måndag 18 september 2017 - 22:45

Svar på frågestund (1/2)

Hej på er! Efter ännu en suverän helg i Vasa är jag nu tillbaka i Jeppis för lite jobb och tänkte så här måndagskvällen till ära svara på första delen av frågorna som kom in på frågestunden. Tack till alla frågor, fortsättningen kommer i slutet av veckan! 

 

vasa byggnad

 

Har du läst någon bra bok på sistone? Eller har du någon extra bra gammal favoritbok att tipsa om?

Jag läser pinsamt lite böcker faktiskt, men den senast lästa är Harry Potter och de vises sten (hade aldrig läst den förr, så det var ju på tiden...) och visst i världen var den bra. En av mina favoritböcker i tonåren var Påtänd av Melvin Burgess, men annars kan jag rekommendera typ alla biografier av Neil Strauss, det är precis min smak.

 

Okej; fuck, marry, kill - Timo Soini, Juha Sipilä, Alexander Stubb?

Hahaha, den här är svår. Jag skulle ju obviously bli tvungen att kill Juha Sipilä. Sen tror jag nästan att jag skulle ha roligare med Soini (föredrar personligen öl framför triathlon liksom), så det får nog bli fuck Stubb och marry Soini. Okej, det här trodde jag inte om mig själv...

 

Vad har du lärt dig av din storasyster? Vad tror du att du lär din lillebror?

Min syster har haft med ett finger i spelet med så gott som allt jag lärt mig i livet, allt från att skriva och läsa till att sköta Kela-papper och ansöka om bostadsbidrag. Jag har i princip alltid haft två mammor, vilket ju är helt fantastiskt. Hon lär mig hur jag ska shoppa, hon lär mig hur jag ska organisera i min kalender och hon lär mig att veta mitt värde och sluta ursäkta mig för allt hela tiden.

Jag tror att vår lillebror tack vare oss systrar lärt sig att respektera kvinnor. Jag tror också att vi har lärt honom att diskutera. Gissa hur paff man blir när ens lilla lillebror plötsligt blivit så vuxen att han ibland lägger fram argument bättre än en själv. Men det tror jag är för att vi alltid har bollat, funderat och argumenterat saker och ting hemma hos oss, så jag kan inte ta credit för det egentligen. Jag kanske lär honom att man nog kan bli till en duglig människa trots att man inte riktigt vet vad man vill med livet, haha.

 syskon

Eller förresten, en sak lärde jag honom: att visa fulfingret och dra ut mungiporna medan man säger "bytto"...

 

Vilken är din favoritparfym?

Just nu har jag Givenchy Dahlia Divin. Det var mamma som köpte den och ångrade sig, men den föll mig precis i smaken. Andra märken jag gillat är DKNY, Lacoste och Hugo Boss, kommer dessvärre inte ihåg närmare namn på dem.

 

Om du skulle få göra en biroll i vilken film som helst, som finns redan, vilken och varför?

Att skådespela är rena rama mardrömmen för mig, så det skulle behöva vara någon som inte har nästan några repliker alls. Men om vi bortser från det så skulle jag kanske vara Alex (Brittany Murphy) i 8 mile, för att hon fick hångla med Eminem när han var som hetast. Kom tyvärr inte på något mindre primitivt svar.

 

Om du blev tvungen att äta en liten bit människokött - Skulle du hellre äta en bit av nån du gillar men veta att den människan kommer sakna en köttbit på låret för resten av livet eller skulle du äta en bit av nån du riktigt ogillar och äcklas av och veta att du har en liten del av den människan i dig JÄTTELÄNGE?

Båda alternativen känns lika vidriga, så därför skulle jag välja att äta av den obehagliga människan, för att någon jag gillar inte skulle behöva sakna en bit av sitt lår. 

 

lar

Lite lår, anyone?

 

Om du bara får använda en sminkprodukt på morgonen, vilken blir det?
Mascara helt klart.

 

Vad är ditt nästa "stora" mål i livet?
Just nu känns gradun som ett gigantiskt mål, så kanske att den ska bli klar. Kul va?

 

Vad vill du göra när du är klar från skolan?

Resa lite och sen börja jobba. Drömmer också om att inreda en lägenhet igen. 

 

Var ser du dig själv i livet om 5 år?

INGEN aning. För en tid sen hade jag nog svarat att jag vill vara gift och ha barn, men njaeee alltså, det tror jag inte att jag vill inom fem år. Men om fem år är jag definitivt klar med studierna, sen hoppas jag att jag reser (eller har rest) och kanske jobbar med att skriva häftiga reportage om just det.

