onsdag 28 september 2016 - 19:45

Fyra bilder från idag

Idag hade jag ingen schemalagd skola, så jag fick sova ut i lugn och ro. Så jag steg upp vid tiotiden när C for iväg till sin skola, kokade lite kaffe och åt en lång frukost i lugn och ro. Hoppade sedan i dusch och bestämde mig för att gå iväg till Tritonia. Lyssnade på Ted & Kaj-podden på vägen dit samtidigt som jag tampades med paraplyet i stormen. 

 

ruska2

 

Det är höst riktigt på riktigt nu. Ja, det är ju snart oktober herregud, no shit att det är höst. Men jag har inte riktigt hängt med i svängarna, för att uttrycka det milt. Efter att ha gjort några uppgifter på Trittan traskade jag hem igen och gick sedan en sväng via butiken.

 

rosa bandet

 

I en av affärerna ramlade jag över det nya rosa bandet och köpte det samtidigt också. Inte för att designen är det viktigaste med rosa bandet, men Michael Monroes design kan ju trots allt vara den snyggaste designen hittills. Spring och köp!

 

vikings

 

Ikväll har vi tittat på Vikings och ätit lite godsaker. Jag är fullständigt uppslukad av den serien just nu, så den kan jag varmt rekommendera om någon har missat den. Nu ska jag börja tända lite ljus här i lägenheten och sedan tvinga sambon att titta på ytterligare några avsnitt med mig. 

 

ruska vaasa

Ruska-utsikt från vår balkong ♥

onsdag 28 september 2016 - 08:00

Ljudböckernas fantastiska värld

** Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Nextory **

 

Nu ska jag bekänna något för er. Som en del redan vet studerar jag modersmål och litteratur. Men trots detta läser jag nästan inga böcker. Jag läser tidningar, artiklar, debatter, skolböcker, men väldigt lite skönlitteratur. Det är inte för att intresset inte finns, men jag tar mig väldigt sällan tid att läsa en bok. Jag hinner liksom inte. Eller: jag prioriterar det inte. Sen när jag väl gör det så älskar jag det, men det blir så lätt att jag väljer tv-serier, bloggar eller "enklare" och snabbare medier helt enkelt. 

 

Nextory

 

Med det sagt är det nästan ofattbart att jag inte har upptäckt ljudböckernas värld före nu. Men jag tror det har varit samma problem där: jag har valt podcasts och musik före. Snabbare, kvickare, enklare! Men vart har jag bråttom egentligen? Sedan jag fick chansen att prova på Nextory har mina ögon för ljudböcker öppnats på riktigt. Jag ska vara ärlig – jag var otålig i början. Liksom: hur ska jag orka lyssna på en hel bok? Men så fort jag satte igång en bok kändes det som att slängas tillbaka till dagis. Högläsning. Rakt in i mina öron. På promenaden, på bussen, i bilen... Helt fantastiskt! 

 

Nextory 1

 

Något av det bästa med Nextory är det varierande utbudet. Det finns allt från biografier, deckare och ungdomsböcker till ekonomi, psykologi och historia. Jag har redan lagt till en massa böcker under min lista på såna som jag hoppas hinna lyssna igenom snarast. 

 

Nu har jag fått äran att dela ut en kod åt er som ger er 30 dagar kostnadsfri användning av Nextorys e-böcker och ljudböcker! Ni registrerar er här, anger koden seven och sen är det bara att ladda ner appen i App Store eller Google Play och börja lyssna. Håll till godo!

tisdag 27 september 2016 - 09:50

Kaffias VIP-opening

I lördags var jag bjuden på Kaffias VIP-opening i Jakobstad! Caféet som jag babblat om tidigare och bl.a. gått på provsmakning inför. Jag såg också att Ida-Maria hade gjort ett grymt fint inlägg om just Kaffia, så kika in där för att se en massa fina bilder från det nya caféet. 

 

Kaffia1

kaffia 1

Andra fotot: ZiiO

 

Öppningen började egentligen vid sjusnåret, men jag och Janica kom dit redan vid 18-tiden för att hjälpa till med att ställa i ordning det sista som skulle fixas. Och SOM det hade ändrat sedan jag var där senast! Jag har visserligen följt med via Kaffias instagramkonto och sett att det gått framåt enormt, men det var ändå så häftigt att se förändringen med egna ögon också. 

