torsdag 14 september 2017 - 07:30

Bloggens första (och kanske sista) frågestund

Får man ens kalla sig bloggare om man aldrig har haft en frågestund någon gång? Jag har haft lite svårt att komma in i skrivandet igen, jag vet liksom inte var jag ska börja, så jag tänkte att det här kanske skulle kunna sparka igång motivationen lite. Men det kräver förstås något av er också...


Fråga vad som helst eller kom med inläggsönskemål, jag är inte blyg så jag svarar på det mesta. Den enda orsaken att jag inte ordnat frågestund tidigare är risken att det är så helvetes pinsamt om ingen frågar något, so don't leave me hanging. Lämna en kommentar under inlägget eller skicka mejl till karolinakjld@gmail.com (vet att vissa hellre gör så av någon anledning), så återkommer jag med svar i början på nästa vecka – nu väntar en långhelg i Vasa!

 

IMG 3471

Throwback till det ofattbara faktumet att det bara är två månader sedan man kunde gå runt så här.

 

onsdag 28 juni 2017 - 09:00

Störande saker på some

Det finns fruktansvärt mycket saker man kan störa sig på med sociala medier, listan kunde säkert göras kilometerslång, men jag tänkte idag fokusera på de lite mer praktiska detaljerna som lämnar en del att önska. Här är några grejer som har retat gallfeber på mig de senaste dagarna:

 

 

När man har missat en meme och inte förstår what the hell is going on. Tänk om man t.ex. skulle ha missat the floor is lava-grejen, då hade man ju varit helt borta när alla efterföljande memes dök upp. Om någon är så pass bakom flötet att de inte vet vad en meme är, ja då är det riktigt usligt.

 

Samma sak med språket: bae, bish, lit, af, smh... Det är ett heltidsjobb att försöka hänga med i vad kidsen pratar om haha. Jag vet inte vad jag skulle göra utan Urban Dictionary ibland. Gällande rubriken så kan jag berätta att some är en förkortning för sociala medier, om någon hade missat det.

 

Att emojis ännu inte fungerar i alla kommentarsfält, så också här på Sevvan. Inte för att vi behöver emojis överallt heller, men det ser ändå konstigt ut när de blir frågetecken istället, liksom: "Bra skrivet??", "Vilka fina bilder?" eller "Jag ska också på den konserten?". Man ba va?? Nåja, nog hinner tekniken ikapp snart. Vi håller ut!

 

Att alla appar härmar varandra. Eller att alla härmar Snapchat kanske är närmare sanningen. Insta stories tyckte jag att var lite kul, men sen när alla filters är exakt som på Snap känns det ju bara lite fånigt. För att inte tala Facebook-stories och WhatsApp-stories, kom igen...

 

När man slide:ar in i någons DM på Instagram och i misstag råkar skicka det där himla hjärtat.

 

Att Instagram nog tillåter stående och liggande bilder men ändå inte HELA bilden om den är stående. Vad är grejen med det? Ens flöde blir helt fuckat om man måste lägga till vita kanter för att få hela bilden med, om man annars inte har ett sånt flöde. Inte för att ens Instagram-flöde är hela livet haha, men ändå: störande.

combo breaker

Vilka grejer stör ni er på?

lördag 31 december 2016 - 15:00

Mina mest lästa inlägg 2016

När blev det så svårt att äta?

Inlägget som jag skrev under en lunchpaus på jobbet, som sedan skulle ge mig titeln årets blogginlägg 2016. Tänka sig!

 

Om våldtäkten i Jakobstad

Jag undrade lite över varför man valt att lämna bort detaljer gällande våldtäkten som ägde rum i Jakobstad. Det blev en het diskussion!

 

Varför jag tackade nej till C9

Det här inlägget har lästs närmare 40 000 gånger (ihopräknat med klick från förra bloggen) och är det är ett av de vanligaste sökorden som leder till min blogg från Google. 

