fredag 13 oktober 2017 - 11:58

En vecka i Vasa

Det känns som att jag kom till Vasa igår, men sanningen är att jag kom hit i fredags, alltså för en vecka sedan. What? Jag har ungefär hunnit blinka en gång och nu är det plötsligt fredag igen. Så vad har jag sysslat med då? I lördags besökte jag Butcher & Banker och blev förälskad direkt. Tack vare kontakter fick sällskapet gå före kön och vi kände oss otroligt viktiga. Jag älskade inredningen, musiken och atmosfären. Sen är ju nog den lite högre åldersgränsen ett plus också. Stället får mig typ att vilja tatuera kroppen full med steampunktatueringar och börja gå runt med gasmask. Ifall ni inte har besökt Buthcer & Banker tidigare är det alltså definitivt ett ställe jag rekommenderar.

 

host

 

På lördagen for jag och träffade Daniela. Tanken var att vi skulle ta en massa härliga höstbilder, men regnet öste ju förstås ner och parken vi skulle fota i var helt lerig. Vi satt i säkert en timme i bilen och bara babblade, för att mentalt förbereda oss för att gå ut i pissvädret. Men lika kul var det ändå och visst fick vi en hel del bilder. Jag har dessvärre ännu inte lyckats gå igenom dem (ingen laptop osv), men det är på gång. Jag ÄLSKAR för övrigt att Daniela bor i Vasa nu, vilket gör att jag kan trakassera henne med mitt sällskap mycket oftare än tidigare. 

 

daniela karro3 

Om fem dagar fyller jag år. 26 år. Det är väl en rätt bra ålder, även om det låter vuxnare än jag känner mig. Men så kändes det vid 18, så kändes det vid 22 och så kommer det förmodligen att kännas vid 30 också. Om tio år kommer jag att tänka att alla 26-åringar är unga, visst? Kämpar emot ålderskris här som ni märker. Fast eh, egentligen har jag inte alls ålderskris, för jag tror inte att jag nånsin har varit så här mycket mig själv som jag är just nu. 

 

gradu 

Som bäst sitter jag vid ÅA och ska skriva lite på min gradu. Finns det något skönare än att få ett sånt här meddelande (↑) när man själv känner att det stampar lite på stället? Det värsta är när någon ba "hehhe jasså jag skrev 15 sidor idag". Förutom gradun och det här blogginlägget sitter jag dessutom och skriver ner lite jobbiga would you rather-frågor som ska besvaras ikväll i samband med förtäring av maltbaserade drycker. Mycket viktiga saker på gång med andra ord... Ha en trevlig fredag nu! 

torsdag 5 oktober 2017 - 12:00

Gräver i gamla bilder

Jag är en sån där som ofta har en massa olästa mejl i inkorgen. Min syster höll på att flippa ur när hon såg den där röda bollen ovanför mail-appen eftersom det stod 1823 i den, eftersom hon själv alltid är superorganiserad. De där mejlen är förstås bara en massa reklam och skit, men jag har liksom bara inte orkat rensa dem. Förrän nu, när min gmail började hota om att mitt lagringsutrymme är fullt. Wtf. Så nu har jag rensat – nu har jag inga olästa mejl, jag har raderat typ ALLT ur hela min gmail (fanns mejl från 2010 där) och jag avprenumerar pedantiskt varje nyhetsbrev jag får. Så skönt. 

 

När jag nu satt och rensade dessa mappar hittade jag också ca en miljon gamla bilder. Jag har länge gjort så att jag mejlar bilderna till min egen inkorg när jag inte orkar föra över dem med sladd eller dylikt, sen laddar jag ner dem. Men så har de bara lämnat där i mejlen. Så före jag raderar dem tänkte jag välja ut en del bilder ur dessa gamla gömmor, så här throwbacktorsdagen till ära.

 

259943 10150646541825133 1348712 n

 

Juni 2011. Var i Marbella med familjen, brunbränd och trött tydligen. Den sommaren var jag i Spanien i 10 dagar, för att sedan fara hem till Sverige en sväng och reste nästa dag till Cypern där jag spenderade följande tre veckor tillsammans med Kajsa. Har så sjukt många roliga minnen från den sommaren!

 

IMG 4084

 

Juli 2011. Jag bodde alltså i Sverige. Hade en sån här telefon till vilken mommo skickade ett sms för att hon tyckte att det var dags att börja komma hem. "Du ska komma hem nu för vi ska börja ta upp potatisen. Mommo." Nå, två månader senare flyttade jag tillbaka till Finland, så jag tog henne på allvar åtminstone.

 

DSC 0397

 

December 2011. Den här bilden är tagen på julafton, tror att vi här var påväg från Kokkola efter att ha varit där och hälsat på släktingar samt besökt gravgården.