 

kaffia3

 

Det bjöds på sött och salt, sockerfritt och sockerfyllt, bål och en massa annat smått och gott. Sammanlagt blev vi runt 40 personer som minglade och hade det trevligt i Jeppis nya inneställe! Vid midnatt var vi några som gled vidare ut på stan och fortsatte att fira tillsammans med Kajsa – och visst blev det en helt suverän kväll. 

 

kaffiaaa

kaffia5

Första fotot: ZiiO 

 

Kaffia har satsat på återvunnet, rustikt och industriellt och jag bara älskar allt med inredningen. Tyvärr har jag inte så många bilder från lördagen, jag hann helt enkelt inte fota nästan alls, men jag kan lova er att det kommer fler bilder därifrån i framtiden!

fredag 23 september 2016 - 09:30

Listan om att blogga

Hur länge har du bloggat?

– Jag har bloggat "på riktigt" sedan 2010, men började skriva någon slags blogg/dagbok redan på Berusad & Lunarstorm, dvs på stenåldern.

 

På vilka sajter?
– Papper, Devote, Blogspot och Sevendays.

 

Vad är det bästa med att blogga?
– Jag har alltid älskat att skriva och fota, så bloggen är ett perfekt ställe att få kombinera dessa intressen. Sen tycker jag det är superkul att ha sitt liv dokumenterat helt enkelt. 

 

Och det sämsta?
– Jag vet faktiskt inte, för jag har fått typ två elaka kommentarer i mitt liv och jag känner sällan någon press heller. Jag bloggar när jag hinner, kan och orkar. Punkt. Bloggen ska aldrig vara ett stressmoment. 

 

Vem tar dina bilder och vad har du för kamera?
– Jag tar mina bilder med en Nikon D3100 eller med min iPhone.

 

Har bloggen lärt dig något?
– Jag tror att jag utvecklas i mitt skrivande hela tiden. Sen är det nog också via bloggen jag blivit bättre på att fota och redigera bilder. Bloggen har också lärt mig hur man diskuterar/debatterar på internet, utan att det blir personligt.

 

Har du lärt känna någon via bloggen?
– Bland annat Daniela och Emma! Och så Sevendaysarna förstås.

 

Hur många inlägg skriver du i veckan?
– Det varierar ganska mycket, på sistone har det blivit ca sju inlägg i snitt. Ibland färre, ibland fler.

 

Kan du leva på din blogg?
– Lite extra fickpengar kan den ge, men det här är ju nog inte ett jobb, så nej.

 

Hur mycket tid lägger du på din blogg då?
– Allt mellan en kvart och nån timme per dag.

 

Hur länge kommer du att blogga?
– Ingen aning! Jag kommer att blogga så länge jag känner att det ger mig något. Jag har inte satt upp något slutdatum.

 

karolina selfies

I några år till hänger jag nog med ännu! Listan hittade jag hos Carro.

onsdag 21 september 2016 - 10:30

1-årsfotografering vid Aspegrens Trädgård

Som jag nämnde förra veckan blev jag tillfrågad av Victor & Pernilla om jag kunde fota dem och deras nyblivna 1-åring någon dag – och såklart kunde jag det! Deras lilla Vera är världens snällaste och gulligaste, så det skulle inte bli några problem över huvud taget. Och det blev det inte heller! Jag fotade hur mycket som helst och har nu fått lov att visa upp mina favoriter för er också.

 

vera2

vera3

vera18

vera2

vera4

vera19

De där blåa ögonen alltså! Bilderna är tagna vid Aspegrens Trädgård i Jakobstad.

tisdag 20 september 2016 - 10:00

An offer you can't refuse

Inlägget innehåller adlinks.

Tjenare! Idag har jag en rabattkod åt er. På Ellos får du just nu -40% på den dyraste produkten du köper. Du behöver bara ange koden 340502 i kassan så dras det av automatiskt. Jag har grävt fram några (annars lite dyrare) produkter som jag skulle kunna tänka mig att använda dem till.

 

LAMPOR ELLOS

Edgar // Major // Parga // Klicka HÄR för fler lampor.