 

super smash bros wii

...men högst antagligen gör jag samma sak som nu: spelar Super Smash Bros och äter chips. 

fredag 30 juni 2017 - 10:00

Hur hitta lägenhet?

boende vasa

 

Den här frågan fick jag igår och eftersom jag själv vet hur krångligt det kan vara att hitta bostad så vill jag gärna dela med mig av tips i ett helt inlägg. Dessutom söker jag själv bostad just nu, så scrolla längst ner om du har en möblerad lägenhet i Åbo som du vill hyra ut höst- och/eller vårterminen. Det finns säkert massa andra tips än de jag nu listar, men jag tänkte att jag berättar om hur jag har hittat lägenheterna jag bott i under min studietid. Ni andra får gärna fylla på i kommentarsfältet!

 

 

skolhusgatan


Först och främst: om man flyttar för att studera lönar det sig helt klart att vara ute i tid, så börja gärna söka direkt du fått din studieplats. Om man bara söker sådär annars så är gäller det förstås att vara ute före alla studerande fått sina studieplatser...

 

För det andra: lägg in annonser, överallt. På Findit och Facebook är det ju gratis och t.ex. Hyresbostäder i Österbotten är en väldigt aktiv grupp som det lönar sig att gå med i. Sen kan det vara bra att lägga in annons i Kyrkpressen, Vasabladet, ÖT... Lite överallt som sagt, beroende på hur mycket pengar man är beredd att lägga på det förstås.

 

För det tredje: bestäm dig för vad du är villig att betala i månaden. Bestäm sedan vilka absoluta krav du har, men de får inte vara för många om du inte är beredd att betala därefter. Det finns helt enkelt inte centralt belägna nyrenoverade lägenheter, som har disk- och tvättmaskin, inglasad balkong, bastu och ett vackert trägolv... för 300€ i månaden. Vet ni? Realistiska krav. 

 

rewell center

 

Sen kan man fundera på om man vill hyra av privatpersoner eller via en stiftelse. De första åren i Vasa bodde jag i en av Harry Schaumans Stiftelses lägenheter, men har sedan dess också hyrt privat. När man hyr av privatpersoner är det större risker, man kan helt enkelt råka ut för puckon, men via en stiftelse är det kanske istället lite dyrare. Jag har haft lyckade upplevelser av båda, så jag kan inte riktigt säga bu eller bä om det. Det beror på, helt enkelt.

 

Mina lägenheter har jag hittat via Kyrkpressen, Findit samt Facebook och gemensamma bekanta. En gång råkade jag av en slump tala med en kompis som hade råkat höra att en bekant till henne hyrde ut en lägenhet som var exakt det jag sökte, så verkligen: nämn hela tiden, även på de märkligaste tidpunkterna, att du söker lägenhet. 

 

JAG SÖKER:

En möblerad lägenhet i Åbo, något så när centralt. Jag hyr gärna av någon som t.ex. ska på utbyte eftersom jag själv kommer att vara sommaren 2018 i Jakobstad. Kan också tänka mig sexmånaderskontrakt, alltså från augusti-nyår. Kontakta mig på karolinakjld@gmail.com om du känner till något!

onsdag 28 december 2016 - 07:00

"Asdf asdf asdf"?

I torsdags publicerades det här inlägget som krönika i Jeppis Weekly. Rubriken var en annan och några meningar lite omformulerade, men andemeningen exakt den samma. Jag vet inte om jag någonsin tidigare har fått så många glada och tacksamma kommentarer som efter det inlägget. Sms, meddelanden, kramar, handskakningar... Jag blev helt överväldigad av all feedback jag fick. Så till alla som sagt tack till mig – tack ska NI ha. Inlägget skrevs helt och hållet från hjärtat! ♥ 

jeppis weekly karolina

 

Krönikaversionen tycks även ha förvirrat några, vilket är helt förståeligt eftersom ett lite märkligt citat slunkit med i tidningen. Så nu ska jag förklara! "Asdf asdf asdf asdf asdf asdf asdf" är inte ett smart citat av mig, asdf betyder ingenting och asdf-citatet har hamnat dit helt i misstag. När krönikan redigeras klipps den in i en färdig mall och på asdf:ens plats ska det egentligen vara ett citat ur texten, precis som Sonja gissade. Detta missades i julstressen och den här gången råkade asdf:en lämna kvar där. Ändå hysteriskt roligt att veta att detta var något folk har suttit och argumenterat om, alltid kul att man kan engagera på något sätt! Nu vet ni hur det ligger till, så asdf på er bara! 

tisdag 22 november 2016 - 16:00

Varifrån är klänningen?

