vara nöjd. I ämnen som jag bryr mig mer om satsar jag förstås mer, så där har jag inte behövt fundera på det ens. Hade jag fått en etta i en moddekurs hade jag nog åtminstone funderat på att höja det...

 

8. Beställa en lonkero på krogen. Inte heller GT, White Russian eller Rom & Cola. Det mesta är rätt äckligt faktiskt haha. Kanske jag borde vända på det: jag skulle aldrig beställa något annat än öl, cider, rött vin eller Caipiroska.

 

9. Spela på en spelautomat. Eller på nåt sånt där onlinecasino. Att spela om pengar överlag är något som intresserar mig otroligt lite. Har tippat på Veikkaus ett par gånger, alltså tulos- och pitkäveto, och det är nog egentligen den enda formen av spelande på pengar som jag förstår mig på. 

 

10. Sova på fel sida i sängen, dvs. närmare dörren. Eller, Gud nåde, med dörren öppen. Sen får inte lakanen vara fel heller: täcket måste vara helt inne i påslakanet och underlakanet måste vara ordentligt på plats under madrassen (numera har vi alltid trä-på-lakan p.g.a. detta haha). 

 

DSC 0036a

Jag håller en liten ritual varje kväll före läggdags, kan man säga.

tisdag 24 maj 2016 - 22:50

Dagen från oss skrider

Njuter för fullt av ledigheten, även om jag har många järn i elden nu också. På lördag ska jag till Vasa för att flytta ut de sista sakerna ur lägenheten, sen är det Jeppis som gäller i tre månader framåt. Jag börjar inte jobba på kontoret före mitten på juni, så jag har faktiskt tänkt om jag skulle läsa en litteraturvetenskapskurs på avstånd, mest för att jag inte klarar av att inte ha något att göra. Kan inte riktigt slappna av när jag vet att jag skulle kunna göra något produktivt istället. 

 

grilla utomhus maj

heineken

Tog en öl inför hockeyn i söndags, slutade ju dock inte så som vi hade hoppats...

 

sola benen

Pressade i solen hela dagen igår, synd att vädret inte tillät det idag!

 

glutenfria plättar

Mammas glutenfria plättar, himmelskt!

 

Annat då? Nästa måndag åker jag iväg med Challes föräldrar för att hämta honom från Sverige, hjälpa till lite med flytten och samtidigt få in en liten minisemester. Vi ska ta båt den här gången, vilket jag inte har gjort på säkert 10 år, så det ser jag faktiskt fram emot! Har alltid tyckt att det är lite mysigt att sova på båt, äta på buffén och gå i tax freen. Men nåja, nu ska jag lägga mig med några avsnitt Black Sails, godnatt på er!

tisdag 24 maj 2016 - 07:00

Problemfri kärlek finns inte

Gissa vem som kommer hem från Sverige om en och en halv vecka?! Det känns som igår jag stod där i hans hall i Linköping och snörvlade, samtidigt som det känns som en annan livstid. Men nu kommer han hem! Vi båda har haft så mycket att göra i vår att tiden bara har flugit iväg. Folk har frågat hur det går, hur man orkar med distans, om det inte är svårt... Och tja. Både ja och nej. Det har varit jobbigt, men också givande. Man har hunnit lära känna sig själv och varandra så mycket bättre. Precis som jag spekulerade i februari har jag upplevt att distansen paradoxalt nog fört oss närmare varandra. Det har dykt upp frågor, funderingar och mindre problem som man inte tänkt på när man bott tillsammans, som man sedan fått reda ut tillsammans. Det har alltid varit extremt viktigt för mig, att genast reda ut saker istället för att sopa dem under mattan, och detta har jag hållit fast vid även under distanstiden.

