Gammalt Åbo-angst

måndag 24 juli 2017 - 06:45 | 10 Kommentarer

Jag skulle till Åbo i höst ja. Jag bodde ju där i typ en termin för några år sedan och på min gamla blogg hittade jag några inlägg från min korta tid i Finlands forna huvudstad. Jag tänkte dela med mig av dessa ångestfyllda godbitar. Notera att jag alltså snart skulle fylla 21 år när jag skrev detta. Shit vad tiden går.

 

 

Skrivet den 28 augusti 2012:

"Sitter i min lägenhet i Åbo och äter som bäst min första frukost här. Rostat rågbröd (som min brödrost i princip brände upp) utan pålägg (jag glömde tydligen det när jag handlade?!). Till denna lyxmåltid avnjuter jag, håll i er, ett glas vatten. Det här med att flytta hemifrån kan nog bli lite knivigare än väntat. Och då har jag inte berättat om gårdagen ännu. Åherregud. Jag återkommer."

 

abo turku

 

Också skrivet den 28 augusti 2012:

"Två dagar som åbobo kan jag sammanfatta med ett ord: känslostorm.

 

Jag hade dumt nog inte dubbelkollat antagningsbrevet och gick därmed i tron om att skolan skulle börja idag, tisdag, eftersom min kompis skulle börja då. Nå, på söndag kväll tog jag fram brevet och insåg till min förskräckelse att jag skulle infinna mig vid akademin redan på måndag, dvs 12 timmar senare... Jag panikerade totalt, började tjuta som ett litet barn och förbannade min slarvighet.


Som tur fanns det människor i min närhet som tröstade mig och såg till att allt ordnade sig. Det blev alltså snabbt ändrade planer – jag köpte en tågbiljett och åkte iväg till Åbo tidigt på måndag morgon. 11:00 hoppade jag av tåget och inskrivningen skulle börja 11:15. Jag sprang till närmaste taxi och gled in på Arkens gård 11:13. Snyggt va? Så jävla typiskt mig.


Efter en lång första skoldag bestämde vi med tutorerna och några klasskompisar att gå ut och ta en öl på kvällen. Vi gick till Bremer, riktigt mysigt ställe. Eftersom jag bor lite utanför centrum skulle jag ta sista bussen hem som gick strax före midnatt. Ni kan ju gissa om jag hittade bussen. (Svar nej.) Jag sprang som en tok av och an längs Tavastgatan, Domkyrkan och Salutorget och försökte hitta bussen, utan resultat. Jag frågade hjälp av busschaufförerna, men de tycktes inte ha en aning om något. Klockan hann bli så mycket att jag visste att det inte gick några fler bussar och blev därför tvungen att ta taxi istället.

 

Inte nog med det, jag råkade dessutom ut för ett svin till chaufför. Det nästan första han sa var 'Jaså du är en såndär finlandssvensk', på finska. Jag pratade artigt finska tillbaka och försökte vara trevlig. 'Studerar du vid Åbo Akademi? Var inträdesprovet svårt?' undrade han, och fortsatte: 'Det är ju så jävla enkelt att komma in dit. Ingen söker ju dit, så det är klart att du kom in' och flinade överlägset. Jag ville helst av allt slå honom i ansiktet, men lät bli. Hemma halv ett på natten. Trött i fötter och kropp. Förbannad på buss- och taxichaufförerna. Slutkörd av de senaste 24h av stress. Brast ut i gråt igen."

 

karen

 

Den 23 oktober 2012:

"Kom tillbaka till Åbo sent igår kväll. Trött som fan sockrade jag mina stekta ägg. Märkte därefter att tandkrämen var slut, fick ta till tvål istället. Mums. Två minuter senare slängde jag min telefonladdare i toaletten.


Vaknade idag på fel sida, trött och stressad. Inte förberett mig tillräckligt inför dagens presentation. Kollade igenom posten jag fått under höstlovet. Vad hittade jag där om inte hot om fängelse från skatteverket. Nästan. För att jag glömt att fylla i någon blankett jag inte visste om att fanns. Ringde dem, fick inget svar. De jävlarna börjar tydligen inte sin arbetsdag förrän 09:00.


Satte mig i ren protest ner vid datorn istället för att göra mig i ordning. Missar snart min buss. Blir en fin dag det här."

 

 

Några kommentarer, skrivna idag: 

1. Jag blir lite glad av att märka att jag har blivit bättre på att ta ansvar sedan detta. Jag är helt pedantisk med att kolla alla tider, brev, kalendrar och scheman och det där med att missa skolstarten med en dag skulle nog aldrig hända i dagsläget. Peppar peppar.

2. Tvätta munnen med tvål? Liksom seriöst? Va? Hahaha.

3. Jag skulle faktiskt gärna flytta tillbaka till Åbo idag, för stadens skull. Jag ska inom kort berätta för er varför jag ändå inte kommer att göra det, trots att jag bara för ett par veckor sedan t.o.m. hade börjat efterlysa lägenheter. CHANGE OF PLANS!

Kommentarer

 • Elin

  24.07.2017 10:18 (3 månader sen)

  Haha ojoj, du fick nog int så bra första intryck av Åbo tror jag. Kanske du had vari ful i mun då du tvätta me tvåla?


 • Sofie

  24.07.2017 12:40 (3 månader sen)

  Change of plans? Nyfiiken!


 • Cindy

  24.07.2017 16:45 (3 månader sen)

  Spänniis! Måste nog hålla med om att det är skönt att man mognar och blir åtminstone lite vettigare, det är så sjukt pinsamt emellanåt att kolla gamla blogginlägg eller facebookminnen... :D

  • Karolina Åsmus

   27.07.2017 07:42 (3 månader sen)

   Jamen visst är det. Tur ändå att de finns sparade, för man märker ju inte själv att det går framåt :'D


 • CorinneGrönholm

  24.07.2017 18:56 (3 månader sen)

  Haha alltså reagerade också på tvålen? :D spännande med ändrade planer!!


 • Caroline

  29.07.2017 13:09 (3 månader sen)

  Jag smålog genom hela inlägget. Igenkänningsfaktorn är skyhög! :,D jag är idag 27 år och kanske liite mera ansvarsfull nu men för några år sen skulle jag ha kunnat skriva ett liknande inlägg :D pinsamt hur såsig man kan vara ibland.. ;) de e så roligt och givande att läsa din blogg och jag gillar ditt sätt att skriva. De e lite som att läsa om sig själv ibland :P fortsätt i samma takt, man kommer långt med att bjuda på sig själv! :)<3

  • Karolina Åsmus

   31.07.2017 07:16 (3 månader sen)

   Kul att höra att någon känner igen sig, haha! Tack för din kommentar, den värmde <3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.