 

DSC 0165

 

Maj 2012. Syster och mina två Sverige-kusiner ute vid Fäboda. Skrattade högt när jag såg att den här bilden var skickad till "Fannigrisen" snabel-a nånting punkt nånting. Älskar gamla mejladresser.

 

bild 10

 

Juni 2012. En del av högastadie- och gymnasiegänget, varav största delen nu bor utomlands (Norge, Sverige, Spanien). Det ser ut att ha varit en varm sommar som vanligt åtminstone. Jag tror att den här bilden är tagen på någon villafest ute i Larsmo någonstans.

 

sms

 

Juni 2012. Ja, det här talar väl för sig själv. Använde man inte WhatsApp år 2012 förresten? Jag vet inte när jag senast skulle ha skickat sms till någon, idag känns det ju nästan lika officiellt som att mejla någon.

 

dikt

 

September 2012. Introduktion till litteraturvetenskap. Vi fick i uppgift att klippa sönder gamla dikter för att sedan pussla ihop nya. Jag tror att jag gjorde den här med Jenna och någon annan. Tycker att den blir bättre för varje gång jag läser den haha.

 

bild2

 

Oktober 2012. Jag bodde alltså i Åbo den här hösten och gick en kväll tillsammans med Elin till Åbo Svenska Teater för att se förhandsvisningen av musikalen Hair. Minns inte så mycket förutom en Scandinavian Hunk som klädde av sig spritt språngande naken på scen. Bra sorterat där, hjärnan.

 

bowling

 

Februari 2013. Bowling med lillebror, när det ännu fanns en bowlinghall i Jakobstad. Jag hatar för övrigt att bowla, kanske mest för att jag är helt värdelös på det. Eller det går alltid i vågor, först slänger jag tre klot i rännan och sen tre strikes. Orkar inte.

 

vaasa

 

Mars 2013. Underbara Vasa på våren, får såna vårkänslor när jag ser såna här bilder. Snön smälter, solen skiner, Pampas nationaldag ska firas, allt det där. Jag minns att vi inte hade en enda lektion under pampasveckan det året, det stod alltså "Ingen undervisning, Pampas Nationaldag" eller något liknande i TimeEdit. Heja Peffan!

 

halloween

 

Oktober 2013. Kombinerade födesldags-, inflyttnings- och halloweenfest på en och samma dag. Bodde i Vasa, fyllde 22 år och hade originellt nog klätt ut mig till katt, som typ trettiofem andra brudar på Ollis den kvällen.

 

bild 1 1

 

Maj 2014. Värmebölja i mitten av maj, allt var bättre förr i tiden. Ääälskade den här bikinin också. Jag minns att jag låg på gräsmattan och försökte plugga på en omtent hela den där dagen, men det gick inget vidare. Trots det lyckades jag sedan höja från underkänd till 5, så slutet gott, allting gott.

 

bild 2 1

 

Juli 2014. Päärona ur eiji landi. Det är och förblir fortfarande något av det bästa med sommaren, potatis med pikkalaka. Och biffar. Och fetaost. Och halloumi...

 

sept14

 

September 2014. Vi gjorde en sån här grej på bildkonst – klassens eget konstverk. Läraren rullade ut ett brunt gigantiskt papper på ett bord, bad oss skriva ner bokstäverna ur vårt namn (stort, lite huller om buller och så att det bildade en "ram" där man satt) för att sedan börja snirkla runt med färger kring bokstäverna för att fylla sitt område på pappret. Det här är helt klart något jag skulle vilja testa i en klass nångång!

 

DSC 0840

 

December 2014. Juldagen hos mommos och moffas. Tänk att det ser ut så här snart igen!! Jag hoppas på en rejäl vinter i år, inget himla snöslask, tackarrrr på förhand.

 

DSC 84

 

Maj 2015. Jag och Kajsa bestämde extempore att åka till Malta för att hälsa på Sofia som vi inte träffat sedan Cypern 2011. Vi var där en knapp vecka, vädret var perfekt och vi njöt av att få bo i en lägenhet mitt i Sliema tillsammans med Malta-experter som guidade oss runt ön. Kanske gör en hel throwback från den resan nångång!

 

IMG 0392

 

Juli 2015. Syrran, brorsan, jag och moffa på ett sommarcafé i Kållby. ♥

 

blogg2

 

Juli 2015. Mommo fyllde år och vi hade bjudit in släkten på kalas. Det är ändå ganska sällan hela släkten samlas, det blir ju mest på olika högtider, så det kändes roligt att vi fick till det här. Vi hade tur med vädret också (även om det var en aning kyligt), så våra planer om att vara utomhus gick att fullfölja. 

 

IMG 0582

 

Juli 2015. Många bilder från den här månaden tydligen. Johanna och Kajsa på Melody en MÅNDAG tror jag det var. Det var alltså Jakobs Dagar och vi gick ut och dansade lite bara för att. 

