Everybody have a Swedish fika

lördag 8 april 2017 - 15:28 | 6 Kommentarer

Fredagsstämningen fick en tvär vändning igår när jag kom hem efter jobbet och läste i familjens gruppchatt att min syster satt fast på jobbet p.g.a. misstänkt terrordåd i centrala Stockholm. Vi slog på nyheterna och satt bänkade en bra stund. Förundrade, förfärade, lite oroliga, men samtidigt bara helt... Avtrubbade. 

 

stockholm

 

Jag vet inte varför, men jag blev varken förvånad eller rädd. Bara arg och matt. "Inte nu igen". Det här var väl tyvärr mer eller mindre väntat och så fort jag hörde att min syster och alla mina vänner i Stockholm var i säkerhet kändes det som att jag kunde släppa det. Jag kanske har lite svårt att ta in såna här grejer. Jag blir istället kall och lite väl rationell i mina känslor, om det är bra eller dåligt vet jag inte. Jag kommer på mig själv med att bli irriterad på alla som blåser upp allting och på något märkligt sätt gottar sig i misären. 

 

stockholm april 2017

Min syrra skickade lite bilder från Stockholm igår.

 

Det sprids rykten hejvilt, det skvallras och delas bilder på offren och det känns på något sätt som att folk själva vill få så stor del i det hela som möjligt. Som när bomben sprängde i Jakobstad 1999, då ville alla påstå att de hade varit ungefär tio meter ifrån där det skedde. Det är väl för att det kommer så nära som man reagerar så, men jag förstår inte riktigt varför. Ja, det är förjävligt och det är vidrigt, men det sista som behövs i såna här situationer är att ännu mer skräck sprids.

 

Däremot är det otroligt rörande att se hur folk öppnade upp sina hem för varandra i Stockholm genom hashtaggen #openStockholm igår. De som inte slapp hem från city p.g.a. kollektivtrafiken bjöds in för att träffas och stöda varandra. Det är precis sånt som behövs. Inte tävlingar om vem det är mest synd om och vem som har varit närmast platsen. Jag gick också på Drottninggatan varje dag i ett år när jag bodde där, men vad fan spelar det för roll nu?

 

stockholm terror

 

Jag hade så sent som igår förmiddag delat låten Swedish Fika på Twitter. Den blev viral bara för någon dag sedan och det som igår var en gullig humorlåt är på något sätt ytterst aktuell idag. Precis som i tweetsen ovan: sluta inte jobba, sluta inte skratta, sluta inte resa, sluta inte festa – och sluta för guds skull inte fika.

 

No time for war if you take a påtår.

Kommentarer

 • Ellen Strömberg

  08.04.2017 15:46 (6 månader sen)

  Bra skrivet! Blir också så obekväm när det känns som att det blir en tävling i vem som KÄNNER mest.


 • Malin

  08.04.2017 16:24 (6 månader sen)

  Jo livet och vardagen går vidare men det är klart man blir rädd när man är mitt i det och man måste få bli rädd, måste få prata ut om det och man måste få känna. Det är ingen tävling om vem som känner mest eller vem som var närmast. Det är nått fruktansvärt som hänt som berör många på olika sätt. Vi måste få prata om vad vi upplevt för att komma över rädslan.

  • Karolina Åsmus

   09.04.2017 14:11 (6 månader sen)

   Såklart ska man tala, det är inte alls det jag menar. Hoppas du är okej! <3


 • Daniela

  09.04.2017 17:51 (6 månader sen)

  Ja jag blev helt chockad när jag kom hem från jobbet i fredags <3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.