 

Vägglampor har vi, taklampor har vi, nattduksbordslampor har vi, men någon golvlampa har vi inte i lägenheten. Jag tycker det skulle se så mysigt ut med någon av de här lamporna bredvid soffan i vardagsrummet. Edgar är helt klart min favorit. 

 

PASLAKAN ELLOS

Leah // Teja // Neely (samtliga -20%, går ej att kombinera med rabattkod!)

 

Påslakan kan man ju på riktigt aldrig få för mycket av. Det är typ det bästa jag vet – att byta lakan haha. Känslan av att krypa ner i en nybäddad säng är helt oslagbar. Just nu är jag helt tokig i grått, jag tycker att det är en så lugnande och skön färg. Observera alltså att dessa inte gick att kombinera med rabattkoden. 

 

MATTOR ELLOS2Abilene // Uni // Charleston

 

Här vill jag tipsa om mattan som jag beställde för en tid sedan! Vi har den i sovrummet nu och jag är så nöjd med den. Färgen är perfekt, materialet är perfekt, storleken är perfekt... Även när jag köpte den använde jag en rabattkod, så priset blir också riktigt överkomligt för en studerandes plånbok.  

 

ellos sovrum3

resizedimage800533 sovrum efter

Gardiner HÄR // Matta HÄR

 

Gardinerna beställde jag samtidigt som mattan och även dem har jag varit nöjd med. De är lite glansigare än jag trodde, men mot fönstret och ljuset blir det riktigt snyggt ändå. Och för det priset kanske man inte har rätt att klaga så mycket... Rabattkoden gäller fram till 20:e oktober, så man har god tid på sig att fundera!

måndag 19 september 2016 - 08:15

När man själv är idioten i trafiken

Det är med svansen mellan benen som jag måste fortsätta lite på trafiktemat... I onsdags kom jag körande, även denna gång i allsköns ro, med musiken dunkande i bilen och allt var frid och fröjd. Jag hade uträttat alla dagens ärenden och såg fram emot att komma hem och slänga mig på soffan. Jag närmade mig en korsning, saktade in, tittade åt höger, tittade åt vänster, allt såg ut att vara lugnt, så jag rullade vidare och skulle svänga höger när... PANG!

 

Jag ser en man flyga av sin cykel. I en millisekund tänker jag att han har dött. En miljon tankar far genom mitt huvud. Vad hände? Körde jag på honom? Cyklade han rakt ut framför bilen? Varifrån kom han? Hur kunde jag inte se honom? Är han avtuppad? Var är min telefon, ska jag ringa ambulans?

 

Jag flyger ut ur bilen och ser honom stiga upp, en aning omtumlad och förbannad – men vid liv. Lättnaden och chocken slår mig rakt i ansiktet och jag kämpar för att hålla tårarna tillbaka. Det är ju inte jag som är skadad här. Mannen har ont i axel och höft, men säger att han inte behöver ambulans. Jag skjutsar honom till akuten och följer med in. Efter en dryg timme på sjukhuset kör jag, överdrivet försiktigt, hem igen. Jag gråter ungefär resten av dagen, tills jag på kvällen far ut och springer av mig. Rensar tankarna. Försöker lugna ner mig. Ödets jävla ironi ser förstås till att en sån här sak sker exakt en vecka efter att jag skrivit om idioter i trafiken. Dagen före samma text ska publiceras som krönika i en tidning. Jag skäms ihjäl.

 

Lagen säger att det var mitt fel. Men det är inte alltid det när en bil och en cykel krockar. Så nu ska jag lära er något. Man får inte cykla på en regelrätt skyddsväg (för eventuella svenskar: övergångsställe), utan måste leda cykeln över vägen. Men om skyddsvägen har ett "hål i mitten" (se bilden) har cyklisten tillåtelse att cykla över den. Hur ska man hålla reda på det där på vintern, undrar jag, då alla skyddsvägsskyltar ser likadana ut – oavsett om man får cykla på dem eller inte...