 

Jag läste i förra veckan det här inlägget där Ellen menar att man ska göra slut om man ens väger för- och nackdelar med förhållandet, medan Cindy i detta inlägg svarade att alla relationer kräver arbete och att ingen människorelation är lätt. Efter detta halvår har jag verkligen insett att det är genom att stiga över hinder som riktig kärleks byggs upp. Det handlar inte om att ha fjärilar i magen varje dag. Det handlar inte om att få överraskningar och kärleksförklaringar stup i kvarten. Det handlar inte om att gå hand i hand på stan. Kärlek är att ta beslut, små som stora, varje dag. Motgångar och problem innebär inte att det är något fel på förhållandet, tvärtom. "Om man aldrig grälar så är det något som är fel", brukar mina morföräldrar säga, och de har varit gifta i 63 år nu. Kärlek handlar om att ta beslutet att även problemen är värda att ta sig igenom. I nöd och lust, bokstavligt talat.

 

En del tror att gräl automatiskt betyder att ett förhållande är dåligt. Att kärleken har dött om man inte hittar på nya spännande saker hela tiden. Att det är helt kört för par som måste gå i parterapi. Jag är helt övertygad om motsatsen: att gräla är livsnödvändigt, att vara bekväma och nöjda i vardagen är minst lika viktigt som att hitta på nya saker – och jag tror att alla par skulle må bra av att gå i parterapi. Men jag tror att många söker hjälp först när allt är på bristningsgränsen. Man behöver inte ha gigantiska problem för att kunna förbättra sitt förhållande. Jag skulle t.o.m. tycka det vore riktigt intressant att höra en utomstående objektiv persons analys av ens förhållande. Det finns garanterat något båda kan förbättra för att göra förhållandet ännu bättre.

 

couple kissing summer

 

Förälskelse gör att allt känns lätt. Man ser inte dammet i hörnen, man hör inte snarkningarna om nätterna och man tycker att personens smaskande vid matbordet är gulligt. Sedan kommer vardagen emot. Rosa solglasögonen läggs åt sidan. Man tar ett beslut. Kanske inte aktivt, men inombords görs för- och emot-vägningar: älskar jag denna person tillräckligt för att orka reda ut problemen? Hur skulle mitt liv se ut om jag var singel – skulle det vara sämre eller bättre? Är det värt att sova med öronproppar varje natt? Och finner man sig svära över personens egenheter samtidigt som man känner sig genuint lycklig med den personen, då kan man börja säga att det känns rätt. Först då vet man. 

 

Att få ihop vardagen med en annan människa kräver kompromisser och vilja. Man kan älska en person villkorslöst, men det finns inga perfekta förhållanden. Det finns ingen dans på rosor. Problemfri kärlek finns inte. Trots att jag insett det har jag aldrig varit så lycklig som jag är i mitt förhållande idag. Jag har helt enkelt bestämt mig att det är värt stundvisa motgångar. Det var bl.a. värt att kämpa igenom ett halvår ifrån varandra. Och om 10 dagar är han hemma igen!

måndag 23 maj 2016 - 14:35

Sommarens spellista påbörjad!

Idag har jag samlat ihop ett urval av sommarens bästa låtar för er! Hela min spellista finns HÄR och kommer att fyllas på under hela sommaren, så prenumerera på den och släng på i bakgrunden under sommarkvällarna för garanterad sommarstämning. Där samlar jag sommarens alla nya festlåtar, men även de där typiska härliga beachlåtarna som alltid dyker upp passligt inför sommaren. Ni vet, hänga-på-stranden-eller-terrassen-låtarna. Jag blandar både nytt och gammalt för att garanera den där riktigt bästa sommarfeelisen. You can thank me later!

 

Så här låter mina oändliga sommarnätter i år.

söndag 22 maj 2016 - 23:52

Gnabb i bloggvärlden

Jag tycker att det är härligt när det dyker upp åsiktsutbyten i vår finlandssvenska bloggvärld och jag kommer ofta till nya insikter när jag deltar i dessa diskussioner. Att diskutera och lyssna till andras synvinklar är väldigt givande så länge det hålls sakligt, vilket det oftast gör, men ibland dyker även motsatsen upp. Jag kan jag störa mig oerhört mycket på hur det stundvis diskuteras i bloggarna och kommentarsfälten, t.ex. efter att ha mött vissa hätska och smått aggressiva kommentarsfält under skönhetsoperationsstormen i vintras. I förra veckan satte Linnea exakta ord på mina tankar i det här inlägget, då hon skrev:

 

"Ibland brukar folk få för sig att jag är 'snäll', mest för att jag i diskussioner på nätet försöker hålla en saklig ton. Detta har inte så mycket att göra med snällhet utan snarare det att jag tycker det är så satans pinsamt när folk inte kan hålla sig sansade i en e-diskussion."