Jag har fått ca tusen komplimanger för klänningen jag hade på mig i lördags och lika många har undrat var jag har köpt den. Jag skulle ju vilja dra till med något exklusivt, men vet ni vad? Jag hittade den inne på H&M i Jakobstad och den kostade mig 17,99€. Kanske mina bästa investerade aderton eurosar det här året. Här hittar ni den online.

 

klanning hm

måndag 31 oktober 2016 - 07:30

Hormonfria preventivmetoder

Det är många som har frågat mig om vad jag använder mig av för preventivmetod, hur det har gått, hur jag har mått samt vad det egentligen finns för olika hormonfria metoder att ta till om man inte vill proppa i sig hormoner. Så idag ska jag lista de olika hormonfria preventivmedlen jag känner till samt berätta om vad jag använt mig av i ca 1½ år nu. Här är några av kommentarerna jag fick på inlägget om p-piller

 

"[...] Dock kommer jag aldrig använda mig av hormoner igen, utan hoppas hitta något annat passligt :) Tills det får vi köra på kondom efter graviditeten. [...]"

 

"jag minns att jag läste nångång när du börja med hormonfria p piller metoder? hur ha de gått? började precis med minipiller, fick dålig hud, vilket nu har lagt sig, men har också haft blödningar i 2,5 veckor nu..... känns INTE värt det. kan du berätta lite mera om det? och vad hette det?"

 

"Skulle gärna sluta med p-piller men vad finns det för alternativ? [...]"

 

 

Kondom

Kondomen är antagligen den vanligaste hormonfria preventivmetoden som används världen över och är också den enda metoden som skyddar mot könssjukdomar. Om kondomen används på rätt sätt skyddar den både mot graviditet och sjukdomar i upp till 99%.

 

Kopparspiral

Spiralen sätts in i livmodern och behöver bytas väldigt sällan, ca vart femte år. När spiralens sätts in gör den helt enkelt omgivningen otrevlig för spermierna. Produktionen av vita blodkroppar ökar i det fruktsamma sekretet som normalt bildas i livmoderhalsen och därmed kan spermierna inte befrukta ägget. Det kan dock uppstå komplikationer, som att spiralen hamnar på fel ställe eller flyttar på sig, men detta lär vara ganska ovanligt. 

 

Sterilisering

Om man har skaffat så många barn man ska ha, om man känner att man är klar, eller kanske inte vill ha barn alls, då är en sterilisering ett alternativ. Både kvinnor och män kan steriliseras, men att knipsa av sädesledaren på män är ett betydligt mindre ingrepp än att skära av äggledaren hos kvinnor. Kvinnors sterilisering görs under narkos medan män kan steriliseras under lokalbedövning. En sånt är ingrepp går förstås inte att ångra, så det gäller att vara säker på sin sak. 

 

Temperaturmätning

En kvinna kan bara bli gravid under det dygn som ägglossningen sker. Spermier kan däremot överleva upp till fem dygn i kroppen, så sammanlagt brukar man tala om att en kvinna är fertil i sex dygn per menscykel. Kvinnors temperatur fungerar så att vi har allra lägst temperatur strax före ägglossning. Så fort ägglossningen har skett stiger temperaturen och håller sig hög tills mensen dyker upp och är sedan låg fram till nästa ägglossning. Genom att hålla koll på sin temp kan man ta reda på exakt när man är fertil och på så sätt veta vilka dagar det är kondom som gäller.

Denna metod är dock säkrare om den görs med någon av följande alternativ:

 

P-dator

Med en p-dator mäter du din temperatur varje morgon och den räknar genom en algoritm ut precis vilka dagar du är fertil. När du har mätt tempen ger den dig antingen en röd, gul eller grön dag, beroende på fertiliteten. Röd dag betyder kondom, gul dag betyder att det är lite osäkert, grön dag betyder att det är fritt fram att köra på.

 

P-app

Jag har använt mig av p-appen Natural Cycles i 1½ år nu och det fungerar i princip på exakt samma sätt som en p-dator. Man har en basaltermometer och en app, man mäter temperaturen och matar in den i appen varje morgon. Sedan räknar appen ut precis vilka dagar man är fertil och inte. I början gav appen mig bara röda dagar eftersom den inte "kände" mig ännu, men redan efter några månader började jag få många gröna dagar. Det bästa med detta är att det inte spelar någon roll om man är regelbunden eller inte, för temperaturen fungerar ju ändå på samma sätt: lägre strax före ägglossning. Både p-datorn och p-appen tar i beaktande att spermierna kan överleva i upp till fem dagar. 