 

20160214 111107

 

Februari 2016. Hahahah. Krapula much? Vet inte varför jag laddar upp den här, men lite kan man väl bjuda på. Mamma, som alltid, ba: "Jaha! Hur mås det? Ska det va en öl???" och så fotade hon mig och tyckte hon var jätterolig. Nå, lite roligt är det ju nog så här i efterhand.

 

larsmo flytbastu

 

Juli 2016. Pammens pappa hade byggt ihop en flytbastu (sånt där man gör på en eftermiddag ni vet...) och vi fick äran att ta ut den på jungfrufärd. Gänget var återförenat, solen sken, vi grillade, drack lite bubbel och bara NJÖT. Det kan ha varit den bästa kvällen den sommaren faktiskt. 

 

IMG 7727

 

Augusti 2016. Kände att det här inlägget saknade selfies så jag tog den första som kom emot. Bilden tagen i Vasa när jag bodde i Rewell Center-lägenheten. 

 

IMG 9695

 

December 2016. Var påväg till jobbet och  möttes av en så mäktig soluppgång att jag var tvungen att stanna och fota den. Såna gånger önskar man ju att man hade haft systemkameran med sig, men det fångades ganska bra ändå. 

 

Så, det var en sammanfattning av bilder i min mejl sedan 2011! Jag blev helt otroligt nostalgisk av det här, det blev ju snarare en rejäl trip down memory lane här nu. Det är så mycket som ändrar på bara några år och att titta på bilder så här snabbspolat visar också hur fruktansvärt snabbt tiden går. Carpe diem (lol) och så vidare. 

tisdag 3 oktober 2017 - 08:00

Had some drinks

FullSizeRender

 

Jag har gått och blivit helt besatt av Two Feet. Det är sällan jag så snabbt faller för ny musik och direkt börjar älska en ny grupp/artist, men det här bara golvade mig helt. Soundet, rösten, basen, gitarren – hela den här genren (indie/alternative/blues/rock?) bara knockade mig rakt av.

 

 

Jag lyssnar på dessa låtar om och om igen och tänker varje gång "den här är min favorit", tills jag lyssnar på nästa och ba "nej den här är nog min favorit", och så där håller jag på. Jag kan inte bestämma mig för vilken som är bäst, för alla är lika ohanterbart sköna. Jag rekommenderar att lyssna med hörlurar eller riktigt bra högtalare, du kommer att känna musiken i hela kroppen.

 

FullSizeRender 1

 

Som alltid med musik förknippar man den med en viss tidpunkt i livet och jag vet hur otroligt starka minnen av just hösten 2017 jag kommer att få av Two Feet när jag lyssnar på dem i framtiden. Bilderna i det här inlägget bara skriiiker Go Fuck Yourself, Had Some Drinks och Love Is a Bitch för mig.

måndag 2 oktober 2017 - 11:00

KAFFIA 1 ÅR

I lördags stod Kaffias 1-årskalas på schemat och jag var förstås på plats för att fira Kajsa och hennes bebis. Jag ska visa lite bilder från kvällen!

 

kaffia fest

kaffia cafe

 

Jag hade plockat ihop en liten goodiebag som present, var själv så himla nöjd med hinken som jag råkade trilla över inne på Hemtex slutförsäljning i Vasa. Jag älskar att köpa presenter och den där känslan när man riktigt träffar rätt är så rolig! På tal om det fyller jag ju snart år – önskar mig bl.a. en ny laptop och en ny kamera, så feel free att sända på posten bara...

 

macke joni2

kaffia jakobstad2

kaffia party 

Vi samlades vid caféet efter stängning och stannade sedan där fram till midnatt före vi for vidare ut på stan. Vi hade dimmat ljusen, vi åt lite godsaker och bara umgicks i goda vänners lag. Nästa stopp blev Netti och sen snubblade vi även vidare till allas vårt Melody. Kom hem alldeles för sent för mitt eget bästa, men hade verkligen en kanonkväll så det var det värt. 

 

kaffia 1 ar

maximilian

 

På tal om Melody så börjar jag starkt ifrågasätta spellistan de har där... Visserligen är det lite roligt att de spelar musik som var inne när man själv gick i högstadiet, men om jag måste höra Gasolina, Get Busy eller Low en enda gång till vet jag inte vad jag tar mig till alltså. Dagens kids vet väl knappt vad det är för låtar ens haha.

 

Nu väntar en arbetsvecka i Jeppis igen och på schemat idag står bl.a. kaffe hos mommo och moffa följt av promenad med Kajsa och Ares. Måndag är också en bra dag!!!

onsdag 27 september 2017 - 08:00

Svar på frågestund (2/2)

Okej, så jag lovade ju att del två av frågestunden skulle dyka upp i slutet på förra veckan, men min laptop har sagt upp kontraktet och så vidare och så vidare. Men nu så!