 

resizedimage800600 IMG 5672

 

Säkra tecken på att du är jeppisbo

Jag listade några saker som alla jeppisbor (med omnejd) kan känna igen sig i. 

 

Aldrig mera p-piller

Jag skrev lite om varför jag slutade med p-piller samt hur bra det varit för mig att bli hormonfri. Många som kände igen sig!

 

Ett power couple

Lycklig online, olycklig IRL. Eller? Inlägget som mer eller mindre startade debatten om att gräla i förhållanden.

 

En vandrande mjölkmaskin?

Jag fick en äcklig kommentar av en äcklig gubbe som var sugen på bröstmjölk. 

 

mjolkmaskin

 

Smärtsamt papa-prov

Jag berättade om mitt första papa-prov som var ett rent helvete – och uppmanade alla att våga säga ifrån när det känns obehagligt hos läkaren.

 

Jakobstad versus Stockholm

Om varför jag uppskattar min hemstad så sjukt mycket nuförtiden.

 

Är dina föräldrar från Sverige eller?

Den ständiga frågan man får höra när man pratar med svenskar... 

 

Bubblare:

Anpassningsbara lekar inför midsommar

Varifrån kommer din julskinka i år? 

Måste bröst avsexualiseras?

Gnälliga gubbar

Mitt kandidatvitsord

 

Det här var mina mest lästa inlägg 2016, ett helt okej bloggår om jag får säga det själv! Kul att hitta en del av sina egna inlägg på listan över Sevendays mest lästa inlägg också. Så ett stort tack till alla er som tittar in här varje dag! Imorgon har vi plötsligt 2017 och även om det inte egentligen ändrar på någonting alls känns det ändå skönt att få nollställa. Nu börjar vi på nytt, med allt. Gott nytt år på er!

onsdag 28 december 2016 - 07:00

"Asdf asdf asdf"?

I torsdags publicerades det här inlägget som krönika i Jeppis Weekly. Rubriken var en annan och några meningar lite omformulerade, men andemeningen exakt den samma. Jag vet inte om jag någonsin tidigare har fått så många glada och tacksamma kommentarer som efter det inlägget. Sms, meddelanden, kramar, handskakningar... Jag blev helt överväldigad av all feedback jag fick. Så till alla som sagt tack till mig – tack ska NI ha. Inlägget skrevs helt och hållet från hjärtat! ♥ 

jeppis weekly karolina

 

Krönikaversionen tycks även ha förvirrat några, vilket är helt förståeligt eftersom ett lite märkligt citat slunkit med i tidningen. Så nu ska jag förklara! "Asdf asdf asdf asdf asdf asdf asdf" är inte ett smart citat av mig, asdf betyder ingenting och asdf-citatet har hamnat dit helt i misstag. När krönikan redigeras klipps den in i en färdig mall och på asdf:ens plats ska det egentligen vara ett citat ur texten, precis som Sonja gissade. Detta missades i julstressen och den här gången råkade asdf:en lämna kvar där. Ändå hysteriskt roligt att veta att detta var något folk har suttit och argumenterat om, alltid kul att man kan engagera på något sätt! Nu vet ni hur det ligger till, så asdf på er bara! 

tisdag 27 december 2016 - 09:00

På kommande

Jag ska blogga om...

 

1. Min julhelg. Nära och kära, god mat, fest – ni vet. Älskar att titta på alla andras julbilder, så ska förstås dela med mig av mina också!

 

2. Tips om världens godaste frukost/mellanmål som jag snöat in mig på nu. Skulle helst äta det till morgonmål, mellanmål och kvällsmål. 

 

3. Hur man viker ett mjölkpaket på bästa sätt (haha), på begäran av Ellen efter det här inlägget. (För mer än en månad sen alltså, bra bloggare är jag just nu.)

 

4. En liten fortsättning på mitt föregående inlägg, som fick mycket mer respons än jag hade väntat mig!

 

5. Skam. Tror jag. Jag vet att alla redan har skrivit om det, men jag kommer inte riktigt över hur fenomenal serien är, så känner nästan att även jag gå lite djupare in på ämnet.