 

natural cycles

Läs mer på hormonfri.nu och Natural Cycles.

 

Jag slutade alltså med p-piller för ett och ett halvt år sedan efter att ha ätit dem i över sex år. Min mens började som tur fungera precis som den skulle direkt, men min hy reagerade ganska starkt och gav mig till en början väldigt mycket finnar. Men med tålamod, kost och envishet har det lugnat sig och den största skillnaden jag sist och slutligen märkt sedan jag blev hormonfri är att jag mår så mycket bättre. Jag är självsäkrare, gladare, positivare och jag har nästan ingen pms över huvud taget längre. 

 

p app

Nej, detta är inte ett samarbete med Natural Cycles...

 

Natural Cycles har varit ett perfekt sätt för mig att lära känna min kropp bättre. Det är väldigt intressant att följa med hur temperaturen ändrar under månaden och jag tycker det är ett suveränt sätt att hålla koll på olika symptom. Jag gör alltid anteckningar om jag mår dåligt, om jag har migrän eller om jag känner mig nere – för att se om man kan hitta något mönster eller samband. Om man inte vill använda en app som preventivmetod kan man åtminstone ladda ner en gratisversion för att börja föra lite mens- och humörsdagbok. 

 

hormonfria preventivmedel natural cycles

...bara mina egna erfarenheter och åsikter ♥

 

Fungerar det då? Tja, jag har åtminstone inte blivit gravid. Om man mäter som man ska, följer appens råd och sedan använder kondom på rätt sätt under de röda dagarna – då tror jag verkligen att det är så gott som omöjligt att bli gravid. Jag vill ändå understryka att jag inte skulle rekommendera denna metod åt någon vars värld skulle rasa samman om hon blev gravid. Vet ni? Jag har känt att nej, jag vill inte bli gravid just nu, men om jag blir det, så klarar jag av det också. Jag skulle inte säga att detta är den bästa metoden för en 16-åring att börja med, men jag tror också att folk är lite väl hispiga. Liksom ja, varför skulle det inte fungera? Det är ganska enkel grundläggande biologi det handlar om egentligen. 

 

Frågor? Kommenterarer? Funderingar? Hit me!

Mer läsbart om Natural Cycles:

Kliniska studier

Klassas det som ett preventivmedel?

Lika effektiv som p-piller

torsdag 27 oktober 2016 - 12:30

"Avhållsamhet är idiotsäkert."

Som jag nämnde igår har jag tänkt svara på några av kommentarerna om p-piller i ett skilt inlägg. Jag hade lite svårt att välja ut vilka jag vill lyfta, för det fanns så många bra och viktiga poänger, åsikter och funderingar som också andra kan ha nytta av att läsa. Men här kommer några stycken (lite förkortade), resten får ni gå in och läsa i kommentarsfältet!

 

 

avhallsamhet

 

Jag undrar om den här kommentaren är seriös, men jag har svårt att tro det. Är det inte ett ganska obvious troll? Eller tycker någon verkligen att avhållsamhet för kvinnor är ett helt rimligt preventivmedel? Att kvinnor ska ge upp grundläggande behov för att det liksom är deras eget fel att de nu råkar kunna bli gravida? Det är inte alls mäns ansvar vem de råkar göra gravida? Newsflash: kvinnor njuter också av sex, kvinnor vill också ligga utan en enda plan på att bli gravid, kvinnor behöver också fysisk närhet. Kvinnor har precis samma grundläggande behov som män. Avhållsamhet? Hej, medeltiden ringde och ville ha sin kvinnosyn och sina åsikter tillbaka.

 

 

preventivmedel3

 

Alltså preach! Så bra att du vågat stå på dig, jag tror det är många som borde ta efter dig! Och killar, sluta tjata om p-piller. Läs igenom biverkningslistan och fundera om ni skulle göra det. Samt om det är schyst att kräva att en person riskerar sin egen hälsa för att du inte orkar dra på en kondom...

 

 

kondom4

 

Som någon i kommentarsfältet redan skrev så tycker jag att det är respektlöst att han vägrar bara för sin egen njutnings skull. Jag skulle vägra den man som skulle vägra kondom. Men sen finns det ju faktiskt hormonfria alternativ också. Jag ska skriva mer om det i ett senare inlägg eftersom jag fick en skild fråga om det också!