 

autumn

 

Äter du ännu vegetarisk kost, tips på recept?

Jag försöker fortfarande ha 1–2 dagar i veckan då jag äter vegetariskt, även om jag helt ärligt helst skulle äta kött varje dag. Den här halloumisalladen är det enda receptet jag har på lager i bloggen nu, men skulle i framtiden kunna tipsa om t.ex. riktigt goda vegebiffar också. Kan också tipsa om Corinne som delar med sig av massvis av härliga vegerecept i sin blogg!

 

Hur är det? :D

Bra, tack! Riktigt bra. Jag är på en skön plats i livet just nu! Trots att det ser lite knasigt ut på pappret (bor hemma, får knappt nånting alls gjort med gradun, vakar till klockan sex på morgonen om helgerna...) – så känner jag ett lugn som jag inte gjort på länge. Livet är jävligt roligt just nu. Peppar peppar, jinx much. 

 

Om du kunde få redigera ditt liv, vilka delar skulle du klippa bort?

Kanske att jag var tillsammans med en idiot under en del av tiden när jag bodde i Sverige, haha. Det var lite slöseri med tid, men man lär sig av allt. Annars är jag glad att jag har testat på ganska mycket. Jag har velat hit och dit med vad jag vill göra, flyttat av och an, bytt studieinriktning flera gånger, MEN om jag hade farit direkt till Vasa för att studera pedagogik efter gymnasiet hade jag inte varit samma människa som jag är idag. Så jag skulle inte redigera så värst mycket faktiskt, även om det hade sparat mig mycket tid och pengar. 

 

Om ditt tonåriga jag (låt oss säga 14 år) skulle se dig nu, vad skulle hon säga tror du?

Hon skulle nog undra varför jag inte är gift och har barn, för det skulle jag ju vara klappat och klart vid 21 (låt mig bara... hahaha). Men hon skulle också vara glad över hur mycket självsäkrare, lugnare och självständigare jag blivit. Och att hej wow, allt ordnar sig. 

 

14 ar

Jag när jag faktiskt var 14, voi lilla vän.

 

Hur fångar man ditt intresse som man?

Med humor och skägg kommer man långt! Sen ligger det nog i en fin balans mellan att visa uppskattning och att inte vara för på. Gränsen mellan charmig och smörig är hårfin. Ge mig oväntade komplimanger, låt mig leva mitt eget liv, lev ditt eget liv, prata på ett respektfullt sätt om din mamma, håll upp dörren men köp för fan inga rosor, ha samma humor som mig haha... Ptja, typ så.

 

Om du vaknade upp en morgon och märkte att alla dina blogginlägg försvunnit och inte går att få tillbaka, hur tror du att du hade reagerat då?

Jag hade nog till en början blivit lite bitter eftersom det ändå är lite som att en dagbok som skulle försvinna. Sen skulle jag väl försöka se det som en nystart och börja pånytt. Alternativt så skulle jag sluta blogga helt, men det är inte riktigt troligt.

 

Åsikt om tinder? Och andra dejtingappar.

Det tog ganska länge före jag ens orkade/ville testa på Tinder. Sen var det ett halvroligt tidsfördriv en stund, men jag tröttnade snabbt. Jag tindrade typ i en vecka, gick på en dejt, avregistrerade mig. Inte för att dejten var särskilt lyckad alltså, tvärtom. MEN jag känner ändå flera som träffat sin partner där och jag ser absolut inget fel med det.

 

Vad är det bästa med att flytta hem till Jeppis?

Jag älskar Jeppis, så egentligen det mesta. Jag sparar pengar, jag får umgås med familj och vänner (de vänner som är kvar/tillbaka i Jakobstad vill säga) och jag bara trivs. Flytten från Vasa blev sist och slutligen inte så dramatisk eftersom jag ändå ofta är där på helgerna, det blev ingen flytt till Åbo och nu börjar jag snart dessutom snart en kurs i Vasa, såå hehe. Kan nästan säga att jag bor både i Jeppis och Vasa inkommande läsår. 

 

radhuset

 

Är du/har du varit intresserad av att ställa upp i kommunalvalet nån gång?

Jag har faktiskt blivit tillfrågad att ställa upp, men jag tackade nej. Det känns som en lite för tidskrävande grej där jag inte skulle kunna ge hundra procent. Men överlag engagerar jag mig och ser till att rösta så fort tillfälle ges.


Om 40 år, vad tror du att folk kommer att vara nostalgiska för då de tänker på 2017?