 

karolina

Snart. Håll ut.

onsdag 21 december 2016 - 09:00

Lite skryt

Jag har inte alls hängt med vad som hänt i bloggvärlden de senaste två-tre veckorna. Jag har varken orkat läsa bloggar eller aktivt blogga själv, så därför såg jag inte heller Danielas adertonde lucka förrän igår. Men titta så fint hon skrivit, jag måste faktiskt spara det här i bloggen också, för det gjorde mig så glad. Och för att skryta lite förstås. Så att ni som inte sett Danielas inlägg ännu också får ta del av hennes vettiga åsikter, hehe...

 

'Karolina som driver bloggen Karolinas Kaos. Karros blogg fastnade jag för ungefär första gången jag läste den, och det var långt före vi träffades för första gången. Hamnade faktiskt in på bloggen helt i misstag, och tänkte genast att "denna blogg kommer att bli en av mina favoritbloggar". Nå, rätt hade jag ju, och ett par år senare är bloggen fortfarande en av mina absoluta favoriter.

 

Karro vågar gång på gång ta diskussionerna som de flesta andra inte vågar, och det gör ju verkligen att bloggen sticker ut, samtidigt som det också gör den väldigt intressant. På tal om intressant kan Karro göra det mesta hon skriver om intressant, för även om hon typ skriver om smörgåsen hon åt till frukost, så är det ändå intressant att läsa (obs, för det mesta bloggar hon nog om annat än sina frukostsmörgåsar!) :D Dessutom är bloggen så äkta, för Karro är precis lika ärlig och rakt på sak i verkligheten som hon är i bloggen, samtidigt som hon också är väldigt snäll och trevlig förstås. Ooooch nu inser jag att det plötsligt blev lite oklart om jag försöker tipsa om Karros blogg eller Karro som kompis haha, men äh, alltså bra blogg och bra typ!'

 

aderton 584c2591ddf2b3432ebd7715

Ja, vad säger man ens? TACK! Här kan ni gå in och kika på Danielas julkalender! ♥

måndag 12 december 2016 - 19:28

På dejt med min bloggtvilling

Idag har jag fått uträttat förvånansvärt mycket! Jag började dagen med en lektion, sen har jag och Ronja jobbat med ett grupparbete i några timmar och när jag sen kom hem for jag direkt och tränade. Nu spenderas resten av kvällen med några skolarbeten till eftersom jag verkligen vill få undan alla uppgifter den här veckan. Tänker INTE ha dem hängande över jullovet!

 

vaasa

Titta så fint Vasa var idag. 


Idag har jag dessutom varit på lunch med min "bloggtvilling" Corinne. Vi hade träffats lite snabbt på Galan och för någon dag sedan bestämde vi att vi skulle gå på kaffe tillsammans nu när vi ändå råkade befinna oss i Vasa båda två. Vi gick till Sweet Vaasa och lärde känna varandra lite helt enkelt, typ som en vänskaplig första dejt haha. Verkligen supertrevligt! Det var precis så här jag lärde känna Daniela för några år sen också. Så det rekommenderar jag allihopa att göra – skriv åt den där personen vars blogg du läst ett tag nu, mittiallt blir ni goda vänner!

 

bloggtvillingar

Ja, vad tycker ni – ser man några likheter?

 

Nu har jag precis vräkt i mig ett kilo mat och ska som sagt alldeles snart ta tag i alla spännande uppgifter till kursen Skriftlig Kommunikation 2, hipp hurra! Sa jag förresten att jag blev godkänd i grammatiktenten också? Än är undrens tid ej förbi.

fredag 25 november 2016 - 08:00

Några inläggstips

corinne

 

Corinnes blogg hittade jag efter att hon och jag utpekats som "bloggtvillingar" på Finlandssvenskabloggares Instagram. Vad tycker ni, finns det några likheter? Vi träffades på Galan i lördags och nog ser man ju likheter, men kanske det mest var våra selfies som liknade ändå! Fast tja, alla blondiner med långt hår liknar väl varandra. Hursomhelst. I onsdags publicerade Corinne inlägget Jag har Vitiligo – och är Stolt över Det! och jag blev både ledsen, förbannad och glad när jag läste det. Välskrivet, viktigt och berörande. In och läs!