 

Alltså åh. Så spot on. Kan vi inte bara beundra dessa rader en stund? Det är just det här jag menar. Man måste kunna diskutera utan att hoppa på varandra och bli arg för andras avvikande åsikter. Vidare tycks en del ta just avvikande åsikter som fingerpekande och personliga påhopp, vilket jag inte alls förstår! Det är väl därför vi diskuterar, för att kanske lära oss något av den andra parten? För att få nya insikter och synvinklar? Men ändå tycks vissa bli väldigt stötta över oliktänkare. 

 

Ibland ser man bloggare som svarar jättesurt på konstruktivt kritiska kommentarer, eller blir arga på dem som är av en annan åsikt. Varför deltar man i (eller startar) diskussioner då? Då kan man lika gärna ha en monolog framför spegeln. Folk frågar mig ofta om jag nånsin får hatkommentarer i bloggen, men jag har alltid svarat nej. Men om vi börjar säga att alla med avvikande åsikter är näthatare, ja absolut, då har jag fått en massa hatkommentarer. Men så kan vi väl inte hålla på? Om man öppnar upp eller deltar i en diskussion måste man vara beredd att möta folk med andra åsikter, utan att ta det personligt.

 

karolina selfieRäkna till tio och kamouflera långfingervisandet i ord och ett leende istället.

 

Hur diskuterar man i bloggvärlden? (del 2, typ)

 

1. Läs igenom ditt inlägg och förbered dig på vilka frågor eller kommentarer som kan dyka upp. Är du redo att möta dem? Kommer du att ha svar på tal?

 

2. Läs igenom ditt eget inlägg/kommentar och stryk onödigt provocerande meningar. T.ex. hade jag på ett ställe i detta inlägg skrivit: "Jag menar, eh, va?". Det hade gett lite effekt, men jag bestämde sedan att det var lite osakligt skulle t.o.m. kunna uppfattas som dumförklarande. Okej, nu avslöjade jag ju det ändå, men det var ett så konkret exempel. Och jag VET, jag har själv lite för bråttom med att publicera ibland, men det är så kul att skriva när man är som allra mest uppjagad.

 

3. Tappa inte nerverna, hur irriterad du än blir. Räkna till tio, för så fort man blir osaklig förlorar man. Det är precis som irl: den som höjer rösten och börjar skrika och svära är den som förlorar.

 

4. Lämna datorn en stund, låt kommentarerna sjunka in. Fundera, tänk om, ligger det något i kommentaren du fått? Håller du fast vid din egen åsikt bara för att du är envis eller tycker du fortfarande som du gjorde i början? 

 

5. Har du fått en osaklig eller elak kommentar? Svara inte på den. Eller kill it with kindness, som Underbara Clara sa på sin föreläsning i ÅA. Typ: "Tack för din synpunkt!". Efter det brukar de inte ha mycket att komma med.

 

6. Bestäm dig för vad du tycker och var du verkligen står! Jag har sett otaliga såna här diskussioner:

 

- Kan inte alla bara få göra som de själva vill?
- Men ingen har väl tvingat någon till nåt? Vi diskuterar väl bara?
- Jag har inte sagt att nån tvingat nån till nåt, jag menar bara att...

 

- Men åh! Måste ni överanalysera allting hela tiden? Det där är inget att fundera på!
- Men är det inte bra att diskutera och analysera saker?
- Jag har inte sagt att det är fel att analysera, men det skapar bara förvirring.

 

- Jag tycker att ljushåriga människor är dumma i huvudet!
- Men va? Det sitter väl inte i hårfärgen? Hur kan du säga något sånt?!
- Men alltså, nu menar jag ju inte detta som något personligt mot alla blondiner, utan...