"Minns ni när man inte hade ett chip inopererat i armen och man måste använda PLASTKORT för att betala? Haaahaaa jaa och tänk när vi ännu TANKADE BILARNA med bensin!! Och vet ni då vi var unga, då var det riktig mat/musik/TV som gällde." Nej men väldigt svårt att säga, säkert musiken eftersom det alltid väcker nostalgikänslor. 

 

Bok (som du har läst!) som du HATAR mest av allt?

Nu kommer jag inte på en enda, för jag läser helt enkelt inte böcker jag inte gillar. Kanske någon som man tvingades läsa i skolan, men sen igen valde alltid våra lärare väldigt bra böcker... Nej, jag kommer inte på en enda. Wtf.

 

Vem ser du upp till?

Mina föräldrar, mina morföräldrar, mina syskon... Hela min familj faktiskt. Alla har de något som jag beundrar väldigt mycket, och det bästa är väl att jag är en blandning av dem. Hur bra måste inte jag vara då liksom?

 

Vad tycker du är kul att göra på helgerna?

Äta tortillas och godis, dricka vin, gå på promenader, träna, umgås med vänner... Det beror lite på helt enkelt. Men nog är jag ju en festprisse, alltid varit. Går det nånsin över månntro eller kommer jag alltid att vara 18 år i själen?

 

ollis malleys

Daniela summerade det ganska bra: "Sen slutade kvällen vid Ollis, fast jag egentligen hade tänkt att jag skulle tidigt hem och sova. Men, det brukar gå så när man är med Karro, det har jag lärt mig."

 

onsdag 20 september 2017 - 21:00

Varför jag älskar hösten

Jag älskar hösten och jag undrar om det inte är min favoritårstid faktiskt. Jag brukar ha lite melankoliska känslor vid årstidsbytena och förra året skrev jag en lista på saker att proppa i sig för att lindra den s.k. höstdeppen. I år känner jag faktiskt inte alls på samma sätt, utan ser riktigt fram emot de kommande två månaderna. Jag vet ändå att många är irriterade på att sommaren tog slut före den ens hann börja, men en lista med allt som är bra med hösten kanske kan påminna någon om allt som faktiskt är rätt skönt just nu. 

 

♥ Hösten innebär nystart. Skolorna börjar igen och den där härliga ivrigheten håller i sig ungefär fram till nyår, så passa på när det ännu känns enkelt! (Du också Karolina, skriv den där gradun nu bara!)

♥ I samma veva kan det vara helt rätt tid att t.ex. ta tag i hälsan efter ledigheterna. Min träningsmotivation kommer åtminstone alltid tillbaka på hösten efter att ha haft semester i ett par månader. 

♥ Alla sjukt vackra färger.

 

host vasa2

 

♥ Det blir mörkare och svalare om kvällarna. Jag tycka att det är så fruktansvärt skönt. I och för sig gillar jag inte mörkret på morgnarna, men om kvällarna är det något av det bästa jag vet. 

♥ Man sover bättre, tack vare föregående punkt. Ett svalt och mörkt rum är det säkert många som håller med mig om att är det bästa att sova i.

♥ Lyktor, doftljus, öppen spis... Behöver jag säga mer? Det KAN inte finnas något mysigare än när man kommit in och är lite frusen, när man får dra på sig sköna kläder och krypa ner under en filt med en massa tända ljus i rummet.

 

ljus 

♥ Min födelsedag! 18 oktober!

♥ Alla onödiga (men ack så underbara) TV-program börjar igen: Idol, Paradise Hotel, Svenska Hollywoodfruar... 

♥ Varma tröjor. Höga strumpor. Mössor. Stora halsdukar. Soppor. Teer. 

 

karolinakajsa

Kajsa och jag ute i höstkylan häromkvällen.

måndag 18 september 2017 - 22:45

Svar på frågestund (1/2)

Hej på er! Efter ännu en suverän helg i Vasa är jag nu tillbaka i Jeppis för lite jobb och tänkte så här måndagskvällen till ära svara på första delen av frågorna som kom in på frågestunden. Tack till alla frågor, fortsättningen kommer i slutet av veckan! 

 

vasa byggnad

 

Har du läst någon bra bok på sistone? Eller har du någon extra bra gammal favoritbok att tipsa om?

Jag läser pinsamt lite böcker faktiskt, men den senast lästa är Harry Potter och de vises sten (hade aldrig läst den förr, så det var ju på tiden...) och visst i världen var den bra. En av mina favoritböcker i tonåren var Påtänd av Melvin Burgess, men annars kan jag rekommendera typ alla biografier av Neil Strauss, det är precis min smak.

 

Okej; fuck, marry, kill - Timo Soini, Juha Sipilä, Alexander Stubb?

Hahaha, den här är svår. Jag skulle ju obviously bli tvungen att kill Juha Sipilä. Sen tror jag nästan att jag skulle ha roligare med Soini (föredrar personligen öl framför triathlon liksom), så det får nog bli fuck Stubb och marry Soini. Okej, det här trodde jag inte om mig själv...