 

alternativmedicin

 

Jennie skrev i tisdags ett långt inlägg om en läkarstudents reflektioners syn på alternativ medicin. Kort sammanfattat: trots omfattande studier har man inte kunnat bevisa att alternativ medicin fungerar. Det finns så många konspirationsteorier gentemot sjukvården, så den här motsatsen var riktigt intressant läsning! I kommentarsfältet kommenterar en annan läkarstuderande också hens syn på saken, så gå in och titta där också.

 

blejk fejt fab

 

Okej, alla har kanske läst det redan, så det här kanske är ett sånt där no-shit-Sherlock-tips, men jag måste ändå ha med Ellens tacktal på den här listan. Jag känner mig typ lite så där stolt över att jag har läst Ellens blogg sedan ca tusen år tillbaka. Som när man har hört en bra låt före alla andra. BA SÅ NI VEJT SÅ HA JA LÄST HENNES BLOGG FÖRE ER liksom.

måndag 21 november 2016 - 15:32

GALAN 2016

Nåja, nu har jag äntligen fått tummen ur för att visa lite bilder från lördagen och Galan 2016 som hölls i Vasa Stadshus. Kvällen började med att Emma och Daniela kom hem till mig för att dricka lite vin, locka håret (okej, Emma lockade våra hår...) och fixa till det där sista. När klockan började bli mingeldags gick vi bara raka vägen över gatan och gled in på Vasa Stadshus – skönt med gångavstånd!

 

galan forfest2

Färdiglockade och supertaggade inför kvällen!

 

galan 2016

Välkomstdrinkarna. 

 

galan roda mattan

På röda (lila) mattan! Bild: Joni Keko / Zoomi / Tetrix

 

galan1

Dags för mingel! Redan här började jag få ont i fötterna haha...

 

vasa stadshus 1

Taket och kristallkronan i stadshuset är så himla fina.

 

galan stadshuset

Jag hade äran att i år igen sitta bland de nominerade – i år på raden allra längst fram!

 

galan programvadar frande jungell kronlund alden

Arrangörerna Ida-Marie (Ziio) & Maria (Tidstjuven) samt programvärdarna Nicke och Janina (Yae).

 

samzimon

DSC 0889

Sam Zimon och Nellie Fors bjöd på underhållning!

 

modeshow galan 2016

Hur cool är inte den här tjejen då?

 

Estenomerna hade satt ihop modeshowen Wearable but WOW och jag älskade stilen rakt igenom! Man såg en tydlig röd tråd med en massa attityd och 90-talsinfluenser. Så himla snyggt! I det här inlägget har Emma fotat typ alla outfit, så gå in och kika där om ni är nyfikna. Förutom modeshow, musikframträdanden, videohälsningar från bl.a. Maria Montazami... Så var det förstås också prisutdelning! Här kan ni se en komplett lista på alla vinnare.

 

karolinas kaos galan

 

När min kategori ropades upp petade Daniela mig i sidan, men jag viskade bara: "Äh sluta nu, jag vinner inte i år". Så när Jenna (som förra året delade ut priset för årets personliga blogg) sa: "Årets blogginlägg... Samma person som jag delade ut pris till förra åreeeet...", trodde jag inte att jag hörde rätt. Men jodå: "Karolinas Kaos!" skulle upp på scenen. Smått i chock trippade jag upp på och försökte ge någorlunda vettiga svar på frågorna som ställdes. Supernervöst men otroligt roligt! Vad ska jag ens säga? Jag fattar ingenting, men TACK NU SÅ MYCKET! Ni är bäst!!

