Älskade morföräldrar

onsdag 30 augusti 2017 - 16:30 | 6 Kommentarer

I sommar har mina morföräldrar haft födelsedag, präktiga 87 och 90 år fyllde de. Jag har så många gånger tänkt skriva ett längre inlägg om dem, men jag tycker att det är svårt att skriva om något som betyder så mycket för en. Var börjar man när man ska förklara hur oerhört kloka, visa och varma människor de är? Var börjar man när man ska försöka återge något av alla de otroliga livsberättelser de har delat med sig av? 


Som barn var jag ofta hos mommo och moffa om dagarna och mamma har berättat hur jag gick från att vara mammas flicko till moffas flicko på en sekund när han kom och hämtade mig. Jag liksom började ignorera mamma när jag sattes i bilstolen bredvid moffa, för då var jag med honom och då kunde inget komma emellan. Moffas lugn, ärlighet och trygghet gör att människor dras till honom. Han har världens största hjärta och bryr sig så mycket om andra, han ställer alltid upp och han fixar alltid en lösning om det uppstår ett problem. Av alla män jag någonsin känt vet jag dessutom inte om det finns någon som respekterar kvinnor så högt som moffa – jag har aldrig hört en nedvärderande kommentar komma ur hans mun, aldrig någonsin. Det kan jag tycka att är så beundransvärt av en man född 1927 och gift på 50-talet (hemmafrutidningarnas guldålder).

 

moffa1

Om jag ens kunde förstå vad hälften av dessa 90-åriga ögon har sett. 

 

En ständig nyfikenhet och engagemang i andra människor är något jag tror att jag har fått från mommo. Jag känner igen den där förmågan att ha stenkoll på allt och alla, men mommo är nog snäppet vassare än mig ändå. "Men vet du inte? Det är ju hennes mosters svägerskas systerson". Ofta sitter jag som ett frågetecken när hon berättar om saker och ting, men jag har ändå alltid älskat att lyssna på hennes berättelser. För hon är en berättare minsann och jag glömmer aldrig hur mysigt det var när hon läste sagor för oss. Dessutom har hon skrivit i hela sitt liv. Så ni märker ju, jag och mommo har en hel del gemensamt. Jag har t.o.m. märkt att jag låter exakt som mommo när jag brister ut i skratt. Det låter mest som något slags hostljud följt av ett ljudlöst skratt, förstår ni hur jag menar? "HhHHHHhhh....!!!!", och så viker man sig dubbelt för att man inte får luft. Väldigt svårt att förklara. 

 mommo

Världens finaste mommo! 

 

Mommo och moffa gifte sig sommaren 1953, vilket betyder att de varit gifta i 64 år. Sextiofyra år. De har stöttat varandra genom hela livet och deras teamwork är så beundransvärt. De har alltid något på gång, de är alltid ute och far på stan, de fixar alltid med något i huset och på gården... Jag som typ sextio år yngre önskar att jag hade hälften av deras energi! Och jag hoppas att jag ska hitta någon som orkar kämpa med mig genom hela livet också.

 

mommomoffa

Annandag bröllop 1953 // Moffas 90-årsdag 2017 

 

Mommos nybakta bullar, klätterträdet på bakgården, de bandade barnprogrammen på VHS, det spännande skjulet på andra sidan vägen, sockerbitarna i kylskåpet, när vi övade att skriva och rita, Mumin-limsan som alltid fanns i kylskåpet, all sport vi tittat på tillsammans på TV, mommos limpa, Jaro-matcherna med moffa, glasspinnarna i nedersta facket i frysboxen, alla samtal vid köksbordet genom åren... Jag skulle kunna räkna upp så många fina minnen från det där stället. Mommo och moffa, tack för att ni alltid tagit hand om mig som er egen, jag älskar er! ♥

Kommentarer

 • Karro

  30.08.2017 17:37 (23 dagar sen)

  Oj så härligt att läsa! :') Det känns verkligen som man gått miste om nåt, när man inte fått ha några mor- eller farföräldrar i livet. De hade alla tyvärr gått bort redan innan jag fyllde 2 år..

  • Karolina Åsmus

   02.09.2017 12:19 (20 dagar sen)

   Tack! :) Tråkigt att höra, mina farföräldrar gick bort när jag var liten också, men jag är oerhört tacksam att morföräldrarna funnits med mig i hela mitt liv.


 • jens

  30.08.2017 19:42 (23 dagar sen)

  Tror alla barn som växer upp skulle må bra av att uppfostras av sina mor och farföräldrar för många av dagens föräldrar har ej tid med ungarna som förr. Och så skulle de även få mera respekt för äldre!Jag har märkt du skriver ej som andra bloggare om åsikter osv och tackvare dem tror jag du fått en stor del från dina morföräldrar.keep going girl!mera sånt och du kommer gå långt.


 • Hanna

  31.08.2017 06:51 (22 dagar sen)

  Åh! Sitter här me tårar i ögonen. SÅ fint skrivet! *snörvel* dehär fick mig verkligen att sakna min mommo! Vill du int fråga dina morföräldrar va som ha gjort att dom hållit ihop i sååå många år?? De e verkligen beundransvärt! :)

  • Karolina Åsmus

   02.09.2017 12:22 (20 dagar sen)

   Åh men tack! :) Det kan jag absolut göra, jag återkommer med svar ;)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.