 

Vad har du lärt dig av din storasyster? Vad tror du att du lär din lillebror?

Min syster har haft med ett finger i spelet med så gott som allt jag lärt mig i livet, allt från att skriva och läsa till att sköta Kela-papper och ansöka om bostadsbidrag. Jag har i princip alltid haft två mammor, vilket ju är helt fantastiskt. Hon lär mig hur jag ska shoppa, hon lär mig hur jag ska organisera i min kalender och hon lär mig att veta mitt värde och sluta ursäkta mig för allt hela tiden.

Jag tror att vår lillebror tack vare oss systrar lärt sig att respektera kvinnor. Jag tror också att vi har lärt honom att diskutera. Gissa hur paff man blir när ens lilla lillebror plötsligt blivit så vuxen att han ibland lägger fram argument bättre än en själv. Men det tror jag är för att vi alltid har bollat, funderat och argumenterat saker och ting hemma hos oss, så jag kan inte ta credit för det egentligen. Jag kanske lär honom att man nog kan bli till en duglig människa trots att man inte riktigt vet vad man vill med livet, haha.

 syskon

Eller förresten, en sak lärde jag honom: att visa fulfingret och dra ut mungiporna medan man säger "bytto"...

 

Vilken är din favoritparfym?

Just nu har jag Givenchy Dahlia Divin. Det var mamma som köpte den och ångrade sig, men den föll mig precis i smaken. Andra märken jag gillat är DKNY, Lacoste och Hugo Boss, kommer dessvärre inte ihåg närmare namn på dem.

 

Om du skulle få göra en biroll i vilken film som helst, som finns redan, vilken och varför?

Att skådespela är rena rama mardrömmen för mig, så det skulle behöva vara någon som inte har nästan några repliker alls. Men om vi bortser från det så skulle jag kanske vara Alex (Brittany Murphy) i 8 mile, för att hon fick hångla med Eminem när han var som hetast. Kom tyvärr inte på något mindre primitivt svar.

 

Om du blev tvungen att äta en liten bit människokött - Skulle du hellre äta en bit av nån du gillar men veta att den människan kommer sakna en köttbit på låret för resten av livet eller skulle du äta en bit av nån du riktigt ogillar och äcklas av och veta att du har en liten del av den människan i dig JÄTTELÄNGE?

Båda alternativen känns lika vidriga, så därför skulle jag välja att äta av den obehagliga människan, för att någon jag gillar inte skulle behöva sakna en bit av sitt lår. 

 

lar

Lite lår, anyone?

 

Om du bara får använda en sminkprodukt på morgonen, vilken blir det?
Mascara helt klart.

 

Vad är ditt nästa "stora" mål i livet?
Just nu känns gradun som ett gigantiskt mål, så kanske att den ska bli klar. Kul va?

 

Vad vill du göra när du är klar från skolan?

Resa lite och sen börja jobba. Drömmer också om att inreda en lägenhet igen. 

 

Var ser du dig själv i livet om 5 år?

INGEN aning. För en tid sen hade jag nog svarat att jag vill vara gift och ha barn, men njaeee alltså, det tror jag inte att jag vill inom fem år. Men om fem år är jag definitivt klar med studierna, sen hoppas jag att jag reser (eller har rest) och kanske jobbar med att skriva häftiga reportage om just det.

 

super smash bros wii

...men högst antagligen gör jag samma sak som nu: spelar Super Smash Bros och äter chips. 

onsdag 30 augusti 2017 - 16:30

Älskade morföräldrar

I sommar har mina morföräldrar haft födelsedag, präktiga 87 och 90 år fyllde de. Jag har så många gånger tänkt skriva ett längre inlägg om dem, men jag tycker att det är svårt att skriva om något som betyder så mycket för en. Var börjar man när man ska förklara hur oerhört kloka, visa och varma människor de är? Var börjar man när man ska försöka återge något av alla de otroliga livsberättelser de har delat med sig av? 


Som barn var jag ofta hos mommo och moffa om dagarna och mamma har berättat hur jag gick från att vara mammas flicko till moffas flicko på en sekund när han kom och hämtade mig. Jag liksom började ignorera mamma när jag sattes i bilstolen bredvid moffa, för då var jag med honom och då kunde inget komma emellan. Moffas lugn, ärlighet och trygghet gör att människor dras till honom. Han har världens största hjärta och bryr sig så mycket om andra, han ställer alltid upp och han fixar alltid en lösning om det uppstår ett problem. Av alla män jag någonsin känt vet jag dessutom inte om det finns någon som respekterar kvinnor så högt som moffa – jag har aldrig hört en nedvärderande kommentar komma ur hans mun, aldrig någonsin. Det kan jag tycka att är så beundransvärt av en man född 1927 och gift på 50-talet (hemmafrutidningarnas guldålder).