 

ellen stromberg blejk fejt fab

Världens bästa Ellen kammade hem priset för årets blogg!

 

När Galan officiellt var avslutad gick ryckte de tag i mig för en liten intervju som åkte ut i livestreamen, men jag antar att ganska många hade stängt av i det skedet redan. Nåväl, sedan gick vi vidare till Bank där efterfesten hölls. Tog lite småplock, minglade och... fick syn på Ted och Kaj! Jag blev helt stel och visste inte hur i hela världen jag skulle bära mig åt för att våga ta en bild med dem. Nå, då löste Emma problemet, tog mig i armen och släpade med mig till deras bord och sa...

 

"Hej! Ursäkta att vi stör, men jag gillar er jättemycket och... Eller ja, hon gillar också er men hon vågade inte säga något. Får vi ta en bild med er?" Hahhaha. Jag kände mig som en 7-åring som var med sin mamma någonstans, ville typ sjunka genom golvet, men tänkte att jag inte kan fly nu när bilden är så nära. 

 

ted och kaj

Resultatet! värt den där minuten av pinsamhet.

 

Vi hade tänkt gå vidare till Fontana eller Ollis, men p.g.a. extrema köer i hela stan hamnade vi istället på Leipis och O'Malleys. Dessutom fick Daniela en allergisk reaktion och var tvungen att åka till akuten, men jag och Emma fortsatte att dansa i någon timme. Det var ändå svårt att riktigt komma igång efter den långa kvällen, efter att Daniela blivit sjuk och efter allt köande, så vi bestämde att vi tar på nytt en annan gång!

 

black white outfit

Ännu ett par bilder på outfiten. Kallar den högra posen för "Var f-n ska jag ha mina händer?".

 

Tack till arrangörerna, tack till alla som nominerat och röstat, tack till mitt sällskap, tack för allt stöd från alla möjliga oväntade håll och tack till alla andra gulliga människor för en oförglömlig kväll! ♥

torsdag 17 november 2016 - 08:55

#galalistan2016

Hur känner du dig inför Galan 2016?

– Lagom taggad, lagom obrydd. Tycker att det ska bli jätteroligt, men är inte nervös. Precis lagom feelis med andra ord!


Vem kommer du att gå på Galan med?

Daniela och Emma.

 

Har du din galaoutfit under kontroll?

– Japp, den inhandlade jag i all hast igår. Jag hade ingen tydlig bild av vad jag sökte, men när jag såg den visste jag direkt. Den finns att köpa i en helt vanlig butik, så risken att typ fem andra har den är hög, men den satt som en smäck och det var kärlek vid första ögonkastet, så det spelar verkligen ingen roll. "Ska du på Galan?", frågade kassörskan som förmodligen hade räknat ut det utgående från färgerna hehe...

 

klanning


Vilka tre saker kommer du garanterat att ha med i din väska?

– Läppomada, puder och kamera.


Har du övat på dina poser till röda mattan?

– Nej, borde man göra det haha...


Är det någon du inte mött personligen som du ser fram emot att träffa på Galan?

– Jag har faktiskt träffat ganska många vars bloggar jag läser, men det ska bli riktigt kul att se om det dyker upp några nya ansikten på årets gala. Ingen nämnd, ingen glömd.


Vilken kategori i prisutdelningen är du mest taggad inför?

– Nå hehe, den där årets inlägg-kategorin är ju nog ganska spännande... Nej men, årets blogg och årets personliga ska bli kul att se vem som kammar hem.

 resizedimage800552 host 2015

 

Vilken programpunkt kommer bli den roligaste?

– Prisutdelningen förstås!


Efterfesten hålls vid Bank. Vilken låt vill du absolut dansa loss till?

– KAJ - Härkas (No var e nåo na twerkas), alltså... Jag klarar inte av hur bra den är.


Om du skulle summera bloggåret 2016 med en mening, hur skulle den meningen lyda?

Utvecklande, personligt och givande. 

 

resizedimage800369 DSC 0276