 

 

biverkningar2

 

Det här är ett utdrag ur en lång kommentar, men jag ville lyfta fram just den här biten. På ett sätt håller jag med, man ska inte blint lita på sjukvårdspersonal, man borde såklart läsa innehållsförteckningen noggrant och ta eget ansvar... Men p-piller skrivs ut åt väldigt unga tjejer, liksom 15-åringar, och då tycker jag inte att det är rätt att lägga över ansvaret på dem. Ska personer som inte ens är myndiga behöva tänka kritiskt när de diskuterar med en läkare eller gynekolog? Jag känner att i en sån ålder behöver man kunna känna sig trygg i och lita på personalen i en sån situation.

 

Ofta är det ju just så det går till, tonårstjejer börjar äta p-piller för att senare i livet inse att "shit, tänk om det är DÄRFÖR jag mått så dåligt, tja, hela min tonårstid?!"... Det kan vara himla svårt att avgöra vad som beror på vad också. Jag trodde t.ex. länge att svartsjuka var en del av min personlighet, tills jag slutade med pillren och insåg att det inte alls var något jag kände på riktigt. Tänk vad sjukt? "Vem ÄR jag utan pillren?" liksom...

 

 

antidepressiva pms ppiller2

 

Vad bra att du upplever att pillren fungerar för dig, det är huvudsaken! Som jag skrev i mitt första inlägg så stämmer det absolut att p-piller har hjälpt många. Jag känner dig över huvud taget inte och jag vet inget om din historia, men det jag ändå inte kan låta bli att undra är... Tänk om det är hormonerna som orsakat PMS-besvären? Kan det vara p.g.a. biverkningarna som du blivit tvungen att äta antidepressivt? Jag skulle ställa mig själv frågan: "Hur mådde jag psykiskt före jag började med hormonerna?". Det kan visserligen vara svårt att minnas hur man var som 15-åring, vad som bara är personlighetsförändringar och vad som är påverkat av andra faktorer.

 

Jag påstår eller antar absolut ingenting, jag slänger bara ut några frågor. Gällande den jobbiga mensvärken kan jag bara säga att jag hade en kompis som var i samma sits – hon spydde, svimmade och var borta från skolan p.g.a. sina menssmärtor. Sen började hon med hormoner, testade både p-piller och p-ring, och när hon sedan slutade med dem hade menssmärtorna försvunnit nästan helt. Så man kan växa ifrån dem också, men det är individuellt förstås.

 

banderoll7 

Tack för alla kommentarer, frågor och funderingar.
Jag ska fortsätta svara i kommentarsfältet så fort jag hinner! 

lördag 13 augusti 2016 - 09:51

Styr min pojkvän med järnhand

fraga pojkvan

 

Frågan kom när jag och C hade varit ute och plockat hallon. Först och främst: det gäller att styra med järnhand. Nånej hahah. Jag tänkte en stund på den här frågan och egentligen vet jag inte riktigt vad jag ska svara eftersom det inte känns som att jag måste tjata på honom om sånt här. Han följer med till IKEA och han plockar hallon, det är liksom inget jag måste gnälla om. Fort ska det ju helst gå, allt måste vara tidseffektivt: "Du går till den där hyllan och hämtar det där, så går jag hitåt och söker det där". Men han skulle inte vägra att följa med. Samma sak med hallonen nu i tisdags då, så här såg vår konversation ut:

 

Jag: kanske vi bord fara o koll dedär ställe, de sku no va bra ti ha hallon i frysen
C: hmm jaa...
Jag: vi far en timme bara o sir hu myki vi får, ja ork int nå mer än så heller
C: jaja, ja far o tar fram nå kläder
 

Inte så värst svårövertalad med andra ord. Nångång har det t.o.m. varit han som föreslagit att göra såna här saker. Jag tror nämligen att han själv tycker det är ganska trevligt också, fast om man frågar honom så gör han det bara för min skull förstås, heh. 

 

Jag gillar att spela PlayStation, dricka öl och titta på sport, så då tycker jag att han åtminstone får låtsas tycka om att göra typiska tjejgrejer som jag gillar också. Typ som att plocka bär och gå på IKEA då, haha. Och det gör han! Så det är jag tacksam för. Men en sak skulle jag aldrig ta med honom på, och det är klädshopping. När jag handlar kläder vill jag vara ensam eller med min syster. Jag vill inte shoppa med en stressad pojkvän, hur lugn han än låtsas vara. Hur är det med er andra? Måste du "tvinga" din respektive att göra saker som hen nödvändigtvis inte gillar lika mycket som dig? Jag tycker man måste kunna kompromissa lite, om man t.ex. tittar på en romantisk komedi på onsdag kanske man tar en actionrulle på torsdag. Om nu inte båda råkar älska samma genre förstås. Men ni förstår hur jag menar. 