 

moffa1

Om jag ens kunde förstå vad hälften av dessa 90-åriga ögon har sett. 

 

En ständig nyfikenhet och engagemang i andra människor är något jag tror att jag har fått från mommo. Jag känner igen den där förmågan att ha stenkoll på allt och alla, men mommo är nog snäppet vassare än mig ändå. "Men vet du inte? Det är ju hennes mosters svägerskas systerson". Ofta sitter jag som ett frågetecken när hon berättar om saker och ting, men jag har ändå alltid älskat att lyssna på hennes berättelser. För hon är en berättare minsann och jag glömmer aldrig hur mysigt det var när hon läste sagor för oss. Dessutom har hon skrivit i hela sitt liv. Så ni märker ju, jag och mommo har en hel del gemensamt. Jag har t.o.m. märkt att jag låter exakt som mommo när jag brister ut i skratt. Det låter mest som något slags hostljud följt av ett ljudlöst skratt, förstår ni hur jag menar? "HhHHHHhhh....!!!!", och så viker man sig dubbelt för att man inte får luft. Väldigt svårt att förklara. 

 mommo

Världens finaste mommo! 

 

Mommo och moffa gifte sig sommaren 1953, vilket betyder att de varit gifta i 64 år. Sextiofyra år. De har stöttat varandra genom hela livet och deras teamwork är så beundransvärt. De har alltid något på gång, de är alltid ute och far på stan, de fixar alltid med något i huset och på gården... Jag som typ sextio år yngre önskar att jag hade hälften av deras energi! Och jag hoppas att jag ska hitta någon som orkar kämpa med mig genom hela livet också.

 

mommomoffa

Annandag bröllop 1953 // Moffas 90-årsdag 2017 

 

Mommos nybakta bullar, klätterträdet på bakgården, de bandade barnprogrammen på VHS, det spännande skjulet på andra sidan vägen, sockerbitarna i kylskåpet, när vi övade att skriva och rita, Mumin-limsan som alltid fanns i kylskåpet, all sport vi tittat på tillsammans på TV, mommos limpa, Jaro-matcherna med moffa, glasspinnarna i nedersta facket i frysboxen, alla samtal vid köksbordet genom åren... Jag skulle kunna räkna upp så många fina minnen från det där stället. Mommo och moffa, tack för att ni alltid tagit hand om mig som er egen, jag älskar er! ♥

onsdag 16 augusti 2017 - 23:15

Fuck dåligt samvete

Är det inte på sommaren man borde känna sig som allra piggast och ha mest energi till att hitta på saker om kvällarna? Nå, inte jag tydligen! Helt ärligt, det jag oftast vill göra när jag slutar jobbet är på sin höjd att ta en kaffe på stan, sen vill jag bara hem och slänga mig på soffan. Förra veckan hade jag min sista jobbdag för den här sommaren och jag känner även nu, trots att jag är ledig, att tiden bara springer iväg från mig. Dygnets timmar räcker helt enkelt inte till, inte ens de dagar jag inte har något inplanerat. Det är inte bara sommaren som har rusat iväg, utan egentligen känner jag varje dag att jag inte riktigt hinner med allt jag skulle vilja. 

 

Ibland har jag kommit mig själv med att skynda mig hem för att hinna göra ingenting. Hela sommaren har jag ändå känt att jag inte riktigt haft tid för det, att på riktigt varva ner. Jag har hela tiden haft något som måste göras, någonstans jag måste vara, någon jag måste träffa. Sen har jag varit tvungen att försöka somna någorlunda i tid för att väckarklockan ringt 05:50 varje morgon.  

 

DSC 0591a

 

Som tur vet mina vänner att jag har ett ganska stort behov av egentid, men ibland blir jag också irriterad på mig själv. Jag blir irriterad både på det här draget som kan ses som att jag är lat och osocial, men jag blir också irriterad på att jag får dåligt samvete och att jag tänker just så om mig själv: att jag är lat och osocial. För det är ju inte det det handlar om. Vissa människor vill ha fullspäckade scheman, vissa vill träffa en massa människor varje dag, medan vissa faktiskt slappnar av bäst i sitt eget sällskap och behöver egentid för att kunna varva ner. 

 

Jag trivs bäst när jag får träffa vänner ett par gånger i veckan (utöver skola/jobb), gå på gym några gånger i veckan, men också ha ett par kvällar i veckan som är helt lediga från allt. Det här går inte alltid så bra ihop med att jag också vill vara alla till lags och att jag är usel på att säga nej. Jag glömmer ofta bort mig själv och det här må låta som något man fjäskande säger under en arbetsintervju, men jag lägger ofta andra människors behov framom mina egna. Ibland önskar jag att jag kunde bry mig mindre om vad andra tänker och tycker, men ett av mina största ångestmoment i livet är att någon ska vara sur eller besviken på mig. Det här jobbar jag skitmycket på. Jag vill kunna säga nej utan att spontant känna att jag måste förklara och ursäkta mig, bara för att jag är rädd att göra någon ledsen eller sur.