 

IMG 7046

 

Trianglarna är ändå de som avgör vem som måste väja för vem. Om bilisten har en triangel gäller väjningsplikten inte enbart för bilar utan även för cyklister och förstås fotgängare. I det här fallet befann sig cyklisten exakt i döda vinkeln samt bakom en massa buskage/träd/ogräs, så jag såg honom verkligen inte alls. Men det hjälper inte att skylla ifrån sig, lagen är lagen och i just den där korsningen skulle det ha varit mitt fel även om någon skulle ha cyklat rakt in i min bildörr med avsikt. Vem skulle nu göra det, men bara för att belysa att det verkligen är chaufförens ansvar om det finns en triangel före skyddsvägen. Om det inte finns någon triangel är det cyklisten som har väjningsplikt.

 

Aj vet ni, snabbt blir man uppdaterad om det här med trafikregler när man börjar gräva och fundera lite. Nu ser jag bara trianglar, skyddsvägar och pyörätien jatkeita överallt. Det viktiga är givetvis inte vems fel det var eller vems försäkring som täcker vad, huvudsaken är att alla lever och mår bra efter omständigheterna. Han klarade sig utan större skador och jag fick mig en rejäl näsbränna. Den här gången var det jag som var den där idioten i trafiken. Det kan tydligen hända vem som helst. Så hörni, jag får säga det igen, lite mindre kaxigt den här gången: var försiktiga. Var uppmärksamma. Håll utkik efter cyklister. Kör inte på dem.

söndag 18 september 2016 - 10:15

Lähtekäämme metsään

Lähtekäämme metsään, metsään, metsään, lähtekäämme metsään retkelle... Den sången sjöng vi typ varje dag i skolan, vi språkbadselever. Och den sången gick jag även och nynnade på igår när vi gick ut i skogen för att plocka svamp. Flera liter trattkantareller kom vi hem med också – en riktigt lyckad syysretki blev det med andra ord!

 

finland pedersore skog

svampskog2

tall

 

På eftermiddagen åt vi soppa av egenplockade svampar, kan det bli lyxigare än så? Jag tror inte det! Det här med allemansrätten är verkligen ingen dum grej alltså. Note to self: gå ut i skogen oftare. Det gör gott. Hipp hei kaikki vaan, metsään marssitaan...

onsdag 14 september 2016 - 12:30

Plötsligt händer det

Igår anmälde jag mig som graduskribent. Jag har redan ämnet på klart och allting, det har jag vetat sedan första dagen på Peffan, så jag ser inte riktigt varför jag inte skulle sätta igång med den redan nu i höst. På våren ska jag förhoppningsvis göra min avslutande praktik, för den kommer jag inte att hinna med i höst. Förutom det ska jag förstås gå lite kurser också, igår började t.ex. moddebiämnets kurs grammatik och språkvård, vilket jag faktiskt tycker att ska bli jätteroligt. Jag är lite av en grammar nazi som tycker om regler och logik, så även för min egen del ska det bli bra att repetera lite!

 

Jag skulle alltså egentligen inte "behöva" göra min avslutande praktik (eller skriva min gradu) före nästa läsår, men som jag konstaterat tidigare har jag så pass lugnt schema nu att jag känner att jag vill vara lite mera effektiv. Om jag skulle bli klar på våren skulle jag alltså bli färdig magister på fyra år istället för fem. Hur gjorde ni? Eller hur gör ni? Finns det någon i samma sits där ute?

 

Men nåja, ja mårar åpå nu, så får vi se hur långt jag hinner under detta läsår! 

 

quotes5 708935

Ni har väl inte missat de underbara österbottniska inspirationscitaten?

måndag 12 september 2016 - 22:38

Före & efter

Idag fick jag bli ompysslad vid frissan av världens bästa Emma! Jag behövde toppklippning och slingning och efter några timmar på salongen var jag som ny! Det hemska ojämna bottnet är fixat och nu är jag kallblond igen. Jag ska förstås visa ett par före- och efterbilder. 

 

fore 2

 

Det ser ju bara så hemskt ut när man visar benan så här, men ja, så där såg det alltså ut i bottnet före vi satte igång. Ojämnt, lite gula nyanser och slitna toppar som akut behövde klippas.

 

efter 2

 

Tadaaa! Kalla nyanser, fixad utväxt och friska toppar! TUSEN TACK Emma, räkna med flera besök av mig i framtiden! ♥