 

Igår sa jag förresten åt honom att om vi någonsin gifter oss så önskar jag mig ett Linn & Sami-bröllop (kanske den bästa läsningen i sommar), det behöver inte vara en överraskningsgrej, men avskalat, avslappnat, intimt... och gärna barfota i en söt sommarklänning. Jag har väldigt svårt att föreställa mig i allt det där traditionella. Dessutom hatar jag att vara i centrum, så den klassiska bruden känns inte jag. "Jaha", sa han, "kanske inte helt det jag tänkt mig, men det enda kravet jag har är att du är nöjd och att det är dig jag gifter mig med". (Omg ♥)

onsdag 27 juli 2016 - 15:02

Svar på läsarfråga om Peffan

Fick en kommentar på det här inlägget, men har inte kommit mig för att svara före nu, sorry för det. Men jag ville göra det ordentligt, gräva fram hårddisken med lite gamla bilder osv. Så här kommer det nu äntligen, det utlovade svaret!

dagens fraga2

 

Man har en obligatorisk kurs gymnastik inom klasslärarstudierna på Peffan. Jag hade den under första året, men jag tror att det har ändrat nu, så man har den under andra året. Om man vill ha flera kurser kan man sedan välja gymnastik som tillvalkurs i ett senare skede av studierna. Grenar vi hade under kursen (detta var hösten 2013–våren 2014 och jag tror att det ser ganska lika ut fortfarande) var friidrott, fotboll, innebandy, basket, handboll, redskapsgymnastik, dans/rytm och rörelse och skrinning.

 

Jag tänkte precis som dig inför kursen: vad måste man kunna? Hur bedöms vi? Det fina var att man inte behövde kunna nånting alls, faktiskt. Kursen går inte till som klassisk gymnastik i skolan eftersom det på Peffan handlar om att lära sig att lära ut gymnastik. Det är alltså mycket didaktik inblandat:

 

- hur göra gymnastikundervisningen rolig och givande för alla
- hur undvika att någon känner sig utpekad och illa till mods
- hur eliminera tävlandet ur gymnastiken
- hur lyfta fram de svaga eleverna samtidigt som de starkare ska bli tillräckligt utmanade

 

Därför var det alltså aldrig fråga om tävling eller prestationer. När vi t.ex. spelade fotboll gjorde läraren inte det klassiska: delade upp gruppen i två lag som sedan skulle spela mot varandra. Istället övades passningar, dribblingar, skott osv, innan man sedan kunde avsluta lektionen med 10 minuter spel. Dessutom delades man så gott som alltid in i mindre grupper, det blev aldrig så att en t.ex. hoppade längd medan resten tittade på. Alla skulle vara aktiva på gymnastiklektionerna, så det var enligt den attityden man jobbade även under den här kursen. 

 

Jag som faktiskt hade lite trauma inför den där kursen överlevde galant, trots bristande kunskaper i så gott som alla grenar haha. Man har inget prov i kursen, däremot ska man "bokföra" och göra en slags portfölj under kursens gång. Dessutom antecknar läraren något om en efter varje lektion, så får man något slags medeltal av allt det i slutet av kursen.

 

Hoppas att jag kunde svara på din fråga och att du känner dig lite klarare nu, lycka till!

 

Untitled

 

Här kan du klicka dig in och se precis vilka kurser som ingår i kandidatstudierna inom klasslärarutbildningen. Jag ser nu att schemat har ändrat lite del, vi hade t.ex. alla tema-kurser (matematik, gymnastik, biologi osv) under första året, men nu har man delat upp det på första och andra året. Låter skönt tycker jag, vårt första år var så sjukt intensivt att man knappt orkade med! 

söndag 17 juli 2016 - 17:57

Vasa-guide för nya studerande

dagens fraga

 

Hej Alexandra och tack för din fråga! Det är jätteroligt när ni ställer frågor som jag kan svara på i längre inlägg som kanske fler har glädje av att läsa! Så om det nånsin är något ni undrar över så blir jag överlycklig av att ni ställer frågor. Det funkar liksom så bra som inläggsidéer också. Den här frågan fick jag faktiskt lite prestationsångest av, för jag känner inte att jag har helt kläm på Vasa ännu trots mina tre år i staden. Men jag ska göra mitt bästa, så får vasaborna fylla på i kommentarsfältet förhoppningsvis. Jag tänkte att jag skriver detta som en hederlig lista!

