Dåligt humör är en attitydfråga

torsdag 6 juli 2017 - 06:30 | 5 Kommentarer

Jag har alltid haft väldigt lite till övers för människor som gnäller i onödan. Alla har dåliga dagar, alla talar skit och alla gnäller – ibland. Dessvärre känner vi också alla någon som gnäller lite mer än det egentligen behövs. Den där personen som alltid lyckas dra ner stämningen lite grann.

 

I dessa människors värld smakar maten aldrig bra, vädret är alltid dåligt, utbudet i affären är alltid för litet eller för dyrt, andras åsikter är alltid korkade, servicen är alltid för långsam – ingenting är någonsin bra helt enkelt. Det måste vara en fruktansvärt tråkig värld de lever i om man aldrig kan hitta något positivt att säga.

 

Vi hittar dem överallt: i skolan, på jobbet och till och med i kompisgänget. Ofta är dessa gnällspikar förklädda och inte sällan tar man miste på deras negativitet för uppfriskande ärlighet, humor och sarkasm, tills man en dag bara inser att individen i princip aldrig säger något positivt. Illusionen krossas och man inser plötsligt hur mycket energi den här människan drar ur en.

 

De värsta av den här sortens människor skulle jag ändå våga påstå att finns på allas vårt internet, för där är det lätt att gnälla. Man kanske slänger upp en arg statusuppdatering eller så delar man sin åsikt i någon grupp – men man framför inte konstruktiv kritik till personen eller företaget man gnäller om. Istället tänker man att man vill skapa lite sensation, för av någon anledning är det just negativitet som folk går igång på.

 

Gnällspikarnas gemensamma nämnare är ofta att de försöker berättiga sitt dåliga humör med olika halvdana förklaringar. ”Jag blir så här när jag är trött”, ”Jag har inte ätit” eller ”Tala inte ens med mig före jag fått mitt morgonkaffe”. För det första: om du är en vuxen människa är det ditt eget ansvar att se till att äta ordentligt eller dricka det där kaffet för att bespara människor runt dig ditt dåliga humör. För det andra kan du använda den ursäkten en dag, men inte sju dagar i veckan. För det tredje kan man inte lägga över ansvaret på de andra, som att det är de som måste anpassa sig efter att man själv inte orkar karpa upp sig.

 

Dåligt humör, när det går ut över andra, är ganska långt en attitydfråga. Jobbiga saker händer i livet och alla går igenom tuffa perioder, så missförstå mig inte. Jag tänker på hur man behandlar människor i sin närhet. Bara för att man genomgår en stressig period ger det en ingen rätt att fräsa och vara fräck åt människor runt sig. Det går att förklara att ens humör beror på det ena eller det andra, men det ger en aldrig rätt att bete sig illa mot andra.

 

Det finns de som gnäller om att de inte fått sin latte med extra mjölk idag, medan personen bredvid inte nämner ett knyst om dennes vän som gick bort i förra veckan. Därför utmanar jag er nu till ett dygn utan negativitet. Det betyder att man inte får klaga ens när man skulle ha orsak till det. Inte när ditt wifi är långsamt, inte när du får punktering, inte ens när du spiller hett kaffe över dig själv. Vad säger ni? Tjugofyra gnällfria timmar, tiden börjar nu.

 

DSC 0585

Den här bilden ska jag försöka ha som min harmoniska låt-bli-att-gnälla-inspiration i huvudet idag.

Kommentarer

 • Ida

  06.07.2017 20:07 (3 månader sen)

  Åh, jag håller så med! Dessutom är jag en hake mer extrem så jag tycker bara att man ska hålla sina dåliga dagar för sig själv. Liksom, varför ska jag behöva lida för att sambon råka häll soppa över sig på jobbet!? På samma vis så håller jag inne med mitt dåliga humör tills jag är ensam och kan fara och springa eller nånting.


 • Lille John

  06.07.2017 21:29 (3 månader sen)

  Jag har alltid tänkt på att det finns olika sorters gnäll för olika situationer. Om någon t.ex har brutit benet eller förlorat jobbet så kan jag förstå varför man skulle gnälla över det. Men över t.ex sådana saker som "Posten kom sent idag" eller "Gaah, det är för hett/kallt" eller "Butiken stängde tidigare för att det är söndag".... Sånt är löjligt. Jag skulle också vilja lägga till en tanke jag läste om, där en pastor påstod att vi själva kan förstöra våra dagar genom dålig attityd. För vi kan inte kontrollera sådana småsaker som vädret eller när posten kommer. Men vi kan däremot kontrollera hur vi svarar på det. Okej, jag är med på ditt 24-timmars-utmaning! ;) Låter inte så svårt, min taktik är att försöka "count your blessings", som det heter. Alltså komma ihåg vad jag har att ändå vara tacksam över. Och att jag inte ska försöka låta småsaker förstöra min dag. Som om jag spiller kaffe på mig själv, So what? Kan alltid laga nytt kaffe och byta skjorta. Problemet löst.


 • Lille John

  06.07.2017 23:41 (3 månader sen)

  Och en sak till! (Kom på detta när jag var ute och promenerade) I armén fanns ett uttryck som löd "Förklaringar gör allting värre!". Vad det betyder är att det är ju VÄRRE om jag visste om t.ex att nu har jag inte ätit och blir sur då jag inte har ätit. Och ÄNDÅ ger mig in i en facebookdebatt där arga kommentarer flyger från mitt håll för att jag är trött för att jag inte har ätit.

  • Karolina Åsmus

   13.07.2017 08:24 (2 månader sen)

   Jamen precis så! "Vi kan däremot kontrollera hur vi svarar på det", det är just här den där attitydfrågan kommer in i bilden.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.