 

Det sista exemplet är givetvis fake, men de två övre har jag sett i olika kommentarsfält i dagarna. Att man liksom först påstår en sak, för att sedan säga att man inte alls menar så, följt av något slags märkligt argument som visst tyder på det man först antytt eller påstått. Bestäm dig bara – och stå för det. Sluta vara så konflikträdd, antingen deltar man i diskussionen eller inte!

 

Håll den finlandssvenska bloggvärlden saklig, full med åsikter och synvinklar, utan pajkastning och dumförklaringar, med konstruktiva, analyserande och upplyftande inlägg och kommentarer, så ska vi se att vi även i fortsättningen kan lära oss massor av varandra. Det är vi som bestämmer hur atmosfären är!

söndag 22 maj 2016 - 17:54

Skorpan, ishockey och hemlagade hamburgare

Helgen har tillbringats i Jakobstad med familjen och med vännerna – på café, i solen och bänkade framför diverse sportevenemang. Jag hade tänkt gå ut på en öl efter hockeyn igår, men var så fruktansvärt trött att jag bara lämnade hemma på soffan med lite Makuuni-godis istället, vilket nog var precis vad jag behövde. Här kommer lite bilder från helgen som varit! 

 

skorpan jakobstad

glutenfritt bröd skorpan

IMG 4986

På Skorpan med tjejerna! Den sista bilden är lånad av Malin.

 

gamla hamn

gronska2

Har njutit av våren så gott det går

 

hamlagade hamburgare helkottsbiff

Lagade helköttshamburgare häromdagen, kryddigt och svingott!

 

Nu har jag precis duschat efter att ha varit ute på en promenad och snart ska vi börja röra ihop lite mat här för att sedan ladda upp inför kvällens ishockey. Efter semifinalerna igår är det alltså Kanada mot Finland i finalen ikväll! Finland har verkligen chans att ta hem guldet nu eftersom de redan en gång vunnit mot Kanada och allt, men Kanada är förstås alltid Kanada, så det lär bli en spännande match! Finland har dessutom vunnit både U18- och U20-VM i år, så hur häftigt vore det inte om herrarna tog hem guldet nu också? Vi håller tummarna!

lördag 21 maj 2016 - 10:00

Jag rakade av mig ögonbrynen

...nästan åtminstone. Det är inte förrän man ser bilder på folk med bortshoppade tänder eller ögonbryn som man inser hur otroligt stor skillnad såna små "detaljer" gör för ens utseende. Här är två länkar jag skrattat så jag gråtit åt: kändisar utan ögonbryn och kändisar utan tänder. Jag ville testa det här på mig själv också, här är resultatet:

 

utan ogonbrynutan tander 

Okej, den utan tänder ser mer ut som att jag har en tandskydd i munnen, men orkade inte göra det så noggrant. Men alltså haha! Vad skulle ni välja – aldrig mer tänder eller aldrig mer ögonbryn? Och nej, man skulle inte få åtgärda det med smink/tatuering eller löständer. Jag tror jag skulle välja att ta bort ögonbrynen faktiskt, även om Marilyn Manson-looken uppenbarligen inte passar mig något vidare... Men nej, utan tänder skulle jag inte klara av att vara. Det är en återkommande mardröm för mig faktiskt, att jag tappar mina tänder. Så otroligt hemskt. Så nej, ögonbrynen skulle åka först! 

fredag 20 maj 2016 - 13:10

Melankoli och positiv ångest på våren

Jag har varit i Jakobstad sedan i torsdags, med bara en snabb sväng till Vasa på tisdag då jag packade bilen full med mina saker som ska ut ur lägenheten. Vi kommer ännu att behöva åka med ett flyttlass för att hämta lite möbler, men allt annat lösöre är ute ur lägenheten nu vilket känns skönt. Sen har jag kämpat med att sortera allting: slänga, spara, vinterkläder, sommarkläder, loppis, bla bla. Det tar sin lilla tid! 