 

Promenader

Vasa har otroligt fina ställen att promenera på. Min favoritpromenad går längs vattnet från Åbo Akademi, förbi Strampen, genom Hovrättsparken, förbi Vasa Hovrätt, vidare längs samma väg förbi fängelset, genom Lindparken och sedan vidare in i skogen tills man kommer till Gustavsborg simstrand, genom Sandviksparken och sen ut i stan igen. Det bästa med den här rutten är att man får gå nära vattnet, i skogen och i stan. Det är helt fantastiskt att det finns så mycket natur så pass nära centrum. På exakt den här rutten ordnades Väriestejuoksu 2015 som jag och Daniela deltog i, superroligt!

 

vasa promenad

Denna bild är tagen i april i år.

 

Oliver's Inn

När man börjar studera går det inte att missa krogen Oliver's Inn. Även om du aktivt skulle undvika stället kommer du förr eller senare att hamna där. Men Ollis råkar ju vara Vasas bästa bar för studerande, där ölen på tisdagar kostar 2,50€. Även om playlisten aldrig uppdateras går man dit ändå, för att, tja, ölen kostar ju 2,50€. Och alla är där. Tisdagar är alltså den populäraste dagen bland studerande och de första veckorna i september är det näst intill omöjligt att komma in, så det gäller att komma dit i tid.

 

ollis

De flesta bilder därifrån är suddiga och fula haha!

 

Kulturskafferiet Ritz

Ritz bjuder på något för alla: musik, film, stand-up och diverse föreläsningar. Jag har varit till Ritz två gånger: en gång var jag på Magnus Betnérs stand-up och den andra gången ville jag höra Christoph Treier prata om livsglädje. Jag har dessutom sett att Ritz visar filmer som inte visas t.ex. på BioRex. På Ritz visas lite mer alternativa filmer, så det här är något jag skulle vilja utforska lite närmare i höst! Här kan man se alla kommande evenemang.

 

magnus betner

Kanske världens bästa.

 

Lunch & à la carte

Som studerande får man äta lunch för ynka 2,50€ på alla studentrestauranger. ÅA är ju definitivt bäst, men även på Brändö finns det några pärlor. Sen har man kanske inte som studerande superofta råd att äta à la carte, men nångång kan det vara roligt att gå ut och äta lite finare på kvällarna. Matställen jag testat på i Vasa, och varit nöjd med, är bl.a. Kaffehuset August, Il Banco, Strampen och Faros. Det jag ännu vill testa på är Brasserie Bar & Fondis, Bacchus och Gustav Wasa. Strampen och Faros lägen är helt oslagbart på sommar- och senhöstkvällarna. Sen är också Magokoros sushi i Rewell Center helt awesome.

 

sallad kaffehuset august vasa

Sjukt god sallad på Kaffehuset August. 

 

Studentföreningar

I början av höstterminen ordnas alltid gulnäbbsakademin i ÅA (och säkert något motsvarande på andra skolor?), där du har chans att köpa medlemskap till en massa olika studentföreningar. Förutom FSLF köper jag alltid medlemskap i RÅAV och Brobyggarna.  Dessa föreningar ordnar en massa roliga evenemang, så det gäller att följa dem på Facebook. Sitzer, resor, bandkvällar, årsfester, julfester – ja, alla slags påhitt helt enkelt. Är man sportintresserad lönar det sig även att gå med i KAV Motion. Själv brukar jag bara pricka in KAV Motions sportsitz som alltid är legendarisk.

 

gryffindor

Jag och tjejerna inför en av Brobyggarnas klä-ut-er-till-vad-ni-vill-sitzer!

 

Caféer

I Vasa finns det också en hel del caféer som är mysiga att hänga på efter skolan. Bl.a. Sweet Vasa, 1 rum och kök och Karl Fazer Café är alla väldigt centralt belägna och riktigt mysiga. Jag har gått förvånansvärt lite på café i Vasa faktiskt, kanske för att det oftast blir att man dricker en kaffe vid ÅA efter lunchen.

 

kakao sweet vasa

 

Sport & VPS

Om man är sportintresserad gäller det att gå och titta på en Sport-match, för det är riktigt stämningsfullt! Jag gick på min första match så sent som i vintras, men jag var verkligen inte besviken. Ståplats fungerar bra och är mycket förmånligare för den stackars studieplånboken. Och är man mer intresserad finns ju också VPS i staden, även om säsongen inte riktigt håller på under studieåret. Sen är ju inte VPS något lag som jag stöder, men ja, de finns ju också där i Vasa om man vill gå och se på sånt...