 

DSC 0607a

 

Jag stannade och pratade lite med en kompis på jobbet och vi båda konstaterade just det här: hur ska man hinna med allt? Hur ska man hinna jobba, gå i skola, vara social, ta hand om sig själv, träna, läsa böcker, äta hälsosamt, slappna av – och sova åtta timmar varje natt. HAH! Det är en omöjlig ekvation. Hur gör folk med barn? Helt seriöst?

 

Nu när jag har ett par veckor lediga känner jag av en liten stress att både hinna göra så mycket som möjligt, men också att hinna göra ingenting. Är det någon som känner igen sig? Min poäng är kanske att vi alla har olika stort behov av egentid och olika stort behov av sällskap. Vi mår bra av olika slags scheman. Acceptera olikheterna och våga framför allt tänka på dig själv ibland. Blir någon sur för det så är det inte ditt problem. 

torsdag 10 augusti 2017 - 13:00

Senaste tiden genom mobilen

I detta nu har jag 1225 bilder på min kamerarulle på mobilen – och då är det inte länge sedan jag tömde den. Enligt telefonen har jag 79 videor, 114 selfies, 433 screenshots och resten är vanliga foton. Då har jag dessutom tagit bort inställningen som automatiskt sparar WhatsApp-bilder på kamerarullen. Jag tänkte dela med mig av några av den senaste tidens mobilbilder, helt utan röd tråd eller logisk ordning. 

 

karolinah

 

Jag hade klänning på mig en dag, så det var tvunget att förevigas. Jag är världssämst på att använda klänningar, trots att det kanske är det bekvämaste plagget som finns, åtminstone såna här sköna vardagsgrejer. Bilden är tagen på Vasa flygfält, jag hade precis skjutsat syrran dit då hon skulle tillbaka till Sverige.

 

sundom

 

Fick äntligen fara på nära håll och titta på en vindmölla, har alltid velat fota dem underifrån. Jag vet inte ens om man får gå in på området sådär haha, så jag kan ju låta bli att säga var det här bilderna är tagna (HMMM VAAAR MÅNNE?). 

 

kaffia

 

For på kaffe med Sara efter jobbet i en dag. Det är knäppt hur lite jag har hunnit träffa kompisar i sommar ändå. När vi satte oss ner och talade märkte vi att vi inte hade setts sen nångång tidigt på våren... Ursäkta den extremt söndertjatade frågan, men vart far tiden egentligen?!

 

choker

 

Två selfies från den här kvällen, alltså fredagen på Jakobs Dagar. Till vänster är obviously före jag for ut och till höger i Skolparken, haha... Jag kan inte riktigt bestämma mig vad jag tycker om chokers förresten. Lite hatkärlek tror jag. 

 

bensin

 

Två dagar i rad hände det här! I tisdags skulle jag hämta en kompis från Kokkola och när jag startade stod det "100 km till tom tank", sen körde jag typ fem kilometer och så stod det plötsligt noll kilometer till tom tank, paniiiik. Men det klarade sig. Till höger är den där perus bilden jag skickar åt familjegruppen: "Klarar jag mig till jobbet och tillbaka med det här tror ni?". Med Hondan har det blivit lite av en sport: vem klarar av att köra bilen sist utan att behöva fara och tanka...

 

provhytt

 

Såna här bilder finns väl i varje människas kamerarulle? Ni vet när man inte kan bestämma sig och måste skicka runt bilder åt alla man känner, otåligt vänta på svar (hur kan någon ha något viktigare för sig liksom?) och sedan ändå välja tvärt emot vad folk säger. Det blev den ljusare hupparin, fast jag nu här på bilderna tycker att den mörkare ser snyggare ut. IRL var den högra bättre haha!

 

screenshots

 

Sen har vi alla miljontals screenshots då, eller 400+ var de väl. Orkar inte förklara dessa desto mera. De är screenshottade för att de är roliga. Är helt besatt av Game of Thrones förresten, vilket jag ju inte är ensam om, men liksom... Den här nyaste säsongen är ju bara SÅ SJUKT BRA! ER DET MÅNDAG SNART? NEJ. 

 

snellman loma

 

Jag i början av sommaren vs jag nu. Vill ha det där vänstra filtret IRL, haha. Finns på Snap under namnet kjld91 om nån vill se mina awesome stories. Hej vet ni vad? Idag var sista jobbdagen för mig på en stund – och NU TAR JAG LOMA!