 

nu gronskar det

var sommar jakobstad

gamla hamn jakobstad

Nu grönskar det i dalens famn, nu doftar äng och lid

 

Jag var ute på en promenad imorse och försökte njuta varje sekund. Det är så vackert just nu, det är just den här årstiden som allt känns så bekymmersfritt. Samtidigt slås jag av någon konstig melankoli just på våren och jag kan för allt i världen inte veta vad det beror på. Jag gissar att det är förväntningarna som alltid byggs upp på våren blandat med stressen över att "njuta så länge det går för snart är sommaren över igen". Inte för att varken hösten eller vintern stör mig särskilt mycket heller, men det är definitivt något med dessa årstidsbyten som gör mig lite loco. En blandning av hopp, glädje och ångest.

 

 

Den här sången väcker så mycket känslor i mig som jag har svårt att sätta ord på. Jag förknippar den med våren, skolavslutning, den annalkande sommaren, frihet, doften av gräs och blomstrande träd – och samma melankoliska skräckblandade förtjusning som jag nämnde tidigare. "Positiv ångest", finns det något sånt? Typ så skulle jag beskriva det. 

 

Men slutangstat om det, nu ska jag föna håret och sen hoppa på cykeln in till stan för att träffa tjejerna på en kopp kaffe. Ska bli riktigt skönt att prata av sig lite med dem nu känner jag, precis vad jag behöver!

fredag 20 maj 2016 - 08:45

Så här ser riktiga lår ut (del 2)

I början av veckan publicerades del 1 av lår-serien och nu är det dags för del 2! Vi kör igång direkt!

 

image1 3

Här är ett par fina håriga lår av 29-årig tvåbarnspappa som inte tränar regelbundet.

 

IMG 2

21 år är jag och för lat för att träna. Det är nåt jag ofta stör mig på, att jag inte får till stånd en förändring. Men istället för att hacka på mig själv och må dåligt så försöker jag lära mig att älska min kropp som den är, några kilon hit och dit borde inte spela någon roll.

 

IMG 4911

23-årig tjej som är rätt så nöjd med sina ben. Men ibland inbillar jag mig att mina lår ser gigantiska ut när jag sitter ner, därför fotade jag bilden sittande. Ser nu att de inte alls är så värst stora. Och vem bryr sig egentligen? Bara man själv antagligen.

 

20160514 192149 RichtoneHDR2

Medelålders man, tidigare friidrottare som inte tränar längre.

 

DSCN2346

Kvinna, 30. Trivs inte i simdräkt/korta shorts p.g.a. celluliter och bullighet. Sjukt egentligen, för mina lår tjänar mig väl och de är ju egentligen helt fina. Plus att INGEN annan bryr sig eller ser det jag ser. Men men, det är bara att fortsätta och försöka jobba på tankarna för som jag och en kompis konstaterade igår: det är SÅ inte värt att lägga tid och energi på ångest över kroppen. Om några år ser man ändå bara tillbaka och undrar hur i hela friden man tänkte egentligen!?

 

* * T R I G G E R V A R N I N G * *

 

PicsArt 05 13 11.09.2

Jag är en 17-årig flicka som lever med anorexia nervosa. Mina lår är det jag kollar mest och har mest komplex över. Jag hatar dem. Jag vill medverka i det här inlägget eftersom både jag och andra ska få se olika lår för att bättre acceptera sina egna.

 

IMG 3

I två hela somrar har jag inte en endaste gång haft på mig shorts eller kort kjol/klänning, för att tanken på att människor skulle se mina sår/ärr från mitt självskadebeteende var för pinsam och hemsk för mig. Idag är jag dock en stolt shortsbärare och skäms inte längre över mina lår! Jag vet att mitt självskadebeteende nu är i mitt förflutna, och att det inte är att skämmas över.

 


 

Tack igen till alla som delat med er av bild och text! Nu har vi gått igenom magar och lår, vilket känns som de två kroppsdelar flest personer har komplex över, men visst finns det flera serier man kunde göra i framtiden. Vi får se!