 

sport vaasa

Ylikovaa, ylilujaa, taas kuuluu huuto Vaasasta, Pohjanmaalla ei kumarrella, ja kotka nousee taas...

 

Övrigt

The Doo-Bop club bjuder på livemusik varje vecka, Office visar all sport på TV, Raawka har vegetariskt utbud, ordentlig DJ-musik hittas vid Leipätehdas, H&M Home lär komma till GW Galleria i höst, om man studerar vid ÅA och har betalat motionsavgiften får man väldigt förmånligt gymkort från Wasamove, den irländska puben O'Malleys är kanske stans mysigaste, Wasaline åker över till Umeå varje dag och i höst har Pleppo två! – vi mårar åpå! premiär på Wasa Teater.

 


 

Men VASABOR, fyll på i kommentarsfältet, för även jag tar gärna emot tips här. Vad kan man göra i Vasa om kvällarna, förutom det jag listat i detta inlägg? Tacksam för svar!

lördag 12 mars 2016 - 11:00

Naturligt glädjepiller

dagens fraga

 

Jag fick den här frågan på det här inlägget och bestämde mig för att skriva ett helt inlägg om denna fantastiska lilla tablett. Det var under förra vintern när jag kände mig ovanligt hängig och trött, och dessutom några månader i rad hade haft jobbig PMS med inslag av nedstämdhet och ångest, som jag bestämde mig för att kolla upp lite naturmediciner/kosttillskott. Jag fick nys om rosenrot som lät lite för bra för att vara sant och gick iväg och köpte mig ett paket. Sen dess har det alltid funnits ett paket hemma hos mig. Rosenrot har använts av människan hur länge som helst och sägs bl.a. kunna...

 

  • höja dopamin- och serotoninnivån och minska depressiva symptom
  • minska trötthet och nedstämdhet samt öka uthållighet t.ex. vid idrott
  • öka koncentrationsförmågan och höja hjärnans kapacitet
  • minska stresshormonerna i kroppen
  • stabilisera hormonbalansen i kroppen och bl.a. normalisera menstruation

 

Rosenrot har egentligen inga risker eller negativa effekter, förutom att man kan bli "för pigg". Däremot rekommenderar man inte rosenrot åt gravida eller ammande. Detta för att rosenrot är för starkt för foster och barn, inte för att det skulle vara direkt farligt. Rosenrot anses heller inte vara lämplig för människor som har drabbats av mani eller psykos. En annan sak rosenrot används till är att höja sexlusten och öka fertiliteten, så om man försöker bli gravid är det här kanske ett preparat att läsa in sig på lite grann. Källor: Naturbiblioteket, Allt om Rosenrot & Life

 

rosenrot

 

För mig har tabletterna visat sig fungera utmärkt för att höja skärpan inför t.ex. en lång skoldag. Flera gånger har jag efter en lång dag tänkt "Men oj, idag fick jag ju massor uträttat trots att jag var sååå trött imorse" och sen har det slagit mig "Just det, jag TOG ju faktiskt en tablett rosenrot före skolan - kan det ha något med saken att göra?". Och tja, jag vet inte, men jag upplever verkligen att rosenrot har fungerat uppiggande både fysiskt och psykiskt.

 

Jag har rekommenderat rosenrot åt flera människor i min närhet som gått igenom jobbiga perioder och faktiskt har alla känt att rosenrot hjälpt dem. Det rekommenderade intaget är 1-2 tabletter om dagen, men själv har jag använt dem lite sporadiskt. Runt PMS, när jag varit extra stressad, när jag känt mig väldigt trött eller helt enkelt när jag varit nedstämd. Man ska såklart inte börja trycka i sig tabletter så fort man är lite trött eller har en dålig dag, men alla har vi ibland sämre/stressigare perioder i livet och då tycker jag att det är helt okej att ha såna här naturläkemedel till hands!

 

rosenrot1

 

Rosenrot har kritiserats och ifrågasatts samtidigt som det hyllas av tusentals. Rosenrot är ett av de mest sålda naturpreparatem i Norden och jag känner åtminstone spontant att många människor inte kan ha fel. Rosenrot finns att köpas på Life och andra hälsobutiker, på apoteket, men också i vissa marketar och prismor. Priserna varierar lite beroende på varifrån man köper det, men det är alltså samma sak